» »

Temperatura

Temperatura

Alen716 ::

Pozdravljeni!

Koliko stopinj ima ponavadi kuhalna plošča površini, ko voda zavre? Ker pri 100 C je znano, da se spreminja v paro, samo kolikšna je dejanska temperatura na plošči?

Namreč me zanima, ker pri pasterizaciji mleka naj bi bilo tudi okoli 130 C, pa me zanima, ali je bolje dati stvari v pečico ali je dovolj kuhanje na kuhalni plošči.

Hvala za odgovore!

kixs ::

Ja, voda se spreminja v paro pri 100stC na nadmorski visini 0m. Kaksna je vhodna temperatura (plosce), je naceloma vseeno, vecja kot bo, vec vode bo spremenilo ag.stanje. Plosce so precej vroce - se spominjam se starih plosc, ki so na max kar zarele (temp. verjetno blizu 800stC). Ce kuhas s plinom, je max temperatura verjetno tudi okoli 900stC.

Pasterizacija pa pomeni, da se mleko segreje do 75stC (al nekaj podobnega). Ce bi rad to naredil tocno, imej kaksen termometer za kuhanje in mesaj, da se cim bolj enakomerno segreva in seveda ne prevec vroco plosco (od 1-10, nekje na 6-7, da se ne prijema).

Tole najdem za pasterizacijo:


Pasterizacija mleka

je postopek toplotne obdelave mleka pri temperaturi od 65°C do 85°C, s katerim uničijo vsi patogene in večino tehnološko škodljivih mikroorganizmov; traja različno dolgo. Nizka pasterizacija poteka pri 63°C do 65°C najmanj 30 minut; kratkotrajna pasterizacija pri 72°C do 76°C 15 do 20 sekund; visoka pasterizacija pa 20 sekund pri najmanj 82°C ali pa 1 sekundo pri temperaturi, ki je višja od 120°C.

AndrejS ::

Na indukcijski plošči je temperatura precej nižja

teoo ::

trenutna temperatura plošče nima veliko veze s trenutno temperaturo mleka.

Z gretjem na plošči boš zadel želeno temperaturo tako, da boš zelo počasi grel in konstantno mešal, temperaturo pa spremljal s termometrom v mleku.

S pečico bo šlo lažje, ker ima regulacijo temperature že vgrajeno, še vedno pa manjka mešanje mleka.
defying gravity

Magic1 ::

AndrejS je izjavil:

Na indukcijski plošči je temperatura precej nižja

Temperatura plošče je nižja, a temperatura spodnjega dela posede je pa lahko konkretno višja. Zato je treba včasih malo pazit kam odlagaš, ker je večina stvari občutljiva na 250°C+.
Magic

telexdell ::

Pri 130°C se izvaja sterilizacija in ne pasterizacija.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Alen716 ::

Torej če recimo želiš vodo prekuhati in s tem sterilizirati endotoksine, ki bi lahko bili prisotni, je bolje na kuhalni plošči ali v pečici?

Ker pri nekaterih vrstah bakterij je baje potrebno 250 C za to da se te stvari nevtralizirajo.

Hvala!

Roadkill ::

Vidiš, tole vprašanje bi lahko v prvi post napisal.
Ü

kixs ::

Alen716 je izjavil:

Torej če recimo želiš vodo prekuhati in s tem sterilizirati endotoksine, ki bi lahko bili prisotni, je bolje na kuhalni plošči ali v pečici?

Ker pri nekaterih vrstah bakterij je baje potrebno 250 C za to da se te stvari nevtralizirajo.

Hvala!


Vode ne bos segrel nad 100stC, razen, ce jo bos imel pod pritiskom - kot je to hladilnik v avtu. Sterilizira pa se razna medicinska oprema - za kar imajo posebne pecice.

telexdell ::

kixs je izjavil:


Vode ne bos segrel nad 100stC, razen, ce jo bos imel pod pritiskom - kot je to hladilnik v avtu. Sterilizira pa se razna medicinska oprema - za kar imajo posebne pecice.

Sterilizacija se ne uporablja zgolj v medicini, čeprav je nam to najbolj znano. V prehrambenih industrijskih obratih sterilizirajo nekatero hrano (predvsem vloženo in konzervirano).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

imagodei ::

Lahko dosti časa vreš vodo na 100o C, še boljše je, če jo daš v ekonom lonec. Pri novejših ekonom loncih voda vre na 120o C - če pustiš vreti vodo kakih 20 minut, si lahko dokaj ziher, da imaš sterilno vodo. Zdaj, v mikrobiološkem smislu in medicinskem smislu to najbrž ne bo zadosti. Koristilo bi tudi, če bi povedal, za kaj to rabiš.


> "pri pasterizaciji mleka naj bi bilo tudi okoli 130 C, pa me zanima, ali je bolje dati stvari v pečico ali je dovolj kuhanje na kuhalni plošči."

Če želiš sterilizirat "stvari", jih daj za 15 minut na 200o C v pečico; ni variante, da kaj preživi. Problem je, da v trenutku, ko boš pečico odprl in "stvari" vzel ven, bodo spet kužne. Zato se moraš pripravit v naprej in jih zavit v kak temperaturno obstojen papir, gazo... Npr. peki papir bo za začetek čisto v redu.

Ampak spet, ko boš "stvari" odpakiral, bodo klice iz zraka spet takoj začele sedati nanje - razen, če boš delal v aseptičnem okolju, npr. v laboratoriju ali v takoimenovani "clean room", ki jo lahko tudi improviziraš:


Za res sterilno delo lahko znotraj prostora narediš še aseptično škatlo z rokavicami (kot vidiš na posnetku). To je pa potem zares 99,99% zanesljivo.

Seveda je pa predvsem odvisno, kaj želiš naredit. Če želiš sterilizirat kozarce za marmelado ali pa flaše za malinovec, se najbrž nima smisla spuščat v takšne ekstreme.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

gruntfürmich ::

kixs je izjavil:

Ja, voda se spreminja v paro pri 100stC na nadmorski visini 0m.


dajte vsaj pravilne zadeve pisat, če se želite delat pametne.
temperatura vretja vode nima veze z nadmorsko višino, ampak tlakom.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kixs ::

Sej to je to. Z visino pa tlak pada in s tem tudi temperatura vretja vode. Za splosno rabo je to cisto dovolj dobra definicija.

Seveda pa zracni tlak ni konstanten. ARSO ima dobre "trenutne" podatke:
http://www.vreme.si/uploads/probase/www...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

vostok_1 ::

Endotoksini, sterilizacija? Are you sure about this?

Ampak ja. Za fine zadeve je pečica primernejša, ker lahko dejansko kontroliraš temp. Plošča pa se segreje krepko čez vrelišče. Ena ele plošča, ki sem jo mel se je segrela na žarišče.

imagodei ::

Je pa v pečici problem pomanjkanja vlage. Namreč, vlažen zrak oz. para je bistveno učinkovitejša pri sterilizaciji kot suh zrak, ki je prisoten v pečici. V avtoklavu je 20 minut na pari pri 160o C zadosti, da pobije vse sledove življenja. Pečica mora biti nastavljena na dosti višjo temperaturo in dosti dlje časa, da si lahko 100% siguren, da si učinkovito steriliziral.

EDIT: pomembno je, kaj želiš naredit. Če želiš "sterilizirat" pitno vodo iz pipe za pripravo nadomestnega mleka za novorojenčka, je 5 minut vretja na cca 100o C popolnoma dovolj. Če se greš doma proizvodnjo shroomsov in nočeš zastrupit sebe in svojih prijateljev, je pametno biti precej bolj dosleden, sterilizirat instrumente z izopropil alkoholom in jih še temperaturno obdelati, si naredit improvizirano "clean room", uporabljati gorilnik in prenose spor opravljati v sterilnem polju, ki nastaja neposredno okoli gorilnika; ali pa si izdelati aseptično škatlo, itd itn.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

windigo ::

Kje si že videl vodo kuhati v pečici? (da jo boš v obeh primerih doma težko, razen v ekonom loncu spravil preko 100, so ti pa že povedali)
Če nimaš pravega avtoklava pa za sterilizacijo predmetov (ne za prekuhavanje vode!) stvari daš na v posodo odporno na višje temperature (recimo sterilizator za otroške flaške), dva deci vode in daš na polno moč v mikrovalovki za 5-15 minut.

echo ::

Tekočina (mleko, voda) v pečici ne bo nikoli imela veliko več kot 100°C, pa tudi če nastaviš termostat na 300°C.
Isto velja za tekočino v loncu na katerikoli površini (plin, steklokeramična, indukcija).
Je OP nekaj pobrkal okoli prenosa toplote tu.

Recimo za sterilizacijo steklenih flaš ipd. je pečica kar uporabna, če prej pokriješ luknjo z alufolijo - še posebej dobro je imeti vgrajeno ventilacijo, ker zna steklo pokati zaradi neenakomernega segrevanja.
Dober je tudi isopropil alkohol ali kakšna varikina.

Alen716 - povej točno kaj želiš doseči s to temperaturo?
Katero tekočino misliš segrevati in zakaj?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Indukcijska kuhalna plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
31366773 (6447) kuglvinkl

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22451875 (31748) bluefish
»

Kje ugodno kupiti razkužilo za roke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9018723 (16879) echo
»

Kako najlažje sterilizirati steklenice

Oddelek: Loža
3630888 (27302) Machete
»

kuhinjski aparati

Oddelek: Loža
243300 (2820) heero

Več podobnih tem