» »

Noz, ki si ga kupis enkrat

Noz, ki si ga kupis enkrat

gruntfürmich ::

morda poglej v tujini. v sloveniji izgleda da dobivajo enkrat na 3 leta...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zvezdica27 ::

lp,

jaz imam en kovan nož od Roudi Rudija, vrhunski. CCa 10 let ga imam. Baje da ima osnove od kmelja in samo dookonča - nepomembno, dober izdelek.

Imam set zwilling nožev, iz amazon.de... so ok, samo okoli 30% predragi. Ta veliki so še ok, ta mali pa pokajo na špici. Oni chef serija z nerazumljivim tangom... Sem kar malo... negativno presenečen, a za zgoniti bodo. Cca 2 leti

Enega iz delavnice od onega iz cerknice - neverjetna klina.

V glavnem... nisem še videl industrijskega noža, ki bi bil vsaj blizu na roko kovanim (rudi ali moj ali od kolega, ista delavnica). Razlika v klini je ... 150%.

zz

Ales ::

Zvilling noži niso na nivoju Dick ali Victorinox oz. Swibo (ta spada pod Victorinox, od kar so prevzeli Wenger).

Dick in Swibo so profesionalna orodja, ki jih boste našli v kuhinjah, pri mesarjih, itd. Je pa v nekaterih okoljih Zvilling znamka podobno znana in verjetno čisto zanič tudi niso, ni pa to to...

Ne, ne, čisto zanič niso, ne me narobe razumeti, so OK, ne bodo pa zdržali 10 let niti pod razno, sploh ta mali ne. Veliki, chefovski, sicer bo, sam ta mali so pa res slabi, srednji tudi ne zbuja zaupanja. Tudi držalo že razpada... Za to ceno pa je Zwilling predrag, samo to, saj če bi bil set 30e, bi bil tiho, za 90 pa to res ne gre, pa se to je neka special Amazon cena. Imam dva seta, pri obeh isto.

Saj pravim, ne bi verjel, če ne bi sam naredil nož na delavnici in kolega tudi - to je fakin vredno vsakega evra in kvaliteta kline je ... po moje je to za vedno. Tudi nož od Roudi Rudija (azijska bunka), četudi res Krmeljev, je nadmočen. Jaz osebno takoj kupim set ročno kovanih. če bi to kdo ponujal (saj najbrž jih). Dva seta.

zz

Ales78 ::

Tule vam bo morda kaj všeč, me je nekdo v sorodni temi spomnil, da imate radi nože:

https://www.shirogorov.com/

https://recon1.com/collections/shirogor...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

Okapi ::

Samo trenutno ne ruskih.>:D

Drugače pa, eden od centrov ruskega obrtniškega "nožarstva", s posebnim poudarkom na graviranju, je v mestu Zlatoust. Se najde dosti zanimivega.

flameir ::

Sem v Tokyu, povsod je polno trgovin z noži. To je še vedno neurejena zadeva doma, 5 salbih nožev. Razmišljam, da bi malo investiral v to, ker sem tu v eni trgovini sprobal rezati in so res neverjetni.

Težava je, ker ne vem, kaj kupit, ker pač o tem nimam pojma. Ima kdo kakšno priporočilo, ker sem ravno tukaj, kaj vzeti?

Dionis ::

Jaz sem bil ravno 2 tedna nazaj na Japonskem. Predvidevam se pogovarjate o kuhinjskih nožih. Jaz sem ga sicer kupil v Kyotu. Dal sem 13000 Jenov za neko ˝standardno˝ velikost. To znese 75€. To so bili od nekega starega možakarja, ki ročaje sam dela. Ko smo se potem sprehajali po teh ˝glavnih˝ ulicah sem še za štos malo pokukati cene in so bile x2 ali x3, res da nekateri res lepo narejeni, samo mi samo zaradi ročaja ni vredno. Pogooglaj si trgovine, ki niso v turističnih središčih.

Drugače vzame si z nerjavečim jeklom. Sicer ne boš imel tolikšne ostrine kot z jeklenimi (še vedno pa je super). Imam 2 jeklena doma, ampak se mi ga res ne da vsakič po pranju takoj brisati in potem mazati z oljem, da ti ne zarjavi (na enemu mi je zaradi moje lenobe to ratalo

Režeči obraz s smejočimi očmi

. Sem ga rešil, ampak se malo pozna drgnjene).

Jaz sem super zadovoljen s temi noži, so mi boljši, pa sem jih kar nekaj preizkusil. Pa tak lep spomin še na Japonsko. Meni so tudi na oko lepi.

flameir je izjavil:

Težava je, ker ne vem, kaj kupit, ker pač o tem nimam pojma. Ima kdo kakšno priporočilo, ker sem ravno tukaj, kaj vzeti?

Malo poglej za chromax (material) nože, meni osebno se je material super obnesel. Nerjaveči so mi vedno šli na k, ker so se relativno hitro krhali, preveč trdih pa tudi nočeš, ker se potem krušijo in rjavijo. Ta material se mi zdi zlata sredina, še vedno 64-65 hrc, sicer dobi patino ampak ne rjavi, pa zadnjega sem dobil rezilo v "taco" z nerjavečim jeklom, tako, da samo ostrina ven štrli.

Sicer stvar okusa, ampak osebno se izogibam japonskim ročajem, ker so proti klasičnim evropskim štorasti. Ampak samo moje mnenje, prepričan sem, da je pa nekdo drug navdušen nad njimi.

Glede uporabe, razmisli ali misliš kosti uničevati (kupi kitajsko sekirco) ali misliš sekljati zelenjavo. Za slednjo dobiš zelo tanke nože, ki padejo skozi zelenjavo, kot da je ni tam, ga boš pa uničil na kosti.

Ne kupuj v Sloveniji, ker boš nož preplačal.

Zgodovina sprememb…

flameir je izjavil:

Sem v Tokyu, povsod je polno trgovin z noži. To je še vedno neurejena zadeva doma, 5 salbih nožev. Razmišljam, da bi malo investiral v to, ker sem tu v eni trgovini sprobal rezati in so res neverjetni.

Za začetek, če boš investiral v kakšen soliden (in preprost za rabo) brusilec nožev, boš ugotovil, da tudi tisti "slabi" noži, ki jih imaš doma, odlično režejo.

Drugače pa, vprašaj umetno pamet, kateri priljubljeni japonski kuhinjski noži so podobne kakovosti kot Victorinoxovi, poglej, kakšne so cene, in če se ti zdijo ugodne, kupi.

opa! a sta potovala po japonski? mam par vprašanj...

zz

Zvezdica27 je izjavil:

opa! a sta potovala po japonski? mam par vprašanj...

zz

Ti kar jaz povem, sem podmladek poslal letos tja, sam pa sem bil tam en mesec, nekaj časa nazaj, ko je bila zaradi vrednosti jena, nedostopna splošnemu podpovprečnežu.

Gužva, enako kot katerokoli turistično zanimivo področje in čisto razočaranje, tudi za smrkovce(smrklje). Če uživaš stopicati v kolonah turistov, ki jih Japonska niti ne zanima, bi se pa radi slikali tam, zato, da se pohvalijo, je to destinacija zate.

Sicer, je ves čar uničen zaradi turizma. Preskoči, to ni več to. Mogoče se še splača iti po malo avtentičnosti v zimskih mesecih, ko tja ne hodi ves poden od turistov, sicer pa nima več smisla, shinkansen odpeljal.

Če bi rad(a) razumela, o čem govorim, obišči center Ljubljane sredi poletja. Sem ljubljančan, pa me tja ne spraviš, čeprav je zamah pedal stran, raje naredim zamah pedal v drugo smer.

Zgodovina sprememb…

Lahko pa greš v 'šoping'. Imajo en kup zanimivih stvari, ki jih dobiš samo tam, ali pa so v EU veliko dražje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Po drugi strani, razni... whatever, ne morem izreči, da nisem žaljiv... obiskujejo Hrvaško obalo, leto za letom.

Morda ti bo všeč, tako gužva kot primitivci, sam(a) presodi ali je vredno letalske karte, da se bahaš pred drugimi primitici, nekaterim to pomeni VSE.

Sam težko sodim, nisem iz tega planeta.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Lahko pa greš v 'šoping'. Imajo en kup zanimivih stvari, ki jih dobiš samo tam, ali pa so v EU veliko dražje.

Bravo, si se odlično identificiral. Tole te bo bolelo do konca obstoja tega foruma ali moje pripravljenosti ukvarjanja z njim.

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Bravo, si se odlično identificiral.

ja glej, tema je o kvelitetnih nožih, ne o turizmu. tako da ima okapi tokrat prav.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Bravo, si se odlično identificiral.

ja glej, tema je o kvelitetnih nožih, ne o turizmu. tako da ima okapi tokrat prav.

Če bi rad kvalitetne nože, pojdi k Rusom. Vsa fama okrog Japonskih nožev je bullshit, pač niso imeli kvalitetnega jekla, in so nekaj "izumili" medtem, ko je bil evropski long sword superioren.

In spet ste padli na USA reklamo... vedno znova in znova... :D

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Kje pa lahko dobiš ruske nože?

Ales78 je izjavil:

Glavno da ti nisi. Uživaj v svoji superiornosti, ne vem, zakaj se sploh ukvarjaš z nami, nevedneži in (pod)povprečneži.

starfotr je izjavil:

Kje pa lahko dobiš ruske nože?

Recimo v Rusiji;)

Preden so začeli delati sranje, se jih je dobilo marsikje, sedaj pa malo težje.

Tule je recimo ena češka trgovina, kjer imajo (vsaj v katalogu, ne vem, kako je z zalogo) nože AiR iz Zlatousta in Kizylar iz Dagestana na Kavkazu.

https://www.e-knives.com/air-zlatoust/

Niso pa ruski noži, kar se kakovosti tiče, čisto nič posebnega. Njihova edina prednost je nižja cena, v primerjavi s podobno dobrimi noži od drugod. Pa še to samo v določenih primerih, recimo pri ročno kovanih damaščanskih, ali ročno graviranih.

Samael ::

Seki Japonska, Zlatoust Rusija, Solingen Nemčija ... vse je lahko okej in vse je lahko povprečno - s tradicijo. Kot, da je to zdaj tekma.
Je pa ta tema nekoliko nerodna, ker v njej objavljamo in mešamo tako outdoor zadeve, kot kuhinjske.

Recimo rusi niso nekaj blazno poznani po kuhinjskih nožih, imajo pa vseeno solidno tradicijo nožarske industrije iz pokrajine Zlatoust. Bolj kot iskati ultimativno jeklo, je bila tu specifika narediti nož ustrezen mrzli, vlažni pokrajini, torej nerjaveče, ročaj iz "toplih" materialov (usnje, les, lubje...), itd.

@starfotr jaz imam ene štiri ali pet (A&R, Rosarms ... in bolj nodovobno Kizlyar...) iz Zlatoust regije. Kar lepo na oko :) Mi je pa še vseeno ljubši kaj v smislu "industrijskega" Beretta Loveless made in Seki. Pa samo po sebi ni nič posebnega. Ampak vseeno zame, kamping, to, ono, tretje ... just perfect :)

(starejše fotke, eni ste jih najbrž že videli...)

En čas, leta nazaj, je bil na ebayu A&R dealer, danes so pa verjetno bolj aktualne EU trgovine, kolikor imajo še tega na zalogi, recimo https://www.e-knives.com/air-zlatoust ...ampak verjetno je ta sila omejena ponudba stare zaloge najbrž to to. Vsaj dokler se svet ne spametuje.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

mancini ::

Po navadi doma ostrimo nože, vsakodnevno ali kakor pač. Pomeni da nič ne spreminjamo kota ampak samo odpravimo te majhne poškodbe rezila.

Brusi pa se jih težje in moraš bit precej bolj natančen. Rabiš tudi brusni kamen, brusno napravo ali električni brusilec.

Japonske noži imajo drugačen kot in to je potrebno upoštevat pri brušenju, drugače imaš normalen nož

starfotr ::

Hvala. Si bom pogledal. Pa dajmo rečt še kako o električni brusni napravi. Kaj uporabljate?

Električne nobene. Občasno me ima, da bi nabavil nastavke za dremel, ampak zaenkrat mi ročna naprava od Work Sharp čisto zadostuje.

Za dremel, 25 evrov na amazonu

Za dremel, 25 evrov na amazonu

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

Če bi rad kvalitetne nože, pojdi k Rusom. Vsa fama okrog Japonskih nožev je bullshit, pač niso imeli kvalitetnega jekla, in so nekaj "izumili" medtem, ko je bil evropski long sword superioren.

ja ja, da si ne boš kaj naredil... kot da samo rusi znajo delat kvalitetne nože.
danes če se malo potrudiš, ne moreš niti več dobiti slabega noža, ker imaš materiali vse prednarete. eni pile preobrazijo v nože, drugi kupujejo industrijske nože ki jih odrežejo in skujejo v kuhinjske nože...

GenZNPC ::

Jaz sem pa gledal oddajo, kjer je vodja oddaje na japonskem kupoval noze in jih je potem pri kuharju testiral, ce me spomin ne vara jih je bilo vecina samo marketingski nateg z fensi rocajem in fensi skatlico.

skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

gruntfürmich je izjavil:

danes če se malo potrudiš, ne moreš niti več dobiti slabega noža, ker imaš materiali vse prednarete. eni pile preobrazijo v nože, drugi kupujejo industrijske nože ki jih odrežejo in skujejo v kuhinjske nože...

Ampak vseeno se moraš "malo potrudit". Klina sama res ni problem, ampak pri poceni nožih je odlomljen ročaj kar pogosta poškodba.

Gambino ::

flameir je izjavil:

Masashi Yamamoto,
Takada no Hamono,
Yu Kurosaki,
Shiro Kamo, Katsuyasu Kamo,
Nakagawa Hamono,
Sakai Kikumori,
Yoshimi & Hiroshi Kato,
Ken Kageura / Yusuhara,
Nao Yamamoto,
Tetsujin hamono (Toru Tamura),
Nigara Hamono , Niagara Kagetora,
Sakai Takayuki (Aoki Hamono),
Kazuyoshi Tanaka,
Mizuno Tanrenjo / Minamoto Akitada,
Anryu Hamono (Katsushige Anryu),
Teruyasu Fujiwara,
Hinoura Hamono (Tsukasa Hinoura),
Kamotou Hamono (Shiro Kamo),
Kobayashi Hocho (Kei Kobayashi),
Manaka Hamono Tanrenjo (Kisuke Manaka),
Masamoto Sohonten,
Moritaka Hamono (Tsunehiro Moritaka),
Myojinriki Seisakusho / Tetsujin Knife Labo,
Sugimoto Hamono,
Yukihiro Sakai,
Takamura Hamono (Terukazu Takamura, Hideo Takamura),
Shosui Takeda,
Taruyasu Fujiwara,
Naoki Mazaki,
Sakai Kanechika,
Yoshida Hamono (Osamu Yoshida),
Hokiyama,
Ikeuchi Hamono,
Makoto Kurosaki,
Miki Hamono,
Hirotaka Muneishi, Kosuke Muneishi,
Takumi Ikeda,
Tsukasa Tokaji,
Tsutomu Kajiwara,
Matsubara (Katsuto Tanaka).

Sedaj je potrebno samo izbrati tip noža, za kaj ga boste uporabljali ter vrsto jekla, sodobna jekla, tradicionalna.

Lahko bi se vsaj malo potrudil, zaposlil umetno pamet in naredil seznam teh japonskih "kovačev" malo uporabnejši.>:D

Tukaj je pregled njihovega ugleda in cenovnega razreda, glede na dostopne vire in mednarodno percepcijo:

Zelo cenjeni, pogosto ekskluzivni ali dražji
Yu Kurosaki - izjemno priljubljen, znan po estetskih vzorcih in ostrini; dražji.
Shiro Kamo / Kamotou Hamono - tradicionalni mojster, srednji do višji cenovni razred.
Nakagawa Hamono - sodeluje z vrhunskimi kovači, ekskluziven.
Tetsujin Hamono (Toru Tamura) - sodobna ekskluziva, visok razred.
Nigara Hamono / Kagetora - znani po damask vzorcih, dražji segment.
Kazuyoshi Tanaka - redki kosi, zelo cenjen, pogosto visok cenovni razred.
Hinoura Hamono (Tsukasa Hinoura) - mojster z mednarodnim ugledom, ekskluziven.
Kobayashi Hocho (Kei Kobayashi) - minimalističen slog, srednji do višji razred.
Manaka Hamono (Kisuke Manaka) - ročno kovani, dražji segment.
Teruyasu Fujiwara - znan po agresivni ostrini, srednji do višji razred.
Shosui Takeda - ultra lahki noži, visok razred, zelo cenjen.
Tsutomu Kajiwara - tradicionalni mojster, višji cenovni razred.
Matsubara (Katsuto Tanaka) - robustni noži, srednji do višji razred.

Uveljavljeni, srednji cenovni razred

Takada no Hamono - ročno kovani, srednji razred, zelo cenjeni.
Sakai Kikumori - znani proizvajalec iz Sakai, srednji razred, široka ponudba.
Yoshimi & Hiroshi Kato - tradicionalna kakovost, srednji razred.
Sakai Takayuki (Aoki Hamono) - eden največjih proizvajalcev, od dostopnega do višjega razreda.
Mizuno Tanrenjo / Minamoto Akitada - klasični slog, srednji do višji razred.
Anryu Hamono (Katsushige Anryu) - spoštovan mojster, srednji razred.
Masamoto Sohonten - legendarna znamka, srednji do višji razred, zelo cenjena.
Moritaka Hamono - znani po robustnih nožih, srednji razred.
Sugimoto Hamono - specializirani za Deba in nakiri, srednji razred.
Takamura Hamono - izjemna ostrina, srednji do višji razred, zelo priljubljeni.
Yoshida Hamono (Osamu Yoshida) - manj znan, a kakovosten, srednji razred.
Hokiyama - industrijsko usmerjeni, dostopni do srednji razred.
Makoto Kurosaki - brat Yu Kurosakija, srednji razred, cenjen.
Miki Hamono - regionalni proizvajalec, srednji razred.
Hirotaka & Kosuke Muneishi - družinska tradicija, srednji razred.
Takumi Ikeda - mlajši mojster, srednji razred.
Tsukasa Tokaji - manj znan, srednji razred.

Manj znani ali redki

Ken Kageura / Yusuhara - redki primerki, nišna ekskluziva.
Nao Yamamoto - sodobni mojster, nišna ekskluziva.
Naoki Mazaki - manj znan, a cenjen v ozkih krogih, srednji razred.
Sakai Kanechika - regionalni proizvajalec, srednji razred.
Ikeuchi Hamono - manj znan, dostopni do srednji razred.
Myojinriki Seisakusho / Tetsujin Knife Labo - eksperimentalni pristop, višji razred.

Zgodovina sprememb…

Da ne bo kdo spregledal: tole je AI vrgel ven, brez preverjanja. Niti virov, od kod je seznam skup spravil, se nisi potrudil navesti.

Zakaj bi bilo to pomembno? Ker je dovolj en podoben post na X forumu, da AI te podatke vzame in širi naprej. Ti pa misliš, da je to nekaj relevantnega.

Kako točni so podatki, lahko vsak, ki ga to zanima, sam preveri. Lahko pa ti preveriš in poveš, kaj od tega je napačno (da bo imel tvoj komentar kakšno dodano vrednost). V vsakem primeru pa je ta seznam, tudi če je kakšna napaka, veliko uporabnejši od zgolj seznama japonskih kovačev.

Zgodovina sprememb…

Evo, umetna pamet (druga), pravi takole:

Seznam je odličen prikaz širine japonskega nožarskega sveta. Večina podatkov je točnih, vendar lahko opazimo nekaj netočnosti ali podatkov, ki zahtevajo pojasnilo.

Povzetek popravkov:
Toru Tamura je distributor, ne kovač. Njegove prestižne serije (Tetsujin, Raijin) kuje Myojin.
Myojin je vrhunski, ekskluziven kovač, ne "manj znan" ali "eksperimentalen". Pravilno je uvrščati ga med "Zelo cenjene".
Opis za Shosui Takeda je treba spremeniti iz "ultra lahki" na "znan po edinstvenem S-grindu in rustikalnem izgledu".
Teruyasu Fujiwara je znan po ekstremni kakovosti jekla in nerafiniranem, klasičnem izgledu.
Kobayashi Hocho je treba bolje opredeliti kot kovača z izjemno visoko stopnjo končne obdelave in ostrine.

Me veseli, da začenjaš razumevati, da LLM-ji brez problema sproti halucinirajo. >:D

Na žalost so tudi ti popravki potencialno enako "točni", kot prvotni seznam.

Mogoče sva prišla do tega, da zgornji seznam le ni tako dober in koristen? Sam sem mnenja, da je bolje biti brez podatkov, kot imeti zavajajoče podatke. Pri prvem vsaj veš, da moraš raziskovati naprej, pri slednjem pa te izmišljene informacije zapeljejo v zmoto.

Okapi je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ampak vseeno se moraš "malo potrudit". Klina sama res ni problem, ampak pri poceni nožih je odlomljen ročaj kar pogosta poškodba.

ja, bolj sem imel v mislih ko dečki sami kujejo nože doma. to se že v sloveniji uveljavlja, da ljudje za hobi kujejo nože. tudi moj kolega.
ampak taki se še recimo lovijo pri trdoti; je rekel da je imel pretrdega in se je zato prej zlomil in okrušil.

tako da ja, izkušnje so veliko vredne.

drugače pa poceni in dosti kvaliteten ''ročaj'':

https://trgovina.topdom.si/artikel/1636...

lesen ročaj za pilo 1,8EUR...

lesen ročaj za pilo 1,8EUR...

noter našopaš epoxi lepilo, od zunaj polakiraš.

Zgodovina sprememb…

Ales je izjavil:

Me veseli, da začenjaš razumevati, da LLM-ji brez problema sproti halucinirajo. >:D

Me zanima, kdaj boš spoznal, da lahko tudi ljudje (vključno s sodelujočimi na slo-techu) halucinirajo. Bodisi neposredno, ali ker navajajo mnenje nekoga drugega, ki je haluciniral.

Če misliš, da je forum, kot je slo-tech, znanstvena revija, ki objavlja samo recenzirane prispevke, se globoko motiš. Še huje, celo recenzirani prispevki v znanstvenih revijah včasih halucinirajo.

yo,

mene izven teme predvsem zanima:
-ali Japan posluje na kartico (recimo brez keša sem preživel zadnjih nekaj let, tudi USA, je pa tam težje online kaj, ker debetne povsod ne delajo). Debetna OTP bo OK?

-nastanitev - kar preko Booking?

-English, deutsch, srpsko-hrvatski, bo to OK ali je komunikacija problem (kak problem, tko kot Francija, pač mahaš in oni mahajo ali se sploh ne ukvarjajo s tabo pol, kot je v Albaniji, kjer te samo gledajo?)

in pa: Tokyo, Kyoto in kaj še - Hirošima? Okinawa mi je malo daleč...

Gremo za 2, morda 3 tedne, smo s kmetov in če že mora biti gužva je to gotovo bolje kot Indija.

Ni to tema za nože, sam par stvari moram razpucati... glede nožev pa osebno mislim da je to tako kot viski - globalni marketinški nateg (rum je 100x boljši in cenejši). Gotovo ni nič narobe s temi noži, a kot sem rekel, sem sam dal čez s kolegom en tečaj in od Rudija mam... ni primerjave z industrijskimi zadevami (ki niso nujno slabe). Pač, hype. Saj veste, Merces benz or nothing. Yeah right...

zz

Okapi je izjavil:

Ales je izjavil:

Me zanima, kdaj boš spoznal, da lahko tudi ljudje (vključno s sodelujočimi na slo-techu) halucinirajo. Bodisi neposredno, ali ker navajajo mnenje nekoga drugega, ki je haluciniral.

Če misliš, da je forum, kot je slo-tech, znanstvena revija, ki objavlja samo recenzirane prispevke, se globoko motiš. Še huje, celo recenzirani prispevki v znanstvenih revijah včasih halucinirajo.

Ne strinjam se s tem, da zdaj kar vse napake in zmote ocenjuješ za halucinacije, ampak pustimo to ob strani.

Drugače pa seveda vem vse to, kar naštevaš. Podatki so vedno vprašljivi, normalno, z neko stopnjo kredibilnosti, ki se razlikuje od primera do primera, avtorja, okolja, medija, vloženega časa... ampak to ne pomeni, da je potem pa čisto vsak podatek dober.

Pojav LLM-jev še ne pomeni, da moramo pa zdaj naše standarde čisto vreči skozi okno in objaviti prav vse, kar sproducirajo z mislijo oz. izgovorom, da so itak vsi podatki vprašljivi. To pač ne pelje nikamor, vsekakor pa ne k boljšemu razumevanju stvari, o katerih se pogovarjamo, pa če so to noži ali kaj tretjega...

Kot prvo, kar se škodljivosti napačnega podatka tiče, je popolnoma vseeno, ali je to računalnikova halucinacija ali človekova napaka, namerna ali nenamerna laž, pomotoma napačno postavljena decimalna vejica... Sem upal, da razumeš, kaj sem mislil s "halucinacijo" v primeru človka.

Kot drugo, po tvojem bi očitno lahko forumske nasvete kar ukinili, ker v vsaj 90% primerih niso znanstveno preverjeni, ampak so odgovori bodisi najdeni s pomočjo brskanja po netu ali kot anekdotična izkušnja uporabnika (ki je lahko napačna ali vsaj zavajajoča).

Ales je izjavil:

Da ne bo kdo spregledal: tole je AI vrgel ven, brez preverjanja. Niti virov, od kod je seznam skup spravil, se nisi potrudil navesti.

Zakaj bi bilo to pomembno? Ker je dovolj en podoben post na X forumu, da AI te podatke vzame in širi naprej. Ti pa misliš, da je to nekaj relevantnega.

Kakšen AI. Vsi našteti so ok za povprečne uporabnike nožov. Ko boš imel par nožev za 2kE in to omejene serije in ko jih boš nabrusil vsaj 1000 kosov, tako enostranske kot dvostranske, različnih kovin, sodobnih kot tradicionalnih, potem se javi!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gambino ()

pero50 ::

Kateri materjal bi izbrali?

10Cr15CoMoV, 60 hrc
SG2 62-64 hrc
Aogami Super 63-65 hrc

10Cr15CoMoV je VG10, ok jeklo, za japonske nože nižjega razreda. Dobro se brusijo in držijo ostrino a ne tako dolgo, kot SG2 in Aogami Super.
SG2 je novodobno prašno jeklo, višji cenovni razred, malo težje se brusi, dobro drži ostrino.
Aogami super je izboljšano ogljikovo jeklo, s primesmi so dosegli da ni tako občutljivo na rjo, ampak je vseeno treba pazit, ga po uporabi očistiti in obrisati. Se težje brusi kot Shirogami. Noži iz tega jekla dobro držijo ostrino.

Za domačo uporabo je VG10 čisto dovolj, če je pa "malo" več denarja pa komot SG2, R2, HAP40, ZDF-189, te noži so v osnovi večni.

Izbereš si še tip noža, vsestranse kot so Gyuto, Santoku, Bunka oz bolj namenske nože.

Potem imaš pa še konstrukcijsko rezila, laminacijo. poznamo pač različne vrste laminiranih jekel, odvisno od tega, kako so plasti mehkejšega jekla razporejene okoli trše sredice, ki se ji reče hagana. poznamo monosteel, honyaki, san-mai, ni-mai, warikomi, ...
Potem je pa tukaj še zaključni obdelavi noža oziroma izgled noža. Tsuchime, Nashiji, Kurouchi, Kasumi, Damascus. Skratka, ti zaključki so kombinacija funkcionalnosti (manj prijemanja hrane, zaščita jekla) in estetike (vsak nož ima unikatno površino).

Evo tako na hitro.

Okapi je izjavil:

Niso pa ruski noži, kar se kakovosti tiče, čisto nič posebnega. Njihova edina prednost je nižja cena, v primerjavi s podobno dobrimi noži od drugod. Pa še to samo v določenih primerih, recimo pri ročno kovanih damaščanskih, ali ročno graviranih.

Se ti zdi? Daj poglej malo cene Shirogorovih nožev, samo tako, za foro :D

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Samael ::

Gambino je izjavil:

10Cr15CoMoV je VG10

To pa močno dvomim.
Sestava je mogoče podobna, ampak tko, čisto na pamet, prvi je skoraj gotovo generičen (ime pove sestavo), ampak načeloma zelo soliden kitajc, medtem ko je VG-10 proprietary (Aichi) japonc.
Oba bosta več kot okej.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

Samael je izjavil:

Gambino je izjavil:

10Cr15CoMoV je VG10

To pa močno dvomim.
Sestava je mogoče podobna, ampak tko, čisto na pamet, prvi je skoraj gotovo generičen (ime pove sestavo), ampak načeloma zelo soliden kitajc, medtem ko je VG-10 proprietary (Aichi) japonc.
Oba bosta več kot okej.

Predvideval sem, da sprašuje po japonskem jeklu. V glavnem mora gor pisati VG-10 in ne 10Cr15CoMoV.

pero50 je izjavil:

10Cr15CoMoV, 60 hrc
SG2 62-64 hrc
Aogami Super 63-65 hrc

Še vedno trmarim, da se splača probat, namesto preveč skeširat: "Chromax is an impressive yet somewhat lesser known steel in the knife industry. It is heat treated to a Rockwell Hardness of 64-65, signifying excellent edge retention capabilities. Chromax is more durable than R2/SG2 steel and much more rust-resistant than carbon steel, making it an incredibly cost-effective material with qualities comparable to more expensive options. It consists of 5% Chromium, 1% Carbon, 0.9% Manganese, 1.2% Molybdenum, and 0.5% Vanadium."

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

pero50 je izjavil:

10Cr15CoMoV, 60 hrc
SG2 62-64 hrc
Aogami Super 63-65 hrc

Še vedno trmarim, da se splača probat, namesto preveč skeširat: "Chromax is an impressive yet somewhat lesser known steel in the knife industry. It is heat treated to a Rockwell Hardness of 64-65, signifying excellent edge retention capabilities. Chromax is more durable than R2/SG2 steel and much more rust-resistant than carbon steel, making it an incredibly cost-effective material with qualities comparable to more expensive options. It consists of 5% Chromium, 1% Carbon, 0.9% Manganese, 1.2% Molybdenum, and 0.5% Vanadium."

Chromax je neko generično ime in ni specifičnega proizvajalca. "Primerljivo" je z HAP40
Če hočeš top of the top potem je tukaj le SPG STRIX prašno jeklo. Proizvajalec je Takefu Special Steel Co., Ltd., japonsko podjetje s sedežem v prefekturi Fukui. HRC 65 in več, visoka odpornost, lahko brušenje, primeren za vrhunske kuhinjske nože, ki zahtevajo dolgo ostrino, enostavno vzdrževanje in odpornost proti rji!

Okapi je izjavil:

Kot prvo, kar se škodljivosti napačnega podatka tiče, je popolnoma vseeno, ali je to računalnikova halucinacija ali človekova napaka, namerna ali nenamerna laž, pomotoma napačno postavljena decimalna vejica... Sem upal, da razumeš, kaj sem mislil s "halucinacijo" v primeru človka.

Ni vseeno. Če grem v ekstrem, shalucinirani seznam z imaginarnimi kovači ali narobe opisanimi kovači nikakor ne more biti enako slab, kot nekje narobe postavljena vejica na sicer kredibilnem in preverjenem seznamu. Zame to absolutno ni enakovredno.

Kot drugo, po tvojem bi očitno lahko forumske nasvete kar ukinili, ker v vsaj 90% primerih niso znanstveno preverjeni, ampak so odgovori bodisi najdeni s pomočjo brskanja po netu ali kot anekdotična izkušnja uporabnika (ki je lahko napačna ali vsaj zavajajoča).

Ne, to ni po moje, gladko si si zmislil. Izrecno sem napisal, da ima kredibilnost vsebine različne vrednosti in ni kar črno - belo. Ne vem, zakaj se moram ponavljat: "Podatki so vedno vprašljivi, normalno, z neko stopnjo kredibilnosti, ki se razlikuje od primera do primera, avtorja, okolja, medija, vloženega časa... ampak to ne pomeni, da je potem pa čisto vsak podatek dober."

Iz tega tudi jasno sledi, da ni čisto vsak podatek slab.

Ampak nepreverjen in delno shaluciniran tekst, ki ga nameče skup LLM, je zelo, zelo nizko na moji lestvici sprejemljivosti. Na tvoji je zgleda višje.

Naj te spomnim, da je zgornji LLM seznam kovačev ob prvem najbolj enostavnem (in potencialno enako napačnem) preverjanju s strani drugega LLM, izkazal resne vsebinske napake.

IMHO to ni nekaj, kar bi bilo dobro javno objavljati. Če nič drugega, se bo znašlo v učnem gradivu naslednjih verzij LLM, da ne govorimo o tem, da bo kak soforumaš tak seznam kar vzel za kredibilen vir informacij in na podlagi tega kupil kak nož.

Ales je izjavil:

da ne govorimo o tem, da bo kak soforumaš tak seznam kar vzel za kredibilen vir informacij in na podlagi tega kupil kak nož.

S tem si v bistvu potrdil mojo tezo, da bi bilo po tvojem potrebno ukiniti forumske nasvete. Ker med odgovori in nasveti so tudi napačni (zaradi človeških napak, neznanja, namernega zavajanja, prikritega reklamiranja...), in na podlagi kateregakoli od teh napačnih bi lahko kdo kaj kupil, naredil...

V odzivih na umetno pamet lahko dandanes zasledimo presenetljivo veliko elementov ludizma.>:D

ma nima veze.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Ales je izjavil:

da ne govorimo o tem, da bo kak soforumaš tak seznam kar vzel za kredibilen vir informacij in na podlagi tega kupil kak nož.

S tem si v bistvu potrdil mojo tezo, da bi bilo po tvojem potrebno ukiniti forumske nasvete. Ker med odgovori in nasveti so tudi napačni (zaradi človeških napak, neznanja, namernega zavajanja, prikritega reklamiranja...), in na podlagi kateregakoli od teh napačnih bi lahko kdo kaj kupil, naredil...

Hm, iz nekega razloga nočeš slišati kar izrecno govorim o stopnjah kredibilnosti in relevantnosti vsebin. Ker bi moral priznati, da nimaš prav, morda? :)

V odzivih na umetno pamet lahko dandanes zasledimo presenetljivo veliko elementov ludizma.>:D

Ni ludizem to, da se orodja prav in ustrezno uporablja in da se pozna njihove dobre in slabe strani, to je zdrava pamet...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

brusilec nožev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13121952 (4214) PARTyZAN
»

Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )

7722459 (3980) Rias Gremory
»

Kuhinjski noz iz Kitajske Ali...

296096 (3267) AgiZ
»

Kvalitetni noži (strani: 1 2 )

5427346 (20547) krneki0001

Več podobnih tem