» »

kondenzacija etanola?

kondenzacija etanola?

rađo ::

Torej, ko zavrem etanol in se začne spreminjati v paro, in če ga ulovim na pokrovki in zlijem v neko skodelico je zadeva še vedno vnetljiva. Je to še vedno etanol? Recimo, da se ga uporablja pri predelavi industrijske konoplje v cbd smolo. Se lahko ta kondenziran etanol ponovno uporabi?

Namreč, imel sem priložnost spremljati ta postopek. Kjer je potrebno kar nekaj etanola, ki je kar drag. Bi lahko potem ta etanol, ki gre trenutno "v zrak" nekje ujeli in ponovno uporabili?

echo ::

Kar kondenzira je mešanica etanola in vode.

Kakšno imaš pa začetno koncentracijo etanola, v katerem namakaš konopljo?

andromedar ::

Po moje je odvisno od tega kako visoko greješ tisto zadevo. Etanol vre pri 78.3 stopinj Celzija. Ne pojdi čez to temperaturo - s tem boš izločil veliko vode iz končnega produkta. Potem pa z alkoholometrom izmeriš kaj si naredil. Če si na premalem %vol, pač še enkrat destiliraš in je :)

Po moje...sicer nisem kemik, sem pa bil nekajkrat zraven, ko se je "žgal" šnops.
Eh?

noraguta ::

andromedar je izjavil:

Po moje je odvisno od tega kako visoko greješ tisto zadevo. Etanol vre pri 78.3 stopinj Celzija. Ne pojdi čez to temperaturo - s tem boš izločil veliko vode iz končnega produkta. Potem pa z alkoholometrom izmeriš kaj si naredil. Če si na premalem %vol, pač še enkrat destiliraš in je :)

Po moje...sicer nisem kemik, sem pa bil nekajkrat zraven, ko se je "žgal" šnops.

Voda vre pa pro 100 stopinj. Ne da nis kemik. Tud fizik nisi.

Back to topic ja ohlajaj in kondenziraj pare.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

pegasus ::

Ko sem prvič videl youtube posnetke za pridelavo smole, sem najprej pomisli "wtf people vse to v zrak spuščate, ena iskra in bo kaboom" ... sem pač že kot mulc skakal po laboratorijih in mi je bila destilacija jasna že v vrtcu. Tako da ja, vzdržuj temperaturo na vrelišču etanola, lovi hlape in jih vodi skozi nek kondenzator/hladilnik in zbiraj, kar teče ven. To se da vse ponovno uporabit.

Tarzan ::

Če posodo zapreš in paro vodiš skozi cev, kjer jo ohlajaš, da kondenzira, si naredil točno to - destiliran etanol. Koliko % vode se ti je pretihotapilo notri je pa odvisno od tega, na koliko si ga segrel, bliže ko si vrelišču, več boš uparil vode. Če se še malo potrudiš lahko dobiš pa še kako bolj učinkovito mašinco. :)

andromedar ::

noraguta je izjavil:

andromedar je izjavil:

Po moje je odvisno od tega kako visoko greješ tisto zadevo. Etanol vre pri 78.3 stopinj Celzija. Ne pojdi čez to temperaturo - s tem boš izločil veliko vode iz končnega produkta. Potem pa z alkoholometrom izmeriš kaj si naredil. Če si na premalem %vol, pač še enkrat destiliraš in je :)

Po moje...sicer nisem kemik, sem pa bil nekajkrat zraven, ko se je "žgal" šnops.

Voda vre pa pro 100 stopinj. Ne da nis kemik. Tud fizik nisi.

Back to topic ja ohlajaj in kondenziraj pare.


Ne razumem ...ali pa ti ne razumeš. Bolj se mi zdi to drugo.
Jaz predpostavljam da ima na začetku mešanico vode in etanola...iz česar bi rad znova dobil čisti etanol. Če tistega, kar bi rad prečistil, ne bo zagrel nad 78 stopinj...potem iz tistega ne bo izparela voda (ostala bo v kotlu). Izhlapel bo etanol, ki ga lahko potem kondenzira.

Ne vem pa, kako zgleda izdelava cbd smole in ali je to to vse kar ogreva.

Če pa je v mešanici še smola, pa pač tako dolgo vzdržuje na 78, da pobegne ves etanol, ki ga polovi s kondenzacijo....nato pa temperaturo dvigne na 98 (al pri koliko pač vre voda na njegovi višini), da se znebi še vode.

Popravi me prosim noraguta.
Eh?

noraguta ::

Voda nima veze etanol uporablja kot topilo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Klobasa ::

Soxhlet extractor

dela super in preverjeno za ekstrakcijo olj iz konoplje.

korenje3 ::

echo je izjavil:

Kar kondenzira je mešanica etanola in vode.

Kakšno imaš pa začetno koncentracijo etanola, v katerem namakaš konopljo?


kar kondenzira je snov v tekočem agregatnem stanju in nima veze z vodo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Malajlo ::

Saj težko vodo tudi z destilacijo pridobivajo. H2O izhlapi, ostane pa D2O (in tudi HD2O). Težka pač pri malo višji temperaturi hlapi.

AtaStrudl ::

Odkod pa ta voda? Ce da konopljo v 100% etanol, lahko voda pride edino iz konoplje.
Naj pac posusi konopljo pred uporabo.
Ce v corbi ki jo kuhas ni vode, je tudi v kondenzatu ne more biti.

Ce pa v corbi je voda, se je z destilacijo ne mores popolnoma znebiti, saj tudi pri 78.3 stopinjah parni tlak vode ni enak nic.

tikitoki ::

Z navadno destilacijo se cistega alkohola ne da dobiti. Tolk enostavno je to.
Lahko pa dobis nek kondenzat, ki bo odvisen od zacetne raztopine in pogojev destilacije.

Tarzan ::

No, načeloma ima AtaŠtrudl prav, če popolnoma posušiš konopljo, in res uspeš ven spravit vso vodo, tudi tisto, ki je načeloma ujeta v materialu, kar je bolj teorija, potem načeloma enostavno izpariš etanol in ga lahko enostavno ponovno uporabiš. Dejansko je tako, da bi težko popolnoma posušil konopljo in da ne bi imel z vsakim postopkom ekstrakcije nekaj malega več vode v topilu. Definitivno na reagentu - etanolu, bi prišparal, ker bi sigurno lahko opravil vsaj nekaj ekstzrakcij z recikliranim topilom. Bi bilo pa precej truda (in verjetno stroškov) s sušenjem.

rađo ::

Torej zamisel je taka, da bi čez kotel kjer se to kuha, namesto trenutke pokrovke, dal pokrovko, ki pa je nekako v obliki stožca? oziroma kot nek dimnik, ki bi ga napeljal potem po cevki v drugo posodo, kjer bi ta kondenziran etanol nabiral za naslednjo uporabo. Če je vse neprodušno zaprto, in je cev primerno hlajena, da se para spremeni v tekoče stanje nebi smelo biti nekih težav?
Sam sem razmišljal, da če se nebo dovolj hitro ohlajalo lahko pride do takega pritiska da zadeva eksplodira?
Je tu kaj izgube etanola?

Sem se trudil nekaj googlati ampak tole sploh ni moja stroka, in mi manjka tudi besedišča kaj točno iskati.

pegasus ::

Poglej si kdaj kako alkimistično luknjo iz srednjega veka ... so retorte že takrat poznali :)

rađo ::

pegasus je izjavil:

Poglej si kdaj kako alkimistično luknjo iz srednjega veka ... so retorte že takrat poznali :)



kvak?

SeMiNeSanja ::

Z frakcionirano destilacijo lahko etanol koncentriraš največ do dobrih 95% (googlaj azeotropnost). Vendar v opisanem primeru (pokrovka in podobno) to ni takšna destilacija, da bi lahko prišel do takšnih odstotkov.

Karkoli že kuhaš, vsekakor lahko poloviš hlape in jih kondenziraš. Kondenzat bo verjetno imel kar nekaj % etanola, vendar ne pričakovati, da bo zadeva kjerkoli blizu 90% - prej okoli 50-60%.
Tudi če je odstotek prenizek, lahko zadevo še enkrat destiliraš (tako kot počno to pri žganjekuhi) in se približaš nekemu maksimumu, katerega premore tvoj destilacijski postopek.

Vprašanje je zgolj, koliko etanola pri tisti kuhi odhlapi, če se splača trošiti toliko energije za deciliter ali dva.

Bolj zanimiva opcija bi po moje bila, da na pokrov direktno montiraš hladilnik, tako da se kondenzat vrne direktno nazaj v lonec, v katerem kuhaš (dokler se gre zgolj za ekstrakcijo).
Če pa ekstrakt 'sušiš' (samega postopka pridobivanja smole ne poznam in malo ugibam) s kuhanjem, da bi izgnal odvečni etanol, pa se zagotovo splača 'loviti' kondenzat in ga uporabiti za naslednjo ekstrakcijo.

So pa poleg etanola in vode v teh hlapih zagotovo tudi sledi lahko hlapnih spojin iz konoplje. Podobno, kot pri žganjekuhi 'uloviš' tudi različne arome, po čemur potem ločiš med slivovko, viljamovko,....
Zato tako pridobljen kondenzat nebi bil primeren za kaj drugega. Kot regenerat za isti postopek pa vsekakor, če ga znaš/zmoreš pravilno destilirati, da dobi dovolj visoko koncentracijo etanola.

Če se takšne zadeve izvaja industrijsko, so tovrstne regeneracije topil in drugih reagentov praktično vedno prisotne, če se vsaj malo splača, pogosto pa tudi zaradi ekoloških razlogov.

Pri kakšni malo bolj kompleksni destilaciji alkohola iz konoplje (frakcionirane destilacije), pa morda lahko pridobiš še celo kakšen zanimiv stranski proizvod (z višjo ceno), ki bi sicer ušel v zrak (nisem ekspert za konopljo in zgolj ugibam).

rađo ::

v bistvu gre za zmes konoplje in etanola. Trenutno se kuha z odprtim loncem in se kuha toliko časa dokler ves etanol ne izpari. na koncu ostane samo še smola. Torej primer 30litrov za 4kg konoplje, na koncu ostane nekaj (35) mililitrov uporabne tekočine - smole. Številke niso točne, ker pri kuhi nisem direktno sodeloval se pa lahko pozanimam.
Če polovim vse hlape, bi moral uloviti skoraj ves etanol - toliko kolikor ga izhlapi, ko je konoplja namočena v njega?

Bi bilo možno, da bi držal temparaturo na recimo 80 stopinjah (vrelišče etanola pa je 78?). Tako bi se voda in ostale zadeve, ki bi šle v zrak pri višji temparaturi ostale v 1. posodi.

Tarzan ::

Tudi če bi kuhal pri točno 78 stopinjah bi poleg etanola uparil še del vode. Tako pač je, vodne molekule šibajo pri vseh temperaturah, razen pri 0K. Verjetno si kdaj že opazil, ko je bilo zares grdo mraz in je po možnosti še malo pihalo, kako je kaka zamrznjena luža v parih dneh izginila, tudi če je bilo cel čas pod lediščem. Molekule vode niso dovolj trdno pripete, da jih ne bi odpihnilo - ne v tekočem in celo v trdem stanju ne.

SeMiNeSanja ::

Če govorimo o 30l etanola, je dejansko čista potrata, da ga pustiš izhlapeti v okolico.

Odvisno od aparature v kateri kuhaš, bi se dalo praktično ves etanol reciklirati.

Če hlape iz lonca vodiš v poseben hladilnik (frakcionirana destilacija, rektifikacijske kolone), lahko na koncu pridobiš kar precej visoko koncentriran in čist etanol za ponovno uporabo celo brez posebnega dovajanja energije in ponovnih destilacij.

Bi pa moral raziskati, kaj se v takem primeru najbolj obnese. Destilacija etanola je precej 'raziskana' zadeva in se gotovo da dobiti kar nekaj strokovne literature o industrijski destilaciji. Malo prebereš, malo poeksperimentiraš in kar precej lahko prihraniš na stroških etanola.

Drugače pa so takšne rektifikacijske kolone lahko tudi precej kompleksne in drage zadeve. Imaš pa tudi kakšne 'poenostavljene' variante z polnili, s katerimi se lahko igraš v okviru kakšnega DIY projekta, če razumeš osnovne principe, po katerih zadeva deluje (kaj je reflux in zakaj ga potrebuješ in podobno). Malo googlaj, kaj američani uporabljajo za kuhanje 'Moonshine-a' (išči Moonshine stills)....

tikitoki ::

rađo je izjavil:

v bistvu gre za zmes konoplje in etanola. Trenutno se kuha z odprtim loncem in se kuha toliko časa dokler ves etanol ne izpari. na koncu ostane samo še smola. Torej primer 30litrov za 4kg konoplje, na koncu ostane nekaj (35) mililitrov uporabne tekočine - smole. Številke niso točne, ker pri kuhi nisem direktno sodeloval se pa lahko pozanimam.
Če polovim vse hlape, bi moral uloviti skoraj ves etanol - toliko kolikor ga izhlapi, ko je konoplja namočena v njega?

Bi bilo možno, da bi držal temparaturo na recimo 80 stopinjah (vrelišče etanola pa je 78?). Tako bi se voda in ostale zadeve, ki bi šle v zrak pri višji temparaturi ostale v 1. posodi.


Brez dvoma bo koncentracija etanola v destilatu nizja od na zacetku uporabljene raztopine. Vzdrzevanje temperature na vreliscu alkohola ni resitev. Se vedno lahko uporabis frakcinonarno destilacijo ali pa destilacijo enostavno ponovis.

Smrekar1 ::

andromedar je izjavil:

[
Ne razumem ...ali pa ti ne razumeš. Bolj se mi zdi to drugo.
Jaz predpostavljam da ima na začetku mešanico vode in etanola...iz česar bi rad znova dobil čisti etanol. Če tistega, kar bi rad prečistil, ne bo zagrel nad 78 stopinj...potem iz tistega ne bo izparela voda (ostala bo v kotlu). Izhlapel bo etanol, ki ga lahko potem kondenzira.


Razumeš precej bolje od Noragute. Vedeti je samo treba, da vrelišče ni temperatura, kjer prihaja do faznega prehoda iz tkeočega v plin. To se (načeloma) dogaja pri vseh temperaturah.

Zadeva izgleda tako:



Spodnja črta je kdaj ti zavre (razmerje pogledaš na X osi, temperaturo odčitaš iz osi Y), zgornja je sestava pare - pri temperaturi vrelišča potegneš vodoravno črto do črte pare in iz osi X odčitaš kaj dobiš ven.
Za 100% etanol rabiš seveda neskončno destilacij :) Destilira se mislim da do ~98%, po tem pa vodo kvječemu vežeš na kaj res higroskopičnega - če se prav spomnim tu pride v poštev žveplova (VI) kislina.

stjan ::

Za kuhanje - žganje šnopsa, v malih količinah so uporabljali tudi ekonom lonec, kakšen star cel aluminijast bi lahko dobro služil.
Na pokrovu je cevka za varnostni ventil na katerega natakneš tanko cevko in jo zvito spelješ v drugo posodo kjer se para ohladi.

Ok, šnops pač vsebuje nek procent vode :)

Smrekar1 ::

stjan je izjavil:

Za kuhanje - žganje šnopsa, v malih količinah so uporabljali tudi ekonom lonec, kakšen star cel aluminijast bi lahko dobro služil.
Na pokrovu je cevka za varnostni ventil na katerega natakneš tanko cevko in jo zvito spelješ v drugo posodo kjer se para ohladi.

Ok, šnops pač vsebuje nek procent vode :)


Enkrat sem delal destilirano vodo s pomočjo 2 loncev različnih velikosti in krožnika. Zadeva je delovala, samo izgube so bile precejšnje. To pri vodi ni problem, pri šnopsu pa seveda rabiš malo bolj fensi aparaturo :)

Povedati hočem samo to, da bo delovalo približno vse, razlika bo predvsem v hitrosti destilacije in izkoristku. Tole z ekonom loncem se mi sicer sliši čisto OK :)

negotiator ::

@kristjann

Vsekakor bo poleg vode vmes še kakšna druga spojina in seveda nekaj vode - koliko, to je pa treba v praksi poskusit. Verjetno bi lahko uporabil kar tist etanol direktno, brez ponovne destilacije, bi pa imel potem mogoče manj produkta (cbd) in vse več vode bi imel vmes, kar pomeni tudi večji volumen, ne samo nižje koncentracije etanola.
All easy problems have already been solved.

SeMiNeSanja ::

Dobro bi bilo najprej razčistiti, kaj OP pravzaprav želi - zgolj izvedeti, kaj se 'da', ali dejansko želi nekaj v tej smeri 'izdelati'.

Če se gre zgolj za to, kaj se 'da', potem naj naštudira rektifikacijske kolone.
Poanta rektifikacijskih kolon je v tem, da namesto nekaj zaporednih destilacij delaš eno samo, ki pa je bistveno bolj učinkovita. Dejansko bi lahko rekli, da znotraj kolone poteka več zaporednih destilacij. V modernem slengu bi rekli temu 'virtualizacija' destilacije.

Za izdelat... s skromnimi sredstvi, pa je zadeva malo bolj težavna. Če imaš koga, ki ti lahko vari cevi, se da kar precej idej ukrasti pri redneckih, ki si kuhajo Moonshine, visokoodstotni alkoholni zvarek, ki ni ravno za vsakogar....

echo ::

V čem se pa sedaj kuha? Običajen 40L lonec?
Ker ti v bistvu odpariš etanol, da dobiš smolo, ni nobene potrebe po rektifikacijski koloni in podobnem.

Mogoče bi bilo smiselno kupiti kakšen majhen kotel + ohlajevalni sod za žganjekuho, notri počasi reducirati mešanico iz 40L na 5L in potem zadnjih par litrov reducirati tako kot do sedaj.

http://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdars...
http://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdars...

SeMiNeSanja ::

echo je izjavil:

V čem se pa sedaj kuha? Običajen 40L lonec?
Ker ti v bistvu odpariš etanol, da dobiš smolo, ni nobene potrebe po rektifikacijski koloni in podobnem.

Mogoče bi bilo smiselno kupiti kakšen majhen kotel + ohlajevalni sod za žganjekuho, notri počasi reducirati mešanico iz 40L na 5L in potem zadnjih par litrov reducirati tako kot do sedaj.

http://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdars...
http://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdars...

Se bojim, da bo tako reciklirani etanol čedalje bolj voden, dokler ne bo na koncu pristal nekje na 40%....
Če hočeš dobiti nazaj etanol z visoko koncentracijo brez rektifikacije po moje ne bo šlo, ker se pri vsaki kuhi dovede preveč vode s konopljo, sploh če je ta 'frišna'.
Ostalo pa je stvar eksperimentiranja. Komot lahko proba najprej z navadnimi žganjekuharskimi prijemi (samo pohladi hlape in lovi kondenzat). To potem izmeri, koliko % alkohola ima. Od tu pa gre lahko samo še navzgor proti bolj kompliciranim zadevam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21977325 (2143) Okapi
»

izopropanol? Etanol? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6731199 (8472) AtaStrumf

Etanol

Oddelek: Loža
3617032 (6921) tikitoki
»

Žganjekuha- šmarnica

Oddelek: Loža
115088 (4733) The Player
»

Toshiba predstavlja nove gorivne celice

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
456101 (4509) antonija

Več podobnih tem