Forum » Loža » Noz, ki si ga kupis enkrat
Noz, ki si ga kupis enkrat

Okapi ::
Ne, ludizem je, če se bojiš prednosti, ki jih orodja ponujajo. In to, kar ti pišeš, je strah, ne previdnost ali zdrava pamet.
Če bi rad kakšno vzporednico, je strah pred gensko spremenjenimi poljščinami, recimo. Ali pred mRNK cepivi.
Če bi rad kakšno vzporednico, je strah pred gensko spremenjenimi poljščinami, recimo. Ali pred mRNK cepivi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Ales ::
Midva se ne strinjava okoli tega, kaj te prednosti so in kako naj se LLM-je uporablja, tu je srž nestrinjanja.
Drugo se očitno ne strinjava glede tega, da imajo različne informacije različno stopnjo kredibilnosti in s tem uporabnosti. Predvsem slednje mi je neverjetno. Ne razumem, kako bi kdo sploh lahko mislil drugače.
Zdaj, ker ti ne dam prav, me skušaš povleči v zanikanje cepiv, ludizem, strah in ne vem še kaj? Sori Okapi, tak diskurz ni konstruktiven. Predlagam, da na tem mestu rečeva, da se strinjava, da se ne strinjava.
Drugo se očitno ne strinjava glede tega, da imajo različne informacije različno stopnjo kredibilnosti in s tem uporabnosti. Predvsem slednje mi je neverjetno. Ne razumem, kako bi kdo sploh lahko mislil drugače.
Zdaj, ker ti ne dam prav, me skušaš povleči v zanikanje cepiv, ludizem, strah in ne vem še kaj? Sori Okapi, tak diskurz ni konstruktiven. Predlagam, da na tem mestu rečeva, da se strinjava, da se ne strinjava.

Da imajo različne informacije različno stopnjo zaupanja je menda vsakomur jasno. Ampak ti misliš da ima mnenje naključnega anonimnega forumaša večjo vrednost od odgovora umetne pameti, jaz pa mislim, da to ni res.

GenZNPC ::
Mene pa zanima ali obstaja hitrejsa avtomatska varianta brusenja, kot rocno na kamnu, ki jo kdo dejansko prakticira in je zadovoljen?
skibidi

alekskac ::
Obstaja. Primerjat pa ne morem, ker 1. nimam zbirke pravih kamnov za ročno brušenje, in 2. nimam res prave roke za to. Potem si pač naštelam nož na 15 ali 20° in drajsam ploščico po nožu. Puristi se zgražajo (gotov), ampak jaz ne znam drugače. Še vedno pa tud s tem nardiš kar scary sharp ostrino. Poceni kitajc je približno takle https://www.aliexpress.com/item/1005006...
Menda obstajajo tud bolj žlahtne zadeve, ampak ne pozanm nikogar ki bi to imel. Sam ne poliram ostrine, brusim do 1000, in to uporabljam.
Menda obstajajo tud bolj žlahtne zadeve, ampak ne pozanm nikogar ki bi to imel. Sam ne poliram ostrine, brusim do 1000, in to uporabljam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Samael ::
Sem mislil, da z avtomatskim sprašuješ po "elektriki".
Jaz imam en kup Sharpmakerjev.
Prvi, to je zdaj že več kot dvajset let nazaj, ampak ga imam še vedno, je bil Spyderco Tri-Angle Sharpmaker (z dodatnimi diamantnimi palicami), zadnji pa močno modificiran (podstavek, magnet, itd...) Ruixin RX-003 (kitajska zadeva, ki rahlo spominja na pregrešno dragi, za to kar je, Edge Pro Apex), ki deluje precej okej, se mi ga pa večinoma za tistih nekaj potegov ne da sestavljati.
Opažam pa, da sem vedno bolj len in čedalje več (vendar ne za vsa rezila - popolnoma se ročnemu brušenju ne bom odrekel nikoli, deluje terapevtsko pomirjujoče :p) uporabljam elektriko: Graef CX125DE, kadar želim 15-stopinjski kot (super zadevica za ta denar) in Graef CC105DE, kadar želim 20-stopinjski kot.
Prvi, to je zdaj že več kot dvajset let nazaj, ampak ga imam še vedno, je bil Spyderco Tri-Angle Sharpmaker (z dodatnimi diamantnimi palicami), zadnji pa močno modificiran (podstavek, magnet, itd...) Ruixin RX-003 (kitajska zadeva, ki rahlo spominja na pregrešno dragi, za to kar je, Edge Pro Apex), ki deluje precej okej, se mi ga pa večinoma za tistih nekaj potegov ne da sestavljati.
Opažam pa, da sem vedno bolj len in čedalje več (vendar ne za vsa rezila - popolnoma se ročnemu brušenju ne bom odrekel nikoli, deluje terapevtsko pomirjujoče :p) uporabljam elektriko: Graef CX125DE, kadar želim 15-stopinjski kot (super zadevica za ta denar) in Graef CC105DE, kadar želim 20-stopinjski kot.
Samael != Samuel

bozicek ::
Obstaja. Primerjat pa ne morem, ker 1. nimam zbirke pravih kamnov za ročno brušenje, in 2. nimam res prave roke za to. Potem si pač naštelam nož na 15 ali 20° in drajsam ploščico po nožu. Puristi se zgražajo (gotov), ampak jaz ne znam drugače. Še vedno pa tud s tem nardiš kar scary sharp ostrino. Poceni kitajc je približno takle https://www.aliexpress.com/item/1005006...
Tisto od kitajca ni vredno pol pizde
Zakaj?
Ker je prešvoh magnet in ti nož skače
Drugače v redu stvar ampak prešvoh magnet
Darila letos samo za poredne

Ales78 ::
Še vedno pa tud s tem nardiš kar scary sharp ostrino.
Potegni po robu papirja s prstom, pa bos tudi videl scary sharp ostrino. Ali pa nabrusi nož za maslo mazat, garantiram ti, da bo za nekaj rezov "scary sharp".
Za enkrat zarezat bo dobro, če bi rad pa s tem rezal in imel še nekaj časa "scary sharp ostrino", se zacnejo pa stvari komplicirat.
Zato ni vseeno katero jeklo je in do kakšne trdote je kaljeno.
Višja kot bo trdota, dlje bo ostro, ampak glede na lastnosti jekla, bo postala ostrina krhka (steklo, scary sharp, trdo kot kamen, se razbije).
Se pravi loviš material, ki omogoča najvišjo trdnost (hrc), pa da še ni postal krhek, ne pa scary sharp ostrino, ker ta ne pomeni nič.
In, ko imaš enkrat jeklo, ki ima visok hrc, obstaja dobra možnost, da boš s tem valjčkom (skopiranim od nemcev) bolj malo naredil.
Za brusit nož za puter mazat (pretiravam), bo pa odličen, ampak s tem valjčkom ne bom šel brusit 200 eurov vrednega noža.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()

Se pa tole "baje" odlično obnese (nadomesti grif na navadnih kamnih), samo baje moraš brusilno površino kupit kje drugje, kot od kitajcev, ogrodje naj bi bilo pa dobro, spet kopirano od nemcev, samo tam govorimo 1000 eurov.
https://www.aliexpress.com/item/1005008...
Se ti pa mora dati igrati, meni se ne da.
Pa še original, če se komu da skeširat.
https://www.aliexpress.com/item/1005008...
Se ti pa mora dati igrati, meni se ne da.
Pa še original, če se komu da skeširat.
Zgodovina sprememb…

Čaki, ne razumem. Ne da se ti igrat, nož za puter bi pa brusil na ostrino?
Popolnoma vseeno je čigavo jeklo maš. Abraziv ga bo pobral, ne glede iz katerega materiala je, slej kot prej. Tudi navaden jeans ga pobere. Ali papir. Slej kot prej.
Doma mam sicer nože na vse sorte jekel. Od japonca, ki je krhek kot steklo; preko solidnih švabov in francozov, do noža, ki ga razmeroma težko nabrusiš pa vseeno ne drži ostrine dolgo. Tud japonci niso vsi ne vem kaj. Leta nazaj sem bil na obisku pri enem prijatelju v prefekturi Kyoto. Sem kupil od enga lokalnega kovača 4, santoku in deba sta prima, usuba je na sredini izgubil profil in ga moram popravit, yanagi-ba je pa škrbast ker je krhek kot steklo (parkrat je ženi padel na tla, na ploščice) in bi moral klino prebrusit. Vsi so brušeni v desno katabo. Trdote nisem meril, kaže pa da kuje možakar iz vsaj dveh različnih jekel. Pri nas v kuhni vsi noži po tleh letijo, odškrnil se je pa samo yanagiba. Swibotu seveda nič ni, pa lah pade 10 krat na dan po tleh. Tko da sem jaz tud mal razočaran nad japoncem. Edin ki ma zame čar od mojih je deba (ni sam za ribe).
Nobena metoda ki smo jo omenili pa po mojem ne omogoča konkavnega brušenja. Osebno bi imel vsaj en šef/santoku in usubo tko nabrušeno. Gre mi na živce, da se kumare, krompir in druga zelenjeva lepijo na klino med rezanjem. Seveda potem padejo rezine dol tko da ti padejo na tla ...
Popolnoma vseeno je čigavo jeklo maš. Abraziv ga bo pobral, ne glede iz katerega materiala je, slej kot prej. Tudi navaden jeans ga pobere. Ali papir. Slej kot prej.
Doma mam sicer nože na vse sorte jekel. Od japonca, ki je krhek kot steklo; preko solidnih švabov in francozov, do noža, ki ga razmeroma težko nabrusiš pa vseeno ne drži ostrine dolgo. Tud japonci niso vsi ne vem kaj. Leta nazaj sem bil na obisku pri enem prijatelju v prefekturi Kyoto. Sem kupil od enga lokalnega kovača 4, santoku in deba sta prima, usuba je na sredini izgubil profil in ga moram popravit, yanagi-ba je pa škrbast ker je krhek kot steklo (parkrat je ženi padel na tla, na ploščice) in bi moral klino prebrusit. Vsi so brušeni v desno katabo. Trdote nisem meril, kaže pa da kuje možakar iz vsaj dveh različnih jekel. Pri nas v kuhni vsi noži po tleh letijo, odškrnil se je pa samo yanagiba. Swibotu seveda nič ni, pa lah pade 10 krat na dan po tleh. Tko da sem jaz tud mal razočaran nad japoncem. Edin ki ma zame čar od mojih je deba (ni sam za ribe).
Nobena metoda ki smo jo omenili pa po mojem ne omogoča konkavnega brušenja. Osebno bi imel vsaj en šef/santoku in usubo tko nabrušeno. Gre mi na živce, da se kumare, krompir in druga zelenjeva lepijo na klino med rezanjem. Seveda potem padejo rezine dol tko da ti padejo na tla ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Tisto od kitajca ni vredno pol pizde
Zakaj?
Ker je prešvoh magnet in ti nož skače
Drugače v redu stvar ampak prešvoh magnet
Mam kitajca (podobno kot ta z linka). Ne brusim ta dolgih klin po celi dolžini naenkrat. To morš drajsat v kratkih potezah in prestavljat klino po dolžini čez magnet, pa ne bo dol padlo. Mene bol moti da žepnih nožev ne prime najbolje.

Čaki, ne razumem. Ne da se ti igrat, nož za puter bi pa brusil na ostrino?
Res je, ne razumeš. Za zabavo:
Seveda, zato se pa nože brusi tako, da se jih zapiči v potok, z ostrino v smer toka in se počaka, da so ostri.
Od japonca, ki je krhek kot steklo; preko solidnih švabov in francozov, do noža, ki ga razmeroma težko nabrusiš pa vseeno ne drži ostrine dolgo. Tud japonci niso vsi ne vem kaj. Leta nazaj sem bil na obisku pri enem prijatelju v prefekturi Kyoto. Sem kupil od enga lokalnega kovača 4, santoku in deba sta prima, usuba je na sredini izgubil profil in ga moram popravit, yanagi-ba je pa škrbast ker je krhek kot steklo (parkrat je ženi padel na tla, na ploščice) in bi moral klino prebrusit.
Ja, visoke trdote ali napačno jeklo. Sicer je prvo pravilo, da ženi (in to velja za skoraj vse žene, ker preprosto ne razumejo, se pa da rešit z leti dresure) prepoveš uporabo noža, ki stane več kot 30 eurov. Bo z visokoogljičnim rezala paradajz, pa ga ne bo sprala, prati ga bo dajala v pralni stroj odpirala piksne z njim, ali kot si že rekel, metala ga bo na ploščice. Kriterij o kvaliteti noža je pa malo razštelan: ni nujno problem v nožu ampak v dejstvu, da daješ šubler otrokom za zabijat žeblje in potem se čudiš, da ni točen - seveda pa obstaja možnost, da si kupil nož, ki ga nekdo ni znal kaliti.
Vsi so brušeni v desno katabo. Trdote nisem meril, kaže pa da kuje možakar iz vsaj dveh različnih jekel. Pri nas v kuhni vsi noži po tleh letijo, odškrnil se je pa samo yanagiba. Swibotu seveda nič ni, pa lah pade 10 krat na dan po tleh. Tko da sem jaz tud mal razočaran nad japoncem. Edin ki ma zame čar od mojih je deba (ni sam za ribe).
Kot sva, upam da, ugotovila, je visok hrc zaželjena lastnost, krhkost pa ne, zato mora biti ali kaljen jeklu primerno, ali pa mora imeti uporabnika, ki razume, da se nožev ne meče po tleh. Daj ga na vrvico, ali pa izloči uporabnike, ki ne razumejo, da se steklenih kozarcev ne meče ob tla in da to, da se razbije, ne pomeni, da je kozarec zanič. ("nije žvaka za seljaka" - po ww2 so kmetje v nerazvitih predeli juge, dobili čigumi, ki so jih prvič videli in zato pogoltnili).
Konkavno (hollow grind) brušenje sicer ni nič posebnega, so pa najedljivi, ker s hrbtom noža hitro vlečeš po brusu(zaščitiš ga lahko z izolir trakom), če je kot brušenja samega rezila prevelik. Tipičen primer bi bile britve.
Zgodovina sprememb…

GenZNPC ::
Sem mislil, da z avtomatskim sprašuješ po "elektriki".
Jaz sem mislil, avtomatiko/elektriko, na kamnu vlacim, ampak vlacim preredko in potem to traja predolgo.
Mislim na nekaj takega https://www.amazon.de/Yofuly-Schleifmas...
Sosed ma nekaj podobnega, zgleda drazje, pa kr ok nabrusi, ampak tisto ni fino kot na kamnu, je kr grobo, ampak verjetno obstaja tudi nekaj bolj finega kaj se od samega sebe vrti in bi noz lahko pod nekim kotom tocno nastavil
skibidi

krhkost pa ne
Tule se bom popravil, niti ni nujno, dokler uporabnik to razume in ravna temu primerno, recimo uporablja nož za zelenjavo in ga ne meče ob tla.
nekaj bolj finega kaj se od samega sebe vrti in bi noz lahko pod nekim kotom tocno nastavil
Obstaja, ampak sam veš koliko stanejo brusni kamni, zdaj si pa predstavljaj, da je iz istega kamna narejen večji kolut, z več odpada in bolj kompleksno izdelavo kot izrezan kvader. Predrago za domačo uporabo.
Zgodovina sprememb…

Sicer pa, še en, za zabavo, me je zgoraj malo spomnilo na ta yt kanal:
Zgodovina sprememb…

Kot sva, upam da, ugotovila, je visok hrc zaželjena lastnost, krhkost pa ne, zato mora biti ali kaljen jeklu primerno, ali pa mora imeti uporabnika, ki razume, da se nožev ne meče po tleh. Daj ga na vrvico, ali pa izloči uporabnike, ki ne razumejo, da se steklenih kozarcev ne meče ob tla in da to, da se razbije, ne pomeni, da je kozarec zanič. ("nije žvaka za seljaka" - po ww2 so kmetje v nerazvitih predeli juge, dobili čigumi, ki so jih prvič videli in zato pogoltnili).
Konkavno (hollow grind) brušenje sicer ni nič posebnega, so pa najedljivi, ker s hrbtom noža hitro vlečeš po brusu(zaščitiš ga lahko z izolir trakom), če je kot brušenja samega rezila prevelik. Tipičen primer bi bile britve.
Sem rešil, tako da so meni ljubi noži v posebnem ladlcu, vsak posamič zaviti v platno. Za dnevno uporabo sem pa dal (kot si rekel) nože za 30 eur na pult v stojalo za nože. Skrbim da so kolikor toliko ostri. Sem pa predolgo vztrajal z japonci v kuhni za vsakdanjo rabo, in sedaj imam nekaj dela z enim. Konkavnega brušenja pa nisem osvojil, po pravici povedano tudi ravnega ročnega brušenja ne posebno dobro.

Sem rešil, tako da so meni ljubi noži v posebnem ladlcu, vsak posamič zaviti v platno. Za dnevno uporabo sem pa dal (kot si rekel) nože za 30 eur na pult v stojalo za nože. Skrbim da so kolikor toliko ostri. Sem pa predolgo vztrajal z japonci v kuhni za vsakdanjo rabo, in sedaj imam nekaj dela z enim. Konkavnega brušenja pa nisem osvojil, po pravici povedano tudi ravnega ročnega brušenja ne posebno dobro.
Tole ti mogoče kaj reši, da se ne boš zajebaval z ovijanjem:
https://www.aliexpress.com/item/1005009...
Sicer, če nočeš doktorirat iz brušenja, preprosto odneseš nož na Oster Rob, pa naj se oni igrajo z njim. https://osterrob.si/pages/servis-brusen...
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | brusilec nožev (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 21832 (4094) | PARTyZAN |
» | Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22361 (3882) | Rias Gremory |
» | Kuhinjski noz iz Kitajske Ali...Oddelek: Loža | 6075 (3246) | AgiZ |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32018 (18569) | Okapi |