» »

Katero športno uro?

Katero športno uro?

Temo vidijo: vsi
««
13 / 26
»»

Badwolff ::

Ecg in krvni tlak sta zaenkrat v Ameriki in Koreji, mislim da ju v Evropi še ni. Active 2 je zelo fajn ura, ima žena. Polni pa jo je res treba vsako noč.

benibeni ::

Bom se jaz zastavil eno vprasanje.

Zanima me katera sportna ura v rangu do 250€ je za Vas tukaj dobra. Veliko sem pregledal forumov in spleta in na koncu prisel do (osebnega) zakljucka da bi izbiral med Suunto 5 ali Garmin Instinct (brez solar). Na Versus spletni strani (https://versus.com/de/garmin-instinct-v... hvalijo predvsem Garmin ure. So najboljse, oh in sploh. Na drugi spletni strani pa berem, da Garmin pri barometru odstopa do 120 metrov, srcni utrip meri kakor se uri ljubi, da tam ko se polni spodaj, ko zasvica oseba je sraje z uro, itd. V glavnem veliko negativnih mnenj. Seveda na pricakujem za taki denar nekaj blazno dobrega. Samo kolikor toliko pa mora biti tocna ura glede utripa, kaksnega merjenja visine, itd., ker drugace je rajsi nimam. Ha ha.

Prosil bi malo za Vasa resna mnenja.

Hvala.

sunshine403 ::

Odvisno kaj rabis od ure. Polar Vantage M dobis za manj kot 250eur in ce ne rabis da imas GPS track/mapo na uri, je kar se mene tice definitivno best buy.

;-) ::

jaz bi še enkrat vzel huawei gt 2e, s povezljivostjo sem se sprijaznil da je samo google health... baterija pa je majka v enem mesecu polnim 2x max 3x.

jocoj ::

benibeni je izjavil:

Bom se jaz zastavil eno vprasanje.

Zanima me katera sportna ura v rangu do 250EUR je za Vas tukaj dobra. Veliko sem pregledal forumov in spleta in na koncu prisel do (osebnega) zakljucka da bi izbiral med Suunto 5 ali Garmin Instinct (brez solar). Na Versus spletni strani (https://versus.com/de/garmin-instinct-v... hvalijo predvsem Garmin ure. So najboljse, oh in sploh. Na drugi spletni strani pa berem, da Garmin pri barometru odstopa do 120 metrov, srcni utrip meri kakor se uri ljubi, da tam ko se polni spodaj, ko zasvica oseba je sraje z uro, itd. V glavnem veliko negativnih mnenj. Seveda na pricakujem za taki denar nekaj blazno dobrega. Samo kolikor toliko pa mora biti tocna ura glede utripa, kaksnega merjenja visine, itd., ker drugace je rajsi nimam. Ha ha.

Prosil bi malo za Vasa resna mnenja.

Hvala.
Če ti je zunanjost Insticta všeč je dober nakup za ta denar. Najboljši nakup v tem cenovnem razredu je Coros Pace 2, ki ima neverjetno razmerje cena/zmogljivost/kakovost. Polar Vantage M je tudi odlična ura, vendar nima vgrajenega barometra, če ti je to pomembno. Prav tako nima barometra Suunto 5.

Moraš se zavedati, da je kakršnakoli ura le pripomoček, noben model ne bo vedno natančno in brezhibno deloval, tudi najdražje ure. Točnost merjenja višinske razlike je odvisna od mnogo dejavnikov, prav tako natančnost merjenja utripa na zapestju itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jocoj ()

mikhaair ::

Coros 2, kje se ga da nabavil?

benibeni ::

A potem so vse ure bolj tocne pri merjenju srcnega utripa z prsnim pasom. Ker ga bom pri vadbi uporabljal.

Badwolff ::

Povsem dovolj točen so tudi na zapestju, za meritev pulza je pas overkill.

energetik ::

Badwolff je izjavil:

Povsem dovolj točen so tudi na zapestju, za meritev pulza je pas overkill.
Povsem odvisno od dejavnosti. Kjer precej trese, se lahko na zapestju izgubi. Proizkusil sem oboje - na zapestju je meni fajn, ker si vržeš na roko in je to to, prsni pas me moti, vsaj pri teku. Zanesljivost je dovolj dobra, le manj hiter odziv je, kar morda moti pri kakšnem HIIT teku.
Medtem ko na biciklu si vedno dam gor pas, tam me načeloma ne moti. Imam Decathlonov ANT+ pas, povezan na različne Android aplikacije, deluje brezhibno.

Aja, ne kupovat Decathlonove Kiprun550 GPS ure, to je polizdelek. Na žalost. Sicer ima vse funkcije, ki jih potrebujem, ampak če bi vse delovalo kot je mišljeno... Najprej ni delovala povezava s prsnim pasom, po posodobitvi pa je začela zmrzovati in se ni več hotela sinhronizirati. Na srečo sem dobil vrnjen denar. Tako da bi prosil za nasvet, kaj nabaviti.
Rabim nujno:
- GPS s trackingom pod 5 sekund
- HR na zapestju + povezava z ANT+ prsnim pasom
- po možnosti povezava s kolesarskimi ANT+ senzorji (hitrost, kadenca, moč)
- prikaz HR cone, tempo, hitrost, GPS višina
- dobra aplikacija za PC (sinhronizacija) in Android
- izvoz podatkov v .GPX (seveda vsega, gps, HR..)
- cena obvezno pod ~280EUR, še raje pod 200EUR, izgled ni važen
- navaden pašček, ki se da enostavno menjati in je poceni.

Forerunner 235 morda?

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Kolikor gledam, če želiš ANT+ podporo imaš bolj kot ne na voljo samo Garmin in Coros.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

energetik ::

Torej z mojim ANT+/BTE pasom lahko sparim kvečjemu Garmina, Polarja ne?

Gagarin ::

Vzami rabljen Garmin Fenix (recimo 3 HR), bo še vedno bolje v vsem (tudi v bateriji, razen če ne boš imel res neverjetne smole) kot teli plastični garmini 2.. IMO

kanarin ::

Jaz pa bi povprašal za en nasvet v nižjem cenovnem rangu - okoli 100 €. Zasledil sem to uro, ki sem mi zdi zanimiva -AMAZFIT GTR. Predvsem me zanima v čem se taka ura (razen GPS) bistveno razlikuje od raznih res poceni fitness tracker zapestnic in ur (ranga 20-40€). Pa ne zanimajo me toliko tehnične karakteristike, katere si lahko vsak prebere v opisih, ampak dejanski user experience oz dodano vrednost v praksi. Konkretno - sam imam eno tako poceni zadevo (Haylou Solar Smart Watch za 30 €), pa kot gledam razne opise in review-je - razen GPS (ki ga na uri v bistvu niti ne rabim) - na hitro ne vidim ne vem kakšne velike razlike oz dodane vrednosti v primerjavi z (občutno) dražjimi (pa vseeno še vedno dokaj nizkocenovnimi) urami.

MxxW5 ::

GTR ne poznam, imam pa Amazfit Stratos. Nekih bistvenih razlik IMO med Amazfit urami ni, saj vse (izjema je npr. Bip) uporabljajo podoben hardver, isti softver in isto android aplikacijo (prej amazfit app, sedaj Zepp). Stratos, Pace, GTR, GTS, Verge, T-Rex...

Prednosti:
- cena
- lepo izgledajo (vsaj meni)
- senzorji niso čisto zanič, GPS je celo precej v redu
- transreflective, always-on screen (ne velja za Verge, GTR in še kakšno, ki imajo AMOLED)
- standardno vpetje paščkov
- trajanje baterije je vsaj prvo leto zelo solidno

Slabosti (tule grem raje po številkah, ker je dosti teksta ;)):

1. Software je polizdelek. Šele v zadnjih nekaj mesecih vse nekako približno deluje. Polovico časa mojega lastništva Stratosa je bil gor software, ki nikoli ni delal, kot bi moral. update je zrihtal eno reč, drugo pa pokvaril. Vsak mesec je treba uro vrniti na tovarniške nastavitve, saj se drugače začnejo dogajati čudne reči. V podrobnosti ne bom šel, saj bi bil predolg.

2. Android app je polizdelek. Polovico časa lastništva ure sem imel težave s povezovanjem z uro, drugo polovico pa s povezovanjem appa s Stravo (itak podpira le Stravo, ostale lahko pozabiš). Grafično lepo izgleda, vendar je precej omejen. Watchfaceov je ene par, od tega polovico grdih. Bi rad post festum spremenil activity (npr iz hike v walk)? No go. Izvozil GPX? No go. Edina rešilna bilka je povezanost s Stravo, saj lahko potem app služi le kot vmesnik od ure do Strave. Povedano še bolj direktno: brez povezave s Stravo bi bil zame Stratos obtežilnik za papir, pa še to bolj slab.

3. Vmesnik ure. Je počasen in nelogičen. Po skoraj dveh letih uporabe še sedaj včasih ne vem, kje je kaj. Očitno je, da so ga delali ljudje, ki v življenju še niso sedli na kolo ali pa pretekli trideset metrov. Komaj za silo je vse skupaj, uporaba je mučna.

4. Heartrate senzor. Je slab. Šel sem že pri sedemintridesetih stopinjah s kolesom v klanec, pa sem imel 60 bpm. Ali pa sem bil na prijetnem sprehodu z ženo, pa sem imel 180 bpm. Okej, večino časa sicer dela v redu. Bicikla pa ne mara, tako kot večina senzorjev na urah.

5. ...oziroma je delal v redu. Kot sem že napisal v tem topicu, je odpadlo stekelce s spodnje strani ure, tj. tisto na HR senzorjem. Odpadlo samo od sebe, ura ni nikamor padla. Stekelce sem za silo prilimal, ampak ura sedaj ni več vodotesna, samo še vprašanje časa je, kdaj bo crknila zaradi vdora vode, kar me privede k...

...6. točki. Garancija. Verjamem, da bo kdo povedal drugače, ampak pri kitajskih urah z aliexpressa/Gearbesta/Honorbuya... pozabi garancijo. Ko crkne, crkne in leti v smeti.

7. Podpora je nikakva. Uradne strani bolj ali manj ni. Obstaja android app, internetne strani, kjer bi lahko urejal svoje dosežke (kot pri Stravi in vseh ostalih športih aplikacijah) ni. Huamijeve ure (torej Amazfit) se na Zahodu bolj slabo prodajajo, zato večina njihovih lastnikov ne govori angleško. Če imaš problem npr. z Garmin uro, najdeš na Googlu vsaj 100 takih, ki so imeli pred tabo podoben problem. Pri Amazfitu tega ni, vsaj v meni in tebi znanih jezikih ne. Pomoči s strani proizvajalca ni oziroma je simbolična. Če je kaj narobe, si sam.

Še kaj bi se našlo, ampak se mi ne da več.

Mimogrede, za Stratosa sem dal slabi dve leti nazaj 160 EUR na GB. Kot sem povedal, je v tem času odpadlo stekelce s HR senzorja, čas trajanja baterije se je prepolovil. Včeraj pa brskam po Aliexpressu in najdem Amazfit Pace (takorekoč enak hardver kot pri Stratosu, le druga oblika in manj športnih funkcij). Za 53 EUR, s poštnino vred, iz EU skladišča. Ko je prišla pred dvema letoma na trg, je bila, se mi zdi, 170 EUR. Ja, kupil sem jo. Impulse buy, za foro. Bomo videli. Smartwatch za ceno parih rund piva.

EDIT: Da ne bom pozabil nauka. Pri športin uri ne plačaš hardvera, ampak software in poprodajno podporo. Zato so Amazfit ure poceni. Ker tega ni oziroma je slabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MxxW5 ()

kanarin ::

@MxxW5 hvala za izčrpen post, samo nekaj mi ni ravno jasno. Navedel si cel kup slabosti Amazfit ur - na koncu pa si nabavil spet ... Amazfit uro. Samo zaradi cene (in ne glede na dosedanje izkušnje) ? Ker po napisanem bi sklepal da spadaš med zahtevnejše uporabnike - takim pa cena ponavadi ne igra ključne vloge.

Sam se popolni novinec kar se tiče smartwatch ur, zato sem za začetek nabavil nekaj čisto osnovnega da ugotovim ali mi taka zadeva dejansko tudi dolgoročno lahko služi oz koristi (prve dni je itak vsak nov gadget zanimiv). Ker da bi to res nujno rabil... bi ravno težko rekel. Bolj je nek firbec da sprobam kaj novega. Moja glavna športna aktivnost je kolesarjenje in tukaj sem dosedaj povsem dobro shajal s trojico: klasična športno uro z višinometrom, kolesarski števec in aplikacija na telefonu (My tracks, Strava). Zaenkrat me pri moji (zelo poceni) uri najbolj motita ti dve zadevi:

1. Slaba vidljivost na soncu (tudi pri največji svetlosti) - ne vem kako je s tem pri drugih smartwatchih, jaz pač primerjam s klasično športno uro (sploh ni primerjave)

2. Ko štartam neko športno aktivnost se ne morem več premikati po vmesniku ure - dokler traja ta aktivnost. Wtf ?!?

Sem pa realen in se povsem zavedam, da za tak cenovni rang ne moreš pričakovati kakšne presežke. Kljub vsemu se mi zdi za svojo ceno zdi kar dosti solidna. Pa lepo zgleda na roki kar tudi nekaj pomeni ;)

Ravno zato me zanima kakšno dodano vrednost bi mi prinesla ura , ki je 3x, 4x, ajde celo 5x dražja.

MxxW5 ::

Ja, Pace sem kupil za foro. Najverjetneje bom za naslednjo sezono nabavil kaj boljšega, Garmin, Polar... Igram se tudi z mislijo, da bi kupil Coros Pace 2, ki je ekstremno grda, ampak menda zmogljiva, pa bi jo imel za vadbe, Amazfit pa za vsak dan (štetje korakov, srčni utrip, itd.). Poleg tega sem za Stratos nabavil precej paščkov, ki pašejo na Pace (22 mm). Poleg tega pa, ja, Amazfit ure so, kakršne so. Njihova uporaba ni najbolj prijetna (predvsem zaradi počasnega in nelogičnega vmesnika - ne vem, morebiti je GTR kaj boljši), ampak služijo namenu. Tudi jaz sem namreč Stratos kupil kot nadomestek za športno zapestnico, konkretno Mi Band. Amazfit ure so vseeno daleč nad športnimi zapestnicami, saj je GPS vgrajen (ne rabiš telefona zraven, kar je pri teku dobrodošlo), na ekranu pa je dosti več informacij, ki so vidne na soncu. Pa še nekaj je, na kar sem že namignil v prejšnjem postu - povezljivost s Stravo, ki odpravi precej slabosti Amazfit ur. Software je, vsaj pri Stratosu (in predvidevam-upam na Pace-u) sedaj večino časa delujoč, tako da se da. Vseeno opozorim: če rabiš uro, ki ti nikoli ne bo pokvarila vaje (tj. bo vmes šlo kaj narobe in bodo podatki napačni ali pa jih ne bo), Amazfit ni zate.

Pri Stratosu (pa tudi pri Paceu, ki ima, kolikor vem, enak ekran) je vidljivost na soncu odlična, tako kot pri vseh urah s transreflektivnim ekranom. Slabost je slaba svetlost in sprane barve, pa tudi na splošno precej slab prikaz v notranjih prostorih. GTR ima AMOLED ekran, kar pomeni, da je, ko je prižgan, odličen. Problem sta verjetno višja poraba baterije, če je vključen always-on ekran (AFAIK, večina amoled ur niti nima te funkcije) in slabša vidljivost na soncu (koliko slabša, ne vem - preveri kakšen YT review). Jaz imam pri športni uri vseeno raje transreflective ekran, ki je boljši na soncu, poleg tega pa nikoli ne bi kupil ure, ki nima always-on ekrana. Ni mi fora nositi ugasnjenega monitorja na zapestju.

Tudi pri Stratosu se ne moreš premikati po vmesniku, ko traja aktivnost. Lahko jo pavziraš, pa tudi več podatkov je na voljo med aktivnostjo.

Glede dražjih ur bo kdo drug odgovoril.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MxxW5 ()

rawlit ::

Jaz sem imel z GTR dosti slabo izkušnjo, GPS se v večini poskusov ni povezal. Tudi na tujih forumuh je o tem veliko napisano.

nekikr ::

Če bo kdo zasledil kakšno dobro akcijo, Black Friday popust (ki bi bil že zdaj :) za Garmin Fenix 6x Sapphire naj prosim deli.... hvala :)

Jerry000 ::

Badwolff je izjavil:

Povsem dovolj točen so tudi na zapestju, za meritev pulza je pas overkill.

To pa ni res da je overkill. Če želiš natančen pulz in da bo delovalo je za to pas. Ne vem zakaj overkil. Fora je da ura ni ravno natančna ker ko švicaš ali pa imaš dlake na roki lahko konkretno odstopa. Frend testiral z garmin uro, apple watch in pas. Daleč najboljši je pas. Seveda če ti je vseeno za pulz da je približno imaš potem samo uro. Jaz velikokrat tečem brez traku, včasih ga dam gor ko grem resno tečt

mat11 ::

nekikr je izjavil:

Če bo kdo zasledil kakšno dobro akcijo, Black Friday popust (ki bi bil že zdaj :) za Garmin Fenix 6x Sapphire naj prosim deli.... hvala :)


https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...

Tukaj me je avgusta prišel 580e z njihovim popustom, ko se včlaniš v njihov klub. V tujini vse dražje oziroma enako z poštnino. Pa še v SLO imaš 2 leti garancije, kar je za tako drago uro kar pomembno.
mat

MxxW5 ::

Evo, dobil Amazfit Pace. Kot sem predvideval, je software na uri (in predvidevam hardware) enak kot pri Stratosu, z nelogičnim in počasnim vmesnikom vred, ter dotikabilnim ekranom, ki registrira dotike malo na random (to sem včeraj pozabil omeniti). Slednje bo, predvidevam, na Paceu večji problem kot na Stratosu, saj ima slednji trdi velike gumbe, Pace pa enega, majhnega in skritega. Pace sicer vsaj meni izgleda odlično, celo bolje kot Stratos, elegantno in bistveno dražje od dejanske cene. Poleg tega je tanjši. Nima sicer VO2Max, ampak nekako sumim, da je bil ta na Stratosu bolj fantazijske narave. Meni je recimo kazal 50 (ne vem, česa), kar verjetno ne drži.

Je pa res škoda, da ne dobiš tako dobro zgledajoče ure pri Garminu ali Polarju za normalno ceno. Npr. Forerunner 245 za xxx EUR bi lahko izgledal vsaj približno tako dobro kot Pace za 50 EUR. Pa ne.

buttcrack ::

Sedaj imam že slabe pol leta stratos 3 in težko kar koli slabega povem...

enkrat do sedaj se mi je zgodilo da ni ujela gps pa če si pustil pol ure. hard reset in od takrat dalje spet BP.

baterija še vedno dobro drži, kupil sem jo pa predvsem zato da imam pri teku prazne žepe in kljub temu poslušam muziko.

za 150€ je meni odličen nakup.

sem pa ženi nabavil pace, ki je pač malce bolj osiromašena izvedba in je tudi zadovoljivo, pač za cca 50€ je to to.

J.McLane ::

Kaj pa zgleda tako dobrega na Amazfit Pace? Pri okoli 200 € imaš veliko ur, ki vsaj meni zgledajo bolje. Za 50 € pa jasno zgleda odlično.

Ure, ki se jo nebi sramoval nositi 24/7 so pa za mene naslednje:
- Polar Ignite
- Samsung Galaxy Watch Active 2
- Garmin Venu SQ
- Fitbit Versa 2/3
- Garmin Vivoactive 4/4S

Vse so v budgetu okrog 200€.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Fizikalko ::

Kaj priporočate za sledeče requiremente:
- Večinoma bi uporabljal za tek
- Merjenje utripa na roki mora biti dobra
- Dober GPS
- Ne rabim ful advanced features
- Ne sme biti prevelika (majhno zapestje)
- Rang 200 EUR+-50

Trenutno se zdi Forerunner 45S skoraj edina smotrna opcija. Mnenja?

THanks

MxxW5 ::

No, o okusih se ne razpravlja :) Meni sicer, če denar ni ovira, najbolje izgledajo Suunto ure. Tudi Fenix ni švoh. Se mi pa ne dopadejo Forerunnerji in Coros Pace 2. Tudi Vivoactive 3 in 4S se mi zdita premajhni, vsaj za moškega.

Ampak, IMO, če človek upošteva le ceno in videz, Amazfit nudi največ videza za denar.

J.McLane ::

Pri meritvi srčnega utripa na zapestju je dobro če je ura čim lažja, zato morda bolje svojo funkcijo opravlja ena cheap plastična Garmin ura kot pa Fenix (btw. oba imata identični senzor). To da imaš na roki eno glomazno napravo meni pač ne zgleda, mora biti sleek. Sodobne ure gredo iz okrogle na kvadratno, čisto funkcionalna zadeva, ki bo s časoma postala klasika. Imeti okroglo uro in na njej prikazovati podatke s številkami se meni zdi en velik design fail. Okrogle ure so bile zaradi cagarjev na analognih urah, ne vem zakaj bi to obliko mogli trpeti v digitalni dobi.

Očitno vsi čakajo Apple da naredi kvadratno uro, potem pa to vsi zagrabijo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: J.McLane ()

energetik ::

MxxW5 je izjavil:


Slabosti (tule grem raje po številkah, ker je dosti teksta
To si zdaj opisal skoraj isto kot sem imel jaz z mojo Kiprun 550 iz Decathlona! Bila bi odlična, če bi delala tisto, kar tudi je delala občasno. Ampak kot si rekel, z novim firmwarom so popravili 1 stvar in pokvarili 2 drugi. Za izvozit ušiv .gpx si moral biti precej iznajdljiv. Itd.
Ko je na koncu zmrznila ob skoraj vsakem štartu aktivnosti in se je praktično ni dalo več sinhronizirati z aplikacijo, mi je bilo vsega dovolj. Na srečo v Decathlonu ne komplicirajo z vračili in sem po 4 mesecih dobil nazaj komplet kupnino.
Enostavni jih ne razumem, da niso zadeve stestirali, da bi normalno delovala, kajti zadeva je bila sicer dobro zastavljena.

Zgodovina sprememb…

sunshine403 ::

Fizikalko je izjavil:

Kaj priporočate za sledeče requiremente:
- Večinoma bi uporabljal za tek
- Merjenje utripa na roki mora biti dobra

Ce kupujes uro za sport in rabis HRM potem vzames nekaj, kar podpira trak. Optical HRM je za sport neuporaben, ker ce so ti rezultati, katere je sposoben sproducirat optical HRM dovolj, potem realno pulzmetra ne rabis.

J.McLane ::

Daj ne bluzi, poglej si malo teste na https://www.dcrainmaker.com/ gre zelo v detajle in je tudi jasno opiše kje optični HRM zaostaja, da bi bil kar za v smeti je en pa en velik BS.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: J.McLane ()

dmi ::

Da dodam še svoj vtis Stratos 3.

S uro sem kot prvo zadovoljen ker jo nisem kupoval s čustvi ampak racionalno. Že pred nakupom sem vedel da se spuščam v nakup ure, ki nima zahodnjaške logike in ki stane 200€ kar je ravno v sredini cenovnega razreda, torej ni igračka in ni profesionalen izdelek. In kot takega sem ga tudi vzel in tudi uporabljam.

Prednosti
Meni je všeč da za ta cenovni razred ponuja .gpx zemljevide ter da so senzorji izredno primerljivi in potrejeni preko številnik testih s dražjimi izdelki. Dodatni bonus so algoritmi (firstbeat) ki jih uporabljajo ure ki so tudi 2 do 4x dražje. Baterija je zakon in ekran je izredno dobro viden v vsaki svetlobi.

Slabosti
Včasih senzor za srčni utrip malo zamrzne, ampak to so izjeme ki trajajo zelo kratko. UI je res podpovrečen, predvsem pa je problem slab app.

Jaz jo uporabljam za tek, kolesarstvo in visokogorje in menim da je za rekreativca več kot dovolj dober izdelek.

sunshine403 ::

@JMclane recimo da imam izkusenj s tem kako pomemben je pri treningu natancen pulz, vec kot 99% prisotnih. In ko vidis rezultate testov (tudi lastnih) kaksna je razlika v stevilkah pri opticnem senzorju in pri traku, potem ti je lahko jasno, da je opticni senzor za trening neuporaben. Ne bos verjel ampak pulz recimo 140 ni isto kot 150 in ce ti en senzor vrze plus minus 5 pulzov natancno... no ja. Da ne govorim o tem, da tisto sekundo ko zunaj postane malo hladno, ure vecinoma nimas vec na roki, ampak cez obleko, kar pomeni da od opticnega senzorja ni vec podatkov.

Djole ::

Jaz lahko pristavim izkušnje z garmin vivoactive music, dobil za 180EUR iz uk amazona.

Okej ura, glede natancnosti srcnega utripa je pa tako, po raznih testih(tujih in ZPS) naj bi bila natancna, v praksi je pa tako kot so ze pred menoj omenili za druge ure... pri nekih visjih intenzivnostih ne gre prevec zanasati na natancnost, vcasih ja, vcasih slabo...sploh kaksna hitrejsa hoja v hrib al tek v hrib kjer je utrip nasopan, ura pa kaze 70, 80(naslednjic pa konkretno cez 100 oz z dosti zamika) celo pri sprehodu zna biti visji. Za tek je ok, kolesarjenje tudi, dosti natancno. Ze merjenje spanja se mi vcasih zdi da je do minute natancno, naslednjic pa potem ne zazna, da sem bil buden dolgo casa(nba tekme:) )
Kot sem lahko razbral iz forumov in raznih clankov se da merjenje utripa pri visoko intenzivnih treningih malo izboljsati, ce pred vadbo izklopis vklopis zaznavo utripa, postavis visje na zapestje, das dol z roke in nazaj itd, pa se to ne ucinkuje vedno. Najbolj natancno je z uporabo pasu. Za ostale zadeve kot so tek, kolesarjenje, zmerna hoja v hrib je super.
Gps super deluje, zazna v parih sekundah, cca 20 max.
Visonomer tudi okej, ne vem ce je najbolj natancnen, primer Visevnik mi pokazal 2038m, naj bi pa bil 2050m ce se ne motim :)

Je pa to po cca pol leta uporabe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Djole ()

sunshine403 ::

Pa se dve slikici, da se ne bo kdo prevec vzigal, da bluzim. Tole je iz malo bolj znanstvene raziskave glede primerjave natancnosti:

CCCs depicting agreement of device-measured HR with ECG:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.... on image to zoom&p=PMC3&id=6732081_cdt-09-04-379-f2.jpg
Bland-Altman plots and 95% limits of agreement with electrocardiographically measured HR:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.... on image to zoom&p=PMC3&id=6732081_cdt-09-04-379-f3.jpg

A: Polar H7 trak
B: Apple Watch III
C: Fitbit Iconic
D: Garmin Vivosmart HR
E: Tom Tom Spark

nekikr ::

mat11 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Če bo kdo zasledil kakšno dobro akcijo, Black Friday popust (ki bi bil že zdaj :) za Garmin Fenix 6x Sapphire naj prosim deli.... hvala :)


https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...

Tukaj me je avgusta prišel 580e z njihovim popustom, ko se včlaniš v njihov klub. V tujini vse dražje oziroma enako z poštnino. Pa še v SLO imaš 2 leti garancije, kar je za tako drago uro kar pomembno.

Hvala, ampak ta je navadna, jaz bi imel pa sapphire verzijo. 3 HR sapphire, ki sem jo imel do zdaj, je bila potolčena okrog in okrog, zaslon je bil pa brez najmanjše praskice.

J.McLane ::

sunshine403 je izjavil:

Pa se dve slikici, da se ne bo kdo prevec vzigal, da bluzim. Tole je iz malo bolj znanstvene raziskave glede primerjave natancnosti:

CCCs depicting agreement of device-measured HR with ECG:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.... on image to zoom&p=PMC3&id=6732081_cdt-09-04-379-f2.jpg
Bland-Altman plots and 95% limits of agreement with electrocardiographically measured HR:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.... on image to zoom&p=PMC3&id=6732081_cdt-09-04-379-f3.jpg

A: Polar H7 trak
B: Apple Watch III
C: Fitbit Iconic
D: Garmin Vivosmart HR
E: Tom Tom Spark


Tvoji linki ne delujejo, sicer pa ni vse isto, tele ure, ki si jih napisal so že precej stare, Apple je s serijo 5 postavil visok standard kar se tiče optičnega HRM, tule je ena analiza:
https://analyze.dcrainmaker.com/#/publi...

So omejitve, jasno kot praviš kje in kako imaš uro na zapestju, pa vreme... Ampak all in all je to vse prej kot pa za vsmeti.

Edit, še analiza intervalnega treninga:
https://analyze.dcrainmaker.com/#/publi...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: J.McLane ()

Jerry000 ::

J.McLane je izjavil:

Pri meritvi srčnega utripa na zapestju je dobro če je ura čim lažja, zato morda bolje svojo funkcijo opravlja ena cheap plastična Garmin ura kot pa Fenix (btw. oba imata identični senzor). To da imaš na roki eno glomazno napravo meni pač ne zgleda, mora biti sleek. Sodobne ure gredo iz okrogle na kvadratno, čisto funkcionalna zadeva, ki bo s časoma postala klasika. Imeti okroglo uro in na njej prikazovati podatke s številkami se meni zdi en velik design fail. Okrogle ure so bile zaradi cagarjev na analognih urah, ne vem zakaj bi to obliko mogli trpeti v digitalni dobi.

Očitno vsi čakajo Apple da naredi kvadratno uro, potem pa to vsi zagrabijo.

Tudi pri lahki uri imaš švic in dlake, kar konkretno vpliva na natančnost

sunshine403 ::

Mogoce bo sedaj link delal... kot kaze forum pobrise pol linka:

CCCs depicting agreement of device-measured HR with ECG:
https://is.gd/mgnEef

Bland-Altman plots and 95% limits of agreement with electrocardiographically measured HR:
https://is.gd/vqzADA

Malce bolj znanstvena raziskava, kot to dela Rainmaker ;)

jernejl ::

Jaz pri Garminu nisem nič kaj zadovoljen z merjenjem utripa na zapestju... nekajkrat sem poskusil in obupal, tako da tega praktično ne uporabljam več.

Pri konstantnem pulzu je stvar sicer večinoma OK, vendar ne zmeraj (enkrat mi je celo uro kazalo utrip kakšnih 40-60 nižji, kot je bil v resnici), in če se moraš vsakič spraševati, ali je prikaz OK ali ni, vse skupaj nima smisla... potem ni nič slabše, če delaš po občutku ali pa vsake toliko časa prešteješ število udarcev v nekaj sekundah in pulz izračunaš.

Če delaš pa kakšne intervale, spreminjaš tempo ali kaj podobnega, potem je pa reč itak zanič.

Alamar ::

To smo že večkrat premleli v tej temi. Kakovost merjenja optičnega merilca je odvisna od vrste dejavnikov - temperatura okolice, poraščenost zapestja, ten kože, kako zategnjen je pašček, kje točno na roki je ura pripeta itd.

In seveda tudi od tipa dejavnosti. Namreč pri naglih spremembah utripa lahko v najboljšem primeru pride do zamika pravilnega prikaza utripa, lahko pa uro popolnoma zmede.
Za nekega "nedeljskega" rekreativca, ki samo teče po občutku in rad vidi prikaz utripa na uri, je zadeva več kot dovolj. Za nekega resnega športnika ali tudi rekreativca, ki trenira na podlagi različnih con utripa, je zadeva žal preveč nezanesljiva. Treba je nabaviti kakovosten prsni merilnik utripa.

J.McLane je izjavil:

Sodobne ure gredo iz okrogle na kvadratno, čisto funkcionalna zadeva, ki bo s časoma postala klasika. Imeti okroglo uro in na njej prikazovati podatke s številkami se meni zdi en velik design fail. Okrogle ure so bile zaradi cagarjev na analognih urah, ne vem zakaj bi to obliko mogli trpeti v digitalni dobi.

Očitno vsi čakajo Apple da naredi kvadratno uro, potem pa to vsi zagrabijo.
Športne ure so bile kvadratne preden je Apple sploh pomislil na izdelavo ur. Velika večina športnih ur do leta 2015 je bila kvadratne oblike. Vsekakor se strinjam, da je za prikaz podatkov med treningom bolj primerna od okroglih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alamar ()

mancini ::

Hahaha
Leta 2005 sem kupil Suunta, pa ni bilo takrat v ponudbi niti ene resne kvadratne sportne ure. Pa sem gledal se Garmine in Polare.

Tako da tvoj odgovor nikakor ne drzi

Alamar ::

Slabo si ti to gledal. Ja Suunto je izjema in njihovih ur nisem nosil. Od približno leta 2000 sem imel vsaj osem različnih športnih ur in Polar Vantage V je prva okrogla. Iz glave: polar v800, polar m430, polar rc3, garmin 205, garmin 305, garmin f310xt, garmin f910xt, in še nek tomtom model.

sunshine403 ::

Suunto res nikoli ni imel kvadratnih/pravokotnih ur, Polar pa ze od vsega zacetka. Moj prvi Polar je bil PE3000, ki je bil, ne bos verjel kvadraten in to leta 1988. Drugi Polar, ki me je spremljal do konca tekmovalne kariere je bil Sport Tester... ne bos verjel, tudi kvadraten. Tudi Polar s725x je bil bolj kot ne kvadraten, ceprav je mogoce potegnil malo na okroglo. Polar v800 je bil tudi kvadraten. Tako da ni, da bi Apple kaj pretirano izumljal kvadratne ure, ceprav so verjetno to, tako kot vse kar so pobrali od drugod, sami izumili in so prvi na svetu, ki so naredili kvadratno uro ;)
Garmina sicer ne spremljam, ampak po spominu je tudi Garmin imel kar nekaj kvadratnih HRMjev.

sirotka ::

Morda kdo stestiral GT2 pro? Na slikah izgleda lepo, narejena iz titana+safirno steklo. So te ure dovolj natancne?

J.McLane ::

Kolikor vem GT2 nima možnosti sinhronizacije s Stravo, lahko da se motim.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Integral ::

Ima kdo mogoče Suunto 5? Ta ura mi je interesantna predvsem zaradi možnosti osnovne navigacije in povezave kolesarskih senzorjev nanjo. Edina stvar ki me "grize" je zaslonček. Je le-ta res tako slab oz slabo berljiv? Na soncu verjamem da se vidi popolnoma OK, bolj me zanima kako je v slabših svetlobnih pogojih.

SmeskoSnezak ::

nekikr je izjavil:

mat11 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Če bo kdo zasledil kakšno dobro akcijo, Black Friday popust (ki bi bil že zdaj :) za Garmin Fenix 6x Sapphire naj prosim deli.... hvala :)


https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...

Tukaj me je avgusta prišel 580e z njihovim popustom, ko se včlaniš v njihov klub. V tujini vse dražje oziroma enako z poštnino. Pa še v SLO imaš 2 leti garancije, kar je za tako drago uro kar pomembno.

Hvala, ampak ta je navadna, jaz bi imel pa sapphire verzijo. 3 HR sapphire, ki sem jo imel do zdaj, je bila potolčena okrog in okrog, zaslon je bil pa brez najmanjše praskice.

(facepalm) Clovek ti omenja trgovino , s pupustom vclanitve. Ura sapphire pa je tudi v trgovini.
@ Pusti soncu v srce... @

nekikr ::

Ja, ampak rekel sem, če bo kdo videl kakšno dobro akcijo, ne pa kje jo lahko dobim za polno ceno (minus 2% za kartico zvestobe). Kje jih prodajajo v Sloveniji po polni ceni lahko sam pogledam...

Kvinta ::

Jaz še te ure nisem videl izpod 650€ ne glede na akcije.
A.C.A.B

sirotka ::

J.McLane je izjavil:

Kolikor vem GT2 nima možnosti sinhronizacije s Stravo, lahko da se motim.


Uf pa res, hvala! Sem prebral, da ima tudi precej okrnjeno izkušnjo v kolikor se jo povezuje z Ios, tako da verjetno žal odpade. Sem jo šel pogledat v BB in je kvalitetna ura, ravno prav velika.

Kakšne so najboljše opcije, iščem nekaj, da jo lahko nosim za v službo in v fitnes ali za kak drug šport, se pravi, da je še vedno (dokaj) elegantna ura. Galaxy watch 3 je za kaj?
hvala!

nekikr ::

Kvinta je izjavil:

Jaz še te ure nisem videl izpod 650€ ne glede na akcije.

Jp. Ampak počasi bi bil že čas za Fenix 7, pa bi lahko kaj spustili.
««
13 / 26
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smart watch, kaj kupiti? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Kaj kupiti
1071159080 (888) buttcrack
»

Pametna ura

Oddelek: Kaj kupiti
112102 (318) enemon
»

Apple predstavil svojo prvo fitnes uro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
628235 (3143) Mr.B
»

Katera pametna športna ura ?

Oddelek: Kaj kupiti
2310345 (7836) Sharp999
»

Fenix 5X

Oddelek: Šport
193039 (1798) keba

Več podobnih tem