» »

Idealna linux distribucija

Idealna linux distribucija

IceIceBaby ::

Zadnje čase je veliko govora o tem da je linux primeren tudi za desktop računalnike in ne samo za serverje. Jaz mislim da imajo windowsi še vedno nekaj zelo pomembnih prednosti in dokler bo tako bo linux še vedno predvsem strežniški sistem in OS tistih z nadpovprečnim računalniškim znanjem.

1. Zelo velika slabost linuxa je še vedno zelo kompliciran postopek namestitve. Sicer je v zadnjem času bilo narejenega veliko na tem področju ampak mislim da v napačni smeri. Vse distribucije očitno ciljajo na ljudi ki so jim računalniki domači in ki imajo dosti predznanja da se prebijejo skozi morje različnih paketkov, načinov inštalacije in ostalih nastavitev.

Idelano za računalištva neuke ljudi bi bilo da bi v cdrom vstavili cd in system bi bil nameščen. Podobno poteka inštalacija OSXa in mislim da bi se lahko zgledovali po tem sistemu. Uporabnik namreč vpiše le svoje podatke če to hoče in geslo za internet povezavo. Vse ostalo opravi program in po nekaj minutah je sistem pripravljen za delo.
Če bi obstajala distribucija linuxa ki bi omogočala podobno namestitev bi po mojem mnenju za veliko presegla windowse in tudi na ta račun bi linux prišel do večjega deleža med desktop OSi.

2. Tudi če dobimo že nameščen linux na računalniku je sistem za nepoznavalce še vedno zelo zmeden. Če si namreč ne vzamemo kar precej časa za izbiro paketkov imamo potem na voljo 4 browserje, 5 mp3 playerjev, 4 window managerje ... Kako naj se sedaj uporabnik odloči katerega bo uporabljal, kateri je boljši itd. Človek je prisiljen v testiranje različnih programov kar pa že odvrača pozornost od osnovnega smisla OSa, produktivnosti in nemotenega dela. Z obilico različnih programov se računalnik iz orodja spremeni v laboratorij za testiranje web browserjev.

Idealno bi bilo, da bi ustvarjalci distribucije izbrali programe po svoji presoji in v paket vključili le po enega svoje vrste. Tako bi recimo imeli v neki distribuciji samo KDE namizje z Kofficem, mozzilo, xmmsjem ...
Mogoče bi to odvrnilo kakšnega power userja od nakupa distribucije, bi pa močno poenostavilo uporabo sistema. Nenazanjde bi si lahko uporabniki še vedno namestili programe po svoji izbiri če bi to hoteli.

3. odstranitev konzole iz vidnega mesta. Ok, boste rekli, linux brez konzole pač ni linux. Ampak, tajnice, očki in mame, direktorji ... se bojijo tipkanja in že sama misel na to jih odvrača od računalnika. Takšnim uporabnikom bi moralo biti omogočeno da bi vse opravili z miško in da se jim nikoli nebi bilo treba srečati z konzolo.
Seveda če bi kdo to hotel bi še vedno lahko zagnal kterm (ali kateri koli drug terminal) in od tam opravil kar bi pač hotel.

Mislim, da linux zaostaja za windowsi prav zaradi nekakšnega tehničnega pridiha.
Moja starša sta nepismena v računalniškem svetu in na računalniku samo pogledata kakšen mail ali pa kakšen homepage. Ampak ko sem omenil da bom inštaliral linux in se znebim XPjev sta oba začela sitnariti da pol nebota mogla nič itd. Ko sem potem res inštaliral Mandrake 9 in ga preuredil na način kot je napisano zgoraj sploh nista opazila da sem zamenjal OS. Ampak s tem je bilo veliko dela, in nekdo ki nima pojma o računalnikih in si želi samo orodje za svoje delo bi verjetno obupal nekje na sredi namestitve.
Ubistvu sem do vseh zaključkov o linuxu prišel zdaj ko že več kot mesec ne uporabljam drugega kot OSX. Tudi ta sistem je grajen na unixu, vendar je vse narejeno izredno enostavno, tako da ga lahko namesti in začne uporabljati vsak, vendar na račun enostavnosti nikakor ne trpijo zmogljivosti in preglednost kot je to pri windowsih, ki počnejo nekaj po svoje.

Huh, mal sem zabluzu preveč. Upam da se bo dalo komu brat tole, me zanima vaše mnenje.

borchi ::

kst: prvič kot prvič, zavidam ti na OSX-u, čeprav ga sam še nikoli nisem uporabljal ;-)

taka distribucija, ki jo ti smatraš za idealno, je že na voljo: WinXP - stabilen sistem z enostavno namestitvijo in standardnimi programi in morje drugih aplikacij, vidiš samo desktop - vse drugo je skrito. samo malo drag je. in, ja, v marsičem omejuje uporabnika.

to kar ti želiš od "idealne" linux distribucije za home/desktop userja bi zahtevalo, da se takega projekta zelo resno loti ena od treh vodilnih distribucij (RedHat, SuSE, Mandrake). Vse tri so že šle pošteno nasproti desktop userjem. dejstvo pa je, da če bi hotele narediti še zadnjih par korakov k taki "idealni" distribuciji, bi morale vložit veliko dela in denarja v to, kar pomeni, da bi morale začet zaračunavat svoje distribucije (SuSE je že blizu temu). komu bi pa to bilo všeč?

poleg tega bi tista populacija, ki se sedaj navdušuje nad linuxom, vihala nos nad tako lindows-like distribucijo.

glede konzole te pa ne razumem čisto. a tebe moti, da se ti skrola konzola, ko se ti sistem boota? al misliš, da je preveč programov vezanih na konzolo? pri meni je konzola nevidna - uporabljam gnome. btw. tole pišem v gentoo linuxu - mislim, da se bo o tej distribuciji še zelo veliko pisalo!
l'jga

Gh0st ::

Nekdo je v nekem postu dal link do ene strani, kjer en tipo govori ravno o tem.
Zakaj bi postal Linux tak kot Windows? Windows ima prednost tuki samo zarad tega, ker je biu PRVI (nestabilni, zastareli,...) user-friendly OS (namenjen "navadnim Janezom"). Če bi bil to Linux, bi bila zadeva drugačna.

Ampak zakaj bi mogu bit Linux tak kot Windowsi? Bolj bo podoben Windowsom, bolj bo nezanesljiv. Kar se, mimogrede, že dogaja. Najbolj stabilen Linux je gotovo Slackware 3.x, ker je še najbolj podoben dobremu staremu Unixu. Ampak pustmo zdej to.

Linux ima čisto drugačno shemo delovanja, ni narejen da ga upravljajo neki "wizardi", "pomočniki" in podobn windows crap. To je sistem za "geeke", ali pa tiste ki imajo malo več znanja in so siti Windowsov.

..taka distribucija, ki jo ti smatraš za idealno, je že na voljo: WinXP..

ta je dobra! Najbl sm se smejal, ko pri namestitvi piše "...so this makes Windows XP Professional the most reliable and stable Windows ever..." potem se mi pa ob prvi zaustavitvi sistema obesi...LAME
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Aspirinix ::

Se strinjam borchi. Samo poglej si zmazek, ki ga imenujejo lindows. Osebno sem ga sprobal, pa se obnaša kot križanec med kuro in ferarijem. Ne morem drugače reči. Je pa res, da kdor spremlja novejše distribucije Linuxa ve, da so spremembe za uporabnika gromozanske. Dober zgled sta Redhat in SuSE. V SuSE distribuciji res ni kaj. Osebno ga uporabljam skupaj z XPji na isti mašini (kaj moreš, birokrati majo pač raje Polkne tako, da nekaterih del ne moreš hitreje delati v Linuxu. Gre pa.) že več kot leto in sem zelo zadovoljen. Pred Xpji so to bili 98.
Drugače pa je v začetku prvega posta rečeno za običajne uporabnike. Kdo pa je danes še običajen uporabnik? Vsak bi danes že rad šaril po drobovju, po nastavitvah registra in ostalih sistemskih datotek. Na koncu pa vse skupaj lepo zamotal v lepe besede, da je pač sistem kriv, da se ruši.
Idealen OS bo tisti, ki ga ne bo mogoče sesuti in pa tudi pokvariti, ki bo sam poiskal nadgradnje in ki bo imel pri tipkovnici in škatli montirane roke, da bo vsakega nepridiprava po prstih. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Aspirinix ()

roscha ::

Gh0st: Tako je. Komur način delovanja Linuxa ni povšeči naj fura Mikrokrep in basta. Konzola in /etc sta meni osebno eni BOLJŠIH "pogruntavščin".
kst (mislim da): Konzola enostavno MORA bit. Pa če samo ena. Te edino ona lahko reši če zafuraš X-e. (Ok saj se da terminal exportat na ttyS recimo ampak to ni ravno to.) Samo xterm nekako ni dovolj..

Drugače pa takole: Končni uporabniki so zelooo dostikrat razni fotri, matke in "blond" tajnice. Teh ponavadi NE zanima kako sistem deluje, kako se nanj kaj namesti, važno je le da dela.. V vsaki resni firmi končni uporabnik tudi na Wintendo sistemu ne more namestit ničesar, ker enostavno nima pravic. Za to delo so admini. Fotru in mati si pa kar sam admin:D
Se ravno spravljam za fotra (že v 3 letos) spet namestit sistem. Wintendo jasno. Ampak tole bo zadnjič. Naslednjič gre gor Linux. Milom ili silom. Saj za počasen preskok bo že sedaj brez IE in M$ Offica, bo fasal Mozilla + Openoffice. Naj se počasi privaja....

Mal sem zašel. No, ja

by!

MI_KO ::

Ej Kst in ostali, saj mate prav s svojimi trditvami.
Linux se ne bo mogel razmnožit brez podpore industrije. Ko bom za vse špile in programe, ki jih sedaj uporabljam v Xpjih 100% da bodo na linuxu delali enako če že ne boljše, bom začel razmišljat o pinguinih.

O sloviti linuxovi stabilnosti pa ne vem veliko rečt. Za mene so moji xp dovolj stabilni. Res ne vem, kdaj so se nazadnje obesli! Sem pa probal redhat valhalla in sem skoraj popeno, ki mi MIŠ (navadna logitec z koleščkom in je ni blo na seznamu!!!) ni htela delat in sem moral na novo ištalirat! Poleg tega je nerodno tudi zelo počasno obratovanje (p2 350) in pa porabljen prostor na disku!

Ok, mogoče sem res sprobal napačno distribucijo (tudi to navadnega uporabnika zmede!), toda vse to so tisti piškoti zaradi katerih linux ni user friendly!

Linux in jaz:
Preden sem se začel učiti Linux sem u glavnem igral igrice. Sistem Windows sem že tako spoznal, da mi je postalo dolgčas in reku sm, da bom poskusu z Linuxom. Najprej se mi je sosedna veliko smejal, ampak mi ni blo nikoli žal prebrati dve debele knjige, par HOWTO-jev in že sem imekl Linux gor. Ko pa sem se ga učil sem spoznal ogromno novih pojmov, kako računalnik sploh deluje, kaj vse se da z njim početi itd.

HVALA BOGU za konzolo, različne Window Managerje. brez konzole ne bi popravil nič. Brez Window Managerjev bi biu Linux tak kot windows,.. Kar je odlično pri window magarejih je predvsem to, da si katerega koli nastavič točno tako kot tebi paše. Če imaš voljo in znanje, pa si spišeš še svojega, ki ti 100% ugaja.

Je ni boljše pogruntavščine!

MI_KO predvsem me moti tudi to kar si ti omenil. V Linuxu sicer dela 99% hardvera ki se ga da dobit. Ampak jaz si svojga fotra ne predstavljam da bo kernel prevajal itd.

Uglavnem, tale osx je mene zelo prevzel ker je izjemno enostaven, uporabniku pusti dihati (nobenih wizardov in podobnega windows sranja, nobenega AIMa, nobenega poročanja o sesutju itd) in je zelo stabilen. Poleg tega ti omogoča da začneš delati kar pač imaš za opraviti na računalniku takoj zatem ko ga inštaliraš.
Ampak če tko tuhtaš osx ni nič posebnega. To bi se dalo nardit z vsako linux disrtibucijo. Osx je ubistvu darwin kernel (nekakšen BSD) čez pa teče en window manager al kako se temu reče, ta je pač original od Appla. V linuxu bi podobno dosegli z KDEjem ali Gnomom. Fora je v tem da tukaj ni miljona paketkov ampak imaš pač za glasbo iTunes in nič drugega. Za brovser je dodan IE in nič drugega... Linux distribucije pa se kar širijo in širijo in SUSEta je že 7 cdjev se mi zdi.
Jaz ne mislim da bi moral bit linux kopija windowsov, ampak prej kopija OSXa. Nenazadnje se tut winsi po njem zgledujejo zadnje čase.

Aja. To da so pa XPji taka distribucija se pa ne strinjam. XPji se mi ne zdijo preveč user friendly. So veliko preveč usiljivi pa še predragi so.

Glede iger je pa tako. Ko bo linux enkrat zasedel pomembno mesto tudi na "consumer" trgu ga bodo začele upoštevati tudi igračkarske firme. Začeli bodo portati igre na linux in sklenjen bo krog ki ga bo težko pretrgati. Prav tako kot je zdaj težko pretrgati krog uporabnikov winsow ker pač nimajo dovolj dobrega razloga da bi prešaltali.

Gandalfar ::

kst: po mojih izkusnjah ni treba kernela prevajat za nove naprave. Vse je ze notr vkljuceno preko modulov.

kolesar ::

kst, jaz pa se strinjam s tabo.8-)
Za neuke uporabnike - kakrsnih je (priznajmo si) vecina, bi bila to seveda prava stvar. Za racunalnicarje - kakrsni smo na slo-tech (recimo) vecina, pa to ni to in jasno si noben "jack" ne drzne reci: "ja, sej userji pa res rabijo to."
Primer(1/1000000):A enega strojnika, ki rabi nek CAD, da si rise nacrte kaj briga kateri WM ima in koliko prostora bo namenil za "swap" particijo, pa to da lahko izbira med 15 browserji, ko hoce pogledat vremensko napoved? Ne.
Linux distribucije so res (pre)polne navlake. Meni je slo blazno na zivce, ko sem po instalaciji zapravil kup casa in zivcev, da sem se znebil vse nepotrebne krame. Itak kasneje dodajas to in ono... Raje naj dajo na voljo eno ali dve alternativi, ne pa 37.

well, naceloma nas nihce ne omejuje da ne bi naredili taksnega .install fajle, ki bi s-t distribucijo opremil z programi ki bodo primerni za slovenskega home userja :)

cekr ::

No, da se ne boste prepirali okoli vroče kaše, vam svetujem, da se jih nekaj skupaj zbere in naredi "Slo-tech-Linux - distribucijo"

Moje mnenje:
po nekaj letih uporabe Linux-a, mi je z vsako novo verzijo bolj odvraten. To pišem o samih distribucijah. Krivec za to je pa, da firme nekaj zmečejo skupaj, da dela, uporabnik naj se pa potem ukvarja z izbiro programja. Zadnje čase je bilo veliko napisanega, da bi morali biti MsWindows-i samo lupina, ostalo bi si pa vsak sam naložil. A res?
Ravno tu pa sem pri Linux-u, ki bi moral imeti osnovne programe, ostalo navlako pa naj si že vsak samo dol potegne. A je res potrebno, da ima neka distribucija 5-9 CD-jev, če se lahko osnovo spravi na en CD?!
Odkar imam ADSL si potegnem dol samo še osnovo, ker za resno delo je navlake enostavno preveč. Najbolj me pa motijo predpotopni programči, ki so vključeni že od začetka, pa se jih ni nihče niti dotaknil, da bi jih vsaj malo dodelal.

Se pa strinjam OSX je zakon, čeprav ima tudi nekaj svojih hib.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Gandalf tudi vključevanje naprav prek modulov ni prijetno opravilo če nimaš pojma :)

Drugač je pa tole step 2. Lastna distribucija namreč :) Sicer se še nikol nisem s tem ubadal in nevem kolk je kej težav. A je to že kdo delal mogoče.
No sej za kakšen install programčič nimam ne znanje ne časa, da bi ga nanovo napisal. Ampak če pa obstaja kakšna izi varjanta kako premodificirat že obstoječo distribucijo bi blo pa to zelo zanimivo.

shock ::

kolesar, kst: Kdo so za vas neuki? Kaj misliš samo na tiste uporabnike, ki furajo na winsih? BTW zame neuk je tisti ki nima pojma ne o winsih ne o linoxu. Če bi dal enemu (res neuku) za inštalirat winse se ne bi znajdel isto kot za linux. Kajti po vsaki inštalaciji je treba sigurno, kaj dodati kake drajverje al kak programček in tako naprej. Dvomim da sta vidva že na začetku vedela kako in kaj je treba inštalirat windows. Jaz isto sem bil tak ko sem dobil računalnik se mi ni sanjalo kaj je treba delat tam. Niti nisem vedel kaj je DOS, dokler nisem videl druge kako si inštalirajo ga gor. Pr Win95 spet nisem vedel kako je kaj treba delat itd. Isto je bilo pr Linoxu. Zdaj ko vem se mi zdi inštalacija kr enostavna pri obeh OS-jih(okej če pri linoxu veš katere pakete rabiš je tolko boljše).

kst: kakor sem gledal te zadeve niso tezke. Podobno kakor lahko za windowse poves kako naj se ti instalirajo lahko isto naredis za linux distribucije. Treba si je samo izbrati eno na kateri bo temeljila (predlagam debian) in potem se samo napise config datoteka za instalacijo. Zahtevani paketki se potem vklucijo na cd in voila user ima taksen sistem karsnega smo si zamislili, lahko tudi z nasimi .conf fajli.

sem si jaz malo pogledal to zadevo. Debian ima en lustkan paketek imenovan debian-cd s katerim je dokaj preprosto naredit tole. Samo neke skripte moras malo popravit, se odlocit katere paketke hoces notr, dodas kaksnega lastnega in je zadeva narejena.

Trenutno mocno razmisljam o doma zvarjeni 'slo-tech' distribuciji, ki bi notri imela samo eno vrsto paketkov + bi govorila slovensko. Poleg tega bi lahko nekako resili te zgoraj opisane probleme (prevec predvajalnikov, slovenscina)

itd.. nekaj brainstorminga je se zadaj. Ce se se komu da to delat bi lahko zaceli nov thread pa da pogledamo kaj se lahko iz tega izcimi.

shock, neuki so tisti ki nimajo pojma o računalnikih. Takšni ki imajo računalnik za neko opravilo in jih zgradba in delovanje prav nič ne zanima.
Maš prav, takšni ljudje težko Windowse inštalirajo (čeprav pomoje lažje kot linux) zato za zgled nisen windowsov jemal ampak osx. Za tega garantiram da bi ga tudi moja mat znala inštalirat in to naj bi bil eden izmed ciljev razžirjenega desktop OSa.

Gandalf, si bom potegnu dol tega Debiana da mal vidm kako stvari delajo pa to. Se pa strinjam da bi lahko nekaj skup probal spravt. Mogoče bi blo najbolše zbirališče na ircu ker se mi zdi da se u real time več zmeniš kot tkole po forumu.
Btw, jaz bom začel delat poslovni načrt pa se kr pripravljat na marketing :) Sej zadevo lahko začnemo reklamirat pa prodajat še preden bo sploh kaj delalo. Tako bo še bolj podobna winsom :)

matter ::

Same pohvale letijo na linux. Ampak jih dajejo le tisti, ki so se ga že napiflal. In tle je razlika med nekim domačim uporbnikom in uporabo v firmah. V firmah vse porihtajo zaposleni admini, tak da je za to linux primern, za domače pa še ne dost. Sicer bi lahko kak suse pa še kaj bil primeren za samo uporabo, ker je enostavn, ampak ne delajo igrce to je pa največja bremza, sicer bi že bil v 2/5 domov.
Tektovna vrstica rula, ni pa tle neka prohodnost za home userje. Hehe pol dos tut rula ;).
Upam da bo kdaj izšel directx like program za linux. Da špili narejeni za dx delajo v pingvinu. Takrt bom windowse dol fuknu. Tko se mi pa ne da skos restirat.
Ampak pol bo že vsa zadeva komercializirana in boš plačeval za distribucije, ker bojo tut firme velik v razvoj vlagale. Bomo vidl, če se bo kak velikan upogumil pa naredu svoj os based on linux ki bi lahko konkuriral Biliju.

matter: mal si zadi, DirectX ze dela pod linuxom s pomocjo winex emulatorja.

ce hoces pa directx like zadevo se pa imenuje knjiznjica SDL in se da z njo fino portat programe med razlicnimi platformami.

Zgodovina sprememb…

Sploh nevem zakaj pišejo igre za DirectX, če je OpenGL veliko bolj zmogljiv....
Tako bi bile igre lažje prenosljive na druge platforme. DirectX je sam poskus monopola MS-a....;((

ughm

http://www.xmission.com/~legalize/d3d-v...

poglej kolk je NO pr OpenGL. Oz. ali lahko kako argumentiras svoje besede..?

CaqKa ::

eh pa redhat je z prednameščenimi komponentami res zasral.. da nea morjo dodat ntfs pa wheel mouse supporta že od začetka pa je tudi malo too much. enkrat v naslednem tednu bom dal suse8.1 gor...

roscha ::

Ja ubožec. Res bo najbolje kar distro zamenjat.. ROTFL!

NTFS: V konzoli napiši insmod ntfs pa je.

Wheel: V /etc/X11/XF86Config-4 popravi input device takole nekako:

Section "InputDevice"
Identifier "#tle ne spreminjaj"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/psaux" #tu je možno tudi /dev/mouse
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

by!

Gejmer ::

roscha I worship you!Tole jaz že iščem mesec ali dva!!!
Nanda yo?

b ::

Ne vem kaj bi rekel...mesec ali dva za natipkat 3 besede ter klik na "I'm feeling lucky"

google: linux mouse wheel

lp,
Borut.

Gejmer ::

Jao.A misliš da nisem isku po googlu?!?!?!?
Nanda yo?

Sergio ::

Ali res nisi -- ali pa enostavno nisi znal, kar se da kaj hitro odpraviti. :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

noraguta ::

qua slekver je najbolsi, pa gentoo je tud fajn ostalo je pa krep!

Odvisno za kaj. Zadnje čase se mi zdi da je glih slekver bol krep kot kej drugega. Za server je sicer uredu, ampak za workstation je pa za en qrc.

ma qua mu pa manka? se zmer mas najmanj problemov z njima, ce operiras s sourci.
ostali so pa glede dependencijev nekje tam kjer so winsi z dll hellom.
(brez zamere men so dons mal krega)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

noraguta: potem pa mors pochekirat debiana... nobenih tezav z dependenci..

ma sem ga ze nekje davno nazaj. isti drek. se zmeraj je najbolje source kompajlirat doma. vsaj ves kje je kaj. in tu se BSD like variante linuxa se vedno najbolje obnesejo. pri debianu je problem da librarije in pakete ureja malo po svoje in si spet v dreku. privarcuje malo disk spejsa pa pozre dosti casa , da poisces razbite kniznice , ko hoces kaj zlinkat sam.

Problem je v tem da morš še vedno vse kompajlat, da ko inštaliraš sistem še zdaleč ni uporaben ampak rabi najmanj par ur configa ...

Sej je uredu OS, ampak tuki govorimo o idealni linux distribuciji za workstatione. In slack je zlo daleč od tega da bi bil enostaven in prijazen.

hmm , ne razumem te cisto. Tvoj prvi argument: problemi z odvisnostmi - tega pri Debianu ni zaradi svojega policya in ker je velika vecina stvari tudi pripravljena v .deb formatu.

Kar se pa tice linkanja lastnih stvari - apt-get source .. pa potem tako naprej. Kje je tu problem? Ce ze ravno zelis imeti doma skompajlane paketke.

Drugace se mi pa zdi bedasto mesati doma skompajlane programe in paketke - ce ze kompajlas doma naredi potem vsaj paketek.

paketek in debian way? ce ze kaj delas, naredis make scripto. ne pa da studiras, a so se pri debianu odlocili, da bi oni imeli ncourses v dveh delih.(primer vsaj v 2.0-2.1) je bilo tako.
Mozno pa da s s 3.0 tudi malo prisli k pameti.
V slacku in gentoo-ju nadgradnja glibc ni nobena umetnost , kar pa za debiana nebi mogel reci.

glede workstationa, pa odvisno kaj pocnes.tipkas tekste? dizajniras? 3-d modeliras. ni vedno linux idealna resitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

apt-get update && apt-get dist-upgrade

se meni zdi otrocje lahka nadgradnja libc6 .. pa tebi?

ncurses je pa v dveh delih iz preprostega razloga: da se zmanjsa krama na tvojem rac. zakaj rabis -dev, ce uporabljas samo predepripravljene binary paketke?

Zgodovina sprememb…

e sedaj pa ce ti razvijas nekaj svojega temeljecega na neupdate-anih librarijih. moras spet razbijat ncoursese(ce samo to je se zelo vredu) ali pa narediti nov paket. in ves prihranek z prostorom gre k vragu.

glede dist update je pa spet tako (ce so ze paketki narejeni(debian pa ne slovi ravno po azurnosti)).pa niti slack ne.

:~)se ena distribution vojna.(sej sem rekel , da se mi sam mal krega. ocitno ne sam men.)

wow, debian stable slovi po STABILNOSTI .. ja? Ce zelis up2date paketke uporabljas unstable vejo.. oz. menda obstaja tudi experimental k je pa cist cist cist novo iz cvsjev..

nisem razumel tistega prvega dela..

tisto o stabilnosti leti name?

ja, cel post

nic ne recem , niti nisem rekel o stabilnosti!!! btw ni debianova stabilnost nic posebnega.

prvi del posta pa gre o tem , da prihranek , ki ga pridobis z razbitimi source-i v pakete(kot je ncourses v primeru) izgine takoj, ko zacnes sam update-at distribucijo. le vec dela je s pisanjem script za posamezne pakete.

v glavnem kar meni ni vsec pri debianu je prav to , da razbija source v pakete z debian interno logiko.Prihranek pri disku je majhen nastane pa nepotrebna zmesnjava.

a mislis , da bi se preselili v nov thread?

interna logika, ki je dobro dokumentirana v debian policy ..

zakaj tocno bi sel na roke updejtat distribucijo ce imas zato narejena orodja in to pocno drugi ljudje namesto tebe?

ker recimo , ko razvijas kaj svojega ljudje se niso pokrbeli za stvari katere ti nameravas uporabiti v svojem programu?
in zakaj ne more debianova logika tamljiti na

configure
make
install

logiki?

(to se res ne tice vec workstešna).

Gandalfar pa ti si debian evangelist.

CaqKa ::

joj daj nehaj no... iji se na debian pizdit ne pa na gandalfa...
poleg tega debata teče o idealnosti.. ne pa o tem kak uporabniku nekaj otežit.
če pa si že tak tečn pa ti kr lahko povem da boš mel slab prehod na novo leto :(

ne vem.. meni se ne zdi tako zapleteno ( http://www.debian.org/doc/maint-guide/i... )

naceloma je to to .. samo da ti na koncu naredi se .deb paketek. Sicer pa ce si developer potem mas itaq polno krame na sistemu oz. malo sem zgubil rdeco nit.

Zato, ker configure; make; install .. NE poskrbi za dependencije .. ne poskrbi za posebnost direktorijev na tvoji distribuciji, ne omogoca lepe uninstallacije?

Btw: ti pizdis da distribucija nekaj nima, jaz ti poskusim dokazati nasprotno. Zaradi tega se nisem Debian evangelist.

oprosti. prav imas

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prednosti/slabosti odprte kode/Linuxa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
866420 (5022) Poldi112
»

Prvi test Gentoo linux 2006.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
558084 (6518) Brane2
»

Linux za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
595819 (4807) BigWhale
»

slo-tech GNU/Linux distribucija (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Operacijski sistemi
25316156 (11552) Gandalfar
»

Linux kmalu na IBMovih namiznih računalnikih?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
222249 (2249) CaqKa

Več podobnih tem