Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
feryz ::
Kako pa sta šla brez avta do enega izmed bližnjih letališč, ker sta odrinila na Instagram fotošuting na tajsko?
TorrentXL ::
3k neto na mesec mam jaz na spju pa nisem ultra sposoben samo delat je treba
Je bolj za po zdravju vprašat tiste, ki ti dajo 3k neto na mesec, če je to sploh res. Pa še za teh 3k neto se zanašaš na to, da te drugi subvencioniramo, ki zarad tebe plačujemo višje davke. Kolk vem, je na s.p. tud zelo težko dobit kredit, tako da v tvoji domišljijski zgodbi marsikaj ne štima.
V vsakem primeru pa ne morejo vsi bit v top 5% plačanih, če ne bi bil neumen, bi razumel zakaj ne.
...
Gremo računat?
Za stanovanje 300k, potrebuješ vsaj 20% torej 60kEUR lastnih sredstev.
Povprečna neto plača je 1600EUR. Za nekoga mladega, recimo da pri 21ih prične z delom, lahko brez izkušenj pričakuje tam nekje 1100EUR neto. (seveda govorimo o povprečju - razlikuje se od panoge, kraja itd).
...
Kot prvo, kaj ima nekdo na minimalcu za kupovat stanovanje v Lj za 300k?
Za takega je stanovanje v Hrastniku.
Kot drugo, takšne stvari se lotiš v paru, pa ne z minimalcem.
Ena plača gre na kupček, druga za življenje.
Dopusti v tujini pač odpadejo, pa pijačke, pa večerjice,...
Ko sva z ženo (predčasno) odplačala stanovanje, nisva imela za otroško posteljico. Sva si jo sposodila, tako 3x rabljeno. Pa stari avto sva za 100EUR prodala,ker ga nisva rabila.
Pa smo spet pri nekih anekdotah. Ti namreč točno veš kako vsak, ki si ne more privoščit stanovanja, živi. Logično, sej ste še jasnovidni zraven tega, da ste pojedli vso pamet sveta.
Dajmo probat še enkrat z dejstvi, ki jih vsi kr priročno ignorirajo.
Cena stanovanj v LJ od 2015 je zrasla za 146 % (indeks 246), medtem ko je povprečna bruto plača v državi v istem obdobju zrasla za 63 % (indeks 163).
A to so vaši možgani sposobni sprocesirat, brez boomerskih floskul?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()
johnnyyy ::
Ampak da se, ane?
Ljudje smo različni, prav tako imamo različne predispozicije. Eni od staršev dobijo denar, premoženje in pomoč, na drugi strani pa imaš tiste, ki dobijo stroške, bolezni in probleme. Če si rojen bližje drugi skupini, je bistvo, da se tega čimprej zavedaš in da si z osvajanjem znanja, delom in tveganjem boljši od drugih. To načeloma ni težko, saj je lenoba vgrajena v naše možgane in tistim, ki ni potrebno nič (so boljše pozicionirani) tudi performančno ni potrebno da so tako dobri.
S prej omenjenimi specifikacijami rasteš in gradiš zase in predvsem sebe. S tem si na trgu dela več vreden (lahko dobiš boljšo plačo), se znaš bolje spogajati, bolje prilagoditi itd. S tem znanjem in vsem ostalim, lahko zgradiš več, kolikor bodo drugi podedovali, kar pa je še pomembneje, znaš si organizirati življenje, finance in vse ostalo.
Ljudje smo različni... to pa je tak, res lep skupek "bullshita". Vsi samo morejo osebnostno rast in bojo nepremičnine vsem dosegljive. Ne samo to. Še zgradili bojo več, kot bojo drugi podedovali. 

Zgodovina sprememb…
zavajon ::
Upam da nikoli ne dobimo davka na nepremičnine... Mladi naj lepo delajo če hočejo živet v tej prelepi SLO... ali zginejo umirat v Molenbeck ali tam enklavo Špansko... tam je poceni
No, za poceni nepremičnine ni treba mladih pošiljati v Molenbeek ali Ceuto, dovolj jih je poslati v Trst. cenejše od slovenskih so tudi v Beljaku, Celovcu, Zagrebu, Karlovcu, Reki, ...
Utk ::
Ne more vsak imet 3 jurje plače. Lahko se pa vsak kam preseli, premakne, zgane, pametno odloča.
Itak itak.
Upam da nikoli ne dobimo davka na nepremičnine... Mladi naj lepo delajo če hočejo živet v tej prelepi SLO... ali zginejo umirat v Molenbeck ali tam enklavo Špansko... tam je poceni
No, za poceni nepremičnine ni treba mladih pošiljati v Molenbeek ali Ceuto, dovolj jih je poslati v Trst. cenejše od slovenskih so tudi v Beljaku, Celovcu, Zagrebu, Karlovcu, Reki, ...
Itak itak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
LeQuack ::
Dejansko že v Maribou so pol ceneje, pa plače iste kot v Ljubljani.
Quack !
3k neto na mesec mam jaz na spju pa nisem ultra sposoben samo delat je treba
Moraš gledat iz druge strani. Ti se znaš pozicionirat, pogajat, preračunat kje boš plačeval manj davkov (sp, zaposlen, doo), znaš preračunati kaj se splača. Zraven znaš vlagati, si upaš vlagati, razumeš kredite in vse kar je povezano z njimi, znaš še računsko tvegati, ko kakšno stvar narediš nezakonito, ker je majhna verjetnost da te dobijo. Si prilaodlijiv in lahko živiš na Štajerskem ali Primorskem, si se pripravljen seliti, stisniti ali pa malce poležati ...
S takšnimi lastnostmi si konkretno nadpovprečen in overperformaš 3/4 slo-techa. Plača je na koncu samo odraz tega.
S takšnimi lastnostmi si konkretno nadpovprečen in overperformaš 3/4 slo-techa. Plača je na koncu samo odraz tega.
Lol. Na Ptuju živel na mamini zizi v odrasli dobi, faliral faks, bil na socialki, kupil stanovanje na Ptuju (kjer se je rodil in bo verjetno tud umrl) v boljših časih pa še to s pomočjo staršev (verjetno 100m od mamice), partnerka uhljeb v javni službi, konstantno sanja o neki dediščini... Res. Top performer... Vidim, da se "sposobni" dobro poštekate med sabo. 🤣 Pripravljen seliti... 🤣🤣🤣 Nekaj si pomešal. On je pripravljen, da se drugi selijo, čeprav se njemu ni bilo treba.
Verjetno bi znali drugi kaj več povedat, ki so dlje časa na forumu. Baje je celo včasih zelo jokal po forumu kako so v MB drage nepremičnine.
Zgodovina sprememb…
Če bi imel dobro plačo in možnost napredovanja, nebi vlagal v delnice
Če imaš dobro plačo, potem delaš presežke in te presežke moraš nekam dat, ker drugače ti jih požre inflacija. In če pametno investiraš potem investiraš razpršeno in če investiraš razpršeno se tudi delnice znajdejo v tvojem portfoliju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: johnnyyy ()
Alcarinnn ::
Lol. Na Ptuju živel na mamini zizi v odrasli dobi, faliral faks, bil na socialki, kupil stanovanje na Ptuju (kjer se je rodil in bo verjetno tud umrl) v boljših časih pa še to s pomočjo staršev (verjetno 100m od mamice), partnerka uhljeb v javni službi, konstantno sanja o neki dediščini... Res. Top performer... Vidim, da se "sposobni" dobro poštekate med sabo. 🤣 Pripravljen seliti... 🤣🤣🤣 Nekaj si pomešal. On je pripravljen, da se drugi selijo, čeprav se njemu ni bilo treba.
Verjetno bi znali drugi kaj več povedat, ki so dlje časa na forumu. Baje je celo včasih zelo jokal po forumu kako so v MB drage nepremičnine.
Saj pravim tako zanic sem da sem celo jaz lastnik dveh nepremicnin in obe sem kupil ne dobil
Kako zanic so drugi ki se ene ne zmorejo
In tistim bi rad pomagal zanicujes pa mene ki sem sam kupil brez pomoci tujcev
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Alcarinnn ()
Ravno obratno. Ti zaničuješ druge, namesto da bi bil hvaležen, da je tebi bilo lažje in zato privoščil boljše priložnosti drugim. Še bolj pa je žalostno, da je tebi to uspelo doma na Ptuju, kjer še danes ni težko, ampak iz nekega razloga si proti ukrepom, ki bi drugim olajšali pot do nepremičnine tam, kjer so oni doma. Dejansko jih še pošiljaš nekam bogu za hrbtom kot rešitev. To je zaničevanje in veš kaj pravijo, to kar seješ, to žanješ.
Zgodovina sprememb…
Se kdo sekira zate, ker si moral it v Lj zarad (boljše) službe? Zakaj se bi morali sekirat za nekoga, ki mora na Ptuj zarad boljšega stanovanja?
Zakaj bi se kdo "sekiral" za mene? Jaz sem študiral v LJ, po študiju pa se je razpletlo, da sem tukaj ostal. V MB takrat praktično ni bilo služb za začetnike, pa sem se trudil, da bi jo dobil. Kako to misliš mora na Ptuj? Sej on je iz Ptuja. Boljše vprašanje je, zakaj bi nekdo bil tako škodoželjen do nekoga, ki živi in dela drugje. No, sej to je bolj retorično vprašanje.
Jaz sem že razumel, problem je da to ni primerljivo. Pa sploh velika razlika je med sekiranjem in škodoželjnostjo. Če se samo ne bi sekiral, potem se ne bi toliko ukvarjal s to temo, se ti ne zdi? Jaz nikogar nisem videl, da bi se bunil proti ukrepom za več delovnih mest v MB. "To pa ni fer, ker bo moje delovno mesto v LJ manj vredno (oz. zamenjaj s katerimkoli izgovorom), če bojo imeli dovolj delovnih mest v MB."
Zgodovina sprememb…
Pa sploh velika razlika je med sekiranjem in škodoželjnostjo.
V praksi niti ne, ti lahko meni želiš najboljše ali pa najslabše, pa od teh želja ne bom imel nič.
In tudi pri bunjenju je treba na stvari gledati relativno. Če je nekdo precej za računalnikom in se malce sprošča s tem, da na nekem forumu nekaj objavi še ne pomeni, da bo z življenjem stal za svojimi besedami.
Ne, jaz nisem za to da država drži gor cene. Nisem pa niti za to da nabija davke redkim posameznikom samo zato da bo nekomu dala občutek da nekaj dela, čeprav ne dela nič, in če na drugi strani tega višjega davka ne skompenzira z nižjo dohodnino.
Kakršnkoli davek na nepremičnine daš, če se prelije v dohodnino, bom jaz sigurno več na profitu kot na izgubi. Nisem pa za to da bom samo na izgubi, ker že zdaj plačujem preveč. Tudi 2 jurja davka na hišo je pičkin dom proti dohodnini in prispevkom na leto. Ne bom pa dal 2 jurja dodatna za brez veze.
Kakršnkoli davek na nepremičnine daš, če se prelije v dohodnino, bom jaz sigurno več na profitu kot na izgubi. Nisem pa za to da bom samo na izgubi, ker že zdaj plačujem preveč. Tudi 2 jurja davka na hišo je pičkin dom proti dohodnini in prispevkom na leto. Ne bom pa dal 2 jurja dodatna za brez veze.
Sej bi nabijala davke "redkim" posameznikom, ki povzročajo škodo mladim in družinam. Napisal si pa tako, kot da bo naključno izbrala par posameznikov in jim določila da dajo 2k na leto zarad lepšega. Že samo z davkom na prazne nepremičnine bo 10x bolj pomagala mladim in družinam, čeprav bi bila razbremenitev pri plačah logično dobrodošla. Razbremenitev vseh seveda, ne samo top 1% plačanih. Poanta davka je ravno to, da boš na izgubi, če imaš prazne nepremičnine. Če taki s praznimi nepremičninami ne bojo na izgubi, potem s tem niso dosegli poglavitnega cilja, kar je večja dostopnost nepremičnin. Enako seveda velja za tiste, ki oddajajo na črno ali pa utajujejo del davka.
denabiker ::
V MB takrat praktično ni bilo služb za začetnike, pa sem se trudil, da bi jo dobil.
če se večina vozi v A delat pa bi tudi ti šel. Več kot polovica znancev iz MB in okolice gor dela.
Sicer ne vem kaj ima to z davkom na prazne nepremičnine, ampak če te že zanima... Ne znam nemško in sem kljub temu takrat pošiljal tja prošnje za IT delo. Žal neuspešno.
Zgodovina sprememb…
Jure14 ::
Sej bi nabijala davke "redkim" posameznikom, ki povzročajo škodo mladim in družinam. Napisal si pa tako, kot da bo naključno izbrala par posameznikov in jim določila da dajo 2k na leto zarad lepšega. Že samo z davkom na prazne nepremičnine bo 10x bolj pomagala mladim in družinam, čeprav bi bila razbremenitev pri plačah logično dobrodošla. ....
Narobe predvidevaš, da se ob uvedbi davka stanje ne bo spremenilo.
In da bodo ljudje plačevali za prazne nepremičnine.
Kdor ima 2 ali 3 nepremičnine, bo v vsako prijavil kaksnega družinskega člana.
Kdor ima >3 nepr. in jih odddja, ga to itak ne zadane.
Kdr ima >3 nepremičnine kot "naložbo", Jih bo prenesel na doo, če jih že nima tam.
Nekaj jih bo pač prijavilo najemnike, ki jih že itak imajo, pa malo dvignilo najemnino. Večje dostopnosti zatadi tega ne bo.
Ne more si država zmislit ukrepa, ki ga balkanec nebi obvozil.
Še vedno nikomur ni kapnilo, da s palico ne bo šlo. Bo treba korenček ponudit.
LeQuack ::
Lahko se podržavi vsa stanovanja spet, kot v preteklosti. In potem se jih odda ljudem nazaj.
Quack !
če se večina vozi v A delat pa bi tudi ti šel. Več kot polovica znancev iz MB in okolice gor dela.
Ja samo potem ne bi imel prazne nepremičnine v MB ... in tako se ne bi žrtvoval za tiste, ki nimajo kje biti.![]()
Seveda ne bi imel prazno nepremičnino, ampak bi raje denar vložil v kaj drugega kot cigle. Če pa bi vložil v cigle, je pa naloga države, da mi to naredi dost manj privlačno, kot alternative.
Zgodovina sprememb…
Sej bi nabijala davke "redkim" posameznikom, ki povzročajo škodo mladim in družinam. Napisal si pa tako, kot da bo naključno izbrala par posameznikov in jim določila da dajo 2k na leto zarad lepšega. Že samo z davkom na prazne nepremičnine bo 10x bolj pomagala mladim in družinam, čeprav bi bila razbremenitev pri plačah logično dobrodošla. ....
Narobe predvidevaš, da se ob uvedbi davka stanje ne bo spremenilo.
In da bodo ljudje plačevali za prazne nepremičnine.
Kdor ima 2 ali 3 nepremičnine, bo v vsako prijavil kaksnega družinskega člana.
Kdor ima >3 nepr. in jih odddja, ga to itak ne zadane.
Kdr ima >3 nepremičnine kot "naložbo", Jih bo prenesel na doo, če jih že nima tam.
Nekaj jih bo pač prijavilo najemnike, ki jih že itak imajo, pa malo dvignilo najemnino. Večje dostopnosti zatadi tega ne bo.
Ne more si država zmislit ukrepa, ki ga balkanec nebi obvozil.
Sej jaz ne predvidevam, da se ob uvedbi davka (reformi) stanje ne bo spremenilo. Jaz predvidevam in vem, da se stanje bo spremenilo in to na boljše.
Vse kar si naštel je preprosto rešljivo z ustrezno zakonodajo. Kar pa vseeno spolzi skozi kako luknjo, pa se omeji z ustreznim nadzorom in visokimi kaznimi. Samo to deluje in to ravno zato, ker kot si nas sam opisal, smo balkanci. Lahko pa našteješ en primer kakega korenčka, ki je v zgodovini Slovenije deloval.
Mimogrede, skrajni čas, da nehate ponavljat to z d.o.o., ker podjetja bi morala bit dvojno obdavčena za prazno stanovanjsko nepremičnino. To je dejansko med najbolj pomembnimi zadevami, ki bi jih naj tak zakon obdavčeval. Torej v bistvu ti kr predpostavljaš, da bo zakon načrtno implementiral luknje v zakonu in potem ga ozančuješ kot neučinkovitega. To nima nobenega smisla.
Zgodovina sprememb…
Vse kar si naštel je preprosto rešljivo z ustrezno zakonodajo.
A prepovedal bi prijavo družinskega člana v stanovanju?
A tistim ki oddajajo na črno bi prepovedal prijaviti najemnike in plačati dohodnino?
Že samo na ta način bo veliko zdaj "praznih" stanovanj postalo "polnih".
In reoretično bo veliko stanovanj zasedenog, praktično pa bo stanje še vedno enako.
Torej v bistvu ti kr predpostavljaš, da bo zakon načrtno implementiral luknje v zakonu in potem ga ozančuješ kot neučinkovitega.
Seveda.
A misliš, da tisti, ki sestavljajo zakone, nimajo nobenega stanovanja (ali 5) viška?
Seveda imajo, zato pa zakona ni.
Vse kar si naštel je preprosto rešljivo z ustrezno zakonodajo.
A prepovedal bi prijavo družinskega člana v stanovanju?
A tistim ki oddajajo na črno bi prepovedal prijaviti najemnike in plačati dohodnino?
Že samo na ta način bo veliko zdaj "praznih" stanovanj postalo "polnih".
In reoretično bo veliko stanovanj zasedenog, praktično pa bo stanje še vedno enako.
Po moje ne razumeš dobro kaj je prazno stanovanje. Stanovanje, ki je na črno oddano ali pa v njem živi družinski član, ni prazno. Ti govoriš o uradno praznih stanovanjih, kjer pa bo reforma tud dobrodošla, ker se bo pobralo več davka. Samo v LJ je 12k praznih stanovanj glede na porabo elektrike. Tud če jih je dejansko brez pravega razloga praznih pol toliko, je to kr lepa številka.
Zgodovina sprememb…
Korenček? Saj smo že povedali, da če stanovanje ne oddajaš da imaš 50-200€ mesečnih stroškov, če dodaš še amortizacijo si še na slabšem. Če takšno stanovanje oddaš za cca 900€/mesec, boš po stroških in amortizaciji imel cca 500€ mesečnega prihodka, ki ga banka gleda kot reden prihodek (država pa ne). Torej če oddajaš takšno stanovanje imaš zraven plače še prihodek v višini 30% povprečne plače in zraven ti banka zaradi tega ponudi še 100k€ ugodne krede (25 let). Takšen pasivni dohodek pa ti lahko tudi precej pomaga če izgubiš službo, kjer ti druge stvari ostanejo (lahko si na zavodu, dobiš nadomestilo itd.).
Mislim, kaj vam naj država še ponudi, da boste srečni in da boste začeli oddajati prazna stanovanja?
Ti dam en primer, da boš lažje razumel. Leta 2020 je bilo recimo "eno"
stanovanje v MB vredno 90k. To isto stanovanje je danes vredno 200k. To je 110k plusa v 5 letih, brez da mrdneš s prstom. Pa dajmo od tega odštet stroške in predpostavljajmo, da so kr visoki (150EUR na mesec). To je 9000EUR v 5 letih. Torej si še vedno 101k v plusu, s tem da ne rabiš iskat najemnikov, vzdrževat, plačevat davek, uporabljaš kadarkoli ti zapaše itd. Pa recimo, da imaš rešen stanovanjski problem, ker imaš še eno stanovanje in se odločiš, da boš danes to stanovanje prodal. Mudi se ti ne nikamor. Na trgu je veliko pomanjkanje. Čeprav je realno vredno 200k, bom ga ponudil na trgu za 250k, za to da se srečamo pri 230k. Seveda potem tud drugi oblikujejo cene na podlagi tega, ker se večini ne mudi prodat. In to dragi johnnyyy je slovenski nepremičninski trg, pa lahko zatiskaš oči pred realnostjo kolikor želiš.
Zgodovina sprememb…
Ti dam en primer, da boš lažje razumel. Leta 2020 je bilo recimo "eno"stanovanje v MB vredno 90k. To isto stanovanje je danes vredno 200k. To je 110k plusa v 5 letih, brez da mrdneš s prstom. Pa dajmo od tega odštet stroške in predpostavljajmo, da so kr visoki (150EUR na mesec). To je 9000EUR v 5 letih. Torej si še vedno 101k v plusu, s tem da ne rabiš iskat najemnikov, vzdrževat, plačevat davek, uporabljaš kadarkoli ti zapaše itd. Pa recimo, da imaš rešen stanovanjski problem, ker imaš še eno stanovanje in se odločiš, da boš danes to stanovanje prodal. Mudi se ti ne nikamor. Na trgu je veliko pomanjkanje. Čeprav je realno vredno 200k, bom ga ponudil na trgu za 250k, za to da se srečamo pri 230k. Seveda potem tud drugi oblikujejo cene na podlagi tega, ker se večini ne mudi prodat. In to dragi johnnyyy je slovenski nepremičninski trg, pa lahko zatiskaš oči pred realnostjo kolikor želiš.
Problem tega plusa je, ker je to nerealiziran dobiček na slabo likvidnem trgu, kjer ne moreš prodajati po delih ampak le kot celoto. Če bi takšno stanovanje prodal te zraven doleti še 2% DPN, 25% oz. 20% davek na dobiček, še nekaj stroška s pogodbami in še nekaj % odvazmejo agencije. Tako teh tvojih 101k dobička izpuhti pod 80k.
Večina ljudi se pri investicijah ne zaveda oportunitetnega stroška. Tebi se 100% donos v 5 letih zdi ogromen, a ko ga postaviš v bok drugim investicijam je precej majhen. Poglej si rasti GOLD, KRKG, NLBR, MSFT, NVDA, SP500, BTC - pa boš videl, da ni nič posebnega oz. precej slaba investicija. In ta nerealiziran dobiček je skoncentriran v enem stanovanju v enem malem mestu v Sloveniji. In v primeru, če se trg ohladi, potem bo povprečje nerealiziranih letnih donosov kar hitro izpuhtelo in takrat lahko tistih 5k/leto pride do izraza.
Zato sem par postov nazaj pisal, da nekemu iz revne družine predlagam, da se izobražuje v vseh smereeh - tudi finančni in da dela - da bo te stvari razumel. Ker na ta način bo overperformal ostale lenuhe, ki jim ni do tega, da bi to razumeli. In ko se bo nekdo hvalil, kako je zgradil hišo brez kredita, si bo mislil - lej katera budala, ki ni uporabil vsaj malo vzoda. In ko bo drugi jokal, kako se noče zakreditirati do smrti - si bo mislil, poglej ga neumneža, ki ne ve da daljši kot je kredit, bolj ga bo inflacija požrla.