Forum » Loža » Oznake trans maščob na izdelkih
Oznake trans maščob na izdelkih
FiReFTW ::
Zanima me kaj menite o tem da pri nas po zakonu še vedno ni potrebno ozačiti količino zelo škodljivih industrijskih trans maščob na izdelkih, medtem ko je po svetu v večini držav potrebno podati to informacijo in še več izdelki z visoko vsebnostjo so prepovedani.
Kot nekdo ki mu zdrava prehrana nekaj pomeni sem zelo razočaran da imamo v naši državi tako slabo zakonodajo kar se tiče tega.
Kot nekdo ki mu zdrava prehrana nekaj pomeni sem zelo razočaran da imamo v naši državi tako slabo zakonodajo kar se tiče tega.
Ganon ::
Štiri države v EU omejujejo oz. prepovedujejo uporabo transmaščob. Avstrija, Latvija, Madžarska in Danska. Oznaka je obvezna na Danskem in v Franciji. Kolikor vem, se dela na tem, da bi prepoved veljala po celotni EU. Največ škodljivih maščob pri nas najdeš v izdelkih, ki prihajajo iz držav bivše Jugoslavije, sploh v sladkarijah. Izogibaj se teh smeti.
FiReFTW ::
Kaj pa je z oznakami na izdelkih? Osebno mi je vseeno če so prepovedane, naj bo označeno na izdelku pa se sam posameznik odloči če kupi ali ne.
...:TOMI:... ::
Industija tezi k temu, da objavi cim manj, cim bolj nerazumljivo in komplicirano.
Ce zelis zdravo hrano, jo moras sam pridelat. Ni za zaupat nobenemu, ker te vsak danes nategne.
Tudi na primer datuma proizvodnje ne vidis vec ipd.
Ce ze moras kupovat, kupuj osnovna zivila in si sam skuhaj/speci/pripravi jedi.
Ce zelis zdravo hrano, jo moras sam pridelat. Ni za zaupat nobenemu, ker te vsak danes nategne.
Tudi na primer datuma proizvodnje ne vidis vec ipd.
Ce ze moras kupovat, kupuj osnovna zivila in si sam skuhaj/speci/pripravi jedi.
Tomi
flyby ::
lani na rtvslo je bila oddaja o tem... evropa teh maščob skoraj ne uporablja več, kraš domačica ima na škatli navedene trans maščobe samo zaradi 'ogromnih zalog embalaže'... pod črto - izogibajte se keksev in slanega peciva, čipsa, krokijev iz hrvaške, srbije, makedonije in sosednjih držav.
AndrejO ::
Kaj pa je z oznakami na izdelkih? Osebno mi je vseeno če so prepovedane, naj bo označeno na izdelku pa se sam posameznik odloči če kupi ali ne.
Privzemi, da so trans v vseh izdelkih, razen tistih, ki so proizvedeni v zgoraj navedenih državah. V večini primerov bo takšen zaključek pravilen.
Potem se pa odloči, kakor ti je ljubo.
The Player ::
Trans maščobe lahko proizvedeš tudi doma s segrevanjem navadnega jedilnega olja, ali še boljše s segrevanjem kvalitetnih hladnostiskanih olj, kot je recimo zelo priljubljeno oljčno olje, ki bi se moral konzumirati samo in izključno hladno.
Za kuhanje je najbolje uporabljati kokosovo mast zaradi velikega deleža nasičenih maščob, ki so odpornejše na vročino, kar posledično pomeni manj deformacij in pretvarjanja v slabe maščobe. Medtem, ko dobre maščobe v hladnostiskanih oljih niso odporne na vročino in so temu bolj nagnjene k deformacijam pri segrevanju.
Skratka, bistvo je, da se izogibajte segrevanju dobrih maščob, ker se bodo spremenile v slabe.
Lahko pa upoštevate Filip Flisarjev nasvet in uporabljate mast oz. ocvirke
Se pa strinjam, da bi lahko imeli tudi v EU označeno trans maščobe. Če jih imajo lahko v ZDA, (ki imajo slabše prehranske standarde), bi jih lahko imeli tudi mi.
Za kuhanje je najbolje uporabljati kokosovo mast zaradi velikega deleža nasičenih maščob, ki so odpornejše na vročino, kar posledično pomeni manj deformacij in pretvarjanja v slabe maščobe. Medtem, ko dobre maščobe v hladnostiskanih oljih niso odporne na vročino in so temu bolj nagnjene k deformacijam pri segrevanju.
Skratka, bistvo je, da se izogibajte segrevanju dobrih maščob, ker se bodo spremenile v slabe.
Lahko pa upoštevate Filip Flisarjev nasvet in uporabljate mast oz. ocvirke
Se pa strinjam, da bi lahko imeli tudi v EU označeno trans maščobe. Če jih imajo lahko v ZDA, (ki imajo slabše prehranske standarde), bi jih lahko imeli tudi mi.
Invictus ::
The Player je izjavil:
Lahko pa upoštevate Filip Flisarjev nasvet in uporabljate mast oz. ocvirke
Saj jih. Svinjski zrezek, pečen na svinjski masti, je sploh kul.
Kokosova maščoba ni vedno kul, ker da svoj okus. Pri zelenjavi O.K., pri piščancu pa dobi meso nek priokus, ki meni ni všeč.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
anketar ::
dejte me popravt, a je razlika med trans in delno-hidrogeniranimi maščobami (rtv oddaja-kesi) al je to eno in isto?
FiReFTW ::
The Player je izjavil:
Trans maščobe lahko proizvedeš tudi doma s segrevanjem navadnega jedilnega olja, ali še boljše s segrevanjem kvalitetnih hladnostiskanih olj, kot je recimo zelo priljubljeno oljčno olje, ki bi se moral konzumirati samo in izključno hladno.
To pa je totalno zgrešen mit.
https://healthimpactnews.com/2014/myth-...
Pa še del kateri bolj podrobno opisuje kaj dejansko so trans maščobe:
Do trans fats form in olive oil when it is heated?
No they don't. Trans fats form when any edible oil is subjected to an industrial process called hydrogenation designed to turn liquid oil into an edible fat that is solid at room temperature - that is margarine. The hydrogenation process involves heating up oil under extreme pressure and then bubbling hydrogen gas through it in the presence of a Palladium metal catalyst. For trans fats to form all of these conditions must be in place - heat and pressure and hydrogen gas and an appropriate catalyst. It just can't happen in your kitchen. The vast majority of trans fats in the average persons diet arise from fast foods, cheap margarines, or more commonly commercial baked products and crackers.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FiReFTW ()
BlaY0 ::
Ganon ::
The Player je izjavil:
Trans maščobe lahko proizvedeš tudi doma s segrevanjem navadnega jedilnega olja, ali še boljše s segrevanjem kvalitetnih hladnostiskanih olj, kot je recimo zelo priljubljeno oljčno olje, ki bi se moral konzumirati samo in izključno hladno.
Za kuhanje je najbolje uporabljati kokosovo mast zaradi velikega deleža nasičenih maščob, ki so odpornejše na vročino, kar posledično pomeni manj deformacij in pretvarjanja v slabe maščobe. Medtem, ko dobre maščobe v hladnostiskanih oljih niso odporne na vročino in so temu bolj nagnjene k deformacijam pri segrevanju.
Skratka, bistvo je, da se izogibajte segrevanju dobrih maščob, ker se bodo spremenile v slabe.
To niti slučajno ne drži. Pred nekaj tedni je bila zanimiva oddaja na BBCju, v kateri so preizkušali, kako se različna olja obnesejo pri peki, cvrtju ... Pri segrevanju katerega olja nastane največ škodljivi snovi. Ugotovitev? Najboljša sta olivno in repično olje.
FiReFTW ::
Imam še eno vprašanje kar se tiče napisov na izdelkih. V kolikor sem seznanjen je po zakonu treba v državah EU označevat na izdelkih katere vsebujejo delno hidrogenirana olja, a ni tako?
Kako je potem možno da na ogromno naših izdelkov sploh ni tega označeno? Dober primer je recimo snickers, pri nas nikjer ne piše v sestavinah da vsebuje to, na uradni strani pod sestavinami pa piše "partially hydrogenated soybean oil"?
Kako je potem možno da na ogromno naših izdelkov sploh ni tega označeno? Dober primer je recimo snickers, pri nas nikjer ne piše v sestavinah da vsebuje to, na uradni strani pod sestavinami pa piše "partially hydrogenated soybean oil"?
Croc2018 ::
Mene pa zanima, kako je kaj trenutno s vsebnostjo transmaščob v nam znanih pekovskih izdelkih oz. sladkarijah (sladke palčke, vaflji, napolitanke, beljakove penice oblite s čokolado), ki prihajajo iz Hrvaške, Srbije ... Znano je, da so te jedi vsebovale veliko transmaščob. A zdaj vsebujejo manj teh maščob, glede na to, da se v Sloveniji še vedno prodajajo, kljub sprejetju stroge zakonodaje?
Hvala za odgovore
Hvala za odgovore
OldSkul ::
Mene pa zanima, kako je kaj trenutno s vsebnostjo transmaščob v nam znanih pekovskih izdelkih oz. sladkarijah (sladke palčke, vaflji, napolitanke, beljakove penice oblite s čokolado), ki prihajajo iz Hrvaške, Srbije ... Znano je, da so te jedi vsebovale veliko transmaščob. A zdaj vsebujejo manj teh maščob, glede na to, da se v Sloveniji še vedno prodajajo, kljub sprejetju stroge zakonodaje?
Hvala za odgovore
Pojdi v trgovino in poglej deklaracije. Če namesto popolno (polno) hidrogenizirane maščobe piše delno hidrogenizirana, potem ima preveč trans maščob.
Problem so margarine, nekateri proizvajalci še vedno proizvajajo velike količine margarin z delno hidrogeniziranimi maščobami. Predvsem so problem proizvajalci iz Italije, Ukrajine, Rusije in še kakšne bolj eksotične države na vzhodu. Nemški ali pa recimo poljski proizvajalci so se že kar dobro prilagodili pred leti in sedaj sploh nimajo problemov.
Pri nas je bilo preveč transmaščob v rogljičkih (šiptarske pekarne recimo) samo zato, ker je za izdelavo popularna margarina v ploščah za listnato testo iz Italije. Verjetno so jo sedaj nehali prodajati ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OldSkul ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34912 (11642) | mn |
» | Alternativa cvrtju (deep fried)? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18617 (1937) | bambam20 |
» | Moj jedilnik za nižanje holesterola (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28976 (26393) | stara mama |
» | Cene maslaOddelek: Problemi človeštva | 5195 (2385) | OldSkul |
» | Torta iz Lidla (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13712 (10891) | anketar |