Forum » Znanost in tehnologija » Digitalna evolucija
Digitalna evolucija

Thomas ::
Ja, če ne bo še kaj resnega se pokazalo narobe.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hm ... pri kateri dimenzii sieve[] tebi dela narobe?

Simulator Cja v Critticallu, memory leaking obravnava kot leaking v NULL. Večina kompajlerjev pa ne. Pisanje izven tabele lahko povozi kakšno variablo in zadeva ne dela prav. Enostaven lek je v večjem dimenzioniranju tabele ... ampak drobovje imamo zdaj na mizi, da bi zadevo poštimali v temeljih.

snow ::
Aha moram nastimat začetno tabelo na 0 vse.
Potem zadeva laufa... tudi za upto do 100000 dela prav. Nice!
Potem zadeva laufa... tudi za upto do 100000 dela prav. Nice!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Ja, začeti moraš s pobrisano mizo, pa še ni nikjer rečeno, da je s Critticallom optimizirani program ne bo posvinjal. No, zdaj vsaj deloma to bo zagotovljeno, čisto pa ni možno. Deklaracije v Critticalu so bolj "numeral", kot "int". Ker ko potem v C++ pomnožimo dva (16, 32, 64 bitna) integerja, je rezultat lahko nepravilen, v simulatorju je pa seveda bil pravilen. Tako (lahko) pride do memory leaka v programu, ki ga prej v simulatorju seveda ni ...
No, to nam bo vzelo še en teden. Tako da nova verzija se preloži s 17.12. na predbožični večer. Šele Božiček ga bo (Critticalla) prinesel. Žal.
snowu hvala za opozorilo, čeprav je samo merilo v tapravo smer.
No, to nam bo vzelo še en teden. Tako da nova verzija se preloži s 17.12. na predbožični večer. Šele Božiček ga bo (Critticalla) prinesel. Žal.
snowu hvala za opozorilo, čeprav je samo merilo v tapravo smer.

Vesoljc ::
se pravi, da bo letošnji božič nekaj posebnega?

Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Eto ... ena zelo stabilna verzija (upam!) je zdej gor. Izboljševanje dokumentacije under way!

Let's evolve then!
Lepo božično darilo, ni kaj.
Lepo božično darilo, ni kaj.

blabla ::
cache.html, sieve.html, func.html mi ne delajo v operi
pomoje "-->" manjka
Pa ni mi vsec, da pri algoritmih pise, da so "conjectural" (slo: domneven, verjeten
). Torej so to bolj priblizki pravim algoritmim in v dolocenih okvirih dobro delajo. Ali kako?
Vprasanje ki se mi postavlja je ali je nek algoritem ze popoln in ga Critticall samo poenostavi za vhodno dato ali pa algoritem ni bil popoln in ga je Critticall izboljsal.
hmm
Pa keep up the good work
pomoje "-->" manjka
Pa ni mi vsec, da pri algoritmih pise, da so "conjectural" (slo: domneven, verjeten
). Torej so to bolj priblizki pravim algoritmim in v dolocenih okvirih dobro delajo. Ali kako?
Vprasanje ki se mi postavlja je ali je nek algoritem ze popoln in ga Critticall samo poenostavi za vhodno dato ali pa algoritem ni bil popoln in ga je Critticall izboljsal.
hmm
Pa keep up the good work

Zdej bi moralo delat v Operi.
Ja, algoritem ki nima matematičnega dokaza, je vedno domnevnen. Četudi smo vanj prepričani - kakor naprimer v sieve jest sem. Samo vseeno, da ne bi kdo dobil vtisa, da je dokaz algoritma tudi zraven - preprosto ga ni. Je preizkus na milijon primerov morda - toda dokaza ne.
Vedno ga izboljša za vhodno dato. Toda če je ta "dovolj široka", bo delal "vedno". Ampak to je tako kot pri korenjenju. Vse lepo dela, dokler ne pripeljemo negativnih števil. Ta potem zahtevajo drug, splošnejši algoritem, ki vzame v račun možnost kompleksnih korenov.
In hvala.
Ja, algoritem ki nima matematičnega dokaza, je vedno domnevnen. Četudi smo vanj prepričani - kakor naprimer v sieve jest sem. Samo vseeno, da ne bi kdo dobil vtisa, da je dokaz algoritma tudi zraven - preprosto ga ni. Je preizkus na milijon primerov morda - toda dokaza ne.
Vedno ga izboljša za vhodno dato. Toda če je ta "dovolj široka", bo delal "vedno". Ampak to je tako kot pri korenjenju. Vse lepo dela, dokler ne pripeljemo negativnih števil. Ta potem zahtevajo drug, splošnejši algoritem, ki vzame v račun možnost kompleksnih korenov.
In hvala.

Kako vam dopade tale alternativna oblika Critticall sajta. Ne bit milostni ne do tele, ne do obstoječe, prosim.

OwcA ::
Nova mi je vsekakor bolj všeč (morda le sivine ob robu nekoliko motijo, ko skoncentrirano bereš), še raje pa bi imel bolj ali manj "plain-text" stran.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

DixieFlatline ::
Alternativa veliko bolj očesu všečna, design starega poseka po celi črti.
Velika pridobitev pa bo vsekakor forum.
Velika pridobitev pa bo vsekakor forum.

Highlag ::
Imam samo eno vprašanjce:
Na novi strani imaš torej dva algoritma za računanje. Nisem sicer programer samo "optimizirani" algoritem je popolnoma enak prvemu?
Al sem pa slep. Tud to je popolnoma možno.
Na novi strani imaš torej dva algoritma za računanje. Nisem sicer programer samo "optimizirani" algoritem je popolnoma enak prvemu?
Al sem pa slep. Tud to je popolnoma možno.

attackiko ::
Hmm, kam bo pa ta stran šla ko bo Arxel ugasnu? Nekaj se govori, da jim ne gre preveč dobro.

Nova stran NI operativna. Je samo grafični predlog. Ko in če se bomo odločili zanj, bo preseljena na mojo stran www.critticall.com. Zato tam gor kaj drugega kot design ne gledat.

Dosti lepsa :)
aja mimogrede... v 1.21 ne morem uporabljati spremenljivke ki ima ime a. mali A to je :)
sem spremenil algoritem v c... pa je zadeva delala.
drugace pa sele spoznavam lepote novega critticalla...
aja mimogrede... v 1.21 ne morem uporabljati spremenljivke ki ima ime a. mali A to je :)
sem spremenil algoritem v c... pa je zadeva delala.
drugace pa sele spoznavam lepote novega critticalla...

A mi lahko daš source, kjer to ne dela. Da pogledamo.

Thomas, bo kdaj na voljo verzija critticala, podobna F@H ali SETIju, kjer bi lahko kdorkoli namenil svojo procesorsko moč za optimizacijo kakega bolj zahtevnega problema.
Verjetno imaš že kake probleme, kjer moraš na "izdelek" critticala čakat kar nekaj ur.
Mislim na distributed computing. Imaš kaj takega v načrtu?
Keep on the good work!
Verjetno imaš že kake probleme, kjer moraš na "izdelek" critticala čakat kar nekaj ur.
Mislim na distributed computing. Imaš kaj takega v načrtu?
Keep on the good work!

BigWhale ::
Jaz bom vesel, ko bo critticall binary tudi za linux in se bolj vesel, ko bo na voljo tudi source...
:)
:)

heh, jest bi bil vesel, če bi dal GUI-ju mal večjo prioriteto, ker un slider dela švoh...
binarni za linux? kot kaže big C za enkrat ni portabiln... švoh dizajn bi jest temu reku... mogoče ne bi bilo švoh če bi ga vrgl čez evolucijo al dve
binarni za linux? kot kaže big C za enkrat ni portabiln... švoh dizajn bi jest temu reku... mogoče ne bi bilo švoh če bi ga vrgl čez evolucijo al dve

Kar se downloada tiče - upload do providerja ne dela. Se trudimo že 4 ure spravt novo verzijo gor. Pri 80% najkasneje crkne.

S Primozem sva itak dogovorjena, da bo on (ali "on", to ne vem, to gostil). Samo še potrošim žetone, ki jih imam pri temle provajderju. Še mau testiramo.
Ampak kaj mislite o tehle sortih, ki imajo od danes svoj page?
Ampak kaj mislite o tehle sortih, ki imajo od danes svoj page?

Predlog:
Zgodovina sprememb skozi verzije!
To idejo sem dobil, ko sem na hitrico pogledal ta novo verzijo, pa se nisem nasel razlike od prejsne.
Mogoce da poganja tole zadevo z sortiranjem sestnajstih stevilk...zabavna zadeva. Kak je pa on stric, ki je prvi delal evolucijo tega algoritma izvajal zadevo? Ter katerega leta je ze bilo to?
Zgodovina sprememb skozi verzije!
To idejo sem dobil, ko sem na hitrico pogledal ta novo verzijo, pa se nisem nasel razlike od prejsne.
Mogoce da poganja tole zadevo z sortiranjem sestnajstih stevilk...zabavna zadeva. Kak je pa on stric, ki je prvi delal evolucijo tega algoritma izvajal zadevo? Ter katerega leta je ze bilo to?

Mojster je to delal že davno, na superračunalniku. Prišel je do številke 61. Zdej gre Critticall pa od Greenove (human made) 60 nekaj % pod. Kot bi odpravil en do dva Compexa. Ampak jih v bistvu le razbije in prihrani - kot sem napisal.
Ampak poglej raje spodaj, tile comparatorji še niso optimum. Optimum so tiste If kače!
Zgodovina Critticalla doslej je bila bolj odpravljanje napak, kot kaj drugega.
Ampak poglej raje spodaj, tile comparatorji še niso optimum. Optimum so tiste If kače!
Zgodovina Critticalla doslej je bila bolj odpravljanje napak, kot kaj drugega.

ciki57 ::
Če hočeš tako postopoma zgraditi en sort, potem se pojavi vprašanje, ali je sort za N=100 še vedno hitrejši od quicksorta tudi pri N=50, ali se je medtem preveč optimiziral samo za N=100.
Pa še kako daleč lahko gremo na tak način? Ali recimo pri N=1000 (ali mogoče že 100) Crtitticall sploh lahko še kaj optimizira v doglednem času?
Pa še kako daleč lahko gremo na tak način? Ali recimo pri N=1000 (ali mogoče že 100) Crtitticall sploh lahko še kaj optimizira v doglednem času?

Vsi splošni algoritmi so owerkill za vsako posamezno nišo. To tak overkill, ki stane prevč computinga, v zameno za splošnost ki je niti ne rabimo.
Ena niša je naprimer sortiranje malo različnih recordov. Druga niša je sortiranje malo rekordov. Tretja niša je sortiranje obeh reči hkrati. Četrta niša je sortiranje ravno obratno posortanih. Peta niša je merge.
To se "nikjer ne neha" in tudi na drugih področjih takih niš mrgoli. Ena taka je recimo množenje matrik, ki imajo za elemente samo 0 in 1. Druga je množenje matrik ki imajo za elemente samo -1 in 1.
V milijonih programov na svetu je milijone takih nišnih odsekov, za katere je Critticall namenjen, da jih obdeluje in zoptimizira.
> Pa še kako dalec lahko gremo na tak nacin? Ali recimo pri N=1000 (ali mogoce že 100) Crtitticall sploh lahko še kaj optimizira v doglednem casu?
Da bi bil v doglednem času kakšna bistvena izboljšava pri N=100 ... morda. Pri N=1000 pa že zelo težko. Vrag bo čisto odnesel šalo šele, ko se bo Critticall izboljševal sam. Ko bo recimo 10% časa vedno namenil svojemu izboljševanju. Ko bo poslal najdeno domov - in če best so far - recompile! Česar pa še najmanj leto dni ne bo.
Vendar se primer sort 1024 da obdelati tudi posredno. Merge 512+512, rekurzivno. Naprimer. Sorting sem izbral za poligon testiranja, zato toliko ukvarjanja z njim.
Ena niša je naprimer sortiranje malo različnih recordov. Druga niša je sortiranje malo rekordov. Tretja niša je sortiranje obeh reči hkrati. Četrta niša je sortiranje ravno obratno posortanih. Peta niša je merge.
To se "nikjer ne neha" in tudi na drugih področjih takih niš mrgoli. Ena taka je recimo množenje matrik, ki imajo za elemente samo 0 in 1. Druga je množenje matrik ki imajo za elemente samo -1 in 1.
V milijonih programov na svetu je milijone takih nišnih odsekov, za katere je Critticall namenjen, da jih obdeluje in zoptimizira.
> Pa še kako dalec lahko gremo na tak nacin? Ali recimo pri N=1000 (ali mogoce že 100) Crtitticall sploh lahko še kaj optimizira v doglednem casu?
Da bi bil v doglednem času kakšna bistvena izboljšava pri N=100 ... morda. Pri N=1000 pa že zelo težko. Vrag bo čisto odnesel šalo šele, ko se bo Critticall izboljševal sam. Ko bo recimo 10% časa vedno namenil svojemu izboljševanju. Ko bo poslal najdeno domov - in če best so far - recompile! Česar pa še najmanj leto dni ne bo.
Vendar se primer sort 1024 da obdelati tudi posredno. Merge 512+512, rekurzivno. Naprimer. Sorting sem izbral za poligon testiranja, zato toliko ukvarjanja z njim.

En update je. Izboljšana gladkost side bara in related zadeve, kar je reku Vesoljc.
Potem je dodana komanda $weights za line penalty. Tako lahko minimiziramo velikost programa, ne glede na performance.
Potem je $cases za število inicialnih caseov za $rinvar.
Potem je popravljena napaka pri imenih spremenljivk.
No ja - en working releasee pač.
Potem je dodana komanda $weights za line penalty. Tako lahko minimiziramo velikost programa, ne glede na performance.
Potem je $cases za število inicialnih caseov za $rinvar.
Potem je popravljena napaka pri imenih spremenljivk.
No ja - en working releasee pač.

ja, mejčkn boljše je, but i still wouldn't call it a responsive gui

To bomo še pogledali ... tole GUI odzivnost pa GUI sploh.
Trenutno se meni zdi najbolj zanimiv štos dodat linijo:
$weights commands=0 lines=1
- v Quicksort naprimer. Demontira ga na nekakšen naiven sort s kvadratno odvisnostjo. Ki si ga je pa lahko predstavljati, saj ima samo 15 vrstic, še manj kot bubble.
Trenutno se meni zdi najbolj zanimiv štos dodat linijo:
$weights commands=0 lines=1
- v Quicksort naprimer. Demontira ga na nekakšen naiven sort s kvadratno odvisnostjo. Ki si ga je pa lahko predstavljati, saj ima samo 15 vrstic, še manj kot bubble.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()

Zaradi tegale "lines commands" je še nekoliko norejši. Koliko se vidi iz tistega famoznega daysOfMonth.c, ki ga zdaj predela v takole čudo. Ena vrstica za vsak mesec.
mes&=-3;
critticall1=9;
dni=31;
if (mes<critticall1) {
critticall1=4;
if (critticall2==mes) {
dni^=3;
}
}
if (critticall1==mes) {
dni^=1;
}

"Critticall is such a humble simulation"...
Skromen pa res ni treba bit.
Je pa dobro, da si dodal tisto stran s kratkim opisom critticalla.
Skromen pa res ni treba bit.
Je pa dobro, da si dodal tisto stran s kratkim opisom critticalla.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Ne, nisem skromen, res tako mislim. Kakor je simulacija "strict Cja" skupaj z evolucijo bistveno bolj komplicirana, kot simulacija šaha recimo, je tudi bistveno bolj enostavna od kompletne fizike ali simulacije centralnega živčnega sistema.
Abstract bo pa treba obogatiti, da bo bolj informativen.
Tistile Dijkstrov algoritem pa je (neskromno rečeno) fenomenalen rezultat. Od 1976 ni nikomur potegnilo, da se da swapu v drugem delu programa izogniti. Še v soboto sem mislil, da če Critticall slučajno najde kakšno izboljšavo v tem algoritmu "naslednja permutacija po leksikografskem redu", bom poslal Dijkstru email.
Ampak potem sem videl, da je umrl leta 2002.
Link.
Abstract bo pa treba obogatiti, da bo bolj informativen.
Tistile Dijkstrov algoritem pa je (neskromno rečeno) fenomenalen rezultat. Od 1976 ni nikomur potegnilo, da se da swapu v drugem delu programa izogniti. Še v soboto sem mislil, da če Critticall slučajno najde kakšno izboljšavo v tem algoritmu "naslednja permutacija po leksikografskem redu", bom poslal Dijkstru email.
Ampak potem sem videl, da je umrl leta 2002.
Link.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()

ciki57 ::
A bi se dalo narediti to, da bi critticall optimiziral program tako, da nebi vračal popolnoma točnih rezultatov, ampak bi bil pa zato ful hiter. Recimo, da bi lahko določil da mora biti v arrayu ki ga vrača program 80% vrednosti točnih.

To je ena od strani v izdelavi. Sicer jih je preko 10 - ampak mogoče jo bom ruknu malo bolj na vrh seznama.

eno variablo naštimaš da ti gleda kolk pravilno je tam... pa nastaviš $penval za tisto variablo, pa weightse za komande moraš tud mal mogoče spremenit. ampak v osnovi je to to

Next lexical permutation:
link - spodi
Dijkstra 1976: Critticall 2004:
0 5 4 3 2 1 0 5 4 3 2 1
1 5 4 3 2 1 1 5 4 3 2 1
1 5 4 3 2 0 1 0 4 3 2 1
1 0 4 3 2 0
1 0 4 3 2 5 1 0 4 3 2 5
1 0 2 3 2 5 1 0 4 3 4 5
1 0 2 3 4 5 1 0 2 3 4 5

link - spodi

Bonds achieved?
Bi lahk plis mal razložu, žal se ne spoznam preveč na šah in ne vem kakšne vezi so mišljene s tem.
Danke.
Bi lahk plis mal razložu, žal se ne spoznam preveč na šah in ne vem kakšne vezi so mišljene s tem.
Danke.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Najhitrejši programski jezik? (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 8054 (5874) | Senitel |
» | Funkcija z logičnimi operaterji.... (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 5926 (5272) | CaqKa |
» | Petaflopsu naproti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 9576 (9576) | Marjan |
» | cene permutacij help pleaseOddelek: Programiranje | 2184 (1791) | Sergio |
» | kako definirtati prasteviloOddelek: Programiranje | 3907 (3712) | ooux |