» »

Razdalja med domom in službo

Razdalja med domom in službo

tattoo ::

Pozdravljeni,

koliko časa se povprečno vozite v službo? Vam čas preživet v avtu povzroča stres in si želite preživeti v avtu čim manj časa? Ste se kdaj soočili s podobno dilemo kot je opisana spodaj in kako bi se vi odločili?

Trenutno se vozim v službo cca. 45 minut oz 65km ter dobim 370€ potnih stroškov. Preselil se bom od doma, načeloma kupujem stanovanje. Stanovanje sem do sedaj iskal blizu doma v radiju 10km (v mestu) zato ker bi obdržal potne stroške, poznam okolje in imam prijatelje (ki pa se več ali manj družimo izključno za vikend), bo pa se posledično podaljšala pot za cca. dodatnih 8-10 minut na 55 minut oz 75km.

Za potne stroške odštejem nekje 200€ mesečeno (poraba 6l). Ostane me torej 170€ na mesec oz 2.000€ na leto (trenutno še vozim 1.9 SDI letnik 2001 tako da prevelikih stroškov s servisi ni ampak bo potrebno v roku leta ali dveh menjati avto).

Druga možnost je, da grem v najemniško stanovanje, cca 30km vstran od podjetja oz dobrih 20minut vožnje. Težava je, ker se bi preselil v okolje kjer nikogar ne poznam (je tudi manj zanimivo okolje), prav tako bi izgubil potne stroške do te mere, da bi si pokril izključno gorivo. Pridobim pa na času, in sicer 50minut vsak dan. Zadnje čase sem pod velikim stresom, ki pa ga ne znam točno definirati od kje prihaja - ali je to vzrok dolga vožnja (50minut) ali so trenutne razmere na delovnem mestu in v privatu življenju. Vozim se 2 leti.

Delam od 9 do 11 ur, na tej lokaciji bom še cca 3 do 5 let, potem pa bom verjetno zamenjal lokacijo (delam za mednarodno podjetje). V kolikor se bo to zgodilo, se bom takrat tudi preselil, tako iz opcije 1 kot iz opcije 2 spodaj.

1.) Kupim stanovanje, 2.000€ letno mi ostane iz naslova potnih, sem v okolju ki ga poznam vendar vsak dan izgubim 50 minut časa, ki bi ga lahko preživel drugače + vožnja, ki predstavlja morebiten stres.

2.) Se preelim v najemniškos stanovanje, ničesar ne pridobim iz naslova potnih, sem v okolju, ki ga ne poznam vendar pa vsak dan pridobim 50 minut, ki jih lahko porabim drugače.

m0LN4r ::

Za potne stroške odštejem nekje 200EUR mesečeno (poraba 6l). Ostane me torej 170EUR na mesec oz 2.000EUR na leto (trenutno še vozim 1.9 SDI letnik 2001 tako da prevelikih stroškov s servisi ni ampak bo potrebno v roku leta ali dveh menjati avto).

Si si sam odgovoril. Načeloma ti ne ostane nič.
Več kot se voziš z avtom, prej je treba menjavat potrošni material (bremze, tekočine, gume, itd.), ga je treba popravt, servisirat prej in kupit novga.
Polek tega, da ni "praktično" na dolgi rok ne ostane nič, še izgubiš 1-2 uri dnevno, če sem prav razumel. A nisi rajši doma z družino, prijatelji, ženo, punco, sam v delavnici, ko pa v avtou? Zračunaj si kolko ur žrtvuješ za nič v desetih letih in da te nekateri potem cel dan ne vidijo.

Tisti čas bi lahko posvečal, družinskim članom, novemu hobiju, prčkanju doma, zdravju, športu, še in še. V glavnem, ko boš že prestar za vse to, se lahko voziš :P

No dokler si sam, tega ne ugotoviš.
Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji
https://predlagam.vladi.si/predlog/13186

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

Moja bolša polovica se vozi 42km (obe smeri), vožnja je pol ure ali več, odvisno od gneče v mestu, in še 10 minut peš od avta, do stavbe kjer dela.
Na dan izgubi nekje dovro uro pa pol in ne to tak ni kul, ful ne. Moraš se tudi zavedati, da se ti na cesti lahko vsak dan nekaj zgodi, pa ne zaradi sebe, ampak ostalih udeležencev.

Tako, da če bova imela priložnost in dobila stanovanje bližje, se bi definitivno preselila. Tistih 20EUR ne pomni toliko, kot če ene osebe ni 2 uri doma na dan.

Niti otroku ne bo fajn, niti meni, niti njej, niti avtu...
Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji
https://predlagam.vladi.si/predlog/13186

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

mirancar ::

Sam sem se vozil najprej bolj iz centra Ljubljane do Kranja (34km). Ker sem pobiral še sodelavce + semaforji je pot bila isto nekje 45+ minut
Nato sem se preselil na rob Ljubljane in imam sedaj 28km po AC, brez enega semaforja, 25 minut počasne vožnje. Razlika je meni bila občutna. Na moji strani ni nikoli gužve ali zastoja na AC, na drugi je tega ogromno, sam bi znorel na njihovi strani. Možno je tudi po regionalki met pot 21km (-25%) sam je tolko zjebana cesta + most ki ga nebojo v mojem življenju popravil, da raje ne.
Časovno se mi sedaj 25 minut ne zdi problem, stroškovno pa še zmeraj je. Sicer potni stroški to dobro krijejo ampak ne se slepomišit da imaš večjo plačo.

Kot drugo, sam dobim max potne stroške (0,18eur/km) in zaenkrat sem izračunal da mi ostane bolj nič. Imam samo "zastonj" avto. Dalo bi se šparat in se vozit z starim twingotom in bi kaj ostal. Ti dobiš očitno še manj in si vbistvu v minusu. Strošek goriva je manj kot polovica stroškov avta.

Se ti kr splača bit bližje, daleč najbolj zmagaš če se izogneš potrebi po avtomobilu. LJ+kolo 7km razdalje je preverjeno zmaga, poleti še kak krog več narediš. Za kak nesrečen deževen dan (verjemte da je to redko!) pa daš 2,4eur za bus. Po lažjem dežju vbistvu ni problem.

Invictus ::

Najdlje vozil v službo 60 km. Gresta ti 2 uri na dan.

Danes delam od doma in pri stranki. Razdalja 800km. Pride me vse skupaj 3 ure z letalom in transportom. Dobro da je redko. Ko sem doma, prihranim 2 uri na dan. Dovolj za šport.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Imam kar lepo zgodovino prevažanja v službo in nazaj. Sem se 6 let vozil iz MB v Nazarje in nazaj. Ker nas je bilo iz MB več, smo se združili v "prevozno skupino" - 4 na avto, tedensko je eden vozil. Sem pa imel takrat točno 90 km od doma do firme (se pravi 180 km) dnevno. Ja, časa je šlo kar nekaj, še ni bilo avtoceste takrat, samo proslula Slovenika. So pa potni stroški bili dovolj veliki (čeprav izračunani na osnovi najkrajšega javnega prevoza), da sem iz tega denarja kril kredit za avto in pa še bencin.

Potem sem se 4 leta vozil iz MB v Slovenske Konjice (kakih 35 km na eno stran), zdaj pa se 12-to leto vozim iz MB v Poljčane. Tukaj ima srečo, ker se vozim z vlakom. Do postaje v MB imam peš kakih 10-15 minut, v Poljčanah pa je firma poleg postaje. Pri potnih stroških (so določeni na osnovi kilometrine) mi pa okoli polovica ostane, mesečna z vlak me pride 110€. Vožnje je kakih 30min se pravi vse skupaj do 45min na eno stran.

P.S. Sem zdaj seštel, pa jaz se že 20 let vozikam v službo in nazaj...

LP

Jože

kixs ::

Vcasih nimas izbire.

Moje pravilo je bilo max 15min od sluzbe. Tako sem vedno imel stanovanje okoli 10 min voznje od sluzbe. Ko sem manjal sluzbo, sem po potrebi se stanovanje - pac skoda casa na cesti.

Danes se vozim cca 24min v eno smer, zaradi parkinga potem se cca 6 min hodim. Tako zgubim 1 uro na dan :| Vendar tudi v idealnih razmerah bi porabil cca 20min, ker ne zivim vec v mestu.

Racunico si naredil. Postavi utezi na pomembne reci in se odloci. Casa nikoli ne dobis nazaj.

PacificBlue ::

Do službe imam približno 8 km. Za potne stroške dobim 62 evrov. In to mi zelo odgovarja, da za vožnjo porabim kvečjemu 10 minut. Nisem pristaš tega, da bi se moral kam daleč vozit službo. Se tudi ne vozim rad ponoči, ker imam dioptrijo in imam bolj slab nočni vid. Sem imel se priložnost zaposliti v Avstriji, samo kot pravim zarad same vožnje se nisem odločil za to.
Imam pa sodelavca, ki naredi 150 km dnevno. Sicer ima službeni avto, sam časa pa tudi porabi skoraj 3 ure dnevno sam za vožnjo. Ma ja, ljudje smo si različni.

Isotropic ::

v najemu bi bil fajn na slabšem glede tega, kar ti ostane na konec meseca, tko da upam, da imaš res dobro plačo.

direstrait ::

1 ura vožnje na dan je cca 250 ur/leto, to je več kot en delovni mesec. Če odšteješ živciranje med vožnjo in amortizacijo avtomobila si še vedno v minusu skoraj en delovni mesec in pol tvojega časa.

Če svoj čas ceniš npr. 15 eur/uro + 12.000km (servisni interval avtomobila), si kljub povračilu potnih stroškov 4000eur / leto v minusu.

moja 2 centa

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Vožnja v službo bo prva opcija samo dokler ne ukinejo potnih stroškov. Potem bo drugače.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

m0LN4r ::

Pa folk si mora nardit računico, kolko servisov in gum si prišpara. Na dolgi rok, pa rabiš celo vsaj 2 avta.
Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji
https://predlagam.vladi.si/predlog/13186

gzibret ::

Jaz imam v službo 5' s kolesom. Ob deževnih dneh pa 20' peš. Dobim potne stroške za LPP Ljubljana, ki pa mi vsi ostanejo.

Zbudiš se ob 7:30, pa si ob 8:00 že v službi s tem, da vmes dostaviš še otroka v vrtec. Neprecenljivo...
Vse je za neki dobr!

Keyser Soze ::

Razen to, da živiš v mestu. Zame daleč od neprecenljivega.

Neprecenljivo bi bilo 100% delo od doma, izven mesta, v luštni hiši z lepo parcelo.

Če privzamemo, da je pač treba delat in da ne zadane vsak na loteriji.
OM, F, G!

Ted ::

Ko sem nekaj kratkih mesecev živel v mestu sem iz "centra" do firme zaradi prometa/semaforjev za cca. 5km potreboval 10 minut. Zdaj živim v manjšem kraju 30km od kraja dela in porabim slabih 20 minut v eno smer. Imam srečo, da imam avtocesto pred nosom na obeh straneh. Če dodam še obisk trgovine in manjšo gnečo, manj stresno življenje, cenejše nepremičnine in več narave manjšem kraju, izbira ni težka. Res je da potrebuješ avto, a avto v Sloveniji verjetno tako ali tako potrebuješ. Je pa res, da ti po mestu zadošča manjši avto z manjšimi stroški, na avtocesti boš pa s kakšnim twingotom težje in manj varno shajal. Še posebej če voziš družino/otroka.
Mah...

Arctander ::

Tri leta sem se vozil iz Ivančne v Ljubljano. Cca 40km v eno smer. Mi je začelo presedati, niti ne zaradi razdalje, ampak ker skoraj ni bilo tedna, da ne bi stal na AC zaradi nesreče, in sem se preselil v Lj. Čez par let sem dobil delo na obali in sem se preselil dol. Na začetku sem se vozil 15km v eno smer, zdaj pa, ko sem na svojem, večinoma telecommutam. Razen enega naročnika, ki ga imam 5km stran in grem včasih z biciklom (15min), včasih z avtom (7min). Bolje že ne bi moglo biti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povrnitev stroškov poti samo v primeru nakupa vozovnice (1.1.2020) (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
80243081 (16286) Pika na i
»

Prevoz v službo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5910988 (8676) krneki0001
»

Kako daleč se vozite v službo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
758347 (5610) gzibret
»

Potni stroški

Oddelek: Loža
418354 (8354) nastyboy

Več podobnih tem