» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
223 / 223
»
»»

LeQuack ::

A enako meniš za zdravstvo, ali pa hrano? Ali pa recimo bencin, a podpiraš zatiranje Petrola in ostalih, kjer jim država omejuje profit.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

TorrentXL ::

bm1973 je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Imamo rekordno nizko brezposelnost v zgodovini države in tvoj zaključek je, da mularija noče delati? Kje spiš, da te ne ukradejo? :))

Rekordna nezaposlenost ne pripomore k rekordni zaposlenosti?

Ajde, nekaj je folka v penziji, kje so pa ostali? Izbrisani iz statistike nezaposlenih?

Če bi bila med mladimi visoka brezposelnost, potem bi se to odrazilo tud v statistiki brezposelnih. Če ne drugo se prijavijo zato, da dobijo plačano zdravstveno zavarovanje. Tud delovno aktivnih je dost več kot prej. Vem da je težko priznat, da so cene nepremičnin bolane in da plače mladih niti približno več ne zadostujejo, ampak iskanje bednih izgovorov nima smisla. Mularija ni nič bolj razvajena, kot je bila 30 let nazaj. Kvečjemu obratno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

johnnyyy ::

TorrentXL je izjavil:

Se ne. So samozvani levičarji prav toliko egoistični kot desničarji, če ne mogoče še bolj pri določenih temah. Se pa strinjam, da je razlika predvsem medgeneracijska.

Levičarji/desničarji IMO ne igra nobene vloge. Ker na koncu se zakon sprejme za vse in preveč je teh ki izkoriščajo na obeh straneh.

zavajon ::

bm1973 je izjavil:

Seveda jim privoščim, saj jih ne blokiram.

Imajo isto pravico tam kupit nepremičlnino, kot jaz, kjer si jo želijo.

Država tukaj ne omejuje nobenega...

Če nimajo keša, nočem da se to sponzorira iz mojih davkov...

Ne vem, v kakšnem kontekstu si potem omenjal slovenske vasi. Bralo se je, kot da jim očitaš, da stokajo, namesto da bi se preselili na vas.
Sem pa tudi jaz proroti temu, da bi se moji davki porabljali za sponzoriranje kupovanja nepremičnin.
Sem pa zelo za to, da se porabijo za gradnjo javnih najemnih stanovanj.

bm1973 ::

zavajon je izjavil:

Problem teh javnih stanvoanj jer, da folk nikoli ne gre ven...

In se pravice do njih celo dedujejo...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

jernejl ::

bm1973 je izjavil:

Seveda jim privoščim, saj jih ne blokiram.

Imajo isto pravico tam kupit nepremičlnino, kot jaz, kjer si jo želijo.

Država tukaj ne omejuje nobenega...
To seveda niti približno ne drži. Država veliki večini ljudi onemogoča, da bi si na lastni zemlji postavili nepremičnino. Prav tako, da bi si jo postavili na tuji.

Če nimajo keša, nočem da se to sponzorira iz mojih davkov...
Tak egoističen pristop v resnici pomeni, da lahko državo kar ukinemo, ker javni servisi so pač nekaj, kar je skupno dobro, za nekoga bolj (npr. za bogate, za lastnike nepremičnin), za drugega manj. Ob tem pa seveda nimate dovolj možganskih kapacitet, da bi razumeli, da imajo od obstoja države največ koristi lastniki nepremičnin, ker če državo ukinemo, bodo te prej ali slej pristale v rokah nekoga drugega, bodisi posameznika, združbe ali druge države. Ali pa jih bo nekdo požgal ali kaj tretjega, če se mu ne bo plačalo varnostne pristojbine.
V urejeni državi lahko lastniki precej brezskrbno uživajo posest svojih nepremičnin, če pa se vendarle kaj zgodi, so zavarovalne premije varnostnim razmeram primerno nizke.

bm1973 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Ne boš verjel, tudi zasebna zemljišča, ki jih varuje naša in NATO vojska iz denarja vseh davkoplačevalcev (tudi tistih, ki nepremičnin nimajo), se dedujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

bm1973 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Zakaj pa bi bil to problem? Mar ni bolje imeti stalno enega najemnika, kot pa jih menjavati?
Glede dedovanja pa ne vem, če to drži. Če pa slučajno drži, potem sem za to, da se ta pravica ukine.

Plus, ko 1x dobiš socialno stanvoanje, te ne preverjajo več.

V Celju par familij živi v socialnih stanovanjih, plače pa po več 1000 EUR...

Seveda je fajn, če se prav pišeš, oz. nastavljaš rit pravemu...

Transparence pri tem ni...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Javno najemno stanovanje != socialno stanovanje

Dasiravno so tudi socialna stanovanja javna.
Za pridobiti socialno stanovanje moraš biti socialno prikrajšan, torej izpolnjevati določene pogoje
Javna najemna stanovanja bi morala biti namenjena oddajanju vsakomur, ki se za tako rešitev stanovanjskega problema odloči.

johnnyyy ::

zavajon je izjavil:

Javna najemna stanovanja bi morala biti namenjena oddajanju vsakomur, ki se za tako rešitev stanovanjskega problema odloči.

To je dvorezen meč, namreč pri nas imamo ogromno število večgeneracijskih hiš in malce je neekonomično, da se vsakemu omogoči, da živi v stanovanju, medtem pa bo +100m² hiše pri starših prazne. Pač naj si to sami financirajo, zakaj bi to financirali davkoplačevalci?

Nik99 ::

Migranti se priseljujejo. Novih stanovanj pa ni veliko, zato gredo cene gor za vse, kr ni dost ponudbe. Turizm je tud kriv za to, sam turizm je dobr biznis, če tujci pustijo denar v Slo. Lahk bi dal manj biokracije, za razliko od fake svobode ki sam dela nasproti temu kar je logika. Manj biokracije, da se lažje spremeni parcelo v zazidljivo ter nekaj gradi na novo pa bolj ostro migrantsko politiko, drugač bodo šle cene nepremičnin še naprej gor.

enavlaka ::

Dnarja na trgu je več kakor pa parcel/bajt/lukenj/stanovanj
Tudi, če se jih zgradi 1000 bo cena enaka

Tudi ce se jih zgradi 30k bo isto. Bo pač 30k več praznih stanovanj.
Quack !

Dejstvo je da noben vlada ali ukrep ne bo pomagal. Edino kar bi pomagalo je dolgoletna gospodarska kriza, npr. 20+% brezposelnost, kjer gredo vsi ti migrantje domov in potem povpraševanje usahne. Lahko upamo.
Quack !

Migrant je cenej ko slovenc, tko da ne bo moke s tega kruha

Torej praviš da tudi ob 20% brezposelnosti bodo cene še vedno rasle? Mogoče pa res, saj nori smo dost.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Dejstvo je da noben vlada ali ukrep ne bo pomagal. Edino kar bi pomagalo je dolgoletna gospodarska kriza, npr. 20+% brezposelnost, kjer gredo vsi ti migrantje domov in potem povpraševanje usahne. Lahko upamo.

Seveda ne bo, zato ker se nobenega pametnega ukrepa sploh ne bo nihče lotil. Še v primeru krize bo vlada prvo skušala rešit trenutne lastnike in investitorje. Od tebe bo kvečjemu še kaj več pobrala, če boš še imel službo. :)

Utk ::

Gospodu 10 procentnemu so odpisali 30 mio, za 1500 stanovanj, čeprav 10 procentov pobira tudi pri gradnji stanovanj, jaz bom pa navijal za višje davke, da bo država gradila stanovanja. Z 10 procentnim pribitkom.

Lahko me imate za neumnega kolk hočete, tako zelo pa nisem.

Utk je izjavil:

jaz bom pa navijal za višje davke
Če narod plačuje previsoke davke zato, da bogati lahko plačujejo prenizke, ni popolnoma nič narobe, če tudi bogati začno plačevati vsaj pošteno visoke davke. Vsaj take, kot jih plačujejo drugod v razvitem svetu. Narod od tega ne bo imel nobene škode, mogoče bo na ta račun dobil celo nekaj javnih stanovanj.

Vprašanje je zgolj, koliko bebavega naroda lahko bogata manjšina naplahta, da bodo potegnili za interese bogatih. Saj smo že poslušali take in drugačne bedarije, recimo to, da reveži ne smejo podpreti davka na peto, ..., deseto nepremičnino, ker se tudi revežem nekega dne lahko zgodi, da bodo postali bogati in bodo imeli ogromno nepremičnin in bodo morali plačevati visoke davke. :))
Mediji so itak v lasti bogatih, tako da imajo dovolj prostora za stokanje, kako krivično bi bilo, če bi morali od premoženja plačevati toliko, kot jim pobirajo drugod po svetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

feryz ::

Problem je, ker verjameš, kar si napisal. Populistične floskule.
Tudi politiki bodo prodajali podobne.
Ampak le do uvedbe davka. Ko bodo ljudje ugotovili, da so dobili prst v rit, bogati bodo pa še bolj bogati.

Ne morejo tako bogateti, kakor jih lahko država striže

Reveži?
Seveda ne.

feryz je izjavil:

Problem je, ker verjameš, kar si napisal.
Ko na tvoji strani ni ne ekonomska stroka, ne ekonomska teorija, ne empirični primeri ostalih razvitih držav, ne priporočila OECD, še umetna inteligenca ti odločno nasprotuje, potem se res moraš zatekati k verovanju, ker samo verska skupnost lahko tvojim floskulam pritrjuje. No, pa jokajoči bogataši, ki se na vse kriplje zavzemajo za dobrobit naroda in ne za svojo osebno korist, ter opozarjajo na krivičen davek za bogate.

pujsekpepe ::

Utk je izjavil:

Gospodu 10 procentnemu so odpisali 30 mio, za 1500 stanovanj, čeprav 10 procentov pobira tudi pri gradnji stanovanj, jaz bom pa navijal za višje davke, da bo država gradila stanovanja. Z 10 procentnim pribitkom.

Lahko me imate za neumnega kolk hočete, tako zelo pa nisem.

Teh 10% je pomojem kr vec.
IMHO slovenija kot drzava je predraga za zivljenje. Ce imas ok ponudbe se gre na Cesko, Poljsko tud Romunija ni slaba.
Stanovanja v Lj bi mogla bit tam do 280 2 sobno okolici Lj 200 k novogradnje.
Pa za zgornje drzave lahko recem da kriminala sploh ni, romunske ceste fantasticne pa se lahko vozis hitr kokr ti dusa da ne da bi te skrbel kje bos placu kazn, ceska je pa kar draga ratal sam
ok to je res drugi svet glede storitev in vsega kar ponujajo.
Kdor ma moznost se mu splaca mal vn pogledat..

Zgodovina sprememb…

Po svetu pa res hodi vse sorte ljudi, tudi ekstremno butasti so vmes. Pa ne da so sami krivi, evolucija je zatajila.

Upam da bo res kdaj zakon sprejet. Meni se bo jebalo za njega, ostalim pa ne tako.
Vsaka šola stane, ampak nekatere stanejo bolj.

Po svetu pa res hodi vse sorte ljudi, tudi ekstremno butasti so vmes. Pa ne da so sami krivi, evolucija je zatajila.

To imaš pa popolnoma prav. Sej zato pa imamo sedaj problem, ker so tud butasti lahko nemoteno grabili nepremičnine in to več generacij. Sej če prostor ne bi bil omejen, to ne bi bil tak problem, ampak na žalost je in to še bolj kot včasih. Namreč zraven mase butastih, se je našlo nekaj pametnih s politično močjo, ki so ugotovili da bo dodatno omejevanje prostora povišalo tud vrednost njihovih nepremičnin.

Meni se zdi samo fer, da se mladim že v osnovni/srednji šoli pove, da boljš ne bo nikoli v Sloveniji, da vedo kakšna pričakovanja imeti za naprej, in da ne zgubljajo čas in prihodnosti tu. Recimo nek predmet finančno ozaveščanje, kjer se jim razloži lejte plače bodo pri nas zmeraj slabe, mogoče zaradi AI sploh ne bo služb, in pa nepremičnine bodo vam nedosegljive. Zdaj se pa na podlagi tega odločajte.
Quack !

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Res je. Eni so celo tako butasti, da kupujejo stanovanja po 6k/m2.
Drugi pa še bolj, ker tem prvim ponujajo 9.
Tretji pa še bolj, ker na prodajo ne pristanejo.

vke4XC ::

Če bi upravitelji sistema želeli, da je plebs razumski, bi to uredili. Zdaj je formalni izobraževalni ciklus namenom distortan, da tega ne učijo, je ozkogleda vodljiva množica bolj idiotsko-uporabna, saj pa to ni novo iz zgodovine, ne daljne, ne polpretekle, ne aktualne. Vem, sem iz takšne familije, celo praktično oženjen v takšno drugo familijo in tudi naši mladini zaenkrat kaže enako. Kaj hočeš, glej, če jih ne moreš premagati... :D

PROTEINSKI ::

Luka Mesec lahko naredi -50% na nove nepremičnine. Ampak more biti v koaliciji.

Zako ::

Mesečnik se bo ostal ne pa znižal cene nepremičnin...
Ni ga junaka v tej deželi, ki bi znižal ceno nepremičnin.
Edini gradnja, gradnja in še enkrat gradnja novih naselij, vasi, mest.
Kje graditi v Sloveniji? Nikjer, gozdove ima v lasti cerkev, njive kmetje in potem že zmanjka parcel.
Zako je zakon!!!

Parcel je dovolj, samo ne tam kjer bi ljudje hoteli živeti...

Plus, zazidljvost je odvisna od nekega zabitega lokalnega župana in njegove lokalne mafije...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Parcel je dovolj tud tam kjer bi ljudje radi živeli. Večji problem je, da so dobra investicija. Samo čakaš in vrednost raste. Zakaj bi prodal, če ne rabiš denarja? Seveda ker je v mnogih vaseh in mestih "dovolj" zazidljivih parcel, potem ni potrebno širit zazidljivost na druge, kljub temu da so tiste že zazidljive prazne in jih ni na trgu.

Zgodovina sprememb…

Občine zmanjšujejo število zazidljivih parcel z odloki, vse, da se veča pritisk.

Seveda. En kolega iz Dolenjske, ki dela v občini, je povedal kako se mešetari s to zazidljivostjo tud v malih občinah.

Dolenjske in Ljubljanska so najhujše glede tega

Vse so iste... Kaj vam ni jasno...

Stane2 ::

Utk ::

Kdo bi si mislil da boš dobil inflacijo, če umetno dviguješ plače...

Kaj bo pa drugega pri nas zarad JS. Ne pride to prvi mesec, postopoma pa udari.
Dobro da je šla nafta gor da bojo imeli izgovor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Stane2 je izjavil:

https://x.com/Hrvatski_Kanal/status/203...

V ZG so nova stanovanja v povprečju 3,5k na m2 in vrtec v najvišjem razredu 80EUR. Menjam takoj za to inflacijo, ki je itak začasna. :))

Zgodovina sprememb…

Nova stanovanja bodo šla letos gor za 20%. Nafta pač.

Glede na vse prejete mejle te dni, 20% ne bo dovolj.

V Ljubljani so že šla. Sicer pa če bodo nova šla 20%, bodo rabljena šla vsaj 30%, ker rabljena rastejo hitreje.
Quack !

Zgodovina sprememb…

PROTEINSKI je izjavil:

Nova stanovanja bodo šla letos gor za 20%. Nafta pač.

Bojo ja. Zato pa se konstantno vrtijo eni in isti oglasi. Čakajo na krizo, da bo folk mel več denarja za dražje kredite. :))

Zgodovina sprememb…

Napisal je nova.
Surovine se dražijo kot nore.
Verjamem da družboslovci tega ne morejo vedeti, oni vejo zgolj to, kako se jim plače usklajujejo, realni sektor pa se tega zelo zaveda.

Se pa tudi krediti dražijo. Mislim da če stanovanjski kredit gre gor za nekje 1% je to nekje 15-20% na koncu pri ceni stanovanja, sem pozabil sicer na koliko let je to. Ampak če gredo krediti gor 1% imamo že tu 20% podražitev stanovanj čez noč.
Quack !

feryz je izjavil:

Napisal je nova.
Surovine se dražijo kot nore.
Verjamem da družboslovci tega ne morejo vedeti, oni vejo zgolj to, kako se jim plače usklajujejo, realni sektor pa se tega zelo zaveda.

Ne vem kaj vejo družboslovci, vem pa da vsak z malo soli v glavi ve, da je cena materiala še najmanjši del cene stanovanj v norem LJ trgu. Še Jankovičevih 10% dost bolj vpliva na cene stanovanj, pa tud če cene materialov grejo gor za 50%.

Zgodovina sprememb…

Žabo se počasi kuha. Čez 5 let ne bo nobenemu čudno, ko bo za garsonjero dal 1 mio € in 30 let pufa.
««
223 / 223
»
»»