» »

Kruhoborec Kobal spoznan za plagiatorja

Kruhoborec Kobal spoznan za plagiatorja

Markus386 ::

Okapi je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Piratiziranje ne bi smelo biti toliko sporno, če z izdelkom ne profitiraš ali si "izbolšuješ" status.
Torej, če gre res za osebno rabo.
:)) Kdaj si boste eni nehali izmišljevati izgovore? Ni važno, a se ti kaj okoristiš, problem je, ko nekoga oškoduješ. In s piratiziranjem avtorje oškoduješ.

Samo pod pogojem, če bi sicer to stvar sicer kupil.

Okapi ::

Žal ta izgovor ne velja. Piratske kopije nisi sam naredil, ampak si jo dobil od pirata. Od pirata jo je dobilo na tisoče ljudi, od katerih bi vsaj kdo sicer stvar kupil. Tudi če sam tega ne bi kupil, si sodeloval v nezakoniti dejavnosti, zaradi katere je avtor oškodovan.

solatko ::

Okapi - Pri večini piratiziranih stvari, ni oškodovan avtor, temveč producent!
Delo krepa človeka

680x0 ::

jype je izjavil:

Dr_M je izjavil:

Zakon komad. Po 25 letih se vedno velja, kar pravi.
Pa izviren, avtorski je.

Hm da, večinoma res, ampak je treba priznat, da je Ali En kljub avtorskemu pristopu in odlični glasbeni podlagi semple za večino komadov na prvi plati vendarle "ukradel". Lahko pa, da je bilo to čisto legalno takrat, ZASP je prišel šele leto kasneje, 1995.

Ales ::

solatko je izjavil:

Okapi - Pri večini piratiziranih stvari, ni oškodovan avtor, temveč producent!

Misliš verjetno na nosilca materialnih avtorskih pravic. Kdo to je oz. kdo to so, varira od primera do primera.

Okapi ::

solatko je izjavil:

Okapi - Pri večini piratiziranih stvari, ni oškodovan avtor, temveč producent!
Ne producent, temveč lastnik materialnih avtorskih pravic, če se že gremo pikolovstvo. Poleg tega pa še marsikdo, ki je vezan na prodajo avtorskih del - recimo kinooperaterji, knjigarnarji, prodajalci plošč ...

primoz4p ::

fujtajksel je izjavil:

Bwaze6 je izjavil:

Me zanima, če bo šel kdo preverjat Kobalove predstave iz preteklih sezon? Verjetno je ni inštirucije v Sloveniji, ki bi bila za to pristojna, tako da če se ne oglasijo okradeni avtorji...


Ne skrbi, glede na to da je bil levi, lahko pričakujemo temeljito preverjanje celotnega opusa od desnih, brezplačno ;)


Je bil levi?
Sedaj ni več? So ga pokopali? Upam, da ne; želim mu še mnogo let.
Ali je sedaj, ko so ga dobili, kandidat za desnico in desnica preverja, če je seznam celotnega opusa lopovščin dovolj dolg za polnopravno članstvo? Upam da ne :)

Ganon ::

Človek ima za sabo desetletja dolgo kariero kot igralec in vodja gledališč, potem pa si gre vse to umazati s povsem nerazumljivo potezo. O čem je razmišljal? :8)

imagodei ::

Meni predvsem nekaj ni jasno pri celi zgodbi. Tip je inteligenten - pustimo ob strani to, da mi je odvraten, ampak... Izgleda inteligenten, slišati je inteligenten. Nekako dobro mu je šlo v življenju in karieri, do tega trenutka. Mislim, težko verjamem, da tu zadaj ni še kakšne fore, ker ... Moraš biti pa res težko usekan danes, da greš delat plagiat nekega umetniškega dela. Prej bi razumel prepisovanje diplomskih, magistrskih etc. nalog, kjer je že v osnovi publika precej manjša (dasiravno je baje danes na voljo software, ki precej zanesljivo ugotovi prepisovanje?); ampak, kopirat tuje umetniško delo in upat, da ne bo nihče pogruntal? V letu 2018/19? What the hell!

Tega enostavno ne štekam. Nekoliko bolj jasno mi je, da so takole kradli v socialistični Jugi, sploh kakšne mikro glasbene skupine - kako naj bi takrat npr. v ZDA slišali za neko lokalno glasbeno skupino Termiti*.

Da pa to danes , v času ko je svet informacijsko povezan bolj kot kadar koli prej, dela znani slovenski umetniški ustvarjalec in hkrati material kopira praktično iz soseščine, to je pa beyond belief. Skorajda čakam, da bo Kobal prišel ven s prepričljivim pojasnilom, da je šlo za nek long-con umetniški performance. Pismo, človek nas je pred časom celo sam poslal v pravo smer, ko je javno oznanil, da je idejo za igro dobil v nekem italjanskem cajtngu. Pa še enkrat, tip mi je sicer odvraten, njegovih šal ne prenesem in mi tako v bistvu dol visi, a si kdaj opere ime ali nikoli...


* Kolikor mi je znano (lahko pa me kdo popravi), je plagiat pesem Mesto rdečega prahu v izvedbi glasbene skupine Termiti (spodnje sicer niso Termiti ampak Orion band (video zavaja) in kako so oni uredili z avtorjem, nimam pojma) in jo Jeseničani poznajo že, uh... od '60-ih let?


Original:
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Okapi ::

Kradejo ("sposojajo") si tudi največji. Recimo Bob Dylan je napisal Girl from the North Country, pa nikjer navedel, da je za melodijo navdih dobil pri angleški ljudski baladi Scarborough Fair (najbolj znane v izvedbi Simon&Garfunkel), dve vrstici refrena je pa kar prepisal.

Dylan:
If you're travelin' in the north country fair
Where the winds hit heavy on the borderline
Remember me to one who lives there
She once was a true love of mine

izvirnik:
Are you going to Scarborough Fair?
Parsley, sage, rosemary and thyme
Remember me to one who lives there
For once she was a true love of mine

imagodei ::

Zagotovo so si v preteklosti marsikaj privoščili, tudi največji. Dasiravno pri Scarborough Fair težko kontaktiraš avtorja, pa najbrž so mu tudi po vseh popravkih zakonodaje avtorske pravice že pretekle...? Čeprav ja, to ne more biti izgovor, da ne navedeš avtorja

Sicer so pa Led Zeppelin že tudi precej časa na tapeti, češ da so "ukradli" vsaj nekaj taktov pesmi za svojo Stairway to Heaven skupini Spirit (od 0:45 dalje na spodnjem posnetku):



No, ampak - nekako še razumem, da so si upali to privoščit, ker svet ni bil tako povezan. Če sta se ti melodija ali pa besedilo zdela znana, nisi mogel preprosto na Youtube preverit. Ne da jih zagovarjam, ampak razumem, da se jim je zdelo, da bodo lahko tuje delo prodali kot svoje in ušli brez posledic.

Ne štekam pa nikakor, kako si kdo danes to upa privoščit.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

shadeX ::

Pa še enkrat, tip mi je sicer odvraten


Kaj pa ti je tako odvratnega?

imagodei ::

Težko rečem. Njegove šale se mi zdijo posiljene. Že od nekdaj. Že štartala sva na napačno noto. Spomnim se nekega njegovega skeča iz TV Popra, kjer je (za moj okus) bebavo oponašal Jurija Gustinčiča: v skeču je Kobal bral novice z Gustinčičevim glasom in vmes izpod napovedovalske mize vlačil pršut ter se z njim basal.

Verjetno je želel s tem nekaj sporočit, pa takrat kot najstnik tega nisem dojel, a se mi je scena do današnjih dni zapičila v spominu kot res bebava.
- Hoc est qui sumus -

mat xxl ::

Tudi meni Kobal ni bil nikoli všečen, še manj njegovi posiljeni štosi. Sedaj če je bil sam, jasno oddaje nisem gledal, če pa je bil z ostalimi štoserji sem pa gledal in se mučil, ko sem njega osebno gledal in njegove meni zelo nevšečne štose. Skratka vedno mi ga je strašna muka gledati, pa sicer zelo rad gledam ostale štoserje.

Stari maček ::

poweroff je izjavil:

Saj ne pravim, da je kaj zelo hudo narobe s tem. Saj če roparja raztrgajo hijene, je pravici tudi zadoščeno, ne?

Ampak fino je, da stvari pravilno poimenujemo.

Se pravi ste/smo hijene. 8-)

Da se slučajno ne bi ustvarjal vtis, da ste oz. smo pa ostali bistveno boljši.


Kar hočem reči je, da bi večina "običajnih" ljudi, ki se razburja nad krajami in korupcijo v primeru, da bi imela priložnost (=bila v politiki), storila povsem isto.

Ti seveda v svoji sveti preproščini(ali pa morda sodiš po sebi) misliš, da so vsi ljudje željni politike? Ali pa imaš vse za pokvarjene? No, obe domnevi sta napačni...

shadeX ::

Ena stvar je sicer res - vsem ne moreš biti všeč in smešen. Glede na komentarje bi rekel da je slo-tech zelo zahtevna publika. Bog ne daj opletat s kakšnimi stereotipnimi forami (Kobal jih vedno ma), ker si pogrnil že v štartu.

S partnerko sva bila slučajno enkrat na njegovem stand-upu (na odprtem). Se ustaviva, malo poslušava in lahko rečem, da je bil stand up zabaven. Partnerko je zabavalo predvsem to, ko je govoril o kompleksnosti ženske oz. o njihovem razmišljanju.

Te fore so mogoče delovale še nekaj deset let nazaj na večini ljudi, danes pa s tem ni več heca - ker vsi vzamejo vse za res. Podobno tematiko je imel za moške, roastal pa je tudi samega sebe, kar mi je bilo všeč. Pač če se ne znaš hecat na svoj račun nisi dober komik.

Glede na reakcijo publike bi rekel, da jih je stand up zabaval nekje 6.5 - 7/10 po subjektivni oceni.

V vsakem primeru si je tip izbral težek poklic. Kar se tiče zadnjega faila tudi meni ni jasno zakaj je to naredil in mora biti tudi temu primerno sankcioniran.

MrStein ::

V primeru izvemo marsikaj tudi o komentatorjih.
Eni recimo ne morejo mimo naš/vaš, lev/desen in podobno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

imagodei ::

Do tell
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

Do read!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

shadeX ::

MrStein je izjavil:

V primeru izvemo marsikaj tudi o komentatorjih.
Eni recimo ne morejo mimo naš/vaš, lev/desen in podobno.


Glede na to, da je komentar priletel takoj za mojim malo sklepam, da je to mogoče letelo tudi name.

Kaj pa si izvedel o meni, kam me uvrščaš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

MrStein ::

Spregledal si besede "v primeru". Torej v celoti.
Napisal pa sem komentar v "trenutku" ko sem začel brati temo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Vazelin ::

https://www.vecer.com/odzivi-na-kobalov...

Haha, poteka minimizacija škode. Na koncu bo plagiator svetnik

Poldi112 ::

Pa si sploh prebral, kar si linkal? Kakšna minimizacija škode?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Okapi ::

Eni mislijo, da je vse, kar ni pribijanje na križ in pravičniško zgražanje,zagovarjanje Kobala.

thramos ::

MrStein je izjavil:

V primeru izvemo marsikaj tudi o komentatorjih.
Eni recimo ne morejo mimo naš/vaš, lev/desen in podobno.


Kobal se je precej izrazito naš/vaš pozicioniral kar sam, zato so takšni komentarji povsem pričakovani.

thramos ::

Okapi je izjavil:

Kradejo ("sposojajo") si tudi največji. Recimo Bob Dylan je napisal Girl from the North Country, pa nikjer navedel, da je za melodijo navdih dobil pri angleški ljudski baladi Scarborough Fair (najbolj znane v izvedbi Simon&Garfunkel), dve vrstici refrena je pa kar prepisal.

Dylan:
If you're travelin' in the north country fair
Where the winds hit heavy on the borderline
Remember me to one who lives there
She once was a true love of mine

izvirnik:
Are you going to Scarborough Fair?
Parsley, sage, rosemary and thyme
Remember me to one who lives there
For once she was a true love of mine


Plagiat ... homage ... navdih ... meje so težko določljive. Itak praktično nobeno avtorsko ne nastane iz vakuuma in tako ali drugače bazira na svojih predhodnikih oz. sodobnikih. Bolj ali manj očitno, zavedno in nezavedni, si sposojajo vsi, kdaj pa je meja prestopljena se ugotavlja pri vsakem primeru posebej - glede na delež izvirnosti. Ali je Od višine se zvrti plagiat Up where we belong, ali gre le za navdih? Sploh če ne gre za edini tak komad s plate.

No, pri Kobalu naj bi bil primer jasen. Se pa tudi jaz čudim z imagodeijem, kako lahko do tega pride. Ampak glede na to, da je predstava bila dejansko v teku, očitno ugotavljanje takšnega plagiatorstva ni tako preprosto.

cekr ::

Mogoče se je kdo to že vprašal:
Kolikokrat mu je takšno dejanje v preteklosti že uspelo?
Sem skoraj prepričan, da se tega ne bi lotil, če ni bilo zadaj že kaj prakse.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

SmotaniJanez ::

poweroff je izjavil:

Sicer Kobala ne zagovarjam - ravno nasprotno, sramota, kar je storil in prav bi bilo, da pošteno plača ter tudi moralno odgovarja.

Ampak vsi, ki ga tako glasno obsojate... kdo izmed vas uporablja torrente, ima naložene piratske filme in muziko in uporablja izključno legalen software?

Naj še dodam, da mi njegove "šale" niso bile nikoli preveč smešne, je pa to seveda moje subjektivno mnenje.


Ja, njegove šale so nekaj posebnega in niso vsakemu všeč.

Jaz ga popolnoma razumem, ko si enkrat znan in na vrhu, si skozi pod pritiskom, ljudje kar naprej pričakujejo, da boš najboljši.

Ne vem, morda je zadeva le malo prenapihnjena. Po moje. Tko da, se strinjam da je potrebno pomesti najprej pred domačim pragom. Tud naslov teme se mi zdi žaljiv, "kruhoborec"....in mi ni popolnoma jasen, če bi lahko kdo pojasnil, kaka je povezava med besedo kruhoborec in omenjenim gospodom ?

GreenT ::

To mi deli, .... slovenska skupina Sausages.
Beatles - "A Hard Days Night"

Že dneve in tedne za fičnike bedne
delam, da sem bolan.
Tok sem že zmatran, da vidm dam pojstlo,
spal bi že k zaklan.

It's been a hard day's night, and I been working like a dog
It's been a hard day's night, I should be sleeping like a log

Ampak ko pridem k teb domov,
k da od mrtvih bi ustal
To kar mi delaš je bolš kokr spanje,
tvoji dotiki so boljše k sanje-je.

But when I get home to you I'll find the things that you do will make me feel alright.

spegli ::

Priredil je. Sicer so tudi Bijelo Dugme plagiat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: spegli ()

jype ::

680x0 je izjavil:

Hm da, večinoma res, ampak je treba priznat, da je Ali En kljub avtorskemu pristopu in odlični glasbeni podlagi semple za večino komadov na prvi plati vendarle "ukradel". Lahko pa, da je bilo to čisto legalno takrat, ZASP je prišel šele leto kasneje, 1995.
Sem mislu, da je to cel point take muzike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

          ::

Sam Kobala poznam predvsem iz gledališča, kjer njegovo delo cenim. Vsi ti televizijski nastopi so mi tuji. V tem primeru me zelo zanima njegov odziv (če sploh bo), kajti taka kraja umetniškega dela, kakor to izgleda ta trenutek, ni prijetna zadeva.

spegli ::

Ni milosti.

Blazz ::

poweroff je izjavil:

Sicer Kobala ne zagovarjam - ravno nasprotno, sramota, kar je storil in prav bi bilo, da pošteno plača ter tudi moralno odgovarja.

Ampak vsi, ki ga tako glasno obsojate... kdo izmed vas uporablja torrente, ima naložene piratske filme in muziko in uporablja izključno legalen software?

Naj še dodam, da mi njegove "šale" niso bile nikoli preveč smešne, je pa to seveda moje subjektivno mnenje.


zelo za lase privlečena primerjava. Folk, ki uporablja torrente, gleda piratske filme itd v 99,999999% ne služi s prodajo tega in se pod ta material ne podpisuje, da ga je ustvaril.... najdi boljši argument....

poweroff ::

Saj ne pravim, da s torrenti izvajaš plagiatorstvo.

Pravim pa, da torrentanje in piraterija nista OK. In vse troje je kršitev avtorskega prava.

Kako je že rekel Jezus?

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
sudo poweroff

BuDi79 ::

poweroff je izjavil:

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Tip je dobil 13.000EUR pa še neki drobiža (trinajsttisočšesto) za delo, na katero se je podpisal kot edini avtor... na razpisu za IZVIRNO SLOVENSKO KOMEDIJO, pri katerem je bil en glavnih pogojev da pred tem ne sme biti objavljena ali uprizorjena... in da za avtorstvo moralno in pravno odgovarja s svojim podpisom... na cobissu je izključno pod njegovim imenom. https://plus.cobiss.si/opac7/bib/4602203

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BuDi79 ()

Okapi ::

poweroff je izjavil:

Saj ne pravim, da s torrenti izvajaš plagiatorstvo.

Pravim pa, da torrentanje in piraterija nista OK. In vse troje je kršitev avtorskega prava.

Kako je že rekel Jezus?

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Reče Jezus, kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen. In prileti iz zbrane množice kamen piratu v glavo in ga ubije. Jezus se obrne proti množici in zavzdihne, eh mati, zakaj morate vedno vse dobesedno razumeti.* ;)

* ta vic je "plagiat", nisem si ga sam izmislil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

SmotaniJanez ::

BuDi79 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Tip je dobil 13.000EUR pa še neki drobiža (trinajsttisočšesto) za delo, na katero se je podpisal kot edini avtor... na razpisu za IZVIRNO SLOVENSKO KOMEDIJO, pri katerem je bil en glavnih pogojev da pred tem ne sme biti objavljena ali uprizorjena... in da za avtorstvo moralno in pravno odgovarja s svojim podpisom... na cobissu je izključno pod njegovim imenom. https://plus.cobiss.si/opac7/bib/4602203


In zakaj jo nisi ti napisal to komedijo, če je to tko enostavno. Pa bi ti zaslužil tale po moje smešen honorar. Jaz za tole ne mrdam. Sploh k gre verjetn za bruto, ....znesek, se komu da še za ta dnar kej pisat? Po moje smešno nizek znesek. LOL:

Zgodovina sprememb…

gddr85 ::

sej naslednji teden bo menda dal izjavo, za vikend ima cajt, da še mal dodela zgodbo :P

bbbbbb2015 ::

Okapi je izjavil:

Žal ta izgovor ne velja. Piratske kopije nisi sam naredil, ampak si jo dobil od pirata. Od pirata jo je dobilo na tisoče ljudi, od katerih bi vsaj kdo sicer stvar kupil. Tudi če sam tega ne bi kupil, si sodeloval v nezakoniti dejavnosti, zaradi katere je avtor oškodovan.


Mislim, da tri čiste nimaš, kaj piratiziranje pomeni.

Nekdo je po pravnih merilih pirat, ko izdelek (avtorsko delo) skopira in ti ga proda. Če iz torenta potegneš, nisi nič kupil.

Piratski sajti dostikrat zaslužijo z vrtenjem reklam, kar praktično tudi ni piratiziranje.

Saj ne trdim, da so te file sharing strani angleske, v bistvu kršijo zakonodajo, ker kopirajo brez dovoljenja. Vsi se kitijo z nazivom piratske strani, a prava definicija piratstva je znana.

Danes nihče več ne piratizira, kot so svojčas to delali s kasetami in igricami za C64.

bbbbbb2015 ::

BuDi79 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Tip je dobil 13.000EUR pa še neki drobiža (trinajsttisočšesto) za delo, na katero se je podpisal kot edini avtor... na razpisu za IZVIRNO SLOVENSKO KOMEDIJO, pri katerem je bil en glavnih pogojev da pred tem ne sme biti objavljena ali uprizorjena... in da za avtorstvo moralno in pravno odgovarja s svojim podpisom... na cobissu je izključno pod njegovim imenom. https://plus.cobiss.si/opac7/bib/4602203


Mah, kaj se tu nekaj usajate. Tu se cufate za neki pinac 13 jurjev. Pozabljate da je človek nekaj delal, nekje je dobil navdih.

Če bi šli v Louvre, bi našli en haufn (kot bi rekli Prleki) primerov na slikah, ki so jih Francozi (Napoleon) pokradli po Evropi, kjer so mojstri ideje krad... hmmm povzemali eden od drugega. Če si naročiš oz. se pridružiš vodiču, te celo opozarja, kaj so bili trendi sem ter tja.

Pa so Evropejci še vsi živi, eno miceno zamer še je, ker en haufn slik je ostal v Parizu, kar so sicer recimo Italijani zahtevali nazaj. Pa se nihče ne cufa okrog idej. In nihče ne pravi, da so določene renesančne slike fejk in ničvredne.

Tako cufanje je možno samo v Sloveniji. Ko ste taki carji, prijavite se vi na razpis in v nulo razturite.

Zgodovina sprememb…

BuDi79 ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Ko ste taki carji, prijavite se vi na razpis in v nulo razturite.
Hetel si rečt "prekopiratjte eno tuje delo, sej je folk itak nešolan, prijavite se na razpis in v nulo razturite."

SmotaniJanez ::

bbbbbb2015 je izjavil:

BuDi79 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Tip je dobil 13.000EUR pa še neki drobiža (trinajsttisočšesto) za delo, na katero se je podpisal kot edini avtor... na razpisu za IZVIRNO SLOVENSKO KOMEDIJO, pri katerem je bil en glavnih pogojev da pred tem ne sme biti objavljena ali uprizorjena... in da za avtorstvo moralno in pravno odgovarja s svojim podpisom... na cobissu je izključno pod njegovim imenom. https://plus.cobiss.si/opac7/bib/4602203


Mah, kaj se tu nekaj usajate. Tu se cufate za neki pinac 13 jurjev. Pozabljate da je človek nekaj delal, nekje je dobil navdih.

Če bi šli v Louvre, bi našli en haufn (kot bi rekli Prleki) primerov na slikah, ki so jih Francozi (Napoleon) pokradli po Evropi, kjer so mojstri ideje krad... hmmm povzemali eden od drugega. Če si naročiš oz. se pridružiš vodiču, te celo opozarja, kaj so bili trendi sem ter tja.

Pa so Evropejci še vsi živi, eno miceno zamer še je, ker en haufn slik je ostal v Parizu, kar so sicer recimo Italijani zahtevali nazaj. Pa se nihče ne cufa okrog idej. In nihče ne pravi, da so določene renesančne slike fejk in ničvredne.

Tako cufanje je možno samo v Sloveniji. Ko ste taki carji, prijavite se vi na razpis in v nulo razturite.


Ja sej pravm, za ta dnar, jaz tud prevajal ne bi te zadeve. Komu se da....jezus. Svaka mu čast.

Stari maček ::

SmotaniJanez je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

BuDi79 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Tip je dobil 13.000EUR pa še neki drobiža (trinajsttisočšesto) za delo, na katero se je podpisal kot edini avtor... na razpisu za IZVIRNO SLOVENSKO KOMEDIJO, pri katerem je bil en glavnih pogojev da pred tem ne sme biti objavljena ali uprizorjena... in da za avtorstvo moralno in pravno odgovarja s svojim podpisom... na cobissu je izključno pod njegovim imenom. https://plus.cobiss.si/opac7/bib/4602203


Mah, kaj se tu nekaj usajate. Tu se cufate za neki pinac 13 jurjev. Pozabljate da je človek nekaj delal, nekje je dobil navdih.

Če bi šli v Louvre, bi našli en haufn (kot bi rekli Prleki) primerov na slikah, ki so jih Francozi (Napoleon) pokradli po Evropi, kjer so mojstri ideje krad... hmmm povzemali eden od drugega. Če si naročiš oz. se pridružiš vodiču, te celo opozarja, kaj so bili trendi sem ter tja.

Pa so Evropejci še vsi živi, eno miceno zamer še je, ker en haufn slik je ostal v Parizu, kar so sicer recimo Italijani zahtevali nazaj. Pa se nihče ne cufa okrog idej. In nihče ne pravi, da so določene renesančne slike fejk in ničvredne.

Tako cufanje je možno samo v Sloveniji. Ko ste taki carji, prijavite se vi na razpis in v nulo razturite.


Ja sej pravm, za ta dnar, jaz tud prevajal ne bi te zadeve. Komu se da....jezus. Svaka mu čast.

Ja kaj pa misliš da znajo take vrste tiči? Prevest z google translate je njegov končni domet.

SmotaniJanez ::

Stari maček je izjavil:

SmotaniJanez je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

BuDi79 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.
Tip je dobil 13.000EUR pa še neki drobiža (trinajsttisočšesto) za delo, na katero se je podpisal kot edini avtor... na razpisu za IZVIRNO SLOVENSKO KOMEDIJO, pri katerem je bil en glavnih pogojev da pred tem ne sme biti objavljena ali uprizorjena... in da za avtorstvo moralno in pravno odgovarja s svojim podpisom... na cobissu je izključno pod njegovim imenom. https://plus.cobiss.si/opac7/bib/4602203


Mah, kaj se tu nekaj usajate. Tu se cufate za neki pinac 13 jurjev. Pozabljate da je človek nekaj delal, nekje je dobil navdih.

Če bi šli v Louvre, bi našli en haufn (kot bi rekli Prleki) primerov na slikah, ki so jih Francozi (Napoleon) pokradli po Evropi, kjer so mojstri ideje krad... hmmm povzemali eden od drugega. Če si naročiš oz. se pridružiš vodiču, te celo opozarja, kaj so bili trendi sem ter tja.

Pa so Evropejci še vsi živi, eno miceno zamer še je, ker en haufn slik je ostal v Parizu, kar so sicer recimo Italijani zahtevali nazaj. Pa se nihče ne cufa okrog idej. In nihče ne pravi, da so določene renesančne slike fejk in ničvredne.

Tako cufanje je možno samo v Sloveniji. Ko ste taki carji, prijavite se vi na razpis in v nulo razturite.


Ja sej pravm, za ta dnar, jaz tud prevajal ne bi te zadeve. Komu se da....jezus. Svaka mu čast.

Ja kaj pa misliš da znajo take vrste tiči? Prevest z google translate je njegov končni domet.


Ja no, sej vemo kak prevaja tale gugl traslat. Sigurn tu potlej ni za u gledališe.

Mehmed ::

imagodei je izjavil:


Da pa to danes , v času ko je svet informacijsko povezan bolj kot kadar koli prej, dela znani slovenski umetniški ustvarjalec in hkrati material kopira praktično iz soseščine, to je pa beyond belief. Skorajda čakam, da bo Kobal prišel ven s prepričljivim pojasnilom, da je šlo za nek long-con umetniški performance.


Sej enako se lahko vprasas tudi pri kakem uspesnem kolesarju pa dopingu. Kako si upa ce ve, da bodo se leta za tem testirali zadeve z novejsimi metodami.
Ali pa ce hoces lokalno, kako si jansa upa kopirati blairov govor in to takega izpostavljenega, ne neko zdravico na privat zabavi.

Verjetno pridejo do tocke, ko ne morejo vec dosegati pricakovanj, niso pa se pripravljeni stopiti z odra.
Ni tako neobicajno da bi rabil biti sokiran ob tem.

MrStein ::

poweroff je izjavil:

Saj ne pravim, da s torrenti izvajaš plagiatorstvo.

Pravim pa, da torrentanje in piraterija nista OK. In vse troje je kršitev avtorskega prava.

Kako je že rekel Jezus?

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.

V katerem členu ustave je to?
A to rečeš tudi, ko je obtožen kdo z drugega pola?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

thramos je izjavil:

MrStein je izjavil:

V primeru izvemo marsikaj tudi o komentatorjih.
Eni recimo ne morejo mimo naš/vaš, lev/desen in podobno.


Kobal se je precej izrazito naš/vaš pozicioniral kar sam, zato so takšni komentarji povsem pričakovani.

Kršitev avtorskega prava nima politične plati. Kdor jo vidi, jo vidi zato, ker ima tako pogled na svet. Vaši vs naši.

Če meniš drugače, pa povej, kaj je tu bilo političnega. A je recimo direktor gledališča v "nasprotni" stranki?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

thramos ::

Ne razumeš. Ko se nekdo v razmeroma nepolitični sferi politično ostro pozicionira, so politični odzivi na njegove napake povsem pričakovani. In uspehe. Kljub temu, da nimajo neposredne povezave s politiko.

poweroff je izjavil:

Saj ne pravim, da s torrenti izvajaš plagiatorstvo.

Pravim pa, da torrentanje in piraterija nista OK. In vse troje je kršitev avtorskega prava.

Kako je že rekel Jezus?

Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen v pirata.


A pa si ti brez greha, da takole mečeš kamenje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

BigWhale ::

Okapi je izjavil:

* ta vic je "plagiat", nisem si ga sam izmislil.


Zdej ze spada pod priredbo, ker v originalu niso pirati. Mene sam zanima, ce si avtorja obvestil o tej priredbi? Nisi, ne? Se mi je zdel! ;>

bbbbbb2015 je izjavil:

Piratski sajti dostikrat zaslužijo z vrtenjem reklam, kar praktično tudi ni piratiziranje.

Saj ne trdim, da so te file sharing strani angleske, v bistvu kršijo zakonodajo, ker kopirajo brez dovoljenja. Vsi se kitijo z nazivom piratske strani, a prava definicija piratstva je znana.


Se pravi sluzijo z reklamami na strani, samo to je ok, ker ti direkt za warez ne zaracunajo? :>

To je nekak tko, kot da bi preprodajal ukradeno robo, pa se zgovarjal na to, da ti racunas vstop v trgovino in ne same robe, ki je not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
329427 (5953) AštiriL
»

Fax in neprimeren odziv profesorja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13230902 (18099) Phantomeye
»

Izdelava nalog po naročilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8729530 (24832) bajsibajsi
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914238 (11570) jype
»

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6417864 (13429) noraguta

Več podobnih tem