» »

Kateri konvektor

Kateri konvektor

lestor42 ::

Vgraditi hočem konvektorje po hiši(druge opcije ne pridejo v upoštev). Gre se za površino cca 135m2(60+75). Ogrevam se na toplotno črpalko zrak-voda(nizko temperaturno ogrevanje).

Kako izbrati primerne konvektorje(velikost)? Ali obstaja kak izračun, po katerem bi lahko sklepal da potrebujem za npr. površino 20m2 določen konvektor?

Hvala za odgovore!

RejZoR ::

Če gre za dobro izolirane prostore in imajo strope nekje do višine 2,5m se smatra pravilo 1KW = 10 kvadratov. Glede na to da boš zelo težko dobil konvektorje močnejše od 2KW jih boš za tako kvadraturo rabil preklemano veliko.

Kolk pa ti segreje toplotna, da vem približno koliko bi rabil potem dejansko dogret z elektriko...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

lestor42 ::

Črpalka lahko zagreje dvižni vod do 55 stopinj, pri -10 stopinjah, je pa 12kW(pri A7/W35). Uporablja se tudi za segrevanje sanitarne vode.
-Višina: cca 2,6m
-U zunanje stene: 2 W/m2K
-U oken: 1,1 W/m2K

Površina oken je cca 50m2 v obeh nadstropjih.

RejZoR ::

V mislih sem imel kakšno temperaturo dosežeš v dejanskih prostorih, če uporabljaš samo toplotno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

lestor42 ::

Hja, nikoli še nisem "navijal" do konca, ampak do 24 sem spravil brez problema.

RejZoR ::

Hm, sej a ni 24°C dovolj? Ker nakoncu bo načeloma vseeno al ti bojo kilovate žrli kovenktorji al pa obstoječa toplotna črpalka. S tem da ne boš imel dodatnih stroškov s samo investicijo v konvektorje, ki bi te za tako kvadraturo dost hitro prišli okoli jurja evrov. Če pa bi gledal kakšne boljše pa še ene 2x do 3x toliko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

lestor42 ::

Ja, to sigurno. Vendar, bi rad zamenjal stare radiatorje, ki so v zelo slabem vidnem stanju. Zato bi prešaltal na "pasivne" konvektorje, ker naj bi bila pri teh, v povezavi s TČ, potrebna nižja temperatura delovanja.

RejZoR ::

Pol pa vrži uč na kakšne Atlantic Odyssee kovektorje. Izgledajo dokaj lepo, imajo elektronsko regulacijo po stopinjah celzija (čeprav z mehanskim vrtljivim gumbom), termostate občutljive na 0,1°C, so dokaj ugodni (najmočnejši 2KW pride okoli 120-130 EUR). Za 60 kvadratni prostor bi rabil 3. Oz boš glede na mesta kompenziral manjko s toplotno črpalko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

windigo ::

Rejzor ti, če prav razumem, ponuja električne konvektorje, ti pa iščeš vodne, s katerimi bi nadomestil radiatorje, ker bi rad prišparal z večjo učinkovitostjo toplotne črpalke, ki bi delala pri nizkih temperaturah ogrevalne vode, tam 35 stopinj.

Za konvektorje, tako kot za radiatorje velja, da jih rabiš da pokriješ specifične toplotne izgube hiše. Vendar rabiš konvektorje dimenzionirat za vstopno temperaturo vode 35 stopinj. Konvektor ti bi pri temperaturi vode 55 oddal skoraj 2x več toplote, kot pri 35, torej rabiš konvektorje za nizkotemperaturno ogrevanje ustrezno predimenzionirat. Ampak na srečo gredo zmogljivosti pri ventilatorskih že pri relativno majhnih dimenzijah v desetine KW in to ni problem. Več kot 12KW pa ti tako ne bo zmogla črpalka.

Če si zadovoljen z močjo radiatorjev, potem jih tako od daleč, na palec, nadomesti s konvektorji 2x višje nazivne moči, če imaš v kateri od sob več radiatorjev, lahko morda tudi dva radiatorja nadomestiš z enim konvektorjem, vendar ker gre navadno za večje prostore in specifično kroženje zraka, to ni vedno dobra ideja.

Če gre za ventilatorske konvektorje s termostatsko regulacijo pretoka zraka, potem zna vklapljanje in izklapljanje le teh povzročati težave tudi pri regulaciji na vodni strani in je nujen zalogovnik, če črpalka ni inverterska, priporočljiv pa tudi pri slednji.

Modela in proizvajalca ti ne znam priporočit, se tudi sam priporočam za kakšne informacije.

RejZoR ::

Aha, možno da se tam nisva razumela prav. Jezst sem razumel, da bi on dol zmetal radiatorje od centralne in jih nadoemstil s konvektorji (kjer so mi prvo padli na misel električni). Če hoče stare nadomestit s konvektorji, ki bi delovali na segreto vodo, to pa je druga stvar in je vbistvu to kar si že ti omenil. Verjetno je dejansko mislil te ja...

V osnovi so isti drek kot navadni, samo da imajo skozi grelni del še ohišje, da pospeši kroženje zraka. Razen če greš naprej k elektronskim z ventilatorjem...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

matobeli ::

Kaj pa kakšno stensko/ talno gretje? A je to primerljivo ali je bolj kot kaj drugega "fensaža"

windigo ::

matobeli je izjavil:

Kaj pa kakšno stensko/ talno gretje? A je to primerljivo ali je bolj kot kaj drugega "fensaža"

Prednosti so, da pri stenskem in talnem "ne piha" kot pri konvektorskem, tudi temperaturo ti držita nekaj časa, medtem kot se pri konvektorjih ohladi takoj, ko se ustavi gretje. Dodatna prednost stenskega je, da je uporabno za hlajenje (vsaj v primerjavi s talnim, vendar je tu fajn imeti še kakšen konvektor za razvlaževanje). Slabost pa, da če ju hočeš naknadno vgradit, rabiš razbit vsa tla in/ali stene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: windigo ()

zlobcek ::

lestor konvektorje se ti splača montirat v primeru, da bi rad še hladil zraven. Razen če si čisto odločen za konvektorje.

Na uč se potrebna moč zračuna na cca. 20W na kubik prostora - to je zgornja meja;). Ko imaš potrebno moč, si snemi kalkulator za preračun moči radiatorja glede na tvoje temperature. Iste preračune imaš tudi za konvektorje oz. imaš na voljo ponavadi tabele za tvoje temperature. Primer programa za računat je tukaj... Mala šala. Če imaš ogledane konvektorje, prosi prodajalca za tabele.

Nizkotemperaturne radiatorje recimo od vogel/noot sem gledal jest. Nisem sicer še nabavil. Jih pa rabim samo ene 6, tako da gledam tudi jaga konvektorje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Alfa Dog ::

Še moja 2 centa:
Če si lokalpatriot si lahko pogledaš konvektorje ki jih dela Hidria.
Sabiana dela lepše in boljše.
Aermec-ovih še največ vidim vgrajenih.

Hint: googlaj za frazo "fancoil", pa boš dobil še kup drugih.

P.S.: pa od kdaj je 55°C nizkotemperaturno ogrevanje? To je že hot as hell...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alfa Dog ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 475 76 77 78 )

Oddelek: Loža
3858556783 (7284) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34865052 (5249) edi123
»

Toplotna črpalka + konvektor

Oddelek: Loža
174054 (2725) nsa_ag3nt
»

Talno gretje na plin

Oddelek: Loža
286510 (5608) smacker
»

Centralno ogrevanje s toplotno crpalko

Oddelek: Loža
176175 (5754) xenon74

Več podobnih tem