» »

Jugonostalgiki ?

Jugonostalgiki ?

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 7
»»

Unknown_001 ::

Gledam politiko zadnje čase, ko imam spet mal več časa (konec študijskih obveznosti za letos pa to)...

In opažam dokaj zanimiv pojav. Namreč očitno je postalo moderno, da se narod ven meče z raznimi komunističnimi simboli, parolami, zastavami in idejami iz nekih davno minulih časov. Danes sem kot po naključju zapazil po poročilih shod za luko koper. In kaj vidim. Sovjetske zastave, en kup penzionerjev z zastavo SFRJ in en kup študentov ter celo predstavniki ZL. Načeloma opažam da je teh novodobnih "socialistov"->"komunistov" in "borcev za svobodo" naroda čedalje več. Za nekatere imam občutek da nimajo pojma za kaj se v resnici zavzemajo. Obstaja že lep kupček organizacij za tovrstna gibanja in med njih očitno sodi tudi ZL.

Par linkov da ne bo treba iskat:

http://www.zdruzena-levica.si

http://www.spslo.si/

http://www.demokraticni-socializem.si/
...

Pa še kaj se najde. Načeloma kaj je vsem skupno. Vsi častijo bivši sistem Jugoslavije z dogmatskim prepričanjem o popolnosti in edini alternativi. Paradirajo naokoli z rdečo zvezdo na čelu, zganjali bi revolucijo tam kjer ni treba. Ironično pa lapajo o osvoboditvi naroda, medtem sami očitno poskušajo/želijo uveljaviti nov totalitarni režim.

No saj od Adija štikl kar lepo zraven paše.

Spodaj pa primerki paradiranja z idelaiziranjem komunističnih simbolov. Ne gre pozabiti na Che Guevaro, Fidel Castra, Simbol sovjetske zveze, Omenjena jugo-zastava se tudi pojavi... Prava rdeča fešta, ni kaj rečt.



Večina njihove poropagande temelji na hvaljenju bivšega sistema, njihovi siloviti nagovori udarijo vedno na nostalgijo tistih opevanih "zlatih časov" in večinoma so najbolj glasni ravno osebki ki so tik pred razpadom juge in vojno na balkanu vrejetno še vedno imeli mlečne zobe srali v plenice. Za našo samostojno državo jim je očitno malo mar, zavračajo državne simbole, kot konj s plašnicami vidijo le Titovo Jugoslavijo iz katere smo se osamosvojili z razlogom. Največja šema so pa majstri ki upajo na državno proslavo prit z zastavo ki ima v sredi všito rdečo zvezdo. Ampak večinoma kar gledam so v gibanju dokaj mladi ljudje, ki bi želeli biti novi revolucionarji, ki bi pisali zgodovino na novo, ki vedo vse skrivnosti grdih grdih kapitalističnih barab. Vsi ki se ne strinjajo z njimi so opranoglavci, napak misleči, ali bodisi celo tajkuni.
Prav tako je zelo zanimivo kako si oni razlagajo socializem, kar je sploh razvidno pri majstrih ki so se ilegalno naselili v tovarni Rog. Neko sanjanje o skupni lastnini katero lahko uporabljaš zastonj... wait what?

Ah, saj je Partljič lepo opisal:
RUSI Če bojo k nam Rusi prišli, bomo vse delili vsi. Postijo, juho, bicke, le moj ata ne da svoje Micke.Pri tem nisem vedel, kaj sem hotel reči z besedo bicke, ali piščance ali pujčeke ali kaj drugega, le lepo se je rimalo na moje Micke. Tovarišica je prebrala pesem, jo takoj raztrgala in rekla, naj takih norij ne pišem več. Ko sem jo hotel nekaj vprašati, je rekla, naj bom rajši tiho.

Se pravi OK razumem, ni privatne lastnine, ampak zakaj hudiča je to dobro. V redu dobra stran tega je, da tisti ki ne morejo delati in uspeti v kapitalizmu zaradi bolezni/težav... niso tako ogroženi, po drugi strani pa se tu pojavi ena zelo grda anomalija o kateri ne govori nihče. Namreč sistem se da zlorabljat. Idealno bi bilo da bi vdi dela zmožni delali po najboljpih močeh in bi sistem mogoče celo ekonomsko bil uspešen, ker bi računica celo sfolgala, prav tako pa bi vseeno lahko upali na razvoj in dvig standarda. Žalostna realnost... Ljudje smo delomrzneži in redkokomu je delati užitek. Potem imamo pa rezultat tak... sa imamo od 10 ih delavcev 6 zabušantov, ki čakajo da lahko spizdijo s šihta in 4 marljiva delavce, ki delajo še namesto ostalih 6ih. Na koncu dobijo vsi enako in to je baje pošteno... Je ali ni to naj si vsak razčisti sam, ampak meni osebno ni. Največja žalost pa je, da čim pride do uspeha v teh fiktivni firmi se trdo delo teh 4ih bukslnov ki delajo namesto ostalih predstavi kot vrhunski dosežek vseh zaposlenih, ker drugi so pa je "enako zaslužni" saj so prav tako na delo hodili, pa čeprav niso nič naredili.

Kaj hudiča je narobe z ljudmi, katerim očitno ničesar ne fali, da hočejo nazaj zaostale sisteme, ki ne dopuščajo nobenega nasprotovanja/odstopanja mnenja od splošne ideje sistema. Si res želijo sistem kjer bi ta njihova svoboda govora s pomočjo katere sploh lahko lapajo take zadeve kar naenkrat izginila ? Goli otok FTW
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Cervantes ::

Sam Jajota hočjo tolk naprovocirat, da bi ga končno kap od nemočnega besnila.
Murgelska zarota, ni dvoma.
Privatno sicer mislim, da gre za prfukjene retarde, ampak kdo pa sem jaz, da bi sploh kaj mislil8-O?

Unknown_001 ::

Ne razumem vas. Izpostavil sem lastno kritiko glede na tovrstne zadeve. Ne vsiljujem, zgolj delim razmišljanje glede teh zadev ki me sicer resda krepko motijo. Iščem mnenja, doadtne informacije, druge poglede. Nikakor pa flamewar-a

Ali je očitno ta tema še vedno TABU.

Skajni čas je potem, da spizdim čez mejo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

nevone ::

Kaj hudiča je narobe z ljudmi, katerim očitno ničesar ne fali,

Seveda jim fali. Kar za prazen nič ne bi protestirali.

da hočejo nazaj zaostale sisteme, ki ne dopuščajo nobenega nasprotovanja/odstopanja mnenja od splošne ideje sistema.

To niso zaostali sistemi, to so sistemi, da katere družba še ni dovolj razvita, torej so v resnici napredni sistemi.

Si res želijo sistem kjer bi ta njihova svoboda govora s pomočjo katere sploh lahko lapajo take zadeve kar naenkrat izginila ? Goli otok FTW

_Njihova_ svoboda govora ne bi izginila.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mavrik ::

Dajmo še enkrat, tokrat na nivoju.
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

Heh, se vsaj pogovarjamo, za razliko od zvoka čričkov v temi o vladi.

Mogoče gre za zombije (ne vedo, kaj počno.press).

PS: Nostalgiki bodo vedno. Nostalgija je čustev:

Nostalgia is a sentimentality for the past, typically for a period or place with happy personal associations.
Sentimentality originally indicated the reliance on feelings as a guide to truth, but current usage defines it as an appeal to shallow, uncomplicated emotions at the expense of reason.

(wikipedia)

Torej iskanje racionalnosti je mimo. Kot če bi iskal rime v prozi. Ni je.

(dodal poudarke)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

Škoda sicer izbrisanega "znanja". Postavi druga pisanja avtorjev v luč, kjer jih lažje razumeš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

krneki0001 ::

Unknown_001 je izjavil:

Kaj hudiča je narobe z ljudmi, katerim očitno ničesar ne fali, da hočejo nazaj zaostale sisteme, ki ne dopuščajo nobenega nasprotovanja/odstopanja mnenja od splošne ideje sistema. Si res želijo sistem kjer bi ta njihova svoboda govora s pomočjo katere sploh lahko lapajo take zadeve kar naenkrat izginila ? Goli otok FTW


Fali jim tisti občutek, ki so ga imeli v socializmu, da so svobodni in manjka jim delavska plača iz socializma, ko je, vsaj pri nas, tastar za časa juge delal v litostroju s samo srednjo šolo in imel višjo plačo kot mati, ki je bila učiteljica matematike z doktoratom. Po letu 1991 se je pa to obrnilo je imela pa mat parkrat več plače.
Ampak ljudje še vedno razmišljajo, da če delaš za trakom si lahko zmatran in si zaslužiš visoko plačo, če pa delaš v pisarni, pa samo počivaš, ker sediš in ne moreš bit zmatran in nebi smel nič plače dobivat.

Zgodovina sprememb…

Andre_Moreau ::

Ko država razpada, je zadnji poskus vedno emocija,kolektivno spominjanje na pretekle dogodke ali pa verska srečanja.

Nč kar bi te moralo skrbet, bolj naj te skrbi pritisk unije na nas in to da nimamo plana za zaposlitev..

Levica je vedno za to da se vse proda, ker takrat se je živelo bolj, ni bilo pritiska! Danes mora delavec upravičiti svoj stolček, v socializmu si delal ali pa ne...

PrihajaNodi ::

In ta debata je namenjena čemu?

krneki0001 ::

PrihajaNodi je izjavil:

In ta debata je namenjena čemu?


Če ti ni všeč, jo lahko tudi preskočiš in ne sodeluješ v njej.

Matako ::

krneki0001 je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Kaj hudiča je narobe z ljudmi, katerim očitno ničesar ne fali, da hočejo nazaj zaostale sisteme, ki ne dopuščajo nobenega nasprotovanja/odstopanja mnenja od splošne ideje sistema. Si res želijo sistem kjer bi ta njihova svoboda govora s pomočjo katere sploh lahko lapajo take zadeve kar naenkrat izginila ? Goli otok FTW


Eh, saj pomen Golega je tudi malo precenjen. Jaz ga bolj dajem v kategorijo popularnih "zajebanih" otoških kaznilnic od Sv. Helene, Château d'If do Alcatraza... včasih si moral imeti eno, če si hotel biti nekaj.

Bolj pomenljivo je, kaj se je v dogajalo v letih ko je Goli zaprl vrata... generacijam jugonostalgikov, tako lukcem, kot njihovim staršem je povsem neznano, da je bila Juga prekleto blizu bankrota že konec šestdesetih. V najbolj zlatih najlepših.

Rešili sta ju zahodni krediti, ki jih je Stari vešče zdilal na račun geopolitike - a še vedno brez pravih finančnih garancij in... odprtja mej _specifično_ za namen dela v tujini. To slednje je bilo genijalno. Če kdo misli, da je Juga odprla meje zaradi šopinga v Trstu in je bilo usutje cca. milijona parov pridnih rok v (večinoma) nemške tovarne naključje... no ja. Neka. Govorimo o skoraj ekstra petini aktivne (večinoma moške) delovne sile, ki je delala zunaj za nekajkratnik realne vrednosti doma. Ne samo, da je to delalo čudeže v stopnji zaposelnosti pri tistih doma, nekaj časa je bil to bistven dohodek države. Plus pomemben socialen korektiv.

Jaz bom vedno ponavljal: kljub vsem šegavim gasterbajtarskim prigodam ne pustiš familije in vsega in greš črnjačit v tujo deželo kar tako, ker ti je malo dolgčas in bi rad frajaril na vasi s starim merdžotom. Ni toliko fajn, da bi to počel kar tako iz preseravanja. So obstajali zelo dobri razlogi za gasterbajtarijo. To je vse kar rabiš vedeti o Jugo gospodarstvu, v bistvu.

Če mene vprašate, jaz bi kot jugo-nostalgik nekje v Bosni postavil spomenik Mujotu gasterbajterju iz Vakufa in Johnu, ameriškemu davkoplačevalcu iz Springfielda - objeta čez rame, kako kažeta fakića v daljavo. Nesojena rešitelja Juge. Sicer jima na koncu ni uspelo, samo sta saj probala!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nevone ::

Danes sem kot po naključju zapazil po poročilih shod za luko koper. In kaj vidim. Sovjetske zastave, en kup penzionerjev z zastavo SFRJ in en kup študentov ter celo predstavniki ZL.

Saj to je čisto nekaj običajnega. V resnici se dela prevelik fass zaradi tega. Pač eni so se spomnili, da bi bilo fino, če bi Luka Koper ostala v lasti države in bi obenem ostala uspešno podjetje in sedaj poskušajo to doseči.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Cervantes ::

Če imam za izbirati med zakajenimi jugonostalniki in zlonbimi lobiji, ki nam hočejo privatizirat še gate z riti, komu naj verjamem?
Kaj pa če je vse res?;((

PrihajaNodi ::

Ne eno ne drugo ni ok. Firme kot so Lasko sedaj ustvarjajo dobicke, prej se je tam kradlo na veliko.

Cervantes ::

La#ko je kupil Heineken, na luko pa (menda)?startajo nekšni investicijski skljadi s Karibov. Nepreverjeno seveda.

nevone ::

Če imam za izbirati med zakajenimi jugonostalniki in zlonbimi lobiji, ki nam hočejo privatizirat še gate z riti, komu naj verjamem?

Niti niso vsi jugonostalgiki zakajeni, niti niso vsi lobiji, ki želijo privatizirat, zlobni.
Verjeti pa ni treba nikomur, lahko se le strinjaš ali pa ne strinjaš z njimi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

PrihajaNodi ::

Pravzaprav je vseeno ali se strinjas ali ne, saj nimas besede prinodlocanju. Ta tema je zato brezpredmetna.

Spajky ::

Da, desetletja pranja možganov so naredila svoje ... desetletja vzgoje potomcev tudi, 1/4 stoletja Hollywood produkcije po TV etc. tudi ... bolj ko je folk zabit (neglede na šolsko izobrazbo!), lažje se z njim manipulira.... strici in nečaki iz ozadja, potomci zaslužnih udbašev etc. Kaj pa mislite, da je DeSUS (hint: stranka upokojenih aparatčikov) ...

Saj na drugi strani ni nič dosti bolje; verniki žlobudrajo mantre že tisočletja; mohamedanci poslušajo svoje pridigarje od malih nog in podobno vzgojo ... Vsi verniki v nekaj, kritično razmišljanje pa v hibernaciji ... vsi pa v bistvu sužnji gospodarjev sveta iz ozadja, zavedajoč se tega ali ne (pravljičarji) ... vse za instant gratifikacijo ...

Čakam ... asteroid Apofis coming to close http://neo.jpl.nasa.gov/apophis/ ... komot nas pa spet strašijo prodani "znanstveniki" ; RdečeŠčiti pa se nam smejejo ... Čakam, arogantni YUnčiker, potrepljaj po glavi tudi našega slugo cmerarja ...

Hari Krišna, Hari Rama (margarina, DIY lubrikant za pozadi) ... TV poročila = lubrikant za gnetenje možganskih cmokov (obvezno čtivo za YugoNostalgike).. Mladi Titoisti pijejo Heineken - zaradi rdeče zvezde na nalepki /s_Off ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

buttplugs ::

Saj imate EU, ki fura novodobni socializem. Vzame tam, kjer imajo preveč in dajo tja, kjer je premalo.
"Ah ne, ritni čepki, mi hočmo novga Tita."
Kul, Severna Koreja te kliče.

Miha 333 ::

Imam enega takega jugonostalgika v družini. Baje se tako dobro, kot se je živelo v Jugi, ni več nikoli po tem. Zlati časi. Vsi so dobili službe, stanovanja, vladal je optimizem, skoraj raj na zemlji. Povsod po svetu si lahko šel in bil si dobrodošel in spoštovan.

Je to bila realnost ali neka kolektivna psihoza?

jype ::

Miha 333> Je to bila realnost ali neka kolektivna psihoza?

Oboje.

OP seveda ničesar ne razume - nikomur se ne kolca po totalitarnih režimih, le po tem, da imajo ljudje občutek, da delajo zase, ne za "kapital s Karibov".

Ker če ne delaš zase, delat pa moraš, da ne umreš, potem si definitivno hlapec.

_dice7 ::

Komunisti so pobili več slovencev kot pa fašisti in nacisti skupaj. Zato jih levičarji tudi častijo.

krneki0001 ::

_dice7 je izjavil:

Komunisti so pobili več slovencev kot pa fašisti in nacisti skupaj. Zato jih levičarji tudi častijo.


komunisti so dali v jugi ljudem po letu 1974 več svobode kot jo boš ti kadarkoli videl.

jype je izjavil:

Miha 333> Je to bila realnost ali neka kolektivna psihoza?

Oboje.

OP seveda ničesar ne razume - nikomur se ne kolca po totalitarnih režimih, le po tem, da imajo ljudje občutek, da delajo zase, ne za "kapital s Karibov".

Ker če ne delaš zase, delat pa moraš, da ne umreš, potem si definitivno hlapec.


Sej v jugi so res delal zase. Vsak, ki je imel službo, si je lahko privoščil stanovanje, vsak drugi si je še vikend zraven zgradil.
Danes če imaš službo, še ne pomeni, da si lahko privoščiš novo garsonjero v bloku, kaj šele vikend.

Zgodovina sprememb…

ohnowhy ::

krneki0001 je izjavil:

komunisti so dali v jugi ljudem po letu 1974 več svobode kot jo boš ti kadarkoli videl.

Morda, čeprav dvomim, in četudi privzamemo, da imaš prav, vendar ni bilo dovolj za obstoj komunizma, ne za lokalnega in ne za globalnega in ne več kot 45 let...
Lokalni komunizem/socializem ni razpadel samo z referendumom, ampak z balkanskimi vojnami.
Menda je bil komunizem samo nekje 1945-50, tako nekako, ostalo je menda bil socializem...
Torej, socialisti, komunisti...

Kaj si že hotel reči?

krneki0001 je izjavil:

Sej v jugi so res delal zase. Vsak, ki je imel službo, si je lahko privoščil stanovanje, vsak drugi si je še vikend zraven zgradil.
Danes če imaš službo, še ne pomeni, da si lahko privoščiš novo garsonjero v bloku, kaj šele vikend.

Ja, super, očitno je bilo to narobe, kako se je razpletlo. Hiperinflacija je nekaterim, jasno, koristila, vsem pa ne.
Z drugimi besedami - raj na zemlji, škoda, da se je tako razpletlo... Kako pa in zakaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

Heavy ::

jype je izjavil:

OP seveda ničesar ne razume - nikomur se ne kolca po totalitarnih režimih, le po tem, da imajo ljudje občutek, da delajo zase, ne za "kapital s Karibov".

Ker če ne delaš zase, delat pa moraš, da ne umreš, potem si definitivno hlapec.



Ja, samo 'občutek'. V resnici pa je velik delež njihovega dela šel za državne potrebe (vojska, ne rentabilne tovarne,...). Teden nazaj je oče kazal koliko je zaslužil v 70. letih preračunano v današnji denar. Ga vprašam da kje je denar končal, mi reče da z eno plačo nisi upal niti napol zgnitega avta kupit. In folk to pozablja. Danes z minimalcem lahko rabljen avto nabaviš in smartfon kupiš.
#TeamFelix

ohnowhy ::

Heavy je izjavil:

...

Ma kakšen avto za eno plačo, daj ga srat, to ima vsak, svobododa v revščini, to je tisto ta pravo.

Invictus ::

Mislim, bolano je, da smrkovci, ki niti rojeni niso bili v Jugoslaviji, filozofirajo o tistem sistemu. In jim je celo všeč.

Če bi bil dober, ne bi propadel.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

krneki0001 ::

Fartman, v sloveniji komunizma nikoli ni bilo. vedno je bil samo socializem. Eno malo razlike pa je, samo da je ti ne dojameš očitno.


Pa slovenske fabrike niso bile tako nerentabilne. Naredili so jih take tajkuni, da so jih lahko razprodali in potem mediji, ki itak pišejo samo slabo o vse.

Recimo litostroj je delal turbine za hidroelektrarne. Iz avstrije je bilo naročilo za ogromnih 8 turbin, pa se je glavni direktor odločil, da je bolje zapreti litostroj, pometat ljudi ven in prodat po delih vse skupaj. 8 turbin izdelat je toliko denarja da imaš plače za 5000 delavcev za obdobje 2 leti.

In začuda takrat nerentabilna livarna danes, po 25 letih, še vedno 100% deluje in vliva zadeve za avstrijce (LTH). In ta livarna vlivaskoraj vse dele iz magnezija za audi, VW, BMW, Mercedes,....

Zgodovina sprememb…

ohnowhy ::

krneki0001 je izjavil:

...

Prav jaz pravim, da uradno ni bilo komunizma, oz. je bil 1945-50 :-)
No, bile so sicer razne ZKJ, KPJ... ampak nič hudega, ne dajmo se motiti...

Ti si napisal, da so dali okrog 1970 komunisti toliko svobode, kot je drugje ne bomo sposobni videti: "komunisti so dali v jugi ljudem po letu 1974 več svobode kot jo boš ti kadarkoli videl."

Jaz ti samo pravim, da ne glede, na to, kako so se imenovali (ali jih imenuješ ti), ni bilo dovolj, da bi ureditev obstala, ne miroljubno, ne nasilno, in po vsega 45 letih svodode, kjer si delal samo zase, vsak imel službo in vikend itd. Svoboda, komunisti, socialisti, revščina, jugonostalgija, 133. člen itd.

Litostroj gor ali dol, mislim, nebivedu, pa nisi ti nek megaustvarjalen informatik, ki plača, ehm, ene 150-300k EUR davka na obresti letno? Tako imam v spominu, no, verjetno se motim :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

krneki0001 ::

ohnowhy je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

...

Prav jaz pravim, da uradno ni bilo komunizma, oz. je bil 1945-50 :-)
No, bile so sicer razne ZKJ, KPJ... ampak nič hudega, ne dajmo se motiti...

Ti si napisal, da so dali okrog 1970 komunisti toliko svobode, kot je drugje ne bomo sposobni videti: "komunisti so dali v jugi ljudem po letu 1974 več svobode kot jo boš ti kadarkoli videl."

Jaz ti samo pravim, da ne glede, na to, kako so se imenovali (ali jih imenuješ ti), ni bilo dovolj, da bi ureditev obstala, ne miroljubno, ne nasilno, in po vsega 45 letih svodode, kjer si delal samo zase, vsak imel službo in vikend itd. Svoboda, komunisti, socialisti, revščina, jugonostalgija, 133. člen itd.

Litostroj gor ali dol, mislim, nebivedu, pa nisi ti nek megaustvarjalen informatik, ki plača, ehm, ene 150-300k EUR davka na obresti letno? Tako imam v spominu, no, verjetno se motim :-)


Ja, vodilni so se imenovali "komunistična partija", torej komunisti, čeprav komunizma kot sistema pri nas ni bilo nikoli. Tudi 1945 do 1950 ne.

Glede davka se motiš. Nekje 10x manj ga plačam, ampak vseeno preveč.

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

Heavy je izjavil:

jype je izjavil:

OP seveda ničesar ne razume - nikomur se ne kolca po totalitarnih režimih, le po tem, da imajo ljudje občutek, da delajo zase, ne za "kapital s Karibov".

Ker če ne delaš zase, delat pa moraš, da ne umreš, potem si definitivno hlapec.



Ja, samo 'občutek'. V resnici pa je velik delež njihovega dela šel za državne potrebe (vojska, ne rentabilne tovarne,...). Teden nazaj je oče kazal koliko je zaslužil v 70. letih preračunano v današnji denar. Ga vprašam da kje je denar končal, mi reče da z eno plačo nisi upal niti napol zgnitega avta kupit. In folk to pozablja. Danes z minimalcem lahko rabljen avto nabaviš in smartfon kupiš.


Danes imas pa polne police 200.000 ljudi pa zivi pod pragom revscine. Beracijo in zbirajo zamaske za zdravljenje...bolano.

ohnowhy ::

krneki0001 je izjavil:

Ja vodilni so se imenovali "komunistična partija", torej komunisti, čeprav komunizma kot sistema pri nas ni bilo nikoli. Tudi 1945 do 1950 ne.

Zakaj pa so se imenovali komunistična partija? In zakaj ti praviš, da so bili komunisti, ki so leta 1974 dali toliko svobode, kot je ne bo možno doseči nikdar več (figure of speech).
Zakaj se niso imenovali socialistična partija (recimo), če je komunizem tako osovražen danes in ga nikdar menda ni bilo, potem se je dr. Janez Stanovnik zlagal ali kaj?

krneki0001 je izjavil:

Glede davka se motiš. Nekje 10x manj ga plačam, ampak vseeno preveč.

Ja, ne vem, malo si me zmedel... Daruj kakšnim političnim strankam, ki vzdržujejo jugonostalgijo. Prav gotovo boš dobil kakšne davčne odpustke :-)

PrihajaNodi je izjavil:

Danes imas pa polne police 200.000 ljudi pa zivi pod pragom revscine. Beracijo in zbirajo zamaske za zdravljenje...bolano.

Norci, namesto, da bi vztrajali v razpadli in bankrotirani SFRJ, ki se razšla zelo miroljubno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

morbo ::

Polnoritna SJW študentarija "pogreša" (bolje rečeno idealizira) Jugo iz sedemdesetih, tj. rokenrol. Pojma pa nimajo kakšna je bila prava commie diktatura '45 - '60. Vprašajte stare starše, če in dokler jih še imate.

ohnowhy ::

morbo je izjavil:

Polnoritna SJW študentarija "pogreša" (bolje rečeno idealizira) Jugo iz sedemdesetih, tj. rokenrol. Pojma pa nimajo kakšna je bila prava commie diktatura '45 - '60. Vprašajte stare starše, če in dokler jih še imate.

Halo!? Da ne bo kakšen 133. člen reaktiviran, Goli otok čaka :-)

Nebivedu, ne reče se "10x manj" ampak "desetino zneska", madonca, kaj je s teboj?
Brexit slabo deluje nate?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

_dice7 ::

krneki0001 je izjavil:

komunisti so dali v jugi ljudem po letu 1974 več svobode kot jo boš ti kadarkoli videl.


MOJ ATA SOCIALISTIČNI KULAK - Zdaj, ko je svoboda, moramo biti previdni!

A ha ha ha ha ha ha ha, tovariš Tito je pobil pol miljona jugoslovanov, ker v svobodi moraš paziti kaj misliš in govoriš :D

Človek je naše največje bogastvo, zato ga moramo nadzirati!

Meso bomo vstran metali. Komentar aktivista nove povojne ureditve najbolje prikazuje, kako skrbno se je skrbelo za družbeno blaginjo. No, res me zanima v katerem sistemu so sploh kdaj ali vsaj malo skrbno skrbeli za naše skupno dobro???
Nova oblast mora biti cel dan budna. Po dogodku, ko aktivist v pozni nočni uri nekoga sreča na ulici.

Učiteljica je rekla, da boga ni! Potem ga res ni, ona bo že vedela, ker je prečesala vso vesolje :D
V socializmu smo zadovoljni! Socializem imamo radi! Učenci ponavljali za učiteljico. Toliko o propagandi in tistih, ki samo enim očitajo pranje možganov in enoumje :).
Živel heroj Stalin, živel tovariš Tito! Bo pa že heroj, pobiti toliko ljudi več ni žločin, temveč herojstvo :/
Delu čast in oblast! S tem se strinjam, samo v najožjem smislu.
Kaki časi!
Živelo prehodno obdobje! Obdobje med vojno, do komunizma :D, ki bo prinesel blaginjo, da bomo lahko meso vstran metali :)

PrihajaNodi ::

Norci, namesto, da bi vztrajali v razpadli in bankrotirani SFRJ, ki se razšla zelo miroljubno?


Na zalost so nekateri videli kako bodo z osanosvojitvijo obogateli. In so. Takrat smo izvazali drage produkte in uvazali poceni surovine iz Juge.

Vprašajte stare starše, če in dokler jih še imate.


Res jim je bilo hudo. Bili smo pred Cehi in Poljaki, danes sno tako nazadovali, da je slika groteskna.

ohnowhy ::

PrihajaNodi je izjavil:

Na zalost so nekateri videli kako bodo z osanosvojitvijo obogateli. In so. Takrat smo izvazali drage produkte in uvazali poceni surovine iz Juge.

Smotko, kaj pa globalni komunizem ali socializem? Kaj pa celoten sovjetski blok? Polovica sveta, nova ureditev, razpad v 45 letih. In PrihajaNodi še kar nostalgira, pa nebivedu tudi.
Oba, seveda, stara 30-40 :-)

Mogoče bi pa PrihajaNodi rad Venezuelo ali Severno Korejo?
C-c-c, PrihajaNodi, te ni sram, ti pa pogleduješ v Krakow...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

PrihajaNodi ::

Smotko, kaj pa globalni komunizem ali socializem? Kaj pa celoten sovjetski blok? Polovica sveta, nova ureditev, razpad v 45 letih. In PrihajaNodi še kar nostalgira, pa nebivedu tudi.
Oba, seveda, stara 30-40 :-)


Ja? Smesno lahko je bilo sezidati bajto. Povej ni kako je to danes, kjer vecina dela za minimalca.

ohnowhy ::

PrihajaNodi je izjavil:

Ja? Smesno lahko je bilo sezidati bajto. Povej ni kako je to danes, kjer vecina dela za minimalca.

Ti si res trd, sorry :-) Kaj ti pomaga, da se je lahko sezidalo bajto ali odplačalo nerevalorizirane kredite, če tistega sistema ni več, kjer pa je, pa razpada.
Ti bi ti Kitajsko - a misliš, da boš socialističn/komunistični milijarder in boš napisan na tistem seznamu?

No, saj tvoja (pa jypetova in še solatkovota) nostalgija me niti preseneča...

Preseneča me nebivedu, res velik uspešnež v novem sistemu, ki ne daje toliko svobode kot so komunisti okrog 1974 :-)

_dice7 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Smotko, kaj pa globalni komunizem ali socializem? Kaj pa celoten sovjetski blok? Polovica sveta, nova ureditev, razpad v 45 letih. In PrihajaNodi še kar nostalgira, pa nebivedu tudi.
Oba, seveda, stara 30-40 :-)


Ja? Smesno lahko je bilo sezidati bajto. Povej ni kako je to danes, kjer vecina dela za minimalca.


Si vzel kredit, sezidal bajto in po 2 letih si dobil pismo od banke, če lahko celoten preostanek izplačaš v enem znesku, ker stane znamka več kot pa cel obrok.

Je pa res, da tako luštne punce verjetno ne bomo več videli na bankovcu, upamo lahko kvečjemu na Brus Jennerja:

PrihajaNodi ::

Skoraj 1/4 ljudi zivi pod pragom revscine:

http://www.reporter.si/slovenija/vse-ve...

Torej nekaj ne delamo prav?

ohnowhy ::

PrihajaNodi je izjavil:

...

Wow, a Reporter boš zdaj uporabil kot verodostojen vir? Seveda, 25% je pač pod pragom revščine (za nemške metrike bi jih bilo 75% pod pragom revščine), očitno pa ni konkretno nič hudega, ker se nič ne spremeni (ja, ni dr. Janšari na oblasti, a ne), pa tudi ničesar posebnega v okolici ni videti. Daj poišči nekaj bolj konkretnega, pa ne preveč pljuvat po levičarskih vladah :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

PrihajaNodi ::

Reporter je crpal podatke iz SURS- ce bi bil pismen bi to videl.

_dice7 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Skoraj 1/4 ljudi zivi pod pragom revscine:

http://www.reporter.si/slovenija/vse-ve...

Torej nekaj ne delamo prav?


Gremo nazaj v komunizem, to so bili časi izobilja, kjer sta se cedila med in mleko!


Ali pa uvozimo čim več 'beguncev' iz 3. sveta in nas bojo ti s svojo produktivnostjo in dobroto in znanostjo in sposobnostjo... rešili pred pogubo s strani arijske rase!!

ohnowhy ::

PrihajaNodi je izjavil:

Reporter je crpal podatke iz SURS- ce bi bil pismen bi to videl.

Ne vem, ne berem Reporterja, niti, če sem jezen na resnično nesposobne levičarje... No, pa recimo, da res nisem pismen, je čisto mogoče, čeprav bi se kakšni pravopisniški puristi težko strinjali s tem tvojim asesmentom, pa vseeno, ti dam razlog za veselje. Ostalo boš komentiral ali si zaključil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ohnowhy ()

stjan ::

Narod je sam kriv da je reven.
Treba je znat krasti državi, pa si heroj, oziroma uspešen podjetnik po naše.
Večina zelo uspešnih podjetnikov je pokradla podjetja, ali pa vsaj know-how, se pravi produkte trge.

Res sem bebec, ker za drobiž delam v tej idealni državi.
Rabimo komunistično ali pa socialistično revolucijo, da državo rešimo pred propadom.
Vprašanje kam se bodo bogati skrili...

Glede Severne Koreje pa se ji nekako po standardu hitro približujemo..

ohnowhy ::

stjan je izjavil:

...

Oh, ja, komunisti in socialisti, takšen vzor gospodarjenja. No, mogoče boš res bolj svoboden, svoboden pred luksuzom.
Če obljubiš, da se preseliš za vedno, ti plačam karto v Severno Korejo :-)

PrihajaNodi ::

@fartman kaj naj komentiram? Da se brezposelnost veca in povecuje revscina v Slo? ZRZS pa objavlja podatku o nizanju brezposelnosnih. Od kje? Saj pa lazejo se bolj kot "komunisti". Danes bi potrebovali 6 golih otokov da bi strpali tja "pomlad slovenske osamosvojitve" ki je pravzaprav ugrabila drzavo.

Okapi ::

Povsod po svetu si lahko šel in bil si dobrodošel in spoštovan.

Je to bila realnost ali neka kolektivna psihoza?
Kdor v "starih dobrih časih" ni potoval po svetu, ne bo nikoli razumel (in verjel), kakšen ugled je imela Jugoslavija, zlasti v Aziji in Afriki.
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Socialna pomoč in plomba na nepremičnino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13026376 (22543) Alubadar
»

Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
68091907 (77589) Karaya 52
»

Ura resnice za javni dolg (potop obveznic?) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10315323 (12976) Mr.B

Več podobnih tem