» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
224 / 224
»
»»

pujsekpepe ::

Pohvale za izvirnost,l sam kar gre gor mora tud dol
Pa ne pozabit se kaksnih notranjih nemirov v drzavi

Zgodovina sprememb…

PROTEINSKI ::

Pozabite, da bo šlo kaj dol naslednjih 10 let. Ipak je energetska kriza pred vrati. 20-ta in 30-ta bo zaznamovala naftna kriza. Naprej pa bomo videli kako bo.

TorrentXL ::

To sem tud jaz bil sveto prepričan, da kar gre gor, more it tud dol. Medtem ko so v zadnjih letih recimo v kakem Berlinu cene komot padle za več kot 10%, so v Ljubljani (pa tud drugod v Slo) cene komot konkretno rastle. Ne pravim da ni mogoče, ampak ne smemo podcenjevat koruptivnosti naše politike in požrešnosti naših boomerjev.

PROTEINSKI je izjavil:

Pozabite, da bo šlo kaj dol naslednjih 10 let. Ipak je energetska kriza pred vrati. 20-ta in 30-ta bo zaznamovala naftna kriza. Naprej pa bomo videli kako bo.

To pa malo verjetno. Čez 10 let so lahko cene tud polovične današnjih, glede na povprečno plačo seveda. Marsikaj se lahko zgodi v 10 letih in se verjetno tud bo.

Zgodovina sprememb…

Ce gledam hise v okolice Lj super vse top ni da, samo otrok pa ni nikjer. Samo jaz opazam ta trend. Govorim za komendo, kamnik, domzale, menges...

enavlaka ::

Ka ti bo froc, če maš hišo

feryz ::

Res je.
Ali socialno stanovanje in potovanja na Tajsko.

deco16 ::

A nevem pridi na kakšno otroško igrišče se vedno najdejo. Ker sem iz bližine vem da ni lih tako. Otroci so, vrtec prenavljajo, folk jih nima kam dat. Tko da otroci kot zgleda so. Ali so vsi zunaj pa nevem. Moji kolkr se le da. To je pa odvisno od strašev seveda ;)

johnnyyy ::

PROTEINSKI je izjavil:

Nova stanovanja bodo šla letos gor za 20%. Nafta pač.

Ah kje. Nafta gre gor, z njo cena hrane, da bi oblažili inflacijo CB višajo OM, ekonomija se upočasni. In tisti ki so z mansared sanjali o svojem stanovanju začnejo cincati, prav tako tisti, ki so razmišljali še o vikendu. Na drugi strani imaš gradbince ki so gradili, pa bodo morali zaradi preživetja kakšno enoto prodati pod ceno. In tako začnejo cene proti plačam padati.

Katero enoto pa morajo prodati pod ceno?
Jaz sem mislil, da stanovanj ni, zato so precenjena.
Ti pa praviš, da so in se bodo pod ceno prodajala.

Stanovanja so ampak ocitno lredraga. Tole ne bo dlo skozi dolgorocno. V zda so ze dosgli dno in padajo.

Malidelničar ::

PROTEINSKI je izjavil:

Hja, to pomeni, da bo padec cen
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

feryz je izjavil:

Katero enoto pa morajo prodati pod ceno?
Jaz sem mislil, da stanovanj ni, zato so precenjena.
Ti pa praviš, da so in se bodo pod ceno prodajala.

Bistvo je v povpraševanju in punudbi. Da cena raste je krivo to, da je povpraševanja več kot je ponudbe. Večina jamra, da ni stanovanj, a po čudežu nihče od jamračev ne živi pod mostom.

Pač nekdo živi v mansardi, pa bi šel v svoje stanovanje, drugi študira da bi iz otroške sobe šel na svoje, tretji živi s cimri pa bi šel na svoje, četrti pa razmišlja o 2 ali 3 stanovanju. Ko udari kriza, bo večina začela reševati svojo eksistenco, da bodo imeli službe, nekaj denarja itd. Po drugi strani pa imaš firme, ki so stanovanja gradila in jim obroki kredita predstavljajo breme, zato bodo morali ob višji OM prodati tudi pod tržno ceno za to da preživijo oz. imajo nek normalen denarni tok. In v statistiki se to pozna kot da cene stanovanj padajo.

Nova stanovanja so v glavnem vnaprej prodana. Vsaj tista zanimiva.
Če udari kriza, nihče ne bo gradil novih. Bo raje malo počakal.

zavajon ::

TorrentXL je izjavil:

V ZG so nova stanovanja v povprečju 3,5k na m2 in vrtec v najvišjem razredu 80EUR. Menjam takoj za to inflacijo, ki je itak začasna. :))

Ne bo dovolj menjati z inflacijo, ki je itak začasna, kajti tudi vesolje je začasno.
Za cenejše vrtce boš moral dvigniti davke ali vzeti nekje drugje. Če se boš zgledoval po Hrvaški, boš najbrž vzel javnemu zdravstvu.
Kar se pa cen stanovanj tiče, se boš moral zmenit s prodajalci, finančna politika držav nima nič pri tem.

pujsekpepe je izjavil:

Stanovanja so ampak ocitno lredraga. Tole ne bo dlo skozi dolgorocno. V zda so ze dosgli dno in padajo.

Kje pa ti vidiš kakršnokoli povezavo slovenskega nepremičninskega trga s tistim v ZDA?:))
Naj te potolažim, že pred 20 leti so pri nas govorili, da so stanovanja draga in da ne bo šlo skozi dolgoročno. Morda se bo do naslednje ledene dobe res kaj spremenilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

feryz je izjavil:

Nova stanovanja so v glavnem vnaprej prodana. Vsaj tista zanimiva.
Če udari kriza, nihče ne bo gradil novih. Bo raje malo počakal.

Stanovanje se ne zgradi iz danes na jutri ampak gre preko več faz ki časovno niso ravno kratke. Lahko je reči, da če pride kriza ne boš delal novogradnj. Samo v praksi, če si v biznisu imaš nek pipeline, kjer imaš več projektov v različnih fazah. In potem imaš 2 projekta izmed n - kjer si v 3 podaljšani GF in nič še ni prodano, zadaj pa krediti? Kaj boš? Ustavil vse in čakal, da pride banka s terjatvami?

Stanovanja so prodana, preden se zasadi prva lopata. Razen nekih penthousov na vrhu, ki itak niso faktor.
Če jih ne prodajo, ne začnejo graditi.
Bloki in podobno se gradijo z novimi firmami, včeraj ustanovljenimi, brez enega evra lastnih sredstev. Ok, 7,5 jurja ustanovnega kapitala imajo.
In banke počakajo na prve prilive, preden sprostijo kredit. Ker glih 100% na lepe oči vseeno nočejo dati.

bm1973 ::

Pol se pa firma zapre, da ni garancije...

Kje pa te firme položijo bančno garancijo za kasnejše napake, al to ni več praksa?

Sicer pa večina kupcev stanovanj o tem nič ne ve...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

feryz je izjavil:

Stanovanja so prodana, preden se zasadi prva lopata. Razen nekih penthousov na vrhu, ki itak niso faktor.
Bloki in podobno se gradijo z novimi firmami, včeraj ustanovljenimi, brez enega evra lastnih sredstev. Ok, 7,5 jurja ustanovnega kapitala imajo.
In banke počakajo na prve prilive, preden sprostijo kredit. Ker glih 100% na lepe oči vseeno nočejo dati.

In kako to prodajajo? Ti kupiš nezgrajeno stanovanje, kjer so pogoji da bo zgrajeno 3 leta po tem, ko bodo prodali 3/4 enot? :) Cena pa fiksno 300k, samo se lahko podraži zaradi inflacije?

MadMen ::

TorrentXL je izjavil:

To pa malo verjetno. Čez 10 let so lahko cene tud polovične današnjih, glede na povprečno plačo seveda. Marsikaj se lahko zgodi v 10 letih in se verjetno tud bo.

Eni živite v fantaziji, da se bo samo od sebe kar vse rešilo. Če pa mislite da bo demografska slika rešila problem malo preverite simulacije: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/... .

johnnyyy je izjavil:

In kako to prodajajo? Ti kupiš nezgrajeno stanovanje, kjer so pogoji da bo zgrajeno 3 leta po tem, ko bodo prodali 3/4 enot? :) Cena pa fiksno 300k, samo se lahko podraži zaradi inflacije?
Nekako tako, ja.
Se vidi da ne kupuješ novega stanovanja. Drugače bi vedel, kako to gre.

zavajon ::

Saj ti jih menda niti ne tako, ampak spotoma, ko se pelješ mimo Ljubljane ;)

Ne rabiš govoriti v množini.
Rabil sem enega in enega sem kupil.

Ne bo dovolj menjati z inflacijo, ki je itak začasna, kajti tudi vesolje je začasno.

Aja, jaz sem pa mislil, da se da to zamenjat. Škoda. Mimogrede, vesolje je večno. V najslabšem primeru se pa lahko vsaj strinjamo, da preprosto ne vemo.

Za cenejše vrtce boš moral dvigniti davke ali vzeti nekje drugje. Če se boš zgledoval po Hrvaški, boš najbrž vzel javnemu zdravstvu.

Glede na to koliko jemlje naša država, bi mogli nam plačat da damo otroka vrtec.

Kdo ti pa je to povedal, da je Hrvaška vzela javnemu zdravstvu za cenejše vrtce? Samo zanima me kdo je tako neumen. OECD namreč poroča o relativno nizkih "neizpolnjenih potrebah" zaradi čakanja, kar pomeni da so čakalne vrste v zdravstvu na Hrvaškem dost nižje. Za nas namreč pravi, da se čaka celo 2 leti za določene posege (npr. zamenjava kolka).

Kar se pa cen stanovanj tiče, se boš moral zmenit s prodajalci, finančna politika držav nima nič pri tem.

Itak. Davčna in prostorska politika nimata nič s cenami nepremičnin? Kdo ti je pa to povedal? Zanima me iz istega razloga kot pri prejšnji neumni trditvi.

feryz je izjavil:

To sploh ni res. Lahko povem za stanovanje, ki sem ga jaz zaaral. Gradit se je že začelo, pa ni bilo "prodanih" še niti 10%. S tem da se je treba zavedat, da ta stanovanja še niso dejansko prodana. Teoretično lahko zarad kake večje krize odpadejo ti obstoječi kupci. Sicer podjetje obdrži aro, ampak to investicijo ne bo rešilo. Še enkrat, govorim teoretično v primeru večje recesije.

Zgodovina sprememb…

MadMen je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Eni živite v fantaziji, da se bo samo od sebe kar vse rešilo. Če pa mislite da bo demografska slika rešila problem malo preverite simulacije: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/... .

"...naj bi imela Slovenija leta 2100 približno 1.951.000 prebivalcev."

Kaj bi mi naj to povedalo? :) S tem da se proekcije delajo bolj optimistično. A so projekcije za BDP lani zadele? A misliš, da bojo letos? :)

Na hitro sem videl tale oglas:
https://www.facebook.com/share/r/1av3nj...

Mnenja?
««
224 / 224
»
»»