Forum » Problemi človeštva » V Jugoslaviji se je živelo bolje
V Jugoslaviji se je živelo bolje
Temo vidijo: vsi
nergac ::
Moj program za diplomski nalogi je še vedno na ta mehki, v veliki.
Nimam več orodij, da bi jo zagnal.
Orodja seveda še obstajajo.
Bolha scena, kosovni odpadi, prehajanje iz generacije v generacijo, mali privat muzeji ...
To ni samo subkultura, težka filozofija je zadaj.
Nimam več orodij, da bi jo zagnal.
Orodja seveda še obstajajo.
Bolha scena, kosovni odpadi, prehajanje iz generacije v generacijo, mali privat muzeji ...
To ni samo subkultura, težka filozofija je zadaj.
poweroff ::
Ja, 3.5, pardon. Pozna ura... 8" nisem nikoli uporabljal. Sem pa imel iomegaZIP, 100 Mb, skoraj nepredstavljiva kapaciteta za tiste čase. Gor sem imel vsa gradiva in seminarske iz faksa. Če se prav spomnim sem zadevo imel še ko sem bil v Britaniji, je pa imela še LPT port.
V glavnem, nostalgija, samo ne vem, če si res želimo tistih jugoslovanskih časov nazaj.
V glavnem, nostalgija, samo ne vem, če si res želimo tistih jugoslovanskih časov nazaj.
sudo poweroff
WizzardOfOZ ::
Nimam več dos PC-ja, tako da ...
Ne rabiš, pa vseeno lahko tukaj špilaš vse tiste igre (prince of persia, indiana jones,...)
https://www.retrogames.cz/play_102-DOS....
Bog plati.
Bom poskusil premagati senco.
Šah bo počakal za nekaj časa.
Link bom potegnil z oblaka na zemljo. :))
Bom poskusil premagati senco.
Šah bo počakal za nekaj časa.
Link bom potegnil z oblaka na zemljo. :))
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nergac ()
Zato pa ste računalničarji.
Sam sem matematik.
Informacija pa to.
P.S. Sprogramiraj simbolno računanje z množicami v kaki Mathematici in se javi ...
Tudi jaz sem v življenju "pobiral pikavce" večino časa. Še danes to počnem.
Prosim držimo temo na nivoju, ker ima res velik potencial.
Mogoče kaka nadobudna mladina bere.
Hvala.
Sam sem matematik.
Informacija pa to.
P.S. Sprogramiraj simbolno računanje z množicami v kaki Mathematici in se javi ...
Tudi jaz sem v življenju "pobiral pikavce" večino časa. Še danes to počnem.
Prosim držimo temo na nivoju, ker ima res velik potencial.
Mogoče kaka nadobudna mladina bere.
Hvala.
Zgodovina sprememb…
Jaz sem sicer malo mlajši, ampak nekaj tistih časov sem pa le občutil. Bil sem v OŠ, ko je precej starejši znanec v avtobusu domov peljal prešvercano Amigo, kasneje pa še Macintosha. Pred tem sem računalnik prvič videl pri sošolcu, ZX Spektrum, ki ga niti ni znal dobro uporabljati. Nekje ga je dobil za igrice.
Amigo je tisti znanec potem inštaliral v lokalni knjižnici. Kjer sem delal kot prostovoljec. Začel programirati in napisal svoj prvi program - za vodenje knjižnice. O backupih takrat nisem imel pojma, in program ter baza podatkov sta bila na eni in edini 3.25" disketi... ki je potem enkrat crknila.
Anyway, nekaj teh časov se vrača z RaspberryPi računalniki. Tam je še vedno treba v roke vzeti kakšen izvijač, pa kaj poklofati po konzoli.
A misliš tistega "baštarda" iz ST novic ...
poweroff ::
Ja, RPi 400, inkarnacija Commodore 64 (s tem sem tudi nekaj delal).
Imam pa doma še nekaj tistih kartonastih kartic, ki jih je Okapi zgoraj kazal.
Imam pa doma še nekaj tistih kartonastih kartic, ki jih je Okapi zgoraj kazal.
sudo poweroff
Sam imam doma še neko miško logitech s kuglo in tremi tipkami ter z nekam dosti konektorji na širokem nastavku ...
Verjetno še dela ...
Embalaže pač nimam ... Selitve pa to ...
Verjetno še dela ...
Embalaže pač nimam ... Selitve pa to ...
Gagatronix ::
Ko sem bil še f... i..., sem nekaj rinil preveč podatkov na ta mehke velike ...
Na koncu sem zadeve "nevtraliziral".
Treba je upoštevati specifikacije.
Niso kar tako za okras.
Na koncu sem zadeve "nevtraliziral".
Treba je upoštevati specifikacije.
Niso kar tako za okras.
smetko ::
Ko sem bil še f... i..., sem nekaj rinil preveč podatkov na ta mehke velike ...
A to tim misliš na one 8 inčne "plahte"? disketniki so izgledali nekako takole.
No comment
Ne, kupil sem neke super poceni mehke velike diskete 360 K.
Formatiral bi na 360 in bi bil mir.
Pa sem formatiral z nekim "orodjem" na več.
360x10=3600K
Torej, 3,6M
Kar bi mi zadostovalo za nekaj časa.
Bil sem prevelik škrtuh, samo to in nič drugega.
P.S. Nekaj časa so se prodajale 1,2M za normalno ceno v SI.
Jih pa nisem rabil, ker moj disketnik jedel ta mehke in ta trde male ...
Vso hrano sem več ali manj porabil ...
Formatiral bi na 360 in bi bil mir.
Pa sem formatiral z nekim "orodjem" na več.
360x10=3600K
Torej, 3,6M
Kar bi mi zadostovalo za nekaj časa.
Bil sem prevelik škrtuh, samo to in nič drugega.
P.S. Nekaj časa so se prodajale 1,2M za normalno ceno v SI.
Jih pa nisem rabil, ker moj disketnik jedel ta mehke in ta trde male ...
Vso hrano sem več ali manj porabil ...
Zgodovina sprememb…
smetko ::
Mislil sem po velikosti velike, saj so bile 8 inčne. V PCje jih niso vgrajevali nikoli. So se pojavljale tam nekje proti koncu uporabe luknjanih kartic.
No comment
Mislil sem po velikosti velike, saj so bile 8 inčne. V PCje jih niso vgrajevali nikoli. So se pojavljale tam nekje proti koncu uporabe luknjanih kartic.
8" smo imeli na bankah in podobnih ustanovah. "Civili" jih niso imeli, razen kakega entuziasta.
Civil je videl neke "velike" kasete kratek čas.
Tudi skrbel za njih ta čas.
Ne vem, samo se mi zdi, da jih na srečo niso nikoli rabili, ker so dovolj profi.
Tudi skrbel za njih ta čas.
Ne vem, samo se mi zdi, da jih na srečo niso nikoli rabili, ker so dovolj profi.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
WizzardOfOZ je izjavil:
8" smo imeli na bankah in podobnih ustanovah. "Civili" jih niso imeli, razen kakega entuziasta.
8" diskete je imelo precej različnih strojev, recimo tiskalni, pa kakšne CNC stružnice in podobno.
Zimonem ::
Diskete in tape-ti in kasete.... Dolgçajt. Kot bi šel na Randi pol ure prekmalu.
Opažam pa veliko mazohizma v Yugo nostalgikih. Kako se je izšlo pa na koncu družinsko življenje.
Opažam pa veliko mazohizma v Yugo nostalgikih. Kako se je izšlo pa na koncu družinsko življenje.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: fikus_ ()
Kak simpatičen c.
Sem se prepozno rodil.
Kakor za koga.
Prav je tako kot je.
Sem se prepozno rodil.
Kakor za koga.
Prav je tako kot je.
Zgodovina sprememb…
solatko ::
Si nebi odprli novo temo za razvoj računalništva in nostalgijo. Ste total off topic!
Delo krepa človeka
BigWhale ::
V čassu yuge, se je kar lepo dohajal svetovni razvoj na področju informatike, nismo bili tako zadaj, kot to opisujete danes. Spektrumi, Amstradi, Atariji, Commodorji pa tudi kak Pc, so bili kar pogost dodatek v yugoslovanskih družinah, s tem, da smo imeli kar nekaj dobro organiziranih piratskih firm in je ves novi SW bil dokaj hitro v oglasih računalniških revij.
Al pa ce nehas prodajat tak bullshit naokrog, a?
Racunalniki NISO bili pogost dodatek. Racunalnik, konec 80', je bil sem ter tja kaksen, pa se to je bil ponavadi C64 ali pa Spectrum, zahod je medtem ze vstopil na trg 16 bitnikov. Ob prehodu v 90' pa so se zacele pojavljati Amige ali pa kak Atari pri kom. Pri nas jih je bilo skoraj nemogoce dobiti, tisto kar se je dalo kupit je bilo pa vse izjemno drago, zaradi nasega standarda in zaradi carin. Vecina opreme je bila svercane iz Avstrije/Nemcije.
BW, pa so kr bili. Od 10ih v moji družbi nas je imelo vsaj trije spectrume ali comodorje, kasneje pa 5 XT in 286. Prehod iz 286 na 386SX (brez koprocesorja) je bil pa orenk napredek in takrat je imelo vsaj 8 od desetih v moji družbi 386 računalnik.
Spomnim se iz faksa (tam okoli 1997/98), ko je prišel en ameriški profesor iz ugledne ameriške in je hotel nekaj predavat o računalnikih. In se je pohvalil češ; "imamo celo učilnico pentiumov 100". Mi pa v smeh. Pa un gleda, kaj se dogaja in smo mu razložil, da pri nas v knjižnjici še obstaja tak računalnik, drgač pa delamo na pentiumih II 400. Tip ni verjel in smo mu pokazal da je to res in ko je videl še par prijektov, se je spokal domov. Je rekel, da tukaj nima kaj delat, ker smo bolj napredni kot njihov faks. Pa so bili oni takrat (in so še danes) izredno ugledena in napredna fakulteta.
Spomnim se iz faksa (tam okoli 1997/98), ko je prišel en ameriški profesor iz ugledne ameriške in je hotel nekaj predavat o računalnikih. In se je pohvalil češ; "imamo celo učilnico pentiumov 100". Mi pa v smeh. Pa un gleda, kaj se dogaja in smo mu razložil, da pri nas v knjižnjici še obstaja tak računalnik, drgač pa delamo na pentiumih II 400. Tip ni verjel in smo mu pokazal da je to res in ko je videl še par prijektov, se je spokal domov. Je rekel, da tukaj nima kaj delat, ker smo bolj napredni kot njihov faks. Pa so bili oni takrat (in so še danes) izredno ugledena in napredna fakulteta.
Okapi ::
Malo pretiravaš. Konec '80ih (že celo drugo polovico, pravzaprav) so bili računalniki že marsikje, da ne rečem vsepovsod. Resda večinoma Spectrumi in C64a, ampak tudi precej Amig in Atarijev. To so časi, ko je RŠ pred začetkom in na koncu oddajanja v eter pošiljal igrice. In ko je Jakopinov STeve vladal na Atarijih.
Racunalniki NISO bili pogost dodatek. Racunalnik, konec 80', je bil sem ter tja kaksen, pa se to je bil ponavadi C64 ali pa Spectrum, zahod je medtem ze vstopil na trg 16 bitnikov.
Z začetku '90ih je bila pa že "svoboda", vsi so v Avstriji kupovali peceje.
PrihajaNodi ::
Res stoji? Stari bankirski bastardi vodijo svet, mladina in mi starci lahko samo nemo opazujemo. Predeterminiranost.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
hr_natakar ::
Razlika med uspesnimi drzavami in Slovenijo je tudi ta, da v uspesnih drzavah ne jamrajo, kako je bilo prej bolje. Ampak gledajo z optimizmom in delajo na tem, da bo od zdaj naprej boljse kot prej. Ko boste nehal jamrat in zaceli gradit boljso prihodnost bo tudi ta tema nepotrebna.
Scaramouche1 ::
hr_natakar je izjavil:
Razlika med uspesnimi drzavami in Slovenijo je tudi ta, da v uspesnih drzavah ne jamrajo, kako je bilo prej bolje. Ampak gledajo z optimizmom in delajo na tem, da bo od zdaj naprej boljse kot prej. Ko boste nehal jamrat in zaceli gradit boljso prihodnost bo tudi ta tema nepotrebna.
Večina uspešnih držav je roparskih, vključno s tvojo oboževano Švico, ki vsi vemo kako je dobila velike količine zlata med ww2!
Ostale kolonialistične države so pa delale točno to kar ti praviš, pridno izkoriščale cel svet, stoletja ropale, in pridno delale na tem, zdaj pa preko monetarnih vzvodov preko bank kontrolirajo svet!
V vsaki razviti drzavi najdes nekaj roparjev. Ampak vecina navadnih drzavljanov je postenih. Gre se za razliko, ki jo cutijo posteni ljudje. V Svici 14% vegijev in nizek nivo splava abortusa, posten clovek zivi bolje kot v kaksni drugi drzavi, kjer so skoraj vsi mesojedci in kjer je relativno visok delez abortusa oziroma ubijanja nasploh.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hr_natakar ()
Scaramouche1 ::
hr_natakar je izjavil:
V vsaki razviti drzavi najdes nekaj roparjev. Ampak vecina navadnih drzavljanov je postenih. Gre se za razliko, ki jo cutijo posteni ljudje. V Svici 14% vegijev in nizek nivo splava abortusa, posten clovek zivi bolje kot v kaksni drugi drzavi, kjer so skoraj vsi mesojedci in kjer je relativno visok delez abortusa oziroma ubijanja nasploh.
Mexico in Brazil sta po procentih pred Švico v procentu vegijev, pa so neverjetno nevarne dežele!
Vegetarianism by country @ Wikipedia
damirj79 ::
Vecina populacije v drzavah je izrazito mesojedih in stopnja vegetarijancev nikjer ne presega nekaj % prebivalstva. Svica je nasploh drzava kjer je meso predstavlja vecino jedilnika. Ni to Italija ali Grcija.
PrihajaNodi je izjavil:
Res stoji? Stari bankirski bastardi vodijo svet, mladina in mi starci lahko samo nemo opazujemo. Predeterminiranost.
Če ste pa nesposobni kej pametnega narest
Vecina populacije v drzavah je izrazito mesojedih in stopnja vegetarijancev nikjer ne presega nekaj % prebivalstva. Svica je nasploh drzava kjer je meso predstavlja vecino jedilnika. Ni to Italija ali Grcija.
Svica 14% vegetarijancev. Izrael 13%, od tega v glavnem veganov. Nemcija 10%, Avstrija 10%, Irska od 4 do 8%, pa dodatnih 8% flexatarijancev. Slovenija priblizno 1% pa pol. Sami izgovori, da se lahk basete s cevapcici in hamburgerji, picami.
Zgodovina sprememb…
PrihajaNodi je izjavil:
Tistih pet šest srčekov jih tudi ni naredilo večne.
hr_natakar je izjavil:
Svica 14% vegetarijancev. Izrael 13%, od tega v glavnem veganov. Nemcija 10%, Avstrija 10%, Irska od 4 do 8%, pa dodatnih 8% flexatarijancev. Slovenija priblizno 1% pa pol. Sami izgovori, da se lahk basete s cevapcici in hamburgerji, picami.
Kdaj greva na falafle, hamos in pir?
Zgodovina sprememb…
Gagatronix ::
hr_natakar je izjavil:
Ja, vegiji so fajhteni v betico kar konkretno.
A ni zanimivo, kako stejejo za umore samo tisto, ko so umrojeni ljudje. Umore zivali pa nihce ne steje.
Točno tako.
Zato pa sem Ploščati Raztegnjeni Deveti.
Replika seveda namenjena Uiziju.
Natakar spet o nekih umorih, gostje pa žejni.
Kozarca vode.
Zato pa sem Ploščati Raztegnjeni Deveti.
Replika seveda namenjena Uiziju.
Natakar spet o nekih umorih, gostje pa žejni.
Kozarca vode.
Zgodovina sprememb…
Nalijmo si ciste resnice. Ne stori drugemu kar si ne zelis da bi drugi storili tebi. Pri tem velja tudi zasuznjevanje zivali v karantene. Ne samo ljudi.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
WizzardOfOZ je izjavil:
BW, pa so kr bili. Od 10ih v moji družbi nas je imelo vsaj trije spectrume ali comodorje, kasneje pa 5 XT in 286. Prehod iz 286 na 386SX (brez koprocesorja) je bil pa orenk napredek in takrat je imelo vsaj 8 od desetih v moji družbi 386 računalnik. ...
Pusti velikega kita. Jaz sem iz klasične delavske družine, pa sem z lahkoto imel kompletno paleto, kar se je takrat prodajalo. Se pravi, ZX, C64, Atari ST in Amiga 500. Potem sem prešaltal na PC-je.
Od nekaterih niti v Jugoslaviji ni bilo nič in še danes ni nič. Če odmislimo policijsko torturo po forumih.
showsover ::
Se pravi, ZX, C64, Atari ST in Amiga 500. Potem sem prešaltal na PC-je.
Uff, to je bilo napredno in kar stalo, tudi kot uvoz, zagotovo ne klasična delavska familija, mogoče klasična buržujska...
V našem primeru sicer vsa čast očetu (nesojenemu matematiku), da je to pravočasno uredil za mladino (ki je zdaj že precej starina).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 21440 (13403) | 2dark |
» | Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v WisconsinuOddelek: Novice / Rezultati | 17529 (14273) | FireSnake |
» | Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Problemi človeštva | 98127 (83809) | Karaya 52 |
» | odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20597 (18350) | Matako |