» »

eBook reader

eBook reader

boogle ::

Kupujem si prvi eBook reader. Kaj je sedaj best buy, na kaj moram bit pozoren? Naj ima čim širšo podporo, da nisem vezan le na spletne trgovine in verjetno lep, čitljiv prikaz (al imajo to sedaj že vsi urejeno?)...

Hvala in lp!

boogle ::

Ps: saj verjetno če naročim kindla na amazon.DE bo zadeva podpirala šumnike.

Cveto ::

Šumnike to bo podpiral vsak.

Kaj kupiti? Osnovni modeli so za 60-70 eur in nimajo osvetlitve, to se pravi da rabiš za branje enako luč kot pri navadni knjigi. Bestbuy je pomoje naslednji razred, torej brlaniki za cca 100-150 eur, ki imajo že vgrajeno osvatlitev in ponavadi tudi boljši e-papir (višja ločljivost, bolši kontrast). Tipična primerka sta Kindle Paperwhite in Kobo Glo HD. Obstajajo še dražji, a ne prinesejo nič bistvenega, ponavadi malo tanjša ohišje, kak senzor za svetlobo ali kaj podobnega.

Glede znamke je pa tako: če boš knjige kupoval online, je boljša izbira Kindle, sa imajo več izbire in nižje cene. Če pa boš večinoma gledal zadeve iz drugih virov, je morda boljši Kobo, saj že brez pretvorbe odpre vse glavne formate (Kindle ne podpira ravno epud, ki je najpogostejši oziroma je treba zadevo pretvoriti z programom Calibre).

Ne boš pa bosti falil če vzameš katergakoli od zgoraj naštetih (pa morda še Nook-a, ki pri nas ni tako pogost).

OmegaBlue ::

nook toplo odsvetujem, sem ga imel zadnje 2 leti in sem se vrnil na kindla.

Kar se readerjev tiče res priporočam kindla, vsaj do sedaj je imel še najbolj normalen vmesnik, fajn baterijo, prikaz njige in dostavo (tudi "osebnih" knjig) preko whisperneta.

calibre, ki je pritimač obvezna oprema skoraj pri e-readerju pa ti lepo poskrbi za primerne pretvorbe in dostavo.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zdutor ::

Kindle Paperwhite je zagotovo Best buy. Podpira šumnike, brez skrbi. Če si dovolj iznajdljiv (google je tvoj najboljši prijatelj), lahko sposojene knjige iz Biblosa pretočiš zastonj v Kindla.

pdor ::

Poglej si še Pocketbook touch lux 3, podpira epub, mobi, pdf, djvu, fb2, doc, docx, txt, rtf, chm, hmt, html, png, jpeg, bmp, tiff, ima prednaloženih 26 pisav, lahko tudi svoje naložiš (ttf pisave kopiraš v mapo na readerju), ima prednaložene različne slovarje, druge lahko sam skopiraš v mapo na readerju ali jih prek readerja kupiš, podpira adobe ID, dropbox (na mobilread forumu pišejo, da je zaradi sprememb na sistemu trentno nedostopen), ima 1024x756 carta ekran z osvetlitvijo, 4 fizične gumbe, režo za micro SD kartico do 32GB. Knjigam lahko poljubno spreminjaš velikost pisave za 1 stopnjo večjo/manjšo, ima 3 stopnje nastavitev za razmak med vrsticami in 3 stopnje razmaka pisave od roba ekrana, bookmarke, razne označbe in komentarje shranjuje v posamezne html-je, te lahko ročno eksportaš. Meni baterija traja 3-5 tednov, odvisno od uporabe, ponavadi berem 2-3 ure na dan, pdfji porabijo več energije, sprotno osveževanje strani porabi več, označbe, iskanje po slovarju,... če boš bral leposlovje, ti bo baterija zdržala mesec dni.


Najboljše, da si pogledaš navodila za uporabo: PDF

Še nekaj opisov: allesbook.de, computerbase.de, medium @ailon

Zadnji firmware, 5.12 je buggast, oba programa za branje knjig se sesuvata, spremenili so library management, jaz uporabljam 5.9, reader je prišel z verzijo 5.7.

111111111111 ::

Nekaj se moraš zavedati, vsi zgoraj našteti so za branje leposlovja. Na branje PDF-jev lahko kar pozabiš v večini primerov. Sploh neberljive knjige pa so kakšne znanstvene z grafi itd... Kar se tiče spreminjanja velikosti pisave pa je odvisno od formata v katerem je knjiga.

Sam si lastim Kindle touch (ni paperwhite) in sem z njim zelo zadovoljen (na morju preberem 4-5 knjig), med letom pa ene 15. Ampak samo leposlovje. Sem pa nekaj časa metal uč na: Ikarusa, ki je eden največjih e-ink bralnikov, ampak temu primerna je tudi cena. Predvsem se mi gre z abranje PDF-jev in strokovne literature. To moram še vedno natisnit, da se da brat.

Zgodovina sprememb…

boogle ::

Verjetno bom tega Kindle paperwhite nabavil na amazon.de ... kako pa je s zalogo slovenskih e-knjig? Se da večino dobit ali je to bolj redkost? viri za slovenske knjige?

Hvala in lp!

111111111111 ::

Zaloga je precej uborna, na amazonu slovenskih eknjig ni. Najnovejših naslovov ni sploh, legalno težko kaj kupiš, nekaj postov višje imaš en namig kako do slovenskih knjig.

še moj namig: Calibre je tvoj prijatelj, ki tudi iz PDF-ja ustvari solidnen MOBI format.

EDIT: Se opravičujem za zavajanje. Tule lahko kupiš eknjige v slovenščini: http://www.e-emka.si/
EDIT 2: Sem šel skozi Q&A pa naši butasti prodajalci nimajo podprtega formata za kindle. Pa saj ne moreš verjet v 2016 ti ne more dati eknjige v kateremkoli formatu. Tako da za kindle se lahko obrišeš pod nosom.

Zgodovina sprememb…

boogle ::

No, tale Kobo Glo HD tudi res dobro izgleda...

boogle ::

Tale http://www.biblos.si mi ni čisto jasen. A to je privat firma ki prodaja knjige al javna e-knjižnica? Kako si sposodim e-knjigo, dobim fajl?

ToniT ::

Biblos omogoča izposojo in prodajo knjig, vendar so te v zaščitenem PDF formatu. Na Kindlu jih legalno ne moreš brati, lahko pa jih odkleneš in s Calibre pretvoriš v MOBI format.
Dodatek:
Knjige si lahko izposodiš, če tvoja knjižnica to omogoča, je pa izbira knjig omejena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

špela113 ::

Živjo,

se kar pridružujem temi. Nameravam kupiti e-bralnik predvsem za branje tujih romanov in s tem dopolnjevanja znanja angleščine. Za učenje je potem najboljše kindle, sploh zaradi vocabulary builderja, ali kdo priporoča kaj drugega?

Sicer sem gledala Kindle Paperwhite in pa Kobo + Inkbook modele, slednji imajo možnost branja slovenskih knjig tudi. Iz tega sledi še drugo vprašanje, se knjige iz biblosa da pretvoriti v kindle in je ta pretvorba dobra? Prav tako me zanima, kako pretvori PDF formate, kar sem gledala preko spleta zgleda OK.

Budget nimam visok, ogrevam se za Kindle oz. bi mi kdo svetoval drugače?

Če kdo ugodno prodaja Kindle Paperwhite sem zainteresiran kupec :)

lp

špela113 ::

Še eno vprašanje, ker bom verjetno Paperwhite vzela, vidim, da je v akciji :)
Ali ima kdo izkušnje z nabavo v Slovenijo, meni piše, da ne pošiljajo v Slo.

Hvala za pomoč in nasvete že vnaprej :)

Beta2 ::

Če ne pošiljajo boš težko dobila edino preko kakšega posrednika ampak to je ponavadi vsaj nekih 10-20€ dodatno. Načeloma pa je za Biblos Kindle najslabša izbira, Kobo je precej boljši ker podpira več formatov in ravno te ki so tam! Malo poglej njihov novi model Kobo Clara HD (ekvivalent Paperwhite) izgleda super, zaslon je praktično isti 300ppi ampak ima še enkrat več prostora 8gb in je bistveno lažji (samo 166g). Če nimaš namena kupovati knjig na Amazonu potem rajši kaj drugega kot kindle.

flbroker ::

špela113 je izjavil:

Še eno vprašanje, ker bom verjetno Paperwhite vzela, vidim, da je v akciji :)
Ali ima kdo izkušnje z nabavo v Slovenijo, meni piše, da ne pošiljajo v Slo.

Hvala za pomoč in nasvete že vnaprej :)


Ja kje pa ti gledas Paperwhite? Amazon posilja svoje izdelke v Slovenijo 100%.

špela113 ::

Živjo,

hvala za odgovore :)

Kobo je super, glavni razlog za Kindle je sprotno učenje jezikov, ima namreč ta vocabulary builder, ki povzame vse besede, ki jih med branje preveriš s slovarjem ...

Sicer pa ne vem, če sem na pravi strani poskusila sem na amazonu in amazon.de, pa mi ob naročilu napiše, da ne pošiljajo v Slovenijo :(

Kindle Paperwhite je danes do polnoči na voljo za 70 evr:https://www.amazon.de/Amazon-Kindle-Pap...

Proti koncu leta pa naj bi prišel 4. model Paperwhita za cca 120 dolarjev, ta bo imel pa še audio knjige, saj ne vem, mogoče bi kar to počakala :)


lp

yayo ::

Kindle je 70 evrov le, če si včlanjena v Amazon Prime, če prav razumem.

špela113 ::

Res je, bi kar to 1 mesečno brezplačno izkoristila.

Oz. imajo študentje (USA, UK, DE, AUS ...) celo zastonj, škoda, da ne v Sloveniji :)

legion ::

Kako se najlažje prenese knjige iz biblosa na kobo? Navajen sem Kindlovega sistema, kjer sem si piratske knjige samo poslal po mejlu in so bile takoj na napravi. Za Kobo prenesem knjigo v Adobe aplikacijo, povežem preko USB in na Kobo prenesem knjigo. Obstaja kak krajši postopek, malo mi je tečno priklapljati na USB.

111111111111 ::

Jaz uporabljam Calibre, ampak je treba priklopit na USB.

bralnik98 ::

Zelo pozen odgovor, ampak mogoče komu drugemu dandanes pride prav. Glede prenosa knjig na bralnik brez kabla:
1. Na telefonu v Google Play dol potegneš in odpreš aplikacijo "Share via HTTP"
2. V aplikaciji odpreš epub datoteko knjige, ki je shranjena v fonu
3. Povezavo http://... iz aplikacije prepišeš v brskalnik na bralniku
4. Dol potegneš knjigo ?

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri e-bralnik? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Kaj kupiti
65296982 (2075) yayo
»

Amazon Kindle (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Kaj kupiti
1299320914 (2995) brbr21
»

e-bralnik ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15142845 (24145) AgiZ
»

Izšel novi Kindle Paperwhite (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8222368 (15425) ales85

Več podobnih tem