Forum » Loža » Nehigiena, umazanija, nepravilnosti v pekarnah po Sloveniji
Nehigiena, umazanija, nepravilnosti v pekarnah po Sloveniji
nekikr ::
Ne, samo nekaj, kar je že staro, pa se ni kaj dosti spremenilo od takrat, večina še vedno obratuje. Saj je cel halo slišati "na ulici", zgražanje in ne vem kaj, ampak čez dva dni raja to pozabi.
m0LN4r ::
Lokal je v mestu že sigurno 10 let in živi izključno od stalnih strank oz.
od raje, ki vse to čez 2 dni pozabi.
In še enkrat, kot gostje nimate pojma včasih kaj dobite na krožniku. Ne veste, kje in kako dolgo je blo kaj shranjeno.
Doma imam večjo higieno, kot v teh "lokalih" pa nisem higienfrik, ampak samo osnovne stvari.
Jaz povem samo tolko, dokler v tem lokalu X kjer sem delal ni dobil nekdo zastrupitve, ni bilo sploh hladilnika za omake...
Stranka se je pa utišala z šopom kuponov 1+1 gratis ipd. (zvedel od sodelavcev)...
Med mišjo mrzlico, sm videl mišji kakce v kleti, ja v teh starih kleteh, kjer skladiščijo sestavine, škatle za dostavo itn. se veselo gori miši plešejo.
Kuharju povem, in hladnokrvo reče, da bo treba strup nastavt. Gremo naprej.
Razno mleto meso, se pripravi v ponedeljek in da v hladilnik večja količina (pipi, goveje itn.) Včasih se zgodi, da se do petka pokvari, se malo premeša pregreje in vuala je že dobro.
O vnaprej narezani salami tudi nebi... Še in še.
Ne gre se tu za preseravanje, gre se o tem, da ti plačaš za neko storitev in ta mora biti vsaj na nekem nivoju oz. naj bi bla vsaj boljša, kot doma.
Resnica za kuhno in skladiščem pa je čisto drugačna, ker tja nobenga ne pustijo, delavci pa se bojijo za svoje službe.
od raje, ki vse to čez 2 dni pozabi.
In še enkrat, kot gostje nimate pojma včasih kaj dobite na krožniku. Ne veste, kje in kako dolgo je blo kaj shranjeno.
Doma imam večjo higieno, kot v teh "lokalih" pa nisem higienfrik, ampak samo osnovne stvari.
Jaz povem samo tolko, dokler v tem lokalu X kjer sem delal ni dobil nekdo zastrupitve, ni bilo sploh hladilnika za omake...
Stranka se je pa utišala z šopom kuponov 1+1 gratis ipd. (zvedel od sodelavcev)...
Med mišjo mrzlico, sm videl mišji kakce v kleti, ja v teh starih kleteh, kjer skladiščijo sestavine, škatle za dostavo itn. se veselo gori miši plešejo.
Kuharju povem, in hladnokrvo reče, da bo treba strup nastavt. Gremo naprej.
Razno mleto meso, se pripravi v ponedeljek in da v hladilnik večja količina (pipi, goveje itn.) Včasih se zgodi, da se do petka pokvari, se malo premeša pregreje in vuala je že dobro.
O vnaprej narezani salami tudi nebi... Še in še.
Ne gre se tu za preseravanje, gre se o tem, da ti plačaš za neko storitev in ta mora biti vsaj na nekem nivoju oz. naj bi bla vsaj boljša, kot doma.
Resnica za kuhno in skladiščem pa je čisto drugačna, ker tja nobenga ne pustijo, delavci pa se bojijo za svoje službe.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
RejZoR ::
Kako nepresentljivo, da med problematičnimi ni večjih pekarn ala Žito, Pečjak itd... To so velike firme, ki izvažajo tud v tujino in morajo imet standarde krepko višje. In jih tud imajo. Drugače pa ne moreš pričakovat, da bo vse absolutno sterilno in brez glodalcev oz insektov. Sploh ko se govori o velikih obratih. Kljub deratizaciji boš garant kje opazil kakšno miško. So pa zato vse stvari striktno dvignjene, tko da tud če je kje kakšna ne more dejansko priti zraven živil.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
m0LN4r ::
Jaz ti govorim o mestnih lokalih (ne fabrikah ala perutnina ptuj ali mlinopek, to je druga zgodba), če si mariborčan si že sigurno tam jedel. V taki kleti mamo mi doma vino, krompir in jabke...
O lokalih znotraj malo spimpanih staromeščanskih zgradbah, kjer je vse čisto, razen prostorov kjer ni gostov.
Edina sveža stvar je tista, ki vsak dan ali drug dan zmanjka. Vse ostalo, boljš da ne naročiš.
Ti je fina pica? Malo prejle sem iz moke vrgel kakce pa mal premešal da bo bele barve... Pa pol vedre zavretih pelatov sem zmešal z svežo konzervo, da nima vonja po zakisanem.
Salamo, ki pa ma že bele pikice in zelene robove pa obrnem.
To so osnove, da gostu ne prodajaš zasrano in pokvarjeno robo. Sam je škoda vržt 10kg moke al 5L pelatov al pol kile puranjih prs.
Vglavnem, mene zanima če bodo ti lokali na seznamu. Po mojem ne, ker imajo podkupljene inšpektorje, razen če pridejo kaki ljubljanski ali drugi.
O lokalih znotraj malo spimpanih staromeščanskih zgradbah, kjer je vse čisto, razen prostorov kjer ni gostov.
Edina sveža stvar je tista, ki vsak dan ali drug dan zmanjka. Vse ostalo, boljš da ne naročiš.
Ti je fina pica? Malo prejle sem iz moke vrgel kakce pa mal premešal da bo bele barve... Pa pol vedre zavretih pelatov sem zmešal z svežo konzervo, da nima vonja po zakisanem.
Salamo, ki pa ma že bele pikice in zelene robove pa obrnem.
To so osnove, da gostu ne prodajaš zasrano in pokvarjeno robo. Sam je škoda vržt 10kg moke al 5L pelatov al pol kile puranjih prs.
Vglavnem, mene zanima če bodo ti lokali na seznamu. Po mojem ne, ker imajo podkupljene inšpektorje, razen če pridejo kaki ljubljanski ali drugi.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Boone ::
In še enkrat, kot gostje nimate pojma včasih kaj dobite na krožniku. Ne veste, kje in kako dolgo je blo kaj shranjeno.
Doma imam večjo higieno, kot v teh "lokalih" pa nisem higienfrik, ampak samo osnovne stvari.
Nimamo pojma, ne. Ko bomo pa ugotovili, bomo pa nehali v take svinjake hodit. Zato naj se pa take stvari objavijo.
V taki kleti mamo mi doma vino, krompir in jabke...
Imate doma gostilno/restavracijo/pekarno? Če ne, je to popolnoma nepomembno. To je izključno vaša stvar. Če vas ne moti, imate lahko zaradi mene vse te stvari po tleh štale.
Jaz pa pričakujem nek minimalen standard. Minimalen. Ker pa ne pomeni, da morajo biti samo najboljše sestavine, najdražje, najbolj sveže in ne vem kaj. Ampak pizda no, ne morejo ti servirati prevreto pokvarjeno zelenjavo iz konzerve, smrdeče meso in podobne svinjarije. In zato, ker "to itak vsi počnejo ali pa še hujše" to ni nič bolj sprejemljivo.
m0LN4r ::
Preberi vse kaj sem napisal. OMG, kako nekateri odpisujete, kot da ste prebrali 2 vrstici.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
shadeX ::
Boone ::
m0LN4r, kaj točno te muči pri mojem postu? Napisal si par stvari, ki so se mi zdele zanimive in sem jih citiral. Te je to zmotilo? Bi bilo bolje, če bi izpustil drugi citat in drugi odstavek, ali kaj?
nekikr ::
Z roko je brisal drek, nato serviral burek.
Najbrž me v pekarno ne bo več.
Evo ti problem :D
m0LN4r ::
Poleg vsega tega, pa še utaja davkov, brisanje računov in izkoriščanje ŠD in zaposlenih na pogodbah... In potem sanjaš o kvaliteti, standardu in higieni. Če se špara vsepovsod, se tam kjer noben ne vidi še toliko bolj.
Napisal si (osebno proti meni), kot da jaz zagovarjam svinjarijo, ampak sem v bistvu zelo proti in sem zelo za objavo. Problem je, če taki lokali nebodo gori na seznamu zaradi podkupovanja!
Zato sem pa tudi izpostavil primer, da vidim kako bo, ker če ga nebo na seznamu, potem je tudi ta seznam en velik k. vreden.
*Pa sem podal LE primer, kako zgleda v kleti lokala v primerjavi z domačijo.
Pač, nesporazum očtino al?
Napisal si (osebno proti meni), kot da jaz zagovarjam svinjarijo, ampak sem v bistvu zelo proti in sem zelo za objavo. Problem je, če taki lokali nebodo gori na seznamu zaradi podkupovanja!
Zato sem pa tudi izpostavil primer, da vidim kako bo, ker če ga nebo na seznamu, potem je tudi ta seznam en velik k. vreden.
*Pa sem podal LE primer, kako zgleda v kleti lokala v primerjavi z domačijo.
Pač, nesporazum očtino al?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Boone ::
Ni bilo nič proti tebi osebno. Mi je bilo čisto jasno, da tega ne podpiraš. Ampak kljub vsemu si ti napisal tiste stavke (ki so mi bili zanimivi), zato sem jih citiral.
francek1 ::
Jaz bi tule kljub vsemu ločil med raznimi zastrupitvami, ki se mimogrede dogajajo tudi v prestižnih restavracijah in "nepravilnostmi", ki jih odkrijejo inšpektorji. Če hočete burek za 2 evrov pač ne morete pričakovat, da bo gazda po vsaki peki v nulo očistil pladne za peko. Ljudje so preživeli koncentracijska taborišča, pa so kljub temu postali vrhunski umetniki, znanstveniki...kaj hočem povedat? Polne riti imamo vsega, pa tega ne znamo cenit in se obregnemo ob vsako malenkost.
Delno se strinjam, kot prvo 2€ karkoli za jesti ni poceni, sploh za naše plače, jaz se komaj nasitim za to kar ponujajo.
Kot drugo če nekdo pride v našo državo delat, se mora prilagodit nam ne pa da on nam reče hej sej v naših državah pač nimamo standarda, kaj čmo...
Vem da je tudi v Slo dosti takih ki se ga ne držijo samo je v procentih očitna razlika!
Je pa bolje jesti stvari ki so pečene ker so vsaj temperaturno obdelane!
Kaj bo ko ti bodo kaki indijci prišli sem odpret nekaj in rekli da pri njih pač vedno vse z golimi rokami delajo?
Ne dajo gor rokavic ampak direkt iz Wc-ja v testo in vse ostalo?
Ne, mi smo tisti ki smo več in oni morajo to vedt, to ni segregacija po rasi to je enostavno večji standard!
Higiena večinoma nič več ne stane, pač pa je stvar kulture, izobrazbe in duha.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
Phantomeye ::
Ni bilo nič proti tebi osebno. Mi je bilo čisto jasno, da tega ne podpiraš. Ampak kljub vsemu si ti napisal tiste stavke (ki so mi bili zanimivi), zato sem jih citiral.
Sori, ampak njegov stavek si vzel iz konktesta in ga postavil v negativen kontekst, čeprav je napisal enako kot si napisal sam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
poweroff ::
Zanimivo je, da samo tujci (oni iz "juga", ane) kradejo, so nehigienični, itd... Kaj pa tole: http://www.24ur.com/novice/svet/nadzorn...
sudo poweroff
chucki ::
Škoda, da so ga odkrili. Sem bil letos na Šwedskem in mi je slabo postalo, ker na vsakem koraku prosačijo. Verjetno pa še socialo zraven vlečejo.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
estons ::
A samo o pekarnah ste čuli? Kaj pa en teden prej o restavracijah?
Z imeni gostiln še zavlačujejo. Naj bi bilo januarja.
Update: objavljene tudi gostilne. http://podcrto.si/zemljevid-gostilne-pr...
m0LN4r ::
Opala, maribor študentsko mesto samo 3 na zemljevidu? Very interesting.
Kot pričakovano, tisti za katere vem sta notr. Zelo verjetno spet samo en opominček in gremo naprej.
No vsaj hladilnik za omakce majo po novem.
Bo tudi za tole kak excel na voljo?
Kot pričakovano, tisti za katere vem sta notr. Zelo verjetno spet samo en opominček in gremo naprej.
No vsaj hladilnik za omakce majo po novem.
Bo tudi za tole kak excel na voljo?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
m0LN4r ::
PA kaj tile se malo zajebavajo?
Piše: "neskladja glede higiene prostorov/opreme, notranjIH kontrol, ki so prekrški, začasna prepoved obratovanja kuhinje"
Tega ni bilo.
Poste kjer sem pa detajlno povedal te svinjarije so mi izbrisali, haha ironija pa taka
Piše: "neskladja glede higiene prostorov/opreme, notranjIH kontrol, ki so prekrški, začasna prepoved obratovanja kuhinje"
Tega ni bilo.
Poste kjer sem pa detajlno povedal te svinjarije so mi izbrisali, haha ironija pa taka
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
dronyx ::
Včeraj sem gledal oddajo na POP TV v zvezi s temi ugotovitvami inšpektorji in tista excel tabela "zanemarjenih gostincev" izpade v precej drugačni luči. Očitno si želi Vida Čadonič Špelič (SLS) ponovno medijske pozornosti in uživa, ko razlaga kako skrbi za naše zdravje, na drugi strani pa se gostinci utapljajo v birokraciji, saj morajo baje zabeležiti vsakič, kdaj dajo neko hrano v hladilnik, za vse morajo imeti sledljivost do ne vem kje..."špohtel" za čiščenje žara je prekršek itd. Po slišanem bi dejal, da se to področje ukvarja z enako problematiko kot številna druga pri nas...prenormiranje, čuda nekih predpisov in birokracije...ker imamo precej raznih uradnikov, ki si na tak način najdejo delo in upravičijo svoj obstoj.
Zase lahko rečem, da se zadnjih par let redno prehranjujem v gostilni, ki je na rdečem seznamu in jo je inšpektorica celo zaprla, ko sem bil ravno na malici. Pa nisem imel nikdar nobenih zdravstvenih težav zaradi hrane. Ni neka top restavracija, to je res, ampak...Za razliko sem se pa že dvakrat "zastrupil" s školjkami v neki gostilni, ki je par rangov višje (cene so tudi krepko višje) in njih seveda pa ni nikjer na seznamu.
Zase lahko rečem, da se zadnjih par let redno prehranjujem v gostilni, ki je na rdečem seznamu in jo je inšpektorica celo zaprla, ko sem bil ravno na malici. Pa nisem imel nikdar nobenih zdravstvenih težav zaradi hrane. Ni neka top restavracija, to je res, ampak...Za razliko sem se pa že dvakrat "zastrupil" s školjkami v neki gostilni, ki je par rangov višje (cene so tudi krepko višje) in njih seveda pa ni nikjer na seznamu.
jype ::
Tak standard je EU sprejela zato, da so potrošniki bolje zaščiteni (in se težje zastrupijo s hrano). Mi smo kot običajno sicer izkoristili skoraj vse najstrožje oblike predpisov, ampak jebiga, bolj papeški od papeža smo itak že od nekdaj.
m0LN4r ::
Do zdaj so bli vsi umazani pod kožo, zdaj so pa samo tisti na seznamu.
Glede gostincev pa samo povem, da so se prepiri med "čistimi" in "umazanimi" šele začeli, ravno stem, ker nekateri očitneži niso gori.
Vsaj nekaj.
Glede gostincev pa samo povem, da so se prepiri med "čistimi" in "umazanimi" šele začeli, ravno stem, ker nekateri očitneži niso gori.
Vsaj nekaj.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
dronyx ::
>Tak standard je EU sprejela zato, da so potrošniki bolje zaščiteni (in se težje zastrupijo s hrano).
Ha, ha...sigurno da ja. Pa tiste nalepke za na avto so bile tudi samo za našo varnost, pa energetske izkaznice so tudi za zaščito kupca, ki ni sam sposoben pogledat, kakšno izolacijo ima bajta...Norca se iz nas delajo, samo to lahko rečem!
Ha, ha...sigurno da ja. Pa tiste nalepke za na avto so bile tudi samo za našo varnost, pa energetske izkaznice so tudi za zaščito kupca, ki ni sam sposoben pogledat, kakšno izolacijo ima bajta...Norca se iz nas delajo, samo to lahko rečem!
kuglvinkl ::
Se pravi, dronyx, teh standardov ne potrebujemo, in lahko prepustimo higijeno prostemu trgu, ki bo sfiltriral te gostince iz trga? In to sodiš po sebi, ker že tolk let tam ješ? :) dej nehi...
Kar se mene tiče, so inšpekcije opravile svoje. Na potrošnikih je, ali bodo šli v take svinjake, polno infomirani, jest. Če ja, se ne ne cenijo, ne pa da so standardi BS. To je vse.
Kar se mene tiče, so inšpekcije opravile svoje. Na potrošnikih je, ali bodo šli v take svinjake, polno infomirani, jest. Če ja, se ne ne cenijo, ne pa da so standardi BS. To je vse.
Your focus determines your reallity
nekikr ::
V oni drugi temi o pekarnah je nekdo napisal, da je šiptar pred njim z rokavom obrisal ptičji/mišji drek nato pa mu serviral burek. Temu stavku je sledil (here's the kicker) "tam me najbrž ne bo več".
shadeX ::
Se pravi, dronyx, teh standardov ne potrebujemo, in lahko prepustimo higijeno prostemu trgu, ki bo sfiltriral te gostince iz trga? In to sodiš po sebi, ker že tolk let tam ješ? :) dej nehi...
Kar se mene tiče, so inšpekcije opravile svoje. Na potrošnikih je, ali bodo šli v take svinjake, polno infomirani, jest. Če ja, se ne ne cenijo, ne pa da so standardi BS. To je vse.
Se že pozna...
klik
poweroff ::
Res grozno. Spoštovat so morali predpise, zdaj bodo pa propadli.
Kaj šele tisti, ki morajo plačevat davke! Prekleta država.
Kaj šele tisti, ki morajo plačevat davke! Prekleta država.
sudo poweroff
nekikr ::
Res grozno. Spoštovat so morali predpise, zdaj bodo pa propadli.
Kaj šele tisti, ki morajo plačevat davke! Prekleta država.
Ni res, prekleta država je pošteno in marljivo 5 člansko družino, ki vsebuje tudi otroke (think of them), oropala zaslužka.
skuta pa je bila naša šlamparija, ampak je ne bi nikoli postregli, zavrgli bi jo," pravi družina,
Majke mi, da bi zavrgli pretečeno skuto (ki sigurno ni bila prva pretečena reč tam). Pa še petčlanska družina je. Think of the children!
Kako fino bi bilo, če bi mediji imeli kakšno možgansko celico in bi pisali tako kot je. Ne pa da naredijo mučenika iz vsakega, ki to niti slučajno ni.
dronyx ::
Se pravi, dronyx, teh standardov ne potrebujemo, in lahko prepustimo higijeno prostemu trgu, ki bo sfiltriral te gostince iz trga?
Jaz tega ne trdim. Se mi pa ne zdi v redu tak javni linč, sploh če javnosti nima dostopa do vse dokumentacije posameznega primera "umazanije". Si predstavljaš, da policija objavi seznam "divjakov na cestah", pri čemer se na seznamu znajdemo tisti, ki nas je radar ujel na avtocesti da vozimo 145 km/h, kot tudi tisti, ki v naselju vozijo 100 km/h in so že sedeli zaradi tega, ker so koga povozili. Da pa bi bila primerjava z gostinci še bolj nazorna bi dali na seznam tudi tiste šoferje, ki niso pred vožnjo pregledali tlaka v pnevmatikah in preverili ali je prvi pomoči potek rok uporabe. Zame traparija, za mnoge pa "vse za našo varnost"...
bambam20 ::
Res grozno. Spoštovat so morali predpise, zdaj bodo pa propadli.
Kaj šele tisti, ki morajo plačevat davke! Prekleta država.
Ni res, prekleta država je pošteno in marljivo 5 člansko družino, ki vsebuje tudi otroke (think of them), oropala zaslužka.
Če bi bili pošteni ne bi uporabljali pokvarjene skute. Fuck it. prekleti takšni "pošteni" gostinci. Sicer pa kaj se sploh razburjam. Jem tko doma.
m0LN4r ::
Saj se linča gostilna ne kuharica. Prav tako. Še premalo jih je.
Edini problem, ki ga jaz vidim je ta. Da VEM, da so inšpektorji podkupljivi in na teh seznamih določenih gostiln ni, druge ki so tem v napoto pa so.
Bo pa ravno to vzrok, da se bi morala prevladovati konkurenčnost v kvaliteti, ne pa kartelni dogovori v ozadju.
Vsak dan v kuhni, pa da ne opaziš take stvari je mimo, glede nato da bi moral kr pogosto tuto kompleto počistit hladilnik, ne samo takrat ko ti rečejo "jutri" bo inšpekcija.
@dronix
Primerjava je daleč od primerne.
_Naprimer: v gostilni (firmi) plača družina za 4 pice, z 3 dneve starim mletim mesom in zavretimi pelati določeno ceno.
Če pa pač eni majo higieno na psu, bo šla družina pač drugam. Lepo da se ve.
Če je tebi vseeno kaj dobiš za svoj dnar pa se ne ceniš dovolj, da ti je vseeno kaj rineš v usta _pa še plačal si_
Jaz osebno bi inšpektorje poslal poleti, ko je najbolj vroče v ene par lokalov. Namreč takrat se stvari hitreje kvarijo in švic tudi hitreje teče na hrano.
Ne razumi me narobe, ni kriv kuhar da švica, ampak delodajalec, ki mu ne zagovoti primernega prezračevanja v kuhinji, primerne plače itn.
Poleg tega pa za minimalno plačo in ko kuhaš od 8ih do 4ih, nimaš glih časa še tuto kompleto vse prepucat, ampak moraš po šihtu in to _ne dobiš plačano_ (ponavadi).
Drug problem so pa gostilne, kjer ni nobenega kuharja zaposlenega ampak cela štala stoji na "študentih" ki se jim gladko jebe o higieni za tist 3-4€/h pod zgornjimi pogoji.
Kdor je že kdajkoli delal v kuhni ve o čem govorim.
Edini problem, ki ga jaz vidim je ta. Da VEM, da so inšpektorji podkupljivi in na teh seznamih določenih gostiln ni, druge ki so tem v napoto pa so.
Bo pa ravno to vzrok, da se bi morala prevladovati konkurenčnost v kvaliteti, ne pa kartelni dogovori v ozadju.
Vsak dan v kuhni, pa da ne opaziš take stvari je mimo, glede nato da bi moral kr pogosto tuto kompleto počistit hladilnik, ne samo takrat ko ti rečejo "jutri" bo inšpekcija.
@dronix
Primerjava je daleč od primerne.
_Naprimer: v gostilni (firmi) plača družina za 4 pice, z 3 dneve starim mletim mesom in zavretimi pelati določeno ceno.
Če pa pač eni majo higieno na psu, bo šla družina pač drugam. Lepo da se ve.
Če je tebi vseeno kaj dobiš za svoj dnar pa se ne ceniš dovolj, da ti je vseeno kaj rineš v usta _pa še plačal si_
Jaz osebno bi inšpektorje poslal poleti, ko je najbolj vroče v ene par lokalov. Namreč takrat se stvari hitreje kvarijo in švic tudi hitreje teče na hrano.
Ne razumi me narobe, ni kriv kuhar da švica, ampak delodajalec, ki mu ne zagovoti primernega prezračevanja v kuhinji, primerne plače itn.
Poleg tega pa za minimalno plačo in ko kuhaš od 8ih do 4ih, nimaš glih časa še tuto kompleto vse prepucat, ampak moraš po šihtu in to _ne dobiš plačano_ (ponavadi).
Drug problem so pa gostilne, kjer ni nobenega kuharja zaposlenega ampak cela štala stoji na "študentih" ki se jim gladko jebe o higieni za tist 3-4€/h pod zgornjimi pogoji.
Kdor je že kdajkoli delal v kuhni ve o čem govorim.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
cekr ::
Prav je, da se preprečuje svinjarijo.
To kar počnejo pri nas, je pa čisti linč.
Ne moreš dat na isto listo nekoga, ki mu manjka kakšen papirček ali kakšna kljukica na njem. Takšne reči se uredi brez objavljanja.
Za manjše prekrške se pa izda samo opozorilo ne pa linč.
Tisto s štrudljem na straniščni školjki je pa malo bolano. Vprašanje, kaj je bil vzrok, da je bil tam. Toda kakšna vrla inšpektorica je imela takoj bujno razlago.
Da pa cvetijo šiptarske pekarne, so pa krivi samo kupci, ki jim je tako imenitno kupovati "domač" kruh. Že davkarija je povedala, da ni vse finančno čisto. Da pa je potem še svinjarija, je pa samo smetana na torti.
Pa še:
birokracija nas bo uničila.
Kdor pošteno opravlja svoj poklic, enostavno nima časa, da bi zraven še pisno zadovoljeval nepotešene inšpektorje. Prav je, da je vse zdravo in čist. Samo papir ne bo rešil vsega. Vsak pošten in odgovoren pek bo pazil, da ne zastruplja strank. Se je ujel kakšen starodobni pek? Se ni, ker vek, kaj se pravi voditi posel.
To kar počnejo pri nas, je pa čisti linč.
Ne moreš dat na isto listo nekoga, ki mu manjka kakšen papirček ali kakšna kljukica na njem. Takšne reči se uredi brez objavljanja.
Za manjše prekrške se pa izda samo opozorilo ne pa linč.
Tisto s štrudljem na straniščni školjki je pa malo bolano. Vprašanje, kaj je bil vzrok, da je bil tam. Toda kakšna vrla inšpektorica je imela takoj bujno razlago.
Da pa cvetijo šiptarske pekarne, so pa krivi samo kupci, ki jim je tako imenitno kupovati "domač" kruh. Že davkarija je povedala, da ni vse finančno čisto. Da pa je potem še svinjarija, je pa samo smetana na torti.
Pa še:
birokracija nas bo uničila.
Kdor pošteno opravlja svoj poklic, enostavno nima časa, da bi zraven še pisno zadovoljeval nepotešene inšpektorje. Prav je, da je vse zdravo in čist. Samo papir ne bo rešil vsega. Vsak pošten in odgovoren pek bo pazil, da ne zastruplja strank. Se je ujel kakšen starodobni pek? Se ni, ker vek, kaj se pravi voditi posel.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
matobato ::
Se pravi, dronyx, teh standardov ne potrebujemo, in lahko prepustimo higijeno prostemu trgu, ki bo sfiltriral te gostince iz trga?
Jaz tega ne trdim. Se mi pa ne zdi v redu tak javni linč, sploh če javnosti nima dostopa do vse dokumentacije posameznega primera "umazanije". Si predstavljaš, da policija objavi seznam "divjakov na cestah", pri čemer se na seznamu znajdemo tisti, ki nas je radar ujel na avtocesti da vozimo 145 km/h, kot tudi tisti, ki v naselju vozijo 100 km/h in so že sedeli zaradi tega, ker so koga povozili. Da pa bi bila primerjava z gostinci še bolj nazorna bi dali na seznam tudi tiste šoferje, ki niso pred vožnjo pregledali tlaka v pnevmatikah in preverili ali je prvi pomoči potek rok uporabe. Zame traparija, za mnoge pa "vse za našo varnost"...
Javni linc ni potreben, vendar javnost ima pravico vedeti kateri gostinci imajo slab higijenski standard. V VB ima vsak okraj spisek gostincev in njihov higijenski rating. In ta rating je prilepljen na vhodnih vratih gostinskega obrata. Od 1 do 5 zvezdic. Ce ti inspektor dodeli 0 zvezdic se objekt zapre lastnik pa dobi visoko kazen.
m0LN4r ::
Kdor pošteno opravlja svoj poklic, enostavno nima časa, da bi zraven še pisno zadovoljeval nepotešene inšpektorje.
Sej se ne linča kuhar, ampak gostilna.
Naj zaposlijo še enga za pucat in problem rešen, če pa šparajo na tem pa si zaslužijo linč.
Res je, da nemoreš vsega sfolgat, če si preobremenjen.
Sem lepo povedal, pa so mi izbrisali post. Dokler se nekdo ni zastrupil so redno dobival zavrete omake in ni bilo nobenega hladilnika zanj, pa isto za mleto meso ki stoji par dni. Celo goveje. Pa te gostilne ni na seznamu, je pa seveda konkurenca.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
bambam20 ::
Tisto s štrudljem na straniščni školjki je pa malo bolano. Vprašanje, kaj je bil vzrok, da je bil tam.
Štrudl oz. hrana nima kaj počet v stanišču! Zato pa je tko pri nas, ko se taki kot si ti sprašujejo, kaj je vzrok. Vzrok! VZROK!
Tisti, ki ne izpolnjujejo higienskih standardov si ne zaslužijo , da imajo gostilne.
Na moje seznamu za odstrel so še vse kitajske restavracije, šipterji, ki pečejo burek kruh, kebabčinice...
driver_x ::
Sam sem na seznamu preveril restavracije in slaščičarne, v katere imam navado zahajati. Tri od njih me ne bodo več videle. Ne gre se za to, ali bodo pomankljivosti odpravili ali ne, ampak za mentaliteto lastnikov. Če smatrajo, da lahko strankam pripravljajo hrano iz sestavin s pretečenim rokom trajanja, potem naj jo servirajo komu drugemu. Očitno vas je precej takih, ki vas tako početje ne moti. Pa dober tek.
dronyx ::
Javni linc ni potreben, vendar javnost ima pravico vedeti kateri gostinci imajo slab higijenski standard. V VB ima vsak okraj spisek gostincev in njihov higijenski rating. In ta rating je prilepljen na vhodnih vratih gostinskega obrata. Od 1 do 5 zvezdic. Ce ti inspektor dodeli 0 zvezdic se objekt zapre lastnik pa dobi visoko kazen.
Tak način jaz takoj podprem.
thramos ::
Sam sem na seznamu preveril restavracije in slaščičarne, v katere imam navado zahajati. Tri od njih me ne bodo več videle. Ne gre se za to, ali bodo pomankljivosti odpravili ali ne, ampak za mentaliteto lastnikov. Če smatrajo, da lahko strankam pripravljajo hrano iz sestavin s pretečenim rokom trajanja, potem naj jo servirajo komu drugemu. Očitno vas je precej takih, ki vas tako početje ne moti. Pa dober tek.
Podpis. Sem pa tudi mnenja, da bi morale biti javne (morda so?) tudi individualne odločbe.
Mi je pa skrivnost, kakšno povezavo ima objava rezultatov inšpektorskega nadzora z "extrajudicial execution carried out by a mob, often by hanging or other ways of execution". To, da se množica ljudi odloči, da ne bo več plačevala in jedla hrane z WC školjke primerjate z linčanjem?
dronyx ::
To, da se množica ljudi odloči, da ne bo več plačevala in jedla hrane z WC školjke primerjate z linčanjem?
Kakšna točno je zgodba s štrudlom in WC školjko ne vemo točno, si pa že sam nakazal, v čem je problem tega "medijskega linča". Če se je inšpekcija že hotela iti medijski linč oziroma si želijo pozornosti, potem objavite vso zbrano dokumentacijo na spletu! Tako bomo tudi vedeli, kdo hladi štrudelj na WC školjki oziroma za kaj gre v tem primeru.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
thramos ::
Ja, s tem se strinjam - vse bi moralo biti javno dostopno. Pa če pozabimo na štrudl (za kar so krivi mediji oz. bralci in ne inšpekcija), je že objava celotne preglednice dobrodošel korak v pravo smer. Čeprav je očitno možno dobiti tudi ostale podatke.
driver_x ::
To kar je objavilo Delo bi moralo biti javno za vse pregledane lokale, tudi za tiste brez pomankljivosti.
Invictus ::
birokracija nas bo uničila.
Kdor pošteno opravlja svoj poklic, enostavno nima časa, da bi zraven še pisno zadovoljeval nepotešene inšpektorje. Prav je, da je vse zdravo in čist. Samo papir ne bo rešil vsega. Vsak pošten in odgovoren pek bo pazil, da ne zastruplja strank. Se je ujel kakšen starodobni pek? Se ni, ker vek, kaj se pravi voditi posel.
Jamrati nad birokracijo nima smisla. Je kot je. Prilagodi se ali pa umri ...
Danes, ko so marže pri teh poslih res majhne, začetne investicije pa relativno velike, podjetnik naredi marsikaj da čimprej pokrije investicijo.
Prehranska industrija mora biti pod strogo kontrolo, pa čeprav par dru#in zaradi tega propade. Ko standardi padejo, potem temu ni konca. Kar samo kaže na slab poslovni model, kjer edino konkurenčno prednost vidijo v nizkih cenah ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
dronyx ::
Verjetno pa je tudi tu upravičena debata, ali se da kakšne birokratske ovire odpraviti, postopke poenostaviti...brez da se ogrozi zdravje ljudi. Kakor slovenija deluje se nam čez čas lahko zgodi, da nam bo lahko tudi na domača vrata potrkal inšpektor Vide Čadonič Špelič in nam naložil kazen, ker smo v lonec za govejo juho dali korenino petršilja, pridelanega na domačem vrtu in za to nimamo ustreznih papirjev.
Kot sem opazil pa Vida Čadonič Špelič odhaja iz mesta direktorja uprave za varno hrano, tako da je tale excelova tabela kot kaže njen nekakšen "labodji spev" oziroma "opus magnum".
Kot sem opazil pa Vida Čadonič Špelič odhaja iz mesta direktorja uprave za varno hrano, tako da je tale excelova tabela kot kaže njen nekakšen "labodji spev" oziroma "opus magnum".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
m0LN4r ::
domača vrata potrkal inšpektor Vide Čadonič Špelič (SLS) in nam naložil kazen, ker smo v lonec za govejo juho dali korenino petršilja, pridelanega na domačem vrtu in za to nimamo ustreznih papirjev.
Opinions are like buttholes...eve
Ne rabiš skrbet, vedno lahko zelo efektivno podkupuješ inšpektoje, ker tudi oni niso nedolžni in jim ni vseeno za delovno mesto, kamor so prišli na "lep" način.
Nekaj za nekaj in smo zmenjeni.
Trebalo bi na vsake toliko zamenjati inšpektorje oz. njihovo lokacijo dela. Naprimer, če si inšpektor 10 let v nekem lokalnem kraju in si izdal 10 odločb, potem nekaj res ni vredu.
Pa tu ne mislim samo na hrano...
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
shadeX ::
Eni kar lepo še vedno nadaljujejo s svinjarijo po pekarnah. Spet imena niso (še) razkrita. Kaj bo potrebno narediti, da se bo tudi tukaj stanje spremenilo? Bojkot izdelkov v albanskih pekarnah verjetno ne pride v poštev, če po vsem tem še vedno vidim nabite pekarne ob nedeljah, praznikih in vsakodnevnih nočnih urah.
http://www.24ur.com/novice/slovenija/na...
http://www.24ur.com/novice/slovenija/na...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15511 (2705) | Tody |
» | Triki za prišparati nekaj denarja (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 32087 (22810) | Uporabnik |
» | Hofer in premalo pečen kruh (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14098 (11374) | zmaugy |
» | postarana hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14590 (12351) | imagodei |
» | Hrane dovolj? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 6980 (5805) | innerspace |