» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
14 / 74
»»

Invictus ::

Če si kreditno sposoben, hitro...

Računaj pa tam na 14 dni, ker na toliko časa zaseda kreditni odbor... Vsaj na Unicredit... Tam je en dober kreditni svetovalec, ki so mu stvari jasne...

Seveda pomaga, da mu prineseš čimveč papirjev že na začetku in da imaš izdelan finančni plan nakupa...

Na žalost slovenske banke še vedno niso sposobne izračunati trenutne kreditne sposobnosti lastnih strank, kar se mi zdi totalna bedarija. Lahko bi imel opcijo v njihovi mobilni aplikaciji, kjer bi ti izračunali kreditno sposbnost, pač na N let in tip kredita...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

edi123 ::

Invictus je izjavil:

Računaj pa tam na 14 dni, ker na toliko časa zaseda kreditni odbor... Vsaj na Unicredit... Tam je en dober kreditni svetovalec, ki so mu stvari jasne...

Seveda pomaga, da mu prineseš čimveč papirjev že na začetku in da imaš izdelan finančni plan nakupa...

Na žalost slovenske banke še vedno niso sposobne izračunati trenutne kreditne sposobnosti lastnih strank, kar se mi zdi totalna bedarija. Lahko bi imel opcijo v njihovi mobilni aplikaciji, kjer bi ti izračunali kreditno sposbnost, pač na N let in tip kredita...

V mislih imas katere papirje? Projektantski nacrt ter?

Hja financni nacrt izdelat v teh casih ko se cene spreminjajo tako hitro je skoraj nemogoče, nekaj okvirnega pa se seveda da.

Twixz ::

edi123 je izjavil:

Kako dolgo pa se zdaj v povprečju čaka na stanovanjski kredit? Če ima kdo izkušnje zadnjih par mesecev? Ali pa celo izkušnje z inteso ali unicredit?

Kolega je na bajto s streho brez inštalacij vzel 80k na 20 let.
Cenilec je prišel v roku 3 dni, ocenil bajto. Ostalo papirovje, cca. 10 dni :)

fertighaus ::

Invictus je izjavil:

Če kupuješ narejeno nepremičnino, kakšen finančni plan nakupa rabiš dostavit banki?
Samo poveš, koliko bo lastnih sredstev in koliko kredita želiš?

profii ::

fertighaus je izjavil:

Invictus je izjavil:

Če kupuješ narejeno nepremičnino, kakšen finančni plan nakupa rabiš dostavit banki?
Samo poveš, koliko bo lastnih sredstev in koliko kredita želiš?

Tako nekako. In pa koliko imaš mesečnih prilivov in odlivov. Ali si (boš) življensko zavarovan in koliko otrok imaš.

Hemi426 ::

Twixz je izjavil:

jabe je izjavil:

kriptobog je izjavil:

jabe je izjavil:

Zakaj bi odbijali otroka, če plačuje preživnino? V bistvu je tukaj na boljšem, kot ostali, ker ga stane otrok manj.

Vprašaj banko. Tudi, če ne odbijemo za otroka, je kreditna sposobnost za pod 100e mesečno. Plus, da je sam rekel, da ima slabo osnovo in mu potni dvignejo izplačilo.... Pač treba je imeti dobro plačo. Plača je plača, dodatki so pa dodatki.

Meni je to vse jasno, ni mi ta del sporen. Ampak dejstvo, da je otrok strošek. Glede na njegovo situacijo pa je to zelo konkreten strošek - preživnina. Točno toliko mora dati in nič več in nič manj. Torej sem mu pri kreditni sposobnosti upošteva ta znesek. Zakaj poleg še nekaj drugega? In tudi ne samo 120, kot je polovica. Ampak toliko kot dejansko plačujenin je obvezen plačati.

Kar se ostalega tiče, je seveda res. Ko nekdo reče, da ima priliva/dohodka/nakazila na TRR jurja dvesto, takoj veš koliko je ura. Pa pri tem ne mislim na samo cifro, da se ne bom kdo ob to obregnil...

Jah meni tudi ni jasno. Zdaj zato ker sem si najdu redn šiht in ker trenutna situacija ne omogoča dviga plač se lahko pod nosom obrišem za kredit? Za nekaj kar bi doživljenjsko uporabljal. Pa redno plačujem vse, nisem kot nekateri ko položnice zamikajo za mesec, dva da si lahko kupijo...

Če grem pa v najem v neko luknjo ki ne bo nikoli moja pa plačujem 300 evrov na mesec, tisto pa nobenga ne briga. A za otroka pa stroške pa neto plača pa vse to je pa treba pogojevat. Ajd, ne rečem da bi bil star 50 let. Ne pa pol manj. Men je tole totaln bullshit, če bi vedel da so banke tako zabite ne bi niti 8 jurjev našparanga dnarja (+ kredit) vrgu v mansardo ampak bi si raje avto kupu s tem.

Banke niso "zabite", krive so tvoje slabe življenske odločitve.

Jerry000 ::

Bom tu vprašal. Ker nisem še nikoli jemal kredita me zanima kako to poteka. Konkretno za stanovanje. Torej lastniku stanovanja plačam aro, on pripravi pogodbo in podpišema, potem pa greš od banke do banke se pozanimat koliko majo OM, se malo cenkaš in potem izbereš banko. Potem pa kaj, oni ti na račun nakažejo denar ali lastniku stanovanja? Kaj pa če želiš 80k kredita, 50k gre za stanovanje 30k pa za obnovo (izmišljena cifra)? Ali so kakšne zanke pri jemanju kredita ki jih ne vemo "novinci" in so tudi banke tiho?

Prvo greš na banko. Rečeš: Živjo, kupil bi stanovanje za 100k, imam 40k, plače imam 1.6k, gledeam stanovanje (v kraju), (lahko imaš seboj izpisek iz ZK). Oni ti povedo pogoje in obrestno mero. Vzameš papirje in greš na sosednjo banko, kjer ponoviš zgodbo. Dodaš samo, da so ti sosedje dali tako in tako obrenstno mero, dokler ne dobiš najugodnejše. Potem greš do prodajalca, podpišeš pogodbo in plačaš aro. S temi papirji greš na banko, kjer uredijo črpanje kredita, notarja in vse kar spada zraven. Na računu potrebuješ denar za kritje odobritve kredita in notarja.

energetik ::

Jasno greš prej po bankah fehtat za kredit, preden plačaš aro. Kaj če ti vse banke povejo da nisi kreditno sposoben?
Ko boš z banko vse načelno uredil, pridete vsi, tudi predstavnik banke, k notarju, kjer se vse skupaj podpiše, pogodba in kreditna pogodba. Banka jasno nakaže direktno lastniku. Če rabiš 30k za obnovo, pač 30k svojega pusti na TRR, in vzami toliko več kredita. Sicer boš moral banki kazati predračune za obnovo, če boš hotel keš na TRR.

Pa so kakšne finte na katere moramo paziti kreditojemalci?

Da ti ne uturijo dodatnih življenskih zavarovanj & varčevanj pod pretvezo nižje OM. In pa dražjega paketa.

jabe ::

Edini pogoj, ki je za sprejeti je prenos plače na TRR odprt pri njihovi banki. Torej menjas banko. Vse ostalo pa ne.

genesiss ::

Moraš vedeti da pri spremenljivi lahko predčasno poplačaš brez stroškov, pri fiksni obrestni meri pa je brez stroškov 10k na leto.

Preveri še ali v pogodbi obstaja kakšna caka, da ti v primeru hiperinflacije lahko dvignejo fiksno obrestno mero.

Še pro-tip: preveri pri podjetju kjer si zaposlen če imajo s kakšno banko sklenjen dogovor o boljši obrestni meri za zaposlene (gre za kar velik odbitek od oglaševane obrestne mere).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: genesiss ()

gansta ::

profii je izjavil:

Prvo greš na banko. Rečeš: Živjo, kupil bi stanovanje za 100k, imam 40k, plače imam 1.6k, gledeam stanovanje (v kraju), (lahko imaš seboj izpisek iz ZK). Oni ti povedo pogoje in obrestno mero. Vzameš papirje in greš na sosednjo banko, kjer ponoviš zgodbo. Dodaš samo, da so ti sosedje dali tako in tako obrenstno mero, dokler ne dobiš najugodnejše. Potem greš do prodajalca, podpišeš pogodbo in plačaš aro. S temi papirji greš na banko, kjer uredijo črpanje kredita, notarja in vse kar spada zraven. Na računu potrebuješ denar za kritje odobritve kredita in notarja.

Kdaj si ti jemal kredit? Sedaj ni ne zelijo dati vec ponudb, razen tistih osnovnih katere lahko dobis oreko spleta. Vse ostalo je samo ustno kake so opcije, dejansko na papirju pa ko oddas vlogo. S tem želijo banke preprečiti ravno to kar si napisal.

Izjema so seveda tvoja domača banka, ko ti mora dati informativni izračun na papirju ter nekateri primeri.

gansta je izjavil:

profii je izjavil:

Kdaj si ti jemal kredit? Sedaj ni ne zelijo dati vec ponudb, razen tistih osnovnih katere lahko dobis oreko spleta. Vse ostalo je samo ustno kake so opcije, dejansko na papirju pa ko oddas vlogo. S tem želijo banke preprečiti ravno to kar si napisal.

Izjema so seveda tvoja domača banka, ko ti mora dati informativni izračun na papirju ter nekateri primeri.

1.5 leta nazaj kredit in reprogramiranje 4 mesce nazaj. Obakrat sem dobil izpis obrestne mere.
Sicer mi je osebno to navečja blesarija, da drugo banko izsiljuješ z ponudbo prve in kradeš s tem čas sebi in vsem udeleženim. Pač naj vsak da ponudbo, kakršno si lahko privošči. Ne pa da ti ponudijo 1.9%, kar naj bi bilo maaaaaaaaaaaaax kar lahko dajo, potem pa potegneš iz mape ponudbo z 1.5% jo pa brez problema izenačijo.

Likalnik ::

Tudi meni gre to naživce...se cenkaš, ko na tržnici...povej, max je 2,5% in to je to...ne pa, da znižajo, ko jim maham z drugimi ponudbami....takim potem najraje rečem...da se nej j*bejo in grem na drugo banko (k tisti katera mi je v štartu dala najboljšo ponudbo)

na keri banki si naredil reprogramiranje? Gorenjska banka ne jebe reprogramiranja....samo opcija je zapret stari kredit in odpret novi....kar pomeni vsi stroški še enkrat na novo...in v tem primeru ne prideš nič bolj ugodno skozi...tudi, če ti obrestno mero znižajo za 0,5%

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

NLB, iz 2.2 na 1.85. Če bi vzel novega bi baje dobil 1.6 ali kak promil manj.
Sem pa seveda moral prinest konkurenčno ponudbo.

Tudi jaz isto mislim. Je**jo se naj z tem cenkanjem. Pač, naj dobi posel najboljši.

Djole ::

genesiss je izjavil:

Moraš vedeti da pri spremenljivi lahko predčasno poplačaš brez stroškov, pri fiksni obrestni meri pa je brez stroškov 10k na leto.

Preveri še ali v pogodbi obstaja kakšna caka, da ti v primeru hiperinflacije lahko dvignejo fiksno obrestno mero.

Še pro-tip: preveri pri podjetju kjer si zaposlen če imajo s kakšno banko sklenjen dogovor o boljši obrestni meri za zaposlene (gre za kar velik odbitek od oglaševane obrestne mere).

Odvisno pri kateri banki, jaz imam pri nkbm pri fiksni obrestni meri brezlaplacno moznost predcasnega odplacila

profii je izjavil:

Da ti ne uturijo dodatnih življenskih zavarovanj & varčevanj pod pretvezo nižje OM. In pa dražjega paketa.

Torej po domače rečeno, greš samo po kredit, vse kar dodatno ponujajo samo kenslaš in se ne ujemaš v mrežo nižje OM, kar na koncu preplačaš s temi zavarovanji?

jabe je izjavil:

Edini pogoj, ki je za sprejeti je prenos plače na TRR odprt pri njihovi banki. Torej menjas banko. Vse ostalo pa ne.

Hm...ali ni tko da če hočem kredit na banki moram odpret račun pri njih? Se mi zdi da je tudi cenejša OM za komitenta

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jerry000 ()

Gambino ::

Jerry000 je izjavil:

Bom tu vprašal. Ker nisem še nikoli jemal kredita me zanima kako to poteka. Konkretno za stanovanje. Torej lastniku stanovanja plačam aro, on pripravi pogodbo in podpišema, potem pa greš od banke do banke se pozanimat koliko majo OM, se malo cenkaš in potem izbereš banko. Potem pa kaj, oni ti na račun nakažejo denar ali lastniku stanovanja? Kaj pa če želiš 80k kredita, 50k gre za stanovanje 30k pa za obnovo (izmišljena cifra)? Ali so kakšne zanke pri jemanju kredita ki jih ne vemo "novinci" in so tudi banke tiho?

In se zajebeš, ker ti cenilec ne oceni nepremičnine na takšno vrednost, da bi dobil toliko kredita. Glede na to, kako so sedaj napihnjene cene, je potrebno na to paziti!!! Govorim za hipotekarni kredit.

jabe ::

naj bi izjavil:

Hm...ali ni tko da če hočem kredit na banki moram odpret račun pri njih? Se mi zdi da je tudi cenejša OM za komitenta

Treba je samo umreti. OM je 1% nižja, če preneseš plačo in to je edini pogoj za sprejeti. Vse kar je predhodnik omenil, pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

pwn3rrr ::

Uf, ste nekateri "pametni"... vse banke imajo v nulo naštudirano strategijo in so prav veseli takih, ki vam je škoda tistih par ur časa, da si izpogajate boljšo OM. Češ, mene ne bo noben jeb** in zaradi tega spušite par k € zaradi slabše obrestne mere.

@Djole, se mi zdi, da možnost predčasnega odplačila pri nkbm ne odtehta precej višjih FOM, glede na ostale banke. Ko sem jaz lani prišel s konkurenčno ponudbo do njih, sem se lahko samo obrnil, niti poizkusili niso, s tem da sem se potem pri drugih bankah izpogajal še za precej boljšo OM, kar je na koncu naneslo 0,5% razlike. Me zanima tvoja FOM oz. EOM.

@Jerry000, Jabe ti je napisal točno to, kar si potem tudi sam. Sprejmeš samo prenos računa na novo banko, kar je nekako osnova. Vseh dodatnih pogojevanj/zavarovanj/varčevanj se izogibaj, jih raje urejaj ločeno od kredita.

Nekatere banke nočejo dati papirja za izpogajano obrestno mero, ker vedo, da boš šel z njim na drugo banko oz. ga dobiš s tisto osnovno OM, ki je na internetu. Nekatere so mi ga dale z dogovorjeno OM, ampak so mi zraven podtaknile še kakšno zavarovanje, češ če bi se slučajno odločil še za to, ko sem pa s tem papirjem prišel na drugo banko, so pa rekli, da mi to pogojujejo, ker je zraven na papirju, čeprav mi niso. To sem potem rešil na tak način, da sem tistemu, ki mi je dal ponudbo lepo napisal mail, da samo preverjam ustni dogovor in mu vse jasno napisal po alinejah, tako da mi je samo še potrdil napisano, s tem sem pa potem šel naprej po ostalih bankah.

pwn3rrr je izjavil:

Uf, ste nekateri "pametni"... vse banke imajo v nulo naštudirano strategijo in so prav veseli takih, ki vam je škoda tistih par ur časa, da si izpogajate boljšo OM. Češ, mene ne bo noben jeb** in zaradi tega spušite par k EUR zaradi slabše obrestne mere.

@Djole, se mi zdi, da možnost predčasnega odplačila pri nkbm ne odtehta precej višjih FOM, glede na ostale banke. Ko sem jaz lani prišel s konkurenčno ponudbo do njih, sem se lahko samo obrnil, niti poizkusili niso, s tem da sem se potem pri drugih bankah izpogajal še za precej boljšo OM, kar je na koncu naneslo 0,5% razlike. Me zanima tvoja FOM oz. EOM.

@Jerry000, Jabe ti je napisal točno to, kar si potem tudi sam. Sprejmeš samo prenos računa na novo banko, kar je nekako osnova. Vseh dodatnih pogojevanj/zavarovanj/varčevanj se izogibaj, jih raje urejaj ločeno od kredita.

Nekatere banke nočejo dati papirja za izpogajano obrestno mero, ker vedo, da boš šel z njim na drugo banko oz. ga dobiš s tisto osnovno OM, ki je na internetu. Nekatere so mi ga dale z dogovorjeno OM, ampak so mi zraven podtaknile še kakšno zavarovanje, češ če bi se slučajno odločil še za to, ko sem pa s tem papirjem prišel na drugo banko, so pa rekli, da mi to pogojujejo, ker je zraven na papirju, čeprav mi niso. To sem potem rešil na tak način, da sem tistemu, ki mi je dal ponudbo lepo napisal mail, da samo preverjam ustni dogovor in mu vse jasno napisal po alinejah, tako da mi je samo še potrdil napisano, s tem sem pa potem šel naprej po ostalih bankah.

noben ni napisal, da ne gremo po konkurenčno ponudbo....pač gremo ravno zaradi tega ker lahko privarčuješ...ampak kot rečeno ti gre to na k**** ker gre cel kup časa, energije in volje...in ko obletaš že 5 različnih bank...si zjeban, razpizden...in to cel teden (ker toliko časa traja, da si nabereš te ponudbe)...je pa še odvisno kako nadrkanega bančnega uslužbenca dobiš...ali se mu lubi s teboj ukvarjat ali ti samo blekne eno OM samo, da greš ven.....sem prehodil teh bank, da glava peče....in zoprn postanem samo, da kje preberem besedo BANKA

pač ali greš v mercator po žemljo...in imaš v roki bolj ugodno ponudbo od Hofer žemlje...pa ne težiš, da ti naj da v mercatorju po Hofer ceni....to je enak princip....to bi morali urediti...in ko ti enkrat, da pismeno ponudbo jo ne more več spremenit....takrat bi pa dvakrat premislu koliko ti bo napisal OM.

jaz imam svojo fiksno OM 2,3...in ko sem šel na Gorenjsko banko...se ne da nič spremenit oziroma regulirati...(kar težko verjamem, da se res ne da)...in morem sedaj še enkrat tja, če se res ne da...glede na to, da ste me podžgali:)

Zgodovina sprememb…

Peglezn, se 10000% strinjam s tabo. Pejd do ene banke, dobi ponudbo 1.5%, pojdi nazaj do gorenjcev, povej da menjaš banko in boš dobil 1.7%, ravno toliko slabšo ponudbo, da vedo da se ne boš šel jajcat z vsemi notarji za 0.2% razlike. Tako sem jaz naredil.

Aja, na novi banki reč da kupuješ stanovanje ali nekaj. Ne da boš reprogramiral kredit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: profii ()

Djole ::

Eom iz glave ne vem kaksna je, fiksna je 1.75, 15let, 80k, 5€ vodenje, sem pa "moral" sprejeti 15€ zavarovanja(-30% ki se povrne na koncu). Sem pa takrat obiskal skoraj vse banke, razen skb in unicredit. Kamorkoli sem sel, je bilo vec ali manj podobno, tudi nizja obrestna mera npr pri nlbju ali delavski, ampak na koncu znesek placila visji, zato sem uposteval samo znesek, ki ga preplacam. To kar oni zapakirajo v obrestne, mere, zavarovanja itd mi ne pomeni nic, pomembno je koliko odplacam, ter da imam opcijo brezplacnega predcasnega in brez skritih clenov o moznem povisanju obrestne mere. Vem pa, da se je kasneje dalo dobiti drugje se ceneje.

Jerry000 je izjavil:

profii je izjavil:

Torej po domače rečeno, greš samo po kredit, vse kar dodatno ponujajo samo kenslaš in se ne ujemaš v mrežo nižje OM, kar na koncu preplačaš s temi zavarovanji?

jabe je izjavil:

Zavarovanje kredita nikoli ni butasto. Samo beri in glej. Vzami si čas in nič ni treba takoj na banki podpisat. :)

Komitenti načeloma imajo prednost 0,5%. Mogoče se ti splača počakati do zime. Februarja/marca je bila EOM 1.7% na NLB, zdaj je 2%. NKBM je na 1,95%.
NLB ima tudi foro da z stanovanjskim kreditom ne moreš izplačati potrošniškega. Pa predčasna odplačila kreditov so isto zdaj ponavadi z provizijo. Torej, če plačaš prej, plačaš več. Nevem kako je ko prideš do glavnice ampak to mora pisat. Če ne pa vprašaj :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Twixz ()

Včeraj sem šel na GB vprašati, da bi jaz reprogramiral moj kredit...in mi je rekla, da pri njih te možnosti ni....sem rekel, da vse ostale banke imajo možnost aneks k obstoječi pogodbi, da samo pri njih te možnosti ni....
imajo samo možnost, da zapreš obstoječi kredit in na novo vzameš novi kredit...z vsemi stroški skupaj....(ko te enkrat dobijo k sebi niso čisto nič fleksibilni)
ne morem zastopiti, da te opcije res ni...kaj pa če trenutnega kredita ne bi mogel odplačevati...vedno obstajajo neka reprogramiranja, da se te zadeve uredijo.

na koncu mi je rekla, da bodo imeli naslednji teden zopet eno novo akcijo in, da naj takrat pridem, da bova vse skupaj preračunalo kaj se mi izplača....

poznam te njihove akcije...imeli so v prvi polovici akcijo za 1,6% fiksna OM...pa ko sem naredil bolj podroben izračun se mi ni izplačalo (zaradi vseh stroškov, ki so še zraven, da nov hipotekarni kredit dobiš)

Zgodovina sprememb…

Greš pač k drugi banki...

Iz principa...

Likalnik je izjavil:

Včeraj sem šel na GB vprašati, da bi jaz reprogramiral moj kredit...in mi je rekla, da pri njih te možnosti ni....sem rekel, da vse ostale banke imajo možnost aneks k obstoječi pogodbi, da samo pri njih te možnosti ni....
imajo samo možnost, da zapreš obstoječi kredit in na novo vzameš novi kredit...z vsemi stroški skupaj....(ko te enkrat dobijo k sebi niso čisto nič fleksibilni)
ne morem zastopiti, da te opcije res ni...kaj pa če trenutnega kredita ne bi mogel odplačevati...vedno obstajajo neka reprogramiranja, da se te zadeve uredijo.

na koncu mi je rekla, da bodo imeli naslednji teden zopet eno novo akcijo in, da naj takrat pridem, da bova vse skupaj preračunalo kaj se mi izplača....

poznam te njihove akcije...imeli so v prvi polovici akcijo za 1,6% fiksna OM...pa ko sem naredil bolj podroben izračun se mi ni izplačalo (zaradi vseh stroškov, ki so še zraven, da nov hipotekarni kredit dobiš)

Meni je tudi bilo zanimivo da NLB ne pusti da vzamem stanovanjski kredit in odplačam potrošniškega ki ga še imam (glavnico, ampak dobro, banka ni na izgubi) in to z provizijo ki je v pogodbi.

Bom pač počakal še eno leto. Ali pa odplačam tega in grem drugam.

OZZY ::

Twixz je izjavil:

Likalnik je izjavil:

Meni je tudi bilo zanimivo da NLB ne pusti da vzamem stanovanjski kredit in odplačam potrošniškega ki ga še imam (glavnico, ampak dobro, banka ni na izgubi) in to z provizijo ki je v pogodbi.

Bom pač počakal še eno leto. Ali pa odplačam tega in grem drugam.

Stanovanjski kredit je točno določen kredit tudi po direktivah in z njim ne moreš poplačevati obstoječuh potrošniških kreditov. Nekatere banke imajo sicer tako, da to lahko naredijo ampak mora biti vsaj 60%+ porabljenega za stanovanjski namen ostalo je lahko poplačilo. Je pa OM na takem kreditu po navadi višja za 1%, kar je manj ugodno kot stanovanjski in bolj kot potrošniški.
Imaš pa tudi hipotekarni potošniški kreidt, kjer daš hipoteko in porabiš za karkoli. OM pa so tukaj še malo višje.
Go with the flow.

VeganCyclist ::

Kakšne pokate kle. Kr stanovanskiga vam bo banka zamenala za potrošniškiga. Poj pa še en tip prbije...ja pa pejt u drugo banko. Haha. Kero? K albanski mafiji?

Šimpanz ::

Preden plačaš aro se prepričaj da je bajta legalna. Da ima GD in da je stanje skladno z njim, da ima uporabno dovoljenje itd. Lahko se zgodi da ti plačaš aro banka pa ti zavrne kredit, ker je bajta črna gradnja.

Šimpanz je izjavil:

Preden plačaš aro se prepričaj da je bajta legalna. Da ima GD in da je stanje skladno z njim, da ima uporabno dovoljenje itd. Lahko se zgodi da ti plačaš aro banka pa ti zavrne kredit, ker je bajta črna gradnja.

Kje pa to vse zveš?

VeganCyclist je izjavil:

Kakšne pokate kle. Kr stanovanskiga vam bo banka zamenala za potrošniškiga. Poj pa še en tip prbije...ja pa pejt u drugo banko. Haha. Kero? K albanski mafiji?

Zakaj pa ne če ni banka na izgubi :D

Šimpanz je izjavil:

če ti plačaš aro...in potem zveš, da je črna gradnja in da hiša ni to kar se je oglaševalo...potem si dolžen aro dobiti nazaj..
Drugače pa ja...preveriš ali ima GD, UD ali je hipoteka na nepremičnini vpisana...vse to se načeloma pregleda pred aro.

permit ::

Če nepremičnina ima UD, ali to pomeni, da je že po defaultu v skladu z GD?

Likalnik je izjavil:

Šimpanz je izjavil:

če ti plačaš aro...in potem zveš, da je črna gradnja in da hiša ni to kar se je oglaševalo...potem si dolžen aro dobiti nazaj..
Drugače pa ja...preveriš ali ima GD, UD ali je hipoteka na nepremičnini vpisana...vse to se načeloma pregleda pred aro.
Veliko sreče pri izterjavi are...

Pri takih zadevah pač ne greš na zaupanje. Greš k notarju, ki se ukvarja z nepremičninami, da pregleda stanje nepremičnine. Nato ti sestavi predpogodbo, kjer je zavedena tudi ara, šele takrat plačaš aro, ko oba z lastnikom podpišeta predpogodbo.

Ja, pomeni točno to...

Likalnik je izjavil:

Šimpanz je izjavil:

Kje pa to zveš/pogledaš?

Načeloma bi te papirje moral imeti že prodajalec... Oz. njegov agent.

Ampak to je samo v teoriji... Ponavadi nimajo niti izpiska iz zemljiške knjige...

Kaj šele GD, UD in urejene meje (če gre za hišo)...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Uporabno dovoljenje se dobi pri upravnem organu, ki je izdal gradbeno dovoljenje, to naj ti zrihta prodajalec pred podpisom kupoprodajne pogodbe oz. nakazilom are. Če je objekt zgrajen tako kot mora biti, se samo vloži zahtevek za pridobitev dokumenta.

Drugače se pa verjetno že pred plačilom are zmeniš za končno ceno, do kdaj boš plačal, kdaj bo predaja stanovanja/objekta... tako da naj notar lepo spiše kupoprodajno pogodbo, kjer je vse to zapisano in vključeno tudi to, da ima nepremičnina uporabno/gradbeno dovoljenje, da ni kakšnih plomb (to tudi notar lahko preveri), prodajalec naj prinese še papirje za gradbeno/uporabno dovoljene in potem oba lepo podpišeta. Banka za pridobitev kredita zahteva ali uporabno ali gradbeno, vsaj pri meni je bilo tako.

Torej ni to stvar kjer bi se vsedu za PC in pogledal vse te stvari, moram it do organov in to preverit

itak da ne, tega ne moreš dobiti za PC-jem...prav tako..to lahko dobi samo lastnik....se pravi lastnik ti mora pokazati GD in UD, če ti tega ne pokaže nimaš kaj početi z aro.
to se pa dobi na upravni enoti...kjer lastnik zaprosi za te dokumente...mogoče bi lahko zaprosil tudi kupec, če bi dobil overjeno pooblastilo od lastnika...ampak v praksi to pridobi lastnik, da lahko pokaže potencialnemu kupcu.
Ko kupec to vidi in pregleda...potem se pa napiše pogodba katera je overjena pri notarju...notri piše koliko je bilo are in do kdaj mora biti nakazan/plačan še preostali znesek.
Ti moraš pa v tem času dobiti kredit od banke....(vmes so zopet cenilci, notarji, čakanje odobritve banke => vse skupaj traja nekaj časa)

permit ::

permit je izjavil:

Ve kdo? Ali moram vseeno dati nekomu, ki se spozna na papirologijo, da preveri, kaj točno je navedeno v UD?

permit je izjavil:

permit je izjavil:

Ve kdo? Ali moram vseeno dati nekomu, ki se spozna na papirologijo, da preveri, kaj točno je navedeno v UD?

Da, osnova za pridobitev uporabnega dovoljenja je gradbeno dovoljenje. To je potrdilo pristojne upravne enote, da je objekt dejansko zgrajen v skladu s projektno dokumentacijo in gradbenim dovoljenjem ter dovoljuje začetek uporabe objekta. Se pravi, če ima objekt uporabno dovoljenje, je obstajalo tudi gradbeno dovoljenje.
Če so pa objekti zgrajeni pred letom 68, je pa dovolj pridobiti samo domnevo o obstoju uporabnega dovoljenja za objekte pred tem letom, se pravi pridobi se star ortofoto posnetek ali kakšna druga dokazila, pomembno je, da se v vsem tem času niso kaj bistveno spreminjali gabariti oz. namembnost objekta in to je dovolj.

Likalnik je izjavil:

itak da ne, tega ne moreš dobiti za PC-jem...prav tako..to lahko dobi samo lastnik....se pravi lastnik ti mora pokazati GD in UD, če ti tega ne pokaže nimaš kaj početi z aro.
to se pa dobi na upravni enoti...kjer lastnik zaprosi za te dokumente...mogoče bi lahko zaprosil tudi kupec, če bi dobil overjeno pooblastilo od lastnika...ampak v praksi to pridobi lastnik, da lahko pokaže potencialnemu kupcu.
Ko kupec to vidi in pregleda...potem se pa napiše pogodba katera je overjena pri notarju...notri piše koliko je bilo are in do kdaj mora biti nakazan/plačan še preostali znesek.
Ti moraš pa v tem času dobiti kredit od banke....(vmes so zopet cenilci, notarji, čakanje odobritve banke => vse skupaj traja nekaj časa)

Aaaa ok, hvala. Torej itak če lastnik se odloči za prodajo bo verjetno že uredil GD in UD da lahko pokaže. Sklepam da je neodgovorno, da prodaja in nima GD in UD pri roki. Sploh ker to služi kot dokaz da je vse ok in ni kaj na črno zgrajeno.

ne boš verjel...ampak v SLO je veliko nepremičnin katere tega nimajo urejenega...posledično se jih tudi veliko prodaja brez urejene dokumentacije....ljudje sploh ne preverijo tega (se ne spoznajo...tako kupci kot prodajalci + povezano je z visokimi stroški...zakaj bi nekdo plačal par tisoč EUR zato, da dobi nek papir...živi enako s tem papirjem ali brez)

hvala bogu so banke začele to malo bolj spremljati...se pravi, če hočeš dobiti kredit bo treba imeti vse to urejeno...v nasprotnem primeru ni kredita...ni prodaje (tudi, če se kot kupec ne spoznaš na to (kar se večina prebivalstva ne, ker niso v teh vodah) ti banka te zadeve temeljito pregleda...in si na nek način krit iz njihove strani....meni se zdi to super)

V več stanovanjski hiši mojega brata, kjer so uradno 4 stanovanja...jih je lastnik predelal v 7 stanovanj (15 let nazaj, večji zaslužek...zakaj bi prodal samo 4, če jih lahko 7) vse prodal...zadnjič sem pa izvedel, da je novi lastnik kateri je 15 let nazaj kupil eno od teh stanovanj ga hotel prodati in potencialni kupec ni dobil kredita, ker stanovanje nima urejene dokumentacije...ker so bila dodatna 3 stanovanja na črno narejena....sedaj ga lahko proda edino na gotovino....

Zgodovina sprememb…

Jerry000 je izjavil:

Aaaa ok, hvala. Torej itak če lastnik se odloči za prodajo bo verjetno že uredil GD in UD da lahko pokaže. Sklepam da je neodgovorno, da prodaja in nima GD in UD pri roki. Sploh ker to služi kot dokaz da je vse ok in ni kaj na črno zgrajeno.
Uf, še pred nekaj leti se je vse prodajalo brez UD, samo z GD če že. Ne dvomim, da tudi sedaj proba ogromno prodajalcev priti skozi brez UD.
Po drugi strani pred leti UD ni bilo zahtevano za uporabo enostanovanjskih bajt, in je za nazaj pridobivat UD precej neugodno. Zakonodaja po mojem ne bi smela biti retroaktivna.

Po drugi strani sem se tudi sam čudil, ko sem leta nazaj iskal bajte, da je vse odprto, da moraš vse sam izbrkat, če je legalno itd.
Po mojem bi moral biti pri nakupu preko notarja ali kakšnega državnega urada zavarovan, da je z nepremičnino vse kot mora biti, preden se sploh podpiše karkoli ali plača ara. Oziroma bi moral to preveriti nepremičninski agent, da bi si zaslužil svojo provizijo.

energetik je izjavil:

Likalnik je izjavil:

Šimpanz je izjavil:

Veliko sreče pri izterjavi are...

Pri takih zadevah pač ne greš na zaupanje. Greš k notarju, ki se ukvarja z nepremičninami, da pregleda stanje nepremičnine. Nato ti sestavi predpogodbo, kjer je zavedena tudi ara, šele takrat plačaš aro, ko oba z lastnikom podpišeta predpogodbo.

Notar dejansko ne pregleda stanja nepremičnine in ne naredi obiska - tako da dejanskega stanja na terenu ne gleda. To ti naredi cenilec nepremičnine, ki potem preveri še skladnost gradnje z GD in ali je dostop do neporemičnine pravno formalno urejen. prodajalci nepremičnin morajo te podatke tudi vedeti. Na gradbenem je vedno tudi dobro imeti žig, da je zadeva pravnomočna.
V pogodbi o prodaji pa je dobro, da se da člen notri, da če se ugotovi, da gradnja ni skladna z GD je potrebno aro vrniti z obrestmi. Nekateri to želijo zamolčati in zadevo odkrije šele cenilec. Nekateri pa takoj napišejo notri in kupec kupi kar kupi. Potem pa je na njemu, da ureja zadevo. Je pa tako, da take nepremičnine banka ne bo financirala.
Da pa se zanašaš na notarja, da bo preveril dejansko stanje nepremične v naravi pa to ni res.

Likalnik je izjavil:

Kupec večinoma ni podkovan, da ugotavlja ali je vse v skladu z GD. Ali misliš, da gre dejansko meriti geberite hiše in odstopanje. Npor. stranka ima GD za hišo 10x8 .. dejansko pa naredi 11x8.. to pomeni, da gradnja ni skladna. Sicer neka odstopanja so dopuščena ampak ali boš šel ti dejsnko meriti vse stavbe na parceli?
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

Likalnik je izjavil:

V več stanovanjski hiši mojega brata, kjer so uradno 4 stanovanja...jih je lastnik predelal v 7 stanovanj (15 let nazaj, večji zaslužek...zakaj bi prodal samo 4, če jih lahko 7) vse prodal...zadnjič sem pa izvedel, da je novi lastnik kateri je 15 let nazaj kupil eno od teh stanovanj ga hotel prodati in potencialni kupec ni dobil kredita, ker stanovanje nima urejene dokumentacije...ker so bila dodatna 3 stanovanja na črno narejena....sedaj ga lahko proda edino na gotovino....

Podoben primer sem imel v kranjski gori, kjer se je nepremičnina celo prodajala preko agencije. Cenilka je ugotoivla, da je na tistem območju dovoljena gradnja, mislim da samo objekti z do 8 stanovanji. Notri pa jih je bilo veliko več (13 ali 14) saj je prejšnji kupec zadevo predelal. Potem pa se je agent še nekaj usajal in ni hotel vračati are z različnimi izgovori, da je objekt star in da tisti prostorski načrt ne velja itd.. Na koncu jo je. Dejansko tudi agentu ni 100% za zaupati.
Je pa res, da cenilec košta in je tvoj strošek. Dogovor stroška pa je lahko, da se razdeli med oba in če je gradnja neskladna strošek plača prodajalec - pač vse v predpogodbi.
Ja še to.. ara se lahko v takem primeru deponira tudi pri notarju. Sicer nekaj vzame za to je pa garancija za vračilo.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()
««
14 / 74
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167234369 (56495) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29483121 (29469) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4715358 (8122) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7421182 (18718) 3p
»

Izbira banke za kredit - Abanka vs NLB

2814797 (9270) Izaso

Več podobnih tem