» »

Nasvet glede nakupa: mac ali drug računalnik?

Nasvet glede nakupa: mac ali drug računalnik?

Maya87 ::

Zdravo,
prosim za mnenje glede nakupa računalnika za delo z Adobe programi in programi za montažo videov.
Razmišljam o Macbook air s karakteristikami:
1,6 GHz dvojedrni Intel Core i5 procesor (Turbo Boost do 2,7 GHz)
4 GB DDR3 1600 MHz pomnilnika
Intel HD Graphics 6000
128 GB PCIe-osnovan flash spomin
802.11ac Wi-Fi
Bluetooth 4.0
Thunderbolt 2 pruključek
2 x USB 3.0 priključek
3,5 mm Line-In priključek
Reža za SDXC kartico
OS X Yosemite

in

npr. https://www.mimovrste.com/prenosniki/hp...
Hp-je računalnik na povezavi ima i7, medtem ko ima mac i5. Torej je ta hp cenejši in boljši od omenjenega mac-a?
Mac pa me mika predvsem zaradi vzdržljive baterije.

Hvala za pomoč že vnaprej! :)
Lp, Maja
  • spremenila: Maya87 ()

hojnikb ::

hp sploh ni nič kaj hitrejši (druga kot višja base frekvenca) ker je še vedno dvojedern.
#brezpodpisa

videc ::

Ne verjamem, da ima Mac toliko bolj vzdržljivo baterijo. Pa pomnilnika bi ti priporočil vsaj 8GB, še raje 16.

Nummy ::

Maya87 je izjavil:

Zdravo,
prosim za mnenje glede nakupa računalnika za delo z Adobe programi in programi za montažo videov.


Za to ne kupuj Air-a, prenosnikov z integrirano grafično in sploh ne glej prenosnikov pod 1000EUR. V tvoje dobro.

Prvo glej prenosnike, ki imajo vsaj 8GB RAM-a, 16GB bo še bolje. Pri mac-ih večinoma ne moreš dodajati RAM-a, ker je prilotan gor, tak da kolikor kupiš, toliko imaš. SSD naj bo vsaj 256GB, ker manj bo tako hitro poln, da ne boš imela gor niti par programov in bo vse polno in delalo počasi. Brez dedicated grafične pa tudi ne kupuj, ker vsi novejši programi za obdelavo slik in videa uporabljajo grafično kartico za računanje in integrirana je po domače povedano en velik qrc. Lahko pogojno kupiš z integrirano, če boš imela omejen budget in boš izbirala med 8GB in 16GB RAM-a, potem raje vzemi več RAM-a.

Kar se tiče Mac-ov. So super za delo, vendar je nekaj stvari, ki jih moraš vedeti pred nakupom:
+so enostavni za uporabo
+v večini ni virusov in se ti ni treba ukvarjat z nastavitvami sistema. Odpreš računalnik in delaš, no questions asked, no settings needed.
+OS X ima zelo veliko stvari že built in v sistemu. Na windows-ih boš morala za vsak "drek" iskati program za to in ono, poleg tega večina prav tako plačljiva kot na mac-u s tem, da če potegneš s travnika nelegalno kopijo je velika verjetnost, da ima zraven kak "dodatek" v obliki adware-a, malware-a, virusa,... Na mac-u tega ni, obsajajo trackerji, kjer se dobi software (ne čist vse) in ni velikega straha da kaj dobiš.
+na mac-u se vse lepo integrira med sabo. Adobe paket dela bolje, lažje je delo. Mac je narejen z mislijo na uporabnika, da mu čimbolj olajša delo. Če si želiš prišarati veliko časa z non-stop nastavljanjem in tweak-anjem računalnika, bo mac taprav.
+mac-i imajo trenutno na trgu najhitrejše SSD diske. Ga ni hitrejšega.
+Če boš rabila kak program pognati na windows-ih, lahko inštaliraš gor tudi windows-e preko bootcampa ali virtualke in zadevo poganjaš brez problemov. Ampak imej potem vsaj 256GB disk ali še bolje: 512GB.
+mac-i imajo dobre zaslone, veliko resolucijo in kvaliteto sliko nad povprečjem drugih prenosnikov.
+imajo zmogljive baterije.
+mac je v paketu overall najboljši buy. Za ta denar dobiš soliden hardware, zelo dober software in na koncu tudi kvaliteto in zanesljivost.
+kvalitetno ohišje - all around aluminij in ne plastik bombastik na eni strani in en kvazi wannabe aluminij na drugi.
+zraven sistema dobiš povsem zadovoljiv office, na windows-ih ga moraš posebej dokupiti.
+pri boljših modelih imaš na voljo tudi uporabo nadomestnega računalnika, če se ti tvoj pokvari, tako da ne ostaneš brez računalnika. Vse kar moraš imeti je back-up na enem zunanjem disku, ki ga je itak zelo priporočljivo delati vsak dan. MAc-i imajo tudizelo dober back-up vgrajen v sam sistem. Veliko boljši kot na windows-ih!

-kot sem že napisal, RAM je pri veliki večini prilotan, zato kar kupiš na začetku tudi imaš.
-mac je drag. Če se ne misliš resno ukvarjat s tem, kar si napisala, ga ne kupuj, ker ti bo škoda denarja. Je sicer zelo fajn računalnik, ampak za resno delo. Prav tako so dragi dodatki, kabli,...
-če boš kupila mac-a za to kar si napisala, air serije sploh ne glej, glej pro serijo prenosnikov. Procesor naj bo 4-jedrni, vsaj 8GB RAM-a (16GB bolje!!!) in če se le da dedicated grafično, če ne bodo samo nekatere stvari delovale malce počasneje, ampak ne bo tako kritično kot recimo pomanjkanje RAM-a.

Če se odločiš za mac-a, priporočam mogoče celo tudi nakup rabljenega, vendar ne starejšega od 2013. Mogoče celo razmisli o nakupu stacionarnega, če prenosnost ni nujna, kjer boš dobila veliko več zmogljivosti za isti denar. Ne poazbi tudi, da so mac-i včasih znižani (student discount ali pa ko pridejo novi modeli ven, pade cena starejšim lahko tudi do 30%).

Kar se tiče windows prenosnikov: če se odločiš za to izbiro, glej da ne kupiš prenosnika iz nižjih serij. Tu gre prav tako za pravilo, da se pri 1000EUR začnejo nekje "tadobri" modeli, vse cenejše je ponavadi en jajc, če ne takoj na začetku, se pokaže s časom, da mu nekaj fali in je tako upravičil tisto "ceno". Sam imam slabe izkušnje s HP-jem, je pa punca dobila službenega za malo več kot 1000EUR in je precej boljše kvalitete in zmogljivosti kot jajca za 800EUR.
Na koncu ti polagam na dušo še tole: NIKOLI AMPAK RES ZABOGA NIKOLI NE KUPI PRENOSNIKA Z 5400RPM DISKOM!!!!!11111oneoneone. Ne res ne. Ker s tem boš kupila največji "bottleneck", ki ti bo upočasnil celo mašino. Ciljaj na SSD. Prav tako lahko kupiš tudi prenosnik brez operacijskega sistema in posebej dokupiš windows-e, prosil enega tu, da ti jih inštalira in potem še driverje brez bloat-a. Namreč velika večina proizvajalcev radi nameščajo na windows-prednameščene prenosnike gor driverje, ki imajo polno "bloat-a", ki potem totalno upočasni prenosnik in ga naredi neuporabnega za kako resno delo. Če nisi vešča de-inštalacij/inštalacij driverjev in podobnih reči reci komu, za en 6-pack piva ti bo marsikdo uredil zadevo.

Windows računalniki:
+včasih lahko kje najdeš dober deal, dobiš res poceni prenosnik z dobrimi specifikacijami. Se tudi zgodi, da lahko dobiš dober prenosnik, ki bo imel kak del izrazito dober (veliko RAM-a, hiter SSD, dober CPU,...), ki ga ravno najbolj potrebuješ. Dobro je v naprej vedeti kako programi delujejo in kaj je najbolj pomembno gledati.
+Več stvari lahko customize-aš kot pri mac-u
+lahko poganjaš veliko večino programja, za mac mora biti ali napisan ali pa potem poganjati program v virtualki ali bootcamp-u (ampak danes je itak velika večina profesionalnih orodij tako za windows kot za mac-a), ampak povem, če imaš namen uporabljati kak bolj "eksotičen" program.
+Če te mikajo igre, bodo delovale na windows-ih veliko bolje.

-velika večina proizvajalcev te bo "nategnila". Na papirju bo prenosnik "super-duper", potem pa boš imela čez čas polno težav (pregrevanje zaradi slabe zasnove ohišja, slabo ohišje, ki hitro poči, slabi panti za monitor,...).
-velika večina prodaja "bloat-ane" prenosnike z zelo slabimi počasnimi diski. Tega ne kupuj, pa tudi če je vse ostalo super, razen če imaš rezerviran tudi denar za SSD disk.
-polno virusov,... bla bla bla. Ne res. Če nisi vešča računalnika, bo treba kak "schnell kurz" varnosti narediti, da ne bo potem jok in stok.
-Windows-i s časom postanejo počasni, še posebej v rokah "neveščih" uporabnikov. Karkoli narediš na windows-ih, moraš vedno za sabo "počistiti", da ne ostajajo gor smeti, ki potem upočasnjujejo delovanje celega sistema.
-veliko prenosnikov na trgu je totalno neuporabnih za kako bolj resno delo. Proizvajalci dajejo ven prenosnike, s čudnimi konfiguracijami, ki niso "balansirane" zaradi varčevanja pri delih in potem na koncu je uporabnik tisti, ki potegne najkrajšo. Se najdejo svetle izjeme, ampak jih moraš iskati z lučjo!

Tak na kratko + in -, verjetno še kaj pozabil ampak tak na hitro. Sam sem si za delo kupil mac-a in mi ni žal, prav tako vsem bolj računalništva "neukim" priporočam mac-a, ker zelo težko kaj narobe narediš, na windows-ih pa en napačen korak hitro lahko pomeni katastrofo. Sama presodi, koliko imaš znanja, denarja in kake želje. Se pa v veliki večini v tej omenjeni "branži" dela na mac-ih (z razlogi). Če si ga sedaj ne boš mogla privoščiti, ne obupaj, si ga boš lahko kasneje. Če si še na začetku, pri učenju bo tudi windows mašina dobra za par let :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

c3p0 ::

Imam zelo podobnega Air-a, za osnovno Photoshop uporabo je čisto uporaben, videa pa ravno ne bi obdeloval na njem. 4GB je za tovrstno uporabo malo. Ima pa mac odlično baterijo in hiter PCI SSD, a velik le 128GB, kar pri video editingu zna zelo hitro bit premalo. Kako se bi HP s počasnim diskom obnesel v tovrstne namene, je veliko vprašanje, IMO bolj slabo kot ne.

Sam bi za tako uporabo raje vzel desktop kišto, za ta denar (MB Air cena) dobiš že konkretno mašino.

Meizu ::

Ce ze zelis nakup maca, glej vsaj kaj v smeri 256gb retine macbook pro. Za 150€ lahko dokupis se 8 GB rama, skupno potem 16gb.

Manj kot to se za taksne zadeve ne splaca gledat, sploh pa imajo macbook pro tudi retina zaslon, katerega barve in kontrasti so svetlobna leta pred tistim, kar tlacijo v mac air-e.

Sam sem z njim zelo zadovoljen. Bo pa v tvojem primeru prisel v postev tudi laptop kaksne druge firme, nekaj, kar ima velik in soliden SSD disk, dober ekran, ter mogoce celo se dodatni interni HDD za storage.

vilonja ::


Kakšen ima recimo tale zaslon v primerjavi imaci?

Meizu ::

Zelo dober, verjetno celo boljsi kot retina, vsaj gotovo kar se resolucije tice.

Kako je pa z barvami in kontrasti pa ne vem, nisem ekspert, ampak retina ima na prvi pogled zelo zive barve, veliko bolj od marsikaterih drugih ekranov. Ampak Y50 ne more razocarat, sploh pa ima tudi 4k zaslon.

ST-777 ::

vilonja je izjavil:

Lenovo IdeaPad Y50-70 ... 3840 x 2160 Pixel?
Na lenovo.com vidim, da ima Y50-70 display 15.6" IPS LED 1920 x 1080. http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/le...

Zheegec ::

Odvisno od verzije Y50-70. Drugače Air in vse ostalo z lowpower procesorji je za obdelovati video prepočasno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

vilonja ::

ST-777 je izjavil:

vilonja je izjavil:

Lenovo IdeaPad Y50-70 ... 3840 x 2160 Pixel?
Na lenovo.com vidim, da ima Y50-70 display 15.6" IPS LED 1920 x 1080. http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/le...

Tukajle imaš uradno stran od tega prenosnika, imaš prav obstaja tudi fullHD verzija.
http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/le...

ST-777 ::

@vilonja, ne piše pa, ali je mat zaslon ali gladek, kot je pri mac prenosnikih. Če je mat zaslon, ga je dobro pred nakupom videti v živo, nekateri mat zasloni imajo namreč preveč zrnato površino in slika še daleč ni tako dobra, kot je pri mac zaslonih.

Nummy ::

vilonja je izjavil:


Kakšen ima recimo tale zaslon v primerjavi imaci?

Tole ima notri 99% 5400 disk. Tudi če ima 8GB SSD, je disk še vedno preklemano počasen. NE KUPUJ TEGA!!! Razen če menjaš disk.

Zheegec ::

Ja, SSD še vgradiš in je to to. Če bi seveda rad zmogljivost, ne ravno baterijo :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

vilonja ::

Festplatte: 1 TB SSHD (5.400 U/min, 8 GB Flash-Speicher)
Na tej nemški strani, kjer predvidevam, da je tudi kupil, saj ima linkano.

Imaš prav glede obratov, samo ti sshd stvar kaj spremeni?
Itak pa not pokneš en ssd.

Meizu ::

Ce za svoje delo ne potrebujes applovega softwarea oz. ti applov software ne olajsa dela oz. izboljsa koncne kvalitete izdelka, potem vzemi to masino in noter dodaj se en SSD za sistemca. Ne bo ti zal.

Razlika med hdd in ssd pa je ogromna.

Nummy ::

Meizu je izjavil:

Ce za svoje delo ne potrebujes applovega softwarea oz. ti applov software ne olajsa dela oz. izboljsa koncne kvalitete izdelka, potem vzemi to masino in noter dodaj se en SSD za sistemca. Ne bo ti zal.

Razlika med hdd in ssd pa je ogromna.

V bistvu OS X precej olajša delo, samo pač se mora vsak na koncu odločiti, ali mu je vredno dati malo več denarja in kupitia mac-a, ali ne.

vilonja je izjavil:

Festplatte: 1 TB SSHD (5.400 U/min, 8 GB Flash-Speicher)
Na tej nemški strani, kjer predvidevam, da je tudi kupil, saj ima linkano.

Imaš prav glede obratov, samo ti sshd stvar kaj spremeni?
Itak pa not pokneš en ssd.


Pri majhnih datotekah in majhnem številu le teh, ti bo tak disk deloval kot SSD, pri večjem številu datotek ali večjih datotekah, pa bo disk deloval kot 5400 disk in zraven izgubiš živce. Sklepam pa, da bi windows vzeli par GB SSD prostora samo za sebe, saj windows-i zelo radi delajo "cache" na vseh stvareh, ki so v računalniku, tako da od teh 8GB bi bilo potem manj za samo uporabo uporabnika.

Skratka tole je mogoče dovolj dobro za kakega nezahtevnega uporabnika in obdelovanje videa in photoshop to ni. Nezahteven uporabnik uporablja brskalnik, kak office in mogoče pogleda kak film in je to to. Ti pa rabiš dovolj RAM-a, 4-jedrni procesor in dovolj hiter disk. Dodaten bonus pa seveda tudi dober zaslon in seveda dober in enostaven OS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

sensei ::

Kar se tice urejanja videa gre ocitno za amaterski oz. izobrazevalni namen. Katerikoli laptop je sicer zadovoljiv za urejanje videa, ce si proxy nastavis dovolj nizko (ponavadi je avtomatsko). Real-time renderinga pa itak noben laptop ne zmore.

NLight ::

Nummy je izjavil:


+zraven sistema dobiš povsem zadovoljiv office, na windows-ih ga moraš posebej dokupiti.


Če si govoril o Microsoftovih officih je spodaj quote... Če si govoril o drugih programih, tudi za Windows obstaja veliko uporabnih officov ki so zastonj
How much will Microsoft Office for Mac 2016 cost
The preview is free but when the suite ships later this year it will require an Office 365 subscription or the purchase of a standalone copy.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NLight ()

Nummy ::

NLight je izjavil:

Nummy je izjavil:


+zraven sistema dobiš povsem zadovoljiv office, na windows-ih ga moraš posebej dokupiti.


Če si govoril o Microsoftovih officih je spodaj quote... Če si govoril o drugih programih, tudi za Windows obstaja veliko uporabnih officov ki so zastonj
How much will Microsoft Office for Mac 2016 cost
The preview is free but when the suite ships later this year it will require an Office 365 subscription or the purchase of a standalone copy.

Ne nisem govoril os Microsoft Office-u, pač pa o native "office" paketu, ki ga je spisal kar Apple sam. Je veliko bolj kompatibilen z Microsoftovim, kot katerikoli drugi "zastonjski".

Meizu ::

Jap, Pages je prakticno vse kar clovk rabi, razen ce si res totalno navajen na microsoft word.

Minimalisticen, ampak funkcionalen.

zee ::

Ne nisem govoril os Microsoft Office-u, pač pa o native "office" paketu, ki ga je spisal kar Apple sam. Je veliko bolj kompatibilen z Microsoftovim, kot katerikoli drugi "zastonjski".


Kreh. Ne.

Pages so po kompatibilnosti z Wordom primerljivi z LibreOfficom. Za enostavne dokumente ni nekih vecjih problemov, za bolj zapletene pa je pa to recept za glavobol.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prehod na MAC

Oddelek: Pomoč in nasveti
436195 (2832) c3p0
»

Macbook Air in nekaj uprašanj o IOS (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5814533 (7108) Red_Mamba
»

Ali MacBook Pro 13 Retina ali ASUS? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
27052085 (41906) Nummy
»

Applova prireditev bo 22. oktobra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9628253 (23990) sensei
»

apple ali pc (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6911137 (9015) m0LN4r

Več podobnih tem