» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
11 / 34
»»

Tomas 33 ::

Ti to resno? O kakšni drugačni formuli? Samo v tvoji fiktivni deželi si na banki sposodim 50.000 EUR in sem jih naslednji dan dolžan 70.000 EUR, ker se celotne obresti takoj pribijejo na glavnico.

Vsaka banka ti je dolžna pripravit izračun odplačevanja glavnice in obresti za celoten kredit po trenutni obrestni meri in ti tudi pripravijo.

Poleg tega ti vsaka banka omogoča predčasno poplačilo kredita in v tem primeru ni nobenih dodatnih obresti. Le stroški banke.

P.S. Naj dajo v zakon, da vsak, ki si ne zna izračunat obroka in o bresti, ne sme dobit kredita, pa bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tomas 33 ()

toplakd ::

Potem jih 95% ne bo dobilo kredita :)

Ashrack ::

Kaj pa rekreditiranje kredita?
Vzami kredit vezan na Evrih da poravnas tistega s Franki. Potem pa odplacujes tega z Evri.
....

nevone ::

P.S. Naj dajo v zakon, da vsak, ki si ne zna izračunat obroka in o bresti, ne sme dobit kredita, pa bo.

Kaj ti nuca, če znaš zračunat, potem pa vseeno tvegaš?

Se pa strinjam, da če znaš zračunat, je večja verjetnost, da boš tudi bolj realno ocenil tveganje, ki pa ni odvisno samo od tega kako se bo gibal tečaj, ampak tudi od tega, koliko si sploh tveganja, glede na lastne prihodke lahko privoščiš. Torej da nisi kot en kaskader, ki pojma nima, kaj ga pri nekem tveganem skoku lahko doleti in na kaj mora biti pozoren.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nejcek74 ::

Tomas 33 je izjavil:

Poleg tega ti vsaka banka omogoča predčasno poplačilo kredita in v tem primeru ni nobenih dodatnih obresti. Le stroški banke.

Ali si preprican v to? Sam sem namrec dobival nasprotne informacije, da moras vedno placati vse obroke. Lahko pac jih prej v enem kosu.

St235 ::

nejcek74 je izjavil:

Tomas 33 je izjavil:

Ali si preprican v to? Sam sem namrec dobival nasprotne informacije, da moras vedno placati vse obroke. Lahko pac jih prej v enem kosu.

Še več, po pravilih banka ne sme zaračunat dodatnih stroškov za predčasno poplačilo kredita.

Okapi je izjavil:

Ti to resno? O kakšni drugačni formuli?
O formuli, ki določa razmerje med glavnico in obrestmi v obroku. Davno preden si se ti spomnil pametnjačit v tej temi so dali link na priporočeno enačbo za izračun anuitetnih obrokov, ampak ta enačba je samo priporočena in ne obvezna. Nikjer ne piše, da banke uporabljajo natanko to enačbo in ne morda take, ki je njim bolj v prid (da malo hitreje odplačuješ obresti kot glavnico).

O.

Za razliko od tebe, smo nekateri že kdaj v življenju jemali kak kredit in se tudi pozanimali o čemu. Lahko pa seveda razveseliš vse na tem forumu in enkrat svoj idiotizem dokažeš. Recimo s primerom kredita, kjer se ti celotne obresti zaračunajo instantno ob tem ko vzameš kredit. Res bi rad videl po katerem idiotizmu boš našel primer, ko na banki vzameš 10 letni kredit, ga poplačaš v enem tednu in si pri tem dolžan obresti za vseh 10 let.

Lahko pa seveda tako kot v ostalih temah dalje trolaš.

Kako točno pa plačuješ obresti hitreje kot dejansko nastanejo, pa tudi zahteva jemanje kredita v neki drugi dimenziji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

blink ::

nekikr je izjavil:

Če pa ne bi pretvoril, bi bil dolžan med 15 in 20 % več kot sem sploh najel.

Zakaj tako grdo lažeš? Vsa ta leta si odplačeval kredit, ki se je zmanjšal za odplačano vrednost. Dolžan bi bil točno toliko manj frankov kot bi jih odplačal. Če si se šel pa vmes trgovanje z valutami je pa to tvoj problem. Kupil si franke in odplačati moraš franke, če se vmes igraš in konvertiraš v evre pa ne jamraj, da bi moral zdaj plačati 20% več kot si kredita najel, ker je to grda laž.

Se strinjam. Če vzameš CHF kredit, vračaš franke in kakršnokoli omenjanje EUR je brezpredmetno. Ali je tvoj dohodek jen/rubelj/kuna/evro/dinar/dolar za kreditodajalca niti ni pomembno, zato pa je CHF kredit neriskantna izbira zgolj za nekoga ki dobiva dohodek v frankih, vsi ostali pa so v tečajnem riziku kjer lahko profitirajo/izgubijo, kar pomeni da špekulirajo (pa če se tega zavedajo ali ne).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blink ()

Če bi bilo za odobritev kredita potrebno opraviti kakšen test iz logičnega razmišljanja,
potem eni nikoli v življenju ne bi dobili kredita.

nekikr ::

Ne gre se toliko za logično razmišljanje kot za navaden pohlep. Ljudem je precej dobro jasno, da so vzeli 1000CHF kredita in po tem, ko so jih odplačali 300CHF, jih morajo še 700CHF. Jim je precej logično in jasno. Ampak zaradi pohlepa se slepijo s tem, da je pa to zdaj veliko več EUR kar pa konec koncev nima prav nobene veze z ničemer. Če bi si sposodil 100 ceglov in podpisal, da jih boš vrnil 100, potem nima veze koliko malte bo šlo v zadnjih 30. Vrni jih 100 pa boš mirno spal.
Konec koncev pa tudi banke ponujajo en kup rešitev za take specialce. Reprogram kredita recimo je čisto ok opcija, konverzija tudi. Sem načeloma tudi za to, da jim držav apokrije izgubo a v tem primeru jo mora tudi meni, kadar naredim kakšen minus, pa vsem borznim špekulantom, vsakemu trgovcu. Nacionalizirajmo izgubo vseh pa je problem rešen, mesečnik Luka bo takoj za to.

ZaphodBB ::

nekikr je izjavil:

Ne gre se toliko za logično razmišljanje kot za navaden pohlep. Ljudem je precej dobro jasno, da so vzeli 1000CHF kredita in po tem, ko so jih odplačali 300CHF, jih morajo še 700CHF. Jim je precej logično in jasno. Ampak zaradi pohlepa se slepijo s tem, da je pa to zdaj veliko več EUR kar pa konec koncev nima prav nobene veze z ničemer. Če bi si sposodil 100 ceglov in podpisal, da jih boš vrnil 100, potem nima veze koliko malte bo šlo v zadnjih 30. Vrni jih 100 pa boš mirno spal.
Konec koncev pa tudi banke ponujajo en kup rešitev za take specialce. Reprogram kredita recimo je čisto ok opcija, konverzija tudi. Sem načeloma tudi za to, da jim držav apokrije izgubo a v tem primeru jo mora tudi meni, kadar naredim kakšen minus, pa vsem borznim špekulantom, vsakemu trgovcu. Nacionalizirajmo izgubo vseh pa je problem rešen, mesečnik Luka bo takoj za to.

Konec koncev so imeli ves čas možnost reprogramiranja kredita, pa je niso izkoristili. Jaz sem čisto za to, da se pomaga ljudem, ki jamrajo - ampak naj se jim hkrati vzame opravilna sposobnost.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Si pa napisal da si banki prvi dan dolžan 20k obresti in 50k glavnice.

Normalno, ker vse tisto napisano sem ti pravzaprav podtaknil? Približno tako kot sem ti podtaknil idiotizem, da poštarji vse Slovenije na zborovanjih pregledujejo narobe naslovljeno pošto.

Banki si prvi dan dolžan 20k obresti in 50k glavnice. Zakaj po 50% časa banki vrneš samo 40% glavnice? Ali, drugače povedano, kako je mogoče, da v prvem obroku plačaš 260 evrov glavnice in 350 evrov obresti? Po kakšni finančni logiki je lahko prvo leto v obroku več obresti kot glavnice?

Tole je tvoja izjava, in brez vsakega podtikanja je vsem starejšim od 12 let jasno, da ne veš o čem govoriš.

Zgodovina sprememb…

Finančna logika mu žal pač ne gre, določeni pač uporabljajo samo "kmečko logiko".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

Okapi ::

St235 je izjavil:

Normalno, ker vse tisto napisano sem ti pravzaprav podtaknil? Približno tako kot sem ti podtaknil idiotizem, da poštarji vse Slovenije na zborovanjih pregledujejo narobe naslovljeno pošto.
Natančno tako, ker tudi to je zraslo samo v tvoji bolni domišljiji.

O.

Potem je pač škoda, debate. Z ljudmi ki niti z lastnimi besedami ne stojijo pač nima smisla debatirat.

Torej, okapi točno ve kako laufajo krediti. Vse zgoraj citirano sem mu podmuklo podtaknil. Volk sit in žirafozebra srečna v svojih zablodah.

jernejl ::

Ena stvar, ki je banke dejansko same od sebe ne pokažejo (pokažejo pa verjetno, če jim posebej rečeš), so konkretni primeri tvojih obrokov v različnih scenarijih. Prepričan sem, da velika večina posojilojemalcev ne ve, kakšen bi bil njihov obrok pri 3%, 5% ali 8% euriboru, niti tega ne znajo sami izračunati.

Na spletni strani NKBM imaš naprimer informativni kalkulator za kredit, kjer lahko uporabiš trenutno obrestno mero, ali pa poljubno vpišeš svojo.

Pithlit ::

Okapi je izjavil:

Natančno tako, ker tudi to je zraslo samo v tvoji bolni domišljiji.

Ti imaš eno tako bolestno željo da v vsaki temi izpadeš butl. Ko bi vsaj utihnil takrat ko smo ti pokazal kako zadeve tečejo namesto da zopet kozle streljaš in se delaš neumnega ko te nekdo citira (in s tem dokaže da dejansko kozle streljaš)... pol začneš pa še gamse in kozoroge podirat (ker ti kozli ne zadostujejo).
Life is as complicated as we make it...

poweroff ::

nevone je izjavil:

Socializacija izgub v to kategorijo ne sodi.

Kako da ne? To se z regulacijo konstantno počne.

Ne razumem zakaj potem neoliberalci niso sposobni preživeti brez državnega denarja (hint: državno-vojaška naročila, subvencije bankam, itd.).
sudo poweroff

thramos ::

Zato ker ne obstajajo, ampak je neoliberalizem krovna psovka za nekaj, kar nekdo smatra za nepravično. "Nasprotna stran" za ta namen uporablja komuniste.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

ZaphodBB ::

thramos je izjavil:

Zato ker ne obstajajo, ampak je neoliberalizem krovna psovka za nekaj, kar nekdo smatra za nepravično. "Nasprotna stran" za ta namen uporablja komuniste.

Nekaj takega ja.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Ne razumem zakaj potem neoliberalci niso sposobni preživeti brez državnega denarja (hint: državno-vojaška naročila, subvencije bankam, itd.).

Ne morejo pristati na to, da v sistemu ki ni neoliberalen, veljajo za njih neoliberalna pravila.

o+ nevone

Siegreicher ::

Še nikoli nisem videl primera, ko bi bile banke nedolžni jagenjčki in ne oderuhi.

Sem kar prepričan da rade dajo kredit ljudjem ki so odplačilno nesposobni. Kot so bili znani primeri iz USA. Komot najdete na googlu, linkov ne lepim ker sem potem takoj naci.

Igrajo na človeško neumnost in neznanje, kar ni nič drugega kot kako človeka legalno zasužnjiti za rok trajanja. Potem se dobi nove ovce. Brez kredita kapitalizem itak ne more funkcionirati.

nekikr ::

Če vzameš 1000CHF kredita ga moraš toliko tudi vrniti. Precej enostavno. Banka pa zasluži s tem, seveda. Mi hočeš reči, da ti pa zastonj posojaš denar drugim?

blink ::

blink je izjavil:

nekikr je izjavil:

Zakaj tako grdo lažeš? Vsa ta leta si odplačeval kredit, ki se je zmanjšal za odplačano vrednost. Dolžan bi bil točno toliko manj frankov kot bi jih odplačal. Če si se šel pa vmes trgovanje z valutami je pa to tvoj problem. Kupil si franke in odplačati moraš franke, če se vmes igraš in konvertiraš v evre pa ne jamraj, da bi moral zdaj plačati 20% več kot si kredita najel, ker je to grda laž.

Se strinjam. Če vzameš CHF kredit, vračaš franke in kakršnokoli omenjanje EUR je brezpredmetno. Ali je tvoj dohodek jen/rubelj/kuna/evro/dinar/dolar za kreditodajalca niti ni pomembno, zato pa je CHF kredit neriskantna izbira zgolj za nekoga ki dobiva dohodek v frankih, vsi ostali pa so v tečajnem riziku kjer lahko profitirajo/izgubijo, kar pomeni da špekulirajo (pa če se tega zavedajo ali ne).

Me zanima koliko teh kreditojemalcev bi šlo pomagati ubogemu kreditodajalcu, če bi EUR močno zrastel napram CHF ali pa prišlo celo do hiperinflacije in bi se 100.000 CHF spremenilo v pičlih 500 EUR? Torej, bi vrnili 500 EUR ali 83.000 EUR, kolikor je znašalo 100.000 CHF pri tečaju 1.2? Samo vprašam, ker v smislu profita/izgube ne vidim nobene razlike med tole hipotetično situacijo in trenutno. Oboje je špekulacija iz valutnega trgovanja.

GregiB ::

@okapi... tukaj sem PMSM našel zate še najboljšo razlago metod odplačevanja kreditov. Metoda, za katero ti navijaš je "Even principal payment", ki enakomerno niža dolg (principal), a ker so natečene obresti na višji dolg seveda višje, manjši, kot je dolg pa seveda manjše, mesečna plačila padajo... torej začneš z visokim zneskom, zaklučiš z nizkim. Za fizične osebe pa se uporablja (skoraj) izključno "Even total payment" metoda, kjer je mesečni obrok vsak mesec, ob enaki obrestni meri, enak... Tole bi PMSM tudi zate moralo zadostovati.... ne?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Siegreicher je izjavil:

Še nikoli nisem videl primera, ko bi bile banke nedolžni jagenjčki in ne oderuhi.

Zanimivo stališče... ponujajo storitev, kot vsaka druga storitvena dejavnost. (teoretično) so posrednik med tistimi, ki imajo finančne presežke in tistimi, ki imajo finančni manjko. Tistim, ki imajo v bankah deponiran denar zagotavljajo, da bo tam na varnem in da ga bodo, v kolikor ga posodijo nekomu drugemu, sterjali nazaj. Vmes pa seveda prodajajo to svojo uslugo pod tržnimi pogoji, ki lastnikom zagotavljajo nek poslovni model.

Siegreicher je izjavil:

Sem kar prepričan da rade dajo kredit ljudjem ki so odplačilno nesposobni.

S kakšnim namenom? Je že res, da so v časih prevelike ponudbe denarja na trgu banke, zlasti v ZDA, nase prevzemale vedno večje rizike, ampak, da bi imela banka kakršnokoli agendo s posojenjem plačilno nesposobnim, vsaj mene ne boš prepričal.

Siegreicher je izjavil:

Igrajo na človeško neumnost in neznanje, kar ni nič drugega kot kako človeka legalno zasužnjiti za rok trajanja. Potem se dobi nove ovce. .

Torej trdiš, da banke nimajo najraje tistih, ki redno in v celoti odplačujejo kredite?

Siegreicher je izjavil:

Brez kredita kapitalizem itak ne more funkcionirati.

No, tole bo pa kar držalo, ja...

No evo, to v bistvu na nek način potrjuje moj pomislek. Pri "even principal payment" plačaš vsega skupaj manj obresti kot pri "even total payment". A ti katera naša banka sploh omeni to možnost odplačevanja kredita?

Because the unpaid balance of the loan using the even total payment repayment schedule declines more slowly than the even principal payment repayment schedule, the total amount of interest paid over 20 years is greater with the even total payment schedule.

O.

McHusch ::

Pa Okapi zakaj ti izumljaš toplo vodo? Te stvari so znane že vsaj 100 let - imaš obročno odplačilo kredita in anuitetno odplačilo.

Res, a se delaš neumnega ali ne razumeš?

Za normalne fizične osebe obstaja zgornja meja, koliko so sposobni na mesec odplačati. Vsak mesec plačaš toliko - evo ga anuitetni način.

Če bi hotel obročni način (even principal payment), bi prvi mesec še vedno lahko plačal samo enako kot pri anuitetnem načinu, ker več NIMAŠ na mesec, potem bi pa vsak mesec plačeval enako malo glavnice, obresti bi pa pač padale. In summa summarum bi plačal več, ker bi odplačilo trajalo dlje.

Beri ta odstavek, dokler ne boš razumel.

Očitno imaš kristalno kroglo, da veš, koliko kdo lahko odplača kredita?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

No evo, to v bistvu na nek način potrjuje moj pomislek.

Načeloma ga ne... namreč "even principal payment" ni v ponudbi za fizične osebe, vsaj jaz ga nisem zasledil... kot tudi ne npr. kredit z moratorijem vračanja glavnice, kjer npr. celotno obdobje zadolžitve plačuješ zgolj obresti, nato pa pri zadnjem glavnico v celoti (razen pri premostitvenih kreditih z zajamčenim poplačilom)

sheeshkar ::

GregiB je izjavil:

Okapi je izjavil:

No evo, to v bistvu na nek način potrjuje moj pomislek.

Načeloma ga ne... namreč "even principal payment" ni v ponudbi za fizične osebe, vsaj jaz ga nisem zasledil... kot tudi ne npr. kredit z moratorijem vračanja glavnice, kjer npr. celotno obdobje zadolžitve plačuješ zgolj obresti, nato pa pri zadnjem glavnico v celoti (razen pri premostitvenih kreditih z zajamčenim poplačilom)

Uf, ko govoriš z Okapijem, moraš paziti na takšne izjave. Sem prepričan, da že piše nekaj v stilu: "če ga še nisi zasledil, to ne pomeni, da ne obstaja :))"

Da obstaja smo ravnokar ugotovili, vprašanje je, zakaj ga ne ponujajo fizičnim osebam.

O.

Okapi je izjavil:

Da obstaja smo ravnokar ugotovili, vprašanje je, zakaj ga ne ponujajo fizičnim osebam.

Mogoče, a ne v tej temi... Sicer pa prosim povej, od vseh CHF kreditojemalcev, ki so se do grla zapufali v obdobju 2005-2010, koliko je takih, ki bi lahko kredit odplačevali po "even principal payment" metodi?

Nimam pojma, koliko bi bilo takih, ampak vsak, ki bi tako odplačeval, bi bil sedaj veliko na boljšem.

McHusch ::

Ni res. Preberi moj zgornji post, zakaj je tako. Lahko si tudi izračunaš.

Če se vrnemo na začetek in srž problema.

Večina si je želela maksimalen kredit na svojo kreditno sposobnost (približno 1/3 plače - pa ni nujno, da se ne bo kdo obesil na to).

Pri "even total payment" pač dobiš večji znesek, ker se bo s čaom kredit hitreje poplačeval na račun razmerja obresti/glavnice.
Pri CHF kreditih napram EUR je bil znesek še večji (zaradi nižjega LIBOR). Omejitev je pač mesečna anuiteta (glavnica plus obresti). In to je eden (če ne glavni) razlog, zakaj so ljudje jemali CHF kredite.

Pri "even principal payments" bi pač na trenutno anuiteto dobil manjši kredit oz. daljšo dobo odplačevanja. Glede, kdaj bi pa bili na boljšem, je pa minimalna razlika.

Poanta: Ljudje so hoteli max na svoje zmožnosti.

Mare2 ::

Tako, ja. Vmes se je razmerje spremenilo. Obrnilo. Kaj sedaj?
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

@Tomas: Ampak Okapi tega še vedno ne razume, ali pa noče razumeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

Tomas 33 je izjavil:

Poanta: Ljudje so hoteli max na svoje zmožnosti.
Takšno posploševanje in metanje vseh v en koš je bedasto in sigurno ne drži.

Okapi je izjavil:

Nimam pojma, koliko bi bilo takih, ampak vsak, ki bi tako odplačeval, bi bil sedaj veliko na boljšem.

Ko že človek misli, da si začel poslušat pripelješ v zgodbo nov idiotizem. Težava je v valutni spremembi in ne v načinu obračuna obresti. In če privzamemo, da je za veliko večino mesečni obrok tista zadeva, ki jih omejuje potem ti osnove matematike povedo,da bi v primeru even principal payments posameznik plačal manj glavnice kot pri even total payment.

Ker v primeru da imaš enako začetno mesečen obremenitev boš imel po x obdobju VEDNO več odplačane glavnice pri metodi even total payment. Tako, da tole tvoje nabijanje nima ne repa ne glave.

PRedlagam ,da enkrat za spremembno namesto da od naš zahtevaš dokazovanje negativnih desjtev, namesto nadaljnjih nebuloz kar lepo sam poiščeš banko, ki ti nudi even principal payments za fizične osebe. Ali pa naredi izračun pri katerem z even principal payments ob enaki maximalni začetni obremenitvi poplačaš več glavnice. Ali pa končno pošlji pošto, da vidimo, če pride v Ljubljani brez navedbe ulice. Naredi karkoli od naštetega, ker potem bomo mogoče vsaj pol dneva imeli mir pred tvojim brezveznim trolanjem.

Da banke za fizične osebe nudijo even total payment je edino logično, kajti ta kredit omogoča NAJHITREJŠE in NAJUČINKOVITEJŠE poplačilo kredita ob predpostavki konstantne maksimalne mesečne anuitete.

Even principal payments je stvar poslovnih kreditov in s tem povezanega računovodstva in amortizacije.

Takšno posploševanje in metanje vseh v en koš je bedasto in sigurno ne drži.

Ne vsi, bi pa dal ogenj, da ti, ki so danes najbolj glasni glede pomoči države pri odplačevanju.

St235 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ko že človek misli, da si začel poslušat pripelješ v zgodbo nov idiotizem. Težava je v valutni spremembi in ne v načinu obračuna obresti.
Ali pa če bi se nehal delati preveč pametnega, ker trobezljaš kretenizme. Če bi vsak mesec odplačevali enak delež glavnice, bi jo do sedaj odplačali več in bi jih padec evra manj prizadel.

poweroff ::

nevone je izjavil:

Ne morejo pristati na to, da v sistemu ki ni neoliberalen, veljajo za njih neoliberalna pravila.

Se pravi se ne zavzemajo za spremembo sistema?

Ah, potem je pa vse jasno. Neoliberalizem je le poza, floskula. V resnici jim prikriti socializem večinoma povsem ustreza.
sudo poweroff

Okapi je izjavil:

St235 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ko že človek misli, da si začel poslušat pripelješ v zgodbo nov idiotizem. Težava je v valutni spremembi in ne v načinu obračuna obresti.
Ali pa če bi se nehal delati preveč pametnega, ker trobezljaš kretenizme. Če bi vsak mesec odplačevali enak delež glavnice, bi jo do sedaj odplačali več in bi jih padec evra manj prizadel.

Daj mi prosim presvitli veliki bančni trol pojasni kako lahko pri ENAKI začetni maksimalni mesečni obremenitvi odplačaš več glavnice? Pa človek, to je osnovnošolska matematika. A se ti kekec zavedaš, da bova prvi mesec plačala ENAK del glavnice, če bo najin prvi obrok enak? Potem boš pa ti vsak mesec plačal manjši obrok, meni pa bo obrok ostal enak ker bom vsak mesec odplačal več glavnice.

Prosim, da enkrat za spremembo dokažeš svoje trditve in odgovoriš na spodaj zastavljeno nalogo ali pa te od sedaj naslavljam za kretena leta (in ne, to ni mišljeno kot žalitev ampak opis stanja).

Ti imaš kredit v višini 100k EUR, z EOM 5% in ga odplačuješ po even principal payments. Največ kar si lahko privoščiš, da mesečno odšteješ za kredit je 400EUR.

Jaz imam enak kredit, enak EOM, enako plačujem max 400EUR, edino način odplačevanja je even total payment.

Prosim za izpis izplačil za prvih 6 mesecev in kakšno je stanje glavnice za oba.

Če si sposoben to izračunat, potem boš videl svojo zmoto in lahko nehaš nakladat in nabijat. V nasprotnem primeru pa si zgornji naziv več kot zaslužiš.

Zgodovina sprememb…

Se pravi se ne zavzemajo za spremembo sistema?

Zavzemajo se že. Vendar so prav tako del družbe, ki tega v celoti ne sprejema. Zato ga niti ne morejo doseči.

Ah, potem je pa vse jasno. Neoliberalizem je le poza, floskula.

Prav gotovo je to eden od nazorov, ki ni nujno, da so uresničljivi so pa lahko vodilo. Tako kot vsi drugi nazori. Nenazadnje moramo nekako uskladiti te različne nazore med seboj.

V resnici jim prikriti socializem večinoma povsem ustreza.

Ni izključeno.

o+ nevone

Pithlit ::

Sem skoraj ziher da obstaja strokovni izraz za to kar Okapi počne v skoraj vsaki temi.
Life is as complicated as we make it...

Persona Okapi

Mare2 ::

Okapija bi še najbolje razumeli v fcebook skupini ‎"Švicarski Frank CHF - Vlakec smrti za posojilojemalce"

https://www.facebook.com/groups/6302777...
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Unilseptij ::

blink je izjavil:

blink je izjavil:

nekikr je izjavil:

Me zanima koliko teh kreditojemalcev bi šlo pomagati ubogemu kreditodajalcu, če bi EUR močno zrastel napram CHF ali pa prišlo celo do hiperinflacije in bi se 100.000 CHF spremenilo v pičlih 500 EUR? Torej, bi vrnili 500 EUR ali 83.000 EUR, kolikor je znašalo 100.000 CHF pri tečaju 1.2? Samo vprašam, ker v smislu profita/izgube ne vidim nobene razlike med tole hipotetično situacijo in trenutno. Oboje je špekulacija iz valutnega trgovanja.

Bom na tole odgovoril, čeprav je komaj vredno...Najprej o tem, kaj bi se zgodilo v obratni situaciji, torej ko bi banke "popušile". Že to, da moram v teh časih razlagati, kaj se zgodi, ko banke popušijo, je smešno... država jih dokapitalizira, denar pa dobi tako, da zadolži svoje državljane na "mednarodnih finančnih trgih", torej dejansko ravno pri teh bankah in/ali sorodnih finančnih institucijah. In voila, kar naenkrat so dolžni nič hudega sluteči državljani, pri bankah pa ne duha ne sluha o tem, da je nekoč nekaj šlo narobe. Pa kaj res nič nisi odnesel od tega, kar se gremo (pri nas in praktično povsod na zahodu) že zadnjih par let?

Pa še o valutnih razmerjih... Praviš, da je tečaj zunanja, objektivna okoliščina, ki je kar nastala, in zato moramo pač plačati, tako nekako kot pač saniraš posledice neurja... se pač zgodi. Ampak franke so kupovale banke z mojimi evri, ki jih vsak mesec pridno nakazujem za poplačilo kredita, in evre bo začela tiskati ECB, ki me ni nič vprašala, če se strinjam ali mojo valuto lahko čez noč razvrednoti za 15 - 20 %. Ali se sploh zavedaš, da je evro tvoja in moja valuta ravno toliko kolikor je Nemčeva ali Francozova in da institucije, ki bi morale skrbeti za trdnost te valute z njo namenom manipulirajo. Ali pa moram spet sprejeti idejo, da tako pač je, in da so to objektivne zunanje okoliščine, na katere nimam vpliva.

In za konec... ko bo začel rasti EURIBOR in se mi bo obrok za evrski! kredit povečal za 5 in več procentov, kaj boš pa rekel potem. Da sem pač podpisal za variabilno obrestno mero, zdaj pa naj to tudi plačam... In da je čisto naključje, da EURIBOR določajo banke same, ne da bi me kaj vprašale (iz Wikipedije Euribor @ Wikipedia ):
The Euro Interbank Offered Rate (Euribor) is a daily reference rate, published by the European Banking Federation, based on the averaged interest rates at which Eurozone banks offer to lend unsecured funds to other banks in the euro wholesale money market (or interbank market).

Mislim, če to ni nateg, potem pa res ne vem, kaj bi ti štel za nateg? In seveda boš spet rekel, da mi ne bi bilo treba vzeti kredita in blablabla... ampak jaz sem ga vzel pod predpostavko, da ta finančni svet dejansko je reguliran in kolikor toliko predvidljiv in da tečaji pač čez noč ne nihajo za 20 in več odstotkov ter, da obrestne mere običajno niso oderuške. Sem bil idiot, kaj....:D

Zgodovina sprememb…

ampak jaz sem ga vzel pod predpostavko, da ta finančni svet dejansko je reguliran in kolikor toliko predvidljiv in da tečaji pač čez noč ne nihajo za 20 in več odstotkov ter, da obrestne mere običajno niso oderuške. Sem bil idiot, kaj....

jap, če si vzel kredit v drugi valuti kot tej, kjer prejemaš dohodke (in to v valuti, ki jo uporablja ena sama maloštevilčna država) in nisi upošteval, da valutno razmerje lahko zaniha tudi za več kot 20% potem je s tvojo logiko definitivno nekaj narobe.

In tudi tele blodnje o tem, kako bi dokapitalizirali banke zaradi nihanja tečaja so za lase privlečene glede na to, da gre za zanemarljive zneske na nivoju poslovanja banke. Žal je tako, da je en gradbeni tajkunček pustil precej večje dolgove, kot bi kadarkoli lahko nanesla valutna nihanja pri kreditih fizičnih oseb. Glede oderuških obresti pa te dejansko ščiti zakon, samo banke zgolj na podlagi EURIBORA tja ne bodo prišle.

Zgodovina sprememb…

««
11 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 455 56 57 58 )

Oddelek: Loža
2866479150 (212) Lonsarg
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473916 (20264) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714259 (7023) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418702 (16238) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

317818 (3795) samotest

Več podobnih tem