» »

kuhinjski aparati

kuhinjski aparati

heero ::

me zanima vase mnenje za sestavo kuhinjskih aparatov
PLOŠČA kuhamo na plin tako da pride v postev samo 2x elektrika 2x plin
PEČICA
NAPA
pomivalni imam in hladilnik imam
me zanima ce gdo ima kaj od teh aparatov doma bi prosil ce pove svoje mnenje.
bi prisli se kaksni predlogi pecica + plosca + napa do 1000€ komplet
in pa kaksni beko in korting bi se raje izogibal

hvala

Matevz96 ::

Kakšno ploščo imaš sedaj? če ni indukcijska ti priporočam, da si omisliš eno tamalo, ker ko jo boš enkrat poskusil je ne boš več izpustil iz rok.

heero ::

zdej imam navaden stedilnik na tisto staro elektricno plosco in 2x plin
za indukcijo nevem kaksna je poraba elektrike za razliko od plina

Matevz96 ::

Za porabo ne bi vedu (nikoli primerju), ampak uporabnost je pa odlična.

RejZoR ::

Osebno plina ne maram v bajti. Tud za čistit so ravne plate čista milina. Sicer imamo še steklokeramično ampak je fajn. Edino kar tle glej, da ima plata ločene + in - kontrole za vsako kuhališče in ne skupne, ker tisto je ful štorasto.

Če pa boš jemal indukcijo pa vrži uč na Gorenje XtremePower serijo, ker so skoraj neslišne (ne brnijo in zvok ventilatorja se skor ne sliši). Pa ko vre, vre enakomerno in ne pulzira v presledkih. So pa dražje, ampak pomoje je vredno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

...:TOMI:... ::

Indukcija je super... dokler ne crkne.

Glede porabe... Navadna stara plošča in steklokeramika je eno in isto, samo da je steklokeramika bolj moderna. Indukcija ne porabi veliko, ker ne greje cele plošče, pač pa samo tisti del, kjer je posoda. Tako, da je prijazna denarnici pri el. računu.

Plin je vedno dražji, zadnje čase je kar skok cen, se mi zdi. Je pa plin meni najboljši, ker dela vedno. Sploh v zadnji ujmi z žledom se je izkazalo, da je zakon. Če imaš indukcijo, moraš obvezno imeti v rezervi en kamp kuhalnik in plin.

Jaz bi danes najbrž vzel 4x indukcijo, v rezervi bi pa imel plin, kot sem omenil. Čeprav meni osebno je boljši plin, najbrž zato, ker sem navajen nanj. Pa tudi rejzorjevi pomisleki me odvračajo od nakupa indukcije.

Zakaj ne beko?
Tomi

francek1 ::

Indukcija je omejeno uporabna. Na kakšen vok kar pozabi. Vedno gledam, kaj uporabljajo profiji in tam je plin zakon.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

...:TOMI:... ::

Ok, kolk ljudi pa uporablja vok? Sicer pa obstaja indukcija, ki je vdrta, ravno za vok.
Tomi

Invictus ::

Če bi bila indukcija tako super, bi jo imeli v vseh kuhinjah restavracij.

Hmmm, tam imajo še vedno najraje ogenj ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

...:TOMI:... ::

Problem je tudi, ker je velika investicija posodobiti kuhinjo. Novo kuhališče, nove posode... Povečanje jakosti varovalk (novo soglasje-če se ga sploh dobi za tako moč) in posedično višja omrežnina, preureditev notranje inštalacije...

Pogovarjamo se o močeh 10 kW in več na eno kuhališče.

Pa tudi, če je izpad napetosti, se jim lahko veliko hrane pokvari, zato je plin prava izbira pri takih sistemih.
Tomi

T0RN4D0 ::

Če ti je všeč plin, ostani na njem. Cenovno je elektrika bolj ugodna, pa za čiščenje tudi. Zanesljivost zopet pri plinu pa tako naprej... Vsakemu svoje, skuhat se da na vsem. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

Slowenc ::

Pečico glej da je čim boljši energijski razred, ker po navadi ko je v uporabi je vsaj uro ali dve na polni moči.

Vsi, ki ste skeptiki indukcijskih plošč, grem stavit da jih še sprobal niste. Ko sprobaš, zadeve ne zamenjaš za noben dnar. No, verjetno obstajajo tudi kakšne redke izjeme.
Tudi če moraš menjat posodo zaradi prehoda na indukcijo to ne predstavlja nekega blaznega stroška. Recimo, 6 delni wmf komplet stane cca 200€, kupiš še dve ponvi in to je vse kar rabiš.
Tudi kar se tiče čiščenja je indukcijska plošča zakon. Enostavno obrišeš ravno površino, ne pa kot pri plinu se ubadat z vsemi režami.

Pri napi glej da ima čim več kubičnih metrov pretoka, da sfolga pri manjši hitrosti več. Drugače zna bit kar glasna.

Skratka, če si normalen uporabnik kuhinje in vsak dan kuhaš, potem se splača kupit dobre komponente in da imajo čim več garancije. Gorenje ima po defaultu 5 let.
Skiny gate.

...:TOMI:... ::

Pa ti veš koliko porabi pečica? Elektrika je še najmanjši problem.

Če imaš velik kupček evrov, vzemi pečico s pirolizo. Je super, ker je ni treba drgnit, vse sama požge.

Za domačo kuhinjo prehod na indukcijo ni nek strošek, je pa to za profesionalne kuhinje... Tam ni samo 200€ komplet posod.

Če bi jaz danes kupil, bi vzel beko, če pa bi imel namen zapraviti veliko, pa kak siemens, miele... Z gorenjem sem imel težave, ko je kaj crknilo, pa še rezervni kosi so bili dragi. Novi aparati od gorenja so baje katastrofa.
Tomi

Slowenc ::

Knkretno: ko sem pred dvema letoma kupoval novo kuhinjo + vse kar spada zraven, sem kupil Gorenjev set pečica s pirolizo + indukcijska plošča. Set je stal 1500€, kar spet ni gora denarja, če veš da boš zadevo dosti uporabljal. Plošča ima med drugim tudi senzor, če recimo uide mleko ko ga kuhaš, da zelo glasno piska. Pač, zazna tekočino na plošči, seveda pa ne piska za vsak pljunek. Vsekakor plus za indukcijo. Tega recimo pri plinu nimaš.
Sem se pred nakupom dobro pozanimal kaj kupiti in ni mi žal, sploh indukcije ne.

Drugače pa ne sanjajte tukaj kaj uporabljajo v profi kuhinjah. Če bi hotl imet indukcijo, bi rabil vsaj 20kw priključno moč (če predvidevamo da imajo 3 plošče, vsaka pa malo manj kot 6,5kw), kar pomeni 30A varovalke samo zaradi plošč.
Sami hudi znalci, ki kuhinjo samo od daleč gledate kako mamica kuha :-)
Skiny gate.

RejZoR ::

Slowenc je izjavil:

Pečico glej da je čim boljši energijski razred, ker po navadi ko je v uporabi je vsaj uro ali dve na polni moči.

Vsi, ki ste skeptiki indukcijskih plošč, grem stavit da jih še sprobal niste. Ko sprobaš, zadeve ne zamenjaš za noben dnar. No, verjetno obstajajo tudi kakšne redke izjeme.
Tudi če moraš menjat posodo zaradi prehoda na indukcijo to ne predstavlja nekega blaznega stroška. Recimo, 6 delni wmf komplet stane cca 200€, kupiš še dve ponvi in to je vse kar rabiš.
Tudi kar se tiče čiščenja je indukcijska plošča zakon. Enostavno obrišeš ravno površino, ne pa kot pri plinu se ubadat z vsemi režami.

Pri napi glej da ima čim več kubičnih metrov pretoka, da sfolga pri manjši hitrosti več. Drugače zna bit kar glasna.

Skratka, če si normalen uporabnik kuhinje in vsak dan kuhaš, potem se splača kupit dobre komponente in da imajo čim več garancije. Gorenje ima po defaultu 5 let.


Ne vem kako boš naredil pečico bolj varčno, ko pa je grelec lahko samo grelec. Če je 3kW grelec bo porabljal točno toliko in nič manj. Ne moreš imet 3kW grelec, ki bo kuril samo 1,5kW. Je fizično nemogoče. Sploh pa, veš koliko ur moraš pečt v pečici, da se ti bo kjerkoli poznalo na štromu? Moraš doma res imet pravo malo pekarno. Kdor pa v pečici peče 2x na mesec po npr 2 uri (zelo optimistična številka) pa je popolnoma vseeno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Machete ::

Za prave kuharske podvige je tu eden in edini krajl. Plin.

MoRp ::

Uf zanimivi pogledi. Sam tudi kupujem kuhinjo ravno ta trenutek in se zaradi priklopa na mestni plin nagibam k štedilniku na plin..., je pa res da nisem še nikoli kuhal na indukciji (medtem ko mi je steklokeramika dvignila račun za elektriko za cca 13€)

pa še en OFFT ni mi jasno zakaj je vgradna mikrovalovka dražja od vgradne pečice... mah BV.

...:TOMI:... ::

Pazi, mestni plin ni enak plinu v jeklenkah (UNP). Potreboval boš močnejše kuhališče, saj je mestni plin energijsko revnejši, kot UNP, ker drugače bo trajalo celo večnost, da kaj skuhaš. Recimo, kot bi primerjal steklokeramiko in indukcijo.
Tomi

Invictus ::

BTW. tudi plinski štedilniki imajo danes steklokeramično površino, tako da je čiščenje enako preprosto.

In ja, sem sprobali tudi indukcijo. Precej boljša še vedno od navadne steklokeramične plate, meni je ustrezala za kuhanje vsega v vodi, ker voda res hitro zavre ... Za vse ostalo pa plin.

Kombinacije indukcije in plina zna biti super ... Če že ravno na novo opremljaš kuhinjo ...

Ni treba pljuvat po vseh samo zaradi tega ker si 1x kupil novo kuhinjo in posodo ... In si spečeš jajce vsak dan ... ;)
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

echo ::

Tudi jaz navijam za indukcijo.
Čiščenje, nastavljivost moči (pri nas recimo osemnajst stopenj, počasno kuhanje rata zelo učinkovito), visoka maksimalna moč, odzivnost, senzorji polivanja, časovna nastavljivost izklopa posameznega kuhališča, enakomerna porazdelitev toplote po dnu posode, visoka učinkovitost prestopa toplote (sploh poleti se pozna).

Kombinacija indukcije in plina je po mojem odlična, nažalost tudi precej dražja od ekvivalentne indukcija + steklo (vsaj v mojem spominu).

Za taprav vok si moraš pa tako ali tako omisliti ločen 8kw gorilnik za ven 8-)

Aja pa ne se primerjati s profi kuhinjo, tam je situacija drugačna, neprilagodljivost pa še večja.

nejcek74 ::

Indukcija je edina, ki se po ucinku pribliza plinu. Ostala elektricna grelna telesa so neuporabna. Razlika je pogosto v ceni, plinski stedilniki so za isto moc cenejsi. Indukcija ima lahko problem z mocjo, dostikrat se ta deli na pare plosc. Torej ne mores vseh stirih mest imeti na maximum. Pri mestnem plinu ti dajo druge sobe in je ok.

plin:
+ ugodno razmerje cena/moc
+ moznost uporabe razlicnih posod (neravno dno)
+ natancno uravnavanje jakosti
- ciscenje (zazgane)
- vzdrzevanje, sobe se zamasijo ipd
- nima naprednih funkcij, npr timer
- ce uporabljas plinsko bombo je to dodatna nadloga

indukcija:
+ ni vec sprijetih in zazganih povrsin na kuhalni plosci
+ timer je obcasno uporabna funkcija, das golaz v ekonomu na timer in gres ven na kavo
+ enostavni prikljucki, enostaven dizajn
- touch gumbi so zame en velik velik minus v kuhinji, tezko je dobit indukcijo s klasicnimi vrtljivimi gumbi
- problematicno upravljanje pri nizkih jakostih, indukcija se vklaplja po intervalih, kar pomeni da ti vsakih 5 sekund zagreje posodo, kar zna biti obcasno motece, ampak je to zelo redko: npr. kadar previdno ogrevas zelo majhne kolicine, recimo dogrejes zelatino v sadnem soku in noces da se ti sladkor prevec ogreje na stiku s posodo
- problem imas tudi pri posodah z neravnim dnom, npr pregreta ponev se rahlo ukrivi in je na stekleni povrsini nestabilna, tudi indukcija jo slabse greje
- slabse razmerje cena/moc
- ce se ti plosca pregreje se samodejno ugasne, indukcija ima ventilatorje, ki hladijo drobovje, pri poceni modelih so lahko glasni

Jaz trenutno uporabljam indukcijo, ker plina niti ne morem. Ce bi se sam odlocal, bi se verjetno na osnovi estetike in enostavne dostopnosti plina plina. Ce bi imel hiso ali mestni plin bi verjetno sel na plin. V stanovanju brez dvigala ali pa v manjsi kuhinji pa indukcijo.

echo ::

Touch gumbi znajo biti smotani, samo so tu zaradi enostavnosti - ni premikajočih delov, ni dihtung, ni rež za pucat...

Indukcija se pri nizkih jakostih res vklaplja po intervalih, kar malce pokvari poezijo, ampak imajo posode dovolj debelo dno in posledično zaostajanje toplote, da v 99,9% primerov to ni moteče. Mogoče res pri izredno majhnih količinah.

Kaj pa glede financ, je uporaba plina cenejša? Pa ne samo primerjati €/kWh, ker imata oba vira energije različne izkoristke. Ima mogoče kdo praktične podatke?

T0RN4D0 ::

Za bombe sem prepričan da so dražje, če si priklopljen na pipico pa ne vem. :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

nejcek74 ::

pri plinu se ti lahko zgodi, da moras menjati sobe, sicer ni zelo drago oziroma odvisno od tega ali ti mora to narediti serviser. Namrec sobe se znajo zapacat ce pogosto polivas hrano po stedilniku.

Ja, saj to z gumbi mi je jasno, ampak zase 100% vem da ne bom kupil plosce brez fizicnih gumbov. Ko moras recimo z mastnimi rokami na hitro zmanjsati temperaturo

heero ::

hvala vsem za pomoc
zivim v mestu in plin je v jeklenkah
beko nebi ker ko sem gledal pri sosedu se vse maje (plosca,stedilnik) vsak gumb imas obcutek da bo zdej odpadel
plosco bi pa uporabljal vsak dan po 2-3h

kaj vi mislite za elektrolux je vredu firma kaksne so vase izkusnje z temi aparati?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30867407 (19188) koyotee
»

Indukcijske kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7718733 (5820) kuglvinkl

Nakup Štedilnika iz Italije , kako ga dobiti v Slovenijo ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6213420 (11537) bluefish
»

Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13136337 (31815) amigo_no1
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8646440 (42841) Volk|

Več podobnih tem