» »

Nova sodba sodišča EU o prenosljivosti licenc programov v EU

Nova sodba sodišča EU o prenosljivosti licenc programov v EU

Zvezdica27 ::

Celoten članek je v Pravni praksi: licence v EU niso licence ampak gre za lastninskopravno razmerje, dokler se proda skupaj s fizičnim nosilcem (kaj pa ker vse downloadamo???)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 47/2016
Digitalni svet temelji na ideji nematerializiranih podatkov. Vsakokratni nosilec je "zgolj" medij njihovega trenutnega obstoja in je namenjen bodisi prenosu bodisi predvajanju relevantnega sosledja teh podatkov - upoštevajoč postulate vsakokratne programske kode - v določenem času in prostoru. Nosilec kot tak je torej "nujno zlo", zato bi težko trdili, da gre pri njem za konstitutivni element, ki skupaj z nameščenimi podatki tvori nedeljivo celoto. Drugače pa je, ko je govora o kopijah računalniških programov z licenco za neomejeno uporabo. Kot je v nedavni odločitvi poudarilo Sodišče (EU), je prenos tovrstnih "rabljenih" programov - ki je sicer po doktrini Usedsoft dopusten - brez soglasja imetnika avtorske pravice možen le, če se opravi skupaj z originalnim materialnim nosilcem - tj. s CD-, DVD- ali USB-medijem.

ales85 ::

Zanimivo ja in v bistvu zelo enostavno. Download only vsebino pač preneseš tako, da kupcu hkrati preneseš še celoten originalni nosilec (celoten www) :)

Nič kaj presenetljivo, da so birokrati zopet "za" ostalim svetom.

Zvezdica27 ::

to pomeni, da mirno lahko prodajaš programe z nosilcem...

in koliko se korporacije potrudijo zate: niti EULA ne prevedejo, niti je ne prilagodijo.

Po drugi strani pa bogi američani, tam to ne velja, tam pa je EULA bog i batina.

ales85 ::

To že drži ampak kupiš lahko ogromno programske opreme, za katero dobiš licenčni ključ ter namestitev preneseš iz interneta. Kljub temu da je funkcionalnost enakovredna isti vsebini, katero lahko morda dobiš tudi z nosilcem. In to je edina razlika pa kljub temu omejitev, da eno lahko prodaš naprej drugo pa po tej razlagi ne.

srus ::

Me pred leti v pisarno pride spraševat punca, ki je delala inventuro, kje imam SW, ki ga je kupila firma. Bila je vsa nesrečna, ko je izvedela, da je bil SW naložen z interneta in da nimamo fizično nič za prijeti v roke.

Potolažil sem jo s tem, da sem ji dal neke stare ovitke za CDje, na katere je potem lahko nalepila nalepke z inventarnimi številkami.

Zvezdica27 ::

lp,

sodba o dl ne govori - torej je ne zadeva. Sicer je članek v pravni praksi bolj detajlen, a da se "obide" licenca in se sw obravnava preko pravil lastninske pravice (lahko preprodaš) je ključen fizični nosilec sw. Če torej fizični medij imaš (za install), se obravnava kot nakup (lastnina, lahko preneseš naprej).

Download progamov se - tako članek - še vedno obravnava po licenčnih pogodbah (ne velja pa povsem vsaka neumnost v EULA).

Seveda do naslednje take sodbe...

zz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupiti original Windows 10 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
19132760 (7446) Gospod
»

Chrome v boju proti nešifriranim spletnim stranem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5820122 (17738) Miha 333
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15334464 (31927) MrStein
»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
28018265 (13024) Okapi

Več podobnih tem