» »

Noži (kuhinjski, ne katane)

Noži (kuhinjski, ne katane)

1
2
»

avtek ::

Kakšni pa so kaj te v Sparu "na točke"?

Bojevnik ::

Ce te zanima bolj azijski(japonski) still nozev:
https://www.osterrob.si/
Fear is the mindkiller. Fear is the little-death that brings total obliteration
I will not fear. I will permit it to pass over me and through me.
And when its has gone past I will turn the inner eye to see it's path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bojevnik ()

c3p0 ::

avtek je izjavil:

Kakšni pa so kaj te v Sparu "na točke"?


Zwilling/Henckels noži so kar cenjeni, imam en set že 9 let in mi dobro služi.

predi ::

c3p0 je izjavil:

avtek je izjavil:

Kakšni pa so kaj te v Sparu "na točke"?


Zwilling/Henckels noži so kar cenjeni, imam en set že 9 let in mi dobro služi.
Jaz sem kupil dva iz Špara (šefov in za rezanje). Gor piše Made in China, imajo čuden gumijast ročaj, ki na katerem se po prvem pranju pojavijo beli madeži? Ni važno, če je v pomivalnem stroju ali na roke s cetom (priporočajo sicer pomivanje na roke). Režejo pa fajn, niso težki in lepo sedejo v roko. Cena je tudi v redu, kolikor sem primerjal z Amazonom - sicer takšnega kompleta tam ne dobiš, so pa podobni, s primerljivo ceno brez popusta.

UganiKdo ::

avtek je izjavil:

Kakšni pa so kaj te v Sparu "na točke"?


soliden price performance, sam ne nasedat številkam o znižanju. 20EUR za te nože je max kar so vredni.

V rokah sem imel šefov nož, santoku in rezalni nož. Od teh treh je bil zame edini vreden denarja šefov nož. IMO mu za evropski nož manjka malo teže ampak, solidna velikost in sede v roko. Ročaj je palstik fantastik (gumiplastik fantastic? ne vem kako poimenovat to ceneno gumificirano plastiko), ampak je full-tang (nimam pojma kak je slovenski izraz), kovina rezila se nadaljuje skozi celotno držalo. Ampak to je moja osebna preferenca zaradi slabe izkušnje z cenenimi noži, ki tega niso imeli. Kar se moraš navadit pri tem nožu je odsotnost ščita na peti rezila. Imo je to pri šefovskem nožu sicer nujno, ampak če takega noža še nisi držal je treba bit na to pozoren. Jaz sem ga vzel za "garažna" opravila, kjer ne pazim na noč. Brusi se ok, tudi na stroj. Ostrino drži bolj tako tako, in je uporaba brusa (štrajherja) pri uporabi kar nujna.

Santaku ni ne tič ne miš in ne vem kaj bi z njim. Mogoče za paradirat pred kolegi, da imaš kao japonski nož. Za rezalni nož pa preproto nisem našel pametne uporabe. Za filirat ribe kot ga oglašujejo je pretrd, za rezanje samlame mi je preozko rezilo, za steake prekratko... tako da pač še en nož, ki se valja po predalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

winterriver ::

Jaz sem "na tem": https://www.japaneseknives.eu/a-5808628...

Moram pa povedati, da tole ni za kosti sekat!

Ostrina je pa "zanimiva", urezal sem se, ker sem po nesreci rocaj zagrabil malo previsoko in prijel preko spodnjega robcka rezila.


(drugo jeklo chromax manj rjavi - ceprav se vedno)

Zgodovina sprememb…

UganiKdo ::

Ostrina je pa "zanimiva", urezal sem se, ker sem po nesreci rocaj zagrabil malo previsoko in prijel preko spodnjega robcka rezila.

to nima kaj dosti veze z ostrino. Tudi na tem šparovem nožu za 20€ se bo zgodilo enako. Gre za obliko noža. Pri nas smo praviloma vajeni, da je na koncu pete noža ščit, ki preprečuje, da bi roka zdrsnila na rezilo. Japonski noži tega že tradicionalno nimajo. Pri evropskih pa je odvisno od modela do modela. Ko se enkrat navadiš, je tisti ščit izjemno moteč.

Moram pa povedati, da tole ni za kosti sekat!

To velja za vse nože. Za kosti se uporablja temu namenjeno orodje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

winterriver ::

UganiKdo je izjavil:

to nima kaj dosti veze z ostrino.


A je bil tvoj ali moj prst? :)) Ima veze z ostrino :))

UganiKdo je izjavil:


To velja za vse nože. Za kosti se uporablja temu namenjeno orodje.


To ti slovenskim gospodinjam povej :))

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

predi je izjavil:


Jaz sem kupil dva iz Špara (šefov in za rezanje). Gor piše Made in China, imajo čuden gumijast ročaj, ki na katerem se po prvem pranju pojavijo beli madeži?


Zgleda je to bolj budget varianta zwillinga.

UganiKdo ::

A je bil tvoj ali moj prst? :)) Ima veze z ostrino :))

Tudi moj je že bil tam in ti povem, da te bo šparov nož za 20EUR povsem enako porezal.

Drugače me Takamura ne prepriča, še posebej ne "premium" verzije, kjer ti pri delovnem orodju prodajajo estetiko.

Trenutno imam večinoma nože Tamahagane (se dobijo tudi pri nas za normalen denar). Predvsem sem zadovoljen z njihovim nožem za "razkoščičenje". In pa Aritsugu, mislim ,da imam njihov prvi nož že kakih 15 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

winterriver ::

UganiKdo je izjavil:

Drugače me Takamura ne prepriča, še posebej ne "premium" verzije, kjer ti pri delovnem orodju prodajajo estetiko.


Zal (mogoce samo takrat) nikjer nisi dobil nepremium verzije ;((

UganiKdo je izjavil:

se dobijo tudi pri nas za normalen denar


Ne bo drzalo. Pri nas se ne dobi nobene stvari, ki je malo visje kvalitete kot klasicen pofl, za normalen denar. Lahko kar preveris razlike med cenami japonskih nozev tukaj in po EU.

Zgodovina sprememb…

UganiKdo ::

Koliko časa ga imaš? kako si zadovoljen s samo vzdržljivostjo ostrine? Jaz sem imel njihov utility iz r2 serije in me je razočaral predvsem, ker se je izjemno hitro krhal. Kolega ima njihove HSPS pro in jih kar pohavli.

Ne bo drzalo. Pri nas se ne dobi nobene stvari, ki je malo visje kvalitete kot klasicen pofl, za normalen denar. Lahko kar preveris razlike med cenami japonskih nozev tukaj in po EU.

pretiravat ni treba. Sem ti dal primer nožev, ki so tudi pri nas za normalen denar. Tamahagane flex je bila razlika v ceni ca 10-15EUR. slicer, ki je bi v akciji je bil povsem enako kot, če bi ga naročil online.

Moram pa reč, da mi je pri kupovanju nožev tudi to, da greš v trgovino in fizično primerž nož v roko zelo pomembno, tako, da se online nakupov pri tem specifičnem artiklu ne poslužujem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

winterriver ::

UganiKdo je izjavil:

Koliko časa ga imaš? kako si zadovoljen s samo vzdržljivostjo ostrine? Jaz sem imel njihov utility iz r2 serije in me je razočaral predvsem, ker se je izjemno hitro krhal. Kolega ima njihove HSPS pro in jih kar pohavli.

Ne bo drzalo. Pri nas se ne dobi nobene stvari, ki je malo visje kvalitete kot klasicen pofl, za normalen denar. Lahko kar preveris razlike med cenami japonskih nozev tukaj in po EU.

pretiravat ni treba. Sem ti dal primer nožev, ki so tudi pri nas za normalen denar. Tamahagane flex je bila razlika v ceni ca 10-15EUR. slicer, ki je bi v akciji je bil povsem enako kot, če bi ga naročil online.

Moram pa reč, da mi je pri kupovanju nožev tudi to, da greš v trgovino in fizično primerž nož v roko zelo pomembno, tako, da se online nakupov pri tem specifičnem artiklu ne poslužujem.


1.5-ish leta or smthing, samo prvic brusen, reze se vedno - brez opaznih sprememb (se enkrat opozarjam, da je pri meni v vecini za zelenjavo in na kaj trsega od korenja ne naleti :D).

Je pa prisel v k* nabrusen ze iz fabrike, tako da sem ga najprej eno uro drgnil na lapping filmu (sem pac skopuh in ne bom dal za 3 brusilne kamne, ki jih bom uporabljal 1x na leto, 150+ eurov - steklo, pospricas, nanj nalimas lapping film pa drgnit :)). Na aliexpressu dobis za 15 eurov set folij z granulacijo 1500/2000/4000/6000/8000/10000/12000, za 150 eurov jih dobim 10 setov, ki jih ne bom porabil v naslednjih 20 letih pa ni se mi treba zahebavat z ravnanjem kamnov ipd.)

Pa za R2 pravijo, da ga je treba pri tankih nozih obvezno se enkrat nabrusit, ker ga proizvajalci brusijo na prevec agresivno ostrino (da je prvi customer expirience "fantasticen"), potem je pa oglodan. Zato sem chromax vzel (malo niklja je zraven - ampak ni nerjavec).

Zgodovina sprememb…

Horas ::

jaz imam brusielc nožev iz lidla, kupil leta 2013 in še danes brusi nože kot je treba.
7700k(4.8ghz)+z270,3200mhz,1080ti,650w gold,2x250gb m.2 nvme+2tb hdd

8500+b360,2666mhz,rx580 8gb,600w bronze,250gb ssd m.2+2tb hdd

Kvinta ::

Horas je izjavil:

jaz imam brusielc nožev iz lidla, kupil leta 2013 in še danes brusi nože kot je treba.


Enako jaz le da smo ga kupli leta 1980

Poanta noža je da vreže ne pa cena :O
A.C.A.B

winterriver ::

Horas je izjavil:

jaz imam brusielc nožev iz lidla, kupil leta 2013 in še danes brusi nože kot je treba.


Jah odvisno kaj je zate dosti, jaz tudi "straight razor" (ne vem kako se po slovensko rece) brusim na lapping filmu.

Nekaj takega izgleda:


Pa jo probaj nabrusiti na svojem brusilcu nozev iz lidla, pa ne pozabi se posneti in naloziti na youtube, ko bos kot pikapolonica... samo z rdecimi pikami.

No, noz brusim na isti nacin. Kaksna je razlika med brusilcem iz lidla (ki stane verjetno enako kot lapping film) bos pa izvedel, ko se bos obril.

Kvinta je izjavil:

Poanta noža je da vreže


Samo probat moras enkrat dobro nabrusen noz, pa bos razumel. In tudi tvojega (karkoli ze imas) se da tudi nabrusiti za britje. Vprasanje je samo na koliko casa ga bos moral brusiti, tukaj se pa zacnejo razlike v cenah.

Zgodovina sprememb…

winterriver ::

Aja pa lapping film ni nic posebnega, predstavljajte si zelo fin smirgel papir. Uporabljajo ga pa za polirat avtomobile in brusit opticna vlakna. Lidlov brusilec ne pride niti blizu.

winterriver je izjavil:

Vprasanje je samo na koliko casa ga bos moral brusiti, tukaj se pa zacnejo razlike v cenah.


Se tole pojasnim, bolj mehko je jeklo, bolj poceni bo in prej bo izgubilo ostrino.

Bolj trdo bo (vecja vsebnost ogljika), vec bo drugih problemov (rjavenje, ker jeklo ne vsebuje dovolj niklja, tezja izdelava (visja cena), se zlomi ob padcu)...

Ampak razlika je pa velika, pac probaj z ziletko rezat paradiznik. Naslednje leto, brez dodatnega brusenja.

Pa nisem noben manijak na noze, samo naredil sem domaco nalogo in na k* mi gre kupovati nove ziletke, ki jih vedno zmanjka ravno, ko jih rabis.

Zgodovina sprememb…

DeeJay ::

Tele uporabljam že 7 let
https://www.chroma-cutlery.com/type301
Zelo zadovoljen. Brusim sam al pa dam nabrusit v osterrob.

</head> ::

Jaz sem tudi kupil svojega Globala samo zato, ker mi je bil dizajn lep. In že 8 let služi dobro.
Sem v procesu izbire nečesa japonskega. Ampak je to pri meni proces, ki zna trajat še kako leto :))

korenje3 ::

Andre je izjavil:

Pogosto se priporoča Victorinox nože.
V kateri fizični trgovini jih lahko najdem in poizkusim v roki?


Jaz priporočam wusthof ikon. Ima najboljši ročaj od vseh nožev. Prav tako ima najtrše nerjaveče jeklo.
Pentium I7 3770k@4,5Ghz; 16GB RAM@2133MHz; ASUS Radeon 6850 1GB;
SSD Kingston hyperX 240GB; 30" HPZR30w monitor;
BeQuiet! E9 580W; http://www.the-nox.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

mn ::

korenje3 je izjavil:

Andre je izjavil:

Pogosto se priporoča Victorinox nože.
V kateri fizični trgovini jih lahko najdem in poizkusim v roki?


Jaz priporočam wusthof ikon. Ima najboljši ročaj od vseh nožev. Prav tako ima najtrše nerjaveče jeklo.


Tako Victorinox kot Wusthof sem videl v Fiducia, v Ljubljani (Šiška).

https://www.fiducia.si/si/podjetje/inde...

Prodajajo tudi fizičnim osebam.

Kvinta ::

Samo probat moras enkrat dobro nabrusen noz, pa bos razumel. In tudi tvojega (karkoli ze imas) se da tudi nabrusiti za britje. Vprasanje je samo na koliko casa ga bos moral brusiti, tukaj se pa zacnejo razlike v cenah.


Ti očitno še nisi bil na kolinah ,ko pride mesar prnese ene par nožev ostrih kot britev cenovnega razreda 15€ do 30€ in z tu in tam vmesnimi postanki za ostrenje, ker se pač tu režejo hrustanci in kosti razreže celo kravo ..... idi ti enkrat z svojo katano pa da vidimo kak daleč bo šlo :))

Jaz pa mam za recimo rezanje steakov taki nož stane pa 15€ pa tud brijem se lahko z njim

A.C.A.B

UganiKdo ::

Zakaj za vraga bi steake rezal z nečim tako štorastim? A ne bi bilo lažje kar sekiro privleč iz kleti?

Ko imam za razkosat konkretne pol živali tudi jaz uporabljam take nože. Ker jih pač ne rabiš pazit, ostrina je pa sekundarnega pomena, oziroma jih tako ali tako po vsakem konkretnem delu potem pač nabrusiš, glede na to da jih rabim 2x na leto. Da bi pa moral za dnevno uporabo vsake dva dni brusit nož mi pa na kraj pameti ne pade. Kot že rečeno, praktično vsak nož se da nabrusit, samo vprašanje je koliko časa bo ostrina ostala.

Ne bo se pa noben mesar lotil kosti z nožem.

Samo to ne spremeni dejstva, da bi imel s takimi noži neprimerno več dela in brušenja, pri bolj finih delih. Dobit recimo grdobino iz kosti s takim nožem uničiš pol ribe.

Kvinta ::

Jaz svojih kolin ne snemam si pa lahko na youtubu pogledaš kaj dela nož v rokah dobrega mesarja z hrustanci in kostmi niso zdaj to glavne debele kosti male pa grejo komot skozi pa tud velika večina v teh posnetkih nima fancy šmanci nožev graviranih pa damaskus vzorec itd :))

Tak je vedno ,da če je nekomu nekaj dobro je drugemu totalno brezveze mene seveda to ne moti in tud naj kr kupujejo nože za 250€ in gor če mislijo ,da boljše režejo kot pa recimo moj za 15€ in od mojga frenda Lojzeta za 30€ :))
A.C.A.B

UganiKdo ::

velika večina v teh posnetkih nima fancy šmanci nožev graviranih pa damaskus vzorec itd


Zakaj bi pa jih imel? Nekateri orodje pač prilagodimo delu, ki ga imamo in ne filiramo ribe z enakim nožem, kot kot razkosavamo koline.

glede ostrine je bilo pa že več kot dovolj povedanega, me pa iskreno srce boli, če bi te videl kako se z takim nožen spraviš na na kako boljšo ribo. Ampak, ja vsakemu svoje.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako skrbite za ostre nože? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
784250 (1776) BorutO
»

Kateri brusni kamen za brušenje nožev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9725905 (5737) Sopomenka
»

Kvalitetni noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5417682 (10883) krneki0001
»

Solingen noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7125697 (12248) Okapi

Več podobnih tem