» »

Kateri brusni kamen za brušenje nožev?

Kateri brusni kamen za brušenje nožev?

strani: « 1 2

jeklo ::

Ker so moji noži popolnoma topi, se odločam za nakup brusnega kamna, da jih končno nabrusim kot treba. Na spletni strani
http://www.osterrob.si/brusenje sem našel pestro ponudbo kamnov,odločam pa se med kamnom Naniwa Abrasive (1000/3000) ki stane 36 eur in med kakšnim granulacije 1000.
Pravzaprav sploh ne vem kakšno granulacijo naj vzamem za navaden kuhinjski nož:)

Kaj mi svetujete, kakšno granulacijo? Dražji kamni me ne zanimajo,samo tja do 50 eur.
  • spremenilo: jeklo ()

GGGGG ::

Jaz imam tisti brusilni blok iz hoferja za 10€. Ima 4 diamantne mrežice, najbolj fina granulacija je 600. Če so noži že zelo topi grem najprej skozi s 400, potem s 600 potem pa še s 1200 kamnom, kar mi da povsem zadovoljive rezultate.

francek1 ::

Na koncu ga je itak najboljše na polir šajbo vržt (pri brivcih je temu včasih služil usnjen pas). Šele takrat se lahko z njim briješ, seveda če je jeklo prave kakovosti.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

GGGGG ::

Poliranje (usnjen pas) ni nadomestilo za brušenje. Poliraš šele po tem, ko dobro nabrusiš.

Martin Krpan ::

Dati 36 € za brusni kamen je čista neumnost. Pa z kamnom je potrebno tudi znati brusiti.

Tole povsem zadostuje : http://www.lango.si/Fiskars-gospodinjst...
Ali pa kamen za par € in štrajher.

GGGGG ::

Kaj pa vem. Jaz čez tole ne bi spuščal 250€ vrednega noža.

Brušenja na kamnu se hitro naučiš. Ni ravno znanost, samo malo potrpljenja rabiš.

Pepca*Kardelj ::

Zelo površno. Brusno orodje za nož bo odvisno od profila rezila noža. Niti slučajno se ne napada skandi profil z istim orodjem (brusom) in tehniko, kot pa konveksni profil, ali pa, recimo, najbolj razširjen in enostaven (za proizvodnjo) hollow ground profil noža.

Zgodovina sprememb…

GGGGG ::

Pepca, zakaj ne? Jaz Moro s skandi grindom brusim na istem kamnu kot japonski kuharski nož.

Pepca*Kardelj ::

GGGGG je izjavil:

Pepca, zakaj ne? Jaz Moro s skandi grindom brusim na istem kamnu kot japonski kuharski nož.


Kateri Japonski nož? Tisti z samo eno ravno brušeno(ali pa obema) površino? Logično. Isti pes kot Mora in vsi skandiji. Kot je mogoče drugi - tehnika pa ista.
Ne boš šel pa s tem kamnom recimo na konveksni Fällkniven. Niti slučajno.

Zgodovina sprememb…

GGGGG ::

Kasumi je firma (http://www.atkitchenware.com/upload/pro...

Običajen "flat grind" je, al kako se temu reče. Pač klasika za kuhinjske nože.

Nisem strokovnjak za te zadeve. Ampak kolikor sem gledal različne guide in videote, nihče ni delal razlike med različnimi grindi.

lambda ::

Nekaj se je že v tej temi obdelalo. Meni Cerax 1000/3000 odlično služi. Pomembno je, da brusiš pogosto, preden se zadeva bistveno skrha.

Pepca*Kardelj ::

GGGGG je izjavil:

Kasumi je firma (http://www.atkitchenware.com/upload/pro...

Običajen "flat grind" je, al kako se temu reče. Pač klasika za kuhinjske nože.

Nisem strokovnjak za te zadeve. Ampak kolikor sem gledal različne guide in videote, nihče ni delal razlike med različnimi grindi.


Profil japonskih nožev (pa naj bo brušen z obeh ali samo z ene strani, čeprav so tradicionalno brušeni samo z ene) je zelo podoben skandinavskim profilom - brusi se celotna površina brušenega dela noža, celoten kot rezila se ohranja, takoimenovani "secondary bewell" - naj ne bi obstajal. Tako brušeno dobiš tudi "Moro" iz škatle - samo se potem ponavadi nobenemu ne ljubi vzdrževati ta profil in nabrusi pri prvem brušenju nanj na vrhu rezila en mikro dodatni kot, kot, ki je večji kot tovarniško brušeni kot. In to je "secondary bewell".

Zgodovina sprememb…

GGGGG ::

Vem, kaj misliš. Ampak na tem japonskem imam sekundarni bevel, tudi na WMF nožih za kuhanje, ki jih brusim z istim kamnom. Na mori ga nimam, pa je brušenje še lažje, ker samo pritisneš na rezilo in loviš ustrezen kot.

Pepca*Kardelj ::

GGGGG je izjavil:

Vem, kaj misliš. Ampak na tem japonskem imam sekundarni bevel, tudi na WMF nožih za kuhanje, ki jih brusim z istim kamnom. Na mori ga nimam, pa je brušenje še lažje, ker samo pritisneš na rezilo in loviš ustrezen kot.


Saj pravim: nabrusiš si - kar si nabrusiš.:)
In ravno to je pri skandijih in japonskih nožih najlažje - ker ne "loviš kota" - kot je že dan, ampak brusiš celotno površino, ki ti naleže na brus - ni ti treba gledati na kot, ker brusiš ravno površino na ravnem kamnu. Ostrina se tako vzpostavi avtomatično - je pa več dela s tem, to pa. Pa tudi lepo ni - ves ta visoko spolirani švedski 12C27 rostfraj zelo grdo zgleda, potem ko ga na roko sprehodiš po kamnu. High Carbon ravno tako. :)

GGGGG ::

Kakšna pa je razlika med kamni za npr. scandi grind in konveksna rezila? Si ne predstavljam, kje je razlika. Jaz moram na kuhinjskih loviti kot, ker je ta sekundarni kot drugačen od kota rezila.

STASI ::

Zelo dobro ponudbo kamnov imajo tule . Pri njih sem kupil tudi nože. Poleg brusnih kamnov in nožev sem kupil pri njih tudi rust eraser, kar skoraj moraš imeti če imaš japonske nože.
Poleg tega kar brusa ki ga nameravaš kupiti ti priporočam še da si kupiš še kak grob kamen. Ta ti bo prav prišel ko boš znucal tale 1000/3000 kamen.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

kNova ::

Tope nože res sovražim, vendar ne kompliciram kaj veliko, kupil sem si tak brusni kamen http://www.lcc.si/brusni-kamen-naniwa in se ne obremenjujejm ali brusim pod 100% primernim brusnim kotom...ker gre za kuhinjske nože za 10-20€. Na koncu je rezultat vedno oster nož :)

;-) ::

Kupis noz ki ga ni treba brusit vsaj za casa tvojega zivljenja in cao, vse ostalo so jajce.

Tribal ::

Vsak dober nož je treba brusit. Lahko malo podaljšaš čas med brušenjem s tisto železno palco k jo majo mesarji, ampak to morš vedno pred rezanjem podrgnt. Sam lastim 1000/3000 brusni kamen in je za moje potrebe super. 1000 za nabrusit, 3000 za spolirat. Je potrebno res paziti na prste po brušenju. Je pa res, da slabega noža ne nabrusiš z ničemer. Dober nož je pogoj za dober rez :D

;-) ::

Kupis noze iDelane po recepturi katana mecev pa mas mir, mam tur keramicno sranje a mi ni vsec

PacificBlue ::

Nož lahko kamot nabrusiš na hrbtni strani podstavka za kavno skodelico..:)

GGGGG ::

;-) je izjavil:

Kupis noze iDelane po recepturi katana mecev pa mas mir, mam tur keramicno sranje a mi ni vsec


Ne, nimaš (iz prve roke). Taki noži sicer ostanejo ostri dlje, ampak pri redni uporabi ravno tako postanejo topi. Najslabše kar lahko narediš je, da tak nož pustiš, da postane top, ker ga je precej težje spraviti nazaj v popolno stanje.

Sicer tudi rostfrei noži čisto OK režejo. Nabrusiš jih lahko na praktično isto ostrino, samo veliko prej postanejo topi, ker je rostfrei mehkejši od "carbon steela".

jeklo ::

kNova je izjavil:

Tope nože res sovražim, vendar ne kompliciram kaj veliko, kupil sem si tak brusni kamen http://www.lcc.si/brusni-kamen-naniwa in se ne obremenjujejm ali brusim pod 100% primernim brusnim kotom...ker gre za kuhinjske nože za 10-20€. Na koncu je rezultat vedno oster nož :)

Vrjetno bom vzel kar tale kamen.
Me pa zanima kaksna granulacija je priporocljiva za kuhinjske noze. Navadne noze. Tale ima 1000/3000. Je to vredu ali rabim za brusenje nizjo granulacijo? Prosim svetujte :)

Tribal ::

kNova je izjavil:

Me pa zanima kaksna granulacija je priporocljiva za kuhinjske noze. Navadne noze. Tale ima 1000/3000. Je to vredu ali rabim za brusenje nizjo granulacijo? Prosim svetujte :)


Še enkrat si preberi moj post.

_pobesneli_ ::

Jaz imam ta kamen 1000/3000 že nekaj let in deluje stvar odlično. Odvisno je tudi kakšne kvalitete je nož. Zanima me pa nekaj, konkretno za japonske enostranske nože, kakšen je kot brušenja? Na youtubu sem pogledal kup posnetkov in vsak ima svoje tehnike in kote.
Gregor

radmannsdorf ::

jaz pa uporabljam takšnega :)

GGGGG ::

Kaj to?

noraguta ::

O nerjavečem jeklu etc.. trdota nima veze pri ostrini
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

GGGGG ::

Kako nima veze? Trše jeklo dlje drži rob oz. ostrino.

noraguta ::

Pa težje ga nabrusiš, če ga sploh. Večina rosfrejov sodi v to kategorijo. Zato se tudi uporaba "rjavečih" jekel za nože. Itak ma ponavadi rosfrej več ogljika v sebi kot se uporablja v zlitinah za boljše nože. Sicer pa, če nisi kirurg je poliranje nad grit 800-1200 čista masturbacija. In z 1000-3000 kamnom ne brusiš ampak honaš oz poliraš oz odpravljaš iglo. Poprej rabiš še set brusov za brušenje.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Aston_11 ::

Za moje potrebe je 300 čisto dovolj, da je nož nabrušen in da ostro reže. Kupil sem sicer tudi japonski kamen (kamen kot kamen in ne kakšne sintetične verzije) verjetno ima 800 in je čisto preveč. Si ne predstavljam, kaj bi doprineslo z 800+, razen poliranja.

GGGGG ::

Itak ma ponavadi rosfrej več ogljika v sebi kot se uporablja v zlitinah za boljše nože.


Ravno obratno si verjetno mislil.

Za moje potrebe je 300 čisto dovolj, da je nož nabrušen in da ostro reže.


Jaz opazim ogromno razliko med 600 in 1200. Kuham vsaj 2 obroka na dan, veliko jedi, kjer se v naprej nareže dosti zelenjave in dobro nabrušen nož naredi res ogromno razlike.

noraguta ::

Zrežem orgomno salame v sendviče pa pa še kaj solate in kumarc vmes. Pa nožev mojstra krmelja ne brusim več kot z 600 grita. Ker se mi ne da hodit v klet po dmt 1200 dijamant. Katerega imam za dleta. ker preprosto ni razlike. Ok se pozna ko brušiš komjico noža za kake precine zadeve. Drugače pa ne. Če pa dnevno rezbariš fraktale iz zelenjave potem pa ja, se pozna. Za golo ploskovno rezanje pač ne. Ampak brusit konjico noža je pa precej težja reč.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

GGGGG ::

Za salamo res ne rabiš ravno skalpela, kisle kumarice pa tudi z jedilnim nožem odrežeš, če je sila.

Pri rezanju mehkejšega paradižnika, paprike, finem sekljanju čebule in podobnih zadevah se pa pozna. Da se tudi s topim nožem rezat, ampak jaz opazim konkretno razliko.

Je pa seveda ogromno razlike tudi med različnimi modeli nožev. Debelina, kot brušenja itd.

neon21 ::

Silicijev brusni kamen pa akcija. Je pa fajn , da znaš dobro brusit nož , ker če ne znaš boš topi nož brusil v nedogled pa ga neboš nabrusil. :) .

jeklo ::

Tribal je izjavil:

kNova je izjavil:

Me pa zanima kaksna granulacija je priporocljiva za kuhinjske noze. Navadne noze. Tale ima 1000/3000. Je to vredu ali rabim za brusenje nizjo granulacijo? Prosim svetujte :)


Še enkrat si preberi moj post.

Saj verjetno bom vzel tale 1000/3000 kamen.

Me pa zanima s čim izravnat kamen? Ker se z brušenjem skrivi. Se da kaj kupit?
Ali naj vzamem 2 kamna,da se izravnata.

jeklo ::

No pa sem se odločil. Naročil sem Naniwa Abrasive 1000/3000
http://www.osterrob.si/brusenje/kuhinjs...
ter ta ravnalec za vodobruse kamne
http://www.osterrob.si/brusenje/ravnale...

Pride malo dražje, kot če bi kupil tista 2 kamna za 24 eur,70 EUR...bo pa tako kot treba :D

Vzdevek ::

jeklo je izjavil:

No pa sem se odločil. Naročil sem Naniwa Abrasive 1000/3000
http://www.osterrob.si/brusenje/kuhinjs...
ter ta ravnalec za vodobruse kamne
http://www.osterrob.si/brusenje/ravnale...

Pride malo dražje, kot če bi kupil tista 2 kamna za 24 eur,70 EUR...bo pa tako kot treba :D


Sem ravno hotel predlagat, pa sem videl da si že objavil linke. Imam podoben kamen doma in ni ga boljšega. :D

gregor ::

Kakšno je vaše mnenje o tej zadevi?

http://www.amazon.co.uk/AnySharp-Global...
http://www.anysharp.com



Sprašujem zato ker ima na amazonu zelo veliko pozitivnih komentarjev.

Lp

blindb ::

Jaz vzamem pri stari mami oni kamen k ma za nabrust koso, 2x potegnes cez noz in reze ko sneta sekira :)
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

francek1 ::

gregor je izjavil:

Kakšno je vaše mnenje o tej zadevi?

http://www.amazon.co.uk/AnySharp-Global...
http://www.anysharp.com



Sprašujem zato ker ima na amazonu zelo veliko pozitivnih komentarjev.

Lp

Tudi z McDonaldsom so mnogi zadovoljni, pa to ni dokaz kakovosti. Ta tvoj je isti jajc kot

malo lepše "zapakiran"...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

gruntfürmich ::

mislim da se teh brušenj nožev preveč lotevate kot da imate same super nože, ter da dejansko znate brusit nože.
vse kar vam uspe je to, da malce popilite konico, celoten klin pa vedno bolj ostaja top, kar po mojem ni prava pot.
kamni so samo za fino poliranje in delanje ostrine, ampak po parih seansah bo že celoten klin totalno zanič ker ne boste vsakih par dni brusili noža, zato bi bilo za vas amaterje bolje kaj takega:

ali pa vsaj obisk mojstra za nože, da naredi pravilen klin, s katerim se boste potem vi afnali na raznih kamenčkih.
pa brez zamere, ampak ta stvar ni tako trivialna kot se vam zdi in potrebujete dosti prakse ter občutka, kar je učasih bolje prepustiti mojstrom...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

mn ::

ali pa vsaj obisk mojstra za nože, da naredi pravilen klin, s katerim se boste potem vi afnali na raznih kamenčkih.
pa brez zamere, ampak ta stvar ni tako trivialna kot se vam zdi in potrebujete dosti prakse ter občutka, kar je učasih bolje prepustiti mojstrom...


Mimogrede, pozna kdo koga v Kranju ali Ljubljani, ki se ukvarja z brušenjem, ter je dober in ugoden?

Martin Krpan ::

gruntfürmich je izjavil:

mislim da se teh brušenj nožev preveč lotevate kot da imate same super nože, ter da dejansko znate brusit nože.
vse kar vam uspe je to, da malce popilite konico, celoten klin pa vedno bolj ostaja top, kar po mojem ni prava pot.
kamni so samo za fino poliranje in delanje ostrine, ampak po parih seansah bo že celoten klin totalno zanič ker ne boste vsakih par dni brusili noža, zato bi bilo za vas amaterje bolje kaj takega:

ali pa vsaj obisk mojstra za nože, da naredi pravilen klin, s katerim se boste potem vi afnali na raznih kamenčkih.
pa brez zamere, ampak ta stvar ni tako trivialna kot se vam zdi in potrebujete dosti prakse ter občutka, kar je učasih bolje prepustiti mojstrom...


Ja imaš popolnoma prav. Tipčki tule mislijo , da bodo z superduper Đapaneze stone brusili nože kot majster samuraj Nakamura katane.:D

Važen je majster ne kamen. Za laika pa je 100% najboljši brus kot sem ga predlagal jaz , pa tudi ta Wenger zgoraj je super.

Če ne znaš brusiti ti ne pomaga noben kamen , pa četudi ga je naredil sam japonski cesar Hirohito osebno.8-)

GGGGG ::

Kaj je tako kompliciranega pri brušenju?

gruntfürmich ::

da dobiš pravi občutek da pravo klino narediš, potem pa se lotiš pravo ostrino delat, imho. sj zase jih boš v vsakem primeru nabrusil, tko kot jaz, ampak da bo to držalo in da boš papir tako lepo rezal pa pred kakimi 100 zafušanimi brušenji kar pozabi...

tisti venger je tko-tko. sam ga imam, ampak sta tista kolesa preskupaj za velike nože. poleg tega je morda namesto enega kamna dati gor filc za poliranje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

GGGGG ::

Moji kuhinjski vsi papir režejo brez problema. Čisti rez, brez trganja. Pa suho in mokro glici gobico za čiščenje itd. Tudi zelo zrel paradižnik npr. odrežem brez pritiska, samo s težo noža. Več kot toliko me ne zanima, verjamem pa, da obstaja še par nivojev nad tem.

Ne gre ravno iz prve, dobro si je pogledati par youtube tutorialov in potem trenirati na kakšnih cenejših nožih.

Martin Krpan ::

Za kuharski nož je najbolje ubost keramičnega. Ostrino drži mnogo dlje od kovinskega in na hrani ne pušča kovinskega priokusa. Se pa tudi keramični sčasoma skrha , brušenje pa je še mnogo zahtevnejše kot pri kovinskem.

Fiskarsov brus ima dva nastavka , za male nože in za velike nože.

Če kdo rabi kvaliteten nožek ni potrebno dati 200€ za superduper Đapaneze Ninđa Steel precenjeno sranje. Za par € dobiš čistopravega šveda (rebrandana Mora).

http://www.merkur.si/delavnica/noz-za-l...

GGGGG ::

Keramični suckajo za kuhanje. So ful krhki, mimogrede zlomiš špico ali okrušiš rezilo. Kovinskega priokusa pa tudi se nisem zaznal.

Tale bahco je pa res kul, ja. Imam enega doma, hvaležen in neverjetno poceni.

gruntfürmich ::

si že imel keramičnega ali govoriš na pamet?
jst sem ga kupil za doma in so zadovoljni...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
strani: « 1 2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Noži (kuhinjski, ne katane)

Oddelek: Loža
311152 (279) shotalick
»

Kvalitetni noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5412210 (5411) nebivedu
»

Solingen noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7122292 (8843) Okapi
»

Kje dobiti poceni in soliden kamne za brušenje nožev ?

Oddelek: Loža
138787 (8388) Rok Woot

Več podobnih tem