» »

priklop optičnega kabla

priklop optičnega kabla

borut123 ::

Živjo
Imam vprašanje in sicer, če mi kdo lahko pove ali se lahko optični kabel vleče po nadstropjih kot kaže slika .

 skica

skica



Cevi in doze so pod stiroporjem, ker so nam lansko leto naredili fasado.

Hvala
LP Borut

SaXsIm ::

Fotografija ti ne dela.
SaXsIm

borut123 ::

Upam da sedaj bo

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

SaXsIm ::

Vprašanje - kakšen optični kabel boš vlekel? Zakaj doze v vsakem nadstropju?
SaXsIm

borut123 ::

Kakšen bo nevem, telemach nam je dal ponudbo za optiko.

Na sliki je blok.
Doza pa zato, da bi v vsako stanovanje od zunaj (na balkonu) napeljali kabel, ker je najbližje modemom.
Lansko leto smo preventivno to napeljali, ko so nam delali fasado in še nismo vedeli ali bo optika ali ne.
Letos pa smo dobili ponudbo od telemacha. Oni bi radi napeljali po bloku po hodnikih (znotraj) mi pa smo ravno zaradi tega
napeljali cevi pod fasado, da nebi kable vlekli po hodnikih do vsakega stanovanje.

fikus_ ::

Malo ste nerodno postavljali doze. Optični kabel se vleče od neke razdelilne omarice (lahko na/v fasadi pritličje) do končnega uporabnika.

Pa v vašem primeru bi prevrtal zid pod dozo na notranjo stran v stanovanje in tam zaključil optiko. Če seveda znotrej ni kaj v napoto.

borut123 ::

Ja zato smo dali dozo na vsak balkon, da bi kar skozi dozo prevrtali luknjo v stanovanje.

Potem bi ta naša napeljava prišla brez problema v poštev.
Ker je eden od stanovalcev govoril da imamo cevi napeljane,
se je samo smejal in rekel da bodo ni po hodnikih vlekli.
Zato spršujem, da vemo zagovarjati, da nam potegnejo po zunanji strani.

Kako pa je z krivljenjem kabla, koliko ga lahko nakriviš.

fikus_ ::

Poglej tukaj:
Optika napeljava

SeMiNeSanja ::

Optični kabel ti do bloka pripeljejo v kablu, ki ima v notranjosti več vlaken.
Ta kabel pride v razdelilno kaseto, od koder do vsakega uporabnika napeljejo eno ali dve vlakni. Ne vem, kako debelo cev ste to položili pod fasado, če bo šlo noter več kablov za individualne uporabnike. To bo moral presoditi monter, ki vam bo te zadeve napeljeval.

Je pa problem drugje - tako boste pokrili zgolj uporabnike v eni vertikali. Kaj pa ostali na drugi strani bloka? Dejansko se bojim, da bo tak pristop prezahteven za izvedbo in vam bodo stvari po poti najmanjšega odpora lepo speljali po stopnišču oz. kakšnih vertikalnih jaških v bloku.

Upogibanju kabla se skuša izogibati. Kakšen 20cm radij je še ok, pod 15 cm pa mislim, da stvar počasi postaja problematična.

borut123 ::

Cev je fi 20mm.
Na drugi strani je prav taka napeljava. Do druge strani blika pa poteka cev fi25mm po tleh.

KTr1sk ::

Kako je z modemom (optika), če ima modem premalo lan priključkov, gor bom imel 4TVje in en PC, ali deluje če je samo en UTP kabel do switcha in potem več kablov od switcha do TVja?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Invictus ::

Vprašaj providerja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

...:TOMI:... ::

Tole bo šlo brez težav.

Jaz se čudim, kaj delajo vse z optiko, pa kar ne crkne.

Občudujem pa tudi te monterje, ki gredo res po liniji najmanjšega odpora. Delajo tako, da če bo treba kdaj menjati kabel, to sploh ne bo mogoče. Ker so res loleki in nabijejo kabel po fasadi, potem pa pride čez izolacija in to je to. Preklete budale. Da ne omenjam, da noter delajo podobno... Ni šans, da zamenjajo kabel.

Vi stanovalci ste jim s to pametno potezo naredili veliko uslugo. In zelo dobre zadeve za prihodnost, če bodo želeli kaj menjat kable. Lahko se pa znajdete. Naročite 1 ali 2 priključka za internet, potem pa si sami razpeljete interno optiko. Pa bo vsak imel zadosti interneta in programov.
Tomi

Vanadium ::

@tomi: tako se dela zato ker imajo gvo-jevci na stranko 1,5 ure. Šefi jih šponajo, da morajo čim več naredit, ker so samo številke pomembne in nič drugega. Telekom pa neda nobenga normativa kako naj bo narejena inštalacija za razliko npr od elektra ipd... Dejstvo je pa tudi bajte so od lastnikov in na njih je da napeljejo cevi do modema, ker od omarice naprej je interna inštalacija in je to v domeni lastnika, vsak ima pa vedno opcijo da sam pripravi boljšo pot... Toliko o lolekih z moje strani.

...:TOMI:... ::

Poznam lokalnega kablaša, kjer je časa na pretek in tudi delajo isto. Že prej so tako delali s koaksialni kabli, sedaj isto z optiko, ker delajo GPON. Šalabajzerji so, ne pa da imajo pomanjkanje časa.

S takimi zadevami sami sebi pljuvajo v skledo. Ko bo treba kaj renovirat, bo veselica. Vendar, to nobenega nič ne briga...
Tomi

Vanadium ::

No jaz tudi poznam zadeve iz prve roke in nažalost se dela tako kot se. Je pa stvar taka, telekom časti inštalacijo in je taka kot jo v 1,5 ure lahko narediš. Od omarice do modema je vedno bila interna inštalacija in v domeni lastnika objekta in si jo lahko vsak sam naredi. Torej poštema cev ipd... In kaj misliš koliko je takih? Skoraj nič, zato ker ima vsak raje zastonj pa tudi če je za en drek narejeno (poznaš rek šta je đabe nije skupo) potem se pa po novi fasadi kanalčki lepijo, ker je bilo škoda dati 15€ za fi16 cev, ko se je delala fasada... Najboljše so pa izjave nam so rekli da telekom naredi inštalacijo bote poštemal pa zakital stene ipd.... Imaš pa prav in se popolnoma strinjam, da ko bo treba iti na odpravo napake se bo pa nekdo zjokal, ko bo probal menjat kabel, ampak tu je spet telekom kriv, ker ne izda normativa kako mora biti narejeno.

Daniel ::

Jaz sem dal pred fasado navadno rebrasto cev po steni. Je že prišla prav :-) Sicer malo verjetni, da bi bilo potrebno kdaj kabel menjati, ker je iz kar precej trde dvojne plastike notri pa 4 vlakna. Ni pa to pri telekomu, kjer so kabli res bolj tanki.

...:TOMI:... ::

Ne rabiš normativa ali tehnične smernice za to, čeprav izgleda je treba vsakemu vse razložiti, čeprav naj bili šolani za take zadeve. Treba se je držat dobrih praks za inštalacije stavb. Pa naj bodo to elektirčne, telekomunikacijske, strojne ali kake druge inštalacije.

Šparanje, pa naj stane kar hoče je en navaden nateg na dolgi rok.
Tomi

Invictus ::

Jebe se tam enemu tehniku kaj si ti misliš o njegovemu delu...

Če ni nadzora, naredijo po liniji najmanjšega odpora.

Pa sam potegni tisto cev kamor jo pač hočeš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

konspirator ::

Koliko stopinjski so lahko pregibi optičnega kabla ?
--

...:TOMI:... ::

Naj mi izdajo naročilnico, pa jim naredim :-)

Fora je, da tudi gradbena dela izvajajo po liniji najmanjšega odpora. Brez načrtov, brez strategije, tam kjer je najmanj asfalta za prekopat, poleg tega te šalabajzerji delajo tako, da zasipajo nazaj z izkopanim materialom. Kar se izkaže na dolgi rok, da se vse poseda, uničuje cesto, trga vode, lomi cevi in podobno.

Omarice delajo kar tako, po domače. Na fasado ti nabijejo nadometno omarico in cev po zunanji strani zaščitijo z nerjavečim kanalom...

Radij optike je tam cca. 4 cm. V praksi tudi manj.
Tomi

...:TOMI:... ::

Pa še nekaj je. Ne vem, kako čudno delajo ta omrežja. Šele, ko dobijo naročilnico, naredijo priključek.

V praksi to pomeni, da naredijo vsakemu posebej, za vsakega posebej se vozijo sem ter tja, namesto, da bi naredili celo naselje v enem šusu. Poleg tega, delajo pri enem, nato morajo stroje presavit do drugega, 5 km stran, nato spet do tega prvega naselja... Skratka več je manipulacije s prevozi strojev, kot s samim delom stojev.

Če uporabljajo "keten frezar", potem te šalabajzerji navadno potrgajo ali poškodujejo druge vode, ker ne naročijo nobene zakoličbe obstoječih vodov...

Skratka, obupno stanje.
Tomi

korenje3 ::

pogledaš v tehnične specifikacije optičnega kabla kakšni so minimalni radiji pri napeljavi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Torx ::

konspirator je izjavil:

Koliko stopinjski so lahko pregibi optičnega kabla ?


Jaz ga imam mestoma okoli 1cm.

LuiIII ::

Ja jaz sem že eden takih, ki bo sam lepo naredil napeljavo od jaška do hiše. Cev fi40mm (taka kot za elektriko) sem dal do stene kjer je rack omara. Ne sme biti nikakršnih omaric ali nadometne napeljave! Glede radijev tudi ni nikakršnih problemov. Imam pa en USB optični kabel, ki ga lahko zavozlam, pa bo še vedno cel oz. delal.

...:TOMI:... ::

Telekom ima fi 50 rebraste cevi ali pa črne alkatenke za optiko ali pa trde 110 cevi. Odvisno kje polagajo.

Ja, lahko daš fi 40, lahko pa daš več cevi manjših prerezov. Važno, da je cev prehodna in lepo skrita.

Telekom daje jašek pred omarico, nato omarico in nato je tvoja inštalacija.
Tomi

Zgodovina sprememb…

fl0w ::

Telekom polaga alkatenko fi32 do jaska 30x30 pred steno hise in nato gre mikrocev direktno v klet. Omarice ni tukaj. Ta pride v postev pri blokih, pa se to v klet.

@luilll ... Bolje da polozis alkatenko kot rebrasto, ze zaradi uvlacenja oziroma vpihovanja opticnega kabla do tvoje hise. Alkatenka se enostavno spoji s cevjo, ki bo prisla do tvoje parcele.
Woop-woop! That's the sound of da police!

veso266 ::

kako je pa kaj s ključi od omarice (tiste pred hišo v kateri je kaseta s optičnim kablom) a to dobi stranka ali je ta omarica last telekoma in stranka notri nima kaj iskat

jaz ključa od omarice (BTW: pri nas so Titanove ključavnice tiste ki gre not tak ključ ko za nabiralnik)(ne telefonske (tam so tudi optični kabel dali), in ne električne (a da kakšen sliko ključev gor:))) nimam medtem ko so pri babi ko so ji OŠO Dolenjska do hiše napeljevali dali ključe od omarice in na omarici z velikimi črnimi črkami piše OŠO (kar mi je grdo pa nevem če smem prebarvat omarico)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

...:TOMI:... ::

Ne diraj. Ne doma ne pri babici.
Tomi

Dr_M ::

Mi sploh nimamo kljucavnice v omarici.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

LuiIII ::

Hudir je ker so že prej napeljali rebrasto cev do roba parcele. Nima veze po mojem ker je zadeva pri fi 40mm enostavna.

Vanadium ::

Ključ za omarice je TT. Nevem kaj bi si začel z tem ker je itak notri samo kaseta. Načeloma če rabiš dostop do omarce pokličeš gvo pa ti odprejo če je utemeljeno.

veso266 ::

@Vanadium aha torej moraš met malo sreče da ključ dobiš
optična kaseta ni neki zanimiva za gledat (razen če bi hotel sam svoj promet snifat) ampak me je pa vedno zanimalo kako je pa v PSTN omarici (kako so to včasih hekerji telefon hekali da so lahko zastonj klicarili naokoli)

da bi pa kdo ponesreči :) ključe gor na forum dal tako kot tile: https://www.wired.com/2015/09/lockpicke...

ali bo zgleda treba GVO poklicat in pol njihove ključe slikat (sam kaj ko ti noben ključar (noben ki ga jaz poznam) ne naredi iz slike ključev rezernih kljkučev
Why do you need an e signature if everyone can delete it

...:TOMI:... ::

Če imaš željo pogledat v omarico, jo lahko odpreš tudi z izvijačem. Samo ne boš nič pametnega videl. Slike odprtih omaric imaš tudi na netu.
Tomi

veso266 ::

@...:TOMI:... ja to že sam pol pride pa telekom pa te obtoži kraje ker si ključavnico uniču (je le bolje met ključ da lahko večkrat zakleneš in odkleneš) ne pa da enrkat z izvijačem uničiš pol se pa ne da več zaklent

sem tudi zgodbice slišu kako kablaši (sem pa vedno mislu da imajo kabelsko samo Telekom pa Telemach (pri nas samo Telekom (območje vrhnika), pri babi (Koseze) pa je vedno dominiral Telemach) svoje omarice z izvijači odpirajo

v optični omarici res ni nič pametnega za videt, v telefonski je pa verjetno bolj zanimivo (če imaš tako kot jaz še PSTN doma)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

MacGyver141 ::

Pri nas je bila nekaj let odklenjena, pa gotovo telekom sploh ni vedel. Smo jo na koncu kar sami zaklenil, ker je ključavnica res taka, da jo z izvijačem odkleniš :D.

Daniel ::

Jaz imam ključ od hišne omarice od bakrenega priključka, kar precej stari tip, (odpira tudi lokalno telekom kabelsko) pa ni nič posebnega notri, pri kabelski je samo spojeno direktno iz zemeljskega koaksialca na hišnega (odstranili delilnik, ker je že tako bolj švoh signal na višjih frekvencah), pri bakrenih paricah pa pač pride zemeljski kabel notri in se na vijačnih sponkah 2 parici vodita naprej v hišo ostale so pa prazne. Pri sosedu pa je še dodatno vezava naprej na našo hišo, tako da je baker delal bolj tako tako. Optiko pa smo spravili v hišo brez omarice (lokalni operater). Ključ pa sem rabil zgolj zato, ker sem upal, da bo zalotana parica pridobila vsaj malo na sinhronizaciji. Pa ni bilo na koncu nobene razlike (1900 metrov od centrale). Upload ni šel čez 1 pozimi, ko so spoji bolj trdni.

Vanadium ::

veso266 je izjavil:

@...:TOMI:... ja to že sam pol pride pa telekom pa te obtoži kraje ker si ključavnico uniču (je le bolje met ključ da lahko večkrat zakleneš in odkleneš) ne pa da enrkat z izvijačem uničiš pol se pa ne da več zaklent

sem tudi zgodbice slišu kako kablaši (sem pa vedno mislu da imajo kabelsko samo Telekom pa Telemach (pri nas samo Telekom (območje vrhnika), pri babi (Koseze) pa je vedno dominiral Telemach) svoje omarice z izvijači odpirajo

v optični omarici res ni nič pametnega za videt, v telefonski je pa verjetno bolj zanimivo (če imaš tako kot jaz še PSTN doma)


Tut v starih (baker) omaricah ni nič posebnega, notri imaš dovod in odvod bakrenega kabla ki je priklopljen na navadno (vijaki) letvico ali pa krone letvico. Zastonj net so pa imeli pomoje tako da si se priklopil na sosedovo parico pa si kradu impulze ipd...

Ključa ti noben po sliki nebo naredil pa še problem je, ker je levi ključ (kanale ma zrcalne obrnjene kakor ključ od poštnega nabiralnika) podobno kot od elektro omaric.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1116209954 (1625) starfotr
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620253 (10640) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30659552 (25611) Lonsarg
»

optični kabel za internet

Oddelek: Omrežja in internet
61335 (986) morosito
»

Optika (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7113527 (10943) Skyman

Več podobnih tem