» »

Študija: nevtralnost interneta ne zavira razvoja širokopasovnih povezav

Študija: nevtralnost interneta ne zavira razvoja širokopasovnih povezav

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - Ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) leta 2017 pod republikansko taktirko izglasovala ukinitev nekaj let pred tem uzakonjene nevtralnosti interneta, je bil eden izmed glavnih argumentov domnevno zaviranje razvoja omrežja, ki da ga obvezna nevtralnost povzroča. Z ukinitvijo te cokle naj bi trg zaživel, razvoj pospešil in delovna mesta kar deževala. V resnici se ni zgodilo nič od tega. V letu 2018 se je vlaganje v infrastrukturo v resnici znižalo za tri odstotke, trend pa se nadaljuje tudi letos.

Že lani je postalo jasno, da je bilo javno posvetovanje v resnici farsa. V resnici je bila večina komentarjev, ki so podpirali ukinitev nevtralnosti, lažna in plod usklajenega delovanja lobističnih organizacij. To je vedel tudi FCC, ki je aktivno oteževal policijsko preiskavo manipulacij, ki so se domnevno dogajale.

Sedaj pa imamo tudi znanstvene dokaze, da so bili argumenti FCC-ja prazni. Na Univerzi Georgea Washingtona so izvedli doslej najobsežnejšo raziskavo tega fenomena in ugotovili, da podjetja po ukinitvi nevtralnosti niso čisto nič več investirala kakor poprej. Tudi v letih 2010 in 2015, ko se je spreminjala nevtralnosti interneta, ni bilo nobenih sprememb. Med nevtralnostjo in vlaganji niso odkrili nobene vzročno-posledične povezave. To ni prva tovrstna raziskava, saj so v preteklosti že nekatere manjše raziskave pokazale, da so v nekaterih primerih operaterji več investirali med obdobjem uzakonjene nevtralnosti interneta, recimo leta 2017.

Medtem v ZDA še vedno teče tožba 23 zveznih držav proti FCC, češ da je agencija pri ukinitvi nevtralnosti interneta ignorirala javno mnenje in dejstva. Če se bo izkazalo, da je bila odločitev sprejeta na podlagi neresničnih in ponarejenih podatkov, jo lahko sodišče tudi razveljavi, a za to ni veliko možnosti.

4 komentarji

Dr_M ::

Ajit bi moral it za 20 let na hladno, FCC bi moral ukinit. Prevec skode delajo celemu svetu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Glugy ::

Aja da se divji zahod ne uredi kr sam od sebe. Nevidna roka trga pa to : p Še zdej se niso tega naučil. Če daš podjetjem več dobička ne pomen da bodo več investirala. Brez nevtralnosti pa lahko več računajo za prednostne prenose in upočasnjujejo za navadneže.

Reycis ::

Študije in moderna znanost na sploh je danes samo funkcija denarja. Raziskovalci skoraj vedno ugotovijo to kar ustreza naročniku. Promocija takšnih študij pa ni nič drugega kot nabiranje političnega kapitala za spremembo v željeni smeri.

Velika večina končnih uporabnikov od internetne nevtralnosti (aka internetnega komunizma) nima nobene koristi, le višje cene na račun peščice težkokategornih uporabnikov. In kot smo videli na primeru dailystormerja in 8chana neutrality ni ustavil korporacij, da so ugasnili povsem legalne ponudnike vsebin. To je kot enega glavnih razlogov za ukinitev navedel tudi Ajit Pal.

Jaz sem še posebej skeptičen do net neutrality ravno zaradi fanatične podpore s strani tehnoloških velikanov.

Markoff ::

Glugy je izjavil:

Aja da se divji zahod ne uredi kr sam od sebe. Nevidna roka trga pa to : p Še zdej se niso tega naučil. Če daš podjetjem več dobička ne pomen da bodo več investirala.

Seveda ne. Podjetja, če so racionalna, bodo investirala dobičke v tiste naložbe, ki prinašajo donose, sicer bodo dobičke zadržale kot rezerve ali jih izplačale delničarjem. Kaj pa bi ti naredil, če bi bil v vlogi CEOta Apple-a? Razdelil denar revnim?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84861 (3618) zavajon
»

Javno posvetovanje FCC-ja o ukinitvi nevtralnosti interneta velika manipulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6215278 (12501) Fritz
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22268856 (62018) pirat
»

Netflix razmišlja o distribuciji vsebin prek P2P (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6818460 (15920) Senitel

Več podobnih tem