» »

Mošt vre prepočasi

Mošt vre prepočasi

boss-tech ::

Če ima kdo izkušnje iz vinogradništva oz kletarjenja... delam medeno vino, imam kvasovke bayanus. Te sem dal v mešanico takoj, hrano čez 24 ur. Pa preveč počasi vre. Samo pol brix na 3 dni. Je pa res da kvasovke, ko sem jih dal v 35C ogreto vodo, ni naredil lepega kupčka. Kot tedaj ko sem dal hrano že takoj.

Kaj sedaj...kar dodam kvasovke ali hrano? Pa vidim če bo boljše
http://tovornik.info

Bud_Bundy ::

Za medeno vino nekateri dodajo tudi citronsko kislino za boljše vretje. Sem bral neko literature, ampak se ga še nisem spravil delat. Bom probal najti če te zanima.

Unknown_001 ::

Če si hrano že dal dodaj samo kvasovke. Ker drugače bo vin za vola ubit :)

Kvasovke naj bi se pustilo v mlačni vodi vsaj kake pol ure in čisto počasi zlilo v čebrico z mletino.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Bud_Bundy ::

No naj bi pustil v vodi pol ure in potem dodajal mošt postopoma, da se kvasovke privadijo na temperaturo.

M-XXXX ::

Kakšno imaš temperaturo mošta? Če je prenizka, je lahko to težava.

boss-tech ::

Ja za citronsko kislino sem že slišal, oz da dajo limonin sok. Ampak ne vem kok bi kaj vplivalo na vrenje...
Ja sem dal kvasovke za 20 min v 35C ogreto vodo. Ampak hrane nisem dal takoj. Zdaj sem dal bayanus kvasovke, prej pa že enkrat cerevisae.

Temperatura prostora je 18C, oz zdaj je padlo na 17,5C. Idealno naj bi bilo na 18C. Koliko je dejansko temperatura mošta ne vem.
http://tovornik.info

Bud_Bundy ::

Sicer pa lahko vprašaš tudi v kmetijski apoteki ,če imate kakšno blizu.

M-XXXX ::

Temperatura prostora je 18C, oz zdaj je padlo na 17,5C. Idealno naj bi bilo na 18C. Koliko je dejansko temperatura mošta ne vem.

Segrevaj mošt (ali pa prostor, pa se bo mošt segrel). Zelo verjetno premajhna temperatura, pa noče začet vret. Imam isti problem (sicer pri moštu za normalno vino). 2 dni že segrevam in zdaj mi je 600l cisterna začela vret, 300L pa mi še kar noče in noče...

boss-tech ::

Klor?

Ja lahko prestavim tudi v bolj topel prostor, je pa res da je bilo malo zračenje odprto, sem zaprl, pa bo mogoče to pomagalo. Drugače pa še dodam kvasovke. Da ne bo spet vrelo cel mesec
http://tovornik.info

Fairplay ::

Na zračenje pa le pazi. Da ne bomo brali o kakšnih zastrupitvah jutri na internetu...

boss-tech ::

Imam pa še eno nerešeno uganko :)

Kolikor mi je jasno, se sladkor ob vrenju spremeni v alkohol. Pri tem vinu je start okoli 30 saach(brix), naj bi ustavil vrenje nekje pri 17brix.
Se pravi da sladkor pada, alkohol raste.
Sedaj pa mi ni jasna tale tabela:

Tabela za preračunavanje sladkorja v vinskem moštu:



Ampak tukaj rastejo Bx in tudi % alkohola...?
http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…

primoz4p ::

Tabela vzeta iz konteksa.
Cuker daje hrano (živlenje) kvasovkam, alkohol pa jih pomori.
Večja začetna vrednost sladkorja tako da večjo vrednost alkohola in sladkorja, kar pomeni drugo ravnotežje med strupom in hrano za kvasovke. Enako ali celo manjšo vrednost sladkorja ne smeš pričakovati pri večjjem deležu začetnega sladkorja.

boss-tech ::

Ja večji delež alkohola, če pustiš da vre do konca. Če pa prej ustaviš pa bi dejansko moral dobiti dovolj alkohola in dovolj sladko vino?
Pa potem dejansko dobiš pri 17 Brix 9% alkohola? ali ne
http://tovornik.info

boss-tech ::

Sem dal na 20C, pa še čisto malo kvasovk. Sedaj pa lepo vre. Ampak da ne bo prehitro :D Je lahko kakšen problem če prehitro vre?
http://tovornik.info

opeter ::

boss-tech je izjavil:

Sem dal na 20C, pa še čisto malo kvasovk. Sedaj pa lepo vre. Ampak da ne bo prehitro :D Je lahko kakšen problem če prehitro vre?


Sod ti lahko poči od pritiska.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

c3p0 ::

Lahko tudi, da si imel star paket kvasovk, ali pa so bile slabo hranjene in jih je večina šla po gobe.
Sčasoma se namnožijo dovolj in upaš, da se prej ni že kaka druga neželjena kvasovka ali bakterija.

Moje izkušnje so sicer bolj pivovarske...

M-XXXX ::

boss-tech je izjavil:

Sem dal na 20C, pa še čisto malo kvasovk. Sedaj pa lepo vre. Ampak da ne bo prehitro :D Je lahko kakšen problem če prehitro vre?

Idealno je, da zadržuješ temperaturo na okoli 20C (odvisno od kvasovk, načelno od 15-20C). Boljša pretvorba, bo če bo vrelo pri nižjih tempraturah, ne bo pa konec sveta če prehitro vre.

PacificBlue ::

boss-tech je izjavil:

Sem dal na 20C, pa še čisto malo kvasovk. Sedaj pa lepo vre. Ampak da ne bo prehitro :D Je lahko kakšen problem če prehitro vre?


20 stopinj je ravno idealno. Dnevno meri temperaturo mošta, ker če je čez kakih 30 stopinj, ga moraš ohladiti, ker drugače se mošt spridi.

Yohan del Sud ::

Če si malo sposodim temo. Vinska pergola je letos obrodila zelo ubogo. Je pa kivijeva pergola čisto podivjala. Pridelka bo več, kot ga bo možno razdati. Na guglu sem našel nekaj receptov za kivijevo vino - rezultat naj bi bil bližji vinu, kot jabolčniku (cviček?) ampak iz prve roke bi rabil kakšno izkušnjo, če je kdo to že poskusil. Predvsem rabim info za postopke, ki se razlikujejo glede na klasično pridelavo vina (dodatki, čas, posode itd).
www.strancar.com

boss-tech ::

Jaz pa še malo gledam to tabelo, pa mi povejte če prav mislim.


Če imaš start npr 16Brix in če ti odvre do konca, potem dobiš 8% alkohola? Glede na tabelo
Ne vem koliko dobiš alkohola, če je start na 30Brix in ustaviš na 17Brix?
http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

primoz4p ::

Recimo za oceno odpreš datoteko
http://www.trbanc.si/trbanc/images/stor...
poiščeš svoj soj kvasovk
nato Enološke lastnost in alinejo, kjer piše nekaj takega
"- iz 16,5 g sladkorja tvori 1% alkohola" (Tu je številka 16,5 v g/l)
in alinejo
"- alkoholna toleranca 17%" ("Najvišja vrednost alkohola; ta ne more biti prekoračena")
Različni soji kvasov imajo različne vrednost teh alinej. Verjetno imaš v literaturi, iz katere si potegnil tabelo, to tudi podrobno napisano.
Brix pa je 1g sladkorja / 100g raztopine. Se pravi, da s pomočjo Google poiščeš pretvorbo.

boss-tech ::

Sedaj bom ustavil vrenje pri 18 brix, saj se je okus iz lepo sladkega začel spreminjati v nekako pikanten ali kako naj opišem. Sladkoba se še čuti, tako da bom videl kako bo z okusom čez čas. In sedaj ne bom pustil da vre še naprej.
Se pravi da bom prelil, dodal malo žvepla ter dal v klet. Pa je ok če je sedaj 5l posoda zaprta? Ali kako naj bi bilo sedaj naprej zaprto?

http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20169254 (6731) PacificBlue
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
742138988 (59493) mailer
»

gljive v alkoholu

Oddelek: Loža
81653 (1111) tikitoki
»

TEŽAVA mošt ne zavre!!

Oddelek: Loža
97987 (7753) JercSI
»

Kvas v alkohol, pijani Labradorec.

Oddelek: Znanost in tehnologija
363720 (2403) Pyr0Beast

Več podobnih tem