Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
xeon ::
ne razumem kako to sploh lahko imenujejo ukrepi? degradacija spjev in višanje davkov ni ukrep
konzola ::
Ob prispevku o davčnih spremembah, ki ga je danes v TV Dnevniku pripravil g. Nosferatu in ga predstavil pred video volom, se lahko spomnim samo reka iz JLA - "Jebe lud zbunjenog".
Poglejte si https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/175... novinarjeve halucinacije se začnejo ob 1:10.
Holy fuck so salabajzerji. In oni bi si radi zvisal narocnino. Ko rabis pse cuvaje za pse cuvaje, ves da si fucked.
Geho ::
Ideja: z nekom, ki mu zaupaš in je tudi normiranec se "poparčkaš".
Tak parček potem deluje takole: 1 leto ima prvi odprt sp za 9 mesecev in izstavlja račune za oba. Potem prvi zapre sp in drugi odpre sp za devet mesecev in potem on izdaja račune za oba. Tisti, ki ima sp odprt, drugemu preprosto dvigne denar in mu da gotovino. Ko se izteče 9 mesecev za drugega, ta zape sp in prvi ponovno odpre. Ko nimaš spja pač posluješ z gotovino 99% časa in vmes ti pač ne šteje delovna doba. Lahko pa se prijaviš na zavodu in za socialno pomoč. Pa še prispevki se večinoma resetirajo?
Če časovna obdobja ne skladajo lahko premaknemo na letno obdobje (kjer imata oba za 3 mesece zaprt sp, ampak stranke potem za nazaj plačajo).
Tak parček potem deluje takole: 1 leto ima prvi odprt sp za 9 mesecev in izstavlja račune za oba. Potem prvi zapre sp in drugi odpre sp za devet mesecev in potem on izdaja račune za oba. Tisti, ki ima sp odprt, drugemu preprosto dvigne denar in mu da gotovino. Ko se izteče 9 mesecev za drugega, ta zape sp in prvi ponovno odpre. Ko nimaš spja pač posluješ z gotovino 99% časa in vmes ti pač ne šteje delovna doba. Lahko pa se prijaviš na zavodu in za socialno pomoč. Pa še prispevki se večinoma resetirajo?
Če časovna obdobja ne skladajo lahko premaknemo na letno obdobje (kjer imata oba za 3 mesece zaprt sp, ampak stranke potem za nazaj plačajo).
matic492 ::
Take zadeve bi še dijak na praksi v FURSu znal ugotovit, da je očitno izkoriščanje sistema.
Načeloma sploh ni SP problematičen, tu bi plačal kazen za delo na črno lol.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Geho ::
Take zadeve bi še dijak na praksi v FURSu znal ugotovit, da je očitno izkoriščanje sistema.
Ni izkoriščanje sistema, ker officially vmes ne delaš, niti ni delo na črno. Lahko imaš tudi neko skupno kreditno kartico, s katero plačuješ stvari.
delavec44 ::
Hehe, kako ni delo na črno, če bi ti delal pa ne bi bil nikjer zaposlen, prijatelj bi pa izdal račun.
tomazic89 ::
Kako pa je s prehodom polnega s.p. na popoldanca?
Odpira se mi opcija za redno zaposlitev in bi morda presedlal z 2025 iz s.p. na redno zaposlitev + popoldanski s.p. Imam namrec manjse stranke, za katere pa ne naredim vec kot 30k/leto.
Vprasanje je, ali bom lahko imel popoldanski s.p. z normiranimi stroski, ce bom v zadnjih dveh letih na trenutne s.p. presegel tisto mejo 120k/2leti kot se nam obeta?
Odpira se mi opcija za redno zaposlitev in bi morda presedlal z 2025 iz s.p. na redno zaposlitev + popoldanski s.p. Imam namrec manjse stranke, za katere pa ne naredim vec kot 30k/leto.
Vprasanje je, ali bom lahko imel popoldanski s.p. z normiranimi stroski, ce bom v zadnjih dveh letih na trenutne s.p. presegel tisto mejo 120k/2leti kot se nam obeta?
Ni izkoriščanje sistema, ker officially vmes ne delaš, niti ni delo na črno. Lahko imaš tudi neko skupno kreditno kartico, s katero plačuješ stvari.
To kar si ti napisal je textbook delo na črno lol.
kzzzz ::
Seveda je delo na črno, kako to ni delo na črno?
Bi izpadel ja, če si imel 2023/24 več kot 120k, razen če bojo dodali v zakon prehodno obdobje, to bomo pa zvedeli danes verjetno, ker so včeraj šele neuradne novice o prehodnem obdobju ven prišle.
Legon ::
Pri vseh teh zadevah ne pozabit na vaše stranke, da se morjo oni strinjat s temi mahinacijami :)
Potrjeno iz videa zgoraj, ravnokar povedal Boštjančič:
prehodno obdobje bo.
Če sem prav razumem bo naslednje leto samo, torej ne 2025/26 ampak samo 2025 lahko ostaneš normiranc.
prehodno obdobje bo.
Če sem prav razumem bo naslednje leto samo, torej ne 2025/26 ampak samo 2025 lahko ostaneš normiranc.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Je pa to povedal, ko največji degen. Koliko časa bo prehodno obdobje? Eno leto ali dve?
In ja, ostalo pa ostaja isto. 120k v dveh letih.
In ja, ostalo pa ostaja isto. 120k v dveh letih.
Pat_MaGroin ::
Torej kaj?
2025 moraš biti pod 60k in te pustijo na miru?
Pizda, razložil je pa kot da je umsko prizadet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Kaya123 ::
Ce sem prav razumela Bostjancica, bodo normirani strocki priznani le do 60.000. Kaj bo potem pa davek na ostalo? 20% do 150.000?
Pat_MaGroin je izjavil:
Torej kaj?
Tip ima res negativno sposobnost razlage. Jaz nimam pojma, kaj je z vsem skupaj povedal, le da bo prehodno obdobje.
"Jaz sem zdaj vse lepo razložil, če kdo česa ni razumel, so moja vrata odprta"
Noben ni nič razumel
Noben ni nič razumel
tudi tisti podjetniki, popoldanski ali polni, ki bodo recimo v letošnjem letu dosegli na zgornji meji ali blizu zgornje meje, ki je seveda danes drugačna, da tudi ti podjetniki bodo imeli enako omejitev kot vsi ostali. Torej ne bo v tem času povprečenje teh 2 let, v naslednjem letu bodo vsi isto zgornjo mejo, ne glede na prihodke v letošnjem leto. Torej nihče ne bo avtomatsko izpadel iz sistema, kot se je pisalo po medijih.
To sem nekako transcribal kar je povedal, ne dobesedno, ampak to je povedal.
Jah, ni glih jasno povedal, ampak mislim da to pomeni da 2025 še ne izpadeš.
Zgodovina sprememb…
x3ca ::
Ce bos leta 2025 zasluzil do 60k, ostanes normiranec, ne glede na zasluzek v prejsnjih letih.
Kot jaz razumem lahko se vedno imas prihodkov do 150.000 v 2025 ampak bodo normirani odhodki priznani le do 60.000 (80%)
Utk ::
tudi tisti podjetniki, popoldanski ali polni, ki bodo recimo v letošnjem letu dosegli na zgornji meji ali blizu zgornje meje, ki je seveda danes drugačna, da tudi ti podjetniki bodo imeli enako omejitev kot vsi ostali. Torej ne bo v tem času povprečenje teh 2 let, v naslednjem letu bodo vsi isto zgornjo mejo, ne glede na prihodke v letošnjem leto. Torej nihče ne bo avtomatsko izpadel iz sistema, kot se je pisalo po medijih.
To sem nekako transcribal kar je povedal, ne dobesedno, ampak to je povedal.
Jah, ni glih jasno povedal, ampak mislim da to pomeni da 2025 še ne izpadeš.
Če je to kolk tolk točen transcript, potem se ne bom niti trudil gledat posnetka...
Bomo rabili kar počakat na spremenjen spisan predlog, ki ga bodo v petek potrdili.
Tanja s pravimi vprašanji!
Tole je res, ja, potrdila Božič.
Tanja s pravimi vprašanji!
Ce bos leta 2025 zasluzil do 60k, ostanes normiranec, ne glede na zasluzek v prejsnjih letih.
Tole je res, ja, potrdila Božič.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
Sem poslušal odgovor Božičeve, men še kr ni 100% jasno kaj hočjo povedat lol.
Ne, če sem prav razumel, ne bodo? Res spet ni omenjala let, ampak samo "leto zatem, leto zatem ..." ... Bo treba počakat spisan predlog.
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja, ampak 2026 bodo gledali 2024 in 2025. wtf.
Ne, 2026 bodo gledali samo 2025. 2027 pa se zacne potem normalno povprecje 2 let. Vsaj tako js razumem.
Ne, 2026 bodo gledali samo 2025. 2027 pa se zacne potem normalno povprecje 2 let. Vsaj tako js razumem.
Tako je tudi meni najbolj logično.
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin je izjavil:
Tudi jaz tako razumem.
Ali prav razumem....? V letu 2025 lahko imas vec kot 60k prihodkov ampak potem boz izpadel iz sistema v letu 2026. To se pravi da teoreticno v letu 2025 bos lahko imel neomejene prihodke ker ali bos imel 70k ali pa 200k bos potem itak vseeno izpadel v 2026. Medtem pa bos placeval davek 20% nad 60k. Ce prav razumem.
pingme ::
Jaz razumem tako - če imaš 2023+2024 pod 300k ostaneš lahko v 2025 normiranec. V letu 2025 boš moral imeti pod 60k, da boš v 2026 normiranec. Razlagata pa tako Boštjančič kot Božičeva nerazumljivo, pa čeprav vmes uporabi besedo "po domače" je dalč od tega.
Ali prav razumem....? V letu 2025 lahko imas vec kot 60k prihodkov ampak potem boz izpadel iz sistema v letu 2026. To se pravi da teoreticno v letu 2025 bos lahko imel neomejene prihodke ker ali bos imel 70k ali pa 200k bos potem itak vseeno izpadel v 2026. Medtem pa bos placeval davek 20% nad 60k. Ce prav razumem.
Ja, tist davek 20% nad 60k je itak že danes, samo da je nad 100k
Zgodovina sprememb…
Jaz razumem tako - če imaš 2023+2024 pod 300k ostaneš lahko v 2025 normiranec. V letu 2025 boš moral imeti pod 60k, da boš v 2026 normiranec. Razlagata pa tako Boštjančič kot Božičeva nerazumljivo, pa čeprav vmes uporabi besedo "po domače" je dalč od tega.
Ma dej, rečeta "po domače in preprosto rečeno" in naredita še večjo zmedo. Kretensko.
Tako da ce imas potem za izpast v letu 2026 se potem splaca znizat prispevke za 20% v letu 2025.
Tako da ce imas potem za izpast v letu 2026 se potem splaca znizat prispevke za 20% v letu 2025.
Če prav razumem ja, če potem zapreš SP (če ga ne zapreš boš plačevala 2027 višje prispevke). Naslednje leto (2025) se splača potem pač nabit maksimalno dohodka, če planiraš v vsakem primeru izpadit.
Če si pa blizu 60k, se ti pa bolj splača vzet več dopusta/delat manj in spravit pod 60k.
Zgodovina sprememb…
Ja, če hočeš ostat 2026 v sistemu normiranstva - to je naša zdajšnja teorija, ker tista 2 trotlna nista znala na normalen način razložit.
EDIT: BTW letos nimaš opmejitve 60k ampak 150k oz 300k/2 leti.... TRENUTNI zakon NIMA razlike o izstopni meji med popoldanci in polnimi.
EDIT: BTW letos nimaš opmejitve 60k ampak 150k oz 300k/2 leti.... TRENUTNI zakon NIMA razlike o izstopni meji med popoldanci in polnimi.
Zgodovina sprememb…
Čakaj, za popoldance je 24+25, za nepopoldance pa 25+26, ko se bo gledalo povprečje za izpad? Lol, kera bedarija
Sem edital post, ker sem spregledal. Koli99 je narobe napisal mejo za 2024 :)
Tanjina razlaga iz članka https://www.finance.si/normiranci-minis...
Tanjina razlaga iz članka https://www.finance.si/normiranci-minis...
Zdaj je Boštjančič omejitve glede obveznega izstopa iz sistema omilil. Spremembe so usklajene s koalicijskimi partnerji. Kot je pravkar povedal, bo veljalo predno obdobje.
Kakšno bo? Državna sekretarka Katja Božič razlaga:
- prihodnje leto bodo vsi normiranci, tudi popoldanski, lahko ostali v sistemu po zdajšnjih pravilih (torej ostanejo v sistemu, če v dveh zaporednih letih niso presegli meje 300 tisoč evrov oziroma v povprečju 150 tisoč evrov na leto;
- v letu 2026 bodo morali obvezno iz sistema polni normiranci, ki bodo v letu 2025 imeli več kot 60 tisoč evrov prihodkov in tisti tako imenovani popoldanci, ki bodo imeli več kot 30 tisoč evrov prihodkov. To je tudi sicer meja za vstop v sistem oziroma priznavanje normiranih odhodkov;
- v letu 2027 prehodno obdobje mine in začnejo veljati nova pravila. Torej: po novem, če bo predlog sprejet, boste morali zapustiti sistem, če boste polni normiranci v dveh zaporednih letih presegli mejo 120 tisoč evrov oziroma v povprečju 60 tisoč evro na leto. Torej: če boste imeli eno leto 80 tisoč evrov in prihodnje 60 tisoč, boste morali sistem zapustiti, če boste imeli eno leto 80 in prihodnje 40 tisoč, pa ne. Meje so nižje za popoldance (60 tisoč evrov v dveh letih) oziroma tiste, ki so eno leto polni normiranci, drugo pa popoldanci (90 tisoč evrov v dveh letih).
Zgodovina sprememb…
Zakaj noben novinar ne vprasa Bostjanicica o njegovi davcni optimizaciji in pranju denarja preko Belize?
Pat_MaGroin je izjavil:
Aja ampak lahko se lahko tudi drugace razume. Torej 2025 se uposteva se stara meja in vsi nad 60k ostanemo normiranci. 2026 pa se uposteva povprecje 2024&2025 in te vrzejo ven.