» »

EU pripravlja macolo za spletne kršitelje avtorskih vsebin

EU pripravlja macolo za spletne kršitelje avtorskih vsebin

EP med enim svojih zasedanj

Slo-Tech - Potem, ko je večina podjetij preživela pestro GDPR pomlad, se zdaj v EU obeta še ena korenita reforma. Na muhi je namreč avtorsko pravo. Z novo direktivo, ki bo nadomestila tisto iz leta 2001, naj bi zaščitili vse ustvarjalce, ne le velike založniške hiše, tudi posameznike. Obenem pa je direktiva še en korak k vzpostavitvi enotnega digitalnega trga. Ampak, vedno od nekje pride ta "ampak".

Namreč, novost, če bo direktiva seveda sprejeta, bo namesto nadgradnje starih pravil, ostro zarezala v nekatere pravice, ki smo jih uporabniki vajeni že od samih začetkov spleta. Najbolj sporna sta 11. in 13. člen. Pa si ju poglejmo:

11. člen vzpostavlja novo pravico založnikov, da začno zaračunavati objavo tudi samo odlomkov svojih novic oziroma t. i. news snippets. Podobni zakonodaji sta v preteklosti že sprejeli Španija in Nemčija, na tihem so ju ljudsko poimenovali kar Googlov davek. Podjetje je namreč svoj Google News zasnovalo prav na objavah odlomkov tujih novic, s povezavami na originalne vire. Posledica domiselne zakonodaje je bila ta, da je Google storitev v Španiji popolnoma ugasnil, davek pa je pritisnil na male novičarske agregatorje, od katerih so nekateri tudi zaprli svoje spletne dveri. V Nemčiji se je končalo tako, da so davek plačevali vsi, razen Googla. Zakonodaji pa sta obenem skorajda pokončali tradicionalno "linkanje" do vira, ki ga kot docela pošteno prakso poznamo od samih začetkov svetovnega spleta. No, EU bi zdaj to napako iz neznanega razloga rada še enkrat podoživela v vseh državah skupnosti, le da se je zadeva pogovorno iz Google tax preimenovala v Link tax.

13. člen bi na drugi strani spletnim platformam naložil namestitev posebnih filtrov, ki bi precejali vso naloženo vsebino in izločali avtorsko zaščitene zadeve. Res je, sliši se napredno in spoštljivo do ustvarjalcev, a v praksi bi bržkone povzročilo precej kaosa. Najprej, filtrov bi moralo biti več: za tekst, video, zvok, slike ... Dalje, spletni ponudniki bi morali tako filtriranje dodobra umeriti, da ne bi prizadeli svojih vsebin, a bi vendarle srečno prestali morebitno sodno presojo. Vse to bi verjetno vodilo v precejšnjo negotovost, znova pa bi dalo močno prednost velikim ponudnikom, ki bi si lahko privoščili boljša orodja ( DropBox, YouTube, Google Drive in podobni jih denimo že imajo), pa tudi kako tožbo bi za razliko od kakega samostojnega podjetnika zlahka preživeli. In, nenazadnje, filtri bi temeljili na hladnokrvnih algoritmih za prepoznavanje vsebin, ki pa bi znali marsikdaj udariti mimo in s tem kršiti kake, še bolj osnovne pravice, denimo tisto do svobodnega izražanja. Zadeva je zato naletela na precej nasprotovanja, tudi v akademskih krogih.

Minuli mesec je Svet EU dokončal predlog direktive in tekst, ki bo ponudnikom nalagal odgovornost za vsako naloženo vsebino, razen, če so poskrbeli za ustrezno in učinkovito zaščito avtorskih pravic, gre čez približno dva tedna pred odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve. Če bo tam sprejet, ga bo zaustaviti vedno težje, saj bo svojo pot nadaljeval do končnega glasovanja v EP, predvidoma prihodnjo pomlad. Taka blokada je javnosti sicer pred leti že uspela s sporazumom ACTA, a vnovič zbrati dovolj podpore za dokaj kompleksno tematiko, ki prav vseh res ne zanima, utegne biti morda kar nemogoč podvig.

77 komentarjev

«
1
2

poweroff ::

EU zna vedno poskrbeti za zatretje lastnih inovativnih podjetij v korist ameriških korporacij. 8-)
sudo poweroff

dexterboy ::

Ko bereš takšne novice, se šele zaveš, koliko slabo lahko človeku rata...
Smo repriza rimskega imperija?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

tryhard ::

Če bo tako kot sedaj počne Youtube, ne bo dosti slabše. Načeloma več ne boš mogel živeti na račun drugih. A za kritiziranje in debato o avtorskem delu ta bodoči zakon vseeno nima kaj dosti moči

Glugy ::

Super spet postavljajo pravila tako da tisti ki so veliki bodo še naprej ostali veliki ; tisti ki so majhni pa ne bodo mogl zravn ker bo toliko in toliko enega vložka že sam za vse filtre da bo mnoge odvrnil. Tole ni dobra direktiva ; ne za gospodarstvo ; ne za konkurenčnost in konec koncev ne za običajnega državljana Unije.

Jupito ::

In čez pol leta spet o prepovedi enkripcije, ker se nihče ne bi spomnil, da lahko piraterijo zazipaš v 7z in dodaš .txt z imenom "password is..."

Great job, guys! Keep it up!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

vostok_1 ::

EU, v takem obsegu needs to go.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

dreta ::

poweroff je izjavil:

EU zna vedno poskrbeti za zatretje lastnih inovativnih podjetij v korist ameriških korporacij. 8-)


Seveda, vsi ti Kekci delajo v korist korporacij in ne malega cloveka. Po drugi strani bo pa BASF pripeljal Monsanto pod drugim imenom in vsa sranja, ki pritecejo z njim.

zmaugy ::

Se pravi tale članek bi bil nezakonit, ker vsebuje linke na tematiko? Ali bi bil nezakonit, če bi vseboval link na to tematiko na npr. strani CNN?

EU se mora reformirati iz birokratskega gnezda za določevanje dolžine in ukrivljenosti banan v normalno parlamentarno demokracijo, kjer jih birokrati dobijo po pi.ki, če predlagajo skrajno butaste zakone.

xmetallic ::

EU je sranje. Samo liberalni breg še navija za to ustanovo, ki bo na dolgi rok uničila vse kar je nekoč bilo svobodnega.

Zgodovina sprememb…

rekt ::

EU je zakon. Ima svoje napake, ampak pod črto zaradi nje vsi živimo bolje. Govorit, da je kar a priori sranje, je - malce neinformirano.

Furbo ::

Ti birotati se vedno znova mešajo v zadeve, o katerih nimajo pojma. Skratka v vse.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Oberyn ::

Glejte svetlo stran. Trg za programsko opremo za filtriranje bo eksplodiral. Vsi bodo morali imeti namontiranih ene ducat filtrov, tudi naš priljubljeni forum. Tržna niša. Naša je. Izkoristimo jo.

Utk ::

Pravilno. To ste želeli in to imate. Internet bi moral ostat nereguliran na vseh nivojih. Pa so eni začeli z regulacijo sovražnega govora, drugi z avtorskimi pravicami, tretji s prodajo drog, pa z razvrščanjem prometa...nazadnje bo internet postal nek portal na nivoju rtvslo.si, ali pa slo-techa, kjer si vsak moderator jemlje pravico v svoje roke, kot si jo danes recimo google, si jo bo v nekaj letih še telekom...ki bo moral skrbet, da prek njihovega omrežja ne poteka karkoli "sumljivega".
Prav vam je, to ste v večini hoteli.

pegasus ::

Predlagam salamonsko rešitev: novica o dogodku ni avtorsko delo, dogodek je. Novica je le link nanj ;)

To ali pa freenet. Tehnične rešitve za birokratske domislice že imamo, tako da brez panike.

Markoff ::

Nekoč sem menil, da bi EU morala biti gospodarska in pravna unija in popolnoma nič več kot to, sicer bo slejkoprej postala nova Avstroogrska, Yuga ali britanski imperij (z vsemi posledicami razpada). Zaradi podobnih novic se moje mnenje spreminja. EU bi morala biti le očitno le gospodarska unija, pravna pa le v takšnih primerih, ko bi VSE članice ratificirale posamezno Uredbo ali drugi evropski pravni akt. Verjamem, da bodo tile od realnega življenja odtujeni evrokrati nekoč še enkrat spremenili moje mnenje in to ne na boljše.

Nekoč bomo razne Farage in Trumpe imeli za vizionarje - kakorkoli se že to danes bizarno sliši. Počasi bo potrebno pokopati radikalne utopistične Star Trek ideje in se vrniti k realpolitiki.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

zmaugy ::

rekt je izjavil:

EU je zakon. Ima svoje napake, ampak pod črto zaradi nje vsi živimo bolje. Govorit, da je kar a priori sranje, je - malce neinformirano.


Se strinjam. Je pa treba popraviti, kar je slabo.

AndrejO ::

Markoff je izjavil:

EU bi morala biti le očitno le gospodarska unija, pravna pa le v takšnih primerih, ko bi VSE članice ratificirale posamezno Uredbo ali drugi evropski pravni akt.

Svet EU je organ v katerem sedijo politični predstavniki vlad članic - ti predstavniki so lahko predsedniki vlad ali pa ministri, odvisno od delovnega področja. Vsaka vlada ima en glas.

Začneš lahko pred lastnim pragom in vprašaš na vladi kdo je pri pripravi tega predpisa zastopal interese Slovenije in kakšno je stališče Slovenije.

Da ne bo potem znova EU kriva nečesa, pri čemer je *tvoja* vlada držala svečo.

Markoff je izjavil:

Nekoč bomo razne Farage in Trumpe imeli za vizionarje - kakorkoli se že to danes bizarno sliši. Počasi bo potrebno pokopati radikalne utopistične Star Trek ideje in se vrniti k realpolitiki.

Realpolitik je, da lahko sediš pri mizi in imaš vsaj en glas, tudi, če je ta občasno preglasovan, lahko pa ne sediš pri mizi in se prilagodiš tistemu, kar bo rekla država od katere je odvisno 20% izvoza oziroma 15% BDP Slovenije, brez možnosti "glasovanja".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Markoff ::

Oberyn je izjavil:

Glejte svetlo stran. Trg za programsko opremo za filtriranje bo eksplodiral. Vsi bodo morali imeti namontiranih ene ducat filtrov, tudi naš priljubljeni forum. Tržna niša. Naša je. Izkoristimo jo.

Takšno programsko opremo ne izdelujejo (vsekakor pa ne uspešno prodajajo) startupi, ki so domet obsega SLO gospodarstva. Filtri so po drugi strani huda ovira za vstop na trg.

Za veliko večino tole ni priložnost.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Mr.B ::

pegasus je izjavil:

Predlagam salamonsko rešitev: novica o dogodku ni avtorsko delo, dogodek je. Novica je le link nanj ;)

To ali pa freenet. Tehnične rešitve za birokratske domislice že imamo, tako da brez panike.

Torej go na 24kur. com uporabijo google trnaslate za članek ki so ga skopirali iz bbc.com. Je 24kur kršil avtorsko delo ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

vostok_1 ::

Kdaj so že volitve v eu?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

leiito ::

Pa sej to je prav, mi smo izgubili občutek, kraja je kraja, v razvitih državah te čudno pogledajo, če rečeš, da kradeš vsebine, kar vidiš poskušajo neopazno preveriti, če imajo denarnico še vedno na mestu. Visoke kazni za posamezne pirate in drakonske za platformerje bojo hitro spremenile navade. Niti ni več potrebe krasti danes, Netflix je poceni, Amazon Prime Video še bolj, HDR Dolby Vision vsebin z iTunes pa itak ni na netu.

poweroff ::

vostok_1 je izjavil:

Kdaj so že volitve v eu?

V EU ni volitev.

EU Komisija NI voljena. Zgolj parlament je, ki pa nima kaj dosti moči odločanja v takih primerih.

It is called democracy, yes!
sudo poweroff

Truga ::

elections cannot be allowed to change economic policy

- Schäuble

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

Jupito ::

leiito je izjavil:

v razvitih državah te čudno pogledajo, če rečeš, da kradeš vsebine, kar vidiš poskušajo neopazno preveriti, če imajo denarnico še vedno na mestu.


Ne piratizirat TV novel, fantje; te neumnosti so tako enodimenzionalne, da človeku povsem ubijejo sposobnost nakladanja.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Shegevara ::

Lahko pove en kaj se zgodi ce jst potem dostopam do kaksne xy japonske strani, ki teh filtrov nima?

Bodo strani kar blokirali, ce teh filtrov ne bo?

Truga ::

Na japonskem te kar strafajo ce gledas zascitene vsebine iz youtube te dni.. :D

Utk ::

leiito je izjavil:

Pa sej to je prav, mi smo izgubili občutek, kraja je kraja, v razvitih državah te čudno pogledajo, če rečeš, da kradeš vsebine, kar vidiš poskušajo neopazno preveriti, če imajo denarnico še vedno na mestu. Visoke kazni za posamezne pirate in drakonske za platformerje bojo hitro spremenile navade. Niti ni več potrebe krasti danes, Netflix je poceni, Amazon Prime Video še bolj, HDR Dolby Vision vsebin z iTunes pa itak ni na netu.

To je vse res, ampak kraje se ne preprečuje tako, da se zapira ceste do bank, ampak tako, da se kaznuje tiste, ki kradejo, druge se pa pusti pri miru, in se jih niti ne ustavlja niti preverja.

tikitoki ::

Men se zdi, da firm, ki se prezivljajo s krajo tujega dela, ne potrebujemo.

Piratstvo pa je in se naprej bo.

leiito ::

Utk je izjavil:

leiito je izjavil:

Pa sej to je prav, mi smo izgubili občutek, kraja je kraja, v razvitih državah te čudno pogledajo, če rečeš, da kradeš vsebine, kar vidiš poskušajo neopazno preveriti, če imajo denarnico še vedno na mestu. Visoke kazni za posamezne pirate in drakonske za platformerje bojo hitro spremenile navade. Niti ni več potrebe krasti danes, Netflix je poceni, Amazon Prime Video še bolj, HDR Dolby Vision vsebin z iTunes pa itak ni na netu.

To je vse res, ampak kraje se ne preprečuje tako, da se zapira ceste do bank, ampak tako, da se kaznuje tiste, ki kradejo, druge se pa pusti pri miru, in se jih niti ne ustavlja niti preverja.


Zakaj potem niste demonstrirali, ko se začeli v bankah vgrajevati nadzorne kamere?

Proti kriminalu se bori na več načinov, kaznovanje ni edini, pomembno je tudi odvračati tatove od kraje. Ne rečem, da je to dober način, ali pa GDPR, ampak mehke metode so enako pomembne kot pregon.

vostok_1 ::

V najslabšem primeru se bo šlo underground.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

[D]emon ::

EU za moje pojme ni nic drugega kot mehanizem Nemcije, da doseze to, cesar z dvema vojnama ni.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

TESKAn ::

[D]emon je izjavil:

EU za moje pojme ni nic drugega kot mehanizem Nemcije, da doseze to, cesar z dvema vojnama ni.

Mogoče, še zmeraj bolje, kot da bi poskušali še z WW3, 4, 5...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

[D]emon ::

WW3 je ze lep cas v teku, samo opazis je ne, ker so jo tako potihem pripeljali.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

PaX_MaN ::

TESKAn je izjavil:

[D]emon je izjavil:

EU za moje pojme ni nic drugega kot mehanizem Nemcije, da doseze to, cesar z dvema vojnama ni.

Mogoče, še zmeraj bolje, kot da bi poskušali še z WW3, 4, 5...

Zato ker so ugotovili da vojna pomeni veliko mrtvih potrošnikov.
Doma je najbolje imeti vojaške vaje v nedogled, ker za to denar orenk kroži plus pač tist bonus od prostega trga, drugod pa, ker pač ne moreš zraven do potrošnikov ker pač vojna, pa pač prideš zraven s prodajo za vojno (nopasej to so itak tut "potrošniki", ane :))).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

AndrejO ::

poweroff je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Kdaj so že volitve v eu?

V EU ni volitev.

EU Komisija NI voljena. Zgolj parlament je, ki pa nima kaj dosti moči odločanja v takih primerih.

It is called democracy, yes!

Tudi Vlada RS ni voljena, oziroma je približno toliko voljena, kot je voljena Komisija.

In, če smo že pri stvari, besedilo je sestavil Svet EU v katerem sedijo ministri članic.

Bom še enkrat vprašal: je kdo preveril kakšno stališče je pristojno ministrstvo zastopalo v Svetu EU, ko so vsi skupaj pisali to besedilo?

PaX_MaN ::

AndrejO je izjavil:

Bom še enkrat vprašal: je kdo preveril kakšno stališče je pristojno ministrstvo zastopalo v Svetu EU, ko so vsi skupaj pisali to besedilo?

Ne vemo.

Utk ::

Zakaj potem niste demonstrirali, ko se začeli v bankah vgrajevati nadzorne kamere?

Proti kriminalu se bori na več načinov, kaznovanje ni edini, pomembno je tudi odvračati tatove od kraje. Ne rečem, da je to dober način, ali pa GDPR, ampak mehke metode so enako pomembne kot pregon.

Kamere me ne ovirajo. Zadnjič je bila novica, da je FURS naložil telekomu blokado internet strani, tu bi zdej imeli neke filtre, to zame niso mehke metode. Zarad mene naj dajo "kamere" na internet in gledajo ves promet, itak niti zdaj nismo anonimni. Takoj ko omejiš promet in/ali nalagaš dodatno delo(=strošek) vsem naokoli je pa druga pesem.

srnjak ::

Seveda je Evropska komisija voljen organ. Le da posredno.

Markoff ::

[D]emon je izjavil:

EU za moje pojme ni nic drugega kot mehanizem Nemcije, da doseze to, cesar z dvema vojnama ni.

S to razliko, da mladih Nemcev v šolah ne učijo obžalovanja za ekonomski holokavst, ki se ravnokar izvaja in ni verjetno, da jih kdaj bodo. Nemci so pošteni, dokler jih ne zalotijo pri rabotah.

poweroff je izjavil:

V EU ni volitev. EU Komisija NI voljena. Zgolj parlament je, ki pa nima kaj dosti moči odločanja v takih primerih. It is called democracy, yes!

Hmm, no, saj tudi slovenska vlada ni voljena. Na nobenih državnozborskih volitvah namreč še nisem obkrožil številke pred imenom kandidata za PREDSEDNIKA VLADE, temveč za mesto POSLANCA. Ti pa nato potrdijo ali zavrnejo predsednika vlade ter posameznega predlaganega ministra (vsaj po spominu, mislim, da se ne voli komplet garnitura, ali pač?).

Enako debilne, kot so bile izjave, da Janša ni legitimen premier (2014), bi bile danes izjave, da ne bi bil legitimen Šarec, če bi uspel sestaviti vlado v 2018 (sicer good luck with that, Serpentišek), samo zato, ker ni relativni zmagovalec volitev.

Še vedno pogrešam večinski volilni sistem. 3-4 parlamentarne stranke v državi so vrh glave dovolj. 25 strank je morda demokracija, a tudi neučinkovitost in nestabilnost.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

nejcek74 ::

Markoff je izjavil:

Še vedno pogrešam večinski volilni sistem. 3-4 parlamentarne stranke v državi so vrh glave dovolj. 25 strank je morda demokracija, a tudi neučinkovitost in nestabilnost.


Demokracija je umetnost dogovarjanja in sklepanja kompromisov. Država NI korporacija in ni nobene potrebe da bi bila.

zee ::

Država NI korporacija in ni nobene potrebe da bi bila.


Dobre prakse iz korporativnega upravljanja (lean management, kazenska odgovornost, ...) lahko drzava brez tezav "posvoji".

Še vedno pogrešam večinski volilni sistem. 3-4 parlamentarne stranke v državi so vrh glave dovolj. 25 strank je morda demokracija, a tudi neučinkovitost in nestabilnost.


Se strinjam.

Se o novici:

EU se tega loteva na povsem napacnem koncu. Reformirati bi bilo potrebno celoten sistem avtorskih in sorodnih pravic ne samo na nivoju EU ampak tudi po celem svetu."Macola", kot se je slikovito izrazil pisec novice, je povsem neprimeren in nesorazmeren ukrep.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

PaX_MaN ::

zee je izjavil:

"Macola", kot se je slikovito izrazil pisec novice, je povsem neprimeren in nesorazmeren ukrep.

Nah. Isto je ko radariranje vseh avtekov(ker nesreče), pa pregledi na meji vseh(ker terorizem), pa gledanje v denarne transakcije vsem(ker pranje denarja & terorizem), ipd.
Vedno ko ljudje masovno počnejo kaj slabega, se nardijo taki ... filtri.

jype ::

vostok_1 je izjavil:

EU, v takem obsegu needs to go.
Ne. EU je demokratična tvorba in čeprav se slabo poučeni ljudje tega ne zavedajo, imajo v tem procesu bistven del politične moči v lastnih rokah.

Utk ::

Ne. Ce je nekaj tako zakomplicirano, da moras bit kar dobro poucen, da ti je vsaj priblizno jasno kako funkcionira, ze ne more bit demokraticno.
Ljudje imajo tudi pametnejsega dela kot spremljat 600 poslancev kako kater glasuje, da bos drugic vedel koga volit. Sej nazadnje je isto kot slovenski parlament, glasujes za stranko, ki je v EU clan neke druge stranke, ki je v koaliciji z drugimi strankami, vse skup pa itak nima veze, ker odlocajo ministri, ki jih ni nihce izvolil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jype ::

Utk je izjavil:

Ljudje imajo tudi pametnejsega dela kot spremljat 600 poslancev kako kater glasuje, da bos drugic vedel koga volit.
Verjamem, ja. Saj zato pa oblast delegiraš na poslance - a ker se večina ne udeleži volitev, poslanci potem zastopajo le tiste, ki se jih in so le pod nadzorom tistih, ki imajo za to čas (ali so celo plačani).

Utk ::

Prevec nivojev je. Nobena stranka ni popolna, izberes eno, v parlament pride nek poslanec te stranke, ki ti je se manj popoln, ta izvoli ministra, ki je se malo manj po tvojem okusu. In minister se mora spet prilagajat drugim ministrom po EU, ki spet njemu niso glih vsec. Isto je pri poslancih. Preden tvoj glas pride do vrha EU, je ze zelo izkrivljen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Ales ::

In kaj predlagaš? Kak družbeni sistem?

Za bolj direktno demokracijo očitno nimaš časa, sedanja ureditev se ti zdi preveč kompleksna... kaj točno bi pa ti rad?

Utk ::

Direktno voljenje poslancev, ki imajo tudi neko moc. V EU parlament sploh ni najmocnejsi. O veliko "malenkostih" niti ne odloca.

xmetallic ::

Ales je izjavil:

In kaj predlagaš? Kak družbeni sistem?

Elektronske volitve na ravni cele EU. Pa bomo o vseh vprašanjih glasovali državljani. Volilna udeležba bi bila visoka, in vedno višja glede na to, da nove generacije odraščajo z elektronskimi napravami.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15629859 (24478) MrStein
»

EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6714618 (10353) Poldi112
»

Poslanci EP o avtorstvu v digitalni dobi znova septembra

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
206667 (4935) [D]emon
»

Wikipedija v opozorilo pred novo direktivo zatemnila italijansko verzijo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
157294 (5664) gus5

Več podobnih tem