» »

Alfa Romeo 159 JTD - si kdo lasti?

Alfa Romeo 159 JTD - si kdo lasti?

1
2
»

shadeX ::

Si ziher, da ne haluciniraš? Meni sta se ta dva zdela zelo podobno (ne)poskočna.


Normalno da ne, če pa si vajen 200 HP+, po možnosti še kak avto, ki je lažji od tone. Sam sem sicer kar prepričan v to kar sem videl oz. vozil.

Drgač pa zaenkrat še kupujeva 159. Pogledat sva šla sicer dosedaj dve taki alfi ampak so ble dokaj slabo ohranjene oz. slabo vzdrževane. Z nakupom se sicer sploh ne mudi, tako da upava na eno ohranjeno in vzdrževano.

TOP ::

Da ne boš porabu še veliko denarja,ker se boš vozu po Sloveniji in iskal dobro ohranjeno.Išči po Primorskem,jih je več,ker je blizu Italije in tudi soli ne vidijo toliko.

shadeX ::

Omejen sem itak sam na primorsko:

1. Zaradi razloga kot si ga sam omenil
2. Sem doma iz primorske in se ne mislim vozit v Maribor, da nato ugotovim da je avto zjeban.

Sicer pa če prav res ne bo nobene pametne v roku nekaj mesecev pride v igro še Insignia (sicer se budget potem poviša).

Masav ::

Jst mam zdej 159 sw letnik 2011, pol leta nobenih problemov. Samo roke zgornje tako kot pri prejšnji 156 s katero sem v 6 letih naredil 120k-brez problemov edin 2x roke kar za naše ceste ni nič nenavadno. Torej zadnja šipa pa roke to je to... pa še avto z dušo je. Vw je pa avto za rajo, kar se vid tud po naših cestah?
Olja ni mobena pila niti kapljice, pa poglej nemce kako ga pijejo.

TOP ::

Roke nisi menjal zaradi ceste, ampak zaradi Italjanske kvalitete.

MadMax ::

Niti ne, proizvaja jih TRW.
Dojče kvalitet torej...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

kixs ::

Ocitno so poddimenzionirane - specifikacijo da narocnik.

MadMax ::

Hehe, potem je skoraj pol avta poddimenzionirano 8-)
A potem je kak LMM, injektor, ... tudi poddimenzioniran (Bosch) ?
Termostat (Behr) tudi?
Itd...
Ja, nekaterim je težko sprejeti dejstvo, da če na alfi kaj crkne, crkne nemško...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Masav ::

Ja roke dajem gor skos original niso pa drage 200€ obe roki z delom vred. Sej je mir ene 2-3 leta pol, potrošni materijal...

shadeX ::

Na 2-3 leta je potrebno roke menjat? Koliko km pa delaš na leto?

koyotee ::

shadeX je izjavil:

Na 2-3 leta je potrebno roke menjat? Koliko km pa delaš na leto?


Na 156 ih menjas letno :D
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Masav ::

Relativno jst jih menjam takoj ko začnejo puše mal cvilit, ker nemaram čričkov nikjer. Nekateri bi jih mel gor še 2 let dokler tehničnega nebi nardil. Tud zdej pr novi je blo 1mm lufta pa je mal cvilla na ležečih pa sem menjov. Desna je bla pa še ok. Sam so ble prve roke gor so zdžale 105000km. Tko da stvar posameznika...tud olje dajem selenia oz petronas na 15000 pa bi komot zdržal 10k več. Mam raj avto za 10000 pa dajem nanjga okol 500 na let, pa pzero gume, kot pa eni k kupjo x3 al pa neki za 40000 pol jih pa vidš z zimskimi gumami pa za servis nima revež....delam pa 20k na leto. Pri 156 so roke zdžale 3 leta. Ko sem jo prodal sem ji roke menjal drugič. Ene roke 60k kar je ok.

facepalm ::

Taksni stroski za bogih 20kkm letno? :S

TOP ::

Ja če hočeš met Italjana je tako nič novega.Ti pa dam prov,da redno skrbiš za avto,ne kot eni ki gredo samo ko kej crkne potem pa jok.

Masav ::

Hotel sem rečt da vzdržujem avto, ne tko kot nekateri, ki nimajo za servis po nakupu dražjega avta. 500 EUR je manj kot 50 na mesec a to je velik? Men se ne zdi. A z vw se pa kr vozjo u nedogled al kako? Deli so cenejši, servis je podobna cena...če ne manj...motorji so boljši, lega je boljša, edin roke so edina pomanjkljivost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Masav ()

MadMax ::

Pač vzdržuješ avto, zato si v očeh tistih, ki samo gonijo dokler se ne razpade (ali pogrnejo na tehničnem) bedak.
Kot da se na nemških avtih nikoli nič ne pokvari ali obrabi. Niti gume ne...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

šernk ::

in potem se oglasi lastnik nepokvarljivega Volva, kateri je vanj v 10ih letih in 200.000km vrgel denarja še za en spodobn avto zraven, preden se je odločil kanto prodat :))

pol pa tko:
- 159 slovi po odpovedi volanskih letev, BMW iz meni neznanega razloga ne slovi po tem, pa sta imela oba avta identično volansko letev z identičnimi problemi (danes ne v enem ne v drugem avtu, če ima normalne kilometre te letve več ni, ker je 95% možnosti, da je že crknila),
- vse alfe slovijo po slabih rokah, a noben VW golf 3 ne slovi po slabem menjalniku.
- vsi italijani slovijo po slabi elektroniki, a noben audi še ni slovel po temu,
- ko grem v najhujši vročini po AC gledat, kdo stoji na odstavnem pasu se število le teh dokaj ujema s povprečnim številom avtov te znamke na cesti.

bistvo:
če naletiš na slab avto ga naletiš pri vsaki znamki in boš imel probleme stalno. Teh avtov je morda 0,1% na trgu. pri vsakem avtu je okoli 5-10% možnosti da odpove predčasno katerakoli komponenta, ker je pač ceneje za firmo da 5 kosov od 100ih odpove in se jih zamenja, kot pa da se spravi zanesljivost na 99%, kar izjemno podraži proizvodnjo.

glede nato da je večina alf uvoženih iz tujine, je večina le teh kant z napisanimi 130.000km v resnici jih ima pa vsaj še 1x toliko. najdite mi avto, pri katerem podvozje ni praktično v celoti fuč pri 300.000km.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Masav ::

Pri 159 so odpravili napako volanskih letev z letnikom 08 pred tem so vsem letve zamenjali.
Crkovanje elektronike alf se je dogajalo pred 95 letom. S kilometri se pa strinjam, morš pazit kaj kupiš.

MadMax ::

šernk, dober povzetek :)
Glede zadnjega stavka pa... pri VW podvozje ni fuč (oziroma je do takrat celo v perfektni kondiciji) dokler se dobesedno ne razpade :))
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zheegec ::

Pri 159 so odpravili napako volanskih letev z letnikom 08 pred tem so vsem letve zamenjali.

To napako so imele 2005 in 2006 Alfe 159 in BMW 5-serija E60. Če sedaj kupiš katerega od teh dveh avtov danes je bila letev že zdavnaj zamenjana.

Moja 159 ima okoli 340k km in še komplet prve roke, zamenjani so bili samo prednji amortizerji.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

kixs ::

MadMax je izjavil:

Hehe, potem je skoraj pol avta poddimenzionirano 8-)
A potem je kak LMM, injektor, ... tudi poddimenzioniran (Bosch) ?
Termostat (Behr) tudi?
Itd...
Ja, nekaterim je težko sprejeti dejstvo, da če na alfi kaj crkne, crkne nemško...


Ne ti meni o Alfah in nemskih delih... sem imel tri. Alfe mislim. Zdej imam Opla ze sesto leto, star 12 let in nobenih perecih problemov. Alfe sem _moral_ pri teh letih odsloviti. Pravzaprav so bile stare med 9 in 11 let ;((

MadMax ::

Ojoj, slučajno si srečnež, "zadel" opla ki celo dela b.p., lucky you 8-)
Ampak verjetno nima čez 400 jurjev kot je imela jtd-jka?

Kar sem napisal, drži vsaj za 147/156/gt in novejše (159/Brera, Giulietta), torej zadnjih malo več kot 15 let. Izjema je jts motor, ki je res faljen, pa pri bencincih so okrog variatorja prepozno začeli reševat pravilni način mazanja. Pa se jih kljub temu še vedno ogromno pelje.

O starejših se je leta 2017 brez veze pogovarjat, sicer bi se lahko tudi o oplih na dolgo in široko.... Sploh ker nikoli niso imeli problemov z elektroniko niti z rjo, ane...
Tako da 33 in 145 lahko iz debat v letu 2017 mirno izključiš.
Pa mimogrede, senzor glavne gredi je tudi nemški, če pa zaradi njega nabašeš na radar pa ni senzor kriv-zaradi njega avto ne pospešuje nekontrolirano :D

/edit: typo
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

kixs ::

Ne zdaj brat moje poste na alfa forumu :))

Primerjam pa avte, ki sem jih imel. Vzporedno seveda nobenega. 145TS sem kupil 6/7 let staro, tako kot tega Opla. Ampak sem jo prodal po dobrem letu - se dobro :| In to recem, kljub temu da mi je bila zelo vsec.

Vsak avto je kot loterija, se posebno rabljen. S svojim Oplom sem zadovoljen, ceprav ze malo rjavi. Ampak me BK. Po planu ga bom vozil se 4 leta in potem, tudi ce razpade :)) Svoje bo odsluzil.

MadMax ::

:D

Razumem da si napisal iz prve roke, ampak med generacijami so pri vseh firmah take razlike, da je posploševanje na osnovi več kot četrt stoletja starih (po zasnovi) avtih res brezpredmetno.
Tu naj bi bila tema o 159, ob kateri so 145 in 33 ne samo eno, ampak za 2, 3 generacije razlike. Če upoštevaš še, da alfa ni hiperproduktvna pri izdaji novih modelov (še za FL rabi 5 let...)...
Jaz osebno sem imel do zdaj najboljše izkušnje (kar se kvarjenja in stroškov tiče) s škodo, pred tisto pa z zastavo. Tudi bavarc ni daleč, ampak nove(jše)ga si ne bi upal več kupit. Itd.

Vsak avto je kot loterija, se posebno rabljen.

S tem si pa zadel bistvo, pa naj gre za alfo, opla, mercedeza, jugota ali katerikoli avto na svetu ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

chrush ::

Imam AR159 110KW l.2009. Prej sem bil navdušen VW Audi fan. Danes goreč nasprotnik teh nemških jajc. Priznam, da sem alfo kupil zaradi lepote in me je bilo strah, da bo res kraljica odstavnega pasu. Ampak, ker sem bil navajen že ko sem imel pasata, sem si rekel, za lepoto je treba potrpeti. Ko sem jo kupil, je imela okrog 120km. Takoj sem jo peljal na pooblaščen servis Petrovčič in za okoli 500€ naredil velik servis, mali servis in nafilal klimo. Mali servis delam sam redno na 15k km in vedno kupujem original dele! Na prvih 15k naredim menjavo olja in oljnega filtra, na naslednjem pa menjavo olja in vseh filtrov. Olje vedno kupujem na motorna olja pika si, ostalo mi zrihta kolega. Do danes ko ima avto 280k km sem naredil še en velik servis pri petrovčiču in nič drugega. Vse kar mi je do zdaj crknilo so bile žarnice za kratko luč in zamenjati sem moral eno meglenko ker mi je v njo priletel kamen plus enkrat sem moral dati popravljati pokrov motorja, ker mi ga je nekdo na parkirišču podrsal. In ja pasat je bil pri 280.000 km že pokojen. Rad imam dinamično vožnjo in pasat 2.0 104kW proti alfi nima šans.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

shadeX ::

Kot OP dolžan povzetek zgodbe.

Spoznal sem, da omenjeni modeli Alf so izjemni ampak folk jih povečini prodaja, ker so jih zgonili do konca in vsaj 5/6 ogledanih Alf je klicalo po mehaniku in stroških. Ljudje te avte vozijo, ker jih je užitek vozit/terat, tako da večina ki se jih prodaja so samo še zgonjene kante.

Ostajam pri svojem starem renoju (danes podaljšal registracijo), partnerka bo zaenkrat vozila še passata in do nadaljnega se počasi varčuje za nov/novejši avto od 1. lastnika.

šernk ::

hja za 4000eur se pač solidne 159 ne bo dobilo. bo treba še vedno dat za kaj solidnega 8000eur danes.

drugače pa: malokdo avto proda zato ker ni zgonjen, če ga pa že prodaja je pa cena temu primerna, ker se mu ga ponavadi ne mudi prodat.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

kixs ::

Se strinjam. Cena navadno, ne vedno, odraza stanje. Je pac toliko nizja, ker je potrebno se kaj vlozit, da bo OK. Velja pa to za vse znamke. Potrebno se je zavedat, da gre za cca 10 let stare avte in so dalec od novih.

Spet, velja za vse znamke, da so po vecini uvozeni in zgonjeni ze od prej. Torej, loterija.

Tudi sam vsake toliko casa pogledam na avto-net za 159 in se kar ne morem odlocit, da bi sel v to avanturo. Se posebej, ker mi trenutni avtej sluzi zelo dobro navkljub starosti 12 let.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup karavana (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15131383 (7946) Twixz
»

Izbira avtomobila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10912585 (9479) mr_chai
»

Alfa Romeo 147 1.9 JTD, mnenja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5311547 (10341) dottor
»

Rabljen avtomobil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10621754 (16952) amigo_no1
»

Nakup avtomobila Alfa Romeo 156 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10823964 (21914) Valvoline

Več podobnih tem