» »

Noz, ki si ga kupis enkrat

Noz, ki si ga kupis enkrat

1
...
3 4
5
»

gruntfürmich ::

da še jaz dam svoja najboljša kuhinjska (ženina) noža gor, ker imam cajt:

YOSHIDA HAMONO ZA 18 DAMASCUS (69 LAYERS) GYUTO 210 MM



YOSHIDA HAMONO ZA 18 DAMASCUS (69 LAYERS) PETTY 150 MM



nekoč ko bo priložnost za dopolnitev kolekcije:
YOSHIDA HAMONO ZA 18 DAMASCUS (69 LAYERS) USUBA 165 MM

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

aljaž95 ::

matobeli je izjavil:

Če Okapi pravi bo že držalo :P

https://a.aliexpress.com/_EI6VFfP

So dejanskl to vredu noži? Bi moral menjat dva noža v kuhinji.

matobeli ::

Okapi je izjavil:

Jaz ne bi nobenega od teh. Pišem sicer na pamet, ampak meni se oba zdita kot poceni kitajska noža, namenjena kupcem, ki padajo na marketinške trike. Na aliexpressu verjetno dobiš enake za pol cene.

Vzemi raje Victorinox ali Opinel, cene so podobne, kakovost pa preverjena.

https://www.amazon.de/-/en/1819/dp/B00Q...

https://www.amazon.de/-/en/1819/dp/B00Q...


Moj odgovor se je nanašal na odebeljen tekst. Torej, ne, poceni kitajski noži niso dobri noži.
Za priporočilo uredu kuhjnjskega noža glej linke oziroma Opinel/Victorinox pa še kakšen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Okapi ::

aljaž95 je izjavil:

matobeli je izjavil:

Če Okapi pravi bo že držalo :P

https://a.aliexpress.com/_EI6VFfP

So dejanskl to vredu noži? Bi moral menjat dva noža v kuhinji.

Niso. Razen če si nikakor ne moreš privoščit več kot 10 evrov za en nož. Nekaj linkov za spodobne nože (po okoli 30 evrov) najdeš v prejšnjih sporočilih.

gruntfürmich ::

aljaž95 je izjavil:

matobeli je izjavil:

Če Okapi pravi bo že držalo :P

https://a.aliexpress.com/_EI6VFfP

So dejanskl to vredu noži? Bi moral menjat dva noža v kuhinji.

kako se ti lahko zdi da je takšen poceni šrot v redu?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

c3p0 ::

Ima kdo izkušnje z Global japonskimi noži? Niso sicer neki obrtniški produkti, jih pa zelo hvalijo.

Npr.: https://www.amazon.de/-/en/G-5/dp/B0000...

pero50 ::

Kaj pravite na tole? :) Je res, da jih bodo odpošiljali čez ~5 mesecev, ampak meni se zdi ok cena in glede na opis kvalitetna konica :)

https://www.indiegogo.com/projects/bare...

Okapi ::

Verjetno niso ravno slabi, ampak jaz bi se vseeno raje držal preverjenih znamk za kuhinjske nože (recimo Victorinox, Opinel..., nekaj drugih predlogov je še v tej temi).

Tile s tvoje povezave so pač samo še eni iz množice OEM kitajskih nožev, ki jih poskušajo nadebudni podjetniki s pomočjo ogromno marketinškega nakladanja prodati neukim kupcem.

Na indiegogo gredo sploh "na ziher". Izdelava takšne predstavitve je nekaj dni dela, če si vsaj malo spreten, in če akcija uspe, imaš vnaprej zagotovljeno prodajo nekaj tistoč nožev. Potem pa itak Kitajci vse naprej naredijo, ti jim samo naslove kupcev dostaviš.

Če misliš, da je to jeklo 14C28N nekaj zelo posebnega oziroma dobrega, pojdi na Alixpress in v iskalnik vtipkaj 14C28N kitchen knife. Boš našel en kup takih nožev, od katerih so nekateri cenejši od teh z indiegogo, nekateri poleg tega tudi precej lepši, predvsem pa so vsi dobavljivi takoj, ne čez pol leta.

Ali bo nož res iz tega jekla, pa zagotovo ne moreš vedeti ne pri teh z indiegogo ne pri onih iz alixpressa, ker nategov je ogromno, saj kupec ne more ugotovoti, ali je jeklo pravo.

Zato, kot rečeno, bi jaz vseeno raje vzel Victorinox (ali Opinel ali kaj podobno preverjenega), na amazaon.de za 30-50 evrov dobiš preverjeno dober kuhinjski nož (chef, santoku...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Samael ::

Jaz se tu kar pridružujem Okapiju.
Tisto zgoraj je najbrž povsem okej in tudi cena (če sem prav videl, je komplet za early adopterje 149 eur ane) ni nekaj huda, da bi udarilo po žepu ... po drugi strani pa imaš na amazon.de preizkušene Henckels, Victorinox, Zwilling (ta moment vidim, da je komplet treh nožev znižan za 60%), itd... komplete za 70 - 100 eur, oz. ta moment celo komplet šestih Wüsthof nožev (ki je tudi nekoliko znižan) ne pride čez 300 eur, pa tako sam ne vidim tu neke potrebe po experimentiranju s crowdfunding akcijami.

Da še polinkam na hitro omenjeno (nisem se ravno angažiral, to so prvi zadetki)

https://www.amazon.de/-/en/5-1163-5/dp/... EUR77.90

https://www.amazon.de/-/en/ZWILLING-3-p... EUR79.99 (60% off - če bi potreboval nove, bi za tale denar tole sam takoj kliknil)

https://www.amazon.de/-/en/ZWILLING-361... EUR139.00 (48% off)

https://www.amazon.de/-/en/WuSTHOF-Clas... EUR302.90 (33% off)

(mimogrede, mislim, da gre pri linkanih Victorinoxih zgoraj za tisti dobro poznani stil lažjega tanjšega noža, vsaka kuhinja ima kakšnega... katerih sam nisem ravno ljubitelj - kar pa ne pomeni, da niso solidni)
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

donvito ::

A so ti OK? Niso niti dragi.
https://www.interismo.si/opinel/stojalo...

Samael ::

Jah, Opineli so, tako da pade pod OK :)

Jaz jih sicer ne bi kupil, pa ne ker niso full tang (pri kuhinjskih, razen sekaču mogoče, ki ga pa v tem kompletu to tako ali tako ni, to ni nekaj blazno pomembno, I guess), kot vidiš ob strani ročaja, ampak ker imam sam vedno pomisleke proti lesenemu ročaju pogosto v vodi. Kakor že lepo izgleda sprva, in ja pri teh je res všečno, imam sam vedno neke predsodke, kaj pa vem... najbrž je samo v moji glavi :)
Ampak ja, mislim da so čisto okej.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

FireSnake ::

Še en glas za Viktorinox.
Ne mečite denarja stran.

Kupiš lahko v Sloveniji. Veliko trgovin ima to, zdi pa se mi, da ima mesarcek.si zelo ugodno.

Imam za koline posebej in kuhinjo posebej.
Lahko pohvalim.

Če ste pa kje blizu Zreškega pohorja pa poznam kovača, ki jih izdeluje.
Eni noži so v naši družini že 40+ let.
Cena je pa smešna (okoli 20EUR).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Okapi ::

donvito je izjavil:

A so ti OK? Niso niti dragi.
https://www.interismo.si/opinel/stojalo...

Z opinelom ne moreš (zelo) zgrešiti;) Jaz jih imam kar nekaj, ampak samo "pipce", s tem, da enega večjega (12 cm rezilo) uporabljam tudi v kuhinji (in lesen ročaj ni problematičen).

Ampak če bi moral kupovati en tak komplet, in bi imel na izbiro samo tole, kar je bilo tule danes predlagano, bi verjetno vzel oni Zwillingov komplet za 142 evrov.

Oziroma bi prej vsaj zelo natančno poguglal, ali imajo ti opineli kakšno konkretno prednost, da so vredni 45 evrov višje cene.

Eduardo ::

Samael je izjavil:

Jaz se tu kar pridružujem Okapiju.
Tisto zgoraj je najbrž povsem okej in tudi cena (če sem prav videl, je komplet za early adopterje 149 eur ane) ni nekaj huda, da bi udarilo po žepu ... po drugi strani pa imaš na amazon.de preizkušene Henckels, Victorinox, Zwilling (ta moment vidim, da je komplet treh nožev znižan za 60%), itd... komplete za 70 - 100 eur, oz. ta moment celo komplet šestih Wüsthof nožev (ki je tudi nekoliko znižan) ne pride čez 300 eur, pa tako sam ne vidim tu neke potrebe po experimentiranju s crowdfunding akcijami.

Da še polinkam na hitro omenjeno (nisem se ravno angažiral, to so prvi zadetki)

https://www.amazon.de/-/en/5-1163-5/dp/... EUR77.90

https://www.amazon.de/-/en/ZWILLING-3-p... EUR79.99 (60% off - če bi potreboval nove, bi za tale denar tole sam takoj kliknil)

https://www.amazon.de/-/en/ZWILLING-361... EUR139.00 (48% off)

https://www.amazon.de/-/en/WuSTHOF-Clas... EUR302.90 (33% off)

(mimogrede, mislim, da gre pri linkanih Victorinoxih zgoraj za tisti dobro poznani stil lažjega tanjšega noža, vsaka kuhinja ima kakšnega... katerih sam nisem ravno ljubitelj - kar pa ne pomeni, da niso solidni)


Moj glas gre tem:

https://www.amazon.de/-/en/ZWILLING-3-p...

Odlični, oblika štima za evropski stil kuhanja. Pri nas držijo ostrino perfektno in so pravtako perfektni za brusit. Suoper ravnotežje, zame optimalna trdota.

Tisti japonski katere priporočajo hipsterji so zame kot prvo pretrdi, kot drugo pa oblika ni optimum za naš stil kuhanja. To so noži za ljudi z OCD, ki imajo z veseljem navado redno brusit. Pa da ne govorimo, da potem prideš domov, vidiš ženo ko reže po keramiki in se ti potoči solza, ker veš, da boš velik del vikenda brusil nož.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eduardo ()

alekskac ::

Jaz imam en beef s to obliko noža, kot je predlagani zwilling. Brušenje za nas doma, ki nismo profiji, je problematično zaradi bolsterja (odebeljenega zadnjega dela rezila). Torej sčasoma boš naredil krivuljo na klini, in rezilo ne bo brušeno do konca dolžine (in spraskal boš bolster, slej kot prej). Pri opijih, in japonskih stilih noža bolsterja ni, rezilo se zaključi pred ročajem s peto enake debeline kot samo rezilo. Drugi beef je teža teh zwillingov. Če je nož pretežek, ga žena ne bo uporabljala. Chef zwilling (20 cm) je več ko četrt kile. Opinel no. 118 je 150g (ista dolžina kline). S ceno smo tam-tam, meni so opiji (in konsumer serije) japoncev ljubše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alekskac ()

Eduardo ::

To je pa huda redkost, da žene kuhajo tako dobro, da jim ni vseeno kateri nož je. :D

Jaz imam dejansko raje, da uporablja kakšen zanič nož, kar tudi ga, ker potem ne tolčne z mojim po kakšni keramiki ali emajlu.

gruntfürmich ::

pa še manj možnosti je da se orng vreže v prst :D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Eduardo ::

Ženske, kar jih poznam bodo za 90% vzele tak nož:

https://www.amazon.de/-/en/6-7401-Gem-s...

9% takega:

https://www.amazon.de/-/en/Marietti-113...

1% mojega za rezati paradižnik na krožniku.

c3p0 ::

Moja vzame najslabše nože iz predala.

matobeli ::

Imaš samo dva in je mir.

alekskac ::

matobeli je izjavil:

Imaš samo dva in je mir.

Na konc pri nas tko pride, da se uporabljata večinoma sam dva. En chef in en santoku. Moja vzame ta lahke, in to je to. Še meni bolj pašejo ta lažji.

donvito ::

alekskac je izjavil:

matobeli je izjavil:

Imaš samo dva in je mir.

Na konc pri nas tko pride, da se uporabljata večinoma sam dva. En chef in en santoku. Moja vzame ta lahke, in to je to. Še meni bolj pašejo ta lažji.

Za meso , salame ali klobaso mora biti konkreten nož, ne neki za sadje.

Slopek ::

alekskac je izjavil:

matobeli je izjavil:

Imaš samo dva in je mir.

Na konc pri nas tko pride, da se uporabljata večinoma sam dva. En chef in en santoku. Moja vzame ta lahke, in to je to. Še meni bolj pašejo ta lažji.

To pomeni, da ne kuhate kaj dosti, če sklepam po sebi. Sam uporabljam nože, ki so namenski. Za zelenjavo uporabljam drugačnega, kot za meso. Za salame, ali kruh spet drugega. Bi rekel, da v kuhinji uporabljam ene pet, šest nožev.
Po mojih dosedanjih izkušnjah, so precej dobri swibo noži.
https://www.merkur.si/blagovne-znamke/s...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Slopek ()

matobeli ::

Ne, samo pojmujemo drugače. Za rezat imaš dva.

To ne pomeni da imaš samo dva ampak imaš še enega za kruh, enega ali dva za trebit solato in vsaj ene 6 za maslo.

Oziroma, imaš dva ostra noža, enega nazobčanega, enega do dva kratka ter vsaj 6 topih nožev.

Da namo ravno avtizma zganjal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Okapi ::

Mene recimo precej moti, ko pridem v restavracijo, naročim zrezek, in je v jedilnem priboru nož tak, da bi z njim še maslo komaj prerezal;). Imam občutek, da teh nožen nihče nikoli ne brusi. Že tovarniško običajno niso ravno najbolj ostri, gostje z njimi režejo po krožnikih, perejo jih v pomivalnem stroju... Me je že večkrat prijelo, da bi vzel iz žepa svoj pipec. Ampak je problem, ker v restavracijo običajno ne grem s pipcem v žepu.;)

Doma imam za te namene opinele, in to kar pipce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

matobeli ::

Definitivno, jedilni pribor je načeloma ločen od tistega za pripravo hrane. Ponavad je v gostilnah res lažje pritisnit in presekat kot rezat kar je sploh svojevrsten fenomen, ampak I guess, za dunajca je uredu, komaj.

Ampak doma pa res ni omejitve da vržeš steak na lesno dilo in ga razrežeš kar s pravim nožem.

Okej, so razlike med tem a delaš za 1-2 človeka ali med tem če delaš za 5. Ampak iz lastnih izkušenj vem da se govori o tem da imajo določena gospodinjstva po več enakih nožev v predalu, ki so jih zbrali tekom življenja, režeta, pogojno, pa samo ene dva.

alekskac ::

Slopek je izjavil:


Po mojih dosedanjih izkušnjah, so precej dobri swibo noži.
https://www.merkur.si/blagovne-znamke/s...

Swibote mamo na deželi dosti za koline. Robustne zadeve, tekstura na ročaju (da ne zdrsne če je mal masten), kar v redu zadeva. Pa velika izbira za prav posebne oblike in velikosti klin, za izrezovanje kosti in filetiranje. Men so tud všeč, ampak za vsakdanjo kuhno mi ta rumeno oranžna barva ročaja glih ni. Opineli so za kuhno dovolj za normalno osebo. Posebnega noža za zelenjavo ne rabiš, če imaš poštenga chefa, jaz mislim. Za salamo imam isto ta lahkega chefa, edin za pršut (ki ga, resnici na ljubo, redko sam režem) mam posebno zadevo brez konice in na zelo tanko klino.

Seveda mamo še nekaj drugih nožev, in set 4ih vintage japonskih (santoku, nakiri, deba in enga yanagiba). Te malo uporabljamo, predvsem ker je moja že dvakrat vrgla yanagibo po ploščicah. Ta, zadnji nož, je načeloma uničen: na delu kline, kjer je ostrina je od padcu na ploščice odletelo na dveh koncih malo jekla; in ne vem kam bi dal to prebrusit da mi ga ne bi razkalili. Tako so ti, originalni (narejeni so malo po II. sv. vojni), v predalu. So darilo, in drag spomin na prijatelja iz Japonske, ki je žal že pokojni. Dvakrat na leto jih potegnem s smukcem in papirnato brisačo.

gruntfürmich ::

matobeli je izjavil:

Ampak iz lastnih izkušenj vem da se govori o tem da imajo določena gospodinjstva po več enakih nožev v predalu, ki so jih zbrali tekom življenja, režeta, pogojno, pa samo ene dva.

dandanes je s poplavo zanič in poceni robe zadeva še slabša... v predalu je vsaj 10 nožev, reže pa običajno eden samo kakšna pol leta...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Šmorn ::

Razlog za 10 nožev v predalu je, da jih nihče ne brusi iz različnih razlogov.

Okapi ::

Pa potrošniška miselnost tudi. Imajo v Merkurju razprodajo nožev - hitro kupimo kakšnega, vedno prav pride. V Petrolu na nalepke dajo set nožev - pa imamo še enega v predalo. Na netu vidiš oglas za super-duper "japonski" nož za drobiž - seveda ga je treba takoj kupit, ker je "zaloga omejena". V Hoferju vidiš poceni hi-tech keramični nož - nujno treba tudi te preizkusit. Pa se počasi nabere.;)

gruntfürmich ::

točno tako. odvisnost od nakupovanja. sploh stari ljudje.
namesti da imaš 4 super druper nože za cel lajf, jih imaš 20 zanič in vsi topi... cena na dolgi rok enaka, razlika v uporabnost neprimerljiva...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Šmorn ::

Potrošniška miselnost ja. Zdaj so moderni "damask" noži. Važno, da zgleda. Kvaliteta teh nožev pa niha bolj kot plima in oseka v Kanadi. Cene pa v nebo.
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuhinjski noz iz Kitajske Ali...

Oddelek: Loža
295471 (2642) AgiZ
»

Kvalitetni noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5425857 (19058) krneki0001

Vsakodnevno nošenje noža (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16154441 (49601) dzinks63
»

Solingen noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7131066 (17617) Okapi

Več podobnih tem