» »

Indukcijska kuhalna plošča

Indukcijska kuhalna plošča

««
7 / 7
»
»»

starfotr ::

Če gre na 35 A bo plačal novo soglasje. In mesečno bo imel enake stroške, kot s 3F sistemom.

In če bo po tem posegu šel na 3F, bo plačal spet novo soglasje.

Rad bi razumel kakšno interno inštalacijo ima. Ali je to 3 fazna, priklop pa samo na eno fazo. Ali je eno fazna.

neutronium ::

Ok za fid ne vem, tudi ali gre za dvopolne odklopnike. Razen če kaj piše na varovalki?

Kakšne dva ali tri leta nazaj, ko se je naredila komplet prenova elektrike so mi z elektra že v glavni omarici naredili tako, da bo lažja predelava, če grem kdaj na 3F. Ne vem kaj to pomeni, nekaj samo prevežejo se mi zdi. V moji omarici je pa rekel električar, da se zamenjajo potem samo varovalke ali fid?... On je predlagal da se vnaprej pripravi kar se pač da, če grem kdaj na 3F, da bo najmanj dela. Nisem pa razumel, ker se ne spoznam na štrom.

Za indukcijo pa nisem razmišljal do včeraj, da je lahko problem, če ji ne spremenim moči. Verjetno bo počasneje delala. Samo, da mi ne bo ven metalo pancerk.

Uporabljaj. Če bodo problemi pa spremeni svoje navade ali pa uredi novo soglasje.

Lonsarg ::

Nov cenik za omreznino bo glede na merjeno moc, sploh ne vec glede na varovalke, tak da ne bo vec razloga sparat pa presvohnih varovalk dajat.

Pa ze sedaj ne vem ce je bilo smiselno sparat eno pivo na mesec pa se pol zafrkavat leta kasneje ko vec priklopis...

Steinkauz ::

neutronium je izjavil:

Kar me skrbi je priključna moč indukcijske plošče, piše 7.2 kw. Bi znal bit to problem?

Večina indukcij itak zazna, da je priklopljena na eno fazo namesto na tri in potem sama omeji moč.
Moja recimo dovoli samo 2 grelca naenkrat na max, če daš še tretjega, spravi vse tri na 8 stopnjo (od 10).
99% (starejših) blokov ima 7kw priklop in enofazno in indukcijo pa kr vsem dela...
Tko da ne brini

DamijanD ::

Oz. lahko tudi ročno v nastavitvah omejiš max moč indukcije

Glugy ::

Mare2 je izjavil:

AngelOfDeath je izjavil:

Zakaj Gorenje ?
Gorenje je bilo 660EUR, primerljivi Bosch pa 1500EUR.

Tule na Slo-techu se pojavljajo anomalije, ko se primerja neke leve znamke s svetovno priznanimi. Oprosti, to je kot bi primerjal Fičko z BMW. Ali pa ko je na Slo-tech-u neka tema Gearbest, kjer so neki levi kitajski mobilci boljši od priznanih svetovnih znamk (Samsung itd.) Zobna ščetka boljša od Sonycare itd. Pa še dokazila so predložili. Tam razumem, ker ima en človek afiliale, za drugje pa prosim ne zavajat. :)

Anomalija ste predvsem ljubljenčki blagovnih znamk. Ne morš rečt da je Bosh boljši sam zato ker je tok dražji. Je pa najbolj lazy choice. Ker ti ni treba preštudirat trga pa primerjat z ostalo konkurenco. Imajo pa vsi na trgu trade-off-e . Bosh je lazy proof ampak expensive choice.
To so bogataške finte k se ne morejo poistovetit z nekom ki ne živi v njihovem svetu in ne more razmetavat denarja vsevprek. Drgač pa bi bili v kameni dobi če bi vedno verjeli da če je nekaj v preteklosti blo najboljše da bo vedno in da naj niti ne probamo z čimerkoli drugim. Točno to je z najbolj znanimi in cenjenimi blagovnimi znamkami. S tem ko ne daš priložnost drugim blagovnim znamkam jim zapiraš trg in jim ne omogočaš da bi sploh kdaj postale toliko konkurenčne kot obstoječe.

To je razmišljanje večne kamene dobe. Da se vedno kupuje Bosh in ostale že uveljavljene blagovne znamke. Preostali pa kot da jih ni. Se jih niti vohat ne sme drgač da si "revček". Vi ste revčki k ste preleni da bi najdl ustrezno alternativo izven uveljavljenih znamk, da bi tvegal pa dal še komu drugmu podjetniško priložnost. Zavirate razvoj ki se najbolj bodri skozi konkurenco. Zavirate tud delovanje prostega trga ki bi zarad več med seboj enakovredne konkurence bil bolj zainteresiran zmanjšati ceno in dati povprečnežu več za njegov denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

neutronium ::

starfotr je izjavil:

Uporabljaj. Če bodo problemi pa spremeni svoje navade ali pa uredi novo soglasje.

Ok, bom omejil moč in bom potem videl, če bodo problemi. Ali pa kupim indukcijo z manj moči.

Čist mimogrede v kakšnem rangu se sploh gibljejo stroški prehoda iz 1F na 3F štrom, s strani Elektra, torej papirji, soglasja, priklop idr.. 1000, 2000 eur, več? Kabel je z njihove strani pripravljen za 3F, torej menjava tega ne bo potrebna. Če bo treba bom to urejal morda drugo leto enkrat, trenutno nisem rabil.

Magic1 ::

Steinkauz je izjavil:

neutronium je izjavil:

Kar me skrbi je priključna moč indukcijske plošče, piše 7.2 kw. Bi znal bit to problem?

Večina indukcij itak zazna, da je priklopljena na eno fazo namesto na tri in potem sama omeji moč.
Moja recimo dovoli samo 2 grelca naenkrat na max, če daš še tretjega, spravi vse tri na 8 stopnjo (od 10).
99% (starejših) blokov ima 7kw priklop in enofazno in indukcijo pa kr vsem dela...
Tko da ne brini

To omeji na max navedeni moči. Indukcije imejo 4 navitja, 2x3kW in 2x2kW (kakšni boosti znajo bit še več). Torej je vse skupaj načeloma 10kW na max, kar pa ti seveda ne pusti, ker je elektronika normalno 7kW. Kot smo že v podobni temi debaterali in sem šel gledat od dveh različnih firm navodila in si moral zmanjšati sam pri obeh, da ni delalo na 7kW na 1 fazi. Sej ni problem ko si enkrat pozoren, v navodilih lepo piše kako omejit na poljubno max moč. Sej s 4kW se v večini kar da normalno kuhat.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Glede na to, da že imaš vse narejeno, plačaš nov števec in razliko med že vplačanim soglasjem ter novim soglasjem. Ta razlika je nekaj 100 eur. Prav tako bo predelava in meritve nekaj 100 eur.

Ker se mi ne ljubi testirati: A indukcija vleče vedno enako ali je moč odvisna od površine posode (torej lonček vs. lonec na istem kuhališču pri enaki nastavitvi (npr. 9))?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Daj vklopi logiko. Pa sploh testirat ne bo treba.

Meni logika pravi, da večja kot je površina nad grelcem, več bo šlo - ampak kakšne stvari je fino tudi preverit, ker ni nujno, da je vsako sklepanje pravilno.

kuglvinkl ::

The power consumption of an induction cooktop is influenced by various factors, and the size of the pot's bottom is one of them. Induction cooktops work by creating a magnetic field that induces currents in the metal of the pot, which in turn generates heat. Here are some factors to consider:

1. **Efficiency:** Generally, smaller pots might be less efficient than larger pots on an induction cooktop because a smaller bottom surface area means that less of the pot is in direct contact with the induction element. This may result in less effective heat transfer and, in some cases, a slower heating process.

2. **Energy Transfer:** A larger pot with a bottom that fully covers the induction element is likely to transfer more energy from the cooktop to the pot efficiently. In contrast, a smaller pot might not capture as much of the magnetic field, leading to potentially less efficient energy transfer.

3. **Heat Distribution:** The size and shape of the pot can affect how evenly heat is distributed. Larger pots may have more even heat distribution because the entire bottom is in contact with the cooktop.

While it's reasonable to expect that a smaller pot might consume more power to achieve the same level of heating as a larger pot, it's essential to note that the actual power consumption can depend on the specific design and efficiency of both the induction cooktop and the cookware being used. Some modern induction cooktops are designed to adjust power levels based on the size of the cookware, helping to optimize energy use.

In conclusion, the relationship between pot size and power consumption on an induction cooktop can be influenced by several factors, and the efficiency of heat transfer plays a significant role. However, the differences in power consumption might not always be substantial, and many induction cooktops are designed to be efficient with a variety of pot sizes.
Your focus determines your reallity

45cal ::

V družini bomo po petindvajsetih častitljivih letih dela upokojili plinsko kuhalno ploščo. Zanimamo se za nakup indukcijske kuhalne plošče.

Izbiramo med Gorenjem in Bosch ter, da bi imeli Flex oz. BridgeZone kuhališče za večje lonce in ponve.

Gorenje ima priključna moč 7.2 kW, Bosch pa 7,4 kW. Najverjetneje to ne igra neke velike vloge.

Edina konkretna razlika je najvišja moč posameznih kuhalnih zon:
Gorenje G400 GI6421BC - 2x18cm 1500/ 2000 W, 23cm 1500/ 2000 W, 14,5cm 1200/ 1600 W
Bosch Serie 6 PIX645HC1E - 2x22cm 3700W, 16cm 2200W, 25cm 3700W

Bo razlika med Gorenjem (max. 2000W) in Bosch (max. 3700W) drastično vplivala na čas kuhanja? V smilsu, če 2000W ni "podhranjeno" za kuhanje, npr. čas da zavre voda, v primerjavi s 3700W?

Lahko tudi domnevam, da če je max. moč kuhališča 3700W je torej kuhalna plošča izdelana iz kvalitetnejših materialov in bo imela potencialno daljšo življenjsko dobo?

Če imate doma indukcijo bom hvlažen za delitev osebnih izkušenj oz. nasvetov.:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 45cal ()

Moja Gorenje ima 4x po 2.1/3 kW (tak je opis na mimo vrste, sklepam, da je to 2333W na plato) - ne vem pa ali je to moč za max moč kuhanja ali za boost način. Načeloma se mi zdi, da je delala dokaj hitro.
Nažalost je pa 2 tedna nazaj prišlo do neke napake (F4 in sedaj ne zazna posode) in čakam na servis - sem klical in so rekli, da serviser pride v 2-3 tednih...

Glej da so dovolj velike plate. 19cm ki jo imam na trenutni je premalo in imam probleme velikih plošč za pečenje (ob robu peče počasneje). Rabiš vsaj eno plato 21cm, raje dve in raje še več kot 21cm za rezervo (čeprav 21cm bi moralo pokriti večino plošč).

Jaz nisem tvegal pa sem kupil Bosch Serie 8, ki ima fleksibilnih 38x24cm (razdeljeno na 4 regije po 19cm po višini, 24cm širina) na levi strani in po potrebi avtomatsko združuje regije glede na velikost plate (nisem še priklopil da bi spobal).

Par 100W gor/dol nima veze, ima pa veze 2kw vs 3.7kW, pri 3.7kw ti bo skoraj dvakrat hitreje zavrelo ;) Razen hitrega vretja drugih plusov močnih plat ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Utk ::

Lahko tudi domnevam, da če je max. moč kuhališča 3700W je torej kuhalna plošča izdelana iz kvalitetnejših materialov in bo imela potencialno daljšo življenjsko dobo?

Domnevaj na podlagi garancije, pusti vse ostalo.
Pa tudi garancija je samo garancija, da bojo popravili v garanciji, ne da se ne bo pokvarilo v garanciji ali pa takoj izven.
Na to 2 kw vs 3,7 kw lahko gledaš tako kot ti, morda je boljši material in bo dlje zdržal, lahko je pa enak material samo bolj sfriziran in bo manj zdržal:)
Zato...garancija nekaj malega pomeni, vse drugo pa nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

krho ::

DamijanD je izjavil:

Moja Gorenje ima 4x po 2.1/3 kW (tak je opis na mimo vrste, sklepam, da je to 2333W na plato) - ne vem pa ali je to moč za max moč kuhanja ali za boost način. Načeloma se mi zdi, da je delala dokaj hitro.
Nažalost je pa 2 tedna nazaj prišlo do neke napake (F4 in sedaj ne zazna posode) in čakam na servis - sem klical in so rekli, da serviser pride v 2-3 tednih...

Kakšne 2-3 teden, a tacajt naj pa v restavraciji jem? Isto sranje s hladilnikom.Servis za to se rabi takoj ne čez en teden.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Vem - ampak veste gospod servisne službe so tako zasedene in premalo jih je... :|

Sem nabavil neko prenosno dvojno indukcijo za vmes...

Ne vem pa kako je s servisi pri drugih firmah...

Hudobec82 ::

Ko sem kupil Gorenje pralni stroj, mi je ob prvem stisku tipke za vklop le ta ostala notr. V živlenju še nisem kupil naprave ne prej, ne poslej, ki bi delala tolk malo časa. Kt da bi ti v avto salonu reku, gospod, to je vaš novi avto, evo kluče, srečno vožnjo. Se vsedete v avto...in avto ne bi vžgal.

Na hitro vržen uč v Bigbang spletno štacuno da podatek, da so Bosch indukcije na voljo od 350 evrov naprej. Sam bi, če bi iskal zanesljivost, rajš vzel tako enostavno za 400e od Boscha kot uno za 600e od Gorenja z vsemi zvončki in piščalkami.

Drugač pa nimate feelinga, kako je to s servisi. U klet kup cunj, potem pa ja, pridemo cez 14 dni. Cez 14 dni, ja,...ta tedn ne bo slo. Cez en teden. Ok, pridem v petek. Samo se ne vem al ob 7h zutri al potem ob 6h popodne k neham delat. Sej boste cel dan doma ane? Ja, tole je pa sla elektronika. Nima smisla popravat.

Lowink ::

Tamala moč je več kot dovolj za uzdrževanje temperature v posodi. ~2kw zadeva zavre đezvo v dobri minuti, sam se odloči če ima smisel tukaj lovit sekunde.

aborko ::

Včeraj je bil palačinka dan, 60 palačink spečenih v točno 1 uri, 2 ponvi, poceni elektrolux EIT61443B, a vseeno made in germany indukcija, 15 min moč ni presegla 2,4 kW.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aborko ()

Lonsarg je izjavil:

Glej da so dovolj velike plate. 19cm ki jo imam na trenutni je premalo in imam probleme velikih plošč za pečenje (ob robu peče počasneje). Rabiš vsaj eno plato 21cm, raje dve in raje še več kot 21cm za rezervo (čeprav 21cm bi moralo pokriti večino plošč).

Jaz nisem tvegal pa sem kupil Bosch Serie 8, ki ima fleksibilnih 38x24cm (razdeljeno na 4 regije po 19cm po višini, 24cm širina) na levi strani in po potrebi avtomatsko združuje regije glede na velikost plate (nisem še priklopil da bi spobal).

Par 100W gor/dol nima veze, ima pa veze 2kw vs 3.7kW, pri 3.7kw ti bo skoraj dvakrat hitreje zavrelo ;) Razen hitrega vretja drugih plusov močnih plat ni.

Uf, Bosch Serie 8 so kar high-end plošče. Že Serie 6 katero si ogledujemo naj bi bila OK. Bosch ima največjo plato 21cm, Gorenje pa ima posodobljeno entry level serijo G400, ki ima plato BigZone premera 23cm. Je pa razlika med močjo plat. Gorenje = 23cm z močjo 1500/2000 W, Bosch = 21cm z močjo 2200W/3700W. Kakor gledam ima Gorenje najbolj "švoh" plate na entry level kuhalnih ploščah. Electrolux = 21cm z močjo 2200/2400 W, Beko 21cm z močjo 2000W/2300W.
Zanimivo je tudi, da ima ta nova Gorenjeva serija G400 največji plato od vseh ostalih, 23cm. Ostali imajo največji premer 21cm.

Zgodovina sprememb…

Mislm saj 21cm je pomoje za glavnino ljudi dovolj, sam da ni manj, jaz sem pač raje šel na malo ekstra za rezervo, pa še pregledne velike velike imajo Series 8 Bosch (da lažje zadanes če greš vmes na polovičke moči 1.5, 4.5,...) :)

Tole je najcenejša od Bosh ki ima to funkcijo da združiš obe levi površini za tiste pravokotne dolge žare gor dat (Merkur ima še akcijo 12+% na en izdelek preko aplikacije popust):
https://www.merkur.si/indukcijska-plosc...

Gorenje ima še cenejše s to flex funkcijo, sam ne grem za 100EUR manj na Gorenje :)

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

Mislm saj 21cm je pomoje za glavnino ljudi dovolj, sam da ni manj, jaz sem pač raje šel na malo ekstra za rezervo, pa še pregledne velike velike imajo Series 8 Bosch (da lažje zadanes če greš vmes na polovičke moči 1.5, 4.5,...) :)

Tole je najcenejša od Bosh ki ima to funkcijo da združiš obe levi površini za tiste pravokotne dolge žare gor dat (Merkur ima še akcijo 12+% na en izdelek preko aplikacije popust):

Gorenje ima še cenejše s to flex funkcijo, sam ne grem za 100EUR manj na Gorenje :)

Mi pa gledamo Bosch PIX645HC1E Flex. V primerjavi z PVS631HB1E modelom ima 500W večjo priključno moč pa še desno spodnjo plato nima 18cm, ampak 21cm. Glede izbire vmesne moči kuhanja pa se mi zdi ta funkcija kar fanj. Edina stvar, ki me malo skrbi in ne vem, če lahko potdriš s svojo Boschevo ploščo, je berljivost ikon na plošči. Zdi se mi, da ima Gorenje bolj vidne ikone kot Bosch. Mogoče pa je le slaba kakovost slike.:)

Si morda na tvoji plošči opazil morda kakšno "pulziranje", ko kuhaš z zmanjšano močjo? Sem prebral, da nekatere plošče imajo dolge on/off intervale in to morda tudi vpliva na celotno izkušnjo. Če so ti intervali predolgi, postane kuha neprijetna.

Zgodovina sprememb…

Tisto sm dal samo za primer najceneješ z funckijo flex od Bosch, sam sem pa kupil tole (Serie 8 Bosch ima večje gumbe kot serie 4 in 6):

Bo pa priklop še malo počakal ker bo treba prej kuhinjo zmontirat :)

Aja teh z srebrnim robom jaz ne maram, nujno gladko vse za mene :)

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

Mi pa gledamo ravno z okvirom, da poskušamo zmanjšati možnost kakšnem počenem robu.:))

aborko je izjavil:

Včeraj je bil palačinka dan, 60 palačink spečenih v točno 1 uri, 2 ponvi, poceni elektrolux EIT61443B, a vseeno made in germany indukcija, 15 min moč ni presegla 2,4 kW.

To je počasi. 1 ponev navadna steklo-keramika 40s na palačinko. (Nastavitev moči 8 od 9)

45cal je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Mi pa gledamo ravno z okvirom, da poskušamo zmanjšati možnost kakšnem počenem robu.:))

Kolk pogosto se pa to zgodi. Moji je skodelica padla na rob in je odletel cca 1cm trikotnik.. Na 20 let stari steklokeramiki.. Ja full se je za sekirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

Twixz ::

DamijanD je izjavil:

Vem - ampak veste gospod servisne službe so tako zasedene in premalo jih je... :|

Sem nabavil neko prenosno dvojno indukcijo za vmes...

Ne vem pa kako je s servisi pri drugih firmah...

Bosch vgradna pečica, šla žarnica.
5 dni sem čakal, od tega 4 dni, ker je moral naročit komplet žarnico z ogrodjem.

Po servisu pa sitni z anketami o zadovoljstvu servisa. Če ne prek maila pošlješ te pa prek telefona kličejo.

J.McLane ::

krho je izjavil:

To je počasi. 1 ponev navadna steklo-keramika 40s na palačinko. (Nastavitev moči 8 od 9)

A jih pečeš na teflonski ponvi, te nič ne skrbi, da jo pregrevaš, pa ne zaradi življenske dobe ponve ampak zaradi zdravja.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

codeMonkey ::

45cal je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Nam so kamen poglobili in je brez roba. Pa imas lepo gladko in varno.

Zgodovina sprememb…

Res ne bi zrtvoval izgleda in dodatnega roba za pucat sam zato k bi se bal da se kaj odlomi :) In tudi mora bit kar hud udarec da se res kaj odlomi, ni to tok svoh zadeva.

Tole z poglabljanjem se sicer slisi fino, sam kaj ko indukcije divergirajo po dimenziji in ko se ti pokvari zna bit problem tocno isto dimenzijo kupit do milimetra da pase v poglobljeno...

Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::

Lonsarg je izjavil:

Tole z poglabljanjem se sicer slisi fino, sam kaj ko indukcije divergirajo po dimenziji in ko se ti pokvari zna bit problem tocno isto dimenzijo kupit do milimetra da pase v poglobljeno...

To je res. Mi smo pac sli po Bori in nimamo namena menjati

J.McLane je izjavil:

krho je izjavil:

A jih pečeš na teflonski ponvi, te nič ne skrbi, da jo pregrevaš, pa ne zaradi življenske dobe ponve ampak zaradi zdravja.

Saj teflona že dolgo ni več.. Nek "hot stone" premaz je gor.

J.McLane ::

Vse non-stick ponve uporabljajo neko obliko flora ali silikona, ko eno spojino označijo za nevarno (PFOA) se ta ne proizvaja več in proizvajalci se izmislijo novo (sedaj smo na PTFE), Teflon je pa samo brand name, ki jasno da še vedno obstaja.

Dobro je vedeti kakšno ponev imaš, ker tudi proizvajalci navajajo kot max temperaturo za PTFE premaze 260°:
https://www.wmfnordic.com/products/pots...

in splošno znanje:
Today's nonstick and Teflon cookware is considered safe for everyday home cooking, as long as temperatures do not exceed 500°F (260°C). So, you can use your nonstick cookware on the stovetop at low-to-medium heat, but don't use it at maximum heat or for hotter cooking methods like broiling.
https://www.healthline.com/nutrition/no...

Silikonske prevleke na keramičnih ponvah pa niso trajne, takšna ponev zelo hitro izgubi lastnosti, pa že kot nova ni čisto primerljiva s Teflonom, ampak tako ponev pa mirno segrevaš do 400°, npr:
https://www.wmfnordic.com/products/pots...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Ok nekaj je temperaturna obstojnost, da kemijsko snov ne prehaja v hrano in to so ocitno pokrili do precej visokih temperatur.

Ampak kaj pa fizicna poskodba ko delci te prevleke fizicno z drgnjenjem pridejo v hrano?

Saj ne da se ful sekiram, jbg marsikaj je nezdravo, sam firbec me, imam marsikatero ponev porajsano :)

Saj se tudi ne sekiraš za vnos mikroplastike v telo. Boš pa še malo teflona pojedel. Saj veš, raznovrstna prehrana je zdrava prehrana.

darkolord ::

Teflon neprebavljenega pokakaš.
««
7 / 7
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko je treba zapraviti za belo tehniko da dobiš kaj pametnega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
894903 (1784) Kayzon
»

Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30867954 (19735) koyotee
»

Indukcijske kuhalne plošče (strani: 1 2 )

7718830 (5917) kuglvinkl
»

Katero indukcijsko kuhalno ploščo kupiti (strani: 1 2 )

7237850 (31155) Rok Woot

Več podobnih tem