» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
30 / 57
»»

Twixz ::

Malidelničar je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Vsega seveda ne moreš predvidet, vseeno pa je osnova to da če so obresti nizke vzames fiksno, če so pa visoke pa vzame variabilno. Ter da ob nizkih obrestih reprogramiras kredit (v fiksno če še ni). Vmes v sivem območju pa ni tako važno.

Ja meja za to kdaj smatraš nizka/visoka ni set-in-stone. Ampak brez najmanjšega dvoma je jasno da so bile eno leto nazaj nizke, ter da smo trenutno na poti v visoke in se počasi fiksne ne bo več splačalo vzet. Ampak recimo da smo nekje vmes v sivem območju, tako da trenutno ni tako važno fiksna ali variabilna. Važno je samo da spremljaš trg in ob priliki čez leta reprogramiraš. Oziroma če se hočeš izogniti birokraciji potem v sivem območju (torej trenutno) vseeno raje vzameš variabilno, zato da bo sama padla ko bodo spet nizke brez reprogramiranja.

A se ti zdi, da tudi ob višjih obrestnih argument varnosti pri fiksni ne prevlada?

Logično ni. Je pa fajn bit "zazihran" :))

Lonsarg ::

Tako visoko kot naprimer 7% so bile fiksne zgolj kratko obdobje (kratko v smislu 20 in 30 letnih kreditov), povprecje na celi dobi kredita z variabilno je kar te zanima ce gres v variabilo.

In to povprecje kaj konkretno nad 4% najbrz ne bo. Lahko je pa kakih 5 ali pa v skrajnem scenariju 6, tak da ja smo se v sivi foni in ce hoces safety tudi sedaj vzames fiksno. Ce pa gledas statisticno kot investitor pa je vec sans, da bos na boljsem z variabilno in gres v variabilo. Kot investitor si lahko privoscis razmisljat sicer zgolj ce imas rezervo, kdor se do konca zakreditira si jasno kaj drugega kot fiksno tezko privosci.

Ko bo fiksna 4.5%+, torej ne oglasevana ampak dejanska izpogajana (to bo se letos, oglasevane bodo torej ze okoli 5) pa pridemo pocasi iz sivega obmocja in se bo tudi tistim ki gledajo precej na varnost tehtnica prevesila v smer variabilne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

GregiB ::

Lonsarg je izjavil:

Ce pa gledas statisticno kot investitor pa je vec sans, da bos na boljsem z variabilno in gres v variabilo.

Brez zamere, ampak takele izjave so direkt iz riti potegnjene... Volatilnost obrestnih mer je nekaj, kar ne moreš dajati v isti stavek z "več šans" brez neke konkretne osnove.
Še enkrat, če se gospodarstvo res zelo stabilizira, bo inflacija nekje na nivoju 2,5% do 3%, kar zagotavlja obenem zrelo potrošnjo, zmerno varčevanja in investiranje. To pomeni, da bodo medbančne obrestne mere vsaj toliko, če ne kakše "peg" več, potem pa še marža banke, pa si tudi ob "stabilni" variabilni obrestni meri na 5%+. Druga skrajnost je turški scenarij, ki je, priznam, manj verjeten v EU, priletimo pa lahko tudi nekje vmes... Če se kakšen meddržavni konflikt razširi v kakšno EU članico, bodo obrestne mere in inflacija hitro poskočile in bo traaaaaaaaaaaaajalo, da se spet normalizirajo... Sorry, Jugo-spomini so še kar sveži... revalorizacije pa take pa to....
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

matic492 ::

Matematični izračuni != realnost in praksa skupaj s tvojim stress levelom in psihologijo. Kaj ti pomaga 17 let poceni obresti, če si 3 leta komaj čez mesec prišel.

Ni vse v matematiki.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

bzp ::

Tako nizko kot naprimer < 0% do "pred kratkim" tudi še nikoli niso bile.
Kdor ne jemlje kredita za investicijo in nima backupa s katerim bi poplačal večji del (če je potrebno), vzame fiksnega in mirno spi. Sploh ko govorimo o obdobjih 10 let in več. Ne pozabit da tudi fiksnega lahko reprogramiraš na bolj ugodnega, ko euribor pade.
Pa naredite si svoje preračune - excel in vse alternative imajo formule za kredite notri. Narediš preračun za različne variante, ne da gledate samo bančne ponududbe kjer niso upoštevani stroški paketov, zavarovanj in vsega kar vam vsilijo zraven. Pa možnosti da euribor še nekaj časa raste. Mene res čudi kako malo se ljudje informirajo, preden si za naslednjih 20 let zavežejo štrik okoli vratu.

bzp je izjavil:

Mene res čudi kako malo se ljudje informirajo, preden si za naslednjih 20 let zavežejo štrik okoli vratu.

In potem razloge za to nevednost in ignoranco porinejo na ponudnike, da jim ni bilo povedano #društvoFrankPress

velikBrokoli ::

Raje vzamem fiksno, pa potem reprogramiram, če bodo slučajno spet tako nizke obrestne mere, kot so bile pred kakšnim letom.

Pri spremenljivi ne bi mirno spal :))

Pat_MaGroin ::

Tistih obresti ne bo več.

Mato989 ::

Vi morate razumet, da bo zaradi ECB>jev in vlad OM spet padel dol... trgi in podjetja in vlade so se navadile na poceni denar... ob prvem znaku recesije bodo prvo ustavili višanje... ob prvem znaku težav v zaposlitvah in stečajev in padcih BDP bodo pa začeli še nižat...

Prej b o po moje Euribor spet negativen ali 0% kot pa 8 ali 10% 8-)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Vi morate razumet, da bo zaradi ECB>jev in vlad OM spet padel dol... trgi in podjetja in vlade so se navadile na poceni denar... ob prvem znaku recesije bodo prvo ustavili višanje... ob prvem znaku težav v zaposlitvah in stečajev in padcih BDP bodo pa začeli še nižat...

Če se bodo preveč zafrkavali in dopuščali previsoko inflacijo, tudi evra ne bo več, ker ga nihče ne bo več hotel imeti.
Spomnimo se, kako je bilo 30+ let nazaj, ko smo imeli visoko inflacijo. Vsi posli razen tistih najmanjših so se sklepali v tujih valutah. Dinar/tolar je bil samo za sproti - za mleko in kruh.

billy ::

Dobro dobro, ne moremo zdaj primerjat valuto ene male države, ali pa celoten euro....pa to ni šans, da gre euro po poti dinarja.

darksamurai ::

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če se bodo preveč zafrkavali in dopuščali previsoko inflacijo, tudi evra ne bo več, ker ga nihče ne bo več hotel imeti.
Spomnimo se, kako je bilo 30+ let nazaj, ko smo imeli visoko inflacijo. Vsi posli razen tistih najmanjših so se sklepali v tujih valutah. Dinar/tolar je bil samo za sproti - za mleko in kruh.

Ne želijo ustaviti inflacije. Če bi jo želeli bi onemogočili ali omejili špekulacije s surovinami. To je glavni vzrok tako nore inflacije. V EU smo samozadostni glede žita in kljub temu je zaradi vojne v "žitnici" Evrope šla cena +300% gor. Ja, izgovor je bil na vojno v žitnici Evrope, ki ni niti Ž od žitnice Evrope.
OK, podražili so se energenti, ampak realno bi to prineslo +20-30% ne pa +300%.

Drugače pa je nadpovprečno visoka inflacija skoraj povsod po svetu. EU ni nobena izjema.

jernejl ::

Lonsarg je izjavil:

Tako visoko kot naprimer 7% so bile fiksne zgolj kratko obdobje (kratko v smislu 20 in 30 letnih kreditov), povprecje na celi dobi kredita z variabilno je kar te zanima ce gres v variabilo.

V bistvu je bolj pomembno, kakšna je OM na začetku, ko je glavnica visoka, manj pomembno pa, kakšna je OM na koncu, ko je glavnica nizka. Visoka OM prvih pet let kredita je precej slabša kot visoka OM zadnjih pet let.

darksamurai je izjavil:

Drugače pa je nadpovprečno visoka inflacija skoraj povsod po svetu. EU ni nobena izjema.
EUR jo je v primerjavi z USD ali CHF kar slabo odnesel (v zadnjih nekaj letih).
Če bo ECB dopustila, da evro ne bo več sledil USD ali CHF, se bodo pomembni posli pač vezali na bolj stabilne valute. Pa prihranki tudi.

Invictus ::

Inflacija je tam zato, ker je lahko.

Dobili soproste roke in razlog za višanje cen, vlade so pa to dovolile.

Pač folku je treba pobrati denar z računov, in to najlažje narediš preko dviga cen energentov ter osnovnih potrebščin...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Baja ::

dve vprašanji:

koliko % obroka gre za poplačilo glavnice in koliko za obresti? je to fiksen % ali je kakšna formula za tole?

če letno dodatno odplačaš dovoljenih 10k, ali s tem zmanjšaš glavnico za celih 10k ali gre del za obresti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Predčasno vedno odplačuješ glavnico.

Oni potem na podlagi nove glavnice na novo preračunajo mesečni obrok.

Vsak mesec ti dodajo obresti, izračunane do dneva natančano, približek je pa glavnica * obresti / 12 (ni točno zaradi različnnih številov dni). V mesečni akontaciji potem odplačaš obresti + glavnico, s tem da je vsak mesec drugače, ker je vsak mesec (načeloma) manjši delež obresti.

Tisti krediti, kjer si najprej odplačeval obresti 5 let in podobni.. to je stvar preteklosti in je ilegalno dandanes.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dokler printamo kes nocejo resit inflacije

Invictus je izjavil:

Predčasno vedno odplačuješ glavnico.

Oni potem na podlagi nove glavnice na novo preračunajo mesečni obrok.

Bullshit to je prepovedano

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato nekaj si zamešal :D

Točno tako deluje.

EDIT: No, razen če je @Invictius mislil, da se spremeni obrok. AFAIK se ne spremeni višina obroka oz. odvisno od tega, kako se dogovoriš z banko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

hvala!

zdaj mi je (približno) jasno :) napačno sem razmišlo da se obresti izračunajo na začetku, ne vsak mesec posebaj. čeprav banke bi bile vesele, LOL

matic492 je izjavil:

Mato nekaj si zamešal :D

Točno tako deluje.

EDIT: No, razen če je @Invictius mislil, da se spremeni obrok. AFAIK se ne spremeni višina obroka oz. odvisno od tega, kako se dogovoriš z banko.

Ja se opravičujem sem prebral obresti ne glavnico ne vem za kaj :D

100k po 4% na 20 let te pride skupaj okoli 150k, glede na info izracune.

ce torej odplacas dodatnih 10k na leto, zaključiš s kreditom po 7 letih za okoli 115k. racunal sem da vsako leto odplacas 5k normalno po obrokih.

leto-glavnica-obrsti
1 100k 4000
2 85k  3400
3 70k  2800
4 55k  2200
5 40k  1600
6 25k  1000
7 10k  400

al sem ga kje kiksnil?

Zgodovina sprememb…

Baja je izjavil:

100k po 4% te pride skupaj okoli 150k, glede na info izracune.

ce torej odplacas dodatnih 10k na leto, zaključiš s kreditom po 7 letih za okoli 115k

leto-glavnica-obrsti
1 100k 4000
2 85k 3400
3 70k 2800
4 55k 2200
5 40k 1600
6 25k 1000
7 10k 400

al sem ga kje kiksnil?

Kiksnil si ga ker se spreminja ne na letni ampak mesečni ravni ker sproti odplačuješ ampak ja v osnovi je prav

ja, ja. samo me zanima, če zdaj razmišljam prav :)

Je prav ja, samo si verejtno naredil izračun na podlagi tega da odplačuješ sproti + nakažeš 10,000€ vsako leto 31.12. :D

ja, točno takole sem mislil. 5k sproti + 10k. glede na to da so obresti vedno manjse bi slo skoz verjetno v 6 letih pa se za kakega jurja manj.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

velikBrokoli je izjavil:

Raje vzamem fiksno, pa potem reprogramiram, če bodo slučajno spet tako nizke obrestne mere, kot so bile pred kakšnim letom.

Pri spremenljivi ne bi mirno spal :))

Btw. kakšne so vaše izkušnje, tisti ki imate kredite za res dolga obdobja, a banke komplicirajo s reprogrami? Oz. recimo hipotetično, da gredo OM na ranga 5-7%, ti ravno takrat vzameš fiksno, potem pa čez 6 let pade na 2,5%. In banka reče, "Hja gospod/gospa, z reprogramom ne bo pa nič. Berite drobni tisk ....."
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

user4683 ::

Gres na drugo banko vprasat. Bodo veseli, da dobijo ta 2.5%. Prva se pa potem morda tudi omehca, da te obdrzi. Morda se za nizji procent.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Gregor P ::

Meni niso povzročali težav, je pa res da sem šel v reprogramiranje ravno pred tem dvigom zdaj in sem dobil zelo ugodno fiksno obrestno mero (iz sicer malo višje variabilne) tam okoli 1,5 % (se ne spomnim sedaj ali je 1,6 ali 1,4). In pa del kredita sem tudi odplačal ter izbrisal hipoteko.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

bzp ::

Ene banke so bolj fleksibilne, druge manj. Če komplicirajo, vzameš nov kredit. Pri isti ali pa drugi banki. Ja, vzame ti nekaj časa. Ja, izgubiš nekje med 500 in 1000 eur (cenitev, notar, potencialno ti banka še kakšne stroške vsili) ampak saj lahko preračunaš, kdaj profitiraš. Ne splača se na vsakih 0,1 spremembe navzdol to delat, ker boš prihranek pokuril na notarjih in cenilcih, če pa namesto 2,5 fiksne dobiš 1,5 fiksno, je pa prihranek lahko že konkreten. V mojem primeru je bilo nekje slabih 10k. Meni se ne zdi slabo, za 10 min računanja v excelu ali se mi splača in potem kakšen dan za letanje po bankah in vso papirologijo (pa čakanje da bančni polži to zmeljejo seveda).

Pred kakšnim tednom sem poslal pripombo na NLB o napačnih izračunih za kreditno sposobnost normiranih s.p.jev (ne upoštevajo, da so stroški omejeni na 80k) in so mi danes odgovorili, da je temu res tako in da sem ponovno vabljen v poslovalnico na posvet. :))

Od SKBja še čakam odgovor..

redtech ::

Brokoli koliko pologa zahtevajo - lastna udeležba?

Večina bank je zahtevala vsaj 20% lastnih sredstev. Če je možno kaj nižje od tega, pa nisem niti spraševal..

Zgodovina sprememb…

btw, banke so začele ponujati stanovanjske kredite z kombinirano mero, prvih 10 let fixna, potem pa variabilna. Tega pred leti ni bilo...

Kar mogoče ni tako slaba opcija za reprogramiranje v tem trenutku, itak potem čez nekaj let, ko se trg "umiri" spet narediš reprogramiranje.

To je že bilo. Sam ti se ne spomniš, ker takrat kreditov še nisi rabil.

Nič novega...

velikBrokoli je izjavil:

Večina bank je zahtevala vsaj 20% lastnih sredstev. Če je možno kaj nižje od tega, pa nisem niti spraševal..

Zanimivo, da se zahtevani delež lastnih sredstev ni povečal? Pogoji zaostrovanja kreditiranja prebivalstva tega načeloma ne pokrivajo (samo znesek, ki ti mora ostati na računu po plačilu obroka kredita)?
A je bilo kdaj v preteklosti manj (npr ranga 10%) ali celo več (30% in gor)?

Invictus je izjavil:

To je že bilo. Sam ti se ne spomniš, ker takrat kreditov še nisi rabil.

Nič novega...

No, ampak ni tako slaba opcija, glede na sparkasse je fixna prvih 10 let 3.7%, torej pod 4%

Pat_MaGroin ::

S 1.2 ti mora ostat 100 eur vec po poplačilu kredita. Pazite, da ne boste pri reprogramiranju slučajno kreditno nesposobni.

Bravo Mesec :)

Malidelničar je izjavil:

A je bilo kdaj v preteklosti manj (npr ranga 10%) ali celo več (30% in gor)?

Ne vem, o kateri preteklosti govoriš, a obstajali so časi, ko so banke dajale hipotekarne kredite za več, kot je bila nakupna vrednost nepremičnine, da si imel še za opremljanje... Tudi do 115%... (torej 15% več)

Kako se vam zdi, da bo to letos in dolgoročno vplivalo na trende pri podeljevanju in odobravanju kreditov?
https://www.rtvslo.si/slovenija/minimal...

Višja obrestna mera, slabši pogoji za kredit, recesija, inflacija.. sigurno bo močno upadlo število kreditov.

mujek ::

Malidelničar je izjavil:

Btw. kakšne so vaše izkušnje, tisti ki imate kredite za res dolga obdobja, a banke komplicirajo s reprogrami? Oz. recimo hipotetično, da gredo OM na ranga 5-7%, ti ravno takrat vzameš fiksno, potem pa čez 6 let pade na 2,5%. In banka reče, "Hja gospod/gospa, z reprogramom ne bo pa nič. Berite drobni tisk ....."

2021 sem kredit reprogramiral. Postopek je bil trivialen - preostali znesek kredita je bil cca 45kEUR. Iz 3.X fiksne obrestne mere sem prešel na 1.x fiksne (številk ne vem na pamet). Brez dodatne cenitve, notarja. Plačal sem le strošek odobritve kredita (~500 eur). Vse skupaj mi je vzelo manj kot dve uri. Na koncu pa bom plačal cca 2k manj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mujek ()

kriptobog ::

Malidelničar je izjavil:

Kako se vam zdi, da bo to letos in dolgoročno vplivalo na trende pri podeljevanju in odobravanju kreditov?

NA sihtu se bos izpogajal za uskladitev v enakem procentu pa bo ok. Normalne firme to ze same naredijo.

kriptobog je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

NA sihtu se bos izpogajal za uskladitev v enakem procentu pa bo ok. Normalne firme to ze same naredijo.

Me zanima kako bi šla ta debata, če bi strankam iz Amerike ali Anglije to omenil ;((

A ima kdo dostop do članka?
Izračun: za koliko je povišanje minimalne plače znižalo vašo kreditno sposobnost?
https://www.finance.si/9007656/Izracun-...

Gregor P ::

Za 100 evrov?:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

https://docdro.id/3q8sU2Z

Naredili smo izračun, koliko manj posojila bo zaradi dviga minimalne plače dobil povprečni posojilojemalec. Predpostavili smo, da je njegova neto plača enaka povprečni oktobrski neto plači in znaša 1.317,60 evra. Prejel je še regres v minimalni višini 1.074,43 evra, mesečno pa za malico in prevoz prejme še 200 evrov. Naš posojilojemalec živi v dvostarševski družini in preživlja dva otroka ter nima drugih posojilnih obveznosti.

Njegova kreditna sposobnost pred dvigom minimalne plače je znašala 541 evrov, dvig minimalne plače pa jo je znižal na 444 evrov. Če bi hotel najeti posojilo za 30 let in z obrestno mero 4,5 odstotka, bi po starem lahko najel 107 tisoč evrov posojila, dvig minimalne plače pa mu je odnesel za 20 tisoč evrov posojila, dobi ga lahko le še okoli 87 tisoč evrov.

Tistim z dvakratnikom povprečne plače se bo, ob prej navedenih predpostavkah, kreditna sposobnost zmanjšala za približno 44 evrov. Namesto 315 tisoč evrov posojila bodo lahko z upoštevanjem nove minimalne plače še vedno najeli 306 tisoč evrov, torej le 9 tisoč evrov manj posojila.

Finance spet delajo hudo zakomplicirane izračune. Za 100€ ja, lol.

Zgodovina sprememb…

Update: klicali so me iz NLBja, kjer pravijo, da se je moja kreditna sposobnost zvišala iz 300e na 4000e. Če je še kdo normiranec, boste sedaj tam lažje prejeli kredit ;((

Fury ::

Damn, oni upravljajo z nasim denarjem, pa so falili za faktor 10 :)

Kaksne ti pa ponujajo OM?
««
30 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167216228 (38354) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473496 (19844) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021836 (13499) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714224 (6988) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418555 (16091) 3p

Več podobnih tem