» »

5G Mobile WiFi Router

5G Mobile WiFi Router

jnovak ::

Zdravo,

imam mobilno naročnino, ki jo uporabljam izključno za internet (včasih je bil aktualen Hofer mobilni internet, ampak zdaj obstajajo že boljše opcije).
Uporabljam WiFi Router; le-ta podpira LTE/4G hitrosti.

Problem: na mojem koncu ni 4G signala, ker je operater (baje) nadgradil postaje na 5G (to, da so razdalje prevelike pustimo za kdaj drugič). Posledično mi router lovi samo 3G signal ... in verjamem, da tudi sosedom, saj večina še nima 5G napravah.
Že same hitrosti na 3G niso nič posebnega za leto 2022, če pa je hkrati še omrežje (pre)obremenjeno, pridemo do tega, da mi ob večernih urah internet dela s hitrostjo pod 2 Mbit/sec.

4G wifi routerji so poceni, torej ~50 € (+ itak ga že imam), ampak jaz potrebujem 5G. A se da dobiti Router s 5G SIM podporo za ~100 €? Kake so najugodnejše variante?

/glede na cene me pride ceneje, če kupim 5G mobitel & preko njega koristim hot-spot/

Scorpy84 ::

Prvo za katerega operaterja gre? Nekako smesno se slisi, da bi ukinili 4g pa sli na 5g, prvo ze zaradi naprav, ker nima vsak 5g. 5g router ne dobis pod 300, pa se to je bolj igraca in je v tem primeru boljse imeti mobitel s 5g. Najbrz bi s pocenim ekranom dobil za 100e. Prvo sploh poglej ce imas signal, 5g. Lepo bilo povedati se podatke, ne da vlecemo iz tebe, kot je razdalja, boh ne daj operater ali katero bazno postajo uporabljas, da lahko takoj preverimo in pomagamo. Verjetno je da so 4g sli na visje frekvence in bi lahko z zunanjimi antenamj ujel signal. Ampak o tem kdaj drugic, kot ti pravis.

_Sajmon_ ::

Bi se še sam pridružil debati: znanka iz Ajdovščine (živi v centru v stari hiši) ima zadnje čase kar poštene težave z internetom. Uporablja Bob, torej A1 omrežje in včasih dela tako da ni uporabno. Razmišljal sem, kaj naj ji svetujem. Ena od možnosti bi bila, da bi šla na 5G od telemacha (je preverjeno v kraju 5g točka), s tem da kupi en združljiv telefon. Sklepam, da bi morala biti prepustnost občutno večja, ker še ni toliko uporabnikov, da bi hitrost preveč nihala. Ne vem pa, koliko je 5G signal občutljiv na ovire (je bolj ali manj kot 4G?), torej da ne bi šla še na slabše? Stestirat pa ni ravno lahko ker tale hip ne poznam oz. ne poznava nobenega s 5G telefonom.

starfotr ::

5G ni nič bolje, kot 4G.

Tako da naj menja operaterja, če nima signala.

AnotherMe ::

A v letu 2022 že imamo kakšno možnost predplačniške uporabe interneta, ki nebi bil časovno omejen (mesečna količina) in nebi bil presneto drag? :)
Hot sicer ponuja odlično količino 200gb, za 15€, kar pa mije predrago glede na razporeditev porabe. Brezproblema pa bi plačal kakšnih 30-50€ da lahko teh 200gb koristim čez celo leto...

Scorpy84 ::

starfotr je izjavil:

5G ni nič bolje, kot 4G.

Tako da naj menja operaterja, če nima signala.


Seveda je, če po paketu nimaš hitrosti, so pa manjši pingi in tudi internet veliko boljše deluje ob obremenjeni bazni postaji, ko lte skor počepne.

jnovak ::

Super, vidim, da vas je nekaj aktivnih :)

Kdo: A1.
Lokacija: LJ.
Govoril z A1 supportom, večkrat. Vsi neuporabni. Le na enega Štajerca sem naletel, s katerim sva se bolj konkretno pomenila. Dejal je, da na mojem koncu res ni 4G signala, ker so "bližnje" nadgradili na 5G. Kolikor noro se sliši, pač meritve hitrosti tekom daljšega časovnega obdobja to potrjujejo. Testiral z več različnimi 4G napravami (ob polnoči, ob 4.00, ob 7.00, 7.30 ... ma čez cele dneve, med tednom in vikendi) + testiral tudi s 5G mobitelom.
Ugotovitve: 4G naprave mi v 95 % delajo pod 5 Mbit/sec na A1 omrežju (ker vleče le hudo obremenjeni 3G; ob približno 100 testih hitrosti le 2x uspelo priti do 30 Mbit/sec); če poskusim v 5G napravi, mi zunaj potegne do ene 80 Mbit, znotraj pa odvisno od sobe, ampak redko čez 30 Mbit (sem baje 1-1,5 km od A1 5G antene) ... in res, če grem cca 500 m bližje, tam vleče tudi 220 Mbit.
Po drugi strani mi Mobitelovo omrežje tudi v stanovanju vleče 100 Mbit+.

---
V teoriji (!) ima A1 super alternativo HOT-u.
Lahko kot novi naročnik (brez vezave) vzameš njihov paket za 23 €, ki je prvo leto 20 % ceneje. Torej imaš 500 GB prenosa za dobrih 18 € + (na papirju) 5G hitrosti.

jnovak ::

Sem kar precej sam že preštudiral - tu še brainstorm, če sem kaj spregledal.

Ampak moje ugotovitve in nasveti, če kdo razmišlja o menjavi oz. se je znašel v podobni zagati.

1. predno izbereš operaterja, preveri s katerim signalom imajo pokrito območje, kjer želiš koristiti storitve
2. v primeru A1 je katastrofalna pokritost s 4G signalom (5G pa tudi - še v Lj, kjer naj bi imeli, je žal premalo anten, da bi lahko suvereno trdili, da pokrivajo mesto)
3. 5G routerji so EXTREMNO dragi ... govorimo o ~500+ EUR
4. alternativa 5G routerju se ponujajajo poceni 5G mobiteli (in uporaba hot-spota) - trenutno se novega da dobiti za nekaj pod 200 EUR (ampak to je še vedno mobilni aparat in ne nek super wifi router). Ni ne poceni. ne odlična opcija. Je pa opcija :) Morda se bodo začeli pojavljati kake second-hand ali poškodovanje naprave, kjer se bo dalo še kakega desetaka več prihraniti. Ampak vsaj v bližnji prihodnosti nekih cenejših alternativ ni na vidiku

CyberDuck ::

Že našel kdo kakšno cenejšo opcijo za 5G pa da ni telefon :) Ker kolko gledam imajo še vse naprave take cene da ojoj...

xseki ::

Ali je ta naprava močnejša kot pa telefon?

https://www.amazon.de/-/en/ZTE-MC801A-H...

Ales ::

xseki je izjavil:

Ali je ta naprava močnejša kot pa telefon?

https://www.amazon.de/-/en/ZTE-MC801A-H...

"Močnejša" za kaj konkretno? To je faking 5G router.

V njem je pa tole: Qualcomm SDX55+QCA6391, ARM Cortex A7 single core with 1.5 GHz; GB data storage and 4 GB memory; operating system: Linux 4.

xseki ::

Recimo lovi signal bolje kot pa telefon? Ima to kaj veze ali je vseeno?

m3k ::

xseki je izjavil:

Recimo lovi signal bolje kot pa telefon?...

Tudi za router boš moral najti mikrolokacijo, kjer imaš najboljši sprejem oz. priklopit zunanje antene za boljši signal...
- 2 x TS9 MiMo antenna connection - but only improves 5G reception
Mirko tipka na radirko ////

xseki ::

Hvala:D

CyberDuck ::

xseki je izjavil:

Ali je ta naprava močnejša kot pa telefon?

https://www.amazon.de/-/en/ZTE-MC801A-H...


Malo preberi komentarje, da ne bo presenečenj. Sicer naprava naj bi bila ok samo ni original software naložen 😕 in tudi ne gre naložit original softwera baje…


It is not a router with original firmware, but comes with the firmware from Magenta/Telekom.
Certain functions (such as bridge mode) do not work even though it can be selected.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5G internet kot primarni?

Oddelek: Omrežja in internet
273375 (570) vsakdanji
»

Telekom ugaša 3G (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7712222 (2200) V-i-p
»

Kdaj bo umrl 2G? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7613728 (6488) Gregor P
»

Carrier Aggregation

Oddelek: Omrežja in internet
183684 (2937) rofl_1
»

Kaj bo prinesel 5G (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6018733 (14729) mojster_joni

Več podobnih tem