» »

Kakšen žar?

Kakšen žar?

««
18 / 18
»
»»

Comandante ::

mihec87 je izjavil:

Pa kupujte ok oglje/briket.. Razni poceni briketi so nočna mora

Odvisno kaj pecem. Ce nameravam pect pol ure ali uro, so Lidlovi briketi super, pa stanejo na kg pol cene Webrovih. Proizvedejo sicer dosti pepela, kar mi je pa popolnoma vseeno. Ce pa potrebujem temperaturo dve ali tri ure, pa obvezno Weber briketi, ker gorijo dlje od vsega ostalega. Kar je vec kot tri ure, pa je potrebno naloziti drugo rundo briketov.

mihec87 ::

Comandante je izjavil:

mihec87 je izjavil:

Pa kupujte ok oglje/briket.. Razni poceni briketi so nočna mora

Odvisno kaj pecem. Ce nameravam pect pol ure ali uro, so Lidlovi briketi super, pa stanejo na kg pol cene Webrovih. Proizvedejo sicer dosti pepela, kar mi je pa popolnoma vseeno. Ce pa potrebujem temperaturo dve ali tri ure, pa obvezno Weber briketi, ker gorijo dlje od vsega ostalega. Kar je vec kot tri ure, pa je potrebno naloziti drugo rundo briketov.


Lidlovi niso slabi ja... Poskusi iz tuša tist je pepela pa mučenje...

d0rK ::

Jutri ga prevzamem, grem spotoma še po dve vreči teh lidlovih briketov.

Ali ima kdo link do kakšnih vodičev kako cim bolj uspešno uporabljat tak žar? Ne bi rad da se mi peka zameri ker sam ne znam.

Twixz ::

d0rK je izjavil:

Jutri ga prevzamem, grem spotoma še po dve vreči teh lidlovih briketov.

Ali ima kdo link do kakšnih vodičev kako cim bolj uspešno uporabljat tak žar? Ne bi rad da se mi peka zameri ker sam ne znam.


Če imaš veselje se ti ne more zamerit. Za začetek malo poglej recepte, začimbe, mogoče kak youtube posnetek.
Jaz ko sem prvič pekel na svojem takratnem prvič kupljenem žaru sem s smreko podkuril oglje in pekel čevape (za komplet familijo).
Okus je bil fenomenalen. Od dveh kil pečenih jih je ostalo kilo pa pol. :)) :))

Vse rabi svoj čas!

Tody ::

Evo tole bo za začetek :D https://www.youtube.com/@WeWillGrillYou

d0rK ::

Prva peka mem... Ni glih ratal.. :))


Ena perutnička je bila še krvava pri kosti. Čevapi prva runda čist prezapečeni.. Potem sem rešetko dvignil z najnižje stopnje na sredinsko, temperaturo pa iz okol 200 na 150. A se to vsaj priližno sliš ok? Problem je, da za razliko od plate kjer čevap gledaš in lahko obračaš pri pokrovu tega ni saj vsi pravijo da čim manj odpirati ker se ohlaja kotel.

Kako potem pravilno spečt. Na filing?

Okapi ::

Izkušnje +

d0rK ::

A je ful no-no če bi stvar ko so čevapi pekel pri odprtem pokrovu? Pa zaprem pokrov ko bi dal take ogromne kose mesa pečt kot je na sliki. In notr zapičm termometer.

Badwolff ::

Cevapi pomojem so za odprt kotel, zaprt ma.smisel samo za večje kose, kao pod peko pečenje.

Kalibri ::

d0rK je izjavil:

Prva peka mem... Ni glih ratal.. :))


Ena perutnička je bila še krvava pri kosti. Čevapi prva runda čist prezapečeni.. Potem sem rešetko dvignil z najnižje stopnje na sredinsko, temperaturo pa iz okol 200 na 150. A se to vsaj priližno sliš ok? Problem je, da za razliko od plate kjer čevap gledaš in lahko obračaš pri pokrovu tega ni saj vsi pravijo da čim manj odpirati ker se ohlaja kotel.

Kako potem pravilno spečt. Na filing?

Premalo si obračal. Večja kot je temperatura, več moraš obračati. 150 se sliši malo. Z ogljem se ti segreje več, na 250-300 po spominu. Na 150 traja.

mihec87 ::

d0rK je izjavil:

Prva peka mem... Ni glih ratal.. :))


Ena perutnička je bila še krvava pri kosti. Čevapi prva runda čist prezapečeni.. Potem sem rešetko dvignil z najnižje stopnje na sredinsko, temperaturo pa iz okol 200 na 150. A se to vsaj priližno sliš ok? Problem je, da za razliko od plate kjer čevap gledaš in lahko obračaš pri pokrovu tega ni saj vsi pravijo da čim manj odpirati ker se ohlaja kotel.

Kako potem pravilno spečt. Na filing?


Tisto o neodpiranju je bolj za low and slow peko, kjer zadevo(pulled pork, low and slow rebrce, brisket ipd.) indirektno na nizki temperaturi pečeš več ur..In tam je pogosto odpiranje problem ker potem niha temperatura...

Za čevape, perutničke kamot odpiraš ali spečeš kar brez pokrova, pa poskusi si pustit npr 1/3 žara brez oglja da lahko kakšno stvar, ki se ti je že bolj spekla(zapekla na zunaj) kot ostalo prestaviš tja na indirektno...
Oglje vsuj notri pustiš da se še malo razžari potem spodnjo loputo pripreš na pol ali pa še manj(prilagajaš po občutku)...

Comandante ::

d0rK je izjavil:

Prva peka mem... Ni glih ratal.. :))


Ena perutnička je bila še krvava pri kosti. Čevapi prva runda čist prezapečeni.. Potem sem rešetko dvignil z najnižje stopnje na sredinsko, temperaturo pa iz okol 200 na 150. A se to vsaj priližno sliš ok? Problem je, da za razliko od plate kjer čevap gledaš in lahko obračaš pri pokrovu tega ni saj vsi pravijo da čim manj odpirati ker se ohlaja kotel.

Kako potem pravilno spečt. Na filing?

Osebno dam temperaturo na 180-200°C, cevapi indirektno 15 min in nato se direktno 3-5 min z intenzivnim obracanjem. Socni in okusni.

Kura je tricky. Ker se _vedno_ najde nekdo, ki trdi, da je krvava ob kosti, perutnicke raje pecem 40 minut indirektno in potem na hitro zapecem direktno. Saj so gotove po 25 minutah, ampak ziher je ziher. Posusijo se ne, ker so mastne.

Vedno glej, da ne dajes mesa iz hladilnika na zar. Naj bo na sobni temperaturi dve uri.

kuglvinkl ::

To najedanje s kuro mi tko najeda, da je ne pecem vec. Fak, k prime tisto nogo pol, k bi ga/jo hotu zastrupit in gledat, kako se davi. In valda je bla zmeri prepecena.
Your focus determines your reallity

Comandante ::

Ja, to je za popizdit. Varna temperatura za e coli je nad 71°C, za salmonelo nad 74°C. Ce mascoba na povrsini 3cm debelega kosa cvrci pol ure, potem je kos garantirano prepecen.

Ob kosti pa bo vedno malo rdece, pa ce peces tri dni. Kljub temu, da je temperatura kosti ze zdavnaj dosegla 100°C.

Raje dam kurje raznjice gor, kot karkoli s kostmi. Ponavadi so iz belega mesa, tam moras edino paziti, da ga ne posusis. Isti rezim kot za cevape, pa je.

Tody ::

Če so kosti v igri potem rebrca low and slow 5 ur na 130 stopinj

Badwolff ::

Nisem nek ljubitelj piščanca, če pa že morm, potem skor vedno spatchcock. Naj bi bil boljši od beer can metode, predvsem pa je lažje zapret tud manjši žar.

rs1975 ::

d0rK je izjavil:

Prva peka mem... Ni glih ratal.. :))


Ena perutnička je bila še krvava pri kosti. Čevapi prva runda čist prezapečeni.. Potem sem rešetko dvignil z najnižje stopnje na sredinsko, temperaturo pa iz okol 200 na 150. A se to vsaj priližno sliš ok? Problem je, da za razliko od plate kjer čevap gledaš in lahko obračaš pri pokrovu tega ni saj vsi pravijo da čim manj odpirati ker se ohlaja kotel.

Kako potem pravilno spečt. Na filing?

Jaz sem običajno vedno imel temperaturo okoli 200 in je bilo vedno ok pečeno. Je pa zajeb držat konstantno temperaturo. Včasih oglje/briketi preveč zahajcajo, včasih premalo. To je šlo meni počasi na živce, zato sem šel na plin.

Eduardo ::

Pogosto je napaka od tega kje se meri temperatura, ker na kupoli kjer je praviloma termometer ni enaka kot tam kjer je meso. Razlika je lahko zelo velika, zato je fino imeti termometer na rešetu. Zraven termometrov praviloma pride taka sponka, ki je narejena prav zato, da je v njej sonda.

https://www.amazon.de/Inkbird-Bluetooth...

Na prveh dveh na slikicah je tale sponka.

Za držati konstantno temperaturo oglja pa se dobi pihalnik.

https://www.amazon.de/-/en/ISC-027BW-Te...

Jaz ga praviloma ne potrebujem, ker me taprvi (IBT-4XS) opozori preko telefona, če gre temperatura iz območja, potem pa samo malo odprem zrak.

Kalibri ::

Perutničke na oglju meni vedno uspejo. Pač dovolj visoka temperatura in dovolj časa in gre. Na plati pa bi imel težave. Raje v pečico.

skyline ::

Rahuk je izjavil:

Zdravo,
super zar debata, imam napoleona na leto porabm okoli 5 10 literskih jeklenk. Na njem delam vse kaj je mozno, pecico se uporabljamo skoraj samo za pecenje peciva. Sem pa takrat tudi gledal napoleona v avstriji in je bil 300€ cenejsi. Na koncu nisem kupil gori ker sem se bal glih zaradi tega da z naso jeklenko ne bo dosegal temperature. Ne vem mogoce sem naredil napako. Sem pa potem tak dolgo gnjavil na Aliansi da so mi dali dober popust in je bil samo malo drazji kot v Avstriji. lp


Well, Aliansa ravno danes odgovarja, da jim poslovna politika ne dovoli dajat popustov na žare.

Ampak, ti praviš da se omehčajo in se jih vseeno da prepričat v skonto?

Bellzmet ::

Naroči iz Avstrije/Nemčije, če imajo pri nas višje cene.

kuglvinkl ::

In samo reducirko moras kupit za prklopit plin. 7e or so.
Your focus determines your reallity

Twixz ::

Kalibri je izjavil:

Perutničke na oglju meni vedno uspejo. Pač dovolj visoka temperatura in dovolj časa in gre. Na plati pa bi imel težave. Raje v pečico.


Na oglju je seveda lažje pečt, ker pokriješ. Plata je problem ker ti hladi, še posebej če je vreme kot zdaj. Jaz sem v soboto in nedeljo pekel perutničke in bedre na plati (plin), po 30 minutah na minimalnem ognju (pa so še zmeraj bile na meji zažganega) so bile bedre pečene. Perutničke kake 5 minut prej.
Če bi imel pokrov bi pomoje šlo lažje. Je pa samo po sebi projekt to naredit, v osnovi meso s kostjo na plato nima kaj iskat. :))

Comandante ::

v osnovi meso s kostjo na plato nima kaj iskat.

Res je, ce je zunaj mrzlo ali bog ne daj mrzlo in vetrovno, si brez pokrova pecen. Oziroma bolje receno, surov.
««
18 / 18
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tadragi žari?

Oddelek: Loža
274901 (2466) Bizkit45
»

Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?

Oddelek: Loža
4310341 (8691) nekikr
»

Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11622103 (19165) Riff
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7448164 (29849) bauci
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222474 (20711) Alec999

Več podobnih tem