Forum » Loža » Peka (kruha) izpod sača
Peka (kruha) izpod sača
Aston_11 ::
Peče kdo karkoli izpod sača? Pravkar sem ruknil testo za kruh v sač (prvič) in čakam, kaj bo. Upam, da ne vse črno. Sač na žerjavco, peki papir na dno (je prva peka in je še malenkost rjast), pokrov preko in žerjavca preko. Čez cca 25 minut pogledam, kaj se dogaja....
ingeniero ::
Pečem vsake toliko časa. Ponavadi piščanca in zelenjavo. Prvo si pripravim dobro oglje, ki ga potem dodam pod sač in pa nekaj oglja zgoraj. Prvič je bilo malo zažgano, ker je bilo preveč vroče. Potem pa se je vedno zelo okusno pripravilo (okoli 1 ura peke).
[D]emon ::
Je kaj uspelo ? :)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
deleted ::
Jaz pečem tako: zložim kepe testa v obliki rožice v sač, pokrijem in namestim spodej in čez lepo žerjavico. Nato grem spat, zjutraj pa po kruh.
mailer ::
Najbrž ne more, ker gasilci zračijo stanovanje
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
driver_x ::
Jaz večkrat pečem tudi kruh. Sač postavim na pesek, žerjavico pa naložim samo zgoraj in nalo na straneh (tako da se ne dotika preveč spodnjega dela, kamor je postavljen kruh). Pečem po občutku, glede na barvo kruha, po njem tudi potrkam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
Aston_11 ::
In?Okrog črn kot noč, noter pečen. Bo treba pogruntati, kaj je šlo narobe.
Najbrž ne more, ker gasilci zračijo stanovanjeNea, nimamo črne kuhinje ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
ales85 ::
Če je okrog črn potem je temperatura previsoka.
EDIT: Ali pa malo previsoka temperatura in hkrati predolg čas peke?
EDIT: Ali pa malo previsoka temperatura in hkrati predolg čas peke?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ales85 ()
Aston_11 ::
Pol ure sem ga žgal, pa obilno založil z ogljem. Verjetno bo temperatura in bo potrebno prilagoditi z manjšo plastjo oglja pod loncem (tam celo ni bil cel črn) in dati komaj kaj na vrh pokrova. Potem bi moralo biti in je oglja dovolj malo za časovno prilaganje peke.
ZaphodBB ::
Problem je, da si ga na taki temperaturi pekel pol ure.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
nejcek74 ::
- najprej segrejes peko, ko peces ne pretiravaj s kolicino obloge
- jaz sem vedno pekel v pekacu v peki
- temperatura spodnjega dela je hitro previsoka, zate ne pretiravaj z ogljem spodaj
- pri daljsi peki sem jaz kuril les na locenem delu kurisca in potem samo dodajal par kosov vsake toliko casa, naceloma na vrh in ne pod dno
Ko sem prvic pekel pod peko sem kremiral celo kraco, iz par kilske krace je nastala za pest velika crna bunka. V glavnem ne pretiravaj s kolicino oglja, zelo hitro je prevroce.
- jaz sem vedno pekel v pekacu v peki
- temperatura spodnjega dela je hitro previsoka, zate ne pretiravaj z ogljem spodaj
- pri daljsi peki sem jaz kuril les na locenem delu kurisca in potem samo dodajal par kosov vsake toliko casa, naceloma na vrh in ne pod dno
Ko sem prvic pekel pod peko sem kremiral celo kraco, iz par kilske krace je nastala za pest velika crna bunka. V glavnem ne pretiravaj s kolicino oglja, zelo hitro je prevroce.
Aston_11 ::
Problem je, da si ga na taki temperaturi pekel pol ure.Verjetno, ma tak je bil recept. Celo 40+ minut.
V glavnem ne pretiravaj s kolicino oglja, zelo hitro je prevroce.Ja, ta del moram osvojiti, pa bo vse ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
ZaphodBB ::
Verjetno, ma tak je bil recept. Celo 40+ minut.
Jebeš recept. Recept je bil (očitno, po trajanju sodeč) za majhno oz. ohlajajočo se količino oglja.
Kruh lahko pečeš pri večjih temperaturah, manj časa - a boš moral narediti tanjšega. Če hočeš orenk hlebec, boš moral pa ustvarit pogoje, kjer imaš ustrezno žerjavico.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
nejcek74 ::
ker so sači različni ti tezko povem koliko, ampak recimo pri meni je pokrov mozno nekako 50% pokrit ker je ostali del prestrm in oglje dol popada (pa se tu za zgornji del uporabljam poseben kovinski obroc). Spodaj pa naceloma namestim oglje samo okoli zunanjega roba in ne po sredini, ker sem imel ze prevec zazganih zadev. Kruha se nisem pekel, v glavnem mesovje (hoba, kraca) pomesano z zelenjavo, vcasih pica.
Bodi nezen, sač je k baba, moras sam mal podkurit na pravih messtih ne pa da nazigas na polno ves cas.
Bodi nezen, sač je k baba, moras sam mal podkurit na pravih messtih ne pa da nazigas na polno ves cas.
telexdell ::
Peka kruha v krušni peči poteka tako, da gospodinja iz izkušenj točno določeno količino lesa (običajno so po polena zvezana v svežnje) zažge v peči. Ko les pogori (ugasne plamen) se žerjavica potisne v kote in v peč dajo hlebci testa, kateri so vzhajali v pletenih košarah in so točno enake velikosti. Po točno določenem času peke (vmes je strogo prepovedano odpirati vrata peči) vzame pečen kruh iz peči. Ob tem temperatura v peči vseskozi malenkost pada, vendar je ob koncu peke peč še vedno vroča.
Za uspešno peko kruha v saču bo treba postopati enako: enaka količina testa, enaka začetna temperatura sača, enako trajanje peke in enaka količina žerjavice okoli sača. Ker se to lahko določi le eksperimentalno bo nujno kar nekaj zasmojenčkov in nekaj surovežev preden se bo spekel kruh vreden pohvale.
Za uspešno peko kruha v saču bo treba postopati enako: enaka količina testa, enaka začetna temperatura sača, enako trajanje peke in enaka količina žerjavice okoli sača. Ker se to lahko določi le eksperimentalno bo nujno kar nekaj zasmojenčkov in nekaj surovežev preden se bo spekel kruh vreden pohvale.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
driver_x ::
ingeniero ::
Finta pri krušni peči je tudi ta, da jo zakuris, nato pa na mesto peke narahlo posuješ z moko. Če se moka hitro spremeni v zažgano je temperatura prevelika. Če pa se začne peči lepo počasi in zadiši je temperatura ravno pravšnja. Pri saču to malo težje preverjaš, ker te iste temperature ne drži dolgo časa, morda pa vseeno poskusiš na takšen način eksperimentirati z dodajanjem in odvzemanjem oglja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen žar? (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Loža | 223623 (3754) | Comandante |
» | Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 22117 (19179) | Riff |
» | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22491 (20728) | Alec999 |
» | Električni žarOddelek: Loža | 19531 (19054) | roko11111 |
» | Peka na žaru - maščoba pada po oglju...? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24012 (21003) | BigWhale |