» »

Biti vegan

Biti vegan

««
9 / 23
»»

reeves ::

Zakaj bi morali prebavljati celulozo?

Zato, da bi bilo tole res:
Imamo telo, ki je optimizirano za rastlinsko prehrano v vseh ozirih

Zgodovina sprememb…

• spremenil: reeves ()

RejZoR ::

NikolormousB je izjavil:

Zakaj pa potem ne prebavljamo celuloze?

Zakaj ptiči ne prebavljajo kamnov, ki jih pojejo? Zakaj bi morali prebavljati celulozo?

Celuloza in druge vlaknine imajo v naši prehrani zelo pomembno funkcijo. Celuloza konkretno skrbi za prebavo, preprečuje vnetje črevesa, upočasni absorpcijo določenih hranil...

Nekateri ptiči ne prebavljajo kamnov in peska, ker jih rabijo, da sploh karkoli prebavijo... Oni pač ne prežvečijo stvari kot mi ampak pogoltnejo celo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

NikolormousB je izjavil:

Meat and bone meal @ Wikipedia

Kot rečeno, poskušaj kravo futrati z mesom. Mogoče boš potem ugotovil, da z lepljenjem random linkov samo potrjuješ, da v resnici nimaš pojma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

NikolormousB ::

Zato, da bi bilo tole res:

Kaj točno ti ni jasno pri mojem prejšnjem postu? Ljudje celuloze ne prebavljamo, ampak ima druo, prav tako pomembno vlogo v naši prehrani.

Kot rečeno, poskušaj kravo futrati z mesom. Mogoče boš potem ugotovil, da z lepljenjem random linkov samo potrjuješ, da v resnici nimaš pojma.

Saj so poskušali to delati cca. 100 let, pa prav super se je obneslo. V UK so imeli med 2. svetovno vojno celo predpisano minimalno količino.

Zdaj, ko je BSE scare mimo, se kostna moka ponovno počasi poskuša prebiti v prehrano "herbivorov".

Kosti imajo precej mineralov, kar bi bil lahko razlog zakaj bi se jo dodajalo, čeprav jo bolj dodajajo, ker morajo nekam spravit vse ostanke in nič drugega...

NikolormousB je izjavil:

Saj so poskušali to delati cca. 100 let, pa prav super se je obneslo. V UK so imeli med 2. svetovno vojno celo predpisano minimalno količino.

Zdaj, ko je BSE scare mimo, se kostna moka ponovno počasi poskuša prebiti v prehrano "herbivorov".
Ko boš zapopadel razliko med mesom in beljakovinsko-mineralnimi dodatki k rastlinojedski prehrani se bova lahko pa naprej pogovarjala.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Okapi> Okapi ti je enkrat že poskušal razložiti, kaj pomeni izraz mrhovinar, ne bo se več trudil, ker je očitno bob ob steno.

Sej vemo, pogrete zrezke jest.

beljakovinsko-mineralnimi dodatki

Verjetno si mislil napisati zmletimi kravami?

r3dkv1c4 ::

Šel sem skozi proces terapije in prišel do spoznanja, da je veganstvo, od vseh bizarnosti, ki jih človek počne in jih je zmožen ena od tistih stvari, ki imajo smisel.

Ker je OP pač s tem stavkom začel nadaljne razprave, sem se kar na začetku spotaknil ob odebeljen del citata.

Najprej bi OP-ja vprašal, če se je kdaj v življenju srečal s kakšnim večjih daljšim fizičnim naporom in kako se je počutil oz. kako se je odzvalo telo?

Seveda se strinjam, da je odločitev posameznika tista, ki kroji njegovo pot ampak nekaj mi pa ne gre nikakor v glavo.
Kako so ljudje lahko tako zelo prepričani v nekaj, kar vsak normalen rekreativec ali amater ali profesionalec ve, da dolgoročno to ne gre.

OP-ja bi prosil za bolj podrobno razsvetljeno razlago, ker bom mogoče z njegovo pomočjo spoznal nekaj, kar me ovira pri dojemanju veganstva.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Kaj točno ti ni jasno pri mojem prejšnjem postu? Ljudje celuloze ne prebavljamo, ampak ima druo, prav tako pomembno vlogo v naši prehrani.

Kul. Se pravi, da nismo optimizirani za prebavo celuloze. Kar pomeni, da nismo optimizirani v vseh ozirih.
Seveda pa ima pomembno vlogo pri prebavi, čeprav gre skozi naše telo praktično nespremenjena.
Pravi rastlinojedi pa jo še prebavijo in spremenijo v sladkor za energijo.

Kako so ljudje lahko tako zelo prepričani v nekaj, kar vsak normalen rekreativec ali amater ali profesionalec ve, da dolgoročno to ne gre.

Ta dva se pomoje ne strinjata s tabo. Pa grem stavit, da sta vajena precej večjih fizičnih naporov kot ti (ali kdorkoli na tem forumu).

Kul. Se pravi, da nismo optimizirani za prebavo celuloze. Kar pomeni, da nismo optimizirani v vseh ozirih.

Seveda smo. Rastline niso sestavljene samo iz celuloze, a veš.

r3dkv1c4> Kako so ljudje lahko tako zelo prepričani v nekaj, kar vsak normalen rekreativec ali amater ali profesionalec ve, da dolgoročno to ne gre.

Seveda gre. Carl Lewis je bil vegan, ko je zmagoval na olimpijskih igrah.

kingsix ::

Ja, Carl Lewis je jedel solatke, fižolček ter sojin sirček...zaradi česar je zmagal na OI.
1. Ni bil vedno vegan
2. Taki atleti šše očitno jedo kup (legalnih) dodatkov
3. Glede njega je bil drug-test cover up... Doping.

Ne vem kaj folk skoz navaja neke športnike uh in oh kako so vegan. Saj pa je zunaj na tone dodatkov, ki ti pri tej dieti lahko pomagajo, da si performančno enak kot če pač ješ meso. Ampak ja - tukaj so potem DODATKI.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kingsix ()

SimplyMiha ::

Lewis credits his outstanding 1991 results in part to the vegan diet he adopted in 1990, when he was in his late twenties.

Aha, čisto slučajno je postal vegan tik pred vrhuncem svoje kariere. Kako pa je dobil svoje atletsko telo? So mu ga sprintali?

Zgodovina sprememb…

judoka ::

+farmacijski dodatki perhaps

Aha, čisto slučajno je postal vegan tik pred vrhuncem svoje kariere. Kako pa je dobil svoje atletsko telo? So mu ga sprintali?

Bistveno je, da je začel pravilno jesti in začel je dosegati boljše rezultate. Tako kot večina vrhunskih športnikov, ki se resno lotijo veganske hrane.

Pri rastlinah enostavno ni balasta, ki ga predstavljajo živalski produkti. Samo čista moč in energija.

Seveda smo. Rastline niso sestavljene samo iz celuloze, a veš.

Ja in? Sedaj govoriva o celulozi.

Seveda gre. Carl Lewis je bil vegan, ko je zmagoval na olimpijskih igrah

Jaz verjamem, da se da. Ob primerni dieti, mogoče kakšnimi dodatki, se da.

Ampak še vedno ne vidim smisla v tem.

Boljši performance z manj truda in manj denarja, manj vpliva na okolje in manj pobitih in mučenih živali. Kaj je tukaj težko razumeti?

WarpedGone ::

Kaj je tukaj težko razumeti?

Ignorance is bliss.
Zbogom in hvala za vse ribe

SimplyMiha ::

Ja, težko je razumeti, dokler otroci veganskih staršev umirajo!

Ja, težko je razumeti, dokler otroci veganskih staršev umirajo!

Ampak otroci mesojedih staršev umirajo v neprimerno večjem številu.

SimplyMiha> Ja, težko je razumeti, dokler otroci veganskih staršev umirajo!

Umirajo tudi otroci vseh drugih vrst staršev, mnogih še pogosteje.

Borci ISIS jedo meso, jaz bi se na tvojem mestu zamislil, kaj dajem v usta.

WarpedGone ::

Kot zelenjavar uživam vso možno (nestrupeno) zelenjavo.
Z izjemo pečene polente ali ajdovih žgancev (brrrr...).

Kater mesojedec se lahko pohvali, da ni šovinist kar se tiče izvora njegovega mesa?

Dober tek?

Zbogom in hvala za vse ribe

NikolormousB je izjavil:

Boljši performance z manj truda in manj denarja, manj vpliva na okolje in manj pobitih in mučenih živali. Kaj je tukaj težko razumeti?

Za boljši performance z manj truda in manj denarja, ti ne bom ugovarjal, ker po pravici povedano o tem ne vem veliko.
Kar se tiče manj pobitih in mučenih živali, ti predlagam, da si prebereš mojo debato (kulturno in konstruktivno, moram priznati) s @frudi-jem.
Ko boš prebral debato, boš ugotovil, da boš več živalskih vrst pripeljal na rob izumrtja. Kako lahko pričakuješ manj vpliva na okolje? Očitno ne veš kakšen vpliv ima lahko izumrtje neke vrste na okolje. Sploh v globalnem smislu. Pa da ne govorimo o gospodarskem in ekonomskem kaosu.

Da bi to izpeljal, bi rabil stoletja. V tem času bomo pa itak že vsi na kakšnih praških ali tabletkah, ki bodo vsebovale vse potrebne snovi za naše delovanje + malo naravne hrane mogoče.

Odsotnost mesnopredelovalne industrije ni nikakršna "škoda" za živalske vrste.

Problem ni v mesu, ki ga oberejo s kosti ljudje, ki nimajo drugega, problem je v mesu, ki gnije na deponijah.

Ko boš prebral debato, boš ugotovil, da boš več živalskih vrst pripeljal na rob izumrtja. Kako lahko pričakuješ manj vpliva na okolje? Očitno ne veš kakšen vpliv ima lahko izumrtje neke vrste na okolje. Sploh v globalnem smislu. Pa da ne govorimo o gospodarskem in ekonomskem kaosu.

Vpliv na okolje bi bil zelo pozitiven. Od zmanjšanja izpusta toplogrednih plinov do manjšega onesnaževanja okolja z antibiotiki in vsega vmes.

O kakšnem ekonomskem kaosu govoriš? Kmete bi še vedno potrebovali, prav tako večino ostalih ljudi, ki delajo v prehranski verigi.

Da bi to izpeljal, bi rabil stoletja.

Če bi bila volja lahko to narediš v nekaj letih. Krave pojemo do konca, novih pa enostavno ne redimo.

Če bi bila volja lahko to narediš v nekaj letih. Krave pojemo do konca, novih pa enostavno ne redimo.

Ojoj.
Za vsak papir, ki ga rabiš čakaš mesece, lahko leta. Samo drugi tir delamo že več kot 20 let.
Ti bi pa dejansko vso mesnopredelovalno industrijo spremenil v rastlinskopredelovalno v nekaj letih???

Nima smisla

Ne razumem, kakšen papir rabi kmet, da neha redit krave in začne vzgajat fižol?

NikolormousB je izjavil:

Ne razumem, kakšen papir rabi kmet, da neha redit krave in začne vzgajat fižol?

Za začetek mora spremeniti namembnost vseh zemljišč iz pašnik v njiva. Seveda mora tudi preurediti infrastrukturo, za kar bo rabil gradbena dovoljenja. Hkrati mora zamenjati večino opreme in priključkov. Zagotoviti si mora dovolj semen, gnojil, škropiv. Za ravnanje z njimi potrebuješ dovoljenje, ki ga tudi moraš pridobiti.
Seveda to velja samo za enega kmeta, ki živi v zmernih podnebnih razmerah.
Kako boš prepričal "kmete" iz severnih področij, ki živijo predvsem od ribolova in kakšne vzreje losov, da pričnejo saditi fižol, ne vem. Ravno tako ne vem za kmete v sušnih področjih, kjer poleg kake rastlinice živijo samo še npr. koze, ki prebavijo vse kar dobijo, ampak očitno imaš ti nekakšen plan.
Sedaj si pa še predstavljaj, da to storijo vsi v nekaj letih.

Podobne pomisleke so imeli zagovorniki suženjstva. Tudi nasprotniki global warminga si zmišljujejo vse mogoče, samo, da bi lahko še naprej svinjali po planetu.

Na srečo 5 minut googlanja na to temo ti razkrije odgovore na vsa tvoja vprašanja.

Zgodovina sprememb…

-valvoline- ::

Velika vecina folka ce bi morala lastnorocno pobit in pripravit zivali da bi zadovoljila svoj nagon in potrebe po mesu bi zagotovo dobro premislila in stevilo vegijev bi se dramaticno povecalo. Drgac pa sistematicno pranje mozganov z srecnih anime kravic,pujskov,telet itn ocitno deluje.
Se enkrat povdarjam, tudi jaz raje pojem zrezek kot karkol zelenjavnega, kriv sem.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Meat and bone meal @ Wikipedia

Za kravo ne vem , ampak konj brez pomisleka poje pecenega mesa,preverjeno, torej bistven pomen je priprava. Sem ziher da bi tudi krava takoj zmalicala karkol pecenega. Podobno k mi, normalna oseba ne je surovega mesa, samo ustrezno pripravljenega. Ze to da ne jemo surovo meso je zame zadosten dokaz da nismo omni-karnivori.

Zgodovina sprememb…

Surovega ne jemo iz logističnih razlogov naše prehrane, ki ni skoraj nikoli ubito sedaj, pojedeno čez max pol ure. Zakaj pa misliš, da se mora kot izjemo npr tatarski biftek pojest takoj in ne čez 1 teden? Zadeva je surovo meso, pa od njega ne dobimo salmonele (če seveda ni kontaminirano med predelavo).

Zakaj divje živali nimajo teh težav? Zato ker načeloma vse požrejo takoj, kar pomeni, da je sveže in nekontaminirano (s predpostavko, da ubita žival že v štartu ni imela kakšne infekcije). Pri mrhovinarjih je mal drugače, ker imajo običajno prebavila tolk agresivna, da v njih nič ne preživi.

V naravi ne obstaja *pripravljeno meso*. Homosapiens je pac iz obupa i pomanjkanja najsel nacin kako zadovoljit svjih kaloricnih potreb pozimi ker ni vedel kako pridelat in skladiscit hrano, to je edini razlog zakaj folk danes konzumira mesa.

Zgodovina sprememb…

[D]emon ::

Tebi fali ze slovnica, da o tvojem "train of thought" niti ne govorim.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

-valvoline- je izjavil:

V naravi ne obstaja *pripravljeno meso*. Homosapiens je pac iz obupa i pomanjkanja najsel nacin kako zadovoljit svjih kaloricnih potreb pozimi ker ni vedel kako pridelat in skladiscit hrano, to je edini razlog zakaj folk danes konzumira mesa.

Lovili živali in pekli meso so že predniki Homo sapiensa, pred milijon+ leti. In človeška pamet se je med drugim razvila tudi zato, da so lahko uspešneje v skupini lovili. Če se ne bi naučili uspešno loviti živali, bi človeški rod izumrl še pred H. sapiens.

Zgodovina sprememb…

Bobr123 ::

Skoraj vse školjke lahko ješ brez dodatne obdelave. Prav tako je surov carpaccio in sushi.

Problem s surovim mesom (če zanemarimo gliste, trakulje, metljaje in ostalo golazen) je samo v tem, da je prežilavo in ga ne moremo dobro zgristi. Če ga dovolj na tanko narežeš, ali zmelješ, ni problema.

Invictus ::

jype je izjavil:

r3dkv1c4> Kako so ljudje lahko tako zelo prepričani v nekaj, kar vsak normalen rekreativec ali amater ali profesionalec ve, da dolgoročno to ne gre.

A je doping veganski?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

[D]emon ::

Bobr123 je izjavil:

Skoraj vse školjke lahko ješ brez dodatne obdelave. Prav tako je surov carpaccio in sushi.

Surov je sashimi. Sushi = riz.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Okapi je izjavil:

-valvoline- je izjavil:

Lovili živali in pekli meso so že predniki Homo sapiensa, pred milijon+ leti. In človeška pamet se je med drugim razvila tudi zato, da so lahko uspešneje v skupini lovili. Če se ne bi naučili uspešno loviti živali, bi človeški rod izumrl še pred H. sapiens.

Homosapiens sm metaforicno napisal za vseh homo prednikov.
Tudi ce lahko prebavis surovega mesa(definitivno za debatirat), ga ne bos, ker ti bo ogabno, brez konkretnega vsecnega okusa in vonja. Al ga bos spekel al skuhal z raznimi dodatki in zacimbami, ze kuhano meso brez zacimb je muka pojest, tudi brez okusa in vonja.

m0LN4r ::

-valvoline- je izjavil:

Velika vecina folka ce bi morala lastnorocno pobit in pripravit zivali da bi zadovoljila svoj nagon in potrebe po mesu bi zagotovo dobro premislila in stevilo vegijev bi se dramaticno povecalo. Drgac pa sistematicno pranje mozganov z srecnih anime kravic,pujskov,telet itn ocitno deluje.
Se enkrat povdarjam, tudi jaz raje pojem zrezek kot karkol zelenjavnega, kriv sem.

Jaz bi pa rad videl kako bi si vecina folka lastnorocno pridelala vso potrebno raznoliko zelenjavo in naredila potrebne dodatke pozimi in poleti. Koliko zemlje mora za to preorat, kako bo skladiscil hrano cez zimo.
Zacensi s tem kaksno skropivo je za kaj in za kaj ni, kdaj se skropi, proti cemu vsemu se skopi itd.
In nenazadnje, kam bojo sle ogromne kolicine pridelkov in stranskih produktov, ki za prodajo oz. pojest niso dovolj fensi in jih metal da nekje zgnijejo in stem povecajo rast in razmnozevanje skodljivcev...

Lastnorocno, doma, v sloveniji. Od A do Z.

Tudi ce lahko prebavis surovega mesa(definitivno za debatirat), ga ne bos, ker ti bo ogabno, brez konkretnega vsecnega okusa in vonja. Al ga bos spekel al skuhal z raznimi dodatki in zacimbami, ze kuhano meso brez zacimb je muka pojest, tudi brez okusa in vonja.

Jaz zadnje case uporabljam vedno manj zacimb oz. samo se sol. Tudi zelenjava nekuhana brez "zacimb" je boljkone za en kurac.

Okapi je izjavil:

Problem s surovim mesom (če zanemarimo gliste, trakulje, metljaje in ostalo golazen) je samo v tem, da je prežilavo in ga ne moremo dobro zgristi. Če ga dovolj na tanko narežeš, ali zmelješ, ni problema.

Surov krompir, koruza, fizol niso glih za pojest... No vsaj jaz nimam rad.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

-valvoline- je izjavil:

Danes pa ma vsak doma 4 zamrzovalne skrinje, dva hladilnika in eno hlajeno klet. Tako da ni problema skladiscit 100 vrst razlicne zelenjave in sadja. Pr nas pa itak vse zraste.
Samo potrosis semena po njivi zmolis eno da zraste, eno da ti jih bolezen ne napade, eno da ti jih zuzelke ne pozrejo in eno da ti v silosih molji ne napadejo in celoten pridelek dosega kakovost 90%+ in nic ni za stran vrzt.
Nevem kaj se cakamo.

Tle si niti en Vegan ni sposoben pridelat dovolj raznolike hrane za cez celo leto na nasih njivah in podnebju, kaj sele da bi si jo pridelal za celotno druzino in da nebi rabil hodit pol k zdravniku po tablete.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

D3m ::

Žvine v blokih ne. Pusti nas, ki smo s podeželja.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Samo346 ::

r3dkv1c4 je izjavil:

Šel sem skozi proces terapije in prišel do spoznanja, da je veganstvo, od vseh bizarnosti, ki jih človek počne in jih je zmožen ena od tistih stvari, ki imajo smisel.

Ker je OP pač s tem stavkom začel nadaljne razprave, sem se kar na začetku spotaknil ob odebeljen del citata.

Najprej bi OP-ja vprašal, če se je kdaj v življenju srečal s kakšnim večjih daljšim fizičnim naporom in kako se je počutil oz. kako se je odzvalo telo?

Seveda se strinjam, da je odločitev posameznika tista, ki kroji njegovo pot ampak nekaj mi pa ne gre nikakor v glavo.

OP-ja bi prosil za bolj podrobno razsvetljeno razlago, ker bom mogoče z njegovo pomočjo spoznal nekaj, kar me ovira pri dojemanju veganstva.

Za začetek pobrskaj po spletu, boš našel uspešne športnike tako v Sloveniji kot tujini...

Patrik Baboumian
http://www.vegan.si/novice/8-sportnikov...
http://www.24ur.com/novice/slovenija/v-...

Scott Jurek
http://www.bukla.si/?action=books&book_...
http://www.tekac.si/novice/8246/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samo346 ()

Uni v blokih so Merkator BIO Vegani, samo ne sanja se jim kako pride vse tisto v trovino in kam gre vse tisto, kaj ni dovolj dobro za trgovino.
Trade Republic 38MVDVXM

Zakaj divje živali nimajo teh težav?

Ker imajo prebavila prilagojena temu.

Invictus> A je doping veganski?

A je iz mrtvih živali?

Krog je lepo sklenjen, samo industrija ni.
Za enga cloveka je dovolj ca. 90kg mesnih izdelkov letno. Za 4 ljudi nanese to 400kg z par pikniki.
To je:
Pol svinje, cetrt krave, 30 kokosi, 10-15 zajcev, kaka kozlicek in za delikateso se nekaj rib in od lovca kaka kila mesa.
To kolicino zivali si lahko z _lahkoto_ vzredi ena 4-6 clanska druzina (skupnost) brez vecjih strojev in vlaganja casa.
Naceloma je dovolj en vecji vrt ala njiva, en travnik razdeljen na 1/3 (dve kosnji) in 10 sadnih dreves.
Zivali je treba hranit sezonsko in jih zaklat sezonsko. Thats it vuala.

Zdaj pa ven iz bloka in merkator veganstva pa se preselit na podezelje. Industrija vam bo nehvalezna, ce si boste sami zaceli pridelovat meso.
Trade Republic 38MVDVXM

Krog je lepo sklenjen, samo industrija ni.
Za enga cloveka je dovolj ca. 90kg mesnih izdelkov letno. Za 4 ljudi nanese to 400kg z par pikniki.
To je:
Pol svinje, cetrt krave, 30 kokosi, 10-15 zajcev, kaka kozlicek in za delikateso se nekaj rib in od lovca kaka kila mesa.
To kolicino zivali si lahko z _lahkoto_ vzredi ena 4-6 clanska druzina (skupnost) brez vecjih strojev in vlaganja casa.
Naceloma je dovolj en vecji vrt ala njiva, en travnik razdeljen na 1/3 (dve kosnji) in 10 sadnih dreves.
Zivali je treba hranit sezonsko in jih zaklat sezonsko. Thats it vuala.

Zdaj pa ven iz bloka in merkator veganstva pa se preselit na podezelje. Industrija vam bo nehvalezna, ce si boste sami zaceli pridelovat meso.
Trade Republic 38MVDVXM
««
9 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16736465 (31524) Netrunner
»

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
969143911 (110864) razerznak
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38199536 (86336) Smrekar1

Več podobnih tem