Forum » Problemi človeštva » Cene masla
Cene masla
tikitoki ::
https://www.bloomberg.com/news/articles...
izgleda, da, se lahko kmalu nadejamo precej visjih cen masla. skoda, ker je za nekatere jedi res fenomenalno. ocitno je treba spet v kaksno akcijo ozavescanja ljudi o skodljivosti masla;).
izgleda, da, se lahko kmalu nadejamo precej visjih cen masla. skoda, ker je za nekatere jedi res fenomenalno. ocitno je treba spet v kaksno akcijo ozavescanja ljudi o skodljivosti masla;).
- spremenil: Mavrik ()
Machete ::
Trumpu je nekdo omenil ekonomsko teorijo o ceni topov in masla in ta si je takoj naročil eno dvorano zaloge puterčkov :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
next3steps ::
Maslo? A to je ona zadeva, kjer proizvajalci ne znajo oz. nimajo dovolj inteligence, da bi prilagodili količino proizvedena?
Ta saga o komedijskem aktu traja že okrog 10 let.
Ta saga o komedijskem aktu traja že okrog 10 let.
zee ::
Maslo je bistveno bolj zdravo od margarine. Da Trump nima pojma se tudi ve že dlje časa.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Unknown_001 ::
Maslo je v bistvu dokaj zdravo. V primerjavi z margarino nedložno.
Margarino so Nemci pogruntali ko so rabili nadomestek za pravo maslo v vojski. Kaj se je Hanzi izmislil? Dajmo probat narest trdo maščobo iz rastlinskega olja. Kaj je razlika med trdo in kapljevito maščobo pri sobni temp ? Nasičebost maščobnih verig. Kaj bo Hanzi storil? Dodal bo ekstra vodik ki bo zasičil kislinske verige v maščobni molekuli. Hmmmm es sundet wie ein grosses Erfolg.
Margarino so Nemci pogruntali ko so rabili nadomestek za pravo maslo v vojski. Kaj se je Hanzi izmislil? Dajmo probat narest trdo maščobo iz rastlinskega olja. Kaj je razlika med trdo in kapljevito maščobo pri sobni temp ? Nasičebost maščobnih verig. Kaj bo Hanzi storil? Dodal bo ekstra vodik ki bo zasičil kislinske verige v maščobni molekuli. Hmmmm es sundet wie ein grosses Erfolg.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
...:TOMI:... ::
Nima veze, kdo je kaj naredil. Maslo je najboljša maščoba. Oziroma še boljša je ghee, ki je narejen iz masla. Po možnosti iz domačega masla.
Tomi
gruntfürmich ::
kuhano maslo, ki je verjetno še kje kancerogeno? samo za eko bio bedake...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Furbo ::
Jaz vse olje/margarino v receptih nadomestim z maslom (-solate), pa je zmaga.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
...:TOMI:... ::
gruntfürmich je izjavil:
kuhano maslo, ki je verjetno še kje kancerogeno? samo za eko bio bedake...
Nič za bio eko bedake. To je delala že moja stara mama, lepo počasi na šporgetu na drva. Sem prepričan, da takrat niso poznali teh nagnjenj k eko bio.
Tomi
OldSkul ::
Pri nas maslo ni tako na udaru, saj imajo slovenski proizvajalci dokaj normalne cene. Problem je v Nemčiji, kjer so cene na borzi eksplodirale. Sledijo jim tudi Poljaki in Nizozemci.
Cene so že čez 6 eur, količina masla je omejena. Trenutno je maslo najdražje v 10 letih, verjetno na delu špekulanti, kot po navadi.
http://www.clal.it/index.php?section=bu...
Cene so že čez 6 eur, količina masla je omejena. Trenutno je maslo najdražje v 10 letih, verjetno na delu špekulanti, kot po navadi.
http://www.clal.it/index.php?section=bu...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OldSkul ()
gruntfürmich ::
...:TOMI:... je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
kuhano maslo, ki je verjetno še kje kancerogeno? samo za eko bio bedake...
Nič za bio eko bedake. To je delala že moja stara mama, lepo počasi na šporgetu na drva. Sem prepričan, da takrat niso poznali teh nagnjenj k eko bio.
in to kar je delala tvoja stara mama je najbolj bio? to so delali zato, da je dlje trajalo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
zee ::
gruntfürmich je izjavil:
kuhano maslo, ki je verjetno še kje kancerogeno? samo za eko bio bedake...
Emm, ne.
Zaradi visoke stopnje nasicenosti mascobnih kislin (t.j. zelo malo molekul z eno ali vec dvojnimi vezmi) je maslo termicno zelo obstojno in zategadelj ne povzroca raka. Druga zgodba so olja (posebej olivno, oljcno, ...), ki vsebujejo veliko nenasicenih mascobnih kislin, zato so termicno izredno neobstojna. V praksi to pomeni, da pri cvrtju z njimi razpadejo na precej stabilne radikale, ki delajo stalo po telesu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Invictus ::
...:TOMI:... je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
kuhano maslo, ki je verjetno še kje kancerogeno? samo za eko bio bedake...
Nič za bio eko bedake. To je delala že moja stara mama, lepo počasi na šporgetu na drva. Sem prepričan, da takrat niso poznali teh nagnjenj k eko bio.
Ghee je predelano maslo, ker se ne pokvari v toplih krajih.
Je pa surovo bolj zdravo.
Ampak vse kar imajo v Indiji, je tako ali tako super duper ultra zdrava hrana...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
billy ::
Jaz sem konec leta 2015 delal doma ghee in ga kasneje "založil v omaro".
Včeraj ga vzel ven in je še čisto OK, tako da top obstojna zadeva, ne vidim kaj bi lahko bilo sploh slabega na tem, razen pač komercialnih cen, ki so okoli 25€ na kg gheeja, za katerega pa potrebuješ nekje 1.3kg masla, ki stane 10€.
Na srečo poleti pri nas ni problema z maslom, pozimi pa je fajn dobit kakega iz tujine, kjer se živina vso leto pase na prostem. Upam da se do takrat cene na trgih uredijo :)
Včeraj ga vzel ven in je še čisto OK, tako da top obstojna zadeva, ne vidim kaj bi lahko bilo sploh slabega na tem, razen pač komercialnih cen, ki so okoli 25€ na kg gheeja, za katerega pa potrebuješ nekje 1.3kg masla, ki stane 10€.
Na srečo poleti pri nas ni problema z maslom, pozimi pa je fajn dobit kakega iz tujine, kjer se živina vso leto pase na prostem. Upam da se do takrat cene na trgih uredijo :)
harvey ::
Pri nas maslo ni tako na udaru, saj imajo slovenski proizvajalci dokaj normalne cene. Problem je v Nemčiji, kjer so cene na borzi eksplodirale. Sledijo jim tudi Poljaki in Nizozemci.
Cene so že čez 6 eur, količina masla je omejena. Trenutno je maslo najdražje v 10 letih, verjetno na delu špekulanti, kot po navadi.
http://www.clal.it/index.php?section=bu...
Enako bo sedaj s tole sušo verjetno prišlo do korekcije cen skoraj vseh prehranskih proizvodov, kjer so osnova žita. Kar smo že doživeli pred leti, krepak dvig cen, en efekt je bila res nekoliko nižja pridelava, drug razlog pa špekulativne narave. Spomnimo se letošnjih cen bučk, zaradi nizkih temperatur v državah pridelovalkah Španija, Italija, so cene posledično poletele v nebo. Lokalna, samooskrba v večji meri izniči ta borzna nihanja\mešetarjenja določenih izdelkov/pridelkov. Nekako smo se razvadili, da se vse kar dobi za vogalom v trgovini...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
billy ::
Pa ne samo buče, v UK so celo imeli omejitev, koliko zelenjave lahko posameznik kupi. Pri nas pa se itak ni nič dobilo, kar pa se je pa je bilo bogatija.
Maslo je pa verjetno eno najbolj underrated živil, smešno poceni, a hkrati zelo kvalitetna in zdrava hrana. Se bo počasi spremenilo, ko več margarina ne bo tako popularna...
Maslo je pa verjetno eno najbolj underrated živil, smešno poceni, a hkrati zelo kvalitetna in zdrava hrana. Se bo počasi spremenilo, ko več margarina ne bo tako popularna...
gruntfürmich ::
je bil pred parimi mesecimi v življenje in tehnika članek o vašem famoznem đi maslu
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
darksamurai ::
ni linka, je v reviji.
Ghee je živilo, ki vsebuje daleč največ holesterola. Več kot v klobasah... V reviji je cela tabela z živili in vsebnostjo holesterola.
Z dolgotrajnim kuhanjem oksidirajo maščobe, kar pa ni najbolje za človeško telo. Ghee bi moral kuhati v atmosferi brez kisika, da bi ostalo "zdravo".
Ghee je živilo, ki vsebuje daleč največ holesterola. Več kot v klobasah... V reviji je cela tabela z živili in vsebnostjo holesterola.
Z dolgotrajnim kuhanjem oksidirajo maščobe, kar pa ni najbolje za človeško telo. Ghee bi moral kuhati v atmosferi brez kisika, da bi ostalo "zdravo".
billy ::
Aja, zanimivo. Mogoče pa je zato komercialno tako drago, ker se kuha v takih pogojih? Doma jaz kuham maslo na stopnji 3 električnega, ne vem koliko stopinj je to.
100g masla ima 200mg holesterola, torej ga ima ena žlička cca 12mg. Je to res tako rizično za zdravje, če oxidira?
Koliko transov ima recimo predelano rastlinsko olje, ki se najde v zelo veliko vnaprej pripravljenih jedeh?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
tu je sicer ena študija, kjer so dokazali da ghee deluje pozitivno in pogoji "prekuhavanja" niso bili idealni.
100g masla ima 200mg holesterola, torej ga ima ena žlička cca 12mg. Je to res tako rizično za zdravje, če oxidira?
Koliko transov ima recimo predelano rastlinsko olje, ki se najde v zelo veliko vnaprej pripravljenih jedeh?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
tu je sicer ena študija, kjer so dokazali da ghee deluje pozitivno in pogoji "prekuhavanja" niso bili idealni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: billy ()
billy ::
Mogoče še tole:
http://freeradicalfederation.com/GheeLo...
Ghee (1 kg) was heated in an electric oven in a stainless steel mug at 120°C for 50 hours to a peroxide value of 25.0 6 1.0 mEq of oxygen/kg fat.
The unheated ghee contained 0.16% cholesterol, of which 1.0% of total sterols were oxysterols ; the corresponding values in oxidized ghee were 0.051% and 17.2%, respectively.
This indicates to me that normal ghee is indeed relatively free of oxidized cholesterol.
Torej ni straha, revija je očitno povzela skope podatke?
http://freeradicalfederation.com/GheeLo...
Ghee (1 kg) was heated in an electric oven in a stainless steel mug at 120°C for 50 hours to a peroxide value of 25.0 6 1.0 mEq of oxygen/kg fat.
The unheated ghee contained 0.16% cholesterol, of which 1.0% of total sterols were oxysterols ; the corresponding values in oxidized ghee were 0.051% and 17.2%, respectively.
This indicates to me that normal ghee is indeed relatively free of oxidized cholesterol.
Torej ni straha, revija je očitno povzela skope podatke?
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Če koga zanima, kaj je o ghee maslu pisalo v ŽiT:
https://prehranskebucecom.wordpress.com...
https://prehranskebucecom.wordpress.com...
Se da, z malo truda, prebrati...
LP
Jože
Če koga zanima, kaj je o ghee maslu pisalo v ŽiT:
https://prehranskebucecom.wordpress.com...
https://prehranskebucecom.wordpress.com...
Se da, z malo truda, prebrati...
LP
Jože
next3steps ::
Pri nas maslo ni tako na udaru, saj imajo slovenski proizvajalci dokaj normalne cene. Problem je v Nemčiji, kjer so cene na borzi eksplodirale. Sledijo jim tudi Poljaki in Nizozemci.
Cene so že čez 6 eur, količina masla je omejena. Trenutno je maslo najdražje v 10 letih, verjetno na delu špekulanti, kot po navadi.
http://www.clal.it/index.php?section=bu...
Enako bo sedaj s tole sušo verjetno prišlo do korekcije cen skoraj vseh prehranskih proizvodov, kjer so osnova žita. Kar smo že doživeli pred leti, krepak dvig cen, en efekt je bila res nekoliko nižja pridelava, drug razlog pa špekulativne narave. Spomnimo se letošnjih cen bučk, zaradi nizkih temperatur v državah pridelovalkah Španija, Italija, so cene posledično poletele v nebo. Lokalna, samooskrba v večji meri izniči ta borzna nihanja\mešetarjenja določenih izdelkov/pridelkov. Nekako smo se razvadili, da se vse kar dobi za vogalom v trgovini...
Lol ne. Ta glavna korekcija je pri preprodajalcih in komčnih uporabnikih. Pri nas kmetje bistvene korekcije cene žit ne bodo zaznali.
Glugy ::
Ko se je že ravno margarine omenil. Tud te niso več tako slabe kot so bile včasih. Pravzaprav so vse bolj izpopolnjene. V maloprodaji v Sloveniji pri margarinah skoraj da ni transmaščobnih kislin. Je pa res da če misliš cvret al pa višjo temperaturo uporabt mogoče margarina ni najbolj zdrava izbira.
Jz jo uporabljam takrat ko vem da ne rabm višjih temperatur; samo toliko da se na minimalni temperaturi počas stopi. Podobno je z oljčnim oljem. Če ga uporabljaš za cvretje al pa visoke temperature nisi nič pametnega naredil. V bistvu je še slabi potem.
Jz jo uporabljam takrat ko vem da ne rabm višjih temperatur; samo toliko da se na minimalni temperaturi počas stopi. Podobno je z oljčnim oljem. Če ga uporabljaš za cvretje al pa visoke temperature nisi nič pametnega naredil. V bistvu je še slabi potem.
Miha 333 ::
Za pečenje ali cvrtje je najboljša svinjska mast. Tudi npr. originalen recept za dunajski zrezek kliče po njej.
billy ::
Res je ja, transa že dolgo ni več, ampak največji problem ostaja - omega6 maščobne kisline.
tudi za olivno olje imam link do raziskave, kjer je dokazano da visoke temp ne uničujejo, zgleda spet ena stara resnica naših babic? :)
tudi za olivno olje imam link do raziskave, kjer je dokazano da visoke temp ne uničujejo, zgleda spet ena stara resnica naših babic? :)
dexterboy ::
Če je narejena SAMO ENA raziskava o oljčnem olju in visokih temperaturah, bi jaz počakal raje še kakšno raziskavo...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
tikitoki ::
Ssandra88 ::
Yoo..
Cene mu še vedno rastejo, afaik. JAz vseeno ne morem ne kuhat ne živet brez masla, samo pač malo bolj pazim, kje ga kupujem. :)
LP ! =)
Cene mu še vedno rastejo, afaik. JAz vseeno ne morem ne kuhat ne živet brez masla, samo pač malo bolj pazim, kje ga kupujem. :)
LP ! =)
gruntfürmich ::
paziš da ga kupiš v evrospinu
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
OldSkul ::
Yoo..
Cene mu še vedno rastejo, afaik. JAz vseeno ne morem ne kuhat ne živet brez masla, samo pač malo bolj pazim, kje ga kupujem. :)
LP ! =)
Cena masla je trenutno v redu. Giblje se med 4,5 - 5 eur/kg. Odvisno od dobavitelja, dostikrat so cene na borzi (glej spodaj) nerealne, ker ne boš dobil blaga oz. ti ga ponudijo po višji ceni. Po nižji - nimajo zaloge :)
Tukaj se gleda cene masla in ostalih mlečnih izdelkov: https://www.clal.it/index.php?section=b...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Alternativa cvrtju (deep fried)? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18625 (1945) | bambam20 |
» | kako se izogniti sladkorju? in ali so nadomestki OK?Oddelek: Loža | 4389 (3384) | greatdrakon |
» | Nutella 5kg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19632 (13983) | shadeX |
» | Torta iz Lidla (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13724 (10903) | anketar |
» | Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 70890 (64964) | ...:TOMI:... |