» »

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit?

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit?

««
20 / 24
»»

kriptobog ::

Tako. Mi smo sli zdaj ko je star 2 leti prvic z letalom pa je odlicno prenesel 5urni let. Sicer se je pol otrok na letalu drlo, ampak vazno da se moj ni :))

asdf_jklc ::

matobeli je izjavil:

Točno tako, prvo leto greš nekam blizu, potem imaš nekje do 1. razreda praktično neomejena potovanja, potem se pa začne spet komplicirati... dopusti samo v vrhuncih sezone (počitnice), dopusti ki so tudi po volji otroka in ne samo neokrnjena narava mir in tišina, skupni dopusti z ljudmi ki imajo podobno stare otroke...
Potem pa počas nehajo hodit s tabo.

Imam dva otroka, eden je v zadnji triadi, pa smo še vsak let šli izven sezone za 14 dni na dopust. Dopust v glavni sezoni, NE in še enkrat NE hvala.

matobeli ::

Če nimaš starih staršev v penziji in če ne želiš plačevat relativno dragega varstva je dopust v vrhuncu sezone kruta realnost, ker počitnic je vseh skupaj za cca 60dni, dni dopusta pa je toliko kot jih je.

Se pa da dobiti tudi v vrhuncu sezone relativno spodoben dopust. Sam morš it res v vukojebino.

ales85 ::

kriptobog je izjavil:

Tako. Mi smo sli zdaj ko je star 2 leti prvic z letalom pa je odlicno prenesel 5urni let. Sicer se je pol otrok na letalu drlo, ampak vazno da se moj ni :))

Kakor kateri otrok in odvisno od starosti. Mi smo šli prvič pri 10-11 mesecih, super. Naslednjič pred 2 letoma, spet super. Pri 3 letih je bilo pa pestro... otrok bi hodil in hodil, pa ne sme (lučka gori). Nadaljanja leta je pa kar šlo.

Aja, pa leti po 10+ ur.

stara mama ::

Vsak otrok je svoja osebnost in se drugače obnaša (ja, nekaj je vzgoja, vse pa tud ne), ampak kot mato trdi, da je enako.....NI!
Namesto da se prilagajaš partnerki, se prilagajaš še enemu (ali več) dodatnim osebkom.

GregiB ::

stara mama je izjavil:

Namesto da se prilagajaš partnerki, se prilagajaš še enemu (ali več) dodatnim osebkom.

Če rečeš temu prilagajanje, prav... Prilagajaš se načeloma tudi vremenu, lokalnemu prebivalstvu, cenam, kvaliteti namestitev ipd. ipd.
Če pa jemlješ potovanje z najbližjimi kot del izkušnje, ne gre več za prilagajanje...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

trancer01 ::

Kaj imajo potovanja opraviti z obrestnimi merami stanovanjskih kreditov?

Lonsarg ::

Koliko ste se v zadnjem času kaj izpogajali pri sprejemljivi obrestni meri za pribitek?

Online kalkulatorji se kar razlikujejo, naprimer na 20 let pri Unicredit piše 1.2% + 3M Euribor, pri SKB pa 1.6% + 3M Euribor.

Če je najnižji javno objavljen 1.2% ugibam da se da izpogajati vsaj 1%?

Odvisno od bonitete kreditojemalca, višine pologa itd.

Ghost7 ::

Lonsarg je izjavil:

Koliko ste se v zadnjem času kaj izpogajali pri sprejemljivi obrestni meri za pribitek?

Online kalkulatorji se kar razlikujejo, naprimer na 20 let pri Unicredit piše 1.2% + 3M Euribor, pri SKB pa 1.6% + 3M Euribor.

Dajejo sedaj raje 3mesečni? Očitno so že izračunali, da se jim splača.

Na začetku leta je bil najugodnejši ponudnik takoj za SKBjem, Delavska hranilnica. Mogoče še tam preveri, če ti lahko pomagajo.

V času ko celo ljudje iz variabilne preprogramirajo v fiksne, bi ti za 20 let vzel spremenljivo?
Veš kaj več kot mi? :D
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

flatko ::

Lonsarg je izjavil:

Si pa upaš. Sicer sem pa jaz dobil pri Delavski hranilnici nespremenljivo OM 3.9%. So nekaj podobnega ponujali tudi pri ostalih bankah ampak jih je večina želela, da vzamem še kakšno njihovo storitev ali pa bi moral biti moj prispevek previsok (30%+). Pri Delavski so še najmanj kompliciral. Življensko + zavarovanje nepremičnine (pri poljubnem ponudniku) in to je to.

Me pa nekam pritisne, ko se spomnemckakšne so bile OM še ne leto nazaj ;(( ampak kaj, ko ni bilo nobenega primernega flata.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: flatko ()

flatko je izjavil:

Me pa nekam pritisne, ko se spomnemckakšne so bile OM še ne leto nazaj ;(( ampak kaj, ko ni bilo nobenega primernega flata.

Zanimivo, ne... kako gredo takšne stvari skupaj...?! Dvignejo se obrestne mere, pa se na trgu začnejo pojavljat zanimive nepremičnine.... go figure...

Ghost7 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Dajejo sedaj raje 3mesečni? Očitno so že izračunali, da se jim splača.

Na začetku leta je bil najugodnejši ponudnik takoj za SKBjem, Delavska hranilnica. Mogoče še tam preveri, če ti lahko pomagajo.

V času ko celo ljudje iz variabilne preprogramirajo v fiksne, bi ti za 20 let vzel spremenljivo?
Veš kaj več kot mi? :D
Ja večino vidim 3M v ponudbi, v povprečju je 3M tam okoli 0.2% ugodnejša kot 6M gledano zgodovinsko, ampak banka itak to korigira tako da če ponudi 6M da pa pač pribitik manjši in v kočni računici potem ponavadi ni razlik, no minus je da je težje med bankam primerjat če ima ena 3M druga 6M...

Glede na to koliko so banke znižale razlike med fiksno/variabilno (v bistvu toliko da je lahko na variabilni mesečni obrok začetni celo za kak drobiž večji) to pomeni, da banke stavijo na to da ne bo več veliko dvigov euribora. Skratka hočejo privabit čimveč ljudi v fiksne kredite, ker bo to zlata jama za banko da nekdo vzame fiksno 4%+ in nato plačuje še desetletja in se banki smeji (ja določen del bo že reprogramiral, ne pa vsi, pa repgoramira se ponavadi zgolj za večje razlike, se ponavad ne splača za manjše).

Glede na to da banke stavijo da ne bo več veliko dvigov in hkrati je uradna napoved le še dva dviga po 0.25% je to načeloma triger da smo pri vrhu in pri vrhu se vzema variabilo. Skratka kdor ni do sedaj reprogramiral ja deleč prepozen, zdaj se za daljša obdobje definitivno že vzame variablno. Če bi šlo za krašje 10 letno pa morda še fiksno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Kje pa piše, da bosta samo že dva majhna dviga? Lahko jih je tudi deset ali več, če inflacija ne bo dovolj upadla.

Nič ni 100% na tem svetu, je pa ene 90% šans da če izbereš variabilno boš na boljšem kot če fiksno pri 20 letnem kreditu. Gre za mojo oceno iz preprostega razloga, da ne smejo ekonomije ubit, to da ne ubijejo ekonomije ima prednost pred brzdanjem inflacije. Da ne omenim da take glasne napovedi o še dveh 0.25% dvigih pomenijo, da če močno kršijo to napoved bodo hudo ekonomsko škodo naredili, ker to povzroči paniko na trgu.

Pa še čisto iz laičnega stališča, to da banke stavijo na fiksne kredite (v smislu da jih relativno na variabilne dajejo ugodno) in sicer stavijo z miljoni, je zelo dober znak da greš raje v variabilno. Enako kot se ti je leta nazaj splačalo vzeti raje fiksno za 2% kot variablno za 1.5%, ker je tista ugodna variabila bila past, no sedaj fiksna počasi postaja past, sicer je res ta past je res manj huda ker v to smer se vseeno da reprogramirat.

Seveda je tudi odvisno od tega kaj ti ponudijo. Če ti ponudijo pri fiksnih celih 0.2%+ manjšo začetno obrestno mero potem vseeno najbrž izbereš fiksno, tak da definitivno se bom odločil na končno ponudbo, ampak glede na razmerje na online kalkulatorjih je odločitev trenutno v prid variabilni.

Zgodovina sprememb…

Kako si izračunal, da je 90 % možnosti, da boš na boljšem z variabilno obrestno mero?:)) Mi zaupaš formulo?

Ocena != formula, lahko bi namesto 90% napisal "zelo verjetno". Razlago za oceno pa sem podal.

Pač recimo scenarij da mi ponudijo 4.4% fiksno ali 1% pribitek + 3M (trenutno 3.4%), torej primer kjer je na začetku plačevanja enako da je lažje primerjat. Da z variabilno profitiraš v tem primeru mora biti povprečje 3M euriborja v 20 letih nižje od 3.4% in to je zelo verjetno. Pa tudi tveganje v primeru da se motim je v denarnem smislu majhno ker smo tako visoko, da tudi če povprečje gre čez, ne bo šlo drastično čez.

Zgodovina sprememb…

urli ::

Saj maš grafe. V zadnjih dobrih 20 letih je bil EURIBOR cca. (zelo zaookroženo) skupaj 5 let nad 3%... je bil tudi že nad 5%... sicer pa vsakemu svoje, pač, če so eni mnenja, da prav dosti višje od 3% ne more iti, tudi prav. Vzami spremenljivo. Lahko ne bo šel gor, lahko bo. Tako kot pri švicarskih frankih je to gamblanje. Lahko se bo izšlo, lahko ne. Samo zaboga ne potem jokcati, tako kot so in še vedno "švicafrankovci". Vsak se zase odloči in ni potem korektno, da kdorkoli fehtari vse ostale davkoplačevalce, da bi pokrili njihovo zagemblanje izgube aka "švicafrankovci".

tony1 ::

Lonsarg je izjavil:

Nič ni 100% na tem svetu, je pa ene 90% šans da če izbereš variabilno boš na boljšem kot če fiksno pri 20 letnem kreditu. Gre za mojo oceno iz preprostega razloga, da ne smejo ekonomije ubit, to da ne ubijejo ekonomije ima prednost pred brzdanjem inflacije. Da ne omenim da take glasne napovedi o še dveh 0.25% dvigih pomenijo, da če močno kršijo to napoved bodo hudo ekonomsko škodo naredili, ker to povzroči paniko na trgu.

Pa še čisto iz laičnega stališča, to da banke stavijo na fiksne kredite (v smislu da jih relativno na variabilne dajejo ugodno) in sicer stavijo z miljoni, je zelo dober znak da greš raje v variabilno. Enako kot se ti je leta nazaj splačalo vzeti raje fiksno za 2% kot variablno za 1.5%, ker je tista ugodna variabila bila past, no sedaj fiksna počasi postaja past, sicer je res ta past je res manj huda ker v to smer se vseeno da reprogramirat.

Seveda je tudi odvisno od tega kaj ti ponudijo. Če ti ponudijo pri fiksnih celih 0.2%+ manjšo začetno obrestno mero potem vseeno najbrž izbereš fiksno, tak da definitivno se bom odločil na končno ponudbo, ampak glede na razmerje na online kalkulatorjih je odločitev trenutno v prid variabilni.

Opominjam, da je najpomembnejša stvar pri vodenju investicije vedeti, koliko te bo stala.

Če gremo pa gemblati, pa dobimo une revčke s krediti v švicarjih, ki sedaj tožijo banke, državo in še papeža ne.

urli ::

Pa lepo prosim, da se gamblarji vzdržit kakšnih iz riti prvlečenih % aka, da boš z variabilno v 90% na boljšem ipd. Vam bo še kdo verjel. Lepo prosim, med nami živi veliko naivnega folka, prizanesite mu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

Primerjava tveganja variabile ali švicarskih frankov je neprimerljiva. Mesečni obrok preko variabile ti lahko skoči gor za ranga nekaj 10% (recimo do 100% če si naredil kapitalno napako in si vzel variabilno pri nizkem euriborju) in ja buffer rabiš pri variabili, to je seveda treba vedit. Če vzameš kredit v tuji valuti (ala zgodba z frenki) pa rabiš ranga nekaj 100% bufferja, pa še nisi safe ker valute so hudič, čisto drug velikostni red tveganja.

S tem da vzeti variabilo pri 0% euriborju ali vzeti pri 3.75% euriborja je prav tako po tveganju vsaj nekaj faktorjev razlike, tak da moje mnenje je da tudi če imaš bufferja (bufer brez odrekanja) zgolj 30% je vzeti variabilo pri 3.75% euribor čisto safe zadeva in če je začetni obrok pri banki isti kot ti ga naračunajo za fiksno tudi pravilna odločitev. In 30% buffer ni zgolj za gemblerje, če si gambler rabiš še mnogo višji buffer.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Se strinjam, ampak povprečen folk:
-je načeloma glup
-ne zna voditi investicij ne gradbeno ne finančno
-so pri številkah 200, 300k EUR popolnoma izgubljeni, ker niti 100k EUR še nikoli niso držali v rokah... Težko ocenijo, koliko je to sploh denarja
-so se že itak zakreditirali 110% svoje zmožnosti in je samo še višanje obrestne mere tisto, kar jih bo spravilo v hudo (fin. in otherwise) stisko.

Za ljudi, ki niso miljonarji je najbolj ziher varianta fiksna obr. mera.

Opominjam, da smo samo 25 let nazaj, kar je menda za časa vseh naših življenj imeli bančna potr. posojila (priznam, da ne pomnim podatka za stan. posojila, takrat me to ni zanimalo, ni pa hudič, da niso bila nekaj cenejša, vendar spet ne bistveno) s 7% obr. mero.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

urli je izjavil:

Saj maš grafe. V zadnjih dobrih 20 letih je bil EURIBOR cca. (zelo zaookroženo) skupaj 5 let nad 3%... je bil tudi že nad 5%... sicer pa vsakemu svoje, pač, če so eni mnenja, da prav dosti višje od 3% ne more iti, tudi prav. Vzami spremenljivo. Lahko ne bo šel gor, lahko bo. Tako kot pri švicarskih frankih je to gamblanje. Lahko se bo izšlo, lahko ne. Samo zaboga ne potem jokcati, tako kot so in še vedno "švicafrankovci". Vsak se zase odloči in ni potem korektno, da kdorkoli fehtari vse ostale davkoplačevalce, da bi pokrili njihovo zagemblanje izgube aka "švicafrankovci".

Kdaj pa je bila inflacija v EU nazadnje 10 %? Kje na grafu to vidim?>:D

redtech ::

Na račune poglej, 10% je še malo. :))

Saj ravno to! Realna inflacija je prej dvakrat tolikšna in od uvedbe evra še ni bila nikoli tako visoka. Zato so vsi grafi za 25 let nazaj po mojem bob ob steno. Če pogledamo raje v ZDA, kjer imajo že malce več časa dolar, je jasno, da je lahko v času visoke inflacije referenčna obrestna mera tudi preko 10 %.

Iz historičnega grafa za dolarje se tudi vidi da so posamezni spiki nekaj % in da so zadeve bolj v smislu 5 gor 3 dol in nato spet 5 gor čez desetletje za naslednji spike. Če gledaš 62 letni graf za dolarje je rabilo 30 let in 3 vmesne spike da je prilezlo iz 2% na 10%+(in je par let vztrajalo predno je sped padlo pod 10, ja vmes je bil tudi rekord 20%, ampak to je trajalo mesece, in to je bil zgodovinski hard landing).

Tak da ja, je čisto realno da bo naslednji spike 7%+, v kolikor ne bodo brzdali tiskanja, ampak to bo čez recimo desetletje, tokratni lokalni spike pa je precej malo verjetno da bi še kaj dosti višje od napovedanih 0.5% šel.

Zgodovina sprememb…

bzp ::

Malo verjetno, čisto realno, nekaj 10% recimo do 100%, 90% bolj splača ... res upam da nihče resno ne jemlje tega tukaj. Zagovarjanje variabilnega kredita z višjim obrokom kot pri fiksnem, pri pričakovani rasti euribora, je naravnost noro. Tud fiksni kredit se da reprogramirat, če banka ne ponudi tega prek aneksa, ga pa poplačaš z novim kreditom.

Lonsarg je izjavil:

Nič ni 100% na tem svetu, je pa ene 90% šans da če izbereš variabilno boš na boljšem kot če fiksno pri 20 letnem kreditu.

Brez zamere, spet prodajaš iste floskule kot pred pol leta... Zgodovinsko gledano so praktično vse medbančne obrestne mere do finančne krize 2008 bile nad 4%, razen Japonske, ki se že desetletja bojuje s deflacijo.
Spet gledaš v svojo kristlno kroglo in nabijaš neke verjetnosti, ki nimajo ama nobene osnove.
Če se bo Evropska inflacija stabilizirala na nekih zdravih povprečnih 2,5%-3% pa, bodo sedanje obrestne mere za kreditojemalce kar lepo ustrezne. Glede na to, da pa Evropa ni glih bogata s resursi, pa se nam lahko v končni fazi zgodi tudi Turški scenarij v sicer malo drugačni varianti (ne bo nižanja obrestnih mer)... tko da, napiši mnenje, ne postavljaj pa zraven nekih verjenosti, ki so zgodovinsko gledano ne le neosnovane, ampak zelo malo verjetne.
Če jaz napišem svoje mnenje, sem selo skeptičen, da bom za ćas svojega življenja še dočakal, da se bo EURIbor spustil pod 2% (pa me lahko na to spomniš, če bo)...

Mato989 ::

Če jaz napišem svoje mnenje, sem selo skeptičen, da bom za ćas svojega življenja še dočakal, da se bo EURIbor spustil pod 2%

Spomnim se (nevem če za EURIBOR ampak za neke OM morda je celo bil EURIBOR) da je to meni povedal foter ki je delal na banki da so se o tem pogovarjali tudi leta 2002 in je bila izjavljena zelo podobna izjava... da po njihovo ne bo OM nikoli pod 2%... no pol je bil minus >:D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

EURIBOR je že bil v minusu, res visokih obrestnih mer pa v evroconi sploh še nikoli ni bilo. Inflacija pa je trenutno visoka in bolj verjetno se mi zdi, da bo prej še višja, kot nižja.;(

Po dolgem obdobju rekordno nizkih obrestnih mer, ki mu z zamikom sledi obdobje visoke inflacije, je po mojem kar verjetno, da bo z zamikom sledilo tudi (daljše) obdobje rekordno visokih obrestnih mer.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

Tody ::

Upam da noben ne bo šel s tem znanjem iz foruma v investicijo "ne smejo ubit ekonomije" in "upam" in "mislim" so tako pogubne besede da si ne morete misliti.

Tisti ki obračajo miljarde, jih ne zanima toliko obrestna mera. Ker imajo čisto svojo računico in to so ljudje ki odločajo o celotnem svetu, če si priznate ali ne. Vi pa ste samo stranki produkt.

EDINIO in SAMO EDINO važno je vi lahko DANES plačate obrok pa normalno živite. Torej da vam ostane za hrano počitnice in kako rožico svoji ženi. Kak bo obrok čez 20 let ni važno, ker do takrat vas lahko avto povozi, dobite na lotu ali pa bo šla cela ekonomija v franže. S pohodom kripta in ne nasitnostjo ljudi v 1 % se lahko to zgodi.

Mato989 ::

EDINIO in SAMO EDINO važno je vi lahko DANES plačate obrok pa normalno živite. Torej da vam ostane za hrano počitnice in kako rožico svoji ženi. Kak bo obrok čez 20 let ni važno

S tako logiko se rodi anarhija ;)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Spomnim se (nevem če za EURIBOR ampak za neke OM morda je celo bil EURIBOR) da je to meni povedal foter ki je delal na banki da so se o tem pogovarjali tudi leta 2002 in je bila izjavljena zelo podobna izjava... da po njihovo ne bo OM nikoli pod 2%... no pol je bil minus >:D

No, to je najboljši dokaz za to, da je opletanje z nekimi 90% brezpredmetno, lahko tudi neodgovorno...
Je pa res, da je tvoj foter zadevo najverjetneje utemeljeval na tem, da so bile 2002 obrestne mere že itak zgodovinsko nizke, pa se je predvidevalo, da lahko gredo samo še gor. Še enkrat... moje osebno mnenje je, da ne bom več doživel EURIborja pod 2%, dopuščam pa vse možnosti, pri današnjem ekspotencilanem razvoju vsega, tudi denarnih trgov...

Tody ::

Mato989 je izjavil:

EDINIO in SAMO EDINO važno je vi lahko DANES plačate obrok pa normalno živite. Torej da vam ostane za hrano počitnice in kako rožico svoji ženi. Kak bo obrok čez 20 let ni važno

S tako logiko se rodi anarhija ;)

Če misliš da ni anarhija na finačnih trgih že zdaj je treba glavo ven iz riti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

velikBrokoli ::

Tisti, ki imate kredit, kaj vse ste vzeli zraven, da ste znižali obrestno mero?

NLB mi ponuja neko življensko zavarovanje za okoli 22eur/mesec, da si znižam obrestno mero, oz. plačuješ do okoli 3200 eur, velja pa za celotno trajanje kredita. Pa zraven želijo uturiti še sve in svašta, ampak bi na koncu vzel najbrž samo življensko zavarovanje.

Fiksna OM je pa trenutno od 3.8-4.45% na 20 let, si bom seveda še zračunal, če se splača vzeti njihove storitve za znižanje OM ali si na koncu na slabšem..

FireSnake ::

Nič. Edini pogoj je bil račun pri njih za časa trajanja kredita.
OM 2.5 (zbita dol iz 2.65).
Samo življenjsko sem se zavaroval. Če kaj pride čez mene, da ne puščam dolgov za sabo. Ampak to ni bil pogoj od banke.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

genesiss ::

Nič mi ni bilo treba vzeti zraven (Unicredit). Fiksna 1.6%, 100k, 20 let.

Ja definitivno vztrajaj da ti dajo dve ponudbi, z in brez zavarovanja da si lahko poračunaš. Meni so 5 let nazaj pri eni banki hoteli podturiti zavarovanje za cirka 30EUR/mesec/osebo, ampak sem si raje sam zrihtal drugje zavarovanje za cirka 10EUR/mesec/osebo (njihovo je imelo podobne zneske krite, edina večja razlika je bila, da je pri njih poleg invalidskega in življenskega bilo še bolezensko, ki pa je precej brezveze). Torej sem v računici upošteval da me oberejo za 20EUR/osebo in si pač izračunal da je ceneje brez njihovega zavarovanja kljub 0.2% višji obrestni meri.

Zgodovina sprememb…

WhiteAngel ::

genesiss je izjavil:

Huh, v čem je fora, da banke sploh dajo tako posojilo? 1,6% fiksna obrestna mera na 20 let, kjer bo inflacija zagotovo nekajkratnik tega zneska?! Res živimo v čudnih časih.

PrihajaNodi ::

Mato989 je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Mato989, ti si brez pomoči staršev še takrat ne bi mogel privoščiti tisti kurnik na Ptuju.

Danes pa si ga ne bi mogel privoščiti niti s pomočjo staršev.

To je razlika med danes in takrat, ko si ti kupoval. Danes bi 50% preplačal kredit. Sam ne mi lagat, da ne bi jokal.

Nima to veze jaz imam kaj je bilo danes in kaj vceraj nima vec veze prevec se fokusirate na mene

Jaz sem nepremicnino kupil in je moj kredit minoren in vzdrzen... Tistih 10k od starcev pa pac ene jokice ne morete prebolet ampak saj bo

Ker ce bi pa umrla in bi dedoval bi blo pa ok ali bi se po vase moral odpovedat dediscini kot pravi dec

Glej ce bi ti dali 10 k ko je bil btc 100 usd bi bil danes miljonar
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

matic492 ::

WhiteAngel je izjavil:

genesiss je izjavil:

Huh, v čem je fora, da banke sploh dajo tako posojilo? 1,6% fiksna obrestna mera na 20 let, kjer bo inflacija zagotovo nekajkratnik tega zneska?! Res živimo v čudnih časih.

To je bilo ~2021, danes smo daleč od tega :)

Moj je 1.95% fiksno na 20 let.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

flatko ::

velikBrokoli je izjavil:

NLB mi ponuja neko življensko zavarovanje za okoli 22eur/mesec, da si znižam obrestno mero, oz. plačuješ do okoli 3200 eur, velja pa za celotno trajanje kredita. Pa zraven želijo uturiti še sve in svašta, ampak bi na koncu vzel najbrž samo življensko zavarovanje.

Fiksna OM je pa trenutno od 3.8-4.45% na 20 let, si bom seveda še zračunal, če se splača vzeti njihove storitve za znižanje OM ali si na koncu na slabšem..

Delavska hranilnica, 3.9% (fiksna, 20 let, maj 2023), zahtevano življenjsko zavarovanje ter zavarovanje nepremičnine (vključno s potresom, lahko zavarujes pei poljubnem ponudniku) - je pa dovolj, da zavaruješ za toliko, kot znaša kredit (ne na vrednost nepremičnine). Slednje sem tako ali tako mislil dati zavarovati, tako da to zame niti ni bil nek minus. Življensko pa je verjetno tudi ok. Pri NLB so zahteval še kup enih dodatnih storitev, da bi prišel na to obrestno, tako da sem na koncu menjal banko.

Sicer pa vsekakor upam, da bodo obrestne mere čez par let močno padle, da reprogramiram kredit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: flatko ()

Jaz sem se odločil za NLB, ker so edini, ki ponudijo en kredit za parcelo + montažno hišo. Pri drugih bi moral imeti več cenitev s kreditom z rastočo hipoteko, vmes bi plačeval še interkalarne obresti, preveč kompliciranja. Pa še dodatno sem normiranec, kar pri večini bank že takoj začnejo komplicirati :))

Pat_MaGroin ::

velikBrokoli je izjavil:

Jaz sem se odločil za NLB, ker so edini, ki ponudijo en kredit za parcelo + montažno hišo. Pri drugih bi moral imeti več cenitev s kreditom z rastočo hipoteko, vmes bi plačeval še interkalarne obresti, preveč kompliciranja. Pa še dodatno sem normiranec, kar pri večini bank že takoj začnejo komplicirati :))

Torej NLB celo zdaj zna normirance obravnavat?

Jap, so z novim letom spremenili izračune. Ampak pod 100k je še vedno relativno težko dobiti, moraš potem naresti bilanco.

Ima pa NLB neko "special unit" za bolj komplicirane kredite, recimo moj primer, normiranec, nakup parcele + postavitev hiše je kar robni primer, vsaj za referentke na bankah, zato so mi ponudili kontakt gospe, ki se samo s temi primeri ukvarja in je šlo bolj gladko čez :) Kar pohvalno.

Zgodovina sprememb…

genesiss ::

WhiteAngel je izjavil:

genesiss je izjavil:

To je blo dobri 2 leti nazaj, ne vem v čem je fora, ziher pa niso v minusu.

LeQuack ::

WhiteAngel je izjavil:

genesiss je izjavil:

Saj ne bodo več. Tudi če bodo v prihodnosti spet negativni Euribor, bodo banke dajale kredite z vsaj 3+%. Jih je izučilo. Posledično to pomeni nižje cene nepremičnin.
Quack !

kuglvinkl ::

Da so si na hedgale obrestne mere.
Your focus determines your reallity

sleby ::

velikBrokoli je izjavil:

Nič.
Sem tudi jaz želel na NLB vzet, pa ko so mi začeli z raznimi varčevanji in zavarovanji sem šel drugam in dobil boljšo OM, zavaroval pa sem se po svoje, tam kjer sem sam želel.
1.85% fiksna, 250k, 25 let, skb. Kdaj? November 2021. Če ne bi takrat, bi bil še vedno v najemu.

Ghost7 ::

flatko je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Delavska hranilnica, 3.9% (fiksna, 20 let, maj 2023), zahtevano življenjsko zavarovanje ter zavarovanje nepremičnine (vključno s potresom, lahko zavarujes pei poljubnem ponudniku) - je pa dovolj, da zavaruješ za toliko, kot znaša kredit (ne na vrednost nepremičnine). Slednje sem tako ali tako mislil dati zavarovati, tako da to zame niti ni bil nek minus. Življensko pa je verjetno tudi ok. Pri NLB so zahteval še kup enih dodatnih storitev, da bi prišel na to obrestno, tako da sem na koncu menjal banko.

Sicer pa vsekakor upam, da bodo obrestne mere čez par let močno padle, da reprogramiram kredit.

POZOR!
Tole, da lahko zavaruješ le za znesek kredita pa je napačna informacija (celo škodljiva). To ti je narobe svetovala. Vedno se neprimičnino zavaruje na vsaj gradbeno vrednost nepremičnine. Če je premalo zavarovana je podzavarovana!

https://www.zav-zdruzenje.si/izrazi/pod...

https://www.generali.si/zavarovanje/nep...
Glej "Kaj je podzavarovanje"
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/
««
20 / 24
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 454 55 56 57 )

Oddelek: Loža
2817468367 (955) SasoS
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473283 (19631) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021791 (13454) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714202 (6966) Invictus
»

Stanovanjski kredit kje najugodnejša obrestna mera? (strani: 1 2 )

5913016 (10389) Invictus

Več podobnih tem