» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
162 / 163
»»

matobeli ::

Utk je izjavil:

Haha, če bi jaz taka stanovanja oddajal bi me moji bosanci zakopali na vrtu.

Bolestna navezanost bosancev in najemodajalcev na "opremo". :))
Bi pa tudi tvoji bosanci bili kar lepo tiho če bi jim dal stanovanja po 210EUR.

Ali pa ne, kaj pa vem, balkanska mentaliteta je da mora bit flet opremljen pa tudi če so smeti, nizka cena pa pomeni da lahko vse razjebeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Utk ::

Kaj pa naj zdaj. Ta vlada bo še pol leta, ampak v tem času ne bo naredila nič. Potem pa čakamo na novo vlado in nove obljube od katerih ne bo nič. Če bi imeli kaj pameti, bi bli za rešitve, ki ne zahtevajo delo države, ker za državo se ve da ne dela nič. Ampak vi vztrajajte pri svojem.
Jaz bom tudi. Da ni tako slabo kot hočete prikazat. Ljudje si gradijo hiše in kupujejo stanovanja vsak dan. Nekateri. Drugi pa jamrajo.

In potem tisti ki kupujejo bajte jamrajo da bi radi imeli do njih AC, železnico, optiko in šolski avtobus.

Skratka, jamra se, ker edin če jamramo kaj dobimo. Ko bodo prihodne generacije na oblasti si bodo pa spet vzele.

Kanban ::

Jamrate ze od marca 2019, kaj konkretno ste dobili?

TorrentXL ::

Kanban je izjavil:

Jamrate ze od marca 2019, kaj konkretno ste dobili?

Trenutno je vsaj večini jasno, da obstaja problem, pa tud če enim idiotom še danes ni in jim nikoli ne bo. To je prvi korak v procesu, ki v zagamani Sloveniji traja zelo dolgo. Če sem vam končno malo svetlika, da problem je in da rešitve obstajajo, potem je to že čudež.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

ginekk je izjavil:

feryz je izjavil:

Kaj pa vi sploh smatrate za nadstandard?

Nadstandard je za začetek:

visok strop (od 280cm dalje)
    povsod talno gretje
    okna do tal oz. veliko svetlobe
    terasa za žar, kamor sosedje ne vidijo
    garaža z EV polnilnico, vsaj dve mesti na stanovanje + ločena klet za šaro
    prisilno prezračevanje in klima
    ogromen dnevni prostor, po možnosti povezava med jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo
    vsaj ena spalnica s svojo kopalnico, po možnosti pa vsaka spalnica
    zvočna in toplotna izolacija na nivoju

Tega ne boš načel v večini novogradenj. Po moje sodijo po tem, koliko je ta "nad" razlika med tem kar lahko kupijo in česar ne.
Pravzaprav se motiš. Ko sem lani ogledoval stanovanja, me je ravno večina tega, kar ti omenjaš, motila.
Ja, fajn so ogromni prostori z visokimi stropi, ni pa fajn vse to greti in opazovati prazen prostor, ki si ga kupil in ga vzdržuješ.
Ogromna dnevna? Jo boš pregradil čez pol, ali boš kupil 10 col večji tv, ker imaš od kavča do stene 4 metre praznega prostora?
Talno je že standard in cenovno popolnoma primerljivo z radiatorji.
Tak isto velja za okna, do tal je normalno v teh časih, že kakih 10 let. Tukaj velja omeniti, da bi pri oknih pasala boljša zvočna izolacija. Tega pa se investitorji res izogibajo kot hudič križa.
Terase so načeloma tudi prevelike, ni pa cena prevelika za njih. Nikoli ni dovolj visoka.
Garaže, kleti? Preveč, predrago. Polnilnic je lahko toliko, kolikor jih je lahko. Drugače lahko pol metra debele kable vlečejo do vsakega bloka.
Dodatne spalnice, kopalnice in podobno, so stvar okusa, ne pa nadstandarda. V stanovanju za 3 ali 4 res rabiš 2 kopalnice, pod nujno verjetno.

V glavnem, stanovanje v bloku, v katerem smo gledali 2 sobno stanovanje, z vsemi temi pritiklinami, ki jih omenjaš in 80 kvadrati, bi me prišlo ceneje kot 60 kvadratna garsonjera brez terase in garaže. Razlika je samo ena, lokacija. In ta prevlada vse našteto, z lahkoto.

Utk je izjavil:

Jaz bom tudi. Da ni tako slabo kot hočete prikazat. Ljudje si gradijo hiše in kupujejo stanovanja vsak dan. Nekateri. Drugi pa jamrajo.

Seveda si.

1. Večino investitorji (parkiralci denarja)
2. Taki, ki podedujejo in prodajo, zato da kupijo nekaj drugega
3. Taki, ki se do grla zakreditirajo za garsonjero
4. Taki, ki dobijo zemljišče in cela družina (starši, babice, dedki...) zbere denar
5. Taki, ki zaslužijo konkretno več od povprečja

V normalni družbi, to ne bi smelo bit potrebno.
Težko je iz tvojih pavšalnih izjav povlečt kakršnekoli zaključke, razen če si Utk. Potem so očitno standardi dost nizki.

Zgodovina sprememb…

Ko sem se pred več kot 20 leti podal v gradbeništvo, je bila večina investitorjev krepko starejših od mene.
Danes je večina investitorjev krepko mlajših od mene.

Ni treba tukaj nabijati, da mladi ne zidajo, nimajo denarja in podobno.
Ravno obratno je, človek nima pojma, kako skoraj mulci, ob cenah, kakršne so dandanašnje, lahko toliko zidajo.
In ni jih malo, sem dnevno v tem in lahko to presodim.
Čeprav na tem forumu non stop nabijajo, da jih sploh ni.

Preberi še enkrat zgornje točke. Večina teh tvojih "mulcev" spada v točke od 2 do 5 in tega niti približno ni tako veliko, kot bi ti rad prikazal s svojimi anekdotami, ki so samo to, anekdote, ki ustrezajo narativu, ki bi ga rad tukaj prodajal.

Sem ti že povedal, sem 25 let v gradbeništvu.
Predvidevam da si tudi ti, ker se toliko spoznaš na to.

Tvoje anekdota pa si lahko nekam vtakneš. In še tistemu jih daj, ki te plačuje, da tukaj lobiraš za davke.

Res velik šok. Človek, ki živi od gradbeništva, si želi vse višje cene. :))

Nihče me ne plačuje. Moj zaslužek ni odvisen od bizarno visokih cen nepremičnin, tako kot tvoj. Tako da v bistvu ti tukaj lobiraš za državno sponzorirane višje cene in to za osebno korist. Kdo je torej plačan za lobiranje? ;)

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

feryz je izjavil:

Ko sem se pred več kot 20 leti podal v gradbeništvo, je bila večina investitorjev krepko starejših od mene.

Ravno obratno je, človek nima pojma, kako skoraj mulci, ob cenah, kakršne so dandanašnje, lahko toliko zidajo.
V resnici je gradnje precej manj, kot je je bilo recimo 20 let nazaj. Recimo novogradenj enostanovanjskih stavb (to so hiše) je ene 30% manj, kot jih je bilo 20 let nazaj.
Ampak hej, zdaj boš verjetno rekel, da si mladi gradijo kar bloke.... no, tudi tam je situacija podobna.
Zdaj pa izvolite naprej nabijat o svojih dolgoletnih izkušnjah.

ginekk ::

feryz je izjavil:

ginekk je izjavil:

feryz je izjavil:

Kaj pa vi sploh smatrate za nadstandard?

Nadstandard je za začetek:

visok strop (od 280cm dalje)
    povsod talno gretje
    okna do tal oz. veliko svetlobe
    terasa za žar, kamor sosedje ne vidijo
    garaža z EV polnilnico, vsaj dve mesti na stanovanje + ločena klet za šaro
    prisilno prezračevanje in klima
    ogromen dnevni prostor, po možnosti povezava med jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo
    vsaj ena spalnica s svojo kopalnico, po možnosti pa vsaka spalnica
    zvočna in toplotna izolacija na nivoju

Tega ne boš načel v večini novogradenj. Po moje sodijo po tem, koliko je ta "nad" razlika med tem kar lahko kupijo in česar ne.
Pravzaprav se motiš. Ko sem lani ogledoval stanovanja, me je ravno večina tega, kar ti omenjaš, motila.
Ja, fajn so ogromni prostori z visokimi stropi, ni pa fajn vse to greti in opazovati prazen prostor, ki si ga kupil in ga vzdržuješ.
Ogromna dnevna? Jo boš pregradil čez pol, ali boš kupil 10 col večji tv, ker imaš od kavča do stene 4 metre praznega prostora?
Talno je že standard in cenovno popolnoma primerljivo z radiatorji.
Tak isto velja za okna, do tal je normalno v teh časih, že kakih 10 let. Tukaj velja omeniti, da bi pri oknih pasala boljša zvočna izolacija. Tega pa se investitorji res izogibajo kot hudič križa.
Terase so načeloma tudi prevelike, ni pa cena prevelika za njih. Nikoli ni dovolj visoka.
Garaže, kleti? Preveč, predrago. Polnilnic je lahko toliko, kolikor jih je lahko. Drugače lahko pol metra debele kable vlečejo do vsakega bloka.
Dodatne spalnice, kopalnice in podobno, so stvar okusa, ne pa nadstandarda. V stanovanju za 3 ali 4 res rabiš 2 kopalnice, pod nujno verjetno.

V glavnem, stanovanje v bloku, v katerem smo gledali 2 sobno stanovanje, z vsemi temi pritiklinami, ki jih omenjaš in 80 kvadrati, bi me prišlo ceneje kot 60 kvadratna garsonjera brez terase in garaže. Razlika je samo ena, lokacija. In ta prevlada vse našteto, z lahkoto.

Nič se jaz ne motim, kar sem naštel je osnova za nadstandard. Pa kaj če rabim ogrevat višji prostor, tistih par deset eur več mesečno, tolk je ena runda ko se gre s prijateljico. Jasno bom nabavil večji TV in zvočnike, če je dnevna večja. Zakaj bi pregradil dnevno lol, meni še 200m2 ne bi bila prav nič prevelika. In jasno je fino, če imam kopalnico zase zraven spalnice. Zakaj je garaža potrebna, ne rabim razlagat. Ne, ne morejo kablov vleči do vsakega bloka, ker ostala infrastuktura (razdelilne trafo postaje) ni nujno povsod urejena. Če ti je predrago, pač nimaš za ta nadstandard, zato pa nosi predpono "nad".

jernejl je izjavil:

feryz je izjavil:

V resnici je gradnje precej manj, kot je je bilo recimo 20 let nazaj. Recimo novogradenj enostanovanjskih stavb (to so hiše) je ene 30% manj, kot jih je bilo 20 let nazaj.
Ampak hej, zdaj boš verjetno rekel, da si mladi gradijo kar bloke.... no, tudi tam je situacija podobna.
Zdaj pa izvolite naprej nabijat o svojih dolgoletnih izkušnjah.

Sej vidiš, da niti sami ne vejo kaj bi radi povedali s temi njihovimi bajkami. Kljub mojim podatkom in izračunom za Bruselj, nam bi očitno rad nek manjši gradbenik v Sloveniji razlagal, kako so pri nas cene super. Na koncu pa gradi hiše za otroke tajkunov, nam pa bi rad prodal, da jih gradi za navadno delovno mladino.

Temu se reče selekcijska pristranskost oz. pristranskost preživelih (survivorship bias). Itak do njega pridejo samo taki, ki imajo denar iz kateregakoli razloga pač, ne vidi pa vseh tistih, ki si tega ne morejo privoščit. Torej gre za popolnoma zgrešen vzorec in posledično za izkrivljeno zaznavo realnosti.

Zgodovina sprememb…

ginekk je izjavil:

Nič se jaz ne motim, kar sem naštel je osnova za nadstandard. Pa kaj če rabim ogrevat višji prostor, tistih par deset eur več mesečno, tolk je ena runda ko se gre s prijateljico. Jasno bom nabavil večji TV in zvočnike, če je dnevna večja. Zakaj bi pregradil dnevno lol, meni še 200m2 ne bi bila prav nič prevelika. In jasno je fino, če imam kopalnico zase zraven spalnice. Zakaj je garaža potrebna, ne rabim razlagat. Ne, ne morejo kablov vleči do vsakega bloka, ker ostala infrastuktura (razdelilne trafo postaje) ni nujno povsod urejena. Če ti je predrago, pač nimaš za ta nadstandard, zato pa nosi predpono "nad".
Po njegovih merilih je nadstandard stanovanje, ki ima 2m visoke stropove in majhne sobice. Ker je ceneje za ogrevat. :))
Ampak hej, on ima dolgoletne izkušnje v gradbeništvu in bo že vedel, kako je v resnici!

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Kolikor sam spremljam trg bi rekel, da imamo dobre in slabe lastnosti. Recimo za kratkoročne najeme - mesec do 2 let imaš na trgu ogromno opremljenih stanovanj - kar je dobro. Za najem nad 2 leti je jeba, saj izjemno težko dobiš stanovanje za takšno dobo za dobro ceno. S kreditom banke ne komplicirajo toliko kot v tujini. Pri starogradnjah birokratizacija obnov ni tako komplicirana kot v tujini in ogromno stvari smeš delat sam. Podobna situacija je če gradiš enostanovanjsko gradnjo.

Kar se pri nas "splača" je luksuz. Recimo če greš kupit novogradnjo ali pa jo greš graditi (s svojimi načrti - ne tipske) na prazni zemlji, ni velike razlike. In če znaš/hočeš sam kaj narediti, večinoma nimaš nekih omejitev. Cena nakupa starogradnje in njena obnova je lahko z novogradnjo kar podobna.

jernejl je izjavil:

Po njegovih merilih je nadstandard stanovanje, ki ima 2m visoke stropove in majhne sobice. Ker je ceneje za ogrevat. :))
Ampak hej, on ima dolgoletne izkušnje v gradbeništvu in bo že vedel, kako je v resnici!

Ja logično, ker bogati ful pazijo na strošek ogrevanja, medtem ko bi seveda nepremičninski davek brez problema plačali, ne glede na višino, ker so bogati. Tukaj najdemo takih nesmislov na tone. To te nauči 25 let v gradbeništvu. Še 25 let, pa bo verjetno trdil, da je luksuz zunanji WC na štrbunk, ker so stroški nižji.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Kolikor sam spremljam trg bi rekel, da imamo dobre in slabe lastnosti. Recimo za kratkoročne najeme - mesec do 2 let imaš na trgu ogromno opremljenih stanovanj - kar je dobro. Za najem nad 2 leti je jeba, saj izjemno težko dobiš stanovanje za takšno dobo za dobro ceno. S kreditom banke ne komplicirajo toliko kot v tujini. Pri starogradnjah birokratizacija obnov ni tako komplicirana kot v tujini in ogromno stvari smeš delat sam. Podobna situacija je če gradiš enostanovanjsko gradnjo.

Kar se pri nas "splača" je luksuz. Recimo če greš kupit novogradnjo ali pa jo greš graditi (s svojimi načrti - ne tipske) na prazni zemlji, ni velike razlike. In če znaš/hočeš sam kaj narediti, večinoma nimaš nekih omejitev. Cena nakupa starogradnje in njena obnova je lahko z novogradnjo kar podobna.

Ljudem ni nič prav. Par let nazaj smo imeli temo o najemanju in se folk pritoževal da so stanovanja opremljena. Da oni bi prazno. Ampak takih je 5 in so lahko ful glasni. Drugih 99% pa bi najraje videlo da jih žlice čakajo v predalih. Ker itak vejo ali upajo da bojo leto dve v najemu potem pa nekaj kupili. Taki smo, najbrž so tudi zato draga stanovanja. Če se bi sprijaznili z najemom, ki je proti cenam poceni, bi sigurno bilo manj pritiska.
Pri nas lahko skoraj vsak kupi staro hišo in počasi obnavlja. Drugje niti to ni tako enostavno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Če se bi sprijaznili z najemom, ki je proti cenam poceni, bi sigurno bilo manj pritiska.

Najemnine so še vedno drage proti plačam. To je glavno merilo. To, da so proti nakupnim cenam poceni, ni zato ker bi bile najemnine nasploh poceni, ampak zato ker so cene za nakup bolano visoke. Cene za nakup so pa visoke, ker folk med pomanjkanjem stanovanj na trgu, tekmuje tud proti parkiralcem denarja in ostalim hoarderjem.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Ljudem ni nič prav. Par let nazaj smo imeli temo o najemanju in se folk pritoževal da so stanovanja opremljena. Da oni bi prazno. Ampak takih je 5 in so lahko ful glasni. Drugih 99% pa bi najraje videlo da jih žlice čakajo v predalih. Ker itak vejo ali upajo da bojo leto dve v najemu potem pa nekaj kupili. Taki smo, najbrž so tudi zato draga stanovanja. Če se bi sprijaznili z najemom, ki je proti cenam poceni, bi sigurno bilo manj pritiska.
Pri nas lahko skoraj vsak kupi staro hišo in počasi obnavlja. Drugje niti to ni tako enostavno.

Ljudje smo različni in vsak človek ima neke svoje specifike, kaj bi rad, vprašanje pa je ali mu to trg dopušča za zmerno ceno. Ko sem šel študirat v LJ mi je bilo v interesu, da je bilo ogromno "študentskih stanovanj" z opremo, saj sem lahko prišel z eno torbo in avtobusom. In tudi kasneje, ko sem iskal/menjal službe, ko je bila gospodarska kriza najhujša - če bi zagustilo bi pač šel drugam (magari domov), brez bojazni, kaj naj sedaj z opremo, ki sem jo drago plačal ali kako naj opremim novo stanovanje. Potem, ko sem bil starejši z bolj redno zaposlitvijo bi mi pa bolj dišal dolgoročni najem - da bi lahko podpisal npr za 5 let in imam svojo opremo - in ta segment trga je (bil takrat) skoraj mrtev.

Podobno stvar sem potem opazil kasneje, pri odločitvi, da se zapusti LJ in gre nekam bolj na podeželje. Želja je bila samostojna novogradnja ali pa vsaj novejša gradnja na podeželju in sem ugotovil, da tega trga ni. Če hočeš imeti novogradnjo na podeželju, si jo moraš zgraditi.

Tako pač je.
Imate nesposobne forumske pizdolizce, ki bi bolj sposobnim od sebe nabijali davke, misleč, da bodo z lahkoto prišli do stanovanja, če bo zaradi davka cena padla s 500 jurjev na 450 jurjev. Da so kreditno sposobni oz. nesposobni zgolj za 100 jurjev, niti ni pomembno. Važno je, da se tistim, ki jim je nekaj uspelo v življenju, čim več pobere.
In imate druge ljudi, ki jim kaj takega ne pride na misel, ampak se trudijo, da bodo nekaj sestavili skupaj. Žal se ne zavedajo, da jim bodo, ko jim bo končno uspelo priti do nepremičnine, forumski pizdolizci želeli in s pomočjo države mogoče celo na to nabili davke. Po letih odrekanja bodo torej plačevali za tiste, ki se niso ničemur odrekli.

Srednji razred, o katerem je govora, si pa prikladno izpustil iz enačbe. Sploh tisti pravi srednji razred, po plači, ki nima še dveh fletov in vikenda za "stara leta" na lagerju.

Sej 400k kredita se hitro dobi, sam pol živiš naslednjih 20let s tistim kar ti ostane po kreditu kar je bolj ali manj en dober minimalc. Da o riziku ki ga zapufanost do jajc prinaša niti ne govorimo.

Potem se pa nekdo v srednjem razredu res vpraša ali ne bi bilo bolje bit na sociali ker vse kar ima je malo boljša bajta.

feryz je izjavil:

Tako pač je.
Imate nesposobne forumske pizdolizce, ki bi bolj sposobnim od sebe nabijali davke, misleč, da bodo z lahkoto prišli do stanovanja, če bo zaradi davka cena padla s 500 jurjev na 450 jurjev. Da so kreditno sposobni oz. nesposobni zgolj za 100 jurjev, niti ni pomembno. Važno je, da se tistim, ki jim je nekaj uspelo v življenju, čim več pobere.
In imate druge ljudi, ki jim kaj takega ne pride na misel, ampak se trudijo, da bodo nekaj sestavili skupaj. Žal se ne zavedajo, da jim bodo, ko jim bo končno uspelo priti do nepremičnine, forumski pizdolizci želeli in s pomočjo države mogoče celo na to nabili davke. Po letih odrekanja bodo torej plačevali za tiste, ki se niso ničemur odrekli.

Tako je ja. Imamo neposobne podjetniške in politične ritolizce, ki drugega ne znajo kot šopat denar v nepremičnine in mislijo, da je država dolžna skrbet za njihove investicije z čim večjo davčno oazo, medtem ko bo vse bolj cuzala delovne ljudi pri plačah. Da so popolnoma nesposobni v kaj drugega vložit in se znajt na investicijskem trgu niti ni pomembno, važno je, da še malo nabijejo cene delovnemu ljudstvu s parkiranjem denarja v nepremičnine. Mamo pa tud druge ljudi, ki se zavedajo da je na nepremičninskem trgu popolni "balkan" in bi radi, da se zadeva uredi po vzoru bolj naprednih držav. Na srečo se zavedajo, da če bojo imeli eno nepremičnino v kateri bojo živeli, jim nihče ne bo nič pobiral in bodo zato raje presežke vložili v druge oblike naložb. Tako ne bodo povzročali dodatnih težav za tiste, ki se bodo odrekali za nakup prve nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

Srednji razred, o katerem je govora, si pa prikladno izpustil iz enačbe. Sploh tisti pravi srednji razred, po plači, ki nima še dveh fletov in vikenda za "stara leta" na lagerju.

Sej 400k kredita se hitro dobi, sam pol živiš naslednjih 20let s tistim kar ti ostane po kreditu kar je bolj ali manj en dober minimalc. Da o riziku ki ga zapufanost do jajc prinaša niti ne govorimo.

Potem se pa nekdo v srednjem razredu res vpraša ali ne bi bilo bolje bit na sociali ker vse kar ima je malo boljša bajta.

Seveda, samo bedakom se zdi logično, da more mladina jemat 300k - 400k kredita za socialistično nepremičnino v Ljubljani, medtem ko v Bruslju nove stanejo enako ali celo manj ob x2 povprečni neto plači. To moreš met IQ v višini sobne temperature, da kaj takega izjaviš.

Zgodovina sprememb…

Ampak, da pa se, in če vzameš 400k krede se da... Zraven pa napišeš še Hamleta ko ravno nimaš ni za počet in udrihaš po tipkovnici.

Medtem ko lastnik te bajte vzame kuhno na kredit, hodi v lidl in na dopust samo v vikendico v savudriji. Nobenega luksuza kot mladi k se preseravajo z telefoni in izleti za jurja.

luli ::

matobeli je izjavil:

Problem ni minimalec. Kakor hitro rečeš minimalec, vedno bo nekaj 10% v pasu od minimalna do nekaj malega več. Problem so misleci s FDV izobrazbo, ki si mislijo, da so z izplačano malico in potnimi v rangu 1300€ srednji razred. In da ta "srednji" razred zasluži lastniško stanovanje v centru Ljubljane. Pa ne. Prej bodo okvirju z Dolenjske naselili Ljubljano, kot vi kupili stanovanje. Davka, ki si ga tako močno želite pa okvirji itak ne plačujejo.

Problem je da enostavno ne razumeš da niso to samo fdvjevci ki želijo flet v centru ljubljane ampak nosilci slovenskega privatnega sektorja. Kvalificirana delovna sila s povprečno plačo.

Ki je v resnici nadpovprečna če upoštevamo mediana plačo.

Aja sori, ne morš bit srednji razred če maš samo mal nadpovprečno plačo, lahko pa si če si na minimalcu in 30let starejši.

Zgodovina sprememb…

Ne ne s to plačo ne moreš. Prej se boš sprijaznil, prej boš našel rešitev, pa naj bo to
- višja urna postavka
- več ur dela
- nižanje stroškov
- kriminal

Lahko tudi kombinacija vsega.

No evo, si prišel sam do zaključka da si realni srednji razred šele ko si nekje v top 20% po zaslužku.

Meni se to ne zdi nekaj kar bi morali podpirati in zasledovati kot družba.

Telbanc ::

No, v času socijalizma si lahko v Ljubljani z delavsko plačo kupil stan. Ni vam bil všeč socijalizem, pa uživajte zaj. V kupovanju starih Titovih bajt, "ki so ble nareje z eno lopato cementa in 7 peska". Po nenormalnih cenah. Folk je zlo motlo, ker so hodli po kafe v Trst in kavbojke. Meli so pa stane za ceno stoenke. Če mene vprašate, bi jaz zaj rajšo hodu u Trst po kafe in kavbojke in mel v Ljubljani flet za 80.000 evrov ali še dost manj.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

matobeli je izjavil:

No evo, si prišel sam do zaključka da si realni srednji razred šele ko si nekje v top 20% po zaslužku.

Meni se to ne zdi nekaj kar bi morali podpirati in zasledovati kot družba.

Ne, očitno nisi srednji razred. Točno ta situacija je posledica dviga minimalne plače. A si tudi ti takrat ploskal?

A to imaš vedno težave z razumevanjem in sledenjem debati ali samo takrat ko neveš kaj napisat?

matobeli je izjavil:

A to imaš vedno težave z razumevanjem in sledenjem debati ali samo takrat ko neveš kaj napisat?

Težave imaš očitno ti. Povej mi, če si s plačo, malo nad mediano, lahko privoščiš stanovanje v centru New Yorka, San Francisca, Zuricha lahko tudi Zagreba, Dunaja, Budimpešte, Milana, Rima,...
Torej nehaj sanjati. Da verjamem, da moraš v teh mestih zaslužiti med top 20-30% državnega povprečja.

Telbanc je izjavil:

No, v času socijalizma si lahko v Ljubljani z delavsko plačo kupil stan. Ni vam bil všeč socijalizem, pa uživajte zaj. V kupovanju starih Titovih bajt, "ki so ble nareje z eno lopato cementa in 7 peska". Po nenormalnih cenah. Folk je zlo motlo, ker so hodli po kafe v Trst in kavbojke. Meli so pa stane za ceno stoenke. Če mene vprašate, bi jaz zaj rajšo hodu u Trst po kafe in kavbojke in mel v Ljubljani flet za 80.000 evrov ali še dost manj.

Cigani si kupijo to vaše ljubljansko stanovanje na keš brez problema. Kakemu sodniku so ga sigurno tudi že dejansko kupili. Moraš bit pa res nesposoben da si ga ti ne moreš.

Zgodovina sprememb…

Ja sej... Odgovor ki ga citiraš govori točno o teh 20%.

Ker z povprečno plačo (ki je pozionirana nad mediano) se kar našvicaš da dobiš primerno nepremičnino kjerkoli izven vukojebine na vzhodu države in definicija srednjega razreda je da nepremičnina ne predstavlja visoke obremenitve in ti poleg plačevanja pufa ostane denar tudi za stvari ki jih srednji razred rad počne.

Utk je izjavil:

Moraš bit pa res nesposoben da si ga ti ne moreš.

Ja ne morjo vsi krast pa droge preprodajat.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Cigani si kupijo to vaše ljubljansko stanovanje na keš brez problema. Kakemu sodniku so ga sigurno tudi že dejansko kupili. Moraš bit pa res nesposoben da si ga ti ne moreš.

Seveda bi si ga lahko kupil. Ne tko ko ti ki maš kup bajt po vukojebinah. Po 30.000 komad....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

In pol si predstavljajte da država zgradi socialne flete in jih da po nižji ceni v bližini mesta kot ti oddajaš v vukojebini (leti na tiste ki jih oddajajo v vukojebinah)

Zgodovina sprememb…

Haha. To je nemogoče. Jaz lahko razpolovim ceno pa se bo še zmeraj pokrivalo. Moja stanovanja so cenejša od državnih, sigurno nimam 740 evrov za 3 sobno kot sklad.

Workforce mode?:)

feryz je izjavil:

Tako pač je.
Imate nesposobne forumske pizdolizce, ki bi bolj sposobnim od sebe nabijali davke
To se ves čas dogaja - davki in prispevki se zmeraj nabijajo na plače, zaradi pizdolizcev, ki na vse kriplje nasprotujejo temu, da bi se denar raje pobiralo od bogastva, kot pa, da se ga največ pobere od tistih, ki so najbolj produktivni in najbolj sposobni.

Žal se ne zavedajo, da jim bodo, ko jim bo končno uspelo priti do nepremičnine, forumski pizdolizci želeli in s pomočjo države mogoče celo na to nabili davke.
Forumski pizdolizci se trudijo, da se jim že od plač in dela pobere dovolj davkov, da do nepremičnine sploh ne bodo prišli, tako da jim ni treba skrbeti, kaj bi bilo, če bi imeli nepremičnino.

luli je izjavil:

Problem ni minimalec. Kakor hitro rečeš minimalec, vedno bo nekaj 10% v pasu od minimalna do nekaj malega več. Problem so misleci s FDV izobrazbo, ki si mislijo, da so z izplačano malico in potnimi v rangu 1300€ srednji razred. In da ta "srednji" razred zasluži lastniško stanovanje v centru Ljubljane. Pa ne.
Mediana bruto plače je bila lani malo pod 2k€, to je neto okrog 1300€. S tem da mladi, ki v resnici rabijo stanovanja, zaslužijo nekje od 10% (stari od 25-34 let) do 30% (stari do 25 let) manj od tega.
Če mediana ni srednji razred, potem pa ne vem, kdo je. Tisti v zgornjem decilu? :))

Seveda bi si ga lahko kupil. Ne tko ko ti ki maš kup bajt po vukojebinah. Po 30.000 komad....

Haha. 10 let nazaj se je to res dobilo. Takrat ste tebi podobni govorili pa kaj boš s tem, v to moraš vložit 100 jurjev. No, danes so tiste bajte vredne 100 jurjev tudi če nihče ni nič vložil. Vaš argument je enak. In čez 10 let, ko bojo vredne 200 jurjev, bo še zmeraj enak.

Ta čas gre življenje mimo, vi ste pa še zmeraj na 62 kvadratih v 6. štuku. Medtem je nekdo, ki je 10 let nazaj kupil tisto podrtijo, v lepi obnovljeni hiški, z vrtom, garažo in vsem. Tudi če je na mediani ali pa še nižje.

Telbanc je izjavil:

Workforce mode?:)

Ah ne, to pa ne.

Zgodovina sprememb…

A je Manpower?

Utk je izjavil:

Medtem je nekdo, ki je 10 let nazaj kupil tisto podrtijo, v lepi obnovljeni hiški, z vrtom, garažo in vsem.

vse ima pa še vedno joka da rabi AC do doma, nadomestilo ko mu bajtico odplakne in zastonj prevoz v šolo.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Seveda bi si ga lahko kupil. Ne tko ko ti ki maš kup bajt po vukojebinah. Po 30.000 komad...
Haha. 10 let nazaj se je to res dobilo. Takrat ste tebi podobni govorili pa kaj boš s tem, v to moraš vložit 100 jurjev. No, danes so tiste bajte vredne 100 jurjev tudi če nihče ni nič vložil. Vaš argument je enak. In čez 10 let, ko bojo vredne 200 jurjev, bo še zmeraj enak.

Pazi, tega nisem pisal. Sicer je razvidno da delaš in tle respect.

vse ima pa še vedno joka da rabi AC do doma, nadomestilo ko mu bajtico odplakne in zastonj prevoz v šolo.

Dej nehaj jokat s temi bedarijami, ker niso več niti smešne. Par let nazaj je bil cel Vič pod vodo, a tisto je tudi vukojebina? Pa Kamnik, tudi 300 let stare hiše.

Telbanc je izjavil:

Utk je izjavil:

Seveda bi si ga lahko kupil. Ne tko ko ti ki maš kup bajt po vukojebinah. Po 30.000 komad...

Pazi, tega nisem pisal. Sicer je razvidno da delaš in tle respect.

Ja, sej nism reku da si ti, ampak taki. Ki bi samo jamrali in čakali in nič ni dovolj dobro in dovolj poceni. Poznam ene, ki so lani kupili podrtijo, brez kake pomoči kogarkoli. Vsi so jim govorili da so preplačali. Letos imajo že kar lepo poštimano. Čez par let bo hiša obnovljena v nulo, za tretjino cene nove, sred mesta na top lokaciji. Tisti, ki so jim govorili da so preplačali, bojo pa še zmeraj se nekje stiskali še z dvemi drugimi generacijami. In čakali nepremičninski davek or whatever.

Zgodovina sprememb…

Odvisno, kaj je za koga vukojebina. Zame je to Ljubljana, zate, pa če boš povedal po resnici, pa je nedosegljivo tudi stanovanje v Mariboru, ki je prav tako vukojebina. Ampak vedno se situacija obrne nazaj. Res, da verjetno sodiš med 20-30% najbolj bogatih zemljanov, vendar si kljub temu ne moreš privoščiti stanovanja v eni vukojebini. Zdaj lahko o tem razpravljaš naslednjih 20 let ali še dalje, lahko pa se preprosto sprijazniš, da so vukojebine Ljubljana, Bled, Portorož, Ankaran, Maribor in še kaj preprosto predrage zate in poiščeš kaj na Dolenjskem. Lahko se tudi pretvarjaš, kako v vukojebini Ljubljani ne bi hotel živeti, podobno kot eni, ki gredo mimo avtosalonu in rečejo, da avta za 3000.000€ ne bi hoteli voziti, ker je grd.

Kakorkoli, racionalen človek vidi kje je, kje realno bo v naslednjem obdobju, kaj bi rad, kolk je pripravljen delat za to in reskirat, in potem nekje vseka kompromis med vsem tem.

Takoj ko začne fantazirat o tem kaj bo država naredila je pa jasno da ni racionalen in da ne bo našel pametnega kompromisa.

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

Ampak, da pa se, in če vzameš 400k krede se da... Zraven pa napišeš še Hamleta ko ravno nimaš ni za počet in udrihaš po tipkovnici.

Medtem ko lastnik te bajte vzame kuhno na kredit, hodi v lidl in na dopust samo v vikendico v savudriji. Nobenega luksuza kot mladi k se preseravajo z telefoni in izleti za jurja.

Za mnoge se ne da. Če mata 2 povprečno plačo in 1 otroka, se ti bojo na banki smejali. To preseravanje s telefoni za jurja je pa en tak butast izgovor, če nepremičnina stane 400k. To je 400.000 telefonov. Vidim, da se eni ne zavedate o kakih cifrah govorimo.

luli je izjavil:

matobeli je izjavil:

Problem ni minimalec. Kakor hitro rečeš minimalec, vedno bo nekaj 10% v pasu od minimalna do nekaj malega več. Problem so misleci s FDV izobrazbo, ki si mislijo, da so z izplačano malico in potnimi v rangu 1300€ srednji razred. In da ta "srednji" razred zasluži lastniško stanovanje v centru Ljubljane. Pa ne. Prej bodo okvirju z Dolenjske naselili Ljubljano, kot vi kupili stanovanje. Davka, ki si ga tako močno želite pa okvirji itak ne plačujejo.

Aha, torej srednji razred s povprečno plačo si ne zasluži stanovanja v Ljubljani (niti ne v centru) po normalni ceni, zato ker so v primerjavi z Belgijci ničvredni gnoji, a ne? In to zato, ker ste vi tako rekli. Vaše neumnosti nimajo ne kraja ne konca in postajajo vse bolj bizarne.

Zgodovina sprememb…

Za mnoge se ne da. Če mata 2 povprečno plačo in 1 otroka, se ti bojo na banki smejali. To preseravanje s telefoni za jurja je pa en tak butast izgovor, če nepremičnina stane 400k. To je 400.000 telefonov. Vidim, da se eni ne zavedate o kakih cifrah govorimo.

Ti imaš velik problem.
Aha, torej srednji razred s povprečno plačo si ne zasluži stanovanja v Ljubljani (niti ne v centru) po normalni ceni, zato ker so v primerjavi z Belgijci ničvredni gnoji, a ne? In to zato, ker ste vi tako rekli. Vaše neumnosti nimajo ne kraja ne konca in postajajo vse bolj bizarne.

Še enkrat. Ti s tvojo matematiko ne moreš biti srednji razred. Pa vseeno, četudi si dobil doktorat na Kardeljevi ploščadi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: luli ()

Aha, torej srednji razred s povprečno plačo si ne zasluži stanovanja v Ljubljani (niti ne v centru) po normalni ceni, zato ker so v primerjavi z Belgijci ničvredni gnoji

Še bolj hecno je, ko ponavadi eni in isti ljudje želijo na eni strani povedati, da so stanovanja v LJ pač luksuz, ki ni za srednji razred, temveč za elito, po drugi strani pa jih strašno skrbi, da elitnejši del te elite, ki si lasti morda celo več kot eno stanovanje, ne bo zmogel plačati tistega jurja ali dva davka letno, in bodo ta njihova stanovanja nabasali v ruzake in odnesli v tujino. Verjetno na kosovo ali v afriko, ker v razvitem svetu bi jih še bolj obdavčili.

luli je izjavil:

Še enkrat. Ti s tvojo matematiko ne moreš biti srednji razred. Pa vseeno, četudi si dobil doktorat na Kardeljevi ploščadi.
No, če to reče antimatematik kot si ti, ki pravi, da mediana ni srednji razred, potem je vsaj zate lahko profesor matematike.

Po kateri logiki? A ti misliš, da tisti ki poznajo osnove matematike niso dovolj neumni, da bi bili srednji razred? Čudna logika. Ti pa lahko povem, da so najbolj nesposobni ljudje tisti, katerim je glavni cilj tiščanje drugega folka v drek, zato da bi se sami bolje počutili. No, pri tebi je to precej očitno, tako da moreš bit res na dnu družbene lestvice.

Zgodovina sprememb…

««
162 / 163
»»