» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
136 / 136
»
»»

Telbanc ::

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/v-pr...

"BDP Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni zmanjšal za 0,7 odstotka, potem ko se je v zadnjem lanskem četrtletju za 1,5 odstotka povečal. Glede na zadnje četrtletje lanskega leta, pa se je BDP zmanjšal za 0,8 odstotka."

Glede na dosedanji razvoj dogodkov in ščuvanje nepremičninarjev te dni, lahko pričakujemo nov zagon cen nepremičnin, ki bojo gnani z "gospodarskimi rezultati".
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

LeQuack ::

Malidelničar je izjavil:

Evo spet nova novica, to gre sam gor. Mlad folk je obupan totalno ko gledam komentarje:
https://www.24ur.com/novice/slovenija/t...

Jaz dam zmeraj nasvet, da reši se iz te države kdor se more, sploh če si mlad. Ker poglej Afriko, Južno Amerika itd. A je tam po več desetletjih/stoletjih kaj bolje? Ni, in tudi nebo, enako kot pri nas. Dokler so meje še odprte, komunisti bodo slej ko prej tudi te zaprli, kot so že v preteklosti.
Quack !

Hec ::

kamiKaZaA je izjavil:

Bom si izposodil en komentar iz sosednje teme, katerega bom prilepil na koncu tega komentarja.

Razlika med plačo trgovca med Mariborom in Ljubljano je v trgovini Hofer samo 187EUR/bruto. Cene nepremičnin pa so nekje cca. duplo dražje v prestolnici. In tu je glavni problem, da so "delavske" plače katere prejema več kot polovica ljudi prenizke glede na ceno nepremičnin v Ljubljani. Rešitev? Zahtevat višje plačilo ali se odseliti v kraj, kjer so nižje cene nepremičnin (Maribor...). Ali pa, da začne birokracija za občino LJ po hitrem postopku izdajati gradbena dovoljenja in da se poenostavi sama gradnja in s tem poveča gradnjo novih stanovaj. Parcel je več kot dovolj.

In kaj ti to pove? Da nihce noce ziveti med na pol blaznimi Mariborcani in lopovskimi zupani, ki razprodajo privatnemu kapitalu vso obcinsko infrastrukturo. Npr. sebe poglej, pa ostalo fasisticno mariborsko zalego, na forumu in bos razumel zakaj. Grem raje ziveti na Jesenice ali v Titovo Velenje, kot pa v Maribor in zadnje case vedno bolj tudi Ptuj.

NI SANS, da svoje otroke porinem, v tak drek, da odrascajo s takimi psihoti kot si recimo ti in ostali mariborski fasisti na tem forumu. NI SANS. Se raje izselim iz drzave.

kamiKaZaA je izjavil:

To pa seveda ni v interesu mafije, katera vlada v LJ. Bo pa Zoki pihal na dušo svojim volilcem, da bo on zrihtal poceni stanovanja. Delal pa bo vse čisto kontra, ker mu ni v interesu, da bi se nepremičnine v LJ pocenile, ker so odzadaj lastni interesi več vredni kot interesi množice.

No tukaj spet kazes svojo mariborsko nerazgledanost in omejenost.

Kdo so Zokijevi volilci?

Stalni prebivalci mesta Ljubljana, ki imajo, v vecini, lastne nepremicnine.

Niso to neki Mariborski studenti, vsakodnevni ekonomski migranti, BTC "cruiserji" itd.

In ti pravis, da jim piha, na duso, s tem, da bo zgradil poceni stanovanja, zato, da bodo stanovanja njegovih volilcev, manj vredna?

Verjetno si ob rojstvu padel mami iz rok in zelo trdo priletel z glavo na ploscice.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hec ()

Malidelničar ::

hunter01 je izjavil:

redtech je izjavil:

OK
Polog 100.000
Kredit (OTP v izračunu ima samo do 350.000) = 1800 EUR/mesec

Kreditna sposobnost pri samo 1 otroku: na 1800 EUR prihodkov = 720 EUR
Mora se najti par, ki imata obadva vsaj minimalno 2300/mesec, brez drugi kreditov in skupaj 100.000 v roki za hiško 450.000.
Good luck :D

Za nakup take nepremičnine je v 90%:
a) dedovanje ali bogati starši
b) podjetnik z uspešnim podjetjem
c) najprej nakup manjše, potem pa 5, 10, 15 let kasneje prodaja in nakup večje

In če se omejimo na c) opcijo to pomeni najprej nakup malega stanovanja v odmaknjenem kraju.
To pa mladi trdijo, da za njih ni opcija.
Sploh, če niso stari 20 let, da bi se potem šli flipping stanovanj.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Hec ::

Malidelničar je izjavil:

In če se omejimo na c) opcijo to pomeni najprej nakup malega stanovanja v odmaknjenem kraju.
To pa mladi trdijo, da za njih ni opcija.
Sploh, če niso stari 20 let, da bi se potem šli flipping stanovanj.

Ne, to ravno za mlade ni nobena opcija. Mladi zurajo (se spomnis, ko se nisi zivel v kleti?), se parckajo, ce zelo posploseno recem, si iscejo druzico in mogoce druzino.

Ni opcije, da se ga ne mores napit, iti v bar, mogoce klub (ne vem ali se to se pocne) in se z izbiro sprehoditi ves nazgan domov, kjer se das dol in zaspis.

Vasi ne konkurirajo, ker so zaprt ekosistem, v katerega tezko "vdres", si hitro prebutan.

Je pa tudi res, da mlade generacije ne fukajo, ali je za to kriv mama hotel, zafrustriranost, narcisoidnost, neizkusenost in strah, ne bom spekuliral. Tudi, presenetljivo, pred 30 leti, so dekleta na veliko lezala zgoraj brez. Danes so vse zavite v cunje.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hec ()

Ring0Ruin: Ampak po drugi strani pa malo spremljam komentarje in mladi ugotavljajo, da morajo manj žurat (oz. prej prenehati z žuranjem in hitreje odrasti), torej zgodaj začeti šparat da kmalu kupijo prvo stanovanje v odmaknjenem kraju (ki ga nato kasneje upgradeajo na večjega) ali pa hiško v odmeknjenem kraju/na podeželju in jo počasi obnavljamo.
Torej nepremičninska kriza vrača zadeve glede odraščanja nazaj na izhodišče. Z mladostjo med 15-40 letom je počasi konec, vračamo se v mladost do cca 22-24 leta nato pa odraslo samostojno življenje in potreba da si samostojen (finančno, po sposobnostih, osebno odgovoren).
Ring0Ruin: to kar ti pišeš, je kopiranje življenja hipijev iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, in glavno to je zajebalo mlade milenijce in Z-jevce.
Če se 2025 greš hippie-trans-metro-urban-soybean-pussy-chia-latte-alter-scene potem si ga najebal.

kriptobog ::

Malidelničar je izjavil:

Ring0Ruin: Ampak po drugi strani pa malo spremljam komentarje in mladi ugotavljajo, da morajo manj žurat (oz. prej prenehati z žuranjem in hitreje odrasti), torej zgodaj začeti šparat da kmalu kupijo prvo stanovanje v odmaknjenem kraju (ki ga nato kasneje upgradeajo na večjega) ali pa hiško v odmeknjenem kraju/na podeželju in jo počasi obnavljamo.
Torej nepremičninska kriza vrača zadeve glede odraščanja nazaj na izhodišče. Z mladostjo med 15-40 letom je počasi konec, vračamo se v mladost do cca 22-24 leta nato pa odraslo samostojno življenje in potreba da si samostojen (finančno, po sposobnostih, osebno odgovoren).
Ring0Ruin: to kar ti pišeš, je kopiranje življenja hipijev iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, in glavno to je zajebalo mlade milenijce in Z-jevce.
Če se 2025 greš hippie-trans-metro-urban-soybean-pussy-chia-latte-alter-scene potem si ga najebal.

Ja bravo no. Jaz sem 36 pa sem pri 20 vedel, da če želim kaj večjega kupit, da je potrebno varčevat. Kar smo se zapijali smo se pri starih v garaži, ker je bil tako pir manj kot pol evra. Današnji mulci pa hodijo po klubih in se kurčijo s firmiranimi cunjami novimi telefoni itd. Koliko to stane? Preveč, ampaj hej, dejmo jamrat da se nič ne da, ampak bog ne daj da kdo reče, da je treba manj žurat, manj hodit ven, pa bog ne daj da bi komu kdo rekel, da par let ne bo dopusta.

Groot ::

kriptobog je izjavil:

Ja bravo no. Jaz sem 36 pa sem pri 20 vedel, da če želim kaj večjega kupit, da je potrebno varčevat. Kar smo se zapijali smo se pri starih v garaži, ker je bil tako pir manj kot pol evra. Današnji mulci pa hodijo po klubih in se kurčijo s firmiranimi cunjami novimi telefoni itd. Koliko to stane? Preveč, ampaj hej, dejmo jamrat da se nič ne da, ampak bog ne daj da kdo reče, da je treba manj žurat, manj hodit ven, pa bog ne daj da bi komu kdo rekel, da par let ne bo dopusta.

Današnji mulci hodijo po klubih?? Kdaj si pa bil ti nazadnje kje zunaj? Party scena je praktično mrtva, ravno pred kratkim mi je eden izmed sicer bolj veseljaško nagnjenih študentov na firmi razlagal, da komaj še prodajo dovolj kart za študentske žure, da uspejo najeti diskač.

Floskule z večnimi študenti in podobno so se izpele že slabih 10 let nazaj. Možnosti vleči status študenta v nedogled so danes tako omejene, da jih praktično ni. Hkrati ti iz prve roke (sem preko firme vpleten deloma tudi v novačenje novega kadra in podobno), da so današnje generacije bistveno bolj tekmovalne med seboj kot pa v preteklosti.

Edino kar lahko daš na račun nekaterih izmed današnjih mulcev je trend potovanja povsod in ves čas. Ampak tukaj je to na koncu dejansko kritika staršev (torej beri generacij daleč pred Z), ki financirajo vse skupaj.

kamiKaZaA ::

Okapi je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

To pa seveda ni v interesu mafije, katera vlada v LJ. Bo pa Zoki pihal na dušo svojim volilcem, da bo on zrihtal poceni stanovanja. Delal pa bo vse čisto kontra, ker mu ni v interesu, da bi se nepremičnine v LJ pocenile, ker so odzadaj lastni interesi več vredni kot interesi množice.

Katere množice? Množice Štajercev, ki bi radi prišli v Ljubljano?

V Ljubljani ima večina prebivalcev (oziroma vsaj družin) lastna stanovanja, in je v interesu vse te množice Ljubljančanov, da so cene nepremičnin v Ljubljani visoke.

Potem se pa opravičujem, ker sem bil mnenja po prebiranju te teme, da si množica želi nižje cene nepremičnin. Tudi sam si lastim nepremičnino (v MB) in me niti malo ne zanima, da bi se selil drugam, sploh pa ne v LJ.

kriptobog, Groot: je pa res, da se pojavljajo neke teze, da bodo Z-jevci (morda kljub težki situaciji!!) bistveno bolje prišli skozi na področju nepremičnin kot naša milenijska generacija.
Teza:
1. Pri nas milenijcih je bilo tako, da je bil 2008-2012 totalen clusterf**k crash, prekariat ogromnega % mladih, stagnacija plač.
Milenijci, ki so se rešili so bili tisti, ki so recimo 2009-2012/2013, 4,5 let grindali na polno in kljub takratnim minimalnim plačam (400-600 EUR neto) nekako nabrali dovolj keša (mama-hotel, cheap skupinski/group najem) za res velik polog (vsaj 50%) cene stanovanj (dno je bilo 2010-2014, cca 30.000 EUR, torej se da nabrat v 3,4 letih za polog). Poznam mlade, ki so kupovali ne samo 2010-2013, ampak tudi potem še 2014-2016. Najbolj pogumni in sposobni so pa kupili 2011/12 in nato 2018 in kasneje ko je šlo gor, 'flippnili' flet in šli v večjega.
Velika večina milenijcev je obtičala s slabimi plačami, slabimi kariernimi obeti (ogromno je bilo tudi 'pofla' iz družboslovnih faksov iz tistih let) in recimo se jim je plača popravila morda 2015-2017, ampak takrat so pa že šle cene stanovanj blazno gor in če takrat štartaš z dajanjem na kupček za polog, potem zaostajaš za trendom. Škarje so se 2018-2022 izjemno izjemno hitro zaprle in tu s(m)o številni milenijci izpadli iz igre.
2. Z-generacija je pred milenijci v plusu, ker štarta z bistveno višjimi plačami. Trg se je prečistil, vpisi na fakse, karierni fokus mlajših generacij, tudi vedo koliko je ura in ne pristanejo na minimalne plače ali pa plače minimal'c+200 EUR/mesec.
Veliko Z-jevcev je imelo tudi srečo s plemenitenjem denarja (ETF-i, kripto) in so tu ujeli veter (vihar) v jadra.
Potem imaš med mlajšimi spet fokus na samozadostnost, preko Youtube-a se učijo ročnih spretnosti, tako, da za številne pride v poštev hiš(k)a, ne samo flet. To je spet ena dodatna življanjska možnost.
Imaš torej mlade, ki so sveže na trgu dela (po faksu z 24-imi, ali celo z 20-imi) in imajo v štartu vsaj 1500 EUR neto, celo hitro 1800-2000 EUR neto. To pa pomeni ogromno možnost šparanja in grajenja kupčka v 5-6 letih in če začneš tam pri 24ih, je 100k dosegljivih. Sploh v paru.

Torej IMHO ful točk v plus Z-jevcem. Milenijci s(m)o pa 'The second Lost Generation' (opomba: ta prva je bila v času WWI, oz medvojna, ko potem udari še WWII: Lost Generation) @ Wikipedia. GFC nas je zjebal, ni druge.

Lonsarg ::

Vsak ki bi se lahko na polno zakreditiral 5-10let nazaj pa se ni je sam sebi naredil financni zajeb v visini pol stanovanja.

Seveda je lar nekaj takih ki res niso mogli, ampak vmes je pa precej takih ki bi lahko pa niso.

stara mama ::

Lahko je bit pameten za nazaj.
Takrat je pa bilo veliko dvomov in pomislekov o norem porastu kreditiranja. Marsikaj bi lahko bilo drugače kot je zdaj.
Iz zgodovine povsem upravičeno.

Lahk bi recimo imel noro deflacijo ki jo tud ECB nebi rešla.
Tako so pa vložli vse trude da obdržijo to finančno bedo kot so jo nakuhali nam vsem.
Kako dolgo bo to zdržalo.... nihče ne ve. Niti kaj bo, če pride do kakega zloma.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Ne sam za nazaj, saj isto velja tudi ta trenutek.V bistvu ni hude magije, financno in s stalisca udobja zivljenja gledano je pac bolje cimprej se zakreditirat. Kadarkoli, tudi takrat ko so obresti visoke, ker pac kasneje reprogramiras. (pustimo druge faktorje kot to da se ni pravi cas v zivljenju, da se ne ves kam itd., to je locena zgodba).

Magari zacasno manjsa zadeva in potem upgradat kot sem jaz naredil, cimprej na lepsem in cimprej da ti inflacija zacne jest kredit.

Ce izgubis sluzbo tudi ni pene, pac prodas, zelo verjetno s profitom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

NekdoPach ::

Hec je izjavil:

Vasi ne konkurirajo, ker so zaprt ekosistem, v katerega tezko "vdres", si hitro prebutan.

Ringota so toti štajerci tolk prebutali da zdej jezo stresa po celem forumu :D Ampak česar ne razume je to, da ni bil prebutan ker je od drugod, ampak ker je vsem začel razlagat o političnih ideologijah 1. polovice 20. stoletja :D

Zgodovina sprememb…

stara mama ::

Lonsarg je izjavil:

Da maš stalno en štrik okrog vratu ki se počas zateguje, če ne boš priden na šihtu?
Ekologija™ in Trajnost™

denabiker ::

Moja razlaga, da je njena sodelavka kupila bajto iz leta 1980 blizu Medvod za 550 jurjev, aja pazi nič posebnega pravi moja, ko jo je videla, pa da še bo vložila ene 150 jurjev kar ji je obljubil njen kolega, da bodo za to ceno porihtali in bo imela lepo obnovljeno hišo od fasade, oken itd.
Zakaj se je odločila za bajto, ker je gledala boljša stanovanja 3S in tudi pridejo blizu pol milijona, pa bo imela vsaj ogromno prostora za malenkost več. Cene kot da bi bili nekje res na lepem kraju na tem planetu, ne pa v okolici LJ, svašta:)

stara mama je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Da maš stalno en štrik okrog vratu ki se počas zateguje, če ne boš priden na šihtu?
Obrok kredit moras dojemat kot nalozbo ne pa breme. Kot bi to nakazoval na brokerski racun, sam namesto da bi ti rasle delnice ti raste % lastnistva nepremicnine. Pac vec ko jo odplacas vec bos to dobil pri prodaji in manj banka.

In kadarkoli se lahko odlocis iti ven iz te nalozbe, pac prodas in dobi del kupnine banka in del ti.

Trenutni financni svet je pac tak da tisti ki se nazaj drzijo pri kreditih pridejo ponavadi slabse financno skozi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

jernejl ::

Malidelničar je izjavil:

Imaš torej mlade, ki so sveže na trgu dela (po faksu z 24-imi, ali celo z 20-imi) in imajo v štartu vsaj 1500 EUR neto, celo hitro 1800-2000 EUR neto. To pa pomeni ogromno možnost šparanja in grajenja kupčka v 5-6 letih in če začneš tam pri 24ih, je 100k dosegljivih. Sploh v paru.

SURS ima zadnje strukturne podatke o plačah po starosti za oktober 2023 (od takrat so šle plače v povprečju za kakih 7% gor, pa lahko spodnjim vrednostim to še dodamo zraven).

Povprečna mesečna neto plača v starostni skupini 25-34 let je bila 1260EUR, mediana 1166EUR, zgornji kvartil 1465EUR, 90. percentil 1870EUR.
V starostni skupini 15-24 let še cca. 20% manj.

Skratka, ko pišeš o mladih, ki imajo 1800-2000 evrov neto, je treba res poudariti začetek tvojega stavka: "imaš torej mlade". Ja, to je zgornjih 10-15% zaposlenih. Parov, kjer bi oba spadala v zgornjih 10-15%, je seveda še precej manj.
Realnost je pa taka, da je večina pod 1300 neto. Mlajši od 25 sploh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

bm1973 ::

jernejl je izjavil:

Mlajši od 25 sploh.

Mlajši od 25, pa tudi 30, nikoli sami ne kupijo nepremičnine.

Je vsaj 75% delež staršev... Ampak ponavadi kar 100%.

LeQuack ::

Ti si rešil nepremičninski problem sedaj. Vsem mladim naj starši kupijo nepremičnine. Bravo, kako to da Golob ni te rešitve predlagal.
Quack !

bm1973 ::

Samo opisal sem realno stanje...

Ni to rešitev...

Kako naj mladi pridejo do lastnega stanovanja? Naj delajo... Plus zahvala Golobu, ker je zjebal normiranca...
««
136 / 136
»
»»