» »

Samogradnja spektrometra z web kamero

Samogradnja spektrometra z web kamero

Oldi ::

Obljubljajo tako enkratno ločljivost in natančnost, da se velja potruditi.
Zadevo bom potreboval za preverjanje LED razsvetljave za osvetljevanje rastlin.

Najprej dva linka http://physicsopenlab.org/2015/11/26/we...
Glej pod Teremino Spektrometer http://www.theremino.com/en/downloads/a...
- Prvi problem je, da potrebuješ USB Web kamero, ki ji lahko ročno nastaviš exspozicijo, gotovo pa tudi ravnovesje beline. Lahko da se avtomatika slednje izklopi samodejno, ko izklopimo avto. expozicijo.
- Druga zahteva je lahka odstranitev IR filtra. Na nekaterih kamerah je pritrjen na sam senzor, zato ga verjetno ne moremo odstraniti.
- Seveda mora biti HD, vsaj 1280 horizontalnih pik.
- Imeti mora Windows driverje, da se vgnezdi v Win. video sistem.

Ve kdo za kako tako kamero?
  • spremenil: Oldi ()

dragana ::

A tiste Trustove kamere iz prvega linka se ne dobi več?

Kamer iz omenjenih linkov se ne dobi oziroma 1 v ZDA a ne pošilja v Slo.
Je kaka trgovina, kjer to imajo razstavljeno in se da priklopit na komp. Objektiv odviješ in takoj vidiš, kje je filter.

srus ::

"Zadevo bom potreboval za preverjanje LED razsvetljave za osvetljevanje rastlin."

Travica?

ZloTech ::

"Motovilec"
Šur thing :D

Za motovilec rabiš samo veliko modrega spektra. Rdečega je dnevno že dovolj in povzroča da rastline odmirajo (prihaja zima)

Rumeni ti ker je že preko tehnološke zrelosti. pobira se ga takrat ko odžene par listov in zasadi na novo. Ni to solata.

Gnoji se preko listov ker so tako manjše izgube in motovilec se dobro odzove na foliarno gnojenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ZloTech ()

M.B. ::

Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Na brzino sem pogledal in nisem videl nič o spektrometru.
Glede HD mislim, da ni ravno nuja, bi se dalo z optiko razširit na ~celo širino slike, 500 pikslov za 500nm je vrhglave.

Zgodovina sprememb…

Izposodil sem si Logitech C525, IR filtra nisem odstranjeval, pač ni moja kamera.
Ker mi je uspelo z LabView brez Visiona zajeti sliko iz Web kamere, sem na brzino naredil nekaj evalvacijskih programčkov in prišel do zanimivih odkritij.

Spekter (bela krivulja) 50W halogenke z LabView

Lepo se vidi, da se zelena in rdeča preveč prekrivata, zato značilen vrh v spektru pri 575nm. Podoben kucelj se vidi v vseh spektrih na linkanih spletnih straneh v prvi objavi. To bo treba skorigirati. Zgoraj je izsek iz slike v naravni velikosti (640 x 183 pikslov), ki ga uporabljam za izris grafov. Y skala na grafu je v bitih (vsota 183 vrstic).
Spekter 50W halogenke s Theremino

Theremino očitno nekaj korigira, zeleno dvigne in še kaj. V LabViewu sem zeleno samo pomnožil z neko konstanto.

Spekter stare fluorescence z LV

In še s Tereminom

Reža je široka cca 0,3mm, kar je cca pol manj kot en piksel na kameri. Kamera zajema v 1280x720, zumira in v PC prenaša v formatu 640 x 480, v 1280 x 720 ne znam sprogramirati, itak pa pri original objektivu to niti ne bi imelo smisla. S primernim objektivom in prenocom v polnem formatu, bi približno podvojil ločljivost, kar pa niti nima smisla. Brez večje škode bi lahko razširil režo vsaj na 0,5mm, pa bi imela zadeva še vedno povsem zadovoljivo ločljivost. Širina snopa pri fluorescenci na 546nm je ~2nm.

Ideja je, da bi na grafu bile karakteristike vseh klorofilov, program pa bi za vsakega računal, koliko umolov svetlobe dobi. Seveda bi dodal še PAR.

Zgodovina sprememb…

Hud projekt. Zelo kvalitetno glede na ceno izdelave.

Izgleda res hudo in glede valovne dolžine tudi je, kar se tiče jakosti, je pa Thetemino slab indikator. CMOS senzor je je v zgornjih 2/3 krepko nelinearen, zato na prehodu med barvama prihaja do lukenj (pri majhni svetlobi) in vrhov pri visoki. Poleg tega je zeleni senzor zelo občutljiv na IR, skoraj enako kot rdeč. Skratka brez korekcoj je nivojski odziv praktično povsem neuporaben.

Razvojno okolje sem premaknil na en star PC z XPji, kamerca je pa ena stara Canyon 640 x 480. Z varifocal zoom objektivom sem nastavil mavrico čez skoraj celih 640 pik in dobil razpon od 300 do 800nm, za grow light čez glavo. Rezultati so celo boljši kot z Logitechovo HD.

Zgodovina sprememb…

Torej ti rabiš en ČB CMOS ki mu odstraniš IR senzor.

Kaj je katere barvne dolžine bi lahko razbral iz samega spektra ali pa imel nekaj za referenco, kot Hg spiki ki so znani in predvidljivi.

ČB zato, ker nima barvnih filtrov na cmosu in s tem tudi izgubo občutljivosti.
Občutljivost na zeleno je taka ker je število pikslov 2x zel 1x red 1x mod
Senzor je za vse barve spodaj isti. SW naredi korekcijo barve in output je potem normaliziran.

Če boš uporabljal leče ti že one same spreminjajo barvno komponento svetlobe. Samo pin-hole ti daje pravilne vrednosti (in obrnjeno sliko), prepušča pa tudi IR ki ga veliko leč ne.
Rabil bi en isokromatski vir da stvor zbalansiraš, potem pa so faktorji za korekcijo isti.

Ja, barv sploh ne rabim oziroma le zato, da vidim, če v mavrico seka kak odboj oziroma neželjena svetloba. Kalibriram s fluorescenčno cevjo.
Enostaven isokromatski izvor ne obstaja kajne?
Pinhol odpade, saj že reža pobere ogromno svetlobe in je občutljivost že z lečami kriza.

ČB kamero se pa izgleda da dobiti za razumen denar Look at this on eBay http://www.ebay.co.uk/itm/322256104795

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

Je kar vredu obstoječ način, če služi namenu. Sploh če služi nemenu. Monokromatska zadeva je dost bolj rigidna kar se tiče kalibracije.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

srus ::

Oldi je izjavil:

Kalibriram s fluorescenčno cevjo.

Barvne LED + njihov datasheet?

Ne.

Obstajajo pa monokromatski (laserji) na katerih lahko kalibriraš.

Aja točno za kolk valovnih dovžin jih imamo po nekak človeških cenah.

Ir in rdeče lahko dobiš iz cd-pekačev.
Zelene se da kupiti
Modre se da dobiti iz blue-ray pekačev
S tem pokriješ večino spektra.

Če hočeš točno določene nm boš plačal. Za določitev so boljše živosrebrove črte.

Lahko pa delaš tudi plamenske reakcije za kalibracijo.

Črte so znane.

Zgodovina sprememb…

Če hočeš kolkr tolk določene ne boš samo plačal ampak še čakal. Potem pa tudi ni več samo sam izvor problem ampak cel stack pri senzoriki. Za namen je tole z ukonom pa simpl korekcijo zadost. Ostalo je pa hitro stokrat dražje. Pa pustmo cd laserje pri mir ker za tole umerjat niso. Pa še tri laserje znpovsem različno svetilnostjo kalibrirat je sploh veselje.

noraguta je izjavil:

Monokromatska zadeva je dost bolj rigidna kar se tiče kalibracije.

Ne razumem, imaš en senzor s krivuljo občutljivosti in nelinearnostjo, kar oboje ni težko skorigirat. Pri treh barvah je pa kup sranja.
Bi takoj naročil monokromno HD, kriza je z LabView, nikoli ne veš, kako boš lahko zajemal sliko, če sploh. Pri Logitechu C525 (1280 x 720) mi ne dovoli več kot 640 x 480.

Logitechova kamerca je bila precej nelinearna, Canyon pa praktično linearna, v mislih imam odziv senzorja na jakost svetlobe, meril sem na na vrhu spektra na vseh barvah. Kljub temu pa se vsota treh barv z nivojem svetlobe spreminja, glej beli graf. Natančneje povedano, višji kot je kucelj (vrh spektra), širši postaja. To se lepo vidi na grafih na spodnjih slikah.
Vir svetlobe na spodnjih grafih je 10W dobro hlajena bela LEDica pri maksimumu obremenjena z dobrim W, zato bi morala biti linearna. Na Y osi so sešteti odzivi stotih linij prikazanih na vrhu zgornjega grafa, torej je 25500 maksimum. Na x osi so piksli.

350mA

350mA

70mA

70mA

35mA

35mA

Če prav sklepam, je to katastrofa in mi monokromatska kamera ne bi nič pomagala, celo slabše bi bilo, saj bi vsa svetloba navalila na en senzor in dvigovala bočne kuclje v celem spektru. Je rešitev CCD?

Zgodovina sprememb…

Ma težko je to razumljivo napisati, 2 sliki povesta več kot 100 besed.

100 bitov visok spekter 660nm, desno 730nm

isto razmerje med 660 in 730nm, samo dvignjena svetlost na 200 bitov visok levi spekter

isto razmerje med 660 in 730nm, samo dvignjena svetlost na 200 bitov visok levi spekter

Projekt skorajda pokopan, razen če obstaja drastično boljša kamera, verjetno samo ccd.

Zgodovina sprememb…

Tebe torej muči intenziteta posameznega spektra svetlobe in ne valovna dolžina ?

Že sam senzor je različno občutljiv na različne valovne dolžine, še preden bi upošteval barvno filtriranje.

Tukaj ti je rešitev samo ČB, ki ima znano občutljivost in znano nelinearnost (pri določeni intenziteti).

https://www.alibaba.com/product-detail/...

Ni od tega, samo toliko da se ve za kaj se gre. Output je potem znan output * krivulja
http://fairchildimaging.com/files/cmos1...

https://www.ebay.com/itm/1PCS-CCD-LINEA...

Zgodovina sprememb…

Oldi je izjavil:

Ma težko je to razumljivo napisati, 2 sliki povesta več kot 100 besed.

Projekt skorajda pokopan, razen če obstaja drastično boljša kamera, verjetno samo ccd.

Tole ni res, 730nm LEDke od kitajcev so še pa još nelinearne, človek ne more verjeti. Ko sem jo napajal z ločenim usmernikom, jakost LEDke na 660nm ni vplivala na prikaz 730nm LEDke. Torej vpliva na oddaljeni signal ni, se pa z večanjem svetlobe definitivno širijo vsi trije kuclji pri beli LEDki, glej par postov nazaj. Dočim je pa spekter fluorescence na 546nm širok samo 2nm

Zumiran spekter fluorescence na 546nm, pri sharpnesu kamere na 80%

Zumiran spekter fluorescence na 546nm, pri sharpnesu kamere na 80%

Skratka izgleda, da veliko svetlobe na širšem področju naredi senzor (za šibke signale) bolj občutljiv. Po logiki bi znali biti tri barve boljše, kot pa monochrome. Samo to je totalna štala za opazovanje širokospektralne svetlobe, saj se na prehodu med barvami delajo kuclji, torej rešitev je monochrome.

Zgodovina sprememb…

ZloTech je izjavil:

Tebe torej muči intenziteta posameznega spektra svetlobe in ne valovna dolžina ?

Zanima me oboje. Rad bi pomnožil krivulje različnih klorofilov z izmerjenimi fotoni, seveda za vsak nm posebej, tako da bi dobil integral sprejete energije za vsak klorofil pisebej in seveda tudi vsoto vsega (PAR).

Ker je spekter LEDic dovolj širok, da pri višji jakosti pokvari linearnost CMOS senzorja, imam problem. Še zlasti je ta hud pri modri barvi, kjer je gneča največja.

Zgodovina sprememb…

Hudo nalogo si si zadal :D

Po uri guglanja sem že mislil, da gre za blooming, po še eni pa nisem več ziher. Pri bloomingu pivsod omenjajo prenasičenost senzorja, tukaj pa tega ni.
Sem pa izvedel, da je s CCDjem še večja štala, pisebej v vertikalni smeri.

Že eno uro pregledujem zapise na publiclab in GitHub, pa glede opisanega "bloominga" nič ne najdem trenutno sem tule: https://publiclab.org/notes/tomh/9-19-2...

Oldi, a se ti zdi smiselno da imaš probleme ker ti leča lomi barvo tako da se prikaže "ovinek" na senzorju in ne ravne črte

Ta ovinek potem prekrije določen spekter in ga tudi razširi.
Rabil bi res režo, skupaj s lečo ki ti bi fokusirala vir. Projektor s fresnell lečo anyone ?

V enih konstrukcijah uporabljajo fotografski objektiv.
Glede ovinka pa ne vem od kod pride, saj imam objektiv cca 10mm, ki ne bi smel imeti tako opaznega popačenja. Sicer je pa prisotno tudi v centru.

Sicer sem pa danes rešil problem.
Fora je v krivulji občutljivosti senzorja, ki ni exponencialna, temveč v S obliki. Ker sem jo preverjal v 3 točkah, je bila bolj ali manj linearna. Ko sem naredil polinomsko interpolacijo iz 10 kalibracijskih točk, je zadeva postala linearna.
Kakšna bedarija.:)

Na posodo sem dobil ČB kamero Imaging Source DMx 72BUC02, rezultati da dol padeš.
Probal sem realizirati svojo staro idejo, merjenje segrevanja LED čipa prek oddane svetlobe, rezultat da ne bi verjel, zaznam premik spektra za 1pm, kar ustreza segretju LEDke za 0,025°C.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED lučke (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8622094 (4765) bsslo
»

Grow LED

163758 (808) 111111111111
»

Ali lahko fotoaparat zajame kaj v UV spektru?

132493 (1944) nightbird
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594127626 (96550) BigWhale
»

monitor profil in photoshop

Oddelek: Strojna oprema
81557 (1493) bluefish

Več podobnih tem