Forum » Loža » Kateri pralni stroj
Kateri pralni stroj
darkolord ::
Si prikladno spregledal, da je vmes še nekdo, ki je tudi spraševal za nasvet ... brez budgeta.Iščem srednji cenovni rank, se pravi okvirno 500-800EUR / stroj
Glede na to, da nisi povedal budgeta, glasujem za Miele.
Bolj jasno kot tako ne bi mogel napisat :)
joez7 ::
Večinoma so vse "marketinški nateg". Cunje boš imel enako dobro oprame z najcenejšim pralnim strojem. Pač boben, ki se 1-2 uri vrti sem in tja, in to je to. Razlike v opranosti ne boš opazil med strojem za 200 evrov in tistim za 1500 evrov.
Moja izkušnja. 5let star Beko 9kg in 1leto star Beko 10kg. Novejši opazno bolje opere in ožme.
Je novejši - 10kg, zanimivo manj globok (~3cm) mi ni dalo miru - z metrom premeril bobna - novejši ma boben v premeru ~ 4cm večji in 3cm manj globok - tudi relief bobna je drugačen - morda iz tega izhaja razlika.
Aja novejši nekoliko bolj peni vodo ob isti dozi praška. Zakaj??
Tako, da tehnika pranja gre naprej. Razmišljam celo, da tastrega podarim ali prodam in nabavim isti novejši model 10kg (mogoče prinese božiček), ja pranj je pri nas kar nekaj (do 12x tedensko)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Mal pa tudi škilim proti zadnjim modelom, autowash - samodejno ocena količine perila in temu primerno samodejno doziranje praška in vode - čakam na povratne informacije uporabnikov (in serviserja - če ma zadeva buge). Svet okoli nas se spreminja.
Okapi ::
Večinoma so vse "marketinški nateg". Cunje boš imel enako dobro oprame z najcenejšim pralnim strojem. Pač boben, ki se 1-2 uri vrti sem in tja, in to je to. Razlike v opranosti ne boš opazil med strojem za 200 evrov in tistim za 1500 evrov.
Moja izkušnja. 5let star Beko 9kg in 1leto star Beko 10kg. Novejši opazno bolje opere in ožme.
Je novejši - 10kg, zanimivo manj globok (~3cm) mi ni dalo miru - z metrom premeril bobna - novejši ma boben v premeru ~ 4cm večji in 3cm manj globok - tudi relief bobna je drugačen - morda iz tega izhaja razlika.
Tako, da tehnika pranja gre naprej. Razmišljam celo, da tastrega podarim ali prodam in nabavim isti novejši model 10kg (mogoče prinese božiček), ja pranj je pri nas kar nekaj (do 12x tedensko)
Da bi "opazno" bolj opral, ne verjamem, če dela po enakem programu. Ker ni mogoče, da bi ob enakem premetavanju perila po bobnu to bilo v enem stroju "opazno" bolje oprano kot v drugem. Lahko pa da tisti "boljši" pač dlje časa in/ali hitreje vrti boben. Ali uporablja malo višjo temperaturo (kar je čisto možno, ampak je v bistvu "goljufija").
In če je morda res kakšna razlika v opranosti perila zaradi oblike bobna - si se vprašal, ali ni to morda na račun tega, da boben vsakokrat malo bolj poškoduje perilo? Ker perilo lahko bolje očistiš samo tako, če ga bolj "drgneš", ampak s tem mu tudi zmanjšuješ življenjsko dobo.
In kar se opranosti perila tiče - če se ti zdi, da stroj ne opere dovolj dobro, opereš perilo 2x (ali drugič na nekem kratkem programu). Noben najdražji miele ne opere 2x bolje od najcenejšega bekoa. Kar pomeni, da če opereš 2x z bekotom, bo perilo najmanj enako dobro oprano, kot v najboljšem mieletu. OK - pač traja nekaj dlje, morda malo več praška porabiš, in vode (ki stane zanemarljivo malo), pa perilo bo morda malo bolj obrabljeno, ampak čisto bo pa najmanj enako, ali bolje. Potem si pa pač vsak sam preračuna, kaj mu pomeni 1000+ evrov dražji stroj.
Centrifuga dejansko lahko dela bolje, če se hitreje in/ali dlje vrti, ampak to ti samo malo časa prihrani pri sušenju, na račun malo bolj poškodovanega perila. A je kakšna pomembna razlika, če se malo manj ožeto perilo na vrvi suši 24 ur namesto 18 ur?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Če pereš vsak dan (ali celo bolj pogosto), ker mali otroci in/ali velika družina, je morda pomembno, kako dobro je perilo ožeto, da se hitreje posuši, sicer je pa to (popolnoma) nepomembno, oziroma je celo bolje, da je ožeto čim manj. Se se manj obrabi in manj zmečka. Plus manjša poraba energije (če sušiš na zraku), manj obrabe stroja...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
delfinus ::
Sam sem cez te crno petkove praznike vzel Haier HW90-B14979TU1 (9kg), 53 globina. Se ga dobi za pod 500EUR. Odlicen, tih, eko. 7 let garancije za pralni stroj, 10 let garancije na inverter motor. Gre za direkt drive masino. Ima tudi tehtanje in prilagoditev glede na tezo in tip perila. Skozi HoN aplikacijo lahko zberes morje razlicnih situacij glede na perilo, madeze, ipd. Zaenkrat super zadovoljni, sploh glede na ceno in kaj ponuja. Pa tudi design se mi zdi prva liga. Nadomestil pa je 16 let starega Hooverja, ki je postal preprosto preglasen (lezaj), slednji ni imel niti enega servisa. Pralo se je pa na polno :).
lp, D.
lp, D.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
Mal pa tudi škilim proti zadnjim modelom, autowash - samodejno ocena količine perila in temu primerno samodejno doziranje praška in vode - čakam na povratne informacije uporabnikov (in serviserja - če ma zadeva buge). Svet okoli nas se spreminja.
Ja, tržniki te hočejo v to prepričati, vsekakor.
Ocena količine perila je trivialna - pač "tehtnica" za boben. Manj trivialno je, kako napolnjenost bobna vpliva na opranost perila. Veliko težje je pa pravilno oceniti najbolj pomembno stvar - kako umazano je perilo. A vržeš v stroj hlače in majice, ki so samo prepotene, ali hlače in majice, ki so blatne, umazane od valjanja po travi, polite z vinom...? Programi večinoma tega sploh ne upoštevajo, senzorji pa ne zaznajo, vsaj ne zanesljivo.
Kar se količine praška tiče, je uporabnikova "od oka" ocena čisto dovolj dobra. Če daš manj perila v stroj, pač nasuješ malo manj praška. Noben stroj ti ne bo s svojim "samodejnim doziranjem" prihranil omembe vredne količine evrov. Če je perilo bolj umazano, nasujem malo več in/ali vklopim še predpranje.
Doziranje vode je pri nas popoln BS, ker je cena vode zanemarljiva. In vsaj jaz raje vidim, da je porabljeno preveč vode, kot premalo, pri izpiranju, ker ostanki detergenta niso ravno nekaj, kar bi hotel imeti na gatah ali srajci. Vedno pritisnem na gumb za dvojno izpiranje.
Drugače pa, poleg običajnega "premetavanja" po bobnu, kar zna vsak najcenejši pralni stroj, sta AFAIK samo dve tehnologiji, ki dejansko lahko vplivata na kakovost pranja - pranje s paro in ultrazvočno pranje. Pa recimo še UV, če te skrbijo bakterije in ne smeš prati na 90 stopinj ali s paro (ampak vizualno na očiščenost to ne vpliva).
delavec44 ::
Stari nima inverter motorja? To je ena zadeva, ki ni nateg.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Že oba (5let in 1leto) mata inverter motor (oba mata 1400max - kljub temu večinoma delujeta na 800 in 1200). Sem si še enkrat pogledal bobna. Tanovi ima zelo zanimiv vzorec na bobnu. Poleg starega vzorca ma še vzorce luknjic (2mm) , ki zgleda povzročijo dodatno mešanje vode??
Ja tanovi ma tudi SteamTerapy - sam še nismo nikoli probali, ma gdo izkušnje - ali za probo reskiram kako brisačo pa da vidimo, kake srajce mi je škoda.
Malo sem tudi čekiral Samsunge - direct drive, ma gdo izkušnje.
Zakaj se razgledujem - prejšnja dva PS sta se mi poslovila nekje po 6-8letih (Gorenje- dobro oddelala, glede na število pranj, in to, da sta bla nekje 6kg, dvakrat krtače, hidrostat na obeh, en programator-strela, ena guma vrat, grelec-sveder v delovnih hlačah, črpalka, na koncu pa en zrostal, odtrgal nosilec amortizerja), tak, da ko bom rabil, sem rad malo razgledan.
Ja tanovi ma tudi SteamTerapy - sam še nismo nikoli probali, ma gdo izkušnje - ali za probo reskiram kako brisačo pa da vidimo, kake srajce mi je škoda.
Malo sem tudi čekiral Samsunge - direct drive, ma gdo izkušnje.
Zakaj se razgledujem - prejšnja dva PS sta se mi poslovila nekje po 6-8letih (Gorenje- dobro oddelala, glede na število pranj, in to, da sta bla nekje 6kg, dvakrat krtače, hidrostat na obeh, en programator-strela, ena guma vrat, grelec-sveder v delovnih hlačah, črpalka, na koncu pa en zrostal, odtrgal nosilec amortizerja), tak, da ko bom rabil, sem rad malo razgledan.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Drugače pa, poleg običajnega "premetavanja" po bobnu, kar zna vsak najcenejši pralni stroj, sta AFAIK samo dve tehnologiji, ki dejansko lahko vplivata na kakovost pranja - pranje s paro in ultrazvočno pranje. Pa recimo še UV, če te skrbijo bakterije in ne smeš prati na 90 stopinj ali s paro (ampak vizualno na očiščenost to ne vpliva).
Pa je ultrazvočno že prišlo v pralne stroje? Maš mogoče kak link?
k4vz0024 ::
Kateri pralni stroj ima UZ pranje?
Webmojster ::
Če kupuješ Beko ali Bosch, kupuj tiste, ki stanejo 500€+. Mi je services povedal, da v cenejše vgrajujejo več kitajske elektronike in prej crknejo.
Drugače pa kar zadovoljen z novim Bekotom.
Tudi Gorenje, Hisense, je kar lepo prenovil linijo PS, si tud ta nove oglejujem - WiFi, doziranje, para.
Vsaj dražji Beko majo steklena vrata (tut sušilci z TČ), provo gledam dražje, potem pa iščem popuste, mimo, aliansa, akvonij, merkur - je kar zanimivo, da vbodeš 100€ popusta.
Webmojster je izjavil:
Če kupuješ Beko ali Bosch, kupuj tiste, ki stanejo 500€+. Mi je services povedal, da v cenejše vgrajujejo več kitajske elektronike in prej crknejo.
Vsaj dražji Beko majo steklena vrata (tut sušilci z TČ), provo gledam dražje, potem pa iščem popuste, mimo, aliansa, akvonij, merkur - je kar zanimivo, da vbodeš 100€ popusta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Twixz ::
Noben stroj ti ne bo s svojim "samodejnim doziranjem" prihranil omembe vredne količine evrov.
Ravno par dni nazaj debata o tem s kolegi/znanci. Vsak prišpara, več pranj, več prišpara (žena od kolega, ko imata 3 otroke je rekla da po 150€ na leto).
Vanadium ::
Kateri pralni stroj ima UZ pranje?
UV = ultra vijolično
Noben stroj ti ne bo s svojim "samodejnim doziranjem" prihranil omembe vredne količine evrov.
Ravno par dni nazaj debata o tem s kolegi/znanci. Vsak prišpara, več pranj, več prišpara (žena od kolega, ko imata 3 otroke je rekla da po 150€ na leto).
Me prav zanima, kako so to izračunali. 150 evrov je recimo 450 pranj, če uporabljaš drag prašek, ki ga kupiš, ko je popust (Špar).
PRALNI PRAŠEK MOUNTAIN SPRING FAST DISSOLVING, ARIEL, 36PRANJ, 1,98KG
50% CENEJE
Namesto: 21,99 €
10,99 €
(5,55 €/kg)
Ali pa 1000 pranj, če kupuješ poceni prašek.
PRALNI PRAŠEK SUPER GREEN FRESHNEES, SPAR, 80PRANJ, 5,2KG
11,99 €
(2,31 €/kg)
Poleg tega, kot sem že napisal, lahko sam doziraš prašek, glede na količino perila in umazanost. Nasuješ malo manj, in to je to.
Ganon ::
Moj ima generator ozona.
tony1 ::
Btw., kako to izgleda v praksi? Dela z ozonom na vseh programih? Se kaj pozna, da bolj uniči perilo? Res kaj koristi pri pranju?
Smrdi stroj po koncu pranja ko laserski tiskalnik po printanju?
Mirjana ::
Izkušnje:
Candy = 34 let (seveda nič elektronike),pa 20 let. Sedaj pa"ta mal" Candy že 15 let brez problemov.
Pa še globina (manj kot 45) cm zaradi položaja v kopalnici (voda,elektrika in vrata ).
Candy = 34 let (seveda nič elektronike),pa 20 let. Sedaj pa"ta mal" Candy že 15 let brez problemov.
Pa še globina (manj kot 45) cm zaradi položaja v kopalnici (voda,elektrika in vrata ).
Da bi "opazno" bolj opral, ne verjamem, če dela po enakem programu. Ker ni mogoče, da bi ob enakem premetavanju perila po bobnu to bilo v enem stroju "opazno" bolje oprano kot v drugem. Lahko pa da tisti "boljši" pač dlje časa in/ali hitreje vrti boben. Ali uporablja malo višjo temperaturo (kar je čisto možno, ampak je v bistvu "goljufija").Glede na zgornji nemški test, ki sem ga malo višje prilepil, vsi stroji operejo enako dobro - tam so res testirali pod enakimi pogoji, 4 stroji vsakega modela, vse perilo identično umazano, identično postavljeno v boben, detergent odmerjen na gram natančno. In tako 8 mesecev brez prestanka. Samo 2 toploaderja sta oprala slabše (ampak še vedno "Gut").
In če je morda res kakšna razlika v opranosti perila zaradi oblike bobna - si se vprašal, ali ni to morda na račun tega, da boben vsakokrat malo bolj poškoduje perilo? Ker perilo lahko bolje očistiš samo tako, če ga bolj "drgneš", ampak s tem mu tudi zmanjšuješ življenjsko dobo.
In kar se opranosti perila tiče - če se ti zdi, da stroj ne opere dovolj dobro, opereš perilo 2x (ali drugič na nekem kratkem programu). Noben najdražji miele ne opere 2x bolje od najcenejšega bekoa. Kar pomeni, da če opereš 2x z bekotom, bo perilo najmanj enako dobro oprano, kot v najboljšem mieletu. OK - pač traja nekaj dlje, morda malo več praška porabiš, in vode (ki stane zanemarljivo malo), pa perilo bo morda malo bolj obrabljeno, ampak čisto bo pa najmanj enako, ali bolje. Potem si pa pač vsak sam preračuna, kaj mu pomeni 1000+ evrov dražji stroj.
Centrifuga dejansko lahko dela bolje, če se hitreje in/ali dlje vrti, ampak to ti samo malo časa prihrani pri sušenju, na račun malo bolj poškodovanega perila. A je kakšna pomembna razlika, če se malo manj ožeto perilo na vrvi suši 24 ur namesto 18 ur?
Saj pred 50 leti so ljudje tudi hodili okrog v čistih oblačilih.
Tako da čisto finančno gledano je verjetno najceneje vzeti najcenejši model s 5 leti garancije in računaš, da ga po 5 letih zamenjaš.
Ampak vse skupaj pa je vseeno razlika. Kot Dacia in BMW. Oba te bosta v enakem času pripeljala od točke A do B.
Pri nas imamo Gorenje, 2x Beko in Miele. Za nobenega mi ni žal nakupa, vsi dobro opravljajo svoje delo.
Ampak Miele je definitivno boljši - kvaliteta izdelave je občutno boljša, stroj je tišji, ne trese, tudi njihov detergent je super (namesto detergent + mehčalec ima ločeno detergent z encimi + peroksid, ki se v isti pakungi ne mešata). Za mešano bombaž/sintetiko izračuna približno razmerje in prilagodi npr. centrifugo, da je ravno prav ožeto (bombaž rabi več ožemanja). Planirana življenjska doba je 20 let, garancijo lahko podaljšaš na 10 let. Elektronika ima dvosmerno komunikacijo za servisno diagnostiko. Ob večji okvari raje menjajo cel stroj kot da nonstop popravljajo istega.
Nič od tega ne rabiš. Ampak ko sešteješ vse skupaj, če si lahko privoščiš, niti ni slaba izbira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
MrStein ::
Torej so razlike na testih izmišljene?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Lahko so podkupljene. Vemo kako so avte testirali, na YT je polno primerov kjer so po utemeljeni kritiki preprečili testerju dostop do novih verzij.
Btw., kako to izgleda v praksi? Dela z ozonom na vseh programih? Se kaj pozna, da bolj uniči perilo? Res kaj koristi pri pranju?
Na vseh do 50°C, tukaj je bistvo. Po pranju rahlo "zadiši" po ozonu. Imaš tudi samostojen program čiščenja z ozonom, ki odstrani neprijetne vonjave ipd. z oblačil. Ja, deluje.
velikBrokoli ::
To samo pomeni, da uporabljate preveč praška, i-dos pa ravno prav. Se mi zdi, da večina itak pretirava s temi praški pa potem na 5m voham ta kurčev prašek in me nos peče.
Torej so razlike na testih izmišljene?
Več možnosti je. Lahko so čisto izmišljene, lažne, podkupljene. Ampak recimo, da niso. Lahko so posledica (statistično) slabo izvedenega testa. Pri enkratnem poskusu boš vedno lahko izmeril neko (majhno) razliko in rekel, da stroj A opere bolje kot stroj B. Ampak če narediš 100 poskusov, z več stroji istega modela, se lahko izkaže, da razlike dejansko ni, oziroma ni statistično pomembna (se pravi, izmerjena razlika je naključna).
Ugotoviš recimo, stroj A opere za 3% bolje od stroja B. Ampak "zamolčiš", da je natančnost merjenja 5%.
Lahko je tudi posledica subjektivnega ocenjevanja. Če poskus ni dvojno slep, se hitro lahko zgodi, da se bo ocenjevalcu zdelo, da je perilo iz Mieleta bolje oprano kot perilo iz Bekota. Čeprav v resnici dejanske (fizične) razlike ni.
Beri, kaj je napisal Darkolord. V precej dobro narejenem testu, ki ga je citiral, razlik v kakovosti pranja niso ugotovili.
Dejanske razlike so lahko v kakšnih drugih lastnostnih, zaradi katerih je potem skupna ocena za nek stroj višja. Recimo poraba energije in vode je lahko pri nekem stroju manjša, in je zato uvrščen bolje. Ampak potem se moraš vprašati, koliko ti to dejansko pomeni. Če 500 evrov dražji stroj na leto porabi za 30 evrov manj elektrike in vode, se bo nakup glede tega izplačal šele po 15+ letih.
Nek stroj je lahko tišji od drugega, in že spet se moraš vprašati, ali je razlika res taka, da boš zanj odštel x evrov več.
Nihče ne pravi, da miele za 1500 evrov ni (kot celota) boljši od bekota za 300 evrov. Ampak cunje ti bo tudi beko opral enako dobro.
Zanimivo... Pa potem cunje nimajo vonja po ozonu? Kaj pa kopalnica, kjer se pere?
Kupiš lahko tudi samostojen dodatek za ozoniranje vode, za katerikoli pralni stroj. Pač naprava, ki jo montiraš med pralni stroj in priključek na vodovod. Samo so očitno kar drage - tule je ena za 500+ evrov.
https://www.enaa.com/dodatki-za-pralne-...
Beri, kaj je napisal Darkolord. V precej dobro narejenem testu, ki ga je citiral, razlik v kakovosti pranja niso ugotovili.
Seveda so. Ampak ena je enako dva, kaj?
Že prej si napisal, da perejo različno, a zaključil si, da ne perejo različno. (smajli ki se udari s kladivom po glavi)
Motiti se je človeško.
Poglej stolpec "čistoča perila", vsi front-loaderji imajo "++", torej enako oceno "zelo dobro".
Lejga ::
Glede tega kar je izjavil Okapi se povsem strinjam, da pralni stroj za 200€ opere enako dobro kot tisti za 1000€. Algoritmi pranja so že dolgo znani in se ne spreminjajo, kar se je lepo pokazalo, ko so par let nazaj v eni izmed potrošniških oddaj na eni od nemških televiziji testirali dva aparata, eden je bil star 20 let drugi pa najnovejši model. Testiral se je klasični program, ki je največkrat uporabljen. Rezultat glede pranja, porabe el. energije in porabe vode je bil identičen. To glede učinkovitosti porabe el.energije in vode današnjih aparatov ¨B, A, A++¨ pa velja samo za program ECO 40-60 ¨Program Eco 40-60 je posebej razvit program, ki je predpisan v evropski uredbi o okoljsko primerni zasnovi za pralne stroje¨ za to tam ni možno nič spreminjati. Sama kvaliteta in vzdržljivost aparata je pa odvisna od vgrajenih komponent in montaže. Sem imel priložnost, da sem se dokopal do okvarjenih komponent, vgrajenih v aparatih Gorenje. Glede načrtovanja tiskanih vezij, sem ostal takoj brez besed, nobene optomizacije vse autorouter, po liniji najmanjšega odpora, da o lotanju komponent sploh ne govorim, ker to še nisem doživel da sem komponento iz PCB-ja potegnil ven da je v samem lotu na drugi strani nastala luknja, kot da bi jo izvrtal (neprimerna temperatura lotanja in slaba vhodna kontrola), da o manjkajočih via-h na drugih PCB-jih sploh ne govorim (leglo za hladne lote). Kljub temu sem pred kratkim kupil nov pralni stroj Gorenje in sem moji rekel, da časovna funkcija in vklop preko aplikacije ne bo uporabljen, preden jaz tega ne odobrim (slaba montaža pri novih aparatih se hitro pokaže). Še kako prav sem imel, ker se je pri 14-tem pralnem ciklu snel meh na bobnu (vzmet, ki fiksira meh na čelno ploščo aparata se je snela), posledica seveda poplava, zadevo sem sam popravil, od takrat dela ok.
Seveda so. Ampak ena je enako dva, kaj?
Že prej si napisal, da perejo različno, a zaključil si, da ne perejo različno. (smajli ki se udari s kladivom po glavi)
Mogoče se moraš naučiti malo bolj pozorno brati in malo razmišljati, kaj piše.
Razlik (opaznih) v tem, kako dobro je perilo oprano, ni. Vsak bo opral dovolj dobro. Lahko pa recimo en stroj bolj ožame perilo, ker ima pač močnejšo centrifugo. Ali pa bo morda porabil manj elektrike, manj vode. Ampak na čistočo perila to ne vpliva. Gate boš imel enako čiste s praktično vsakim pralnim strojem.
Poglej stolpec "čistoča perila", vsi front-loaderji imajo "++", torej enako oceno "zelo dobro".
Toploaderji pa ne.
Torej če zanemarimo testne rezultate, ki so v nasprotju s hipotezo, potem hipoteza 100% drži.
Ampak na čistočo perila to ne vpliva. Gate boš imel enako čiste s praktično vsakim pralnim strojem.
Eksperiment zgoraj pravi drugače. Ampak če zanemarimo...
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
velikBrokoli je izjavil:
To samo pomeni, da uporabljate preveč praška, i-dos pa ravno prav. Se mi zdi, da večina itak pretirava s temi praški pa potem na 5m voham ta kurčev prašek in me nos peče.
Ja kaj je pa point doziranja če ne to da da ravno prav?
Men je blo rečeno da se splača i-dos, če že mislim serijo 8 kupovat, drugače je to stroj za jurja ki ni nič kaj bolj poseben od serije 4.
Funkcije, poraba (praška in elektrike), ter precej nizke cene mi je pač pomenilo dost, da sem se odločil za nakup tega.
settler ::
Seveda da se prihrani ogromne količine praška. Se je delala raziskava v Gorenju in ja, ljudje uporabljajo tudi do parkrat preveč praška.
Kar pa rabi današji stroj je, tehtanje, na to potem prilagaja količino vode ter praška ter merjenje porazdelitve perila, da stroj ne skače okoli po stanovanju.
Vse ostalo so bombončki, ki dvigujejo ceno stroju :)
Kar pa rabi današji stroj je, tehtanje, na to potem prilagaja količino vode ter praška ter merjenje porazdelitve perila, da stroj ne skače okoli po stanovanju.
Ja, to je ironija potrošništva, da dajo ljudje raje 500 evrov več za dražji stroj, namesto da bi se brezplačno izobrazili, koliko praška je treba nasuti.
Pa za to, da oceniš, koliko je treba dati robe v stroj, tudi ne rabiš doktorata. Verjetno imamo vsi dovolj perila in oblačil na voljo, da lahko s pranjem počakaš, dokler ni umazane robe dovolj za "poln boben".
Pa za to, da oceniš, koliko je treba dati robe v stroj, tudi ne rabiš doktorata. Verjetno imamo vsi dovolj perila in oblačil na voljo, da lahko s pranjem počakaš, dokler ni umazane robe dovolj za "poln boben".
Seveda da se prihrani ogromne količine praška. Se je delala raziskava v Gorenju in ja, ljudje uporabljajo tudi do parkrat preveč praška.
In mehčalca...
Motiti se je človeško.
Ja, to je ironija potrošništva, da dajo ljudje raje 500 evrov več za dražji stroj, namesto da bi se brezplačno izobrazili, koliko praška je treba nasuti.
Potem pa še posplošujejo prihranke na vse kupce. En, ki že danes kupuje poceni prašek in ga pravilno dozira, ne bo kaj dosti prihranil.
Fajn bonbonček je ko vržeš perilo v stroj, zapreš vrata in vse prek telefona poklikaš, zalaufaš in ko opere samo odpreš pralni stroj, daš v sušilca (ki itak prebere kaj si pral in predhodno nastavi program za sušenje), zapreš in že suši. Za minuto, dve dela imam cote oprane, posušene in še napol zlikane. Na 20++ pranj vliješ noter mehčalec in tekoči prašek za nadaljnih 20+ pranj in to je to. Vse to za ceno enega bolj dragega ajfona.
Zapreš vrata in vzameš v roke telefon? Norost brez primere. In nihče normalen ne potrebuje, da mu pralni stroj dozira pralno sredstvo. Deset sekund dela.
Da bi imel v stroju ves čas nalit gel in še mehčalec? Fuj.
Da bi imel v stroju ves čas nalit gel in še mehčalec? Fuj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ganon ()
Ta svinjarija samo zapaca stroj. Jaz še gela ne vlivam sproti v predal, ga dam direktno v boben. Zakaj bi si želel imeti na sebi dodatne kemikalije v obliki mehčalca, mi pa sploh ni jasno.
socialec ::
Ja verjetno zaradi dišanja v 100m radiju, iz sušilca tako pride mehko, ker se cunje tarejo med seboj... No, in toplo :D
Bosch WGG244Z4BY serija 6
1400 RPM , 9 kg
Tih, tudi med centrifugo, miren.
Predal za detergent je 2-3 krat večji kot v starem stroju
Me zanima, če ima funkcijo "oprano perilo obrni vsakih nekaj minut, da se ne zmečka/zaleži". Iz navodil ni najbolj jasno.
S SpeedPerfect funkcijo je trajanje pranja kar kratko (okoli ure, odvisno od programa).
1400 RPM , 9 kg
Tih, tudi med centrifugo, miren.
Predal za detergent je 2-3 krat večji kot v starem stroju
Me zanima, če ima funkcijo "oprano perilo obrni vsakih nekaj minut, da se ne zmečka/zaleži". Iz navodil ni najbolj jasno.
S SpeedPerfect funkcijo je trajanje pranja kar kratko (okoli ure, odvisno od programa).
Motiti se je človeško.
Djole ::
Fajn bonbonček je ko vržeš perilo v stroj, zapreš vrata in vse prek telefona poklikaš, zalaufaš in ko opere samo odpreš pralni stroj, daš v sušilca (ki itak prebere kaj si pral in predhodno nastavi program za sušenje), zapreš in že suši. Za minuto, dve dela imam cote oprane, posušene in še napol zlikane. Na 20++ pranj vliješ noter mehčalec in tekoči prašek za nadaljnih 20+ pranj in to je to. Vse to za ceno enega bolj dragega ajfona.
Fajn bonboncek je tudi, ko vrzem perilo v stroj, zaprem vrata, zavrtim kolescek na stroju in kliknem start..ko opere dam stvari v susilca, ki sicer ne ve kaj sem pral, ampak mu pokazem tako da tudi tu zavrtim kolescek in se enkrat stisnem start. Je pa res, da vsakic dolijem prasek/gel. Za 2, 3 minute dela imam cote oprane, posusene in napol zlikane :) vse za 1/3 cene srednje dragega ajfona
Malo manj kot 25 let star electroluxov pralno-sušilni. Vržem noter perilo, nasujem prašek, zavrtim kolešček na 40 stopinj bombaž, pritisnem na gumb za dodatno izpiranje, na gumb za sušenje in na gumb za start. Čez 4 ure pridem po posušeno perilo.
Netrunner ::
Bosch WGG244Z4BY serija 6
1400 RPM , 9 kg
Jaz gledam serijo WGG242Z6BY kateri je praktično enak vendar ima samo 1200 obratov ... pa me zanima ali je vredno investirat v 1400 ?
Pa ve kdo akšna je razlika med "Večkrat zaščita proti izli.vode" in "Aquastop". Nekateri imajo eno drugi drugo, pa kar vem je aquastop samo cev in z samim strojem nima veze, ono drugo pa je nekaj v stroju?... samo če spušča cev ti kaj dosti ne pomaga?
Sklepam da je aquastop boljši?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Netrunner ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pralni stroj Samsung - slabo opere (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 2679 (782) | Peter18 |
» | Kupujem nov pralni strojOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7704 (7198) | PINki |
» | Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 160799 (1257) | IL_DIAVOLO |
» | Nakup pralnega stroja BEKO (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31556 (26078) | anjabebler |