» »

17-letna hči odide od doma ter živi sama?

17-letna hči odide od doma ter živi sama?

theseo ::

Odgovor bi želela od spoštljivih posameznikov.

Hči je z letom 2019 dopolnila 17 let. Želi si obiskovati gimnazijo v oddaljenem kraju, zato bi bila vsakodnevna vožnja v šolo predolga. V mislih smo imeli dijaški dom, vendar smo odprtim tudi drugim alternativam.
Zanima me, ali je po zakonu dovoljeno na svoje ime najeti stanovanje/sobo, v katerem bi bivala samo moja hči v času njenega šolanja glede, da je še vedno mladoletna oseba?

Lp
  • zaklenil: bluefish ()

stajerckozu ::

Ona bi lahko zivela sama. Je pa problem, da bi morala pogodba napisana na polnoletno osebo (torej tebe) ti bi pa morala biti tam prjavlena na začasnem naslovu. Če nisi prijavlen si kazensko odgovoren (mislim da je globa nekje okol 300 eur). Lp

St235 ::

theseo je izjavil:

Odgovor bi želela od spoštljivih posameznikov.

Hči je z letom 2019 dopolnila 17 let. Želi si obiskovati gimnazijo v oddaljenem kraju, zato bi bila vsakodnevna vožnja v šolo predolga. V mislih smo imeli dijaški dom, vendar smo odprtim tudi drugim alternativam.
Zanima me, ali je po zakonu dovoljeno na svoje ime najeti stanovanje/sobo, v katerem bi bivala samo moja hči v času njenega šolanja glede, da je še vedno mladoletna oseba?

Lp

Mladoletne osebe med 15 in 17 letom starosti dobijo polno opravilno sposobnost pred dopolnjenim 18 letom če:
- sklenejo zakonsko zvezo
- pridobijo roditeljske pravice

Drugače imajo omejeno pravno sposobnost, ki določa, da (razen če je eksplicitno v zakonu določeno drugače) je potrebno soglasje roditeljev.

V dani situaciji lahko najame stanovanje na svoje ime, vendar je smiselno vključit soglasje in podpis staršev.

Drugače pa pogodbe, ki jih slenejo mladostniki niso avtomatično nične, so pa izpodbojne. Tako ta hči lahko mirno sklene pogodbo (če se bo najemodajalec strinjal) in se taka pogodba lahko povsem legitimno izvršuje.

Tudi drugače je neprimerno govorit o tem, da zakon prepoveduje sklepanje pogodb mladoletnikom, ker to implicira kazen, kar pa ni res.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Gagarin ::

Tudi verjetno lahko nekdo sklene najemno pogodbo za stanovanje pa le-ta ni prijavljen na tem naslovu (ampak je hčerka), Lakotnik?

ja, absolutno. Podpisnik oziroma najemnik, ter oseba, ki tam biva ne rabi bit ista oseba.

Praviloma se v pogodbo o najemu tako ali tako zapiše kdo so dejanski uporabniki stanovanja. To je potem tudi pravna osnova za prijavo bivališča.

FrRoSt ::

Če ji ne odgovarja dijaški dom, si lahko najame sobo v kakšnem študentskem stanovanju, kjer si študente (študentke) delijo stanovanje... Je pa zadeva ponavadi odvisna odvisna od velikosti stanovanja; ponavadi ima vsak svojo sobo z souporabo kuhinje in kopalnice, in seveda od cimer oz. ujemanja z njimi....

Verjetno bi najem stanovanja/garsoniere samo za njo bil občutno dražji od prevoza. Vevdar je tu tudi čas, ki ga izgubiš z vožnjo....

Veliko je tudi odvisno od zrelosti punce, .... in seveda od njenih staršev. ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

chacha ::

Ne vem če sme sama najeti stanovanja. Ampak menim, da je boljše za zdravo mlado osebo da živi z družbo - torej s cimri ali v domu. Kot prvo da se nauči socialnih veščin, kot drugo da si čez čas zaželi sama zaslužit svoje stanovanje. Ljudje, ki se jih preveč zavija v vato imajo kasneje probleme.

Tako kot ti?

ne vem, če uživaš, da nakaladaš v tri dni, ampak menim, da je bolj zdravo, da ne smetiš teme z brezveznim bluzenjem, ki nima nič z vprašanjem.

Zgodovina sprememb…

Oh, ti ne veš nič o meni. :) Samo pravim, da staršem se je včasih težko sprijaznit da je otrok odrasel in da mora v svet sam po svoje izkušnje. Bilo je dobronamerno.

Včasih pa se straši nimajo težav sprijaznit s tem, da je otrok odrasel in je sposoben živet v najetem stanovanju in jih preprosto zanima kako zadevo ustrezno izpeljat. O dobronamernosti ne bom sodil, je pa bilo povsem neuporabno.

Zgodovina sprememb…

GRT ::

Sploh ne vem zakaj bi tukaj o tem spraševala mama?
Če mene vprašate to sploh ne sprašuje mama temveč hči sama. Če bi bilo vse normalno bi mama ali oče enostavno vzel stanovanje v najem in potem se napiše v pogodbi, da bo notri bivala hči. Tako pa...

Verjetno res. :D

Phantomeye ::

chacha je izjavil:

Ne vem če sme sama najeti stanovanja. Ampak menim, da je boljše za zdravo mlado osebo da živi z družbo - torej s cimri ali v domu. Kot prvo da se nauči socialnih veščin, kot drugo da si čez čas zaželi sama zaslužit svoje stanovanje. Ljudje, ki se jih preveč zavija v vato imajo kasneje probleme.

Kako je to, da človek živi sam, si sam kuha, pere cunje itd. zavijanje v vato? samo zato, ker ni njegovo stanovanje in ker ne plačuje najemnine?

pls.

GRT je izjavil:

Če mene vprašate to sploh ne sprašuje mama temveč hči sama. Če bi bilo vse normalno bi mama ali oče enostavno vzel stanovanje v najem in potem se napiše v pogodbi, da bo notri bivala hči. Tako pa...

Boh ne daj, da bi kdo na forumu kaj vprašal. Mislim, očitno to ni namen forumov.

Zgodovina sprememb…

FTad ::

Phantomeye je izjavil:

GRT je izjavil:

Boh ne daj, da bi kdo na forumu kaj vprašal. Mislim, očitno to ni namen forumov.

To je tipicno na ST-ju... ko kaj vprasas so pogosti odgovori v stilu "kako si lahko tako neumen, da ne ves tega...kaj sprasujes bedarije.." ipd. Prevec je pisanja v takem tonu

V bistvu je preveč moraliziranja, ko je pa odgovor na vprašanje povsem preprosti in podan v prvih par postih. Potem se pa najdejo dobronamerni slaboumneži, ki si ne morejo pomagat, da ne bi prodajal megle.

Isotropic ::

raje dijaški dom

bluefish ::

St235 je izjavil:

V bistvu je preveč moraliziranja, ko je pa odgovor na vprašanje povsem preprosti in podan v prvih par postih.
Res je. Relevantni odgovori so bili podani, ostalo je šum. Zaklepam.

Če bi avtorica teme rada nadaljevala diskusijo, naj mi pošlje ZS.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izselitev najemnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8724815 (21382) MrStein
»

Podnajemna pogodba - problem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26659139 (52732) mojca
»

Problem z najemodajalcem (strani: 1 2 3 )

11523817 (18511) Tear_DR0P

Več podobnih tem