Forum » Loža » TEŽAVA mošt ne zavre!!
TEŽAVA mošt ne zavre!!
roginc ::
zdravo
ali mi lahko poveste kaj naj naredim v primeru če mi mošt (vino) ne zavre.
hvala za odgovor
ali mi lahko poveste kaj naj naredim v primeru če mi mošt (vino) ne zavre.
hvala za odgovor
kuglvinkl ::
Dodaš kvas(ovke)? Ugibam, v resnici nimam pojma :)
Pa vendar, a te ni nihče uvedel v vinogradništvo in pridelovao vina?... Kr tko moraš pridelat vidno?
Pa vendar, a te ni nihče uvedel v vinogradništvo in pridelovao vina?... Kr tko moraš pridelat vidno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Ted ::
Ne zavre zaradi premalo kvasovk oz. preveč žvepla, ki preprečuje delovanje kvasovk. Lahko nabaviš kvasovke v specializirani trgovini ali pa počakaš dan 2 ali 3. Tudi višja temperatura pomaga k čimprejšnjemu vretju :).
Mah...
JercSI ::
Odvisno katero vino imaš. Kolikor sem še spomnim, ko sem pomagal očetu gre nekako tko.
Belo vino: sprešaš takoj, daš v sod s kvasovkam ter fajn zapreš.
Rdeče vino: pustiš v kadi ene 3dni s kvasovkam, nato sprešaš in daš v sod ter fajn zapreš.
Kvasovke moraš segret na določeno temperaturo (ne premajhno in ne preveliko).
Spomnim se, da smo eno jesen tudi segrevali klet, da je sploh začelo vret.
Belo vino: sprešaš takoj, daš v sod s kvasovkam ter fajn zapreš.
Rdeče vino: pustiš v kadi ene 3dni s kvasovkam, nato sprešaš in daš v sod ter fajn zapreš.
Kvasovke moraš segret na določeno temperaturo (ne premajhno in ne preveliko).
Spomnim se, da smo eno jesen tudi segrevali klet, da je sploh začelo vret.
dzinks63 ::
Belo vino: sprešaš takoj, daš v sod s kvasovkam ter fajn zapreš.
Nekateri so za hece (zaprt sod bi ti eksplodiral), v luknjo daš nastavek za vretje (veha)
, kateri preprečuje dostop zunanjega zraka (s pomočjo vodne zapore), omogoča pa nemoteno vretje in izpust CO2.
Če noče zavret (mogoče si ga preveč žveplal, potem ga pretoči in nazaj vlij v sod) imaš dve možnosti,
prvi domač postopek, odvzameš pol vedra mošta in ga daš nekam na toplo (prostor 25-35°C) počakaš dan ali dva da žačne dobro šumet in zadevo vliješ v sod,
druga boljša pravilnejša možnost, kupiš selekcionirane kvasovke za tvojo vrsto grozdja in jih dodaš v (sok) mošt.
Nekaj več na to temo: Kvasovke in vino
RejZoR ::
Lahko se ti tudi zgodi, da zadeva skisa in ne boš imel ne vina in ne kisa ampak neko brozgo vmes. Zato se ne zafrkavaj če imaš večje količine tega in raje poišči nekoga, ki ima mal izkušenj s tem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
JercSI ::
@dzinks63: sej tko sem mislu, da daš še vrelno veho gor. Sam pač nisem napisal, ker predvidevam da tisti ki se vsaj malo s tem ukvarja ne bi čist zaprl soda, ali pač :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 77344 (2162) | Okapi |
» | Kje kupiti "cider" (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22831 (1744) | BuDi79 |
» | VinoOddelek: Loža | 6967 (924) | PacificBlue |
» | Mošt vre prepočasiOddelek: Loža | 8902 (7421) | boss-tech |
» | Recepti in slike tega, kar so ustvarile vaše roke in domišljija :)Oddelek: Sedem umetnosti | 13944 (10035) | St@jler |