» »

apple ali pc

apple ali pc

«
1
2

uros123 ::

pozdravljeni
zanima kaj se mi bolj splača kupiti apple macbook ali navaden pc. računalnik bi uporabljal za gledanje filmov, internet, šola in odigral kakšno igro ( kakšno bol enostavno, ne nekih need for speed, call of duty itd,...). računalnik naj bi bil za naslednjih 5 let(vsaj). z računalnikom nočem imeti opravka z kakršnimikoli težavami, hočem da je računalnik odziven oz. da ti odpre datoteko točno takrat ko jo klikneš in ne da potem čakaš da se odpre.
torej zanimajo me prednosti appla in navadnega pc računalnika. zanima me, če je res da naj bi se applovi računalniki pregrevali, in če bi izbral applov računalnik katerega bi priporočali, za mackbook air sem 100% da ga ne bom kupil zaradi majhnosti ekrana, in kakšen je applov operacijski sistem, pa še nekaj ali naj bi imeli SSD-diski res veliko manjšo življensko dobo. želim utemeljene odgovore in ne želim prerekanja kaj je boljše in kaj ni zanimajo me zgolj dejstva.
lp
  • spremenilo: uros123 ()

Samurai ::

Kupiš navaden PC za 600€ s 128GB SSD in glej da vzameš napajalnik kot se zagre (antec, corsair) in ne navadnih LC Power, ki jih šenkujejo zraven ohišij za 30€.

Apple nima nobene prednosti, razen to da imaš brezplačne nadgradnje operacijskega sistema vsake par mesecev. Windows 8 pa po drugi strani moraš kupit zraven PCja, razen če si študent, tam ti ga šenkajo prek MSDN.

b4d ::

Najprej se odlocis ce potrebujes prenosnik ali ne, ce ga ne rabis, poslusaj Samuraia.


Ce hoces prenosnik je pa bolj veselo, ne bom se vtikal v prednosti in slabosti PC vs Apple. Bom ti pa odgovoril na tvoje dvome:
1. Appli se nic kaj bolj ne pregrevajo ob normalni uporabi (internet,...), meni je celo bolj prijetna uporaba v narocju kot npr. Dell ki ga imam, ker nima ventilatorja na spodnji strani. Ce ga gonis, se segreje, meni se to zgodi ko poganjam kaksno simulacijo ali pa analizo za sluzbo, spet pa ni to nevem kaksna temperatura.
2. Best buy je Air in zraven en zaslon z 24", tukaj se mi spet zdi da ubistvu ne rabis prenosljivosti ampak hitrost in velik zaslon (kupi navaden PC)
3. OS X je dober, ima svoje napake, kot Linux in Windows, preizkusi ga nekje pa poglej ce ti sede.
4. SSD ima v teoriji manjso zivljensko dobo, vendar z normalno uporabo tega ne bos opazil, lahko googlas za izracuni pa bos sam videl.

Torej PC ali pa ce hoces mobilnost MB Air 13" + zaslon, seveda ce si lahko to privoscis.
b4d.sablun.org

axee ::

Nakup jabolka se ti splača, če imaš konstantne težave z Windowsi (če si res antitalent in klikaš vse ne da bi bral in inštaliraš 1001 sranje na svoj PC) in ti OSX tako zelo sede in ti je logičen. Za tvojo uporabo bi bil nakup Appla prestiž. Aluminij, stil itd, saj si predstavljaš. Naj omenim še, da je na OS X načeloma upravljanje računalnika oz nastavitev VELIKO bolj enostavno in logično, tako da je smiselnost nakupa spet na tebi. Če si relativno izkušen Windows uporabnik lahko tiste osnovne stvari poiščeš sam (ker veš kje iskati), če pa se ti velikokrat dogaja, da se ti sanja ne, kje začeti in imaš z vsako nastavitvijo težave, ti bo OSX zelo všeč. Ne zna pa OSX nič več kot Windows in sam desktop (okolje, kjer upravljaš programe) je enako učinkovito oz odvisno na kaj si navajen.

Za tvoje potrebe ti Mac nič ne pomaga med samo uporabo računalnika. Veliko cenejši PC ti bo odpiral enako/bolj gladko in hitro. Definitivno boš za enak denar dobil hitrejši PC, ki ti bo (praviloma) deloval tekoče dalj časa, Appla pa boš lažje prodal. Ko je PC nekaj let star praktično ni več vreden nič.

Če se odločiš za PC, naj ti forumaši pomagajo/mo pri nakupu, da boš dobil optimalno in ne boš trošil na neumnostih.

Vsekakor pa SSD v računalnik BREZ IZGOVOROV. Tudi apple-a ne kupuj brez SSD-ja, torej ti pride v upoštev za neko normalno ceno samo MB Air. Mobilnost, prijaznost in prestiž -> Apple, surova moč, nadgradljivost in cenovno ugodno - PC.

In to je tudi vse,kar moraš vedeti. Če paziš, da na svoj PC ne nalagaš vsega možnega sranja, bo deloval po tvojih željah zelo dolgo. Maca boš težje nasvinjal (ampak se tudi da), ampak če do sedaj nisi imel težav s tem, potem tudi sedaj ne boš imel.

Aja, če se odločiš za PC, kljub temu, da ti bomo najbrž forumaši pomagali k optimalni sestavi le nabavi pri neki firmi, ki ti sestavi po željah in imaš garancijo na CELOTEN računalnik. Tako ob primeru kakršnih kolih težav samo odneseš PC na firmo in ti ga takoj popravijo, ne pa da moraš sam šraufati po sistemu in se igrati diagnostiko (ko kupuješ po delih).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

uros123 ::

drugače bi že kupil appla
zaradi:
-dizajna
-OSX-a
-zaradi tega ker naj bi delal leta in leta brez težav
kar me odvrača od nakupa je to da ima nizke specifikacije komponent
pa še nekaj ali naj bi bil res applov sistem tako izpopolnjen kakor pravijo?in ali se sistem res skoraj ne more zamrzniti oz.izsuti?
hvala za vse izčrpne odgovore
lp

bluefish ::

Za ustrezen denar se da dobiti dokaj lepa ohišja.
OS X lahko z nekaj truda namestiš tudi na "navaden" računalnik.
Leta in leta brez težav dela praktično vsak računalnik. Izjeme so pri enem ali drugem.

uros123 ::

hm kar se tiče windowsov (računalnik star 4 leta) nagajajo
1.virusi
2.potrebne stalno neke nadgradnje
3.vsake toliko časa se kaj izsuje tako da je potrebno naredit obnovitev sistema, to traja vsaj pol ure
jaz pa rabim računalnik tako da ga prižgem oz. se prižge skoraj nemudoma ko klikneš na gumb za vklop, naredim tisto kar je treba, tako da ne razmišljam kdaj se bodo windowsi izsuli. glede namestitve OS X na računalnik pa so izkušnje zelo deljene
nekaterim je uspelo drugim ni. zaradi tega jaz rajši nebi tega delal, aja še to na razpolago imam 2000€. pa še nekaj ali ima imac zelo drugačno tehnologijo od mackbook-a pro. pa še nekaj računalnik naj bi res zdržal za vsaj 5 let ali so tega maci sposobni?
lp

b4d ::

2000e, fantasticno, http://www.epl.si/?id=1L2L16L75L9147E

Glede na tvoje izkusnje ti "hackintosha" oz OSX na PC nebi priporocal, ker je potrebno vcasih precej znanja za uredit zadeve ce nimas tocno dolocenih komponent.
In ja, tudi OS X ni neunicljiv, se zgodi vcasih potreba po hard resetu.


Uglavnem se vedno se nisi odlocil ce prenosnik sploh potrebujes. Pomojem ga ne, tako da za tisocaka sestavi eno ubitacno masino in si dober 5 let.

iMac vs. MBP? Tehnologija je ubistvu precej podobna
b4d.sablun.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: b4d ()

Gwanaroth ::

Če misliš 2 jurja vložit, potem tole in pika.

Ti iz prve roke povem - imam 2 leti starega MB Pro, ga gonim tam po 18 ur na dan, vmes sem dodal ssd (kasneje še drugi ssd namesto dvd enote), 8GB rama in zdaj je to moj "dream machine". Po 549 polnjenjih baterije imam še vedno 5 ur avtonomije brez problema, sicer je pa računalnik zelo odziven, nobenih crashev, skratka pravi mobilni workhorse, kar je za moje potrebe idealka.

Apple gor, Apple dol, nisem fanboy, ampak druzga kot priporočat ne morem.

Če pa želiš "navaden" prenosnik, potem poglej za ThinkPad T serijo.
Lights often keep secret hypnosis..

axee ::

To kar si opisal je zmožen moj 4 leta star računalnik. Nobenih problemov z virusi, nobena sesutja, nadgradnje pa prihajajo vsak četrtek pri M$, pri applu je enako, vsak sistem se updata! Prižge se v 8 sekundah, iz sleepa v manj kot sekundi. Vse se odpira hipno brez zamika.

Nevem kaj počneš, da imaš probleme z windowsi in sesuvanjem. Morda ti tukaj pomagamo, morda pa potrebuješ le bolj zaprto platformo, kot je Mac.

Ampak če delaš z Windowsi tako kot z OS X (torej pustiš vse tako kot je, ne nalagaš sumljivih programov, ne klikaš raznih neumnih strani itd) se Windows ne sesuje po več let hkrati.

Plačat 2kEUR za nekega Mac-a ki ga boš uporabljal za filme, šolo in internet.. jaz bi/bom imel Mac-a, ampak zaradi druhih stvari, dela z multimedijo, ker je nekaj stvari in programov res boljših.

Pa sem prepričan, da bi tvoje potrebe izpolnjeval katerikoli budget 500EUR sistem. Ravno sem sestavil za familijo, i5 sistem, 8GB RAM-a in 128GB SSD. Stalo nas je okoli 400EUR, brez ohišja. Če bi dodal notri najhitrejši i7 ali grafično kartico nebi familija imela nič od tega, ker je računalnik namenjen isti uporabi kot bi ga imel ti.

In veš kaj? Dali smo 400EUR, in res ni težava že čez eno leto kupiti novega. Pa imaš vedno najboljše, ne pa da 5 let goniš isto mašino.

Maci so zakon, super delovne mašine, ampak za tvoje potrebe je Mac prestiž in preseravanje.

Izbira je na koncu tvoja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

axee ::

Gwanaroth je izjavil:

Če misliš 2 jurja vložit, potem tole in pika.

Ti iz prve roke povem - imam 2 leti starega MB Pro, ga gonim tam po 18 ur na dan, vmes sem dodal ssd (kasneje še drugi ssd namesto dvd enote), 8GB rama in zdaj je to moj "dream machine".


Se strinjam z napisanim, ampak MBP Retina ti nažalost ne dopušča nadgradnje ničesar. Če kupiš Mac-a kot delovno mašino (edini dober razlog, po moje) je po pravici povedano 8GB RAM-a in i5 malce premalo oz podpovprečno, čez 2,3 leta pa bo zastarelo. V končni fazi pri nekem "delu" in ne gledanju filmov in brskanju po internetu večinoma prevlada surova moč mašine.

Roadkill ::

On bi gledal filme in igral igre, vi mu pa priporočate MB Pro s 13" zaslonom. Svašta.
Ü

b4d ::

Sam je rekel da ima 2000 eur za porabit, zraven smo sicer tudi budget variante priporocali.
b4d.sablun.org

uros123 ::

okej mislim da sem zadosti slišal hvala za vse zelo izčrpne odgovore.
lp

blackbfm ::

Ti iz prve roke povem - imam 2 leti starega MB Pro, ga gonim tam po 18 ur na dan


saj kompi so načeloma narejeni da se ga goni magar 24ur na dan

m0LN4r ::

Stvari za 2k€ ne kupuj, osebno mnenje. Sem pred 5 leti dal za prenosnik 1500€. Res je da je delal 24/7 in še vedno dela.
Če bi takrat kupil prenosnik za polovico tega recimo 700€. Bi si zdaj za tist ostanek 800€ kupil mašino za 600€ in zaslon za 200€. Pa bi bil na konju.

Se pa strinjam z izjavo, da rajš porabim 4x po 500€ vsake 2 leti. Kot pa da kupim mašino za 2000€ recimo maca in pol čez 5 let delam na über zastareli mašini, ki bi jo prekašal čez pet let komp za 500€ oz. še manj.

Še enkrat po pravic. Jaz sem pred 5 leti tak razmišljal, da kupim čimboljšo mašino za čimdle časa pa mi je žal. Rajši bi mel zdaj še enga i7, kot pa, da moram še vedno bit na C2D mobile :D

Lp
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

flameir ::

axee je izjavil:

To kar si opisal je zmožen moj 4 leta star računalnik. Nobenih problemov z virusi, nobena sesutja, nadgradnje pa prihajajo vsak četrtek pri M$, pri applu je enako, vsak sistem se updata! Prižge se v 8 sekundah, iz sleepa v manj kot sekundi. Vse se odpira hipno brez zamika.

Nevem kaj počneš, da imaš probleme z windowsi in sesuvanjem. Morda ti tukaj pomagamo, morda pa potrebuješ le bolj zaprto platformo, kot je Mac.

Ampak če delaš z Windowsi tako kot z OS X (torej pustiš vse tako kot je, ne nalagaš sumljivih programov, ne klikaš raznih neumnih strani itd) se Windows ne sesuje po več let hkrati.

Plačat 2kEUR za nekega Mac-a ki ga boš uporabljal za filme, šolo in internet.. jaz bi/bom imel Mac-a, ampak zaradi druhih stvari, dela z multimedijo, ker je nekaj stvari in programov res boljših.

Pa sem prepričan, da bi tvoje potrebe izpolnjeval katerikoli budget 500EUR sistem. Ravno sem sestavil za familijo, i5 sistem, 8GB RAM-a in 128GB SSD. Stalo nas je okoli 400EUR, brez ohišja. Če bi dodal notri najhitrejši i7 ali grafično kartico nebi familija imela nič od tega, ker je računalnik namenjen isti uporabi kot bi ga imel ti.

In veš kaj? Dali smo 400EUR, in res ni težava že čez eno leto kupiti novega. Pa imaš vedno najboljše, ne pa da 5 let goniš isto mašino.

Maci so zakon, super delovne mašine, ampak za tvoje potrebe je Mac prestiž in preseravanje.

Izbira je na koncu tvoja.


Praktično iste stvari bi jaz napisal. Apple je uredu, ampak jaz nimam tolk denarja, da bi se s tem preseravu. lp

turbolenca ::

Poglej še za Dell Precision m4700 serijo (tujina, pri nas predragi). Sam imam Precision m4600 serijo slabo leto, laufa cca. 16-20ur/dan, in do sedaj nobenih crashov. Aja, pa ssd (priporočam Samsung 830) obvezno noter in min. 8gb rama. ROCK SOLID!!!

Cyberdine1 ::

XD nikoli mi ne bo jasno zakaj bi kdo vrgu stran 2k€ za Appla. Že sama specifikacija hardware-a me zamrzne. Hardware v računalniku je vreden cirka 600€(max). Se pravi ostalih 1400€ nameniš njihovem OS + podpori ter dizajnu. :S Jaz osebno nimam denarja za take neumnosti. Ce si res anti talent kar se tiče IT....pa ne ..tut če si nevem kakšen čisti laik se bolj splača kupt laptop za 600€ + plačat enmu 100€ da ti namesti tiste winse + neko zaščito. Apple izdelki so za blondinke z dost dnarja. Še zdj nevem zakaj sm si leto nazaj kupil ipod 4...zabaval me je cirka 30 minut. Danes prašen leži nekje v omari.

taz ::

Če se boš slučajno odločil za Mac, pa da ga boš uporabljal za zgoraj našteto je tudi fajn ideja iMac27. Apple izdelke dobiš še z -10% popusta, če si študent (določenih faxov mislim da), ali pa iSpot bo imel 2.obletnico pa bojo imeli -10% popust. Z razliko od 2kEUR, pa dokupiš še SSD, 16GB rama pa HDD lahko zamenjaš s kakšnim večjim, npr WD Red 2/3TB.
Tako boš imel velik ekran, pa soliden procesor in zadovoljivo grafiko oz za tvoje potrebe odlično grafiko.

Je pa PC tudi odlična izbira, kjer si dosti bolj fleksibilen pri sami izbiri komponent.

Gwanaroth ::

Cyberdine1: najdi mi kateri drug ne-Apple prenosnik za "max 600 EUR" kot ti praviš, z istimi karakteristikami, kot jih ima MB Pro..

Pa ne glej samo specifikacij na papirju, ampak dejanske - avtonomija baterije (ne samo na začetku ampak tudi po 500+ polnjenjih), kvaliteta tipkovnice, kvaliteta trackpada, svetilnost in color reproduction displaya, tihost delovanja, (ne)pregrevanje, kvaliteto samega ohišja ipd ipd...


ps: nisem apple fanboy, temveč le nisem tako bogat, da bi kupoval poceni stvari.
Lights often keep secret hypnosis..

r3dkv1c4 ::

uros123 je izjavil:

drugače bi že kupil appla
zaradi:
-dizajna
-OSX-a
-zaradi tega ker naj bi delal leta in leta brez težav
kar me odvrača od nakupa je to da ima nizke specifikacije komponent
pa še nekaj ali naj bi bil res applov sistem tako izpopolnjen kakor pravijo?in ali se sistem res skoraj ne more zamrzniti oz.izsuti?
hvala za vse izčrpne odgovore
lp

js sm mel laptopa hp-ja prjatu ma pa appla.....
tam tam po sposobnosti....5 let niti ene napake z winsi od appla se je pa samo razlikoval po ceni...moj je bil 260€ cenejsi pa so mi ga zal ukradli....to je to.


je pa od lastnika odvisno kaj dela s prenosnikom.

blackbfm ::

zaradi tega ker naj bi delal leta in leta brez težav


deloval naj bi točno toliko kot traja garancija

Pro_moted ::

Vi niste normalni.Apple je super računalnik in vse , ampak 2000 evrov za 13,3 inč mlinček je že naravnost BOLANO.
Kupiš nekaj takega :

http://www.mimovrste.com/artikel/275045...

+ Windows 8 in imaš enako odzivnost kot iOS z dosti boljšim hardwearom. 500 evrov pa lahko raje kam drugam vložiš!
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

blackbfm ::

tale dell je grd pa še prevelik..za tako velikost imaš pol raje stacionaren komp kot da ta cegu prenašaš okoli

matejceh ::

13" mlinček je 10 let pred tem zabojnikom Dell 17", če govorimo o prenosnikih...

Pro_moted ::

matejceh je izjavil:

13" mlinček je 10 let pred tem zabojnikom Dell 17", če govorimo o prenosnikih...


V čem je 10 let naprej ? Pa nisem napisal da naj vzame tega, ampak nekaj takega z podobno strojno opremo.
Če je pa vam finta gledat filme in brskat po netu ter igrat igre na 13 inč zaslonu, potem pa kul.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

M-XXXX ::

blackbfm je izjavil:

tale dell je grd pa še prevelik..za tako velikost imaš pol raje stacionaren komp kot da ta cegu prenašaš okoli

Heh, no takih se pa prodaja Appla. Važno da je lep pa drag, vse ostalo je nepomembno!

blackbfm ::

oblike se ne gleda pri laptopih za 350e..pri 1000+ pa logično da tut to

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

XS!D3 ::

Cyberdine1 je izjavil:

XD nikoli mi ne bo jasno zakaj bi kdo vrgu stran 2k€ za Appla. Že sama specifikacija hardware-a me zamrzne. Hardware v računalniku je vreden cirka 600€(max). Se pravi ostalih 1400€ nameniš njihovem OS + podpori ter dizajnu. :S Jaz osebno nimam denarja za take neumnosti. Ce si res anti talent kar se tiče IT....pa ne ..tut če si nevem kakšen čisti laik se bolj splača kupt laptop za 600€ + plačat enmu 100€ da ti namesti tiste winse + neko zaščito. Apple izdelki so za blondinke z dost dnarja. Še zdj nevem zakaj sm si leto nazaj kupil ipod 4...zabaval me je cirka 30 minut. Danes prašen leži nekje v omari.


Ne bom se spuščal v to kaj je smiselno in kaj ne, vsak pač zase ve kaj potrebuje in lahko to kupi, ampak ti trdiš da je HW wreden max 600€, torej mi pokaži alternativen 13", ki ima zaslon z resolucijo 2560 x 1600, Ivy Bridge i5 CPUjem, 256GB SSDjem, baterijo, ki zdrži 7 ur in s približnimi merami ter težo 13" MacBook Pro /w Retina display za 600€. Če ima poleg tega še Thunderbolt (,ki ga Mac ima in bi mi prišel zelo prav), grem jutri ponj. Lahko je brez karkšnekoli podpore, OSa itd samo cena mora biti manjša ali enaka 600€, kolikor trdiš, da je sam HW vreden.

bedak ::

ma tole kupš pa je to to, mogoče še ekran pa si gotov

gendale ::

kaj pa če si kupiš macbook air, za 900e, ki ti jih ostane dobiš pa še en soliden namizni računalnik + zaslon
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

gazibo ::

Samurai je izjavil:

Kupiš navaden PC za 600€ s 128GB SSD in glej da vzameš napajalnik kot se zagre (seasonic, enermax) in ne navadnih LC Power, ki jih šenkujejo zraven ohišij za 30€.




FTFY

m0LN4r ::

A je op rekel, da ga misli prenašat?

Za 2k€ dobiš:
- EEE PC ali tablico, ki jo je užitek prenašat (cca 500€)
- Računalnik za 800€, ki ni od muh in ekran za 200€
- Televizijo za 500€ za filme na katero lahk priklopiš eno izmed zgornjih dveh naprav.

To vse dobiš za 2k€ nevem zakaj bi kupil eno napravo in se bolj preseraval, če pa lahko imaš vse za ta dnar.
Filmov gledat na manj kot 22" ni užitek. Eni pa mu priporočate 13" za filme omg.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

blackbfm ::

appla malo preplačaš, ampak z eee pa vržeš keš skozi okno:))

Invictus ::

Sam raje kupim mašino za 2000 EUR in jo amortiziram v enem tednu dela na projektu. Po projektu jo lahko prodam, zavržem ali karkoli.

Razen Appla in Lenova ne kupim nič drugega, ker je škart roba. Preveč problemov, če je to tvoja edina delovna mašina.

In ja, za 2k EUR se da dobit res hudo mašino danes. Applove cene v Sloveniji so pa sploh navite. Ampak zakaj pa imate internet? Da najdete cenejšo varianto?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

m0LN4r ::

OP rabi računalnik za FB in filme in pokemone.

Sem že mel veliko prenosnikov za servisirat pa so vsi delal tak kot moraj. Nevem ka eni ljudje delajo, da jih uničjo. Za vse kar se pokvari sofware ali hardware je večinoma uporabnik kriv. Disk je disk, procesor je procesor, ram je ram. Pa če maš bilokeri računalnik. Komponente pridejo iz skorajda iste tovarne.

To kaj bi op delal lahko delaš na bilokateri napravi teoretično, še na telefonu.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Jakob_X ::

uros123 je izjavil:

hm kar se tiče windowsov (računalnik star 4 leta) nagajajo
1.virusi
2.potrebne stalno neke nadgradnje
3.vsake toliko časa se kaj izsuje tako da je potrebno naredit obnovitev sistema, to traja vsaj pol ure
jaz pa rabim računalnik tako da ga prižgem oz. se prižge skoraj nemudoma ko klikneš na gumb za vklop, naredim tisto kar je treba, tako da ne razmišljam kdaj se bodo windowsi izsuli.


Glede na zgoraj napisano nisi verjetno kaksen talent za racunalnike. Verjetno je v tvojem primeru bolj ustrezen nakup Maca saj je prijaznejši popolnim začetnikom. 5 let je pa vseeno dolga doba za notebook, ki ze v osnovi ni ravno zverina.

svenica ::

Ko pogledam kakšnen hardware je v macu za 2k,
me prime, da bi se s kočijo peljal. Delovna mašina? :D

axee ::

Ne jit stran od prvotne teme. Nabava prenosnika za DELO in za lahko zabavo je nekaj drugega. Kot smo že rekli, Mac stane toliko z razlogom, res je da plačaš znamko ampak te mašine so narejene za 24/7 delo in redkokateri PC notebook je zmožen podobnega. POdobno plačaš HP Elitebooke in podobno.. ne gre se samo za številke, jaz še nisem videl recimo prenosnika z dejansko uporabnim zaslonom za manj kot 1500EUR. Ampak to so prenosniki za delo, in ne zabavo. Enako je z baterijo, hlajenjem, vzdržljivostjo ohišja, itd..

Dejstvo je, da bi njegove želje zadovoljil 500EUR vreden sestavljen računalnik, ker od računalnika zahteva relativno malo. Zato se nakup neke "resne" mašine ne izplača. O tem bomo govorili, ko bo izbiral med MBP in kakšnim dejansko konkurenčnim laptopom enakega cenovnega razreda.

Izgled in swag na stran, edini dober razlog, da nabavi Mac-a, je prijaznost in odpornost na njegove neumnosti. Pa iz izkušenj povem, da je zelo malo truda potrebnega, da naučiš uporabnika pametne uporabe računalnika in ne klikanja vsepoprek in sesuvanja windowsev. Že s tem, ker hoče imeti računalnik za 5 let je jasno, da ne ve točno, kako stvari delujejo v teh časih. Prevečkrat sem že videl ljudi, ki so dali nevrjetne količine denarja za računalnik, ker bi radi kupili na dolgi rok, potem se pa čudijo, da sem v istem času jaz za enak denar zamenjal že 3 računalnike in imam vedno top of the line.

Enaka neumnost, kot nakup Mac-a, bi bil nakup PC-ja za 2000EUR. Mašina bo besna, ampak je zdaleč ne bo izkoriščal in bo v bistvu mirovala večino svojega življenja. Ko pa bo prišel čas, ko bo programska oprema, ki jo uporablja, dejansko izkoriščala njegov PC/Mac, pa bo le ta že zastarel in ga bo lahko pohodil katerikoli budget PC.

Če je uporabniku dejansko vseeno za teh 2kEUR, naj nabavi karkoli mu pač zgleda kul. Mac-a ne bo izkoristil, PC-ja ne bo izkoristil, za ta denar. Če pa uporabnika dejansko zanima racionalen nakup, primeren njegovim potrebam, pa bo za isti denar dobil veliko več, dolgoročno gledano.

Samo še neumna primerjava: to je tako, kot da bi voznik vozil povprečen avto neodgovorno, nanj nebi čuval, se zaletaval in se čudil, zakaj vse odpoveduje. Potem bi rekel, da bo nabavil hummerja, ki je bolj odporen, vozil pa bi ga po istih slovenskih cestah.

Gre se samo za to, da lenoba, malomarnost in slab odnos do tehnologije te ljudi privede, da kupujejo "profi" mašine, samo zato ker so odporne za njihovo grobo uporabo.

In tem ljudem je očitno vseeno za vložen denar, če jim nebi bilo, bi že pomislili, da je problem na njih samih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

svenica ::

axee je izjavil:

Mac stane toliko z razlogom, res je da plačaš znamko ampak te mašine so narejene za 24/7 delo in redkokateri PC notebook je zmožen podobnega.


Motiš se. Čisto vsak notebook je zmožen tega.
No, najbrž bi bilo dobro definirati, kaj pomeni delo 24/7. Zame to pomeni
obremenjenost procesorja na 100% 24 ur na dan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

Invictus ::

svenica je izjavil:

axee je izjavil:

Mac stane toliko z razlogom, res je da plačaš znamko ampak te mašine so narejene za 24/7 delo in redkokateri PC notebook je zmožen podobnega.


Motiš se. Čisto vsak notebook je zmožen podobnega.

Mislim da se ti malo motiš. Očitno še nisi imel v roki ali pravo delovno mašino ali neko poceni plastično tajvansko/kitajsko sranje.

Pri laptopu niso karakteristike velikost RAMa, diska, grafika ...

Ampak baterija, vzdržljivost ohišja, kvaliteta ekrana.

Ampak ker si folk kupuje laptope za domačo uporabo, zato obstaja tudi plastika.

Sam si ne morem privoščit nekega plastičnega sranja, ki se lomi. Sem preveč na terenu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

svenica ::

No, saj zato sem podal svojo definicijo dela 24/7, ki pa izključuje teren.
Je pa cheap plastika še vseeno odpornejša na udarce, kot pa applov aluminij,
ki v bistvu ni odporen na nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

axee ::

Jap, vsak laptop bi moral zdržati 24/7 100% obremenitev, se popolnoma strinjam, unready. Ampak ne gre se samo za to. Je že Invictus dobro povzel.

Namen teh prenosnikov je drugačen. Primer:

Fotograf obdeluje in arhivira fotografije na terenu. Potrebuje zanesljiv prenosnik, odporen na zunanje vplive, ima kvaliteten zaslon in mora imeti dolgo avtonomijo baterije. Ker se gre za hkratno obdelavo tudi nekaj 1000 fotografij, je mašina pogosto obremenjena na 100%.

In ne mi rečt, da je mašina za 600EUR primerna za to delo, pa četudi ima enake specifikacije, kot tista za 2000EUR. Če se gre za biznis, se gre zares. Nihče pač ne bo zaupal tega prenosniku za 600EUR. Je pa seveda dejstvo, da za 600EUR LAHKO dobiš prenosnik, enako "zmogljiv" kot te mašine, ampak to je za na mizo ali kavč. Nikakor pa ne za projekt, ki je vreden 10 takih prenosnikov.

Problem je, da apple ponuja SAMO prenosnike tega ranga, ljudje pa jemljejo to, kot da prodajajo 600EUR vredno sranje za 2000EUR.

Naj opomnim, ne govorim samo za Mac-a, govorim za VSE prenosnike v temu cenovnemu rangu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

m0LN4r ::

Toughbook. To je pa že druga zgodba...
@axee
Nebi mogel lepše povedat zgoraj.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

blackbfm ::

Potrebuje zanesljiv prenosnik, odporen na zunanje vplive


v sloveniiji imamo res ekstremne pogoje, ti ga v momentu odnese in razfuka če ni iz alu8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

axee ::

Haha :D ti vse veš :D

The Player ::

Apple
+ prednaložen OS in ostal software in driverji,...pripravljen za takojšnjo rabo
+ manjši riziko sesutja in fašenja virusov itd.
+ odprta koda je na voljo tudi za apple :D
+ možnost inštalacije windowsov (kar je včasih dvorezen meč)
+ nimaš DLL-jev in tega sranja
- zasoljena cena (še posebej, če si navaden uporabnik in ga ne uporabljaš za službene zadeve)
- kvaliteta iz leta v leta pada, (ali so to le govorice ali ne,...preveri kaj pravijo apple uporabniki)
- omejena podpora za igre
- apple nima kategorij (npr. za zahtevnejše uporabnike ena mašina, za navadne druga mašina, kar sledi k dražji konfiguraciji)
- odvisnost od raznih apple poslovalnic v primeru nadgradnje ali servisiranja, ne moreš stvari popravljati na svoje roke itd.

PC
+ da se sestaviti dober računalnik za pošten denar
+ velika konkurenca, kar omogoča kupcem lažjo izbiro komponent, glede na njihove zahteve
+ primeren za igre
+ svoboda pri nadgradnji in servisiranju
- vzame kar nekaj časa, da se naloži sistem (OS, driverji itd.), ni primeren za takojšnjo uporabo (razen če je že predčasno naložen sistem)
- ko se sistem zapaca se zapaca, missing DLL, registri itd.
- večja ranljivost z virusi itd.

Za tvoje zahteve sta oba sistema OK, vprašanje je le, če si pripravljen odšteti denar za bistveno dražji apple. V primeru če izbereš apple, boš dobil top of the top mašino, ki bo delala skos, za tvoje namene lah rečm kar "nepokvarljivo", ker za tvoje zahteve bi bil ok tudi 5-10 let star PC ali pa kak PC do 500€ po možnosti s prednaloženim OS-om. SSD je fajn, sam če nimaš kakih hardcore grafičnih ali drugih zahtevnih programov se mi zdi čist odveč al pa če kupš 60GB za sistem je čist OK.
Pr PC-ju je pa zgodba taka, ko bo sistem svež bo delal, čez par let ko se pa 100x naloži in zbriše program bo pa začel performance padat, težave bodo z DLL-ji, registri itd. Sem pa še zmeraj prepričan, da za tvoje namene je tut PC ok. Za primer: maš 1tb diska, (pretiravajmo) 50-100gb sistema, 500gb filmov, 10gb fajlov za šolo, >20gb iger, performance na hddju bi res padu, sam če se ne ukvarjaš s kakimi hardcore programi in igrcami še zmerm lah s PC-jem dober pride (še posebi če lepo z njim ravnaš in vzdržuješ:))
vzdržljivost komponent je tut ok, v 4 letih se mi ni pokvarlo še nič, razen diska, unga šrota od seagata.

v rezervo moraš tudi vzeti, da če nisi vešč applovega sistema, ti bo vzelo nekaj časa (in mogoče tudi živcev), da ga osvojiš in ugotoviš na kak princip deluje. No sej tok težak pa tut ni, se ga da zlo hitr ukrotit :)
če boš kupu macbook AIR, moraš vzeti v račun, da nimaš DVD pekača, kar ti bo vzel še nekaj € več za zunanji DVD pekač, v primeru če ga potrebuješ

srečno pri nakupovanju :)

axee ::

Samo da opomnem; nakup SSD-ja ni nujen za igre ali zahtevne programe, ampak za samo odzivnost sistema. Razlika je kot noč in dan, tudi za njegovo uporabo.

gendale ::

če že mora bit samo 1 računalnik se jaz, ker je op omenil igre, močno nagibam v smer pcja

saj nekatere delajo tudi na osx (oziroma na maca daš windows)

ampak najprej imaš dodaten strošek z okni

pa še grafične kartice v macih so, kar se iger tiče bolj tko tko (odvisno sicer kako zahteven si)

za vse ostalo bosta pa dobra oba s ssdjem (ker hočeš odzivnost)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gendale ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple predstavil nove iPad, MacBook Air in Mac Mini (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
51672415 (60764) leiito
»

Ali MacBook Pro 13 Retina ali ASUS? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
27052150 (41971) Nummy
»

Hackintosh ali Mac

Oddelek: Pomoč in nasveti
182408 (1728) techfreak :)
»

Apple prenovil macbooke pro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18442918 (36816) BlueRunner

iMac i7 27" SSD ali PC + 27" monitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5312364 (10485) jazbec

Več podobnih tem