» »

Falcon Heavy uspešno poletel

Falcon Heavy uspešno poletel

Slo-Tech - Težko pričakovana krstna izstrelitev težkonosilne rakete Falcon Heavy je v popolnosti uspela. Po začetni negotovosti, ko so morali zaradi bočnega vetra vzlet prestaviti za dobri dve uri, je ob 21.45 s ploščadi v Cape Canaveralu na Floridi poletela raketa Falcon Heavy. Gre za novo raketo z največjo nosilnostjo, v kateri so združili tri obstoječe rakete Falcon 9. Zgodovinski rekord pa ima seveda Saturn V. Vzlet so v živo prenašali po internetu, kjer si ga je ogledalo več sto tisoč ljudi.

SpaceX sicer vedno poskrbi za veliko publicitete, a to pot so bili upravičeno bahavi. Falcon Heavy lahko v nizko orbito prepelje 64 ton tovora, v geostacionarno orbito pa osem ton. Že od začetka razvoja imajo inženirji v mislih tudi polete ljudi, ki jih bo v prihodnosti Falcon Heavy tudi opravljal. Tokrat je Falcon Heavy v vesolje peljal avtomobil Tesla Roadster. Električni avtomobil, v katerem sedi lutka v SpaceXovih oblačilih, bo okrog Sonca krožil še milijone let. Letel bo v eliptični orbiti, ki bo segala onstran Marsove. SpaceX je znan po tem, da na krstnih poletih v vesolje pošlje precej bizarne predmete. V kapsuli Dragon je bil to sir, sedaj pa je Musk združil smešno s koristnim in izdatno reklamiral še svoje drugo podjetje Tesla.

Izstrelitev je šla po načrtih. Tri minute po izstrelitvi sta dve raketi prve stopnje odpadli in se kontrolirano spustili, nato pa pristali na betonski ploščadi blizu izstrelišča. To je pomemben del SpaceXove tehnologije, saj so zaradi večkratne uporabni prvih stopenj poleti cenejši od konkurence. Tretja raketa bi bila morala pristati na plavajoči ladji, kamor je tudi prispela, a ni čisto jasno, ali tudi nerazbita. Druga stopnja še vedno kroži okrog Zemlje in se bo kasneje odpravila proti Marsu.

Če se prvostopenjske rakete na vračajo, lahko Falcon Heavy pelje več tovora, saj ne potrebuje goriva za kontroliran spust raket. Do Marsa bi lahko peljal 17 ton opreme, v geostacionarno orbito pa kar 27 ton, če od rakete ne ostane nič pametnega. Tipična izstrelitev stane 90 milijonov dolarjev (za Falcon 9 pa 62 milijonov dolarjev), kar se samo sliši veliko, v resnici pa je to nekajkrat ceneje od konkurence. Delta IV Heavy za izstrelitev računa okrog 400 milijonov dolarjev. Medtem pa seveda vsi čakamo, kaj bo ustvarila NASA. Njen SLS naj bi v nižjo orbito odpeljal kar 130 ton materiala, kar naj bi po ocenah stalo več kot milijardo dolarjev.

Boj za Mars pa se nadaljuje. SpaceX napovedim navkljub tja letos ne bo šel. Musk kot realistično ocenjuje leto 2022. Do tedaj bodo izpopolnili sistem za pristanek, ki je na Marsu težak. Atmosfera je ravno dovolj gosta, da lahko v njej zgorimo, a hkrati preredka, da bi omogoča elegantno zaviranje s padali. Človeka na Mars poskušajo peljati SpaceX, Boeing, Blue Origin in seveda NASA.

84 komentarjev

«
1
2

drekodovce ::

fejk.. zemlja je ravna :))

darkz ::

Lahko bi Sofio posedli v avto da se fura po Marsu :))
|ryzen 3900x|, |2x8 ddr4 3600|, |x470-f rog|
|970pro 512|, |5700 xt|, |nzxt x52|, |omen 32|

Jupito ::

Local businessman sends 2 tons of trash into orbit. Fans masturbate furiously.

Zdaj mi kot prispevek osvajanju vesolja nujno rabimo nek zakom, ki bo preprečeval tako smetenje! Bomo prvi v vojni proti vesoljskim odpadkom (po sesalcih, plastičnih vrečkah in uskladiščenih avtomobilih)!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Ales ::

Lahko onaniraš nad masturbatorji kolikor hočeš, ampak prizor kako Tesla leti, z Zemljo v ozadju, je zgodovinski. Včasih mora človek namesto betona enostavno flikniti kak avto v vesolje, ne gre drugače.

Lahko na to gledaš kot na suhoparen marketing, lahko pa tudi kot na humor in mangupiranje svetovne klase. Svetovne.

Čisto vsak dripac pač ne more izstreliti lastnega avtomobila v eliptično tirnico k Marsu. Z Bowiem za spremljavo in Štoparskim vodnikom v predalu, z brisačo vred...

Če preživi, bo tale izstrelek v neki daljni ali ne tako daljni prihodnosti spomeniško zaščiten... >:D

billy ::

Malce mi je milo, ko se zavem, da bom verjetno že 2m under, ko bodo ljudje veselo šibali med planeti. Ali pa ne...Protokol?

Highlag ::

Menda je tretji booster treščil v vodo, ker mu je zmanjkalo goriva.
Never trust a computer you can't throw out a window

DamijanD ::

Bi bila verjetnost, da bi šlo kaj narobe večja, če bi FH obremenili s polno maso koristnega tovora?

Magic1 ::

Musk je poslal le školjko od Tesle. Tist "avto" ima par sto kil. Reklama je pa ogromna. Tip pač zna hype delat! Zraven predvaja pa še simultani pristanek obeh boosterjev. Impressive show.
Magic

MrNighthawk ::

Magic1 je izjavil:

Musk je poslal le školjko od Tesle. Tist "avto" ima par sto kil. Reklama je pa ogromna. Tip pač zna hype delat! Zraven predvaja pa še simultani pristanek obeh boosterjev. Impressive show.


Če ne bi bilo hypa bi bilo pol manj financ.Simultan pristanek pa vsekakor zmaga. Veliko bolj impresivno od Shuttla.

Cervantes ::

Meni je pristanek Sojuza dosti bolj zabaven.:))
Eni bi pa kar pyyzdili.
Večinoma gre za populacijo, ki bi se najraje vrnila na drevesa in v jame.
In foušljivce, ki jih skeli, da ne samo, da ima Elon roadsterja, ampak ga celo pošlje ke do Marsa!
Beat this!

Zgodovina sprememb…

Markoff ::

sedaj pa je Musk združil smešno s koristnim in izdatno reklamiral še svoje drugo podjetje Tesla.

Po možnosti brez plačila, Tesla pa si je poknjižila reklamo v dobro ime, da si poveča vrednost sredstev/bilance (iz katere bo črpal izgubo :|). Tale Musk je čisti genialec - poleg tehnološkega napredka in norega marketinga verjetno zaposluje tudi računovodske čudodelce (Enron/A. Andersen biseri?).

Ales je izjavil:

Čisto vsak dripac pač ne more izstreliti lastnega avtomobila v eliptično tirnico k Marsu. Z Bowiem za spremljavo in Štoparskim vodnikom v predalu, z brisačo vred...
Če preživi, bo tale izstrelek v neki daljni ali ne tako daljni prihodnosti spomeniško zaščiten... >:D

Če je tole res, kar si napisal (?), si Musk in avto res zaslužita spomenik. OK, mogoče bi lahko na sopotnikov sedež dodal še lutko "možgansko obdarjenega" Marsovca s plasma pistol iz Mars Attacks, ampak potem bi bilo pa vse skupaj že kičasto...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

WaterBoy ::

Magic1 je izjavil:

Musk je poslal le školjko od Tesle. Tist "avto" ima par sto kil. Reklama je pa ogromna. Tip pač zna hype delat! Zraven predvaja pa še simultani pristanek obeh boosterjev. Impressive show.

Naj bi bil cel avto z vso težo

Kurzweil ::

Zadevo že spremljam od začetka in sem kot vedno vesel, da je bila naloga uspešna. V primeru teh nosilnih raket je zelo pozitivno to, da med seboj tekmujejo 4 podjetja, kar je za razvoj in cene samo dobro. Škoda, da ni tako ves čas in da te večje države ne vlagajo več denarja v te namene od znanosti, do samega razvoja. Vemo kako je blagodejno za razvoj vplival "space race" med ZDA in Rusijo. Lahko smo veseli, da imamo vizionarje kot je Elon Musk, ki kot pravi vlaga v razvoj stvari, katerih sam nikdar ne bo prav zares koristil in tisto malo reklame in marketinga, ki si ga privošči je najmanj, kar si zasluži.

V glavnem prebrano je bilo vse, pogledano tudi (včerajšnji prenos je bil kar malo kratek), edino kar se sprašujem je kaj se je zgodilo s 3. pogonom, tistim, ki bi naj pristal na ploščadi sredi morja. Glede na to, da o njem ni ne duha ne sluha in kako se je hitro prekinil prenos imam občutek, da ni šlo vse po načrtih. Je pa bilo noro videt prva dva pogonska modula, ko sta tako lepo sinhronizirano pristala, ta posnetek si bom pogledal še mnogokrat in tudi kadri s Teslinim Roadsterjem so bili zabavni, ne bom pa izgubljal besed nad nekaterimi kekci, ki bentijo nad onesnaževanjem vesolja. Sam se res maksimalno trudim, da ne pripomorem pri svinjanju našega planeta, ampak koliko žolča na račun tega avta iz strani nekaterih - škoda besed.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

Tr0n ::

Je pa blo prav fajn videt, kako sta booster raketi istocasno in zelo natancno pristali brez vecjih tezav.

Impressive.

Kurzweil ::

Točno to pravim ja.... od 1min 40s



Če pa bo kdo imel kakšen potrjen info, kaj se je zgodilo s 3. boosterjem, pa naj napiše tukaj, kar zaenkrat na nobenem res relavantnem viru še nič o tem. Če bi bil pristanek uspešen, bi o tem verjetno že bili zdaavnaj obveščeni. Že to je bilo smešno, ko sem gledal SpaceX-ov live stream, ko kao ni delala nobena kamera, kjer bi lahko gledali pristanek 3. boosterja in potem ko je prišla debata nekako do tega je bilo naenkrat konec streama. Pa neglede na to, se je spet splačalo spremljat zadevo. Konec koncev je bil projekt le testne narave...

imagodei ::

> "Tri minute po izstrelitvi sta dve raketi prve stopnje odpadli in se kontrolirano spustili, nato pa pristali na betonski ploščadi blizu izstrelišča. To je pomemben del SpaceXove tehnologije, saj so zaradi večkratne uporabni prvih stopenj poleti cenejši od konkurence."

Včeraj sem v članku na rtvslo prebral, da se bojda nekateri (strokovnjaki?) sprašujejo, če so prihranki res tako veliki oziroma če sploh so. Menda izkušnje, ki smo jih dobili pri Space Shuttlih pravijo, da je obnovitev delov precej draga zadeva. Novica iz RTVSLO:
SpaceX bo vrnjene dele obnovil in znova uporabil v poznejših poletih, s tem pa po lastnih trditvah veliko prihranil. Koliko, še ni znano, saj dejansko privarčevanega podjetje ni razkrilo niti za Falcone 9, ki jih reciklira že dalj časa. Zato je mogoče tudi, da prihranka skoraj ni. Ali pa drži celo obratno: vsi stroški logistike, obnove, vzdrževanja in testiranj bi lahko vse skupaj tudi podražili.

Zgovoren podatek je sama cena: 90 milijonov dolarjev za polet. To je skoraj štirikrat manj od Delta IV Heavy. Vprašanje je sicer, ali ne gre za dampinško ceno ali za preoptimistično okleščenje, ki nazadnje ne bo držalo vode. Toda: tudi če 90 milijonov podvojimo na 180 milijonov, je to še vedno veliko ceneje od konkurence. Če se bo Falcon Heavy izkazal za zanesljivega, potem lahko današnji dan štejemo za začetek velikega pretresa v vesoljski industriji. SpaceX že tako s Falconom 9 prevzema vse večji kos pogače dostave satelitov (kar je velik posel), s FH-jem pa se bo še bolj mastil.

Dvomi o velikih prihrankih zaradi večkratne uporabnosti sicer niso neutemeljeni. To je mogoče sklepati iz prvega velikega projekta vesoljske reciklaže. To so bili vesoljski čolnički, neke vrste s krili opremljene rakete, ki so v orbito nosile tovor in posadko, pa še nazaj. Uporabljali so jih leta in leta; pa ne le njih. Tudi dodatna raketna potisnika, ki so Space Shuttlom pomagala v orbito, sta našla mesto na novih misijah. A ker je za prenovo in vzdrževanje skrbela armada tisočev ljudi, so bili stroški ogromni, neprimerljivo višji od navadnih raket, program pa nazadnje ustavljen. Kako so (ali bodo) težavo rešili v kalifornijskem podjetju, bo pokazal čas.
- Hoc est qui sumus -

MoDeR ::

Kurzweil je izjavil:


Če pa bo kdo imel kakšen potrjen info, kaj se je zgodilo s 3. boosterjem, pa naj napiše tukaj, kar zaenkrat na nobenem res relavantnem viru še nič o tem.


Je bilo na konferenci povedano, da je core booster priletel v bljižino ploščadi s hitrostjo 300 mph in jo delno poškodoval. Od treh potisnikov je bremzal samo centralni, ker je zmanjkalo goriva. Core booster so testiral v taki izvedbi šele prvič.

Lp,
<br>
MoDeR

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MoDeR ()

PunkDude ::

Kurzweil je izjavil:

Zadevo že spremljam od začetka in sem kot vedno vesel, da je bila naloga uspešna...

Dejansko gojiš čustva do tega dogodka :)):)):))

dronyx ::

Musk ima očitno..."a lot of money to burn". Samo da ne pozabi prodajati avtomobilov.

Magic1 ::

Z vsako uspešno iztrelitvijo lahko gojimo pozitivna čustva. Neuspeh zna hitro upočasniti razvoj. Lahko tudi za desetletje, kot smo lahko videli konec prejšnjega stoletja.
Magic

s1m0n ::

Če je kdo gledal live stream? Meni se je zdelo kot, da gledam Applov Keynote :)
Drugače pa ima "tip" zgoraj lep pogled sem mu kar fauš.

Kurzweil ::

@PunkDude, Magic1 je napisal lepše kot bi verjetno sam. In ja, vesel sem vsake uspešne misije... neglede na to ali gre za SpaceX, ESO, Rusijo, Kitajsko, Indijo... Nenavadno mi je že dejstvo, da sploh moram razlagati zakaj... za razvoj je fino, da je konstanten, uspešen in predvsem, da je konstantno neka tekma in pozitivna konkurenca, to je ekosistem, ki najboljši za razvoj in znanost. In denar za tovrstne stvari ne raste na drevesih, še bolj redki pa so vizionarji in meceni, ki so pripravljen potrošiti velik del svojega denarja za tovrstne stvari, kot sta naprimer Jeff Bezos in Elon Musk. Žal je večina ljudi takšnih, da bi po uspehu naprimer s Paypalom končala s svojim delom, sanjami in podobnim in se nacejala na Maldivih... nekaterim pomenijo tovrstne stvari veliko, drugim pa naprimer zmaga Schalkeja za 10. mesto v nemškem prvenstvu proti Kolnu :D

dronyx ::

billy je izjavil:

Malce mi je milo, ko se zavem, da bom verjetno že 2m under, ko bodo ljudje veselo šibali med planeti. Ali pa ne...Protokol?

Na tem sedaj delajo Kitajci, da bo morda nekoč ena tvoja verzija lahko potovala med planeti.

Invictus ::

Kurzweil je izjavil:

Žal je večina ljudi takšnih, da bi po uspehu naprimer s Paypalom končala s svojim delom, sanjami in podobnim in se nacejala na Maldivih...

Če si toliko inteligenten, da lahko toliko zaslužiš, se naveličaš tistih Maldivov v 3 mesecih. Ko sprobaš vse koktaile in babe, ki so tam, že stotič vidiš tisto pisano ribico, postane stvar dolgočasna.

Potem denar vložiš v nek nov projekt. Ki ga tvoje finance zmorejo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Kurzweil ::

@Invictus, ne vem če si povsem razumel, kaj sem hotel napisat... se pa strinjam ja, pameten in sposoben človek, predvsem pa racionalen in ambiciozen razmišlja tako ja. Sem prepričan, da razumeš kaj sem hotel napisat in na koga je to letelo...

PunkDude ::

Ne vidim kako to vpliva na razvoj? Česa že? Saj so že marsikaj poslali v vesolje, marsikaj še bodo. Kaj imamo mi od tega?
Zanimive so mi kakršnekoli reakcije veselja itd ob takem dogodku, saj meni pomeni skoraj manj od nič. Zato sem se tudi oglasil.
Začuden sem, da nekateri orgazmirate ob tem.

bbf ::

Še en troller za v kameno dobo @punkdude

Phantomeye ::

PunkDude je izjavil:

Ne vidim kako to vpliva na razvoj? Česa že? Saj so že marsikaj poslali v vesolje, marsikaj še bodo. Kaj imamo mi od tega?
Zanimive so mi kakršnekoli reakcije veselja itd ob takem dogodku, saj meni pomeni skoraj manj od nič. Zato sem se tudi oglasil.
Začuden sem, da nekateri orgazmirate ob tem.


Ti si en tistih ljudi, ki vzamejo nek event iz konteksta (npr. znanstveniki odkrili novo praštevilo) in "Hur hur, kva mi pa pra števila pomagajo v lajfu, toj brezveze hur dur".

Zakaj bi ti karkoli rabil imet osebno od tega? kdo pa si ti? nihče.

Napredek ne pride iz danes na jutri. Do marsa se pride s takšnimi eksperimenti, preseganjem omejitev. Ena raketa, druga raketa, težja raketa, ...

PunkDude ::

Če tako pravite... Potem pa sit tight and wait kakšno revolucijo nam bo pripravil tale roadster.
Mogoče pa :)

Kurzweil ::

PunkDude je izjavil:

Če tako pravite... Potem pa sit tight and wait kakšno revolucijo nam bo pripravil tale roadster.
Mogoče pa :)


Ojoj, ko bi se videl, kako si iz komentarja v komentar bolj smešen. Daj se za začetek malce pozanimaj, da se ne boš še bolj osmešil. Recimo tule imaš dovolj poljudno napisano, da ti bo verjetno "sprocesiralo". In mogoče vendarle doujameš, da ne gre za Tesla Roadster, slednji je zgolj en fragment v mozaiku, ki je skužil oglaševanju. Če ni tole s tvoje strani trolanje ali kakšen sarkazem, si res bogi.

PunkDude ::

Ali sem prav prebral, da je še zmeraj slabša glede na payload kot raketa iz daljnega 1973? :))

pegasus ::

Absolutne vrednosti gledajo samo otroci. Koliko si star?

cekr ::

Če bi v svojih časih pustili Von Baunu malo več prostih rok, bi bili danes z raketami že precej bolj naprej.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Mr.B ::

V glavnem show je bil show prinese dnar. Ostalo ni tako pomembno.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

PunkDude ::

Mi je pa všeč tumbler, ki ga prodajajo na strani. Hvala.

https://shop.spacex.com/featured-produc...

Truga ::

imagodei je izjavil:

> "Tri minute po izstrelitvi sta dve raketi prve stopnje odpadli in se kontrolirano spustili, nato pa pristali na betonski ploščadi blizu izstrelišča. To je pomemben del SpaceXove tehnologije, saj so zaradi večkratne uporabni prvih stopenj poleti cenejši od konkurence."

Včeraj sem v članku na rtvslo prebral, da se bojda nekateri (strokovnjaki?) sprašujejo, če so prihranki res tako veliki oziroma če sploh so. Menda izkušnje, ki smo jih dobili pri Space Shuttlih pravijo, da je obnovitev delov precej draga zadeva.

Shuttle je human rated, vsak launch je imel clovesko posadko, SRBja pa sta po vsakem poletu padla v morsko vodo. Posledicno je bilo treba temeljito pregledat oba srbja za degradacijo, in prakticno popolnoma obnovit celoten shuttle, da smo bili sigurni da bo prezivel se en reentry.

Spacexovi boosterji pristanejo na ploscadi namesto v morju, nikoli se ne vrnejo na zemljo z orbitalno hitrostjo, in se pregledajo precej manj temeljito pred naslednjim launchom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

Markoff ::

cekr je izjavil:

Če bi v svojih časih pustili Von Baunu malo več prostih rok, bi bili danes z raketami že precej bolj naprej.

Malo več prostih rok pre-1945 nacista Von Brauna bi pomenilo še par tisoč sužnjev (pretežno Židov) več, ki umirajo v podzemnih tovarnah in par milijonov ljudi več, ki bi jih stolkle V2, V3, ... rakete.

Aja, misliš na etičnega in patriotskega Von Brauna post-1945? Ja, tistega pa bi veljalo podpreti.

Resda je potem "škoda" tudi, da niso dali japonskim znanstvenikom iz Enote 731 malo več prostih rok...
Unit 731 @ Wikipedia
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

StarMafijec ::

Nisem videl, kako se je tisti avto "odpeljal" ven iz kapsule (? glave rakete)?

SimplyMiha ::



Ni se odpeljal nikamor; samo fairing je odletel.

cekr ::

Markoff je izjavil:

cekr je izjavil:

Če bi v svojih časih pustili Von Baunu malo več prostih rok, bi bili danes z raketami že precej bolj naprej.

Malo več prostih rok pre-1945 nacista Von Brauna bi pomenilo še par tisoč sužnjev (pretežno Židov) več, ki umirajo v podzemnih tovarnah in par milijonov ljudi več, ki bi jih stolkle V2, V3, ... rakete.

Aja, misliš na etičnega in patriotskega Von Brauna post-1945? Ja, tistega pa bi veljalo podpreti.

Resda je potem "škoda" tudi, da niso dali japonskim znanstvenikom iz Enote 731 malo več prostih rok...
Unit 731 @ Wikipedia


Sem pričakoval, da se bo nekdo našel in začel to temo. Ja, Von Braunova preteklost ni čista. Tudi v Londonu bi ga najraje poslali nekam v vesolje. Je pa druga plat zgodbe. Kar tako ga ne bi peljali v USA. Rusi se verjetno z moralnimi vprašanji niso ukvarjali, ko so zajeli del te nemške ekipe. Še več, veliko znanja iz tistega časa je v sedanjih raketah.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

StarMafijec ::

SimplyMiha je izjavil:

Ni se odpeljal nikamor; samo fairing je odletel.

Ja, kje je pa sedaj ta druga stopnja? Leti kot smet za avtomobilom ali je zavra in padla v atmosfero.

StarMafijec ::

Tudi ta simulacija ne pokaže tega:

Ampak najbrž je tako, da je avto še vedno pripet na 2. stopnjo, posnetek potovanja zgolj avtomobila na koncu animacije pa je lažen.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Bolj natancno: tretji booster ni pristal zato, ker je zmanjkalo 'starterja' in ne goriva. Motorjev ne startajo z elektricno iskro ampak uporabijo samovnetljivo mesanico goriv, ki se v stiku s kisikom vnamejo. Konkretno Merlin motorji uporabljajo triethylaluminium-triethylborane mesanico in tekoci kisik.

V roadsterju na dashboardu je bil se en manjsi model roadsterja in spaceman-a. :)

Ales ::

Markoff je izjavil:

Ales je izjavil:

Čisto vsak dripac pač ne more izstreliti lastnega avtomobila v eliptično tirnico k Marsu. Z Bowiem za spremljavo in Štoparskim vodnikom v predalu, z brisačo vred...

Če preživi, bo tale izstrelek v neki daljni ali ne tako daljni prihodnosti spomeniško zaščiten...

Če je tole res, kar si napisal (?), si Musk in avto res zaslužita spomenik. OK, mogoče bi lahko na sopotnikov sedež dodal še lutko "možgansko obdarjenega" Marsovca s plasma pistol iz Mars Attacks, ampak potem bi bilo pa vse skupaj že kičasto...

Menda je, sam sem to pobral iz novic bog ve kdaj in kje, zdaj pa sem na hitro našel tukaj:

... Musk stated that the vehicle would carry some amusing items from Earth, among them a copy of Douglas Adams’ “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy,” a towel, and a sign that says “Don’t Panic.” The CEO also stated that a track of David Bowie’s “Space Oddity” would play in the Roadster 1.0 during its journey.

Nadpis "Don't panic!" je čisto očitno bil ves čas na ekranu avtomobila, za ostalo pa je treba verjeti na besedo...

mackilla ::

Ali bo avtomobil oddajal posnetke tudi ko bo bolj daleč od planeta? Zanimivo bi bilo videti posnetek Zemlje ter Lune v istem kadru.

SimplyMiha ::

Baterije ima za 12 ur, tako da ne računaj na to.

StarMafijec ::

Pa baterija najbrž tudi ne deluje pri nizkih temperaturah.

WarpedGone ::

Ljudje na svojih roadsterjih odkrivajo napis Made on Earth ...

Zbogom in hvala za vse ribe

7982884e ::

imagodei je izjavil:


Včeraj sem v članku na rtvslo prebral, da se bojda nekateri (strokovnjaki?) sprašujejo, če so prihranki res tako veliki oziroma če sploh so.

1. edini "strokovnjaki" glede tega so trenutno na spacexu, ostali, brez insiderskih informacij, so lahko le laiki z "educated guessingom".
2. recovery in refurbishment shuttla se nikakor ne more primerjati s Falcom 9 zaradi naslednjih velikih razlik:
- F9 je komercialno-proizvedeno vozilo, proizvedeno v isti firmi, na malo razlicnih mestih, z mislijo na ceno in enostavnost proizvodnje. STS je bil hudo zakompliciran sistem, proizvajan sirom celih zdruzenih drzav, kjer se ni dosti gledalo na denar
- shuttlovi boosterji so popadali v morje, F9 prve stopnje vode prakticno ne obcutijo
- glavni problem refurbishmenta space shuttla je bilo pregledovanje toplotnih plosc, docim se pri F9 ponovno uporabljajo samo deli, ki ne gredo v orbito (in zato niso izpostavljeni takim toplotnim obremnitvam)
- drugi glavni problem pri STS je bil ta, da so morali vse tri motorje na shuttlu vsakic pobrat dol, jih razstaviti in ocistiti, pri cemer se gre za verjetno najbolj komplicirane raketne motorje na svetu. vse to pomeni vecji strosek in vec casa. pri F9 motorjev ne razstavljajo (vsaj niso omenili tega), saj so namenjeni veckratnem zaporednem gorenju.
- se ena bistvena stvar pri STS je bila varnost in birokracija, saj je bila stvar "human-rated" in je bilo sprejemljivo odstopanje pri vsem bistveno manje kot pri F9 ki (zaenkrat) se ne izstreljuje ljudi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116875 (4248) St753
»

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1812176 (9707) sidd
»

SpaceX bo vozil tudi vojaške satelite

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2011182 (7164) Smurf
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
349984 (8976) PrimozR
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2814008 (11641) DarkSite

Več podobnih tem