» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
161 / 164
»»

jernejl ::

Utk je izjavil:

Lepo ti je pojasnil jernejl

Lepo je pojasnil da je ekonomsko gledano idiot.
Če se z mano ne strinjaš ti, ki si zasedel prva tri mesta na Idiot of the century award, si štejem v čast, ker to pomeni, da imam o ekonomiji očitno veliko pojma. Hvala za zaupanje.

Davek? Ste vi malo fukneni v glavo?
Ne, ti si, in to precej. Davek od premoženja je že od nekdaj nekaj čisto običajnega za razvite kapitalistične države, le največji bedaki ste mnenja, da to ni v redu. Če bi slučajno ugotovili, da si obiskoval kakšno šolo, je zgolj ena možnost: politična šola v Kumrovcu, kjer so se šolali tudi partijci, ki so spisali trenutno veljaven zakon o neobdavčitvi nepremičnin, za katerega se ti in tebi podobni idioti tako zelo trudite, da bi obveljal kar se da dolgo.

Sem že reku kako lahko v dveh mescih dobimo najmanj 20,000 potencialnih novih stanovanj.
Kar si ti reku, je idiotizem, kar smo pa mi rekli, pa drži, s primerno visokim davkom bi čez noč na nepremičninski trg dobili nekajkratnik tvoje pravljične številke stanovanj.

10k stanovanj bo država gradila 15 let. Z etažiranjem jih lahko dobimo do spomladi.
Z davkom jih lahko dobimo v ponedeljek zjutraj, resda ne 10k, o čemer sanjaš ti, ampak bistveno več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Utk ::

Z davkom jih lahko dobimo v ponedeljek zjutraj

Prvič, katerga leta bo ta ponedeljek zjutraj, in drugič, ne vem kako bo davek gradil stanovanja.

Davek od premoženja je že od nekdaj nekaj čisto običajnega za razvite kapitalistične države

In v kateri od teh kapitalističnih držav je cena na meter nižja kot pri nas?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zako ::

V Nemčiji je cena na m2 že 10.000 EUR v večjih mestih.
V Ljubljani bo pa v 3-5 letih
Zako je zakon!!!

c3p0 ::

TorrentXL je izjavil:

Iz česa pa to sklepaš, da sem zadovoljen? A zato ker ne pišem hvalnic Janši? A te to boli? Te prevzame bes, a ne?

Poglej mojo zgodovino kaj pišem o JaJotu. Problem vas, levaških skrajnežev je, da vse kar se 100% ne strinja z vami, pa že mora bit JaJo kult.

TorrentXL ::

c3p0 je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Iz česa pa to sklepaš, da sem zadovoljen? A zato ker ne pišem hvalnic Janši? A te to boli? Te prevzame bes, a ne?

Poglej mojo zgodovino kaj pišem o JaJotu. Problem vas, levaških skrajnežev je, da vse kar se 100% ne strinja z vami, pa že mora bit JaJo kult.

Na neumna vprašanja dobiš neumne odgovore. Problem vas desnaških skrajnežev je, da vsi, ki se ne strinjajo z vami, morajo bit levaški skrajneži.

Ti si začel o desnici (SDS sicer ni nobena desnica), vem da ti spomin ne seže niti kak dan nazaj. Na vladi so tvoji, kaj delate na problematiki, razen novih davkov? Je že vsaj poenostavljen kak postopek?

Nič ne delajo na problematiki. Enako kot desni prej. O čem govoriš? A je tebe mama prevečkrat spustila na glavo, ko si bil mali? Kaj bi naj jaz delal? Sej nisem v politiki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

Kako nič ne delajo, a nisi že lani tu pisal da zdaj bomo pa videli hudiča ko bo nov davek.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Kako nič ne delajo, a nisi že lani tu pisal da zdaj bomo pa videli hudiča ko bo nov davek.

S temi besedami ne, ampak tud če sem kaj podobnega izjavil, je to bilo na podlagi informacij, ki so takrat bile dostopne.

Zgodovina sprememb…

Ni res. Že takrat si imel informacijo da je ta vlada nesposobna, če bi kdo hotel kaj rešit z leve v Ljubljani bi pa v 20 letih županovanja Jankoviča to že rešil.

TorrentXL je izjavil:

Nič ne delajo na problematiki. Enako kot desni prej. O čem govoriš? A je tebe mama prevečkrat spustila na glavo, ko si bil mali? Kaj bi naj jaz delal? Sej nisem v politiki.

A ti je treba vse črkovat? Zagovarjaš eno stran in vidiš povsod Janšo, imaš JDS.

MOD: kaj ta patron še dela brez titule?

c3p0 je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

A ti je treba vse črkovat? Zagovarjaš eno stran in vidiš povsod Janšo, imaš JDS.

MOD: kaj ta patron še dela brez titule?

O čem bluziš? Koga zagovarjam? Očitno imaš ti GDS. Nič niso naredili pametnega. To pa ne spremeni dejstva, da so predlogi opozicije neumni. S predlogi desnice je začel bluzit nekdo drug.

Ti misliš, da si policaj tukaj in boš cenzuriral druga mnenja, samo zato, ker ti ne pašejo? Pfff, si ti zaslužiš določeno titulo, ki pa ne bo laskava.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Z davkom jih lahko dobimo v ponedeljek zjutraj

Prvič, katerga leta bo ta ponedeljek zjutraj, in drugič, ne vem kako bo davek gradil stanovanja.
Prvič, to je lahko precej prej kot etažiranje deset tisoče bajturin in gradnje avtocest in železnic, in drugič, nobene potrebe ni, da bi davek karkoli gradil. Ljudje bodo, ker bo ceneje. Marsikomu pa niti tega ne bo treba, ker jih je veliko že zgrajenih, samo še na davek od premoženja čakajo, da se bo iz njih izselila praznina.

Davek od premoženja je že od nekdaj nekaj čisto običajnega za razvite kapitalistične države

In v kateri od teh kapitalističnih držav je cena na meter nižja kot pri nas?
Da bi morala biti cena na kvadrat v razvitih državah nižja kot pri nas, lahko sproducira samo glava največjega idiota, ki je do vrha napolnjena z vakumom. Kar je v resnici pomembno, pa ti tega nisi sposoben razumeti, je to, kako lahko ali težko si državljani nepremičnino lahko privoščijo. In če malo pogledamo tu naokrog po evropi, vidimo, da se precej slabo odrežemo. Po "price to income ratio" so slabši od nas rusi in njihovi prijatelji.
https://www.numbeo.com/property-investm...

Nisi odgovoril katerga leta.

Se pravi nisi našel razvite države, ki bi imela cenejš meter. Najbrž nima niti smisla iskat razvite države kjer bi več ljudi pri 35ih, ali kateri drugi meji, imelo ali kupilo svojo nepremičnino, ker je itak spet ne bi našel. Ker jaz vidim da si tudi mladi pri nas vseeno kupijo ali zgradijo. Kar je za vse te tvoje razvite države preklemano redko.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Nisi odgovoril katerga leta.
Deset let prej, kot bo deset tisoč hiš etažiranih in potegnjene nove ceste in železnice, kar si želiš ti.

Se pravi nisi našel razvite države, ki bi imela cenejš meter.
Tega sploh nisem iskal, mene zanima to, da si jih ljudje tam lažje privoščijo. No, to ne velja samo za razvitejše države, ampak tudi za veliko manj razvitih. Samo bebce zanimajo nominalne vrednosti metra. To pa lahko greš sam raziskovat.

Najbrž nima niti smisla iskat razvite države kjer bi več ljudi pri 35ih, ali kateri drugi meji, imelo ali kupilo svojo nepremičnino, ker je itak spet ne bi našel.
Dvomim, da je še katera država imela Jazbinška, ki je ljudem razdelil preko 150 tisoč stanovanj, lahko jo pa iščeš, če imaš preveč časa.

Ker jaz vidim da si tudi mladi pri nas vseeno kupijo ali zgradijo.
Kar ti vidiš, je omejeno na zaprt oddelek ljudi s psihičnimi motnjami. Resnica je pa taka, da je razmerje med plačami in cenami nepremičnin pri nas zelo slabo (kar potrjuje vir, ki sem ga podal prej), mladi pa si nepremičnine kupijo v veliki večini primerov tako, da jim jih kupijo starši. Ali jih podedujejo.
Zato drži, kar praviš:

Kar je za vse te tvoje razvite države preklemano redko.
Res je, v razvitih državah si mladi lahko sami lažje kupijo nepremičnine, preklemano redke so države, kjer jim toliko nepremičnin morajo kupiti starši ali jim jih zapustiti pokojni sorodniki.

Poleg tega, da mladi pri nas nadpovprečno pozno zapuščajo stanovanja staršev, so od staršev tudi nadpovprečno odvisni.

Zgodovina sprememb…

Spet nisi odgovoril na enostavno vprašanje. Če je cilj nižanje cen stanovanj z davkom, v katerih državah so mladi v kakem deležu kupili stanovanje. Mislim da jih bolj malo pri 30ih deduje, da bi bil to nek faktor, ampak komot vzameš brez tega. Recimo delež mladih s hipoteko po državah.

Utk je izjavil:

Spet nisi odgovoril na enostavno vprašanje.
Sem, zdaj pa si na vrsti ti, da odgovoriš na enostavno vprašanje, kdaj bo deset tisoč hiš etažiranih in potegnjene nove avtoceste in železnice. Potem odšteješ deset let in dobiš odgovor.

Če je cilj nižanje cen stanovanj z davkom
Cilj je narediti nepremičnine bolj dostopne, torej izboljšati razmerje med cenami in plačami.

v katerih državah so mladi v kakem deležu kupili stanovanje.
Eh. Če jim dobro gre, komot tudi najemajo. Problem je v tem, da pri nas ne morejo ne eno in ne drugo, zato pa jih toliko tako dolgo živi pri starših.

Mislim da jih bolj malo pri 30ih deduje, da bi bil to nek faktor
A babice in dedki pri nas ne umirajo? :))
Če je v preteklosti večji delež ljudi prišel do nepremičnine, tako ali drugače, se jih bo več tudi dedovalo. Za nematematika kot si ti je to težko razumljivo, ampak lahko mi verjameš na besedo.

Recimo delež mladih s hipoteko po državah.
Kaj te zanima, kje si lahko privoščijo nakup in kje ne? Pri nas zelo težko. Nadpovprečno veliko jih živi pri starših in nadpovprečno veliko jih deduje. Ostali si težko privoščijo nakup. Torej verjetno pričakujemo, da bo delež mladih s hipoteko pri nas podpovprečen.
Sem pa že prej dal link, ki prikazuje, da je razmerje med plačami in cenami nepremičnin pri nas precej slabo, tako da če hočeš bluzit v prazno, izvoli in raziskuj hipoteke in dedovanja in jazbinške in nominalne cene in ne vem kaj še vse.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Sicer ne vem, zakaj bi na to nominalno gledal, ampak če že res rabiš en tak primer, je to Belgija. Cenejši meter, dost višje plače. Ni zakaj. Pa mislim da tud Finska.

Lahko jih pa dost več naštejem, kjer je meter cenejši glede na povprečno plačo.

Zgodovina sprememb…

Kaj te zanima, kje si lahko privoščijo nakup in kje ne? Pri nas zelo težko

Mene zanima kje si jih koliko dejansko kupi, ne pa tvoje teoretične blodnje.

Sem, zdaj pa si na vrsti ti, da odgovoriš na enostavno vprašanje, kdaj bo deset tisoč hiš etažiranih in potegnjene nove avtoceste in železnice

Postopek etažiranja traja pol leta max. Samo odločit se mora država.
Železnice me ne brigajo.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Utk je izjavil:

Sicer ne vem, zakaj bi na to nominalno gledal, ampak če že res rabiš en tak primer, je to Belgija. Cenejši meter, dost višje plače. Ni zakaj. Pa mislim da tud Finska.

Pa je tam tudi država obljubila 3000 stanovanj, zgradila pa 300? Relativno na prebivalstvo. Ker država je s to obljubo ubila investitore, ne boš gradil če bo država. Samo da država v resnici ne. Vlada je v teh letih začela manj projektov kot prejšna vlada, vse kar je bilo zgrajeno v teh letih je pa od prejšnih vlad.

dripac ::

Utk je izjavil:

Pa je tam tudi država obljubila 3000 stanovanj, zgradila pa 300? Relativno na prebivalstvo. Ker država je s to obljubo ubila investitore, ne boš gradil če bo država.

Govorimo o gradnji cenovno dostopnih - beri plačam v SLO primernih stanovanj? Ker kakor vem investitorjev to ne zanima. Vsaj teh v mojem okolišu, ki se s tem ukvarjajo.

Nadstandard in nič drugega.

Benny123 ::

Nadstandardne prec prodajo ker je v sloveniji , ki sicer nima bogatih ljudi, ogromno revezev ki to pokupijo.

johnnyyy ::

TorrentXL je izjavil:

Hja, Belgija je precej bolj obdavčena pri plačah in če gledaš po brutu, je neta še manj kot pri nas (imaš pa javni servis/zdravstvo precej boljši). Cene stanovanj so precej nižje (glede na plače), a je financiranje s kreditom težje, saj banke hočejo da ti več ostane. Hrana in storitve so precej dražje kot pri nas, prav tako avtomobili. Zraven precej doda še davek na nepremičnine, ki je vsaj 10x našemu NUSZ.

Overall lastništvo ni toliko cenejše kot hočete nekateri prikazati. Se pri najemu bolj pozna.

Samo to so specifka vsake države in nekih situacij, kjer se ti ena stvar bolj splača od druge.

Zato bi jaz gledal koliko jih dejansko ima oz kupi svoje stanovanje. Ker nič ti ne pomaga poceni meter, če imaš potem recimo 30 jurjev davka za plačar pri nakupu, pa letni davek, visoke stroške itd, in vse to upoštevat pri primerjavah je nemogoče.

Koliko hipotekarnih kreditov ima katera država per capita, če ne drugo, bi bila pa kar zanimiva primerjava.

dripac je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa je tam tudi država obljubila 3000 stanovanj, zgradila pa 300? Relativno na prebivalstvo. Ker država je s to obljubo ubila investitore, ne boš gradil če bo država.

Govorimo o gradnji cenovno dostopnih - beri plačam v SLO primernih stanovanj? Ker kakor vem investitorjev to ne zanima. Vsaj teh v mojem okolišu, ki se s tem ukvarjajo.

Nadstandard in nič drugega.

A tisti leseni vila bloki, ki jih bo država gradila v Podutiku (Podutiku mind you) pa niso nadstandardni?

Zgodovina sprememb…

A babice in dedki pri nas ne umirajo?

Pri nas definitivno umirajo, ampak očitno drugje po Evropi ne, če se samo pri nas deduje.

dripac ::

Utk je izjavil:

A tisti leseni vila bloki, ki jih bo država gradila v Podutiku (Podutiku mind you) pa niso nadstandardni?

Za Podutik ne morem govorit, ne poznam. Vem pa kako je v našem okolišu. To kar gradi država je vse prej kot nadstandard tako cenovno kot kvalitativno.

feryz ::

Kaj pa vi sploh smatrate za nadstandard?
Ker bloki so copy paste, betonski zmazki, prevlečeni s stiroporjem.
Tak isto so popolnoma vse novogradnje v Sloveniji v zadnjih desetih letih enak zmazek. Kot bi imeli samo enega arhitekta. Ali pa kot bi vsi kopirali samo od enega.

Tako da mi ni jasno, o kakšnem nadstandardu blebečete.
Ker so ploščice dražje? Če je na ključ? Zato je nadstandard?

dripac je izjavil:

Utk je izjavil:

Za Podutik ne morem govorit, ne poznam. Vem pa kako je v našem okolišu. To kar gradi država je vse prej kot nadstandard tako cenovno kot kvalitativno.

Sej tako je tudi prav. Država naj gradi poceni (kar sicer ne), če že mora gradit. Ampak to je bolj odvisno od občine kaj točno se bo gradilo.

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Zato bi jaz gledal koliko jih dejansko ima oz kupi svoje stanovanje. Ker nič ti ne pomaga poceni meter, če imaš potem recimo 30 jurjev davka za plačar pri nakupu, pa letni davek, visoke stroške itd, in vse to upoštevat pri primerjavah je nemogoče.

Koliko hipotekarnih kreditov ima katera država per capita, če ne drugo, bi bila pa kar zanimiva primerjava.

Hja ta statistika je vedno j***. Pač povsod imaš neke stvari ki so nekje bolj ugodne in druge manj, statistično pa je potem nekaj kar ni ne tič ne miš. Sam sem bolj gledal lastni primer in način življenja, ko sem se odločal ali se selim oz. kam se selim.

Ta primerjava je lahko zanimiva, samo je precej neuporabna. Neuporabna je ravno zaradi celotne slike - ker če imaš nepremičninski trg bolj urejen in lažje dolgoročno najameš, potem lastništva ne rabiš in obratno. Potem imaš neke lokalne fore. Recimo za nekaj mesecev do par let lahko v Sloveniji precej ugodno prideš skozi z najemi, saj večinoma dobiš že za silo opremljena stanovanja. Pa samo opremljanje je lažje, saj ima ogromno prebivalcev vozniška dovoljenja in avtomobile in lažje najdeš nekoga, ki ti bo za pir nekaj pripeljal (če že sam nimaš). Za nekajletne najeme pri nas pa je je***, in se ti bolj splača stisniti in vzeti kredit.

David Mayer ::

Mogoče je mišljeno za dejanske detajle, kot to, da okna tesnijo, ne zamaka, ploščice ne odstopajo in ne donijo ob trkanju, da so stene navpične, ravne in strokovno popleskane, stikala in vtičnice poravnane, da so tla vodoravna in strokovno zaključena, kabli ne štrlijo, da so doze pokrite itn, ne samo arhitektura in vlit beton z armaturo, cevi skrite. Kakor komu, verjetno so to res neki standardi iz daljnje preteklosti, kakor kje. Če je to vse danes že standard, super, dobro, da pridem v stik z realnostjo :D

PS: Terminologija šepa, saj vem, ničesar ne morem, dopolnite in popravite po potrebi.

bm1973 ::

feryz je izjavil:

Tak isto so popolnoma vse novogradnje v Sloveniji v zadnjih desetih letih enak zmazek. Kot bi imeli samo enega arhitekta. Ali pa kot bi vsi kopirali samo od enega.

Sam sem imel kakih 20 let nazaj debato na piru z enim gradbenikom, je preprosto rekel, naši kupijo stare švabske načrte in štancajo...

Poglejte tudi situlo, banano pri Aleji in pri Tivoliju. Isti načrti...

Isti načrti, vse skupaj zanič narejeno, niti konkretni temelji, ker je vse puščalo v klet pri tistem dežju... Skozi betonske stene...

To so napake pri gradnji, reklamacijska zadeva.

Pri nas nadstandard pomeni le zapis na reklamnem pamfletu.
Poleg lokacije, seveda. Ta je v bistvu edina, ki je nadstandard. Pa še to ne zato, ker bi dejansko bila nadstandard, ampak zato ker jo je nekdo politično naredil za nadstandard.

Utk je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa je tam tudi država obljubila 3000 stanovanj, zgradila pa 300? Relativno na prebivalstvo. Ker država je s to obljubo ubila investitore, ne boš gradil če bo država. Samo da država v resnici ne. Vlada je v teh letih začela manj projektov kot prejšna vlada, vse kar je bilo zgrajeno v teh letih je pa od prejšnih vlad.

Ne vem kaj je tam država naredila, jaz ti samo dajem informacijo, ki si jo zahteval. Vem pa, da v Belgiji trenutno uvajajo neke ukrepe, kljub temu, da je stanje mnogo bolje kot pri nas in davki pri njih so dost višji kot pri nas. Poznajo tud davek na prazne nepremičnine v določenih regijah.

Imam kolega v Belgiji. Živi pri Belgijki v podedovani hiški, ki je pri nas še cigani zastonj ne bi vzeli. Tisto na meter res upam da ni drago, ampak če bi bilo na sploh poceni, TCO, bi imeli sigurno boljše hiše.

Utk je izjavil:

Imam kolega v Belgiji. Živi pri Belgijki v podedovani hiški, ki je pri nas še cigani zastonj ne bi vzeli. Tisto na meter res upam da ni drago, ampak če bi bilo na sploh poceni, TCO, bi imeli sigurno boljše hiše.

Lahko imaš ti koliko hočeš kolegov, ki živijo v potrdijah, ampak tam so tud nova stanovanja cenejša kot pri nas.

Zgodovina sprememb…

Cena na meter je samo pol zgodbe.

https://investropa.com/blogs/news/belgi...

Po teh podatkih imaš za stanovanje vredno 300 jurjev cca 80 do 100 jurjev stroškov povrh cene.

Zgodovina sprememb…

Recimo, ko kupuješ stanovanje v Bruslju, te pride cca. eno tretjino nakupne cene še ostalih stroškov. Sodelavec Takrat ga je pač tam kupil, zato vem iz prve roke...

Periferija je cenejša, ampak še vedno tam, 25%.

Pri nas plača folk 2%, pa jamra...

Zadnjič sem krožil okrog italijanskih jezer, Como, Iseo, Maggiore. Kao prva bojna črta, turizem in te fore.
Ko se ustaviš pred izložbo nepremičninske agencije in malo prečekiraš cene bajt ali stanovanj, ti res ni nič jasno. Nekako slovenske deljeno z dva.
Je pa res, da je Italija postala zabačena sirotinja. Celo tam, kjer se gredo kvazi elitni turizem.

P.s. ustavil sem se tudi pred izložbo, kjer je ime agencije napisano z zlato barvo in se kiti z marmorjem in ostalimi forami. Tam so cene res bolj na nivoju. Ampak taka agencija je bila zgolj ena in ta ni za rajo.

Zato, ker razen turizma tam ničesar ni... Zato se prodaja, ceneje kot pri nas.

Več kot 100 EUR na apartma težko zaračunaš... Pa 3 mesece, mogoče, sezona... Pa si računaj ROI.

Enako velja za Toskano ali italijanski jug. Ki ni blizu velikih mest. Dobiš obnovljeno bajto za 150k, ampak 50km stran od morja, v hribih, brez sosedov, na samem... Z malo zemlje...

Preprosto tam nimaš kaj početi, nepremičninski davek v Italiji ni nizek, vsaka taka stoječa, neuporabljena nepremičnina te stane.

Mogoče super za upokojitev, ali če si remote delavec, ampak za povprečnega državljana, ki rabi službo, to pač ni.

Telbanc ::

feryz je izjavil:

Zadnjič sem krožil okrog italijanskih jezer, Como, Iseo, Maggiore. Kao prva bojna črta, turizem in te fore.
Ko se ustaviš pred izložbo nepremičninske agencije in malo prečekiraš cene bajt ali stanovanj, ti res ni nič jasno. Nekako slovenske deljeno z dva.
Je pa res, da je Italija postala zabačena sirotinja. Celo tam, kjer se gredo kvazi elitni turizem.

P.s. ustavil sem se tudi pred izložbo, kjer je ime agencije napisano z zlato barvo in se kiti z marmorjem in ostalimi forami. Tam so cene res bolj na nivoju. Ampak taka agencija je bila zgolj ena in ta ni za rajo.

Počak da bo mela tud Slovenija dolga kot ga majo zaj že makaronarji (v deležu BDP) in bo šlo za obresti 3 milijarde na leto. Pol boš vido tle sirotinju.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Nemčija je še hujša, dobiš bajto, sicer za obnovit, za 13.500 EUR.

Sicer je to vzhodna Nemčija, poljsko-nemška meja.

https://www.markt.de/provisionsfrei-woh...

Utk je izjavil:

Cena na meter je samo pol zgodbe.

https://investropa.com/blogs/news/belgi...

Po teh podatkih imaš za stanovanje vredno 300 jurjev cca 80 do 100 jurjev stroškov povrh cene.

Po teh podatkih tvoja trditev res drži, ampak samo v primeru, če si funkcionalno nepismen. :)

Property purchase in Belgium typically requires EUR70,000-EUR140,000 upfront for a EUR350,000 property, including down payment and closing costs.

Torej je to z pologom, da ti banka odobri posojilo. To ne moreš štet kot strošek. Ostalo so "closing costs", kjer so za določene tud olajšave.

Brussels 12.5% Reductions possible for first EUR200,000 under certain conditions
Flanders 3% (primary residence) 12% for secondary/investment properties
Flanders 12% (secondary) Investment properties and second homes
Wallonia 12.5% Possible reductions for modest homes, first-time buyers
All Regions Varies Additional municipal surcharges may apply

Bruselj:
Registracijski davek (po olajšavi) = 18.750 EUR
Notarske takse = 4.100 EUR
Administrativni stroški = 1.200 EUR
Skupaj (closing costs) = 24.000 EUR

Obdavčitev: približno 6,8 % nakupne cene (namesto ~14 % brez olajšave).

Kdo bi si mislil, da bo podražitev kopičenja nepremičnin, poskrbela za nižje cene. Šok, šok. :O

Dodajmo še informacijo, da imajo neto plače x2. Ugodno, kaj naj rečem. Sej vem da zdaj pridejo izgovori o migrantih in trditve, da je Ljubljana pač najlepše mesto na svetu in oh in sploh in ne vem še kaj si boste izmislili. Ajde, gremo... :))

Zgodovina sprememb…

Obdavčitev: približno 6,8 % nakupne cene (namesto ~14 % brez olajšave).

Popravek zgoraj. Ni vse obdavčitev, ampak je mišljeno vsi stroški.

Pa to zgoraj je Bruselj primer. Boljše, da ne gledamo kakih drugih mest, kot je Antwerp recimo, ker bo sramota samo še večja.

Antwerp je Flanders mimogrede, tako da še enkrat iz tvojega vira:
Flanders 3% (primary residence) 12% for secondary/investment properties
Flanders 12% (secondary) Investment properties and second homes

Hvala, da si z virom potrdil kako učinkovit je davek pri uravnavanju cen na nepremičninskem trgu. Težko bi sam bolje to naredil.

Zgodovina sprememb…

Torej Belgijci komot kupijo stanovanje ali ne?
Pri nas je lastnikov nekaj več, bistvene razlike sicer ni, ampak pričakoval bi, da so tam lastniki skoraj vsi, če so tako loaded in stanovanja poceni. Da je folk pri denarju raje v najemu, sori, tega ne kupim.

bm1973 je izjavil:

Recimo, ko kupuješ stanovanje v Bruslju, te pride cca. eno tretjino nakupne cene še ostalih stroškov. Sodelavec Takrat ga je pač tam kupil, zato vem iz prve roke...

Periferija je cenejša, ampak še vedno tam, 25%.

Pri nas plača folk 2%, pa jamra...

A je to sodelavec iz Indije Koromandije, ki se je preselil v Bruselj?

Utk je izjavil:

Pri nas je lastnikov nekaj več, bistvene razlike sicer ni, ampak pričakoval bi, da so tam lastniki skoraj vsi, če so tako loaded in stanovanja poceni. Da je folk pri denarju raje v najemu, sori, tega ne kupim.

O čem ti govoriš?

https://tradingeconomics.com/country-li...

V Belgiji je cca. 4% manj lastnikov in to brez Jazbinška. Koliko bi pri nas bilo lastnikov brez Jazbinška? Mogoče 40%? Je popolnoma vseeno kaj ti kupiš, dejstva se ne ozirajo na to.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Kaj te zanima, kje si lahko privoščijo nakup in kje ne? Pri nas zelo težko

Mene zanima kje si jih koliko dejansko kupi, ne pa tvoje teoretične blodnje.
Pri nas si jih dosti kupi takih, ki nepremičnino že imajo.
Mladih, ki bi jih rabili, da gredo na svoje, pa precej malo. O tem - za razliko od tvojih blodenj - govorijo različne statistike. Recimo zelo slabo razmerje med cenami nepremičnin in plačami, nadpovprečno dolgo bivanje mladih v hotelu mama, nadpovprečno dedovanje (ki ga pač ne moremo šteti kot nakup, pride pa prav kot beden izgovor, da tudi pri nas nepremičnine mladim niso nedostopne, samo dedka ali babico rabiš, ki ti zapusti jazbinškovo stanovanje).

Sem, zdaj pa si na vrsti ti, da odgovoriš na enostavno vprašanje, kdaj bo deset tisoč hiš etažiranih in potegnjene nove avtoceste in železnice

Postopek etažiranja traja pol leta max. Samo odločit se mora država.
Postopek pobiranja davka traja 14 dni max., oz. kolikor je pač rok za plačilo na položnici. Samo odločit se mora država. Je pa ena bistvena razlika. Davek bi precej bolj učinkoval tam, kjer nepremičnin najbolj primanjkuje, etažiranje pa v vukojenibah. Razumem pa, da bi ti rad od države dobil zakonodajo, po kateri bi lahko etažiral svojo socialistično bajturino. Ampak to ne bo niti simbolično pomagalo pri težavi dostopnosti nepremičnin, niti nikogar tvoji osebni interesi ne zanimajo.

A babice in dedki pri nas ne umirajo?

Pri nas definitivno umirajo, ampak očitno drugje po Evropi ne, če se samo pri nas deduje.
Ker razumem, da je z vakumom v glavi težko razmišljati, ti zato napišem bolj počasi: če ima drugje po evropi manj starih svojo lastniško nepremičnino, se slednjih lahko tudi manj deduje.
Popolnoma logično je, da če ima večji delež starih lastne nepremičnine, da se bo to poznalo tudi pri mladih, vendar zaradi večjega dedovanja nepremičnin, ne pa zato, ker bi si jih lažje kupili. Da je nakup pri nas zelo drag v primerjavi z drugimi državami, pa že vemo in tudi viri obstajajo, ki to potrjujejo.

Pri nas je lastnikov nekaj več, bistvene razlike sicer ni, ampak pričakoval bi, da so tam lastniki skoraj vsi, če so tako loaded in stanovanja poceni.
Neumnost. V Avstriji si tudi lažje privoščijo nakup kot pri nas, pa je tam precej večji delež najemnikov. Je pač najemniški trg tam precej bolje urejen in bolj ugoden in se nakup ne splača, kljub temu, da bi si ga lažje privoščili kot pri nas. Niso vsi taki zaplankani kmetavzarji kot si ti, da bi čutili potrebo po kopičenju nepremičnin, samo zato, ker pač lahko.

Utk je izjavil:

Še na to odgovorim. Da, Belgijci komot kupijo stanovanje. Tud priseljenci, ki ne morejo verjet, da je to tam dost lažje kot v izvorni državi.

https://www.dnevno.hr/magazin/hrvatica-...

Haha, če bi jaz taka stanovanja oddajal bi me moji bosanci zakopali na vrtu.

Zgodovina sprememb…

ginekk ::

feryz je izjavil:

Nadstandard je za začetek:

visok strop (od 280cm dalje)
    povsod talno gretje
    okna do tal oz. veliko svetlobe
    terasa za žar, kamor sosedje ne vidijo
    garaža z EV polnilnico, vsaj dve mesti na stanovanje + ločena klet za šaro
    prisilno prezračevanje in klima
    ogromen dnevni prostor, po možnosti povezava med jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo
    vsaj ena spalnica s svojo kopalnico, po možnosti pa vsaka spalnica
    zvočna in toplotna izolacija na nivoju

Tega ne boš načel v večini novogradenj. Po moje sodijo po tem, koliko je ta "nad" razlika med tem kar lahko kupijo in česar ne.

Utk je izjavil:

Haha, če bi jaz taka stanovanja oddajal bi me moji bosanci zakopali na vrtu.

Če bi ti imel kaj pameti, bi razumel kaj je bistvo objave. Sem pa prepričan, da bi si "tvoji" bosanci raje to kupili za tak denar in prenovili v LJ oz. še toliko ceneje v vukojebini, kot tebe prenašali.

Zgodovina sprememb…

««
161 / 164
»»