» »

Gostovanje spletne strani

Gostovanje spletne strani

Manager ::

Pozdravljeni

Pripravljam spletno stran za podjetje in me zanima kje je vredu gostovanje spletne strani (in cenovno ugodno) za takšno spletno stran, kot bi moja bila, po vaših izkušnjah. Na netu sem videl kar nekaj domačih in tujih ponudnikov.

Previdevam, da je bolje doma gostovati, glede na to, da nisem programer in izkušen z oblikovanjem spletnih strani ter tako zaradi morebitne pomoči s strežnikom bolje v Slo imeti gostovanje.

Koliko bom obiskov imel na spletni strani realno še ne vem, ker nimam pojma niti koliko ima konkurenca. Podjetje se pa ukvarja z izdelavo raznih alu izdelkov.

Spletno stran sem naredil v Wordpressu, skupaj je velika 244 MB, od česar je:
- Plugins: 94.8 MB count
- Themes: 7.1 MB count
- Uploads: 124.7 MB count
- Others: 17.4 MB count

Spletna stran je narejena v SLO, HR, DE in EN jezikih.

Spletna stran ima (v vsakem jeziku):
- poleg naslovne strani še
- 4 podstrani z izdelki, kjer vsaka ima 3 galerije,
- Politiko zasebnosti in
- 404 stran

Na strani je kar nekaj slik, ki sem jih zmanjšal na cca. 40 - 60KB. Ko pogledam hitrost spletne strani v Chromu - Dev toolbar mi za naslovno v Slo mi pokaže:
- 75 requests; 4,8 MB transfered; Finish: 1,21s; DOM ContentLoaded: 909ms; Load: 1,26s
Poleg slik, za katere mi kaže cca. 20ms, mi največ časa pokaže za "4ljnc.css" (ki jih je 17kom) od 20-60ms. Za nemško naslovno stran mi največ kaže za jezikovno datoteko css?family=Source+Sans+Pro...


Domeno pa bi verjetno vzel ".eu", saj podjetje večinoma v Slo, Avstriji in Nemčiji posluje.

Mail je verjetno tudi boljše imeti v skladu z spletno stranjo (npr. info@mojastran.eu kot pa info.podjetje@siol.net). Me pa zanima kako je potem s temi maili, ko se menja ponudnik strežnika? Zdaj imam mail na siol.net, pa npr. na gmail-u, pa me je tako manj strah, kot pa če ga dam na info@mojastran.eu.


HVALA za kakršnekoli info.
  • spremenil: Manager ()

harvey ::

Skoraj vsako gostovanje, ki podpira php in SQL shendla tvoje zahteve b.p. Ponudnikov imaš malo morje - neosrv, gigaspark, hitrost ...preveriš njihovo ponudbo in se odločiš.

Mail je verjetno tudi boljše imeti v skladu z spletno stranjo (npr. info@mojastran.eu kot pa info.podjetje@siol.net). Me pa zanima kako je potem s temi maili, ko se menja ponudnik strežnika? Zdaj imam mail na siol.net, pa npr. na gmail-u, pa me je tako manj strah, kot pa če ga dam na info@mojastran.eu.

Varianta domena in mail je seveda enotnejša rešitev in "bolj resna" navzven. Če nihče redno ne odgovarja na maile, ti tudi to ne pomaga:). Mail s svojo domeno imaš lahko komod še vedno na siolu, samo povedati moraš kaj bi rad.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

HotBurek ::

Setup no.1:

VPS = Contabo
OS = Debian
Web = Nginx + php-fpm
Mail = Postfix + Dovecot

Pravilno nakonfiguriran zgornji setup (in za web in za mail) in imaš top of the top rešitev, boljšo od 99.9% ostalega, kar ima konkurenca.

Za primerjavo. Impol, firma ki dela z aluminijem in ima "100 miljonskim promet", nima tako osnovne stvari, kot je sajt postavljen na HTTPS.
Check this: https://www.impol.si/


VPS, kot rečeno v drugi tvoji temi, te pride od oka 10€ na mesec, in lahko poleg "Wordpress in mail" na njem gostiš še miljon drugih stvari:
Sistemske servise: DNS server, MySql/MongoDb/db, proxy, IRC server, FTP server, cache server itn.
Različne web platforme: forum, blog, web analztics/seo tool, chat server, CMS/CRM/HRM, itn. Praktično vse, kar laufa na PHP-ju (tako kot WP)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Manager ::

Hvala za info. Strani za zdaj ne bom nadgrajeval s forumi, blogi ipd.

Sem gledal bolj te pakete v Slo do EUR30/leto. Sem mislil, da so ti paketi kar vredu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manager ()

HotBurek ::

Fora tistega paketa, ki ga ti gledaš, je, da si do neke mere "omejen".

Prednost VPS-a je, da imaš kontrolo nad samim OS-om in vse kar je na njem postavljeno. Tako lahko gor čaraš/hekaš kar češ.

Kako boš urejal nginx config? Recimo, da želiš na Qualys SSL testu rezultat A+ in 4x100%. Ali pa config za cache raznih statičnih fajlov. Ali kakrkoli tretjega.

Pri "web" paketu who knows, pri VPS-u pa to lahko vse hekaš. ;)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Saul Goodman ::

ne poslušaj bureka in ne kupuj VPS paketov za hosting wordpress strani in maila. sploh, če je to predstavitvena spletna stran, kjer ne pričakuješ 50k obiska na mesec in se uporabniki ne prijavljajo v tvoje spletne storitve.

shared hosting pri si-shell ali žabcu, vzami paket, kjer ti zadostuje diskspace/število domen, za ostalo se naknadno dogovoriš prek supporta (če potrebuješ več resourcov, večji paket). dokaj komot namreč lahko migriraš na dražje rešitve, če ugotovite, da jih rabite. sem pa 90% da boš na koncu zadovoljen z najbolj osnovnim paketom gostovanja.

Manager ::

Ne verjamem, da bo to preko 20k ogledov na mesec.

Pred leti sem že dal eno stran, ki sem jo izdelal v Adobe Dreamveawerju na strežnik, ampak tega je dolgo nazaj, zdaj pa drugič da to delam, in to v wordpressu. Tako da nisem ravno poznavalec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manager ()

Manager ::

Sem gledal pri hitrost.net, paket Klasik. Ampak je verjetno cena 30eur samo promocijska za prvo leto, drugače pa več...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manager ()

Saul Goodman ::

med najboljšimi ponudniki sta si-shell in zabec, najbolj prijazno uporabniško podporo pa imajo verjetno pri neoserv.si. žongliraj med temi tremi.

jaz bi na tvojem mestu vzel paket gostovanja MINI na si-shell. ko in če ga prerastete, se zmenite za več. do takrat pa manj kot 3 eur na mesec.

HotBurek ::

Kolko pa imaš budžet? 30€ na leto?

Najcenejši Contabo VPS pride €48 na leto, in dobiš VPS z 300GB hdd, 1xIPv4 + neomejen promet.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Manager ::

Budgeta nimam, ampak na začetku ne bi dal nekaj dosti, če mogoče ni potrebno za takšno stran.

gendale2018 ::

Večkrat sem uporabljal vpsbg.eu, če plačaš z bitcoini je 10% ceneje pa tudi drugače so relativno ok cene.

Na voljo imajo openvps (rahel problem je ker je star kernel in znaš ime težave s kakim swjem, ki želi novega) strežnike s ssdji, na voljo so paketi za 10 eur na mesec (1 cpu, 2gb rama, 30 tb disk, 1tb prenosa in en 1 ipv4 maslov (če hočeš več lahko doplačaš), po defaultu je ipv6 izklopljen, ampak ti ga vklopijo, če želiš (brezplačno), afaik dobiš 8 naslovov, oziromoa če hočeš tudi več), 20 eur na mesec (2 cpuja, 4gb rama, 60gb disk, 2tb prenosa) 40 eur na mesec (4 cpuji, 8gb rama, 120gb diska, 3tb prenosa), 80 eur na mesec (6 cpujev, 16gb rama, 240tb diska, 4tb prenosa), 120 eur (6 cpujev, 24 gb rama, 360 gb ssd, 6tb prenosa) in 180 eur na mesec (8 cpujev, 32gb rama, 480gb ssd, 8tb prenosa).. zmeniš se lahko tudi za paket po meri (recimo rabiš veliko rama in prenosa diska pa ne tolko) za posebej ceno, dosktrat imajo akcije tudi z 30% popusta

vzameš lahko tudi kvm strežnik, ki je hitrejši in nasplošno bolj sodoben, stane pa več, 50 eur za 2 cpuja 8gb rama 100gb ssd, 4tb prenosa, 100 eur za 4 cpuje 16gb rama, 200gb ssd in 6tb prenosa, in 200 eur na mesec za 8 cpujev, 32gb rama, 400gb ssd, 8 tb prenosa

na strežniku lahko počneš načeloma vse dokler ne ogrožaš njihovega omrežja, poganjaš botnete, pošiljaš spam.... tor nodi, onion strani, torrenti, .... so ok

če boš vzel doplačaj še za en ipv4 in na njemu poganjaj tor node (na glavnem ni pametno ker znane tor naslove bana ogromno strani), prenosa je itak dovolj in ni variante da porabiš
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Saul Goodman ::

pizda pa a kdo bere kakšne ma on potrebe, da vsi težite s temi VPS strežniki?

jebena wordpress stran, manj kot 300mb, v 4 jezikih in par mailboxov. ena domena. zakaj vps?

VPS je virtualni strežnik. vzdrževat moraš od operacijskega sistema do nameščene programske opreme. ni primeren za začetnika in ni najboljša izbira za nekoga, ki le želi gostiti povprečno wordpress spletno stran in par mail accountov. za to imaš t.i. shared hosting. pri boljših ponudnikih je tud shared hosting na zavidljivem nivoju. kupi, kar sem ti predlagal, postavi spletno stran gor in testiraj odzivne čase, če te skrbi to. če si zadovoljen, je to to, če ne lahko vedno pljuniš malo več denarja in ti upgrejdajo paket.

na shared hostingu lahko tweakaš zadeve dovolj v globino, da optimiziraš en wordpress. večina jih uporablja cpanel/directadmin, interface je znan, opcij je dost. od izbire verzije php, do vklapljanja raznih modulov, one-click namestitev softwarea z softalicious, in še in še.

pri shared hostingu vsaj dobiš dostop do svojega cpanela/dadmina/pleska in se lahko fokusiraš na spletno stran in konfiguracijo mailov. pri VPS dobiš linux/windows box, brez softwarea, brez licenc. Hočeš imet tam cpanel/dadmin/plesk? pljuni extra denar za licenco. preprosto vps ni za to kar rabiš. vps je virtualni strežnik, ki pa ga moraš postaviti in vzdrževati sam. odsvetujem za ta namen.

ta mu pa o tor nodih razlaga..

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

Mogoče pa ne razumejo razlike?

Sam res je totalna bedarija o VPS razmišljat, če si 'začetnik' in imaš minimalne zahteve. Ni šanse, da 'začetnik' vzpostavi zadevo kot treba. Nazadnje pa mu kišta spamma po celem svetu, ker osnovnih stvari ni znal poštimat kot treba.

Pri shared hostingu pa ti drugi skrbijo za vse, ti pa se samo ukvarjaš s spletno stranjo. Kaj lepšega?

Pa sej te stvari niso od včeraj.
Saj ne vem, od kje ta norija s temi VPS-i...?

gendale2018 ::

VPS dobiš linux/windows box, brez softwarea, brez licenc. Hočeš imet tam cpanel/dadmin/plesk

linux ima itak vse pomembne reči pod open source licencami, naložit gor debian/openssh/nginx/php/... in jih konfigurirat je dokaj enostavno, še posebej če ne uporabljaš ipv6, še najbolj tečno je rihtat mail ampak tudi to je daleč bolj simpl kot 2005

hkrati si lahko vzameš še kak ekstra ip in gor poganjaš svoje zadeve, od tor noda, irc strežnika, jabber strežnika, xy strežnika, openvpnja, kako onion stran, vlečeš torrente (samo za vsako stvar najprej preveri a je dovoljena, ker so nekateri ponudniki tečni kar se tiče tegaVPS dobiš linux/windows box, brez softwarea, brez licenc. Hočeš imet tam cpanel/dadmin/plesk), ...

pa kolikor sem zastopil prvi post plača podjetje, tako da je res vseeno kolk stane
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Manager ::

Gledal sem paketa:
- Mini od Si-Shell-a (hvala za vse info #Saul Goodman); 1. leto verjetno plačam €20, potem pa verjetno €40 vsako naslednje leto; in
- Oranžni od Neoserv-a; verjetno vsako leto plačam €34.

Previdevam, da bi mi eden od njiju bil dovolj za začetek.

Sem malo brskal po njihovih straneh in sem videl, da je menda SSL certifikat plačljiv (če sem prav videl). Sem mislil, da je to zastonj pri ponudniku gostovanja (ali sem to narobe mislil?). To še potem morem tudi zakupiti?

Hvala za info.

Manager ::

PO branju tukaj in na netu sem videl, da je večina zadovoljna s tem dvema ponudnikoma, s Si-Shellom in Neoservom. Zdaj gledam tri pakete in sicer:

- Si-Shell Mini paket;
- Neoserv Oranžni paket; in
- Žabec Paket rega.

Glede na to, da nimam spletne trgovine, ali drugih vrst plačil, in glede na to da sem videl, da je SSL certifikat očitno plačljiv (verzija z garancijo itd.), me zanima, če je vredu, tudi če si brezplačen SSL namestim?

HotBurek ::

Ja, free ssl je ok.

https://www.sslforfree.com/
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

l0wc4 ::

Vzami katerikoli shared hosting. Upravljam par strežnikov za SH s cPanelom in Pleskom. Karkoli bo za tvoje potrebe dovolj dobro. Oba, ki sem ju naštel imata free SSL certifikate, ali Comodo ali Let's Encrypt in tej so čisto dovlj dobri za tvoje potrebe. Ne komplicirat pa bo. Če vzameš karkoli kar je na cPanelu, Plesku ali DirectAdminu, lahko vedno zelo hitro preseliš kamorkoli drugam. Ne jemat VPS-a za en WP, saj boš z njim imel samo delo in delo in še enkrat delo.

Manager ::

Predvidevam, da bi paket Oranžni od Neoserva, 3GB SSD;
- https://www.neoserv.si/gostovanje/oranz...
bil vredu za mojo spletno stran. Pa domeno imajo najcenejšo trenutno. Če bi rabil večji paket, pa lahko potem pri njih nadgradim drugom leto, ali pa kje drugje verjetno.

HotBurek hvala za link, bom verjetno kar ta certifikat uporabil.

neoserv ::

Pri Oranžnem paketu je tudi na voljo Let's Encrypt SSL, ki ga lahko namestite z nekaj kliki v nadzorni plošči cPanel.
Seveda pa je potrebno spletno stran tudi prilagoditi za HTTP: https://www.neoserv.si/blog/wordpress-p... (če to še ni urejeno)

Paket lahko kadarkoli nadgradite; nadgradnjo opravimo brezplačno, doplača se le razlika med paketoma.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

Qushaak ::

Ali kdo ve kaj se dogaja s si-shell?
https://www.si-shell.net/prehod/

Selitev na DHH (Domenca in Domovanje) ki ponujata gostovanja (najcenejše pakete) ki so dražji so si-shell (ki je itak bil najbrž najcenejši).
So moji pomisleki odveč ali naj za najcenejša gostovanja raje gledam neoserv ali Žabec?

klekej ::

Za mikro podjetje rabim eno zelo enostavno spletno gostovanje. Spletna stran je glih tok, da je in en email predal. Trenutno imam na Neoservu, podpore nisem rabil niti enkrat, cena je pa kar zasoljena. Saj verjetno bo tako pri vseh slovenskih, zato pride v poštev tudi kakšna budget tuja varijanta. Hvala za predloge.

starfotr ::

Prestavi vse skupaj k ponudniku interneta. Po navadi so te zadeve že vključene v (poslovni) paket.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Za vse, ki rabite dober webspace PHP, CGI, ipd (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
376286985 (10277) hariscorale
»

gostovanje spletne strani - kateri ponudnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8623551 (2368) Lonsarg
»

Priporočila za VPS hosting

Oddelek: Omrežja in internet
242259 (1359) Voluharr
»

Spletno Gostovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8516559 (7479) next3steps
»

kaj zanimivega pocet z vpsom

Oddelek: Omrežja in internet
132376 (1354) Ales

Več podobnih tem