» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
296 / 296
»
»»

bm1973 ::

velikBrokoli je izjavil:

A d.o.o. bi lahko zaprl po enem letu in potem ponovno normiranca odprl za 1 leto, in to ponavljaš v nedogled? Ko imaš normiranca, plačaš 4-20% dohodnine in min prispevke, pri dooju si pa izplačaš min. plačo, max regres, malica itd, + izplacas in placas okoli 42% davka za ta preostanek.

Recimo:
Odpres 1.1.2025 normiranca, zasluzis 150k, zapres 31.12.2025
Odpres 1.1.2026 d.o.o., zasluzis 150k, zapres 31.12.2026
Odpres 1.1.2027 normiranca, zasluzis 150k, zapres 31.12.2027

Bi to šlo?

d.o.o ti ni treba zapirati.

Imaš lahko hkrati d.o.o in normiranca odprtega.

Bi šlo, sam d.o.o ni brez stroškov, če imaš odprtega...

Sam 2 različni pogodbi bi rabil. Recimo preko normiranca bi rabil eno agencijo vmes, da se ne vidi kdo je končna stranka...

Je pa vprašanje, če se ti splača. Dobro preračunaj...

Povezane osebe za samostojne podjetnike...

Povezanost oseb močno vplivajo tudi na obdavčitev s. p., saj skupni promet ne sme preseči zakonskih limitov, a le, če opravljajo enako dejavnost.

Dejavnosti je še za IT več, tako da... Pa tudi, za FURS narediš drugačen račun kot za stranko, pa ni panike. Pač napišeš neko neumnost noter... Če te FURS vpraša zakaj, pač rečeš da stranka zahteva tak račun. Kar je dostikrat tudi res...

Tako, da ti načeloma lahko žena odpre normiranca, pa je... Če ima svojo službo, tudi popoldanca. 100 EUR/mesec + 20% davka približen izračun...

matic492 je izjavil:

Dejansko se mi pozna po par sto evrov vsak mesec :(

Preveč služiš...

Pač daj USD na lager za boljše čase...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Kanban ::

bm1973 je izjavil:

Povezanost oseb močno vplivajo tudi na obdavčitev s. p., saj skupni promet ne sme preseči zakonskih limitov, a le, če opravljajo enako dejavnost.

Dejavnosti je še za IT več, tako da... Pa tudi, za FURS narediš drugačen račun kot za stranko, pa ni panike. Pač napišeš neko neumnost noter... Če te FURS vpraša zakaj, pač rečeš da stranka zahteva tak račun. Kar je dostikrat tudi res...

Kje v zakonu piše to o dejavnostih? Da sploh ne komentiramo tega o dvojnih računih. Praktično vsak nasvet, ki ga kadarkoli daš, je ok samo do trenutka, ko bi te na piko dobil kakšen zagret inšpektor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Ti dam še link, ker očitno sam nisi sposoben vtipkati povezane osebe v Google...

https://data.si/blog/povezane-osebe/

Aha, data.si je zakon, 48. člen Zdoh-2 pa neka poenostavljena posplošitev. Noted :)

prihodki iz dejavnosti povezanih oseb, razen če zavezanec dokaže, da glavni ali eden od glavnih razlogov za shemo poslovanja ni izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov

Verjetno bo zate tudi novo, da tudi če imaš na papirju dve ločeni dejavnosti po SKD, to še ne pomeni, da tudi dejansko gre za dve različni dejavnosti. Sploh pri tvojih zelo očitnih obvodih, da to prikriješ.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

FURS pravi, da delam prav...

Nisem fasal nobene kazni, kljub klicu s FURSa...

theanswer3 ::

Normiranci, ki dobite delo placano v ameriskih dolarjih je kaka posebnost? Racun izdate v dolarjih? Ko oddajate DDV-O obrazec kaj vpisete kot znesek glede na to, da hocejo EUR? Tisto kar dobis kot priliv na racun? Ali slovenske banke same pred tem pretvorijo v evre ali dobis na racun v dolarjih? Se opravicujem za morda neumna vprasanja.

bm1973 je izjavil:

FURS pravi, da delam prav...

Nisem fasal nobene kazni, kljub klicu s FURSa...

Super, odlično, high five!

matic492 ::

theanswer3 je izjavil:

Normiranci, ki dobite delo placano v ameriskih dolarjih je kaka posebnost? Racun izdate v dolarjih? Ko oddajate DDV-O obrazec kaj vpisete kot znesek glede na to, da hocejo EUR? Tisto kar dobis kot priliv na racun? Ali slovenske banke same pred tem pretvorijo v evre ali dobis na racun v dolarjih? Se opravicujem za morda neumna vprasanja.

Ne vem kako, ker imam web app za izdajanje e-računov :D

Računovodkinja mi konec leta ob DDD-DDD poračuna razlike med USD/EUR, kar je avtomatski tečaj, kar je pa dejansko stanje (razlika je lahko že to, ker izdaš račun danes, račun pa dobiš plačan čez 7 dni recimo, pa tudi komercialni tečaji bank niso isti). Plačilo je pa kakor se zmeniš, jaz njim pošljem podatke svojega Wise računa v ZDA, potem si pa sam nakažem EUR vrednost ven na svoj slovenski račun.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Ne vem kako, ker imam web app za izdajanje e-računov :D

Računovodkinja mi konec leta ob DDD-DDD poračuna razlike med USD/EUR, kar je avtomatski tečaj, kar je pa dejansko stanje (razlika je lahko že to, ker izdaš račun danes, račun pa dobiš plačan čez 7 dni recimo, pa tudi komercialni tečaji bank niso isti). Plačilo je pa kakor se zmeniš, jaz njim pošljem podatke svojega Wise računa v ZDA, potem si pa sam nakažem EUR vrednost ven na svoj slovenski račun.

Wise ne poznam. Zakaj je to boljsa opcija kot direktno nakazilo na slovenski bancni racun? Zaradi nizje cene pretvorbe valute?

Američani imajo nenormalne bank feeje + currency conversion fee. Preden pride denar do mojega EUR računa je feejev od 25-50USD za eno transakcijo

Tako sem si izračunal da je najbolj optimalno, ker ima Wise najceneje. Ko sem si nakazal direktno na delavsko hranilnico je bilo še dražje.

Zgodovina sprememb…

Ok torej ce razumem je najbolj optimalno, da odprem racun na Wise
Tega potem posljem stranki na racunu, ki ga izdam
Ta racun moram prijaviti kot tuj racun na edavkih

A zgornje drzi?

Ko denar dobim na Wise in ga pretvorim v evre si ga moram poslati na poslovni racun ali lahko na osebni racun?

edi123 ::

Ali je potrebno potrjevati račun če stranka plača z nakazilom na TRR od mojega popoldanskega s.p.?

theanswer3 je izjavil:

Ok torej ce razumem je najbolj optimalno, da odprem racun na Wise
Tega potem posljem stranki na racunu, ki ga izdam
Ta racun moram prijaviti kot tuj racun na edavkih

A zgornje drzi?

Ko denar dobim na Wise in ga pretvorim v evre si ga moram poslati na poslovni racun ali lahko na osebni racun?

Ja, na Wise boš imel USD ach account z naslovom v New Yorku, potem pa sam sebi pošlješ pač kamorkoli hočeš.

Za SP ni neke razlike med poslovnim in osebnim, ker je tvoj denar, tako da tisto zadnjo je vseeno.

edi123 je izjavil:

Ali je potrebno potrjevati račun če stranka plača z nakazilom na TRR od mojega popoldanskega s.p.?

Davčno potrjevanje nima veze s "popoldanskim SPjem" čisto nič, ampak ima svoja pravila. Nisem se poglabljal v to, ker meni ni relevantno, ampak kolikor vem je potrjevanje samo za gotovinska plačila obvezno.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Tudi če imaš recimo Revolut Pro in sprejemaš direktno v USD ter potem na Revolutu narediš (ali pa ne) konverzijo v EUR (brezplačno do višine odvisno od plana).

To zna biti cenej, ne vem, nimam Revolut Pro. Ima pa Wise one-time 50 EUR opening fee, za tem nima nobenih mesečnih stroškov.

Zgodovina sprememb…

Nima Wise nekih currency conversion feejev?

Saj si nakažeš v USD in ponavadi skoraj vse banke naredijo podračun glede na valuto.

glavic ::

matic492 je izjavil:

Sicer pa jeben USD/EUR spet pada, vsak mesec zaslužim manj lol.
HODL!
Musselli bizi

Webmojster ::

A je že kdo imel registriran popoldanski s.p. (normiranec), ko je bil redno zaposlen v Avstriji?

Zanima me, kako je s prispevki v tem primeru.

amacar ::

En kolega je imel, pa po njegovih besedah v Sloveniji ni rabil placevati prispevkov.

Recordman ::

amacar je izjavil:

En kolega je imel, pa po njegovih besedah v Sloveniji ni rabil placevati prispevkov.

Tako, v Sloveniji jih ne rabia placevat.
Jih pa moras placevat v avstriji (splosno: v drzavi kjer si socialno zavarovan). In ti so lahko precej visji kot pri nas. Tudi spregledas lahko to zahtevo in po letih placevanja dobis racun za vsa leta nazaj. Ker v avstriji ti tega nihce ne bo povedal, ce ne vprasas, zzzs pa ti pove samo, da jih njim ne rabis placevat.

Po spominu zasluzek nekje do 6k letno ni obremenjen s prispevki.

Pegaz ::

Vprašam še tu, če ima kdo izkušnje.

Imam potencialno stranko, ki ima firmo na Britanskih Deviških otokih. Ali lahko nakazila s tam na naše banke predstavljajo kaksne težave (npr. da blokirajo nakazilo ali celo zaprejo račun)?

Ne, ampak jaz bi si raje odprl firmo na Deviških otokih, plus VISA kartica...

Zako ::

Odpri llc na Gibraltarju, dost ceneje. Če rabiš kontakt da odpreš podjetje, podi zs
Zako je zakon!!!
««
296 / 296
»
»»