Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
leeon ::
ali je čas za ustavno presojo novega zakona že mimo? torej velja, da lahko že letos zaslužimo 120k (50k popoldanci) letno in naslednje leto ostanemo v sistemu normirancev?
A je sigurno kak rok za to? Kakorkoli, izgleda bo to jutri obravnaval DS: https://www.ds-rs.si/sl/dogodki/19-izre...
če se ne motim je rok 14 dni po objavu v uradnem listu
Patko ::
ali je čas za ustavno presojo novega zakona že mimo? torej velja, da lahko že letos zaslužimo 120k (50k popoldanci) letno in naslednje leto ostanemo v sistemu normirancev?
A je sigurno kak rok za to? Kakorkoli, izgleda bo to jutri obravnaval DS: https://www.ds-rs.si/sl/dogodki/19-izre...
Kar sem na hitro pogledal, zakon o ustavnem sodiscu nikjer ne doloca rokov, zal. Doloca samo, kdo lahko vlozi predlog za oceno ustavnosti.
Kar je po svoje smiselno - namrec ce bi se pojavil sum o ustavnosti zakona ki velja za dalj casa, se ga potem ne bi moglo dati v presojo.
Matko ::
Ni ravno neomejeno časa.
https://www.clovekovepravice.si/teme/in...
https://www.us-rs.si/sl/vloge/zahtevana...
Ker morda ne boste takoj opazili škodljivih posledic na novo sprejetega predpisa, se lahko pobuda zoper njega vloži v enem letu po začetku veljavnosti tega predpisa ali v enem letu po dnevu, ko ste izvedeli za nastanek škodljivih posledic.
https://www.clovekovepravice.si/teme/in...
Pobuda za oceno ustavnosti in zakonitosti
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti predpisa je pravno sredstvo, s katerim se v postopku pred Ustavnim sodiščem uveljavlja neskladnost zakona z Ustavo ali neskladnost podzakonskega predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil, z Ustavo ali zakonom.
Pobudo lahko da, kdor za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa izkaže pravni interes. Pravni interes pa je izkazan, če izpodbijane določbe neposredno posegajo v pobudnikove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj, za pobudnika ugodna odločitev Ustavnega sodišča pa mora izboljšati njegov pravni položaj.
https://www.us-rs.si/sl/vloge/zahtevana...
c3p0 ::
matic492 ::
Jaz že 9 dan čakam da mi sprocesirajo zaprtje, zgleda majo gužvo :D
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
ctxtext ::
Drugo leto izpadem iz normiranstva zaradi presezenega pogoja povprecje 120k, ce letos zaprem s.p., s tem kaj resim?
matic492 ::
Ja, če zapreš letos ne boš padel v 5 let omejitve še, ker je stari zakon. Vsaj AFAIK.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
Kar sem na hitro pogledal, zakon o ustavnem sodiscu nikjer ne doloca rokov, zal. Doloca samo, kdo lahko vlozi predlog za oceno ustavnosti.
Kar je po svoje smiselno - namrec ce bi se pojavil sum o ustavnosti zakona ki velja za dalj casa, se ga potem ne bi moglo dati v presojo.
torej lahko nekdo decembra 2026 vloži zahteva za ustavno presojo zakona o normirancih, sodišče novi zakon (meja 120k) razveljavi in velja isti zakon, ki je veljal prej (meja 50k). in vsi, ki so bili v 2026 nad 50k, ker je do decembra veljala meja 120k, januarja 2027 izpadejo iz sistema normiranstva?
oz. z drugimi besedami - kdaj bo 100% sigurno, da lahko zaslužim 120k letno na normiran s.p. in ne izpadem iz sistema naslednje leto?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: leeon ()
Saj ponavadi ustavno sodisce uporabi tudi nekaj "zdrave pameti", pa bi v tem primeru verjetno rekli, da se zakon razveljavi samo za naprej. Podobno kot so npr. sprejeli za teste alkoholiziranosti, ki sicer baje niso ustrezni, ampak dokler se ne dobavi novih, so se vseeno ok. Tako da ugibam, da ce US ne zadrzi zakona do konca decembra, bi vsaj do konca 2026 moral veljati trenutni zakon. Je pa tale celotna saga res neverjetna ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Patko ()
kikach ::
Nisem pravnik vendar ustavna presoja ne bo zadržala izvajanja zakona. Lahko jim naložijo, da morejo zakona v nekem času ločit vendar koolko sem jaz bral to ne vpliva na izvajanje zakona in sodišče ne bo kr razveljavilo zakona.
Če bi bila resna možnost bi OZS in drugi že to nardili ampak niso.
Če bi bila resna možnost bi OZS in drugi že to nardili ampak niso.
torej s 1.1.2026 ostanem v sistemu normiranstva, če v 2024 in 2025 nisem zaslužil več kot 240k - to je zdaj 100% sigurno?
ctxtext ::
torej s 1.1.2026 ostanem v sistemu normiranstva, če v 2024 in 2025 nisem zaslužil več kot 240k - to je zdaj 100% sigurno?
Ne, 99% :)
jao :) in kdaj bo 100% sigurno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: leeon ()
delavec44 ::
velikBrokoli ::
saj če bom 1.1.2026 vedel za sigurno lahko še vedno isti dan izdam račune za prejšnji mesec. tako da to je ok
Račune lahko izdaš, ne vem pa če lahko zapreš za nazaj? Vem, da lahko vlogo daš 30 dni prej.
ps. Piše da ne: Prijavo oddate najmanj tri dni pred presečnim datumom (datum zaprtja dejavnosti). Podjetnik se izbriše tretji dan od oddaje prijave za izbris oziroma katerikoli kasnejši dan, ki ga predlaga podjetnik.
ps. Piše da ne: Prijavo oddate najmanj tri dni pred presečnim datumom (datum zaprtja dejavnosti). Podjetnik se izbriše tretji dan od oddaje prijave za izbris oziroma katerikoli kasnejši dan, ki ga predlaga podjetnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
sraka1 ::
Kako pa je, če zahtevam zaprtje z 31.12.2025, sprocesirajo pa ga šele s 5.1.2026. Tebi bodo lahko datum zaprtja nastavili za nazaj?
Ja, če zapreš letos ne boš padel v 5 let omejitve še, ker je stari zakon. Vsaj AFAIK.
Hm in ce potem odprem npr. prihodnje leto Avgusta, me nihce ne bo spraseval ce sem v 2025 zasluzil povprecje cez 120k?
Te bo, zato boš lahko normiran s.p. odprl najhitreje v 2027. Navadnega pa lahko odpreš že prej, a je potrebno paziti na največ 50k zaslužka v 2026 (oziroma 120k če boš zaposlen vsaj 9 mesecev zaporedoma).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sraka1 ()
Vidim, da si nekaj zmede povzročil s tem komentarjem. Manjka namreč bistveni del, s katerim dnem si želel zaprtje. Namreč v naprej ne bodo nič naredili. Vloga stoji do dneva dejanskega zaprtja in se zjutraj sprocesira.
srus ::
Nisem ne pravnik, ne računovodja, ampak ali ste prepričani, da novi zakon prinaša višjo mejo za obstoječe s.p. že za leto 2025? Torej ne 60k, kot je veljalo do sedaj.
Kje in kako je to zapisano, ali se je glede tega že eksplicitno izjasnil kdo iz Nosonjinega ministrstva, ali FURS? Ne samo izjasnil, ampak tudi opravičil, če se res pravila spreminjajo za nazaj.
Po lanski spremembi zakona, le bilo letos s strani MF zelo jasno in nedvoumno rečeno - kdor je v 2024 naredil več od 60k, sme v 2025 narediti največ 60k, drugače z 1.1.2026 leti iz sistema normiranstva.
Kje in kako je to zapisano, ali se je glede tega že eksplicitno izjasnil kdo iz Nosonjinega ministrstva, ali FURS? Ne samo izjasnil, ampak tudi opravičil, če se res pravila spreminjajo za nazaj.
Po lanski spremembi zakona, le bilo letos s strani MF zelo jasno in nedvoumno rečeno - kdor je v 2024 naredil več od 60k, sme v 2025 narediti največ 60k, drugače z 1.1.2026 leti iz sistema normiranstva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: srus ()
urosz ::
nič ni za nazaj, ampak za naprej. zakon bo spremenil pogoj za obstati v normirancu na dan 1.1.2026, kar je v prihodnosti.
več info tukaj: https://www.gov.si/novice/2025-11-24-no...
več info tukaj: https://www.gov.si/novice/2025-11-24-no...
bm1973 ::
Moram hitro oddat vlogo...
Evo, done, s.p. zaprt...
Oz. bo 31.12.2025.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Yoda Master ::
Moram hitro oddat vlogo...
Evo, done, s.p. zaprt...
Oz. bo 31.12.2025.
Ne pozabi odjavit zavarovanje (M obrazec).
Men so danes rešili oddal v petek, za izbris je pa res še odprto, zgleda bo s 31 kot pravi delavec44.
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no death, there is the Force.
Vlogo za zaprtje lahko oddaš 30 dni pred datumom zaprtja.
Bo treba urediti zdravstveno ja...
Bo treba urediti zdravstveno ja...
Zako ::
lahko to vlogo za zaprtje S.P. normirani in odprjte navadnega S.P. oddam preko eDavkov ali eUprave?
Zako je zakon!!!
Gregor P ::
Kopirano z Reddita:
https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
Zdravo, mogoče pride komu prav informacija glede zapiranje in ponovnega odpiranja normiranega s.p-ja. Ravno sem zaključil klic z gospo iz FURSA:
- če zapreš normiran s.p. do 31.12.2025, ga lahko ponovno odpreš brez problema,
- če ga zapreš z dnem 1.1.2026 in naprej, izpadeš iz sistema za naslednjih 5 let od datuma zaprtja.
https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Zako ::
klical racunodovkinjo, in pravi, da na obrazcu DDD oznacim obracun po dejanskih odhodkih. Ne rabim niti na Spot tocko.
Zako je zakon!!!
FireSnake ::
lahko to vlogo za zaprtje S.P. normirani in odprjte navadnega S.P. oddam preko eDavkov ali eUprave?
Vloge ne.
Kar sam poklikaš vse (popolnoma enako, kot bi ti na SPOTu).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: glavic ()
Ales ::
estons ::
On bi rad postal ne-normiranc iz normiranega. Torej noče zapreti sp-ja, samo hoče prestaviti se na obračun po dejanskih stroških. Torej mu je prav rekla, kolikor razumem.
notar312 ::
imamo kak link kako se zapre popoldanski sp. Neki se preurejal UI pa se nic ne znajdem preko eSpota.
Se da komu na hitro napisat. Dam za pir ob priliki :)
jan_g ::
Sindikati so preglasovali delodajalce v državnem svetu, torej zakon ne bo šel na ustavno sodišče. Vsaj ne po tej poti.
Tudi jaz zapiram normiranca, po skoraj 10 letih.
Verjamem sicer, da prepoved 5 let ne bo dolgo zdržala, ampak boljše je bit on the safe side.
Verjamem sicer, da prepoved 5 let ne bo dolgo zdržala, ampak boljše je bit on the safe side.
Pat_MaGroin ::
ombre ::
imamo kak link kako se zapre popoldanski sp. Neki se preurejal UI pa se nic ne znajdem preko eSpota.
Greš na SPOT, izbereš svoj s.p. in nato postopki. Nato AJPES in pa postopek Izbris samostojnega podjetnika iz PRS.
Pol pa tam samo izbereš datum kdaj, ga želiš zapreti in podpišeš. Pol pa najbrž še na edavkih.
OmbreMan - Galaxy of knowledge
Pat_MaGroin je izjavil:
Greš na doo?
Začasno, da. Ker imam na HR stanovanje, razmišljam tudi o doo tam.
Rabim neko stabilno poslovno okolje, ki ne korelira s kvaliteto koke na LJ črnem trgu, ali PMS ciklom glavne sponzoruše. Delno /s
Hrvaški d.o.o je celo ugodnejši od slovenskega normiranca...
Dokler si ne izplačaš dobička, te stane samo davke hrvaški davčni...
Dokler si ne izplačaš dobička, te stane samo davke hrvaški davčni...
Pat_MaGroin je izjavil:
Greš na doo?
Začasno, da. Ker imam na HR stanovanje, razmišljam tudi o doo tam.
Rabim neko stabilno poslovno okolje, ki ne korelira s kvaliteto koke na LJ črnem trgu, ali PMS ciklom glavne sponzoruše. Delno /s
He, he, dobro zapisano, samo pazi. Kot pravijo - Italija je država z mafijo, Hrvaška je mafija z državo.