» »

Sladkor

Sladkor

1
2
3

tikitoki ::

otago je izjavil:

Če kdo ve, katera dnevna živila, trgovskih znamk imajo najmanjšo vsebnost sladkorja? Recimo da je to, upgrade/fork teme.

Recimo:
Kakav, če uporabiš Benquick, je vsebnost cukra 40g na 100g...
Jogurt, navadni jogurt Pomurskih mlekarn, vsebnost cca. 10g na 100ml. Sadni jogurti so še hujši.

Pri cocacoli v Sloveniji, se daje noter sladkorni sirup ali trsni/pesni sladkor? Vem, da so v Ameriki zavedni množično kupovali mehiške cocacole, ker so uporabljali manj škodljiv sladkor (stekleničke po 0,25l)


Vecinoma mas napisano na emabalazi, tko, da je razprava tu nesmiselna.

Zavedni so kupovali bolj "zdravo" mehisko cocacolo:)? ROLF.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Fuks ::

Tarzan je izjavil:

Niti se mi ne da brat vsega, ampak tkole je. Sladkor je precej majhna molekula ogljikovih hidratov, ki se praktično v ustih že razgradi toliko, da gre lahko v kemijske procese v katerih dobimo potrebno energijo. Če ga je preveč, kar ponavadi je, gre takoj v jetra, kjer sami proizvajamo svoj rezervni ogljikov hidrat glikogen. Ko potem čez 5 ur tečeš za avtobusom, boš zakuril žlico cukra iz jutranje kavice, ki si jo spravil med tem v jetrih.

Problem je, ker lahko spraviš nenormalne količine sladkorja v precej majhne količine pijače ali hrane in potem zaužiješ ogromno sladkorja, ne da bi se tega sploh zavedal. Potem to skombiniraš še z normalnim vnosom kalorij preko hrane in mimogrede imaš prevelik vnos za lastne potrebe, kar pomeni, da se ti zaloga glikogena napolni, vnos je še vedno prevelik za sprotno porabo, energija pa se začne shranjevati v energetsko bolj bogate zaloge a tudi precej redkeje uporabljane - maščobe. Teh se potem znebiš samo še z drastičnim pristopom, kar v bistvu pomeni tako ali drugačno stradanje.

Vseh ostalih škodljivosti, cementiranja tkiv s sladkorjem in podobnega bullshita pa ne priznavam. V bistvu je od vseh razgradenj kemijskih spojin ta še najčistejša - ekološka, če hočete.


Nekaj popravkov bi dodal: sladkor ne gre direktno v jetra, gre direktno v kri. Potem rabiš še precej inzulina da sladkor spraviš iz krvi v glikogenske zaloge (jetra in mišice). Na inzulin pa vedno reagirajo tudi maščobna tkiva, ki pričnejo skladiščenje energije. (Dobivanje in praznenje maščobnih tkiv ni tako zelo backup scenarij kot se nekaterim zdi, dogaja se neprestano ves čas - v obe smeri seveda ;) ).

In ja spojina je preprosta in čista, pa vendar je možno najti kup študij ki povezujejo visok vnos sladkorja s povišanim holesterolom (oz znižanim dobrim holesterolom). Finta je v tem da človeško telo ni ravno pripravljeno skozi evolucijo da pohendla tak load. Lahko bi ga (pač čisto naključno) ampak ga ne ;)

nekikr ::

dejstvo je da meso redi. ne rabiš neke znanstvene raizskave, ko vidiš iz lastnega življenja.

dejstvo je da sadje redi. ne rabiš neke znanstvene raizskave, ko vidiš iz lastnega življenja.

dejstvo je da vsak kruh redi. ne rabiš neke znanstvene raizskave, ko vidiš iz lastnega življenja.

.....
Evo, da bo bolj pravilno.

Invictus ::

Če folk hoče žreti cukr, naj ga.

Mene ne bo nihče prepričal da je to zdravo živilo ;).

Že ko vidiš otroke, kako črne mlečne zobe imajo zaradi sladkanih pijač, se zgroziš. Ponavadi so pa potem še predebeli.

Na pijačah bi moral pisati procent sladkorja, tako kot za alkohol...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tikitoki ::

Fuks je izjavil:

Tarzan je izjavil:

Niti se mi ne da brat vsega, ampak tkole je. Sladkor je precej majhna molekula ogljikovih hidratov, ki se praktično v ustih že razgradi toliko, da gre lahko v kemijske procese v katerih dobimo potrebno energijo. Če ga je preveč, kar ponavadi je, gre takoj v jetra, kjer sami proizvajamo svoj rezervni ogljikov hidrat glikogen. Ko potem čez 5 ur tečeš za avtobusom, boš zakuril žlico cukra iz jutranje kavice, ki si jo spravil med tem v jetrih.

Problem je, ker lahko spraviš nenormalne količine sladkorja v precej majhne količine pijače ali hrane in potem zaužiješ ogromno sladkorja, ne da bi se tega sploh zavedal. Potem to skombiniraš še z normalnim vnosom kalorij preko hrane in mimogrede imaš prevelik vnos za lastne potrebe, kar pomeni, da se ti zaloga glikogena napolni, vnos je še vedno prevelik za sprotno porabo, energija pa se začne shranjevati v energetsko bolj bogate zaloge a tudi precej redkeje uporabljane - maščobe. Teh se potem znebiš samo še z drastičnim pristopom, kar v bistvu pomeni tako ali drugačno stradanje.

Vseh ostalih škodljivosti, cementiranja tkiv s sladkorjem in podobnega bullshita pa ne priznavam. V bistvu je od vseh razgradenj kemijskih spojin ta še najčistejša - ekološka, če hočete.


Nekaj popravkov bi dodal: sladkor ne gre direktno v jetra, gre direktno v kri. Potem rabiš še precej inzulina da sladkor spraviš iz krvi v glikogenske zaloge (jetra in mišice). Na inzulin pa vedno reagirajo tudi maščobna tkiva, ki pričnejo skladiščenje energije. (Dobivanje in praznenje maščobnih tkiv ni tako zelo backup scenarij kot se nekaterim zdi, dogaja se neprestano ves čas - v obe smeri seveda ;) ).

In ja spojina je preprosta in čista, pa vendar je možno najti kup študij ki povezujejo visok vnos sladkorja s povišanim holesterolom (oz znižanim dobrim holesterolom). Finta je v tem da človeško telo ni ravno pripravljeno skozi evolucijo da pohendla tak load. Lahko bi ga (pač čisto naključno) ampak ga ne ;)


Ce ze popravljas, pol ne pisi neumnosti.

In humans and other mammals, sucrose is broken down into its constituent monosaccharides, glucose and fructose, by sucrase or isomaltase glycoside hydrolases, which are located in the membrane of the microvilli lining the duodenum.

Torej ne gre direktno v kri. V kri prideta kvecjemu glukoza in fruktoza.

nekikr ::

Mene ne bo nihče prepričal da je to zdravo živilo ;).

Kdo te pa v to prepričuje?

Magic1 ::

Ni prav nič nezdravo, seveda v primernih količinah. A kaj ko večina ljudi poje 5-10X dozo priporočljivega sladkorja na dan.
Magic

Fuks ::

tikitoki je izjavil:

Fuks je izjavil:



Nekaj popravkov bi dodal: sladkor ne gre direktno v jetra, gre direktno v kri. Potem rabiš še precej inzulina da sladkor spraviš iz krvi v glikogenske zaloge (jetra in mišice). Na inzulin pa vedno reagirajo tudi maščobna tkiva, ki pričnejo skladiščenje energije. (Dobivanje in praznenje maščobnih tkiv ni tako zelo backup scenarij kot se nekaterim zdi, dogaja se neprestano ves čas - v obe smeri seveda ;) ).

In ja spojina je preprosta in čista, pa vendar je možno najti kup študij ki povezujejo visok vnos sladkorja s povišanim holesterolom (oz znižanim dobrim holesterolom). Finta je v tem da človeško telo ni ravno pripravljeno skozi evolucijo da pohendla tak load. Lahko bi ga (pač čisto naključno) ampak ga ne ;)


Ce ze popravljas, pol ne pisi neumnosti.

In humans and other mammals, sucrose is broken down into its constituent monosaccharides, glucose and fructose, by sucrase or isomaltase glycoside hydrolases, which are located in the membrane of the microvilli lining the duodenum.

Torej ne gre direktno v kri. V kri prideta kvecjemu glukoza in fruktoza.


Ja, tako je. Hotel sem povedati da ne gre direktno v jetra, ampak je treba še z inzulinom iz krvi ven spravit najprej. Nevem zakaj je treba bit takoj žaljiv.

Massacra ::

Smrekar1 je izjavil:

Fuks je izjavil:


Pa vendarle je sladkor živilo ki povzroča vnetna stanja in bi lahko vplivalo na stanje alergij.


Link?


Evo, en link: http://www.sciencedirect.com/science/ar...

Pa še kakšen zanimiv:

http://m.fasebj.org/content/29/1_Supple...

"We have recently showed that a high carbohydrates diet (HCD, 66% and 12% energy from carbohydrates and fat, respectively) induces hepatic inflammation and promotes HCC development in mice."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Massacra ()

nekikr ::

Nehaj s takimi, no, ker to bo kdo resno jemal. Študija ni nekaj kar je opravljeno na 50 ljudeh, ki so za povrh povsem specifični. S tako majhno in specifično grupo ti lahko dokažem, da je voda škodljiva.

Tarzan ::

Ne gre direktno v jetra, je pa postopek hiter. In, kolikor vem, se precej hitreje fila skladišče tam, kot pa maščobe, tako da načeloma ob nevtralnem vnosu približno enakem porabi, masa telesne maščobe ne bo ne vem koliko nihala. Glikogen bistveno bolj.

Je pa res, kar si povedal, ampak poenostavljeno mislim da nekako drži teza o hitrem skladišču v jetrih. :D

Massacra ::

nekikr je izjavil:

Nehaj s takimi, no, ker to bo kdo resno jemal. Študija ni nekaj kar je opravljeno na 50 ljudeh, ki so za povrh povsem specifični. S tako majhno in specifično grupo ti lahko dokažem, da je voda škodljiva.


574 ljudje, v 5 letnem obdobju in meritve opravljene v določenih intervalih te bodo bolj zadovoljili? ;)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article...

Nehaj se basat, ne samo z rafiniranimi OHji, ampak zmanjšaj vnos vseh OHjev in zvečaj vnos proteinov in maščob (seveda jej zelenjavo, sadja malo manj, in eksperimentiraj z začimbami).

Zvišani vnetni mediatorji so problem. In teh je manj pri hrani z manj OHjev. Bolezni pa so posledica vnetnih procesov. Ergo?

jype ::

...:TOMI:... ::

Magic1 je izjavil:

Ni prav nič nezdravo, seveda v primernih količinah. A kaj ko večina ljudi poje 5-10X dozo priporočljivega sladkorja na dan.


Rad bi videl, kje in kdo priporoca dnevno dozo cukra. Kolikor vem, je uzivanje sladkorja nekaj kar ni priporocano. Bolje je uzivati bolj kompleksne OH, ki se razgradijo na bolj enostavne OH...

Ali pa sploh ne uzivati OH.
Tomi

Massacra ::

...:TOMI:... je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ni prav nič nezdravo, seveda v primernih količinah. A kaj ko večina ljudi poje 5-10X dozo priporočljivega sladkorja na dan.


Rad bi videl, kje in kdo priporoca dnevno dozo cukra. Kolikor vem, je uzivanje sladkorja nekaj kar ni priporocano. Bolje je uzivati bolj kompleksne OH, ki se razgradijo na bolj enostavne OH...

Ali pa sploh ne uzivati OH.


Težko je na enem mestu videt takšna navodila. Vsekakor bi bilo dobro, da vsi zmanjšamo vnos OHjev. Na koliko pa...eh, to se bodo nutricisti prepirali še dolgo (tisti "podkuoljeni" bodo še najbolj glasni...). Če bi samo nehali jest rogljičke, krofe, muslije, kornflekse, sveže žemljice... in pojedli več jajc pečenih na masti...:)

Dieta iz enega od zgornjih člankov:

"...the HFLC group consumed 33.5% protein, 56.0% fat and 9.6% carbohydrate and the LFHC group consumed 22.0% protein, 25.0% fat and 55.7% carbohydrate..."

tikitoki ::

Fuks je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Fuks je izjavil:



Nekaj popravkov bi dodal: sladkor ne gre direktno v jetra, gre direktno v kri. Potem rabiš še precej inzulina da sladkor spraviš iz krvi v glikogenske zaloge (jetra in mišice). Na inzulin pa vedno reagirajo tudi maščobna tkiva, ki pričnejo skladiščenje energije. (Dobivanje in praznenje maščobnih tkiv ni tako zelo backup scenarij kot se nekaterim zdi, dogaja se neprestano ves čas - v obe smeri seveda ;) ).

In ja spojina je preprosta in čista, pa vendar je možno najti kup študij ki povezujejo visok vnos sladkorja s povišanim holesterolom (oz znižanim dobrim holesterolom). Finta je v tem da človeško telo ni ravno pripravljeno skozi evolucijo da pohendla tak load. Lahko bi ga (pač čisto naključno) ampak ga ne ;)


Ce ze popravljas, pol ne pisi neumnosti.

In humans and other mammals, sucrose is broken down into its constituent monosaccharides, glucose and fructose, by sucrase or isomaltase glycoside hydrolases, which are located in the membrane of the microvilli lining the duodenum.

Torej ne gre direktno v kri. V kri prideta kvecjemu glukoza in fruktoza.


Ja, tako je. Hotel sem povedati da ne gre direktno v jetra, ampak je treba še z inzulinom iz krvi ven spravit najprej. Nevem zakaj je treba bit takoj žaljiv.


Ne bit preobcutljiv.

V vsakem primeru tudi to ni pravilno:
Fructose is predominantly metabolized in the liver, but unlike glucose it does not require insulin to be used by the body.

Glukoza je univerzalno uporabna v celicah nasega telesa, medtem, kot fuktoza ni.

To je tudi poglavitni razlog, da se fruktoza uporablja v prehrambenih izdelikih, ki so namenjeni diabetikom. Povzroca pa druge probleme, npr. fatty liver.

Fuks ::

negotiator ::

jest10 je izjavil:

otago je izjavil:



Sicer pa raje spijem pijačo z vsebnostjo sladkorja kot nadomestka aspartama (razne sugar free označbe).


Pa čeprav je nadomestek bolj "zdrav"?


Odvisno, katero sladilo. Aspartam je rakotvoren. Je pa spet vprašanje, koliko ga zaužiješ. Drugače pa, na splošno so sladila (vsaj nekatera; ksilitol, naprimer) tudi neškodljiva za zobe, za razliko od sladkorja.
All easy problems have already been solved.

negotiator ::

Invictus je izjavil:

Če folk hoče žreti cukr, naj ga.

Mene ne bo nihče prepričal da je to zdravo živilo ;).

Že ko vidiš otroke, kako črne mlečne zobe imajo zaradi sladkanih pijač, se zgroziš. Ponavadi so pa potem še predebeli.

Na pijačah bi moral pisati procent sladkorja, tako kot za alkohol...


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)
All easy problems have already been solved.

Magic1 ::

...:TOMI:... je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ni prav nič nezdravo, seveda v primernih količinah. A kaj ko večina ljudi poje 5-10X dozo priporočljivega sladkorja na dan.


Rad bi videl, kje in kdo priporoca dnevno dozo cukra. Kolikor vem, je uzivanje sladkorja nekaj kar ni priporocano. Bolje je uzivati bolj kompleksne OH, ki se razgradijo na bolj enostavne OH...

Ali pa sploh ne uzivati OH.

Bodimo realni, priporočljiva dnevna doza je tista, za katero se smatra, da ne škoduje zdravju v veliki meri. Vsaka zadeva je lahko škodljiva, zdaj je na nas, da postavimo nek nivo, kjer je škodljivost že zanemarljiva. Nekje je meja, kjer pozitivni dejavniki prevladajo nad negativnimi dejavniki.
Magic

Invictus ::

negotiator je izjavil:


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)

Kot da kdo tisto bere?!?!? Si pa res optimist.

Hočem veliko, jasno cifro na etiketi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

negotiator ::

Invictus je izjavil:

negotiator je izjavil:


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)

Kot da kdo tisto bere?!?!? Si pa res optimist.

Hočem veliko, jasno cifro na etiketi...


Kdo pa na pivu bere, koliko je procentov? Tudi tam je bolj na majhno napisano.
All easy problems have already been solved.

m0LN4r ::

Jaz sem popolnoma zato, da se na pijace napise koliko kalorij in sladkorja je v celi plastenki/plocevinki/flasi/whatever
in to tako, da se vidi z vsaj pol metra dalec.

Al pa, da bo se tut nepisnemim jasno eno karikaturo, koliko kock cukra je notr. Pa se narise gor kockice.

Ta predlog sprejmejo v EU sem takoj za, ampak industrija tega ne bo nikoli dovolila !
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Smrekar1 ::

m0LN4r je izjavil:

Jaz sem popolnoma zato, da se na pijace napise koliko kalorij in sladkorja je v celi plastenki/plocevinki/flasi/whatever


To mora pisati gor že kar zelo dolgo časa.

Invictus ::

Smrekar1 je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Jaz sem popolnoma zato, da se na pijace napise koliko kalorij in sladkorja je v celi plastenki/plocevinki/flasi/whatever


To mora pisati gor že kar zelo dolgo časa.

Pa ne v procentih, ampak v količini na običajno 100g/ml.

Ko zračunaš koliko cukra je v litru koka kole, padeš na rit. Mislim da je 12g/100ml, kar pomani 120g cukra...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

m0LN4r ::

Mam flasho 1,5L pepsija pred sabo, pise gor samo za 100 in 250ml.
Vrednosti za 1500ml ni. Lahko si jo le izracunas. Tocno vem kaj si mislil, ampak bodimo realni. Kaj je namen tega, da je tako napisano. Za rajo je treba poenostavit stvari.

Pisava je tako mala, da jo moja mama brez ocal ne vidi. Sladkor je nekje skrit med drugimi stevilkami.

Ne pise gor:
V tej flashi je:
16 dek cukra ali
160 gramov ali
35 cajnih zlick

Ce bi bilo v interesu ljudi in zdravja bi napisalo tocno tako.

PS:
Iste marketingske fore se delajo v prehrambeni industriji. Sem zadnji na neki cokoladici iskal koliko kalorij ima, pa je za boga ni bilo gor. natisnjeno je blo ravno tam, kjer se pakunga zlepi skup.

Al ko v TV reklami pise: goveje meso za samo 4,90EUR z ariel 8 spodaj pa 350g
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

mihec87 ::

m0LN4r je izjavil:

Mam flasho 1,5L pepsija pred sabo, pise gor samo za 100 in 250ml.
Vrednosti za 1500ml ni. Lahko si jo le izracunas.

Pisava je tako mala, da jo moja mama brez ocal ne vidi. Sladkor je nekje skrit med drugimi stevilkami.

Ne pise gor:
V tej flashi je:
16 dek cukra ali
160 gramov ali
35 cajnih zlick

Ce bi bilo v interesu ljudi in zdravja bi napisalo tocno tako.


In pol bo negdo jamral da ne ve koliko sladkorja zaužije če popije kozarec te pijače...Moj point vedno bo treba preračunat razen če celo flašo porišemo z vsemi možnimi količinami... Naj se določi neko količino in potem naj vsi z veliko oznako navajajo količino sladkorja na to enoto... 200ml je recimo smiselna saj se toliko toči v kozarec ali pa 100ml zaradi preračunavanja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

negotiator ::

Tudi če bi na veliko pisalo, se ne bi dosti spremenilo. Kot se ne spremeni, če dajo tiste odvratne slike gor na škatlice s cigareti. Tisti, ki rad žre cuker, ga bo žrl še naprej.
All easy problems have already been solved.

m0LN4r ::

In pol bo negdo jamral da ne ve koliko sladkorja zaužije če popije kozarec te pijače...Moj point vedno bo treba preračunat razen če celo flašo porišemo z vsemi možnimi količinami... Naj se določi neko količino in potem naj vsi z veliko oznako navajajo količino sladkorja na to enoto... 200ml je recimo smiselna saj se toliko toči v kozarec ali pa 100ml zaradi preračunavanja...


Seveda, ker se korporacije tako zelo sekirajo kaj je dobro za tebe in jim je vseeno, ce bi prodaja padla slucajno za 1% zaradi tega.

Ker so ti megakorpi tako prijazni, so izbrali 250ml samo za nas, namesto cele embalaze.
Sure sure... pa se kako pravljico prosim.

Zato, da bom vedu kok je cukra v enem kozarcu in ko spijem 7 razlicno velikih kozarcov od jutra do vecera, samo sesteval in racunal. hjao.

To je cisti marketing, da pise manjse stevilke gor, kaj vam ni jasno?

Prakticno isti pshiholoski efekt, kot prodajati izdelek za 3,90€ al 4€

negotiator je izjavil:

Tudi če bi na veliko pisalo, se ne bi dosti spremenilo. Kot se ne spremeni, če dajo tiste odvratne slike gor na škatlice s cigareti. Tisti, ki rad žre cuker, ga bo žrl še naprej.

Koliko je to, ne dosti ?

Koliko miljonov manj bi prodali in za koliko bi morali dvignit cene pijac, ce bi prodaja zaradi tega padla za samo 0,1%
Po mojem je to ze par miljonov. V cigavem interesu so pa tile dinarcki ? V tvojem, mojem?
Tudi zdravstvena in farma industrija ima konec koncev korist od tega, ce se folk base z cukrom
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

tikitoki ::

negotiator je izjavil:

Invictus je izjavil:

Če folk hoče žreti cukr, naj ga.

Mene ne bo nihče prepričal da je to zdravo živilo ;).

Že ko vidiš otroke, kako črne mlečne zobe imajo zaradi sladkanih pijač, se zgroziš. Ponavadi so pa potem še predebeli.

Na pijačah bi moral pisati procent sladkorja, tako kot za alkohol...


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)


V temu primeru je gram na liter priblizno enak masnemu delezu. Matematiko pa bi lahko vadil izkljucno, ce bi imel podano se gostoto tekocine, ki jo nimas.

Invictus je izjavil:

negotiator je izjavil:


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)

Kot da kdo tisto bere?!?!? Si pa res optimist.

Hočem veliko, jasno cifro na etiketi...


Ce ne beres podatkov, ki so ti zakonsko omogoceni, je to tvoj problem. Kot da je vsebnost sladkorja edini problem :S.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

m0LN4r ::


Ce ne beres podatkov, ki so ti zakonsko omogoceni, je to tvoj problem.

Res je njegov problem.
Ko gre mama v soping in ma polno kosarico izdelkov, bo se vmes se vsedla na (eno) stiri kavico/e v sparovi kavarni, da prebere vse opise izdelkov, ki jih je ta vikend kupila.

Kot receno, "moja" mama ne nosi bralnih ocal s sabo, ko skoci na hitro v trgovino.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Invictus ::

m0LN4r je izjavil:


Tudi zdravstvena in farma industrija ima konec koncev korist od tega, ce se folk base z cukrom

Ko bo vsak plačal svoje zavarovanje in ne dajal denarja v skupno malho, se strinjam...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tarzan ::

Problem ni, da določena hrana vsebuje tolko in tolko sladkorja. Sladkor ima problem, ker se ga enostavno predozira, in to konkretno. Problem je, ker se večinoma napokamo kosila, čez vržemo pa še liter kokakole in je praktično ves cuker iz pijače popolnoma odveč, pa zraven še del tistih kalorij od kosila.

Po mastni hrani sem v roku 10 minut nažrt do onemoglosti, cukrčke pa lahko grizljam v nedogled.

PS: imam pa nekaj kil premalo, tako da grem zviznit kak bonbon.

m0LN4r ::

Invictus je izjavil:

m0LN4r je izjavil:


Tudi zdravstvena in farma industrija ima konec koncev korist od tega, ce se folk base z cukrom

Ko bo vsak plačal svoje zavarovanje in ne dajal denarja v skupno malho, se strinjam...

Oni izstavijo racun, za oskrbo in medikamente. Pa ni vazno od koga in komu :)
Drugace LEK, Krka in Bayer nebi poslovali z dobicki ane ;)
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mihec87 ::

m0LN4r je izjavil:

Zato, da bom vedu kok je cukra v enem kozarcu in ko spijem 7 razlicno velikih kozarcov od jutra do vecera, samo sesteval in racunal. hjao.



Tistemu ko na dan požere 7 kozarcev očitno sladke pijače mu gladko dol visi koliko sladkorja je not(in je čist vseeno kaj piše, tako kot je strastnemu kadilcu vseeno kaj je na škatli, alkoholiku na flaši..).. Sicer pa če popije 1L pijače in če ve koliko sladkorja je na 250ml je res teško zračunat

Oznake so potrebne toliko da veš koliko sladkorja je v neki enoti in primerjaš z ostalimi(da lahko folk izbira med pepsi in cocacolo-kar je spet fail)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

tikitoki ::

m0LN4r je izjavil:


Ce ne beres podatkov, ki so ti zakonsko omogoceni, je to tvoj problem.

Res je njegov problem.
Ko gre mama v soping in ma polno kosarico izdelkov, bo se vmes se vsedla na (eno) stiri kavico/e v sparovi kavarni, da prebere vse opise izdelkov, ki jih je ta vikend kupila.


Ja, babica vsak dan kupuje nove izdelke. Ponavadi kupujes ene in iste izdelke in ce se ti ne splaca porabiti par minut, da se odlocis katera znamka bolj ustreza tvojim potreba, pol ti ne bo pomagala nikakrsna oznaka.

In preverjanje enega izdelka je realativno enostavno in hitro. Moras pa paziti na razne poskuse nategovanja oz. marketinske fore, ko navedejo vsebnost sladkorja za domnevni serving size najprej in moras preskociti na vsebnost na 100 gramov zivila.

m0LN4r ::

Ponavadi kupujes ene in iste izdelke
....
In preverjanje enega izdelka je realativno enostavno in hitro. Moras pa paziti na razne poskuse nategovanja oz. marketinske fore, ko navedejo vsebnost sladkorja za domnevni serving size najprej in moras preskociti na vsebnost na 100 gramov zivila.

le zakaj... kot sem rekel (ampak ocitno nisi prebral, dojel) zadeva ni nastavljena optimalno za rajo, ki za te stvari nima casa in intelektuala, da bi izdelek prijela v roke in zacela racunat pa premisljevat. Takim moras fakte predstavit cimbolj enostavno, ocitno in na grobo, pred nos. Vse ostalo nima efekta.
Kot receno, ce bi bilo v interesu manj intelektualnega ljudstva, bi se mogoce tudi kaj spremenilo, ampak ker ni, se nebo.
Pa dejmo za test za eno leto nardit, tko kot sem predlagal. Pa da vidmo ce bodo se vedno vsi kupovali eno in iste izdelke.

Sej sam dobro ves, da je treba didaktiko prilagoditi starosti in sposobnosti vecine otrokov v razredu. Ne pa tisti manjsini, ki na veleprodajo nima vpliva.

Tistemu ko na dan požere 7 kozarcev očitno sladke pijače mu gladko dol visi koliko sladkorja je not(in je čist vseeno kaj piše, tako kot je strastnemu kadilcu vseeno kaj je na škatli, alkoholiku na flaši..)..

Tudi tistemu, ki poje 4 banane in spije pol litra 100% pomarancnega dzusa.
Poznam par kadilcem, ki po pravljicah niso nehali, ko so pa na trdo izkusili posledice so.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

korenje3 ::

no izgleda da je prišel še tale članek o sladkorju ven. kar potrjuje mojo tezo o škodljivosti sladkorja.

no karkoli že, če morate jesti sladkor, je najbolje če ga je v pijači do 5%. vsekakor pa preklopit na coacola zero ali pepsi zero. pepsi je nekoliko boljši.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gruntfürmich ::

ohjojprejojmene...

in zopet so krivi lobiji, pa multinacionalke, pa farmacija, pa fašisti, pa trump,... da še vedno samo sedimo pred enkranom, žremo najcenejše sranje iz evrospina, se ne rekreiramo, in se samo redimo...

še sreča da ima glub zabit folk nekoga na katerega zvali vse svoje slabe in debilne navade!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jest10 ::

negotiator je izjavil:

jest10 je izjavil:

otago je izjavil:



Sicer pa raje spijem pijačo z vsebnostjo sladkorja kot nadomestka aspartama (razne sugar free označbe).


Pa čeprav je nadomestek bolj "zdrav"?


Odvisno, katero sladilo. Aspartam je rakotvoren. Je pa spet vprašanje, koliko ga zaužiješ. Drugače pa, na splošno so sladila (vsaj nekatera; ksilitol, naprimer) tudi neškodljiva za zobe, za razliko od sladkorja.


Tudi aspartam je cukrček:)) proti sladkorju, če gledaš škodljivost količine obeh spojin, ki jo potrebuješ za doseganje neke stopnje sladkosti.
(Na primer 75 kg človek lahko poje 3g aspartama vsak dan brez večjega tveganja za razvoj bolezni. Če gledaš na sladkost je tole ekvivalenca 500g sladkorja. Vsak dan 500g sladkorja... pa boš kmalu pri dohtraju)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

nekikr ::

no izgleda da je prišel še tale članek o sladkorju ven. kar potrjuje mojo tezo o škodljivosti sladkorja.

Tvoja teza je brez pomena. Sladkor je namreč točno toliko škodljiv kot voda. Spij 50 litrov vode v dveh dneh, pa poročaj o rezultatu, če se ne strinjaš.

negotiator ::

tikitoki je izjavil:

negotiator je izjavil:

Invictus je izjavil:

Če folk hoče žreti cukr, naj ga.

Mene ne bo nihče prepričal da je to zdravo živilo ;).

Že ko vidiš otroke, kako črne mlečne zobe imajo zaradi sladkanih pijač, se zgroziš. Ponavadi so pa potem še predebeli.

Na pijačah bi moral pisati procent sladkorja, tako kot za alkohol...


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)


V temu primeru je gram na liter priblizno enak masnemu delezu. Matematiko pa bi lahko vadil izkljucno, ce bi imel podano se gostoto tekocine, ki jo nimas.

Invictus je izjavil:

negotiator je izjavil:


Sicer ne piše v procentih, piše pa ponavadi v gramih na 100 in/ali 250ml. Tako lahko otrok še malo matematiko povadi, pa zračuna, koliko procentov je notri :)

Kot da kdo tisto bere?!?!? Si pa res optimist.

Hočem veliko, jasno cifro na etiketi...


Ce ne beres podatkov, ki so ti zakonsko omogoceni, je to tvoj problem. Kot da je vsebnost sladkorja edini problem :S.


Imaš pa gostoto sladkorja, pa tudi za samo kokakolo bi rekel, da je, skoraj 100% kje na netu napisano.

Gostota navadnega cukra (saharoze) je 1.587g/cm3, se pravi, če je v 250ml pijače 25g sladkorja, je to 15.75ml sladkorja na 250ml pijače, kar ustreza 6.3% v/v sladkorja. Dvomim, da bi koga sploh zaskrbelo ob tej številki, pa četudi bi bila čez celo flašo napisana. :)) Sicer, če bi pisalo v w/w, bi bila zgodba malo drugačna, pa še vedno ne pridemo do nekih visokih procentov. Marsikdo bi si verjetno mislil; če na telefonu 6% baterije ni veliko, potem tudi 6% cukra ni, malo za šalo, malo za res.
All easy problems have already been solved.

boss-tech ::

blackbfm je izjavil:

pri kavi nadomesti sladkor z mlekom ali medom.


Pol imaš pa aflatoksine v mleku, pa živčne strupe v medu. Dons dejansko nič ni zdravo, vse je en šit.


Še eden ki verjame temu Slaku... ne posploševat če ne veš kako in kaj gre pri medu. Pa počakajte še 2 meseca, bo spet nova afera, da bo prodaja iz uvoza
na boljšem!
http://tovornik.info

FiReFTW ::

Ojej.... toliko nepravilnih informacij v tej temi, in toliko napačnih dejstev..

Vidim da je treba razčistit par stvari, ker večina ljudi še vedno živi v nekem nepravilnem prepričanju, kar pa niti ni tak presenetljivo, saj dandanes v današnji dobi vsesplošnih medijev in samopromocije vidiš vse živo od raznih člankov do kvazi raziskav katere perejo človeške možgane, in človek sploh ne ve kaj bi verjel.

Par dejstev ki jih je treba razčistit:

1. Ogljikovi hidrati = Sladkor, ni važno če je vzamemo sladkor, med, sadje, kruh, testenine al pa bilokaj druga, ogljikov hidrat = sladkor. Določeni sladkorji se bolj enostavni in grejo direkt v kri kot sladkor, drugi so pa bolj kompleksni in jih telo treba razgradit, ampak ko jih razgradi postanejo isto kot v prvem primeru, sladkor. Edina izjema pri tem so vlaknine, vlaknine se štejejo pod ogljikove hidrate ampak niso dejansko sladkor, saj jih telo v bistvu ne more razgradit, in samo grejo skozi telo.
Torej bistvena točka tukaj je ta, da vsi ogljikovi hidrati (razen vlaknin) so sladkor, eni so sladkor takoj ko pridejo v telo, eni pa se morejo razgradit da postanejo sladkor.

2. Ogljikovi hidrati se zelo redko shranjujejo v maščobne celice, to je en od večjih mitov. V maščobne celice oziroma maščobe se najlažje kopiči sama maščoba ki jo zaužijemo iz hrane (sepravi maslo itd..), kar pa ne pomeni da maščobe ki jih zaužijemo redijo človeka, to je popolnoma napačna predstava, človeka redi prekomerno uživanje hrane, bilokere hrane, ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine.. vse v prekomernem uživanju človeka redi oziroma dela debelega, gre se samo zato kaj se dejansko shranjuje v telesu v maščobe, in to je v vlki meri maščobe ki jih zaužijemo, ogljikovi hidrati se pa shranjujejo v glikogenske zaloge v mišicah in jetrah, ko so te zaloge polne samo POTEM če je prekomerna količina ogljikovih hidratov, se le te prvo morejo pretvorit v maščobne celice in nato shranit kot maščobe, vendar to ni tak pogost pojav ko si večina ljudi misli saj bi bilo potrebno zaužiti ogromno ogljikovih hidratov.

Maščobe = najlažje shranjujejo v maščobne zaloge
Ogljikovi hidrati = zelo redko shranjujejo v maščobne zaloge
Beljakovine = izjemno redko oziroma skoraj nikoli razen v izjemnih razmerah shranjujejo v maščobne zaloge

Kar pa ne pomeni dosti v celotnem spektru diete, če zaužijemo 2500 kalorij hrane in porabimo 2500 kalorij hrane, bo rezultat isti, telo ne bo shranlo dodatnih maščobnih zalog, pa ni važno če pojemo 40% ogljikovih hidratov tisti dan in zelo malo maščob, ali obratno (hipotetično).
V obeh primerih bo telo porablo isto energije ko je vneslo, v enem primeru bo samo več energije za svoje funkcije dobilo iz ogljikovih hidratov, v drugem primeru pa več energije iz maščob, ampak važno je koliko energije vnesemo v telo in koliko je telo porabi.


3. Kar se tiče pomembnosti hranil
Beljakovine = nujno potrebne telesu, telo potrebuje določeno količino za popravljanje in grajenje novih tkiv itd
Maščobe = nujno potrebne telesu, telo potrebuje določeno količino za metabolne funkcije, hormonska ravnovesja itd
Ogljikovi hidrati = edino hranilo katero ni nujno potrebno, potrebujejo jih sicer možgani in par drugih funkcij v telesu, ampak to količino je telo samo sposobno proizvest iz določene pretvorbe, tako da z hrano dejansko ni nujno potrebno zaužit to hranilo, kar pa ne pomeni da to hranilo ni koristno telesu

4. Ogljikovi hidrati so najboljši vir energije za visokointenzivno vadbo in športne aktivnosti, enostavno se najbolje pretvarjajo in proizvajajo intenzivno energijo, bolj efektivno kot maščobe, zato so ogljikovi hidrati zelo koristni za športnike in aktivne ljudi.

5. Ogljikovi hidrati so popolnoma neškodljivi če jih nekdo zaužije v takšni meri ko jih telo potrebuje, kar pa je z malo logike in pameti dosti lažje dosegljivo kot se zdi, problem je ko ljudje niso poučeni o teh stvareh, problem je ko človek živi zelo neaktivno življenje in zaužije ogromno ogljikovih hidratov vključno z tem da zaužije več kalorij kot jih porabla dnevno, potem je pa vlki problem, vendar je pa zelo nejasno če je to dejansko zarad samih ogljikovih hidratov ali dejansko zaradi tega ker enostavno poje več hranoe nasplošno kot je porabi dnevno, ali kombinacije obeh dejavnikov, ampak v vsakem primeru je to nezdravo početje in to je jasno vsakemu z vsaj malo trohice pameti.
Vsak normaln človek ki je vsaj kolk tolk aktivn in uživa večinoma polno hranilno hrano v vlki meri oziroma 80-90%, nebo imel problemov z ničemer.

6. Ogljikovi hidrati ne redijo, Maščobe ne redijo, Beljakovine ne redijo, redi presežek hrane oziroma presežek kalorij, ko v telo vnesemo več hrane oziroma energije kot jo telo porabi, in ta energija lahko pride iz bilokerega od teh treh hranil.

7. Ena potencialna težava ogljikovih hidratov zna biti to, da enostavne oblike le teh, kot so sladice, snickers, sladoled itd... so ponavadi dokaj polne kalorij glede na velikost le teh, medtem ko hranilna vrednost ni najbolj velika v primerjavi z zelenjavo itd, kot tudi to da hitro dvignejo krvni sladkor in nato hitro pade, kar posledično dosti lažje vodi do prekomernega uživanja hrane čez dan, saj v zelo malem snickersu se skriva precej dosti kalorij, isto kot recimo v 10x večji porciji zelenjave, kar pomeni da te ta snickers ne napolni hitro, kar posledično lahko vodi do ogromne količine zaužite hrane v tistem obdobju, polek tega pa ni niti tako sitostno na dolgi rok, kar pomeni da potem čez celi dan je dosti lažje pojest 500 ali pa 1000 več kalorij kot običajno kar posledično vodi v debelost. Zato je treba tu delovat po pameti in uporabljat določeno logiko pri tem, ker čeprav hrana kot hrana ni razlike če poješ 300 kalorij snickersa ali 300 kalorij zelenjave v smislu energije, v vsakem primeru bo telo dobilo isto količino energije, bo v enem primeru dosti lažje zaužit več hrane zato ker človek enostavno ne bo napolnjen in nebo dolgo lačen.

8. Najboljši način je da večina hrane zaužijemo iz polne minimalno pridelane hrane, meso, jajca, ribe, zelenjava, riž itd.. tiste procesirane sladkarije kot so snickersi itd pa držimo na bolj minimalnem nivoju, mogoče 10-15% vse zaužite hrane, v tem primeru se vsak normaln človek nebi smel redit, ker enostavno je hrana preveč sitostna za to, polek tega pa z takšno hrano zagotavljamo telesu dovolj veliko količino beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov za pravilno delovanje in zdravo življenje.
Je pa tak kot je bilo že omenjeno, dandanes ljudje jejo ogromno sladkarij, čokolad, pepsijev, spritov itd... in to predstavlja pri enih mogoče 50% ali pa 80% dnevne hrane, to pa vsekakor ni zdravo, ampak ne zato ker bi individualna hrana bla nezdrava, ker skoraj nobena individualna hrana v izolaciji ni nezdrava, ampak celotna dieta pa zna bit nezdrava.

9. Dejansko nezdravih stvari, oziroma stvari katerih se je najbolje izogibat ali jih minimizirat ni veliko, več al manj je treba pazit na naslednje stvari:
1. trans maščobe so dokazano aktivno škodljive telesu in se jih je treba izogibat, v evropi žal nimamo oznak za trans maščobe, zato je treba gledat in se izogibat izdelkom z "delno hidrogenirane maščobe" in pa tudi včasih "hidrogenirane maščobe".
2. hrana katera je znana da vsebuje težke kovine ali druge strupe, recimo riž vsebuje arzen, vlke ribe kot so tuna itd vsebujejo določene težke kovine, ti izdelki so vsi zelo zdravi, vendar jih je potrebno omejit in ne pretiravat in uživat vlke količine.
3. izdelki kateri vsebujejo umetna sladila kot so sukraloza, aspartam itd.. je kr nekaj študij na podganah katere so dokaj zaskrbljujoče, vendar še ni dovolj raziskav na samih ljudjeh in pa dolgoročnih vplivih uživanja teh sladil, zato čeprav še je težko za rečt če so dejansko škodljiva, je vseeno pametno se izogibat teh izdelkov, in izbrat take z naravnimi sladili ali stevijo.
4. načeloma izjemno procesirani izdelki kateri vsebujejo 30 sestavin, večino od teh takih da jih niti ne prepoznamo, ogromno aditivov in raznih E-jev, ni nujno da so dejansko škodljivi, ampak najbolj pametno je mogoče izbrat take izdelke ki vsebujejo čimmanj takih dodatkov.

gruntfürmich ::

lepo zapisano, vendar na začetku malce čudno: Ogljikovi hidrati = Sladkor,... vlaknine se štejejo pod ogljikove hidrate ampak niso dejansko sladkor,... vsi ogljikovi hidrati (razen vlaknin) so sladkor...
sam veš kaj je tu nadredje (ogljikovi hidrati) in kaj podredje (cuker (mono, di...), vlaknine (poli)), zato ni nobene potrebe pisat tako neumno in zavajajoče.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Mare2 ::

Meni gre na jetra, da je večina stvari, ki jih kupiš v trgovini, sladkana, preveč sladkana.

Prejšnji teden sem kupil Kislo smetano, sem mislil da bo kisla v bistvu pa je bila osladna. Sem komaj pojedel.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

FiReFTW ::

Mare2 je izjavil:

Meni gre na jetra, da je večina stvari, ki jih kupiš v trgovini, sladkana, preveč sladkana.

Prejšnji teden sem kupil Kislo smetano, sem mislil da bo kisla v bistvu pa je bila osladna. Sem komaj pojedel.


Zakaj pa kupuješ take stvari? Imaš ogromno opcij, in ni vse sladkano, malo preberi sestavine predno kupiš nekaj.

Kar se tiče pepsijev, coca cole, sokov itd.. pa mi dejansko niti ni jasno zakaj to sploh kdo pije, meni ni niti dobro, je dosti presladko pa neokusno, polek tega pa te sploh ne odžeja, dejansko te naredi bolj žejne, polek tega pa vsebuje brezvezne in nepotrebne kalorije ki te ne nasitijo.
Dobro tu pa tam, če se ti zalušta kak okus česa, razumem, samo da pa skoz to žlempajo eni pa ne razumem res.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FiReFTW ()

tikitoki ::

m0LN4r je izjavil:

Ponavadi kupujes ene in iste izdelke
....
In preverjanje enega izdelka je realativno enostavno in hitro. Moras pa paziti na razne poskuse nategovanja oz. marketinske fore, ko navedejo vsebnost sladkorja za domnevni serving size najprej in moras preskociti na vsebnost na 100 gramov zivila.

le zakaj... kot sem rekel (ampak ocitno nisi prebral, dojel) zadeva ni nastavljena optimalno za rajo, ki za te stvari nima casa in intelektuala, da bi izdelek prijela v roke in zacela racunat pa premisljevat. Takim moras fakte predstavit cimbolj enostavno, ocitno in na grobo, pred nos. Vse ostalo nima efekta.
Kot receno, ce bi bilo v interesu manj intelektualnega ljudstva, bi se mogoce tudi kaj spremenilo, ampak ker ni, se nebo.
Pa dejmo za test za eno leto nardit, tko kot sem predlagal. Pa da vidmo ce bodo se vedno vsi kupovali eno in iste izdelke.

Sej sam dobro ves, da je treba didaktiko prilagoditi starosti in sposobnosti vecine otrokov v razredu. Ne pa tisti manjsini, ki na veleprodajo nima vpliva.

Tistemu ko na dan požere 7 kozarcev očitno sladke pijače mu gladko dol visi koliko sladkorja je not(in je čist vseeno kaj piše, tako kot je strastnemu kadilcu vseeno kaj je na škatli, alkoholiku na flaši..)..

Tudi tistemu, ki poje 4 banane in spije pol litra 100% pomarancnega dzusa.
Poznam par kadilcem, ki po pravljicah niso nehali, ko so pa na trdo izkusili posledice so.


Ti tudi ne dojemas, kar sem povedal. Ce ti ni dovolj kolicina sladkorja v 100 gramih izdelka, pol ti ni pomoci. In tudi ne razumes, da moras tisto prebrati zaradi cele vrste podatkov, ki so enako pomembni.

Massacra ::

FIReFTW -> pa ni važno če pojemo 40% ogljikovih hidratov tisti dan in zelo malo maščob, ali obratno

Tega še nisi prebral?

574 ljudje, v 5 letnem obdobju in meritve opravljene v določenih intervalih te bodo bolj zadovoljili? ;)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article...

Nehaj se basat, ne samo z rafiniranimi OHji, ampak zmanjšaj vnos vseh OHjev in zvečaj vnos proteinov in maščob (seveda jej zelenjavo, sadja malo manj, in eksperimentiraj z začimbami).

Zvišani vnetni mediatorji so problem. In teh je manj pri hrani z manj OHjev. Bolezni pa so posledica vnetnih procesov. Ergo?

Massacra ::

Massacra je izjavil:

Smrekar1 je izjavil:

Fuks je izjavil:


Pa vendarle je sladkor živilo ki povzroča vnetna stanja in bi lahko vplivalo na stanje alergij.


Link?


Evo, en link: http://www.sciencedirect.com/science/ar...

Pa še kakšen zanimiv:

http://m.fasebj.org/content/29/1_Supple...

"We have recently showed that a high carbohydrates diet (HCD, 66% and 12% energy from carbohydrates and fat, respectively) induces hepatic inflammation and promotes HCC development in mice."
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na sladko, ste kaj veseli?! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25136632 (29899) Raptor F16
»

Sladkor je strup? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22538961 (34244) energetik
»

dodatki v prehrani (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6212187 (10815) tikitoki
»

Ali se izplača jemati "fat burner-je"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8220780 (19188) Tony710

Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10430416 (28075) dzinks63

Več podobnih tem