Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
luli ::
Glede na to, koliko nameravajo s tem "prihraniti" jim je potrebno napovedati referendum. Vsi s.p.ji imajo digitalna potrdila, tako da s podpisi ne bi smelo biti težav. Ne delam si utvare, da bi referendum uspel. Dovolj je, da se ustvari več stroškov, kot koristi.
Mimogrede, a so prejšnji posvetovalni referendumi že uzakonjeni?
Mimogrede Okapi: Čestitam, uspel ti je osebni preboj. Misliš si, da si imel prav.
Mimogrede Okapi: Čestitam, uspel ti je osebni preboj. Misliš si, da si imel prav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: luli ()
kzzzz ::
Glede na to, koliko nameravajo s tem "prihraniti" jim je potrebno napovedati referendum. Vsi s.p.ji imajo digitalna potrdila, tako da s podpisi ne bi smelo biti težav. Ne delam si utvare, da bi referendum uspel. Dovolj je, da se ustvari več stroškov, kot koristi.
Referendumi na davčne zadeve ustavno niso dovoljeni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
Garantiram ti, da bi, tudi če bi bil dovoljen, padel. Populizem in strašenje pred zlobnimi normiranci bi zmagala.
Zgodovina sprememb…
luli ::
haas ::
Garantiram ti, da bi, tudi če bi bil dovoljen, padel. Populizem in strašenje pred zlobnimi normiranci bi zmagala.
To sam vem in sploh ni bistvo. Važno je, da se "prihrani".
Ne, važno je, da davke normirancev ne plačujemo vsi drugi. Tako, da tole je že drug primer, ko sedanja vlada rešuje svinjarijo lobiranja privatnega sektorja (dodatno zdravstveno zavarovanje).
Pravzaprav že tretji, čeprav beleženje časa ni najbolj učinkovit način, ker ga niso podkrepili s strogimi nadzori. V vseh softwarskih firmah se dela več, kot so programerji po pogodbi plačani, nadur pa se seveda ne izplačuje.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
velikBrokoli ::
A lahko meni kdo plača davke, prosim? Kaj vse izveš na Slotechu, jaz pa, budala, plačujem državi davke za brezveze
velikBrokoli je izjavil:
A lahko meni kdo plača davke, prosim? Kaj vse izveš na Slotechu, jaz pa, budala, plačujem državi davke za brezveze
Ja, vsakič, ko jih utajiš, plačajo vsi ostali zaradi tebe več. Ker pa je utajevalcev toliko, imamo tako visoke davke, tako, da brez skrbi, tudi ti jih plačuješ drugim, ki so bolj sposobni davčne utaje.
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin je izjavil:
Spet nov nick. Dobrodosel.
Hvala :) Sicer nov nick ni nič posebnega, se je videlo v temi o UA, da imajo posamezniki nahoardane trol accounte stare tudi več kot 20 let. Tvoj npr.
velikBrokoli je izjavil:
A zato normiranci plačujemo več davkov od običnih spjev? OK.
Ne, plačujete jih več zato ker so drugi bolj sposobni utaje, kot ste sami. In potem plačujete jahte raznim avtomehanikom ipd., sami pa so na pol socialni problem in dobijo njihovi otroci vse možne subvencije za vrtec (ki jim ga tudi sami plačujete) itd.
Seveda pa je po pravi balkanski logiki rešitev, da sami utajite več davkov, ne da zahtevate vedno račun in take prijavite, jim vržete kakšen cegel v avto, jih linčate... ali pa preprosto samo spremenite mentaliteto in na njih gledate kot na lopove, ne pa heroje.
Zgodovina sprememb…
xeon ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Spet nov nick. Dobrodosel.
Hvala :) Sicer nov nick ni nič posebnega, se je videlo v temi o UA, da imajo posamezniki nahoardane trol accounte stare tudi več kot 20 let. Tvoj npr.
velikBrokoli je izjavil:
A zato normiranci plačujemo več davkov od običnih spjev? OK.
Ne, plačujete jih več zato ker so drugi bolj sposobni utaje, kot ste sami. In potem plačujete jahte raznim avtomehanikom ipd., sami pa so na pol socialni problem in dobijo njihovi otroci vse možne subvencije za vrtec itd.
Seveda pa je po pravi balkanski logiki rešitev, da sami utajite več davkov, ne da zahtevate vedno račun in take prijavite, jim vržete kakšen cegel v avto, jih linčate...
O kakih utajah bluziš??? A misliš, da zato ker je nekdo normiranc je avtomatsko utajalec davkov ali kaj? Pejt se tam z Boštjančičem lizat.
estons ::
Po "haas"-ovo (saj vemo, kdo je): normiranci utajujemo davke, zato "vsi ostali" morajo plačevati več davkov, da še naše pokrijejo, ampak ti ostali so obenem bolj sposobni utaje davkov in jih utajijo še več kot normiranci. Ne vem kdo na koncu sploh plačuje davke, po njegovo? Verjetno JS.
KobayashiM ::
Kaya123 ::
Vprasanje glede polno zaposlenega za 9 mesecev ce hoces ostati v normiranem sistemu. Moras ostati 9 mesecev v vsakem letu? Npr ce nameravas SP zapreti je to edino mozno Okt-Dec vsako leto drugace postanes obravnavan za nazaj kot popoldanski SP? Ali lahko zapres SP tudi prej v letu in ohranis normiranstvo?
matic492 ::
Mislim da je dokaj jasno napisano in si sama odgovorila. Če zapreš prej NISI bil zaposlen neprekinjeno 9 mesecev, torej je obdavčitev kot popoldanc.
Ne pozabit, da v predlogu zakona je tudi glede tega sprememba - zdaj mora biti LASTNIK SPja 9 mesecev zaposlen, ne velja več 3. oseba zaposlena za 9 mesecev.
Ne pozabit, da v predlogu zakona je tudi glede tega sprememba - zdaj mora biti LASTNIK SPja 9 mesecev zaposlen, ne velja več 3. oseba zaposlena za 9 mesecev.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
paradajzos ::
velikBrokoli je izjavil:
Ja, vsakič, ko jih utajiš, plačajo vsi ostali zaradi tebe več. Ker pa je utajevalcev toliko, imamo tako visoke davke, tako, da brez skrbi, tudi ti jih plačuješ drugim, ki so bolj sposobni davčne utaje.
A zato ima precednica firmo v davčni oazi?
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.
paradajzos je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
A zato ima precednica firmo v davčni oazi?
Pusti trolla, ne ga hranit, pa pustimo te glupe teme na strani in ne smetimo z njimi tu.
Geho ::
Hehe, kako ni delo na črno, če bi ti delal pa ne bi bil nikjer zaposlen, prijatelj bi pa izdal račun.
Teoretično sem vmes brezposeln in ne delam. Kaj pa dejansko delam pa itak bodo ugotovili kako???
Kako bodo ugotovili je druga stvar. Dejstvo je, da ti izvajaš neko storitev, ki je v naravi plačana. Ti, kot ta, ki je delo opravil, nisi prejemnik dogovorjenega plačila (ali drugače prijavljen tam, kjer se plačilo vrši). To je textbook delo na črno.
c3p0 ::
Ko so se pojavile govorice, da naj bi zakon veljal za nazaj, smo nekateri trdili, da to ni v redu (bodisi ker ni zakonito, ali ker ni pošteno do podjetnikov, ki pričakujejo stabilno poslovno okolje). Drugi pa so trdili, da ni nobenega problema, če velja za nazaj, da je vse v redu s tem. Da to ne vpliva niti na stabilnost poslovnega okolja, niti na prizadete podjetnike.
Jim je nekdo na koncu citiral ustavo, pa so se ustavili, ker bi itak padlo na US. Ali pa so to ves čas vedeli, na koncu pa "popustili", da raja opuščanje retroaktivnosti sprejme kot bombonček.
Pa vidim, da tudi noben na forumu ni opazil očitnega kršenja 155. člena ustave, če bi to nekako prišlo v zakon. Jaki znalci all around. Samo ugibanje.
Legon ::
Če privzameš to zgrešeno logiko potem se nikoli nič ne sme spremnit, ker vedno lahko trdiš, da bi v preteklosti ravnal drugače, če bi vedel, kako se bo čez x let spremenil zakon. Tudi uvedba obstoječega sistema normirancev pred 20 leti je po tej logiki bila protiustavna, ker če bi v naprej vedel kakšna bo ureditev bi lahko temu predčasno prilagodil svoje poslovanje. To pač v realnem svetu ne pije vode.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Boš ti moral razložit svojo faljeno logiko. Ravno v namen ne-kršenja ustave namreč imaš prehodna obdobja.
Utk ::
Isto bi lahko rekli če bi za nazaj dvignli mejo. "Če bi vedel, da bo višja meja, bi lani zaslužil več".
Mato989 ::
Še 1x... TUDI BREZ PREHODNEGA OBDOBJABI NORMIRANEC V LETU 2024 plačal ČISTO IDENTIČNO DAVKOV kot v primeru prehodnega obodbja ali v primeru UKINITVE normirancev s 1.1.2025...
Je to jasno?
No zato retroaktivnegap oseganja ni... So pa nova pravila za 2025... oz zdaj spet neka mineštra.
Je to jasno?
No zato retroaktivnegap oseganja ni... So pa nova pravila za 2025... oz zdaj spet neka mineštra.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Legon ::
Boš ti moral razložit svojo faljeno logiko. Ravno v namen ne-kršenja ustave namreč imaš prehodna obdobja.
Kakšna prehodna obdobja? Kaj mi oprehodno obdobje pomaga, če se bo čez 5 let uvedel davek na nepremičnine, jaz pa se danes odločam o tem da kupim hišo? A je potemtakem vsaka obdavčitev protiustavna, ker jaz danes ne morem vedet kakšena bo obdavčitev moje nepremičnine čez 5 let?
A če drugo leto uvedejo višjo subvencijo za električna vozila je to protiustavno, ker če bi danes to vedel bi kupil drug avto?
Za retroaktivnost je bistveno ali posega v preteklo obdobje, torej obdobje pred veljavo zakona. In odgovor je ne, kakorkoli je bil zakon napisan, ni v ničemer posegel v mojo obravnavo pred datumom veljave, torej 1.1.2025. Moje obdavčitve za 2024, 2023 ali še bolj nazaj se niso nič spremenile. Torej zakon ne velja retroaktivno.
Glede prehodnega obdoba pa enako lahko trdim, da je zakon porti ustaven, ker bi jaz leta 2020 odprl drugo obliko podjetja, če bi vedel kaj bo veljalo leta 2025 ali pa kaj bo 2027. To pač v realnosti ne pije vode.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Mato989 ::
Ta sprememba tudi brez prehodnega obdobja nv nič retroaktivno ne posega... leta 2024 bi plačal vsak normiranec IDENTIČNI davek kot če spremembe ne bi bilo, za 2025 pa ni več to retroaktivno poseganje v davek...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Kakšna prehodna obdobja? Kaj mi oprehodno obdobje pomaga, če se bo čez 5 let uvedel davek na nepremičnine, jaz pa se danes odločam o tem da kupim hišo? A je potemtakem vsaka obdavčitev protiustavna, ker jaz danes ne morem vedet kakšena bo obdavčitev moje nepremičnine čez 5 let?
A če drugo leto uvedejo višjo subvencijo za električna vozila je to protiustavno, ker če bi danes to vedel bi kupil drug avto?
Če veš kako bo veljalo čez 2 leti in bodo takrat gledali za 2 leti nazaj, lahko že zdaj prilagodiš svoje poslovanje. Vedel si vnaprej in ne bo pikachu izraza na obrazu. Vsaj na tak način je fer.
Če rečejo "hopla, zdaj pa smo sprejeli nekaj najboljšega v davčnih zakonih, za še boljšo uravnilovko", kar so nekateri tu napovedovali, pa imaš problem ZDAJ, iznenadoma.
Drugače pa vse take primere lahko presoja US. Tvoji primeri imajo gotovo precej manj možnosti uspeha.
Isto je, če bi spremenili prage za določanje višine dohodnine v 2025 za leto prej. A bi se pizdili, da bi morda manj zaslužili letos, če bi vedeli te prage prej? Verjetno ja, ampak to ne bi pomenilo, da je zadeva retroaktivna.
Nekaj je fer, nekaj pa nezakonito.
Če veš kako bo veljalo čez 2 leti in bodo takrat gledali za 2 leti nazaj, lahko že zdaj prilagodiš svoje poslovanje. Vedel si vnaprej in ne bo pikachu izraza na obrazu. Vsaj na tak način je fer.
Če rečejo "hopla, zdaj pa smo sprejeli nekaj najboljšega v davčnih zakonih, za še boljšo uravnilovko", kar so nekateri tu napovedovali, pa imaš problem ZDAJ, iznenadoma.
Drugače pa vse take primere lahko presoja US. Tvoji primeri imajo gotovo precej manj možnosti uspeha.
Zgodovina sprememb…
eEdbM ::
Še 1x... TUDI BREZ PREHODNEGA OBDOBJABI NORMIRANEC V LETU 2024 plačal ČISTO IDENTIČNO DAVKOV kot v primeru prehodnega obodbja ali v primeru UKINITVE normirancev s 1.1.2025...
Je to jasno?
V IT so prave freelancerske pogodbe za koledarska četrtletja in polletja, velja tudi za podaljšanja in je to poravnano z davčnim letom (v Sloveniji). So pa težave pri daljše pogodbe drugega tipa sodelovanja (tudi poznano).
Okapi ::
V bistvu sta samo dve možnosti.
1) Vse JE v redu, če zakon upošteval dohodke že za 2023/24. To bi pomenilo, da precej espejev avtomatično izpade iz sistema normirancev, in ker se predpostavlja, da normiran espeji v povprečju plačujejo manj davkov, to pomeni, da bo država pobrala več davkov.
Ali jih bo res, ni pomembno - pomembno je, da je zakon spremenjen (nižja meja za normirance), ker se predvideva, da bo tako manj normirancev in posledično več pobranih davkov.
2) Vse NI v redu, če zakon upošteva dohodke že za 2023/24. Uvesti je treba prehodno obdobje, kar pomeni, da država pobere nekaj manj davka (ker v 2025 več espejev ostane normiranih).
Minister se je odločil, da bo prehodno obdobje. To pomeni, nekaj manj pobranih davkov.
Sedaj se je pa treba vprašati, zakaj se je minister odločil za prehodno obdobje. Če velja možnost #2, je to storil zakonito, saj mu drugega tudi ni preostalo.
Če pa velja možnost #1, in ministru ne bi bilo treba uvesti prehodnega obdobja, je to očitno storil bodisi zato, ker je tako dobrega srca, bodisi zato, ker hoče s tem nabirati politične točke. Ampak v obeh primerih ga je treba nemudoma ovadit za namerno oškodovanje državneva proračuna, saj bo država zaradi te njegove samovoljne odločitve pobrala manj davka.
1) Vse JE v redu, če zakon upošteval dohodke že za 2023/24. To bi pomenilo, da precej espejev avtomatično izpade iz sistema normirancev, in ker se predpostavlja, da normiran espeji v povprečju plačujejo manj davkov, to pomeni, da bo država pobrala več davkov.
Ali jih bo res, ni pomembno - pomembno je, da je zakon spremenjen (nižja meja za normirance), ker se predvideva, da bo tako manj normirancev in posledično več pobranih davkov.
2) Vse NI v redu, če zakon upošteva dohodke že za 2023/24. Uvesti je treba prehodno obdobje, kar pomeni, da država pobere nekaj manj davka (ker v 2025 več espejev ostane normiranih).
Minister se je odločil, da bo prehodno obdobje. To pomeni, nekaj manj pobranih davkov.
Sedaj se je pa treba vprašati, zakaj se je minister odločil za prehodno obdobje. Če velja možnost #2, je to storil zakonito, saj mu drugega tudi ni preostalo.
Če pa velja možnost #1, in ministru ne bi bilo treba uvesti prehodnega obdobja, je to očitno storil bodisi zato, ker je tako dobrega srca, bodisi zato, ker hoče s tem nabirati politične točke. Ampak v obeh primerih ga je treba nemudoma ovadit za namerno oškodovanje državneva proračuna, saj bo država zaradi te njegove samovoljne odločitve pobrala manj davka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
S prehodnim obdobjem bojo pobrali več davkov od tistih normirancev, ki bodo šli nad 60k in potem v 2026 odprli d.o.o, ostali, ki so pa trenutno na 60-90k, bodo pa raje znižali prihodke. Ne vem zakaj bi manj davkov pobrali s prehodnim obdobjem... itak je njihova celotna ideja neumna, v državno blagajno bo po teh spremembah realno priteklo manj denarja. Jaz zase vem, da bom d.o.o. odprl in na minimalcu, kar sigurno pomeni jurčka ali dva manj na mesec, ki ga država trenutno od mene pobere.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Kanban ::
Debilizem na kvadrat. Kaj potem ovadimo kar vse vlade za 30 let nazaj, ker niso takoj davkov postavili na 100%? Kaj če bi se pred pisanjem nadaljih idiotizmov seznanil s tem, kaj recimo pomeni "oškodovanje javnih sredstev"?
Ne saj smo ti že čestitali. Ti prinesemo še torto in uradno čestitko ter priredimo slovesnost?
Lahko pa nam razložiš kako je oškodoval javna sredstva. To bo tudi zabavno.
velikBrokoli je izjavil:
S prehodnim obdobjem bojo pobrali več davkov od tistih normirancev, ki bodo šli nad 60k in potem v 2026 odprli d.o.o. Ne vem zakaj bi manj davkov pobrali s prehodnim obdobjem...
Prehodno obdobje pomeni, da bo leta 2025 X normiranih espejev. Brez prehodnega obdobja bi jih bilo X-A, se pravi nekaj manj (ker bi določen del espejev - A - avtomatično izpadel iz sistema).
Celotna sprememba zakona glede normirancev temelji na predpostavki, da normiranci plačujejo manj davka.
Se pravi, manj normirancev, več davka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Manj normirancev, več davka? Kaj... a to maš kar predpostavko, da se bojo kar vsi redno zaposlili za isto cifro al kaj?
Realnost je taka, da bomo šli na svoj doo in minimalca... če si nad 60k letno, najbrž nisi ravno glup in si boš dal v dooju max plačo.
Realnost je taka, da bomo šli na svoj doo in minimalca... če si nad 60k letno, najbrž nisi ravno glup in si boš dal v dooju max plačo.
Ok, nisem edini, ki je ugotovil, da ta tip ni čist diht...
Njegovo razmišljanje in sklepanje me spominja na tole:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Ne saj smo ti že čestitali. Ti prinesemo še torto in uradno čestitko ter priredimo slovesnost?
Bom posebej zate še enkrat počasi ponovil.
Če prehodno obdobje ni nujno, ga je minister uvedel samovoljno. Prehodno obdobje pomeni več espejev, kot bi jih bilo, če prehodnega obdobja ne bi bilo, saj bi v tem primeru del espejev avtomatično izpadel iz sistema.
Sprememba zakona je utemeljena s tem, da normirani espeji plačujejo manj davka.
Prehodno obdobje pomeni več espejev, torej manj davka.
Minister je s to svojo samovoljno odločitvijo za prehodno obdobje povzročil, da bo država pobrala manj davka, kot bi ga pobrala, če prehodnega obdobja ne bi bilo.
Boš ti povedal, kako se temu reče, če to ni oškodovanje proračuna?
Utk ::
Why stop there, če ni postavil meje na 2000 evrov, je glih tako oškodoval proračun. Ker lahko jo bi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
velikBrokoli je izjavil:
Manj normirancev, več davka? Kaj... a to maš kar predpostavko, da se bojo kar vsi redno zaposlili za isto cifro al kaj?
Kaj je realno in kaj ni, je nepomembno.
In ne, ne mislim, da se bodo zaposlili, ampak da bodo ostali espeji, samo ne več normirani.
Celotna sprememba zakona glede espejev temelji na predpostavki, da normirani espeji plačujejo manj davka od "nenormiranih". Manj normiranih espejev pomeni več nenormiranih. Lahko zraven prišteješ še tiste, ki se bodo zaposlili, in prav tako plačevali več davkov.
Tip je narcis, brezveze se ukvarjat z njim.
Okapiju se sicer na polno da s tem ukvarjat, tako da evo, prva stvar, ki si jo dejal, je bila
Najdi mi poste 5 uporabnikov, ki so tole trdili.
Tole nikakor ni res, ker v lastni analizi napišejo, da polni s.p.-ji plačujejo manj davka. Predpostavka pomeni, da vzameš nekaj za aksiom in tega ne analiziraš.
Okapiju se sicer na polno da s tem ukvarjat, tako da evo, prva stvar, ki si jo dejal, je bila
Ko so se pojavile govorice, da naj bi zakon veljal za nazaj, smo nekateri trdili, da to ni v redu (bodisi ker ni zakonito, ali ker ni pošteno do podjetnikov, ki pričakujejo stabilno poslovno okolje). Drugi pa so trdili, da ni nobenega problema, če velja za nazaj, da je vse v redu s tem. Da to ne vpliva niti na stabilnost poslovnega okolja, niti na prizadete podjetnike.
Najdi mi poste 5 uporabnikov, ki so tole trdili.
velikBrokoli je izjavil:
Kaj je realno in kaj ni, je nepomembno.
In ne, ne mislim, da se bodo zaposlili, ampak da bodo ostali espeji, samo ne več normirani.
Celotna sprememba zakona glede espejev temelji na predpostavki, da normirani espeji plačujejo manj davka od "nenormiranih". Manj normiranih espejev pomeni več nenormiranih. Lahko zraven prišteješ še tiste, ki se bodo zaposlili, in prav tako plačevali več davkov.
Tole nikakor ni res, ker v lastni analizi napišejo, da polni s.p.-ji plačujejo manj davka. Predpostavka pomeni, da vzameš nekaj za aksiom in tega ne analiziraš.
Zgodovina sprememb…
Why stop there, če ni postavil meje na 2000 evrov, je glih tako oškodoval proračun. Ker lahko jo bi.
Čudno da Janša še ni fasal najmanj ovadbe če ne kar direkt giljotine, ker je zvišal dohodninsko olajšavo in s tem "oškodoval proračun". Ali pa Cerarja, ki je dvignil mejo za izstop iz normiranstva na 150k/leto. Ali pa Goloba 2022, ko je pri gorivu ukinil prispevek za obnovljive vire.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Vsekakor, včasih pač na koncu odloča pristojno sodišče. In lahko dosodi prvič tako, drugič pa drugače.
Kdaj pa je US glede referendumov o davkih enkrat odločil tako, drugič pa drugače? Da bi se odločil drugače, bi morali spreminjati ustavo.
Ustava je kot je, drugo je tolmačenje trenutnega primera in presoja, ali v čem krši ustavo.
Nekdo je prej omenjal, da bi že prejšnje (podobne?) spremembe morale pasti na US in ker niso, očitno ni bilo kršitev ustave. Če nikogar sprememba niti motila, ni imelo kaj za pasti.
Jaz vedno bolj mislim, da Boštjančič le ni tako zarukan/neveden, da bi rizkiral, da mu US zadevo vsaj delno odplakne. Zdaj pa vsi srečni, da tako hudo pa le ne bo, kot je sprva kazalo.
Nekdo je prej omenjal, da bi že prejšnje (podobne?) spremembe morale pasti na US in ker niso, očitno ni bilo kršitev ustave. Če nikogar sprememba niti motila, ni imelo kaj za pasti.
Jaz vedno bolj mislim, da Boštjančič le ni tako zarukan/neveden, da bi rizkiral, da mu US zadevo vsaj delno odplakne. Zdaj pa vsi srečni, da tako hudo pa le ne bo, kot je sprva kazalo.